2015-01-06 2084 瀏覽
已經幫襯過幾次既拉麵店,每次想食拉麵就會諗起哩間,我覺係我食過咁多拉麵暫時係最好味,我覺得仲好食過一蘭呢。。而且店面既裝潢都好有日本風味,最鍾意就係坐係吧台到食最有feel.我每次黎哩度都係必食櫻花蝦拉麵,雖然見店內大部分人都係食沾麵多,但我始終鍾情櫻花蝦濃湯拉麵 滿滿的櫻花蝦撈埋一齊食十分香濃,麵質我選左硬麵,麵質適中,叉燒有2至3塊,仲有半隻溫泉蛋,加埋濃郁既豬骨湯底,真係very good另外仲叫左個雞肉軟骨捧,雞肉嫩滑加埋有少少軟骨,味道都唔錯既小食,因為之前食過佢d餃子麻麻地,唔係煎餃子似係炸,炸到個皮硬到。。。呢。。。最後,希望店鋪個水杯洗乾淨d, 因為我見到職員都係好似好求其沖一沖水,我聞到個水杯好大陣腥味,所以我冇飲水。。希望改善下。

2014-12-26
2014-12-05 2985 瀏覽
尖東的小巷裡有一間小拉面店, 座位不多, 只賣拉面, 芝士飯, 小吃等...湯底有點濃味... 豚肉很大, 份量很夠, 半肥瘦溏心蛋亦做到剛剛好呀揀左普通面, 彈牙, 而沾面的食法與湯面不一樣, 少許湯的加入面中,湯很快就凍... 要加熱, 旁邊有個細小的電磁爐, 很窩心的放上電磁爐, 待湯起泡出煙就夠熱
湯底有點濃味... 豚肉很大, 份量很夠, 半肥瘦

溏心蛋亦做到剛剛好呀

湯很快就凍... 要加熱, 旁邊有個細小的電磁爐
, 很窩心的

放上電磁爐, 待湯起泡出煙就夠熱
2014-11-17 3498 瀏覽
香港又好日本又好, 啲沾麫一用凍麵我就怕怕, 就算個湯幾熱都冇用, 沾多兩沾就凍晒始終中國人, 要食熱嘢呢間嘅沾麵喺to do list好耐, 但係喺尖東, 老實講, b boss 新花都 收檔後, 都搵唔倒咩理由過去今日走開尖嘴, 就順便去探探佢虛實佢沾個麵本身都係凍嘅, 但妙在佢有個電爐喺位邊, 個沾汁係放喺鐵兜度咁就可以不停番熱個湯汁, 令到個麵好夠熱, 正!!!!個湯汁好濃厚, body夠, 好能掛喺個麵度, 味道鹹鮮, 一啖一啖彈牙嘅粗麵食唔停口, 湯汁內加上大量魚介鮮味非常, 好在冇一般魚介跟嚟嗰種討厭煙燻味, 讚!另外個蝦湯比起BB同TORIMEN來得更濃烈嘅蝦味, 推!叉燒嘅肉味亦係好足, 有實在感, 唔會一咬就散, 火侯控制得好蛋自己睇相啦!好, 咩叫一麵兩食呢? 到食晒啲麵後, 我加左$20要個芝士飯咁個姐姐會攞走你個沾汁, 再喺counter加芝士同飯落個汁, 番熱後變成熱辣辣嘅湯汁芝士飯食落都有溶芝黏黏軟軟嘅味道質感, 但係點解有啲寡嘅?!叮!!!! 發現左有樽醃菜喺個位度, 鹹鹹香香咁, 有啲似雪菜嘅. 應該係咁用啦, 因為麵本身好夠味, 唔需要用到佢落左落個
始終中國人, 要食熱嘢
今日走開尖嘴, 就順便去探探佢虛實
咁就可以不停番熱個湯汁, 令到個麵好夠熱, 正!!!!
另外個蝦湯比起BB同TORIMEN來得更濃烈嘅蝦味, 推!
蛋自己睇相啦!
食落都有溶芝黏黏軟軟嘅味道質感, 但係點解有啲寡嘅?!
落左落個飯即刻成碗飯生晒, 提味又增加質咁, 正呀!!!
飽到爆都清晒. 好味!!!!!
一路打呢篇嘢一路look forward再去, 呢$98, 抵比!
10 分鐘 (堂食)
2014-10-24 48 瀏覽
今天是我的last day,同事帶來到這裡食,這裡不設訂位,不過1:10來到都有位!這裡好像是日本人開,而且都有日本人幫襯。這裡的沾麵好似幾出名,我比較懶,所以叫了白湯豚骨拉麵,同出面的拉麵有d唔同,湯亦比教杰、比較濃,日式叉燒就中上,隻蛋就真係好好食,整體食物水準唔錯,$78碗麵(無加一)都值的,係環境差了點!

2014-10-24
用餐優惠
試食活動
2014-10-14 3794 瀏覽
在南洋中心的小店, 每天都經過, 今天終於決定來試試。7:30 來到,前面有 3 PAIRS人,等位的時侯,便填紙,看看要吃些甚麼。等了一會,便有座位了。點了特濃豚骨沾麵, 湯一上枱, 好香好香的木魚絲味! 要了特硬面, 面身比較粗, 食法是沾一些湯來吃, 像冷面一樣。但湯好像不夠熱, 而且特濃!!! 雖然有煙出, 而且, 太濃, 很咸.... 好似話唔想太濃的話可以加湯。不過算了, 反而加了枱上的醋和配菜 一起吃, 更香更好吃!白湯豚骨拉面, 面身較幼, 加埋爽口的木耳絲, 口感一流。煎餃子, 皮有點硬, 但仍可接受。雞軟骨棒, 選了燒汁沙律醬。很有口感,  kick nic ka la, 不錯!比起其他拉麵店, 這裡算是不過不失。
在南洋中心的小店, 每天都經過, 今天終於決定來試試。
等了一會,便有座位了。

點了特濃豚骨沾麵, 湯一上枱, 好香好香的木魚絲味!
特濃豚骨沾面
白湯豚骨拉面, 面身較幼, 加埋爽口的木耳絲, 口感一流。
白湯豚肉拉面
煎餃子, 皮有點硬, 但仍可接受。
煎餃子
雞軟骨棒
比起其他拉麵店, 這裡算是不過不失。
2014-10-13
15 分鐘 (堂食)
雞軟骨棒
2014-10-09 3501 瀏覽
0係openrice search尖沙咀拉麵店~ 最終選了試這間~ 諗住順道去探忌廉哥~ 今日2點多去到~ 無需等位~ 叫左櫻蝦油拉麵~ 配濃厚湯底~ 一上枱香氣四溢~ 麵質好~ 肉質肥瘦適中~ 湯鮮味濃~ 食完都無口渴~ 下次會帶埋老公再幫襯~
櫻蝦油拉麵配濃厚湯底
2014-10-09
櫻蝦油拉麵配濃厚湯底
2014-09-17 3776 瀏覽
呢間主打沾面的小店,身處忌廉哥士多旁邊,系去紅館睇演唱會既晚餐選擇。2人點左個特濃豚骨沾麵(追加芝士飯),激辛拉麵,同雞軟骨。先講沾麵,個特濃豚骨湯加上1大spoon鰹魚粉,馬上令個豬骨頭增加左海鮮味。面都幾粗,但個湯真係好濃,而且好易凍,所以店家在每張台放置左1個電池爐,等客人可以即時翻熱或保溫。平時食開周月既沾麵,覺得幾咸,但呢個沾麵既湯系咸甜適中,我個人比較prefer呢個湯。(但麵本身我會prefer周月,周月的麵比較有彈性)suppose你食完d麵,會剩低半碗湯,呢個時候你可以追加芝士飯,waitress會收左你碗湯,攞去counter加飯,之後俾翻碗飯你,呢個飯入面加左芝士并加熱過,所以重新上檯既時候系熱既,芝士處於融融地既狀態,都不失為一個幾好既嘗試,有少少似泡飯,吸收左湯既精華,芝士令飯有d煙韌feel。朋友的激辛辣拉麵,已經選了最辣level,都覺得唔夠辣,可能我地比較食得辣,細拉麵,彈牙,重口味之選。雞軟骨,其實只有好細1part骨,大部分都系肉,而且應該系免治雞肉,不過不失啦。
沾麵追加的芝士飯
wasabi雞軟骨
激辛辣拉麵
特濃豚骨湯沾麵
特濃豚骨湯加鰹魚粉
2人點左個特濃豚骨沾麵(追加芝士飯),激辛拉麵,同雞軟骨。

2014-09-13
5 分鐘 (堂食)
  • 沾麵
2014-09-15 3061 瀏覽
剛在日本回來還是吃拉麵😄吃不厭的?藏在尖東小角的特色拉麵店🍜一直想說試試沾麵挑了人氣No.1 特濃豚骨沾麵(HKD 78) 材料算豐富還有半個糖心蛋🙆偏粗偏扁的麵身,選普通口感已經略嫌偏硬😂平時我愛選硬身麵的,下次都可以試柔麵😆😆😆果然名乎其實😳湯 汁 超 濃!!! 重口味人士都未必可當湯麵喝🙈下次可以把味粉減量,負擔較輕。而且桌上有小型電磁爐,沾麵湯汁變冷影響口感可以溫熱來吃,慢慢吃也不怕👍👍很 貼 心 !下次回頭再試其他👅👍

剛在日本回來還是吃拉麵😄吃不厭的?
藏在尖東小角的特色拉麵店🍜
一直想說試試沾麵
挑了人氣No.1 特濃豚骨沾麵(HKD 78)
材料算豐富還有半個糖心蛋🙆
下次回頭再試其他👅👍
2014-09-15
  • 特濃豚骨沾麵
2014-09-10 2804 瀏覽
上次黎食湯拉面,今次黎食番店鋪主打沾面同芝士飯,湯味道不太濃,面沾滿湯之後再食不太有味,但叉燒好似燒過一樣香口,而店鋪提供電磁爐番熱,可以達到個人想要既熱度,咁樣食法都5錯,因為不太濃關係,加湯之後再飲,味道剛剛好,而最後追加芝士飯,用豬骨湯一齊煮,係幾好食,令個飯特別香!
2014-09-09
  • 特濃豚骨沾麵
  • 濃香櫻蝦沾麵
2014-08-08 3971 瀏覽
係紅隧落車既話唔知食咩好,就上openrice search...發現依間拉面新野就去試下晚上9:10行到南洋中心,望見側面細巷就見到一隊人龍同大大個招牌,有十至十二個人排緊隊,偷望入面bar枱有十個位,加兩張六人枱。排隊時候就會派點餐紙,見有人埋單就會收定入去比廚房煮,好方便又快啲食! 等左廿至卅十分鐘就入得,一坐低就見到員工姐姐幫客人煲返熱個沾麵汁,加飯加芝士。不過我食湯拉麵,又細食就只好望住隔離枱食住可以拉出芝士絲既飯粥。 我唔食蔥蒜就覺得我個二朗系一般般,湯好厚滑配粗拉麵,揀左淋面都有點硬,食到一半先浸得夠淋岩我口感。 好鍾意男友食個櫻花蝦拉麵,湯底好濃郁又香,配上幼面普通硬都好岩我,男朋友反而鍾意我款粗面有口感  下次問下有無得揀面先。餃子好乾爽,無痴埋一只只,趁熱咬角邊好似薄脆,裡面多汁又唔太肥膩,我鍾意食,食完望下只碟油都唔多滴。 不可少得係佢座頭擺上既辣雪菜,好夾脆辣辣地,咬住一口面一口湯食,一流!Bar枱抬頭就有水,自己service自己

下次問下有無得揀面先。
Bar枱抬頭就有水,自己service自己
題外話/補充資料: ***今日見到個侍應姐姐帶住手套幫客人上湯面/煮芝士飯粥,如果佢唔係因為受傷唔想再整親掂到水,我覺得ok既。。。但如果佢既原意係想乾淨啲,唔想手指掂到啲湯既話,我建議佢除左佢啦!因為由入門口派劃單,拉門,拉櫈,遞餐牌,點菜上菜,執碗/垃圾,用抹枱布抹枱,收銀,數銀紙,中間無換過手套。除左R頭撥手頭髮除左一次右手但又繼續帶返。
2014-08-08
20 分鐘 (堂食)
$103.5 (晚餐)
2014-07-28 3600 瀏覽
同友人去HK 3D Museum 朝聖前去醫醫肚仔見到呢間拉麵好似五錯就出發~地方都算細但又五洗同人痴住坐~叫左個濃湯豚骨沾麵$78友人要左個白湯豚骨拉麵$78等左15—20分鐘 終於黎拉我同友人研究其實兩者既分別係白湯有青檸,濃湯無沾麵個湯好易凍我自己加熱左幾次個麵比較粗身叉燒只有2塊塘心蛋麻麻,可能一早整好既關係蛋黃凍到變成糕咁個濃湯覺得咸味蓋過豚骨~
同友人去HK 3D Museum 朝聖前
去醫醫肚仔
見到呢間拉麵好似五錯就出發~

地方都算細
但又五洗同人痴住坐~

叫左個濃湯豚骨沾麵$78

沾麵個湯好易凍

我自己加熱左幾次

個麵比較粗身
叉燒只有2塊
塘心蛋麻麻,可能一早整好既關係
蛋黃凍到變成糕咁
個濃湯覺得咸味蓋過豚骨~

2014-07-27
2014-07-25 2921 瀏覽
上年去完日本skytree 食咗個沾烏冬就好念念不忘,好希望喺香港食到同類嘅味道.第一次係唱完K search openrice 就見到呢間,見到有沾麵當然衝去食啦1) 濃厚豚骨魚介沾麵 @ $78當晚餐, 等咗大概十幾分鐘就有位, 自問都幾大胃口, 但佢個麵就算唔加麵底都好夠份量, 當時好肚餓所以叫多100g (好似係加$20?)可以自選麵的質地, 加唔加蔥等等, 好細心 因為我好怕有蔥湯底夠厚, 味道濃, 個麵點完落個湯後味道就啱啱好我揀咗正常麵, 都幾彈牙好鍾意佢個湯上面嘅粉, 塊豚肉燒得好有心機最好係就算湯凍咗, 個waitress 會好主動幫你reheat 翻, 服務好好第二次係抽起條筋一個人山長水遠走去食, 大概三點幾四點無咩人, 但食物質素同服務依舊咁好
上年去完日本skytree 食咗個沾烏冬就好念念不忘,
好希望喺香港食到同類嘅味道.

見到有沾麵當然衝去食啦
1) 濃厚豚骨魚介沾麵 @ $78
當晚餐, 等咗大概十幾分鐘就有位,
自問都幾大胃口, 但佢個麵就算唔加麵底都好夠份量
當時好肚餓所以叫多100g (好似係加$20?)
可以自選麵的質地, 加唔加蔥等等, 好細心
 因為我好怕有蔥
湯底夠厚, 味道濃, 個麵點完落個湯後味道就啱啱好
我揀咗正常麵, 都幾彈牙
好鍾意佢個湯上面嘅粉, 塊豚肉燒得好有心機

第二次係抽起條筋一個人山長水遠走去食, 大概三點幾四點
無咩人, 但食物質素同服務依舊咁好
2014-06-08
2014-07-24 2866 瀏覽
一個人去完大埔見客…唔駛趕返公司…可以直接返屋企…去到紅磡站諗住轉巴士嘅時候就諗起呢間舖嘅沾麵…經常記起佢…但奈何位置實在唔太方便…只可以等路過尖東/紅磡先去食…每次都係tea time時間去…未試過要等位…每次去都有唔同嘅特色拉麵做promotion…但每次我都係俾特濃櫻花蝦沾麵吸引住…香味超濃嘅櫻花蝦+口感濃郁嘅豬骨湯底…配埋軟硬適中嘅拉麵…正! 呢度最好嘅係每張台都會有細細個嘅電磁爐…方便食客隨時將湯加熱…咁個湯底就唔會因為沾左拉麵嘅涼氣而唔夠熱辣辣喇!希望佢可以快d開分店…最緊要位置要夠方便!

希望佢可以快d開分店…最緊要位置要夠方便!
2014-07-08
  • 濃香櫻蝦沾麵
在尖東探完可愛既忌廉哥後,也就順道到在附近的富士山55品嚐一下拉麵!來自名古屋連鎖經營的富士山55其實來頭也不少,在日本有數十間分店。店鋪的名稱富士山55具有玩味,用日文唸是Fujiyama GoGo的意思!這次專乘來,是為了一試非常特別的櫻花蝦油拉麵。生長於熱帶地區海域的櫻花蝦外殻軟薄,營養成分豐富;尤其是肉質鮮美!這次櫻花蝦油拉麵果然沒令人失望,在香濃的豬骨湯上,撤滿了美味的櫻花蝦,喝一口湯時豬骨湯帶櫻花蝦的鮮甜味道,輕咬櫻花蝦更是海鮮味道四溢,實為豬骨湯生色不少!這裡的拉麵麵身較幼,也是爽口彈牙;叉燒肥瘦適中,做得既腍且滑。另外也點了經典的白湯豚骨拉麵,這款是沒有加入櫻花蝦的拉麵,能一試這裡濃厚的原味豬骨湯呢。雖然名氣不及一蘭及豚王等拉麵店,但富士山55的實力實不遜色!喜歡拉麵的Couple們十分值得一試喔!
2014-07-14 1816 瀏覽
濃湯豚肉沾面沾面汁比較普通,濃湯不濃,豚肉尚算合格重點是器皿散熱範圍太大,湯好快冷卻,加幾多個爐都沒用櫻花蝦沾面此面有櫻花蝦香味襯托較為特別,可惜除此之外別沒其他可讚之處,同樣地,敗筆點是在於沾面汁過快冷卻另加芝士飯,味道OK,不過性價比低同場有限定的拉面,保持客人新鮮感是生意上的好策略,亦是現今拉面店生存的模式之一此店感覺上拉面比沾面略為吸引,下次有機會再品嚐
濃湯豚肉沾面
沾面汁比較普通,濃湯不濃,豚肉尚算合格
重點是器皿散熱範圍太大,湯好快冷卻,加幾多個爐都沒用

櫻花蝦沾面
同樣地,敗筆點是在於沾面汁過快冷卻

另加芝士飯,味道OK,不過性價比低

此店感覺上拉面比沾面略為吸引,下次有機會再品嚐
題外話/補充資料: 樓面侍應細節做得不夠, 一間店既好壞除左食物好食之外,員工招待,眼神,同客人一句起兩句止既對話都影響到食店既質素
2014-07-13