2016-04-01 369 瀏覽
今日假期第一日,趁住老公去咗拜山再同佢屋企人打牌直落。我就即刻約埋我對Honey A & B 去藍田富田食放題。(因為老公唔鐘意食日本嘢)。知道富田冇放題好耐,但冇機會食。今日終於如願以償。 我地6:00食到8:00都係每人$163已計加一。而且係任飲任食加雪糕甜品食物質素都唔錯。魚生夠新鮮。冇雪味。天婦羅粉槳唔厚。清酒煮蜆味道香濃。燒菠蘿多汁又香甜。燒迷離紫蕃薯好正,一串2粒,我自己已食咗4串 。蟹粥,雖然蟹唔夠大,沒有肉,但粥底好鮮甜。大蜆麵豉湯,有海帶,大蜆,好味道。甜品都有好多款: 泡芙, 芒果奶凍, 大菜糕, 蛋糕仔, 豆腐花....飲品亦有好多選擇: 綠茶, 雪梨蜂蜜比較少有), 果汁先生(比較少有), 各式汽水, 啤酒雪糕都係任食架, 除咗雪糕, 仲有牛奶樂朱古力雪條, 雪米糍....等

食物質素都唔錯。
魚生夠新鮮。冇雪味。
天婦羅粉槳唔厚。
清酒煮蜆味道香濃。
燒菠蘿多汁又香甜。
燒迷離紫蕃薯好正,一串2粒,我自己已食咗4串
蟹粥,雖然蟹唔夠大,沒有肉,但粥底好鮮甜。
大蜆麵豉湯,有海帶,大蜆,好味道。
2016-03-23 433 瀏覽
以往甚少來藍田,今日來這裡探朋友順道跟她吃晚飯,在Openrice找找附近有什麼好介紹,終於揀了這間藍田唯一的日式放題。餐廳裝修簡潔舒服,未到七點已座無虛席,幸好我們早已入座,不用等位。😛平日每位$168 (生日當月仲有節扣優惠),放題食物款式豐富,基本的刺身,寿司,燒物,天婦羅,火鍋,甜品樣樣有齊,清酒啤酒汽水任飲。刺身併盤以乾冰上枱,非常漂亮。三文魚,墨魚片和有頭甜蝦刺身係我至愛,光澤誘人的三文魚肥美新鮮; 墨魚片亦爽彈鮮美; 而甜蝦則晶瑩剔透,鮮甜味美。😋😋而寿司當中以和牛及火炙三文魚寿司最好味,簡直是必食之選, 寿司飯亦夠香軟綿密, 較一般的放題為佳👍👍👍“金錐榴槤”及“紫心香芋丸”是兩款較特色的小食,尤其是“金錐榴槤”,我從未在其他地方食過,以炸得脆脆的芋頭絲包裹香香的榴槤蓉,味道確實不錯!扒類只點了令人驚喜的“西冷牛扒”及味道一般的“燒羊架”,前者肉體嫩滑,牛味濃郁。至於甜品,有泡芙,啫喱,布丁及蛋糕,選擇品種若再多些更好。整體來說食物水準以這樣價錢已算優良,值得再來!
平日每位$168 (生日當月仲有節扣優惠),放題食物款式豐富,基本的刺身,寿司,燒物,天婦羅,火鍋甜品樣樣有齊,清酒啤酒汽水任飲。
2016-03-21
2016-03-23 369 瀏覽
平時一直在旺角搵食😋 今日因天雨關係,順便送同事回家, 他比較熟悉藍田,所以介紹了一間在商場的角落日式放題(富田),我們坐下不久,發現坐位已經坐得滿滿,證明有一定口碑! 我們試了一些日式放題以外的食品,北海道蟹粥,綿綿的粥㡳浸泡住一塊塊鮮蟹件、蛋花、粟米、加上些香蔥花,感覺味道鮮甜! 沖繩牛柳粒,富有牛味,夠嫩滑 同事點來豐富的串燒,配上青酒或冰凍啤酒任飲,邊吃邊喝邊聊天,人生一樂也! 當然唔少得的放題靈魂殺手 (刺生), 我們點上了好幾 "轉" 各款必食刺生,包括了間紋三文魚、油甘魚、金甜蝦、鮮帶子、鮮墨魚片等,沾上了醬油和 Wasabi ,特別帶出了刺生的鮮味! 芝士焗BB薯,外型似煲仔飯,砵仔內加入了很多芝士,表面少許焦香芝士,下層是軟嫩的薯仔粒。 我覺得這間日式放題餐廳有很多特色小食,不妨試試。
北海道蟹粥
沖繩牛柳粒,富有牛味,夠嫩滑
我覺得這間日式放題餐廳有很多特色小食,不妨試試。

2016-03-22
北海道蟹粥
2016-03-21 347 瀏覽
某君今天相約到藍田吃起放題去,下班乘答了十六個站,實在有點遠,終於到達。肚子實在也是蠻餓的嘛,二話不說,瘋狂喪畫ya食紙。前菜要了大路常叫的簡單蟹籽沙律同大愛既中華沙律跟和風沙律做前奏。蟹籽沙律清爽,中華沙律超開胃,口感脆,連叫了兩碟。和風沙律有三文刺身,粟米青瓜加蟹柳,汁醬我倆都歡喜,同樣帶酸且醒胃。刺身切得較細件,鮑片帶子三文希靈甜蝦統統唔少得,三文肥美厚身,色澤漂亮均匀,鮑片帶甜美,帶子就太細粒喇,普普通通。希靈魚不錯,脆身夾爽口。而朋友就大讚吞拿顏色靚亦好味道,睇得出是幾靚仔!!壽司最喜叫火炙系列,但飯仔都算幾大舊嫁,真係兩下就會塞到你飽一飽。今夜自我控制後,就叫少點壽司吧。主要叫了火炙三文算,入口即溶一點也不會薄身,而肥美賣相更誘人,但飯太大太多,真是不宜多吃喇!卷物又出奇喇,竟沒我例牌的花之戀既,咁唯有試下個推介,波士頓卷啦!芝士三文青瓜,外灑了紫菜,但感覺普通,不過不失。熱食要了有姆指讚的沖繩牛肉粒,質地細緻又啖啖肉。口痕想食的金菇牛肉卷,肉嫩但汁味不濃,幸好菇爽口。好想食既咖喱牛腩,肉質淋軟,咖喱味少少香,不甚辣,幾清新。甜品有好多款雪糕豆花奶凍等,咁好有我最愛既朱古力

甜品有好多款雪糕豆花奶凍等,咁好有我最愛既朱古力冰條,一定無窮無盡狂食啦!
價性比高的放題,最like佢個甜品自助都唔少選擇,真係啱曬我!

同朋友平日很久沒有一聚,喜歡不用等位時間見到都好多人食放題,於是就決定食下放題,地點都幾方便藍田地鐵站出左一直坐扶手電梯就到,就算落雨都唔怕,連接住個商場。120分鐘任食放題,慢慢食入座時段5:15-6:00 一至四成人$138 星期五至日及公眾假 $1486:00-6:45 一至四成人$153 星期五至日及公眾假 $1636:45-8:00 一至四成人$168 星期五至日及公眾假 $1788:00-8:30 一至四成人$153 星期五至日及公眾假 $1636:45-8:00 一至四成人$143 星期五至日及公眾假 $153長者及小童任何時段 一至四$108 星期五至日及公眾假 $118 卡位之間好寬闊,坐位很舒適感覺非常好。放題食物款式非常多,可分為刺身、手卷、壽司、火煱、扒類、天婦羅、小食/沙律、燒物、揚物、冷盤、甜品。 雪櫃有多款汽水,紙包綠荼同烏龍茶,啤酒仲百福豆腐花。 店員送來既時候仍充滿住乾冰製造煙霧,視覺效果一流。三文魚刺身十分新鮮,原來是原條三文魚回來一片一片砌出來,甜蝦鮮甜彈牙有些黏黏口感,赤貝片爽甜肉質脆口我點了又點。先來個清酒煮蜆--酒味不濃仲幾多蜆肉,肉質鮮甜彈

120分鐘任食放題,慢慢食

入座時段

長者及小童

任何時段 一至四$108 星期五至日及公眾假 $118
卡位之間好寬闊,坐位很舒適感覺非常好。
雪櫃有多款汽水,紙包綠荼同烏龍茶,啤酒仲百福豆腐花。

店員送來既時候仍充滿住乾冰製造煙霧,視覺效果一流。
先來個清酒煮蜆--酒味不濃仲幾多蜆肉,肉質鮮甜彈牙。
食日式放題點少得叫天婦羅,多春魚、南瓜及番薯。多春魚原條都幾大條入口外層帶微脆都算幾好。
來來來點個清酒平時很少沾酒,同朋友吹吹水當時都點一下,

很易入口同一點辣味。
喜歡吃手卷既我點了一款海膽三文魚手卷,紫菜都仲脆口入面海膽入口即溶三文魚都好新鮮。
因樣樣都想試每款都叫一至兩件,燒物類- 串燒菠蘿來到食落口又甜又熱,鹽燒青魚肉味道剛剛好肉質香更突出記得加檸檬汁,椒鹽大蝦不太鹹吃起上蝦肉嫩口。
點了沖繩牛肉粒來到以為自己點錯,味道同口感都似係中式牛柳粒,汁方便比較鹽左少少肉質易咬口。
燒羊架一份都幾大片,雖然我很怕羶味呢片羊架我完全係食到,我比較喜歡食有少少羊架既脂肪同時都分布得平均,肉質柔軟。
有驚喜放題都可以食埋火鍋,清清地有美國肥牛、生根、墨魚丸、旺菜,蕃茄湯底。
食完曬都要去甜品櫃睇睇,我樣樣都喜歡食有牛奶樂,細細杯有芒果味、朱古力味、紅豆味同雲呢拿味雀巢雪糕,仲有雪糕糯米糍。
2016-03-15
2016-03-08 543 瀏覽
話說小弟昨日心血來潮,突然想去食下日本放題,本身就諗住book旺角間'番本',點知9點之後先有位,唯有搵下邊到有間近近地o既放題,之後搵到今次o既主角---富田.琴晚就BOOK左7點鐘去到,點知遲左少少先到,不過個Receptionist又幾好人起碼冇黑我面先,因為都好似有唔少棒場客。好順利就入到去,餐廳o既擺設有d似茶餐廳令小弟不自覺諗起九龍城間三和田(已結業),一坐低家母同舍弟已經趕住劃紙落order。不過waiter o既服務質素有待改善,拎住一疊order紙,舉左1分鐘,期間同過一個waiter有眼神接觸,但好快佢就繼續吹水。上棻速度都幾快,間鋪係d食物種類都幾多,點左魚生,壽司,手捲,羊架,西冷牛扒,天婦羅蝦,天婦羅多春魚,仲有個日式火鍋。首先,魚生種類還可以接受,基本o既三文魚,吞拿魚等等都有齊,不過質素認真一般,三文魚入口無味,而且切到時大時細,口感麻麻地。之後呢,吞拿魚佢上左兩次,一次比左拖羅位置,口感ok,味道還可以接受,但第二次比魚身部位,一咬落去就好似食泥咁。。。其他魚生亦都不過不失,但係佢裝魚生個盆入面d冰唔知用左幾多轉,上到黎好多冰都已經溶左一半,所以整體黎講

首先,魚生種類還可以接受,基本o既三文魚,吞拿魚等等都有齊,不過質素認真一般,三文魚入口無味,而且切到時大時細,口感麻麻地。之後呢,吞拿魚佢上左兩次,一次比左拖羅位置,口感ok,味道還可以接受,但第二次比魚身部位,一咬落去就好似食泥咁。。。其他魚生亦都不過不失,但係佢裝魚生個盆入面d冰唔知用左幾多轉,上到黎好多冰都已經溶左一半,所以整體黎講,只得2分。

其次,壽司,種類略少,賣相,味道都尚可,不過佢舊飯太硬,應該係師傅握得太實。手捲方面,塊紫菜軟林林,入口即痴,痴住我喉嚨。叫左一個海膽三文魚手捲,雖然只係得一小pad海膽,但係已經嗆喉嗆到喊出黎,好無奈地對左支野飲先OK。

扒類方面,西冷牛扒整得幾好,雖然賣相一般,但食落口個味道又唔錯。羊架,出乎意料地好食,整得剛剛好,唔會太硬或軟,而且都幾大件夾抵食。天婦羅蝦就同出面其他食店冇方便,但係呢個天婦羅多春魚的確幾新穎有趣,食落口都幾脆,不過有D腥味。

最令我感到滿意o既係佢地個日式火鍋,配料新鮮,有牛肉,雞肉,墨魚仔,丸類,棻類等等。牛肉比起出面食o既更好食,差唔多有入口即化o既感覺,之後雞肉,夠滑,大件,佢地墨魚仔都已經唔可以叫做仔,隻隻都有3隻手指加埋咁大。呢方面的質素比起佢地主題,魚生壽司等方面係優秀好多,最令我滿意。

如果佢地係做火鍋或扒類生意,我相信係值得推介,但係可惜佢地魚生個part失左分,而且價錢比想像中貴,3個人埋單接近$600

2016-03-06
  • 羊架,西冷牛扒,日式火鍋
在藍田下班,在附近屋村商場找個地方吃晚飯,路過>>>富田和食亭<<<,被其任食晚餐吸引,無需等位,立即入座。食物選擇豐富,各款日式美食一應俱全,從前菜到刺身至火鍋無限量供應,定能大快朵頤。先吃前菜,和風沙律那大大塊的三文魚是意料之外啊,質感還挺鮮嫩的哩。只是沙律汁稍為偏濃,少一點更為圓滿。火炙三文魚壽司的三文魚非常美味,入口即溶,香滑可口,必點之選。和牛壽司燒得不錯,但碰巧吃到牛筋位置,略韌,整體分數打了折扣。享用日式放題,不得不吃刺身吧。赤貝片爽口,但腥味略重。有頭甜蝦鮮甜黏口,是甜蝦fans的話可以一試。三者當中,冰最喜歡這油甘魚,新鮮甘香,值得encore。冰還在吃刺身期間,侍應送來兩款手卷,也溫馨提示要盡早吃,免得紫菜糊掉。海膽三文魚手卷的海膽非常香濃,但略嫌其把三文魚鮮味蓋掉。軟殼蟹手卷是具水準之作,新鮮炸起的軟殼蟹非常香脆,貨真價實,不得不食。冰見兩款手卷均屬不錯,追加另一款手卷,但加洲手卷僅屬不過不失之選,可以跳過。揚物方面,冰推介日式脆皮雙皮奶,味道輕巧甜美,不會過膩,內裡的fillings比較creamy,但混合粟米,加
在藍田下班,在附近屋村商場找個地方吃晚飯,路過>>>富田和食亭<<<,被其任食晚餐吸引,無需等位,立即入座。食物選擇豐富,各款日式美食一應俱全,從前菜到刺身火鍋無限量供應,定能大快朵頤。
揚物方面,冰推介日式脆皮雙皮奶,味道輕巧甜美,不會過膩,內裡的fillings比較creamy,但混合粟米,加強口感。
飲品以自助形式提供,食客需移玉步到雪櫃自取,款式不少哦,但均屬凍飲。
吃過美食,欲以甜點作結,可以考慮不同口味雪糕、雪條等冰品,也是自助形式。
飲飽食醉過後,幾錢埋單?加一服務費後,每位收費HKD168。實惠的價錢,是在屋村商場用膳的優勝之處吧。然而,雖然在點餐紙上已註明「如食材售罄或缺貨將不作另行通知」,但在點餐後那漫長的等待,究竟是缺貨,還是遲了上菜,在客人而言,實在不太方便的說。

2016-03-05 298 瀏覽
住藍田的人, 想近近地吃日本菜, 這裡是唯一的選擇o近日富田和食亭更加入放題元素, 對於愛吃放題的我來說, 是個大喜訊o富田以簡約的日本風格為主調, 配搭開放式廚房, 令地方顯得寬敞o放題食物選擇亦算豐富多樣化, 有些還是我第一次見到, 很有新鮮感o三文魚厚切又新鮮, 入口嫩滑, 帶子鮮甜, 赤貝肉質爽脆, 整體刺身水準不俗o芝麻八爪魚十分彈牙, 而且醬汁很惹味o燒羊架 : 偏肥, 所以很腍身, 也比較油膩, 味道不俗, 喜歡吃羊的, 一定會喜歡o沖繩牛肉粒 : 非常香洋蔥味, 牛肉粒很嫩, 很入味, 一啖一粒, 滋味無窮o炭燒雞肉串 : 看來不似是炭燒, 但醬汁很惹味, 雞肉也算鮮甜o南瓜及蕃薯片天婦羅, 粉薄, 炸得香脆, 南瓜及蕃薯片香甜, 雖然是炸物, 但油份不多, 不會吃到油淋淋o金茹牛肉卷: 牛肉味濃又Juicy, 牛肉煮得剛剛好, 不會韌身, 配搭燒汁, 令人吃得津津有味o黃金蝦其實是吉列蝦, 外皮炸粉薄薄的,非常香脆, 內裡是爽口的蝦肉o金錐榴槤外型跟芋角有點像, 外層炸得非常脆口, 內有香滑的榴槤蓉, 喜歡榴槤的人, 必定要吃o芝士年糕: 這個是我每次必叫的, 微脆的
住藍田的人, 想近近地吃日本菜, 這裡是唯一的選擇o
芝士年糕: 這個是我每次必叫的, 微脆的年糕外層, 包著軟綿綿的芝士, 加上年糕的煙韌感, 令口感更豐富o意式芝士焗BB薯: 茄汁及芝士汁是個穩陣的配搭, 只略賺芝士汁不夠, 薯粒煮得剛剛口, 不會過腍或太硬身o北海道蟹粥: 這款我也是第一次在放題中見到, 豈能錯過o 熱騰騰的蟹粥, 香味四射, 有大大隻蟹鉗, 還有雞蛋, 難怪味道那麼好, 而且粥底夠綿, 一級棒!
題外話/補充資料: 價錢大眾化, 食物質素及款式均不俗, 服務也很周到o
  • 沖繩牛肉粒
  • 北海道蟹粥
  • 三文魚刺身
阿媽今晚獨自去Kowloon,佢謝絕我監管,咁我落街睇下有咩好食啦。經過呢間富田,做緊晚市自助餐,每位$168加一,平平地就可以食豐富D。呢度屬於任點任食,限時兩個鐘,拎D餐紙出黎睇,有成十幾款,好多選擇喎,飲品任拎,有罐裝汽水啤酒,亦有紙盒裝綠茶,最正既係,連清酒都可以任飲。想回本,梗係先食刺身,其他枱都係一船一船咁叫,我驚浪費食物,逐少叫,叫左三轉,魚生夠新鮮,有魚油,帶子鮮甜。刺身上枱時有乾冰,係咁噴煙,夠晒氣氛!壽司選擇唔少,我鍾意火炙,所以集中叫左火炙鰻魚、火炙和牛、一口帶子、火炙三文魚,經過火炙,壽司帶有微微焦香,我就係鍾意呢種味啦,正斗!必點係和牛,燒到半生熟,好味。再黎天婦羅,炸漿唔厚,薄薄一層,唔會話食到成口粉;我鍾意食番薯,甜甜地夠美味。燒物方面,我推介鹽燒三文魚頭,外皮燒到脆卜卜,魚肉嫰滑,而且細細個唔會話食得太飽肚;金菇肥牛卷配美味燒汁,金菇夠爽都唔錯。清酒煮蜆,唔係話好大隻,但我鍾意佢甜甜地又無沙;沖繩和牛粒,好腍,入味,係餐廳既推介。揚物,最正係椒鹽雞軟骨粒,夠香口,用黎送清酒一流!食到尾,叫番個甜品嘆,雪糕泡芙啱晒我,有雲呢拿同士多啤梨兩種口味,泡芙軟腍,
揚物,最正係椒鹽雞軟骨粒,夠香口,用黎送清酒一流!
食到尾,叫番個甜品嘆,雪糕泡芙啱晒我,有雲呢拿同士多啤梨兩種口味,泡芙軟腍,雪糕夠凍,足夠刺激味蕾。

其實仲有好多野食,我旁邊枱既三位婆婆就猛食火鍋,但我真係好飽要投降啦,下次再黎啦。

2016-03-02
2016-03-02 345 瀏覽
和朋友約2人飯聚,本來諗住近水樓台就在藍田區內吃些日本料理,就選了富田和食亭,朋友之前吃過下午茶,覺得質素也可接受,來到才知晚市是放題。點餐紙的款式都挺多。先吃蟹籽沙律,蟹籽粒粒通透爽脆,青瓜絲亦新鮮。店員端來一盤一直冒白煙的大盤子。隔了十數秒才知是刺身。帶子、希靈魚都十分新鮮,整體來說都很新鮮,所以我們又encore多來一盤。這次的盤子較少,有頭甜蝦一些挺新鮮,一些肉質梅梅爛爛的。三文魚刺身就十分肥美,值得吃!壽司類,一口和牛壽司的牛肉太韌,鰻魚壽司就十分香滑。還點了天婦羅一試,沾滿炸漿的天婦羅炸漿白白的,原來也十分香脆,內餡的蝦和多春魚就一般般,也算食得過。我地仲食左其他炸物,都係一般般,又未算差。朋友就飲左碗麵豉湯。泰式鳳爪就勁、勁、勁「酸」!食一件已經酸到臉都紅埋,有點可怕。黃金蝦乾左少少,牛肉粒都幾香唔錯,係唔係沖繩黎既就唔知喇,哈哈~朋友話要encore沖繩牛肉粒,另外的馬來椰香咖啡牛腩,都有D椰奶香味,牛腩都炆得好稔。豬頸肉的份量比預期「大」,一塊已經等於平時的3-4小片,食一塊已經好滿足喇!炭燒雞肉串、汁燒冬菇、串燒菠蘿軟殼蟹手卷又係炸漿白色的,已經都係炸後的樣子。呢度
就選了富田和食亭,朋友之前吃過下午茶,覺得質素也可接受,
來到才知晚市是放題
點餐紙的款式都挺多。
先吃蟹籽沙律,
蟹籽粒粒通透爽脆,青瓜絲亦新鮮。

店員端來一盤一直冒白煙的大盤子。
隔了十數秒才知是刺身
帶子、希靈魚都十分新鮮,
整體來說都很新鮮,所以我們又encore多來一盤。
這次的盤子較少,
有頭甜蝦一些挺新鮮,一些肉質梅梅爛爛的。
三文魚刺身就十分肥美,值得吃!
壽司
壽司類,一口和牛壽司的牛肉太韌,
鰻魚壽司就十分香滑。
還點了天婦羅一試,
沾滿炸漿的天婦羅炸漿白白的,原來也十分香脆,
內餡的蝦和多春魚就一般般,也算食得過。
紫心香芋丸、脆皮春卷、金錐榴槤、吉列大蝦
我地仲食左其他炸物,都係一般般,又未算差。
朋友就飲左碗麵豉湯。
泰式鳳爪就勁、勁、勁「酸」!
食一件已經酸到臉都紅埋,有點可怕。
黃金蝦、金菇牛肉卷、沖繩牛肉粒
黃金蝦乾左少少,牛肉粒都幾香唔錯,
係唔係沖繩黎既就唔知喇,哈哈~
朋友話要encore沖繩牛肉粒,
另外的馬來椰香咖啡牛腩,都有D椰奶香味,牛腩都炆得好稔。
豬頸肉
豬頸肉的份量比預期「大」,
一塊已經等於平時的3-4小片,
食一塊已經好滿足喇!
炭燒雞肉串、汁燒冬菇、串燒菠蘿
炭燒雞肉串、汁燒冬菇、串燒菠蘿
軟殼蟹手卷
軟殼蟹手卷又係炸漿白色的,已經都係炸後的樣子。

呢度有火鍋都係任食,不過款式就唔太多。
食肉食得飽飽滯滯,本來冇打算打邊爐的,
我地食到中段想食D菜,就叫左個鍋黎烚菜。
人大左發現要有D菜落肚消滯,
菜既款式唔多,只有旺菜、唐生菜,
所以都叫左D白蘿蔔。

放題限時2小時,
下次應該早D叫火鍋,咁D白蘿蔔就可以烚耐D、林D。
最後我就食左豆腐花甜品
每個只係100ml,非常的骰。
仲有唔同口味既雀巢雪糕。
埋單一人$185,都幾抵食,
唔想次次去旺角、銅鑼灣先有得食放題
又住喺藍田區內的話,近近地喺富田和食亭都唔錯,
慳返車錢、時間,而且價錢都再平少少。

最平每個只係$138 加一,星期1-4 6PM前入座就最抵!
2016-03-01
2016-02-25 379 瀏覽
一行二人,聽講藍田都有放題所以同朋友去試試~食物選擇都算幾多,先來咗壽司同埋熱食~先試一試個火炙和牛,又幾滑,赤蝦也很爽口的。之後來了清酒煮蜆,酒味不會太濃,份量剛好。奶油津白的奶油味十分香,叫了兩碟😋之後刺身終於到了!賣相很好呢。味道也很新鮮,特別喜歡油甘魚,肥美不鯹👍🏼另外,意想不到這裡的天婦羅好正呢!熱辣辣,又酥脆👍🏼👍🏼有個比較特別的,炸日本雙皮奶,大讚!外脆內甜又滑又不油。最後點了泡芙做甜品,凍冰冰,入口即溶😋
一行二人,聽講藍田都有放題所以同朋友去試試~
食物選擇都算幾多,先來咗壽司同埋熱食~
先試一試個火炙和牛,又幾滑,赤蝦也很爽口的。
另外,意想不到這裡的天婦羅好正呢!熱辣辣,又酥脆👍🏼👍🏼
有個比較特別的,炸日本雙皮奶,大讚!外脆內甜又滑又不油。
最後點了泡芙做甜品,凍冰冰,入口即溶😋
2016-02-25 274 瀏覽
今日去左朋友屋企,就到晚飯時候就落左附近商場試下呢間放題,富田!!入到去,可能係小商場嘅關係,人流吾算多,所以吾洗點排隊就有得入去食!放題食物種類都算多,先講下刺身,例排嘅三文魚,吞拿魚,蝦照舊都有,都幾新鮮,仲有我比較喜歡嘅油金魚同帶子都有!吾洗加錢食到帶子刺身,大大粒,鮮甜好食!係刺身中嘅推介!壽司我今次冇特別嗌,反而嗌左兩次相同嘅手卷,三文魚海膽手卷同三文魚軟蟹手卷!好食!海膽都算多,同有海膽鮮味!紫菜都好脆,不過建議即到即食,因為紫菜好快就會林!燒物例排羊架,一口牛都有得食!但推介燒冬菇,因為冬菇仲補留好多汁,好好食,吾會燒得太乾,我都嗌多一次冬菇!天婦羅就不過不失!還有較特別嘅,例如泰式鳳爪,四川酸辣木耳,都好好食,細細碟,過下口引,兩者之一鳳爪就較好食,可以一試!最後我仲開左爐打邊爐!食左咁多肉,都係食返d葉好d,打邊爐嘅菜類都算多,仲有吾同湯底選擇,都幾好!由刺身食到打邊爐!最重要係價錢平,百幾蚊就食到!有機會經過會再嚟!

2016-02-24 369 瀏覽
藍田區的食肆種類不太多, 平時我們都是光顧茶餐廳為主.富田本來是一間日式食肆, 近期轉型為日式放題店. 可能是藍田區的第一間日式放題店, 身為藍田街坊, 怎能不去試一下呢?看看點菜紙, 食物種類繁多, 甚至有一點西式, 東南式的食物可供選擇, 絕對不輸旺區的放題店呢!相信很多食客都視刺身為回本貨, 我也不例外啊! 甫坐下, 當然先要點一round 刺身吧!雖為”街坊”放題店, 但刺身擺盤不會馬虎! 刺身用大碟盛載, 除了有如盆景的裝飾外, 最吸睛, 莫過於是放了一小片乾冰, 型造出煙霧彌漫的效果, 絕對是個”影相位”!三文魚刺身顏色鮮艷有光澤, 味道鮮甜而肥美.帶子個子小小, 但味道仍算鮮甜.油甘魚很油潤, 入口豐腴甜美.赤貝片好爽口.味付螺肉普普通通, 但還算是一道開胃的小吃.西冷牛排肉質軟腍, 富有牛肉的油香, 有點像在懷舊扒房吃的牛扒呢!串燒菠蘿經過燒烤後仍然充滿水份, 而且甜度好像濃縮了, 比平時吃的更甜美, 用來當甜品簡直一流!鹽燒青魚的魚皮卜卜脆, 而青魚本身的油份燒了出來, 魚肉嫩滑卻沒有油膩感.炭燒雞肉串平平, 但雞肉還是挺嫩滑的.天婦羅做得很好呢! 天婦羅炸粉薄薄的一
藍田區的食肆種類不太多, 平時我們都是光顧茶餐廳為主.
三文魚刺身顏色鮮艷有光澤, 味道鮮甜而肥美.
帶子個子小小, 但味道仍算鮮甜.
油甘魚很油潤, 入口豐腴甜美.
赤貝片好爽口.
味付螺肉普普通通, 但還算是一道開胃的小吃.
炭燒雞肉串平平, 但雞肉還是挺嫩滑的.
天婦羅做得很好呢! 天婦羅炸粉薄薄的一層, 剛好包裹著食物, 而且炸粉相當鬆化, 富有蛋香, 比很多日本餐廳做得還要好.
不論是大蝦天婦羅, 南瓜天婦羅及冬菇天婦羅, 同樣好好吃呢!
揚物同樣做得很不錯! 大路的炸雞翼, 外層香脆可口, 而雞肉嫩滑之餘, 熟度亦剛剛好, 沒有嚇人的血紅色呢!
另點了日式脆皮雙皮奶, 其實即是炸鮮奶, 外層有點點芝麻, 香脆得很! 而中間包著奶油餡, 像熱的忌廉般, 有奶香, 又滑溜.
放題店點了一道馬來椰香咖哩牛腩, 有點格格不入似的, 但味道也異常的好!
牛腩帶點筋性, 有嚼頭, 但又不是硬到難以下咽的那款. 而咖哩汁很香濃, 椰汁味很重, 而辣味是小朋友都可以接受得來.
風味香辣炒青口- 又是一道富有東南亞色彩的食品.
調味有點像馬來西亞式的馬拉盞, 微辣之中帶一點魚乾的鮮香, 配合大大隻, 啖啖肉的青口同炒, 味道又配.
金菇牛肉卷的燒汁好惹味, 而肥牛也不會太過肥膩.
意式芝士焗BB薯, 說穿了, 其實是薯角切成粒粒, 再在上面鋪上茄醬, 芝士之後, 再加以烤焗, 香脆又惹味, 大人小朋友同樣都會喜歡!
火灸鰻魚壽司和三文魚壽司, 味道正常, 鰻魚很肥美. 只嫌壽司飯大了一點, 影響整體感覺呢!
飲品, 雪糕可以自取, 飲品種類還不少. 適逢元宵佳節, 特意拿了類似湯圓的雪米糍來吃呢! 是我最喜歡的香芋味啊!
其實還有很多食物可供選擇, 例如火鍋, 羊架, 蟹粥, 拉麵, 漢堡扒. 奈何肚子空間有限, 惟有下次再會了!

2016-02-22
  • 刺身
  • 天婦羅
  • 西冷牛排
2016-02-19 168 瀏覽
最近新年既關係,多左同親朋好友聚會。大家食量較多,於是又揀左食放題。平時行過呢間都唔覺有放題,本身淨係知食日本野,見價錢唔錯,就決定食呢間。一人$160,任食1.5小時。食物選擇都算多,大部分係日式食物,好似刺身,壽司,炸物同手卷。美中不足係冇甜品提供,只有雪糕。三文魚刺身都算新鮮,厚切,口感唔錯。賣相幾靚,有乾冰係底,噴晒煙效果好吸引。火焰壽司味道唔錯,食左鰻魚同和牛。炸物比較厚粉,水準有改善既空間。如果少D粉會好食好多。天婦羅同炸鮮奶算係OK~燒波羅好好食,夠甜又多汁。青魚都唔錯,燒得幾好,魚質唔會太UN。蟹粥幾入味,粥有蟹肉絲連蟹殼。肥牛卷同清酒煮硯水準都中上。硯其實唔重酒味,比較淡。最後唔少得甜品,食左唔少放題,發現間間都有雀巢雪糕杯同糯米池,食到有d厭。如果有特式甜品就好了!

一人$160,任食1.5小時。
美中不足係冇甜品提供,只有雪糕。
火焰壽司味道唔錯,食左鰻魚同和牛。
炸物比較厚粉,水準有改善既空間。
如果少D粉會好食好多。天婦羅同炸鮮奶算係OK~
燒波羅好好食,夠甜又多汁。
青魚都唔錯,燒得幾好,魚質唔會太UN。
蟹粥幾入味,粥有蟹肉絲連蟹殼。
肥牛卷同清酒煮硯水準都中上。硯其實唔重酒味,比較淡。

2016-02-16
10 分鐘 (堂食)
2016-02-16 345 瀏覽
富田和食亭位於藍田啟田商場,位置係商場的角落中,附近都有幾間食店,但富田就比較多人,我今日剛巧到附近工作,放工後就約係附近住既同事去食了,若不是同事帶路,我完全唔知有間日式放題,簡直係隱藏的驚喜。 環境~舒服清潔 店內坐位闊落,也有卡位,放題位置都好重要,啲坐位唔好坐真係會影響食慾。食品~多選擇單餐紙印得幾靚,整整齊齊的,剔得舒服。食物種類好多,仲有火鍋,係一人一鍋那種!刺身~新鮮!三文魚,油甘魚都好鮮甜欣賞佢地逐隻蝦清晒蝦腸的,非常細心巨型加大碼size海膽三文魚手卷~上枱時真係個心離一離,因為真係好大舊,當然三文魚和海膽也是重量級的! 海膽出奇地鮮味,但以放題來說,真係唔敢食晒,怕食唔落其他野!!壽司~不過不失風頭已經被巨型海膽手卷蓋過去!炸物~金堆榴槤日式雙皮奶喜歡榴槤的必試,日式雙皮奶就似炸鮮奶,兩款係最特別的! 蟹粥~甜又有蟹肉蟹粥係我最愛,凍凍地食了刺身後,要食返熱野暖下胃,休息一會係為了繼續食! 蟹粥有粒粒粟米,兜仔細細都有半隻肉蟹,我自己將肉拆絲混入粥內,感覺好溫暖~海蜆面鼔湯蜆肉很多,豆腐滑,點了這湯我就放棄了清酒煮蜆...清酒~清酒任點! 細細瓶的上,香甜可口!甜品

環境~舒服清潔

食品~多選擇
單餐紙印得幾靚,整整齊齊的,剔得舒服。
食物種類好多,仲有火鍋,係一人一鍋那種!

刺身~新鮮!
三文魚,油甘魚都好鮮甜
欣賞佢地逐隻蝦清晒蝦腸的,非常細心
巨型加大碼size海膽三文魚手卷~

壽司~不過不失

風頭已經被巨型海膽手卷蓋過去!
炸物~金堆榴槤
日式雙皮奶
喜歡榴槤的必試,日式雙皮奶就似炸鮮奶,兩款係最特別的!

蟹粥~甜又有蟹肉

~海蜆面鼔湯
蜆肉很多,豆腐滑,點了這湯我就放棄了清酒煮蜆...

清酒~

清酒任點! 細細瓶的上,香甜可口!
甜品~
雪櫃內有牛奶公司雪條自取,我就揀了百福豆腐花,迷你size!

環顧四周,很多一家大細三代同堂嚟食,老人家食火鍋,年青人食刺身,很有家庭感覺的小店,食物款式,質素都高,價錢又算抵食,對附近居民來說,真係一個幾好既選擇,慳咗全家人的交通費,食完又可以回家休息。真好!!

2016-02-13