2019-10-17 178 瀏覽
我是車仔麵忠粉,見網上這家車仔麵店好評如潮,怎能錯過?這店位於葵涌廣場內,座位區分別設在兩個舖位之內。車仔麵店的座位當然不會特別舒適,坐的是膠櫈,座位區給人乾淨企理的感覺。有菜牌,另有紙筆供人剔選想要的食材。店員面帶笑容,很有禮貌。點了三餸車仔麵,分別是牛肚、雞翼和咖喱魷魚,面底選了粗麵,加了腩汁。車仔麵極速送上,先試湯頭,味道不錯,不過加的腩汁不夠多。牛肚煮得很軟很入味,好吃!雞翼肉質很滑,味道也很好,也好吃!最欣賞的是咖喱魷魚是用小碗另上的,那麼咖喱汁就不會因湯頭而變淡,店家真細心!至於粗麵,就是一般車仔麵店用的那種,不爽彈,但沾了湯汁也是很好吃的。三餸麵套餐送熱飲,我點了熱檸檬蜜,不太甜,好喝,另外店員告訴我這是下午茶時段,這套餐由$45變成$39 ,更超值!見網上人們熱推豬紅,可惜已售罄,唯有下次再試。另外我在吃麵時,看到有不少人在吃豬腸粉,看來也很吸引,會回頭再試。
我是車仔麵忠粉,見網上這家車仔麵店好評如潮,怎能錯過?
2019-10-15 119 瀏覽
📸葵涌篇 .呢間葵廣車仔麵真係食左好多年,應該好多人都識佢😏 今次搞搞新花臣~食 #撈車仔麵 餸方面揀左 #滷水雞翼尖 入哂味, #厚切午餐肉 勁厚, #墨魚滑 彈牙既不過淡左啲 要配埋醬一齊食 🤭 #撈麵揀左秘製醬汁又幾惹味woo 下次食湯既車仔麵可以加菜脯食其實我仲想食埋佢既碗仔翅葵廣車仔麵 -🙋🏻‍♀️高妹小編.- 👇🏻地址👇🏻. 孖寶車仔麵 (葵芳)葵芳葵富路7號葵涌廣場地下A15號舖 .……………………
📸葵涌篇 .
下次食湯既車仔麵可以加菜脯食
其實我仲想食埋佢既碗仔翅
葵廣車仔麵 -
🙋🏻‍♀️高妹小編
- 👇🏻地址👇🏻. 孖寶車仔麵 (葵芳)
葵芳葵富路7號葵涌廣場地下A15號舖 .
……………………
今日因為買左嘢要去葵廣嗰邊拎,一直都知葵廣多地道嘅小店美食,所以諗住過到去先食午餐,去到見到lee間車仔麵都幾多人,所以入去試下😌佢分開左兩邊,一邊廚房,一邊for d客堂食d餸好正咁,雞髀仲大大隻🤩點餐紙都係好似平時d車仔麵店咁自己攞筆劃,唔同嘅係好易明,講明3餸45蚊,冇分咩餸要幾錢,加餸就8蚊起,都幾抵食😚佢仲有本menu,整到成本秘笈咁,原來下午茶都好平39蚊3餸,2:30開始,葵廣食嘢真係抵,搵返以前學生價嘅感覺🙈男朋友嗌左魚片頭+金姑+咖哩魷魚🦑+牛柏葉米粉,個魚片頭好厚好大舊,份量都大碗,連個腌尖成日問佢好冇食然後答ok嘅男朋友都可以係佢口中聽到好食🙈我嗌左滷水豆腐+雞翼🐔+午餐肉🐷+黑椒牛丸🐂米線🍜,其實黎到望到咁大碗好surprise,好少車仔麵咁足料,我仲近鏡影左d午餐肉同滷水豆腐嘅厚度,好小地方咁大舊😍味道又正😋😋佢加凍嘢飲or汽水都係加3蚊,香港今時今日仲邊到搵到咁抵食另外一提,佢有辣同唔辣嘅菜甫,岩哂我lee d唔食得就辣嘅人,夾埋落d車仔麵到真係好食今時今日又抵又好食嘅車仔麵真係好難搵,葵廣果然多臥虎藏龍嘅小店👍🏻

佢分開左兩邊,一邊廚房,一邊for d客堂食

d餸好正咁,雞髀仲大大隻🤩

午餐肉
滷水豆腐

2019-10-12
午餐肉
滷水豆腐
2019-10-11 158 瀏覽
今天和一班同事決定食車仔麵,在OpenRice找了找,決定來這間在葵涌廣場的車仔麵去到看到人都挺多的但是他們很快安排了兩張圓台給我們我們總共10人~坐了2張圓桌子看一看餐單都想像比想像中價錢貴45元有3個餸,我帶了滷水蛋,魚皮餃,和豆卜還有很久沒有食過的粗麵等了約10分鐘,食物很快便想到了但是份量十分之少同枱的同事們都覺得份量很不足夠吃完之後仍然很肚餓沒有飽肚的感覺而且我叫了加蔥,他們都沒有幫我加要另外出去跟他們說~每樣食物份量都很少,味道也很普通所以很令人失望呢...
今天和一班同事決定食車仔麵,
在OpenRice找了找,
決定來這間在葵涌廣場的車仔麵

等了約10分鐘,食物很快便想到了
但是份量十分之少

同枱的同事們都覺得份量很不足夠
吃完之後仍然很肚餓沒有飽肚的感覺

而且我叫了加蔥,他們都沒有幫我加
要另外出去跟他們說~
每樣食物份量都很少,味道也很普通
所以很令人失望呢...
2019-10-07 226 瀏覽
路經葵廣又愛車仔麵既你都值得一試45蚊包埋熱飲!!!一出葵芳地鐵站直行入葵廣就會見到孖寶車仔麵,坐低姐姐好客氣招呼你,個人認為必食推薦/ 雞翼,咖啡魷魚,豬紅等。手拎葵廣卡可送魚旦/燒賣一份,大家可以向店員拎👇🏻👇🏻👇🏻燒賣麵有好多笠,超抵食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻圖中為咖喱魷魚同雞翼同牛腩雞翼有二件,相當大隻👍🏻牛腩相當大塊,雖然只有二塊,但相當入味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
路經葵廣又愛車仔麵既你
都值得一試

45蚊包埋熱飲!!!
個人認為必食推薦/ 雞翼,咖啡魷魚,豬紅等。

手拎葵廣卡可送魚旦/燒賣一份,大家可以向店員拎👇🏻👇🏻👇🏻

燒賣麵有好多笠,超抵食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

圖中為咖喱魷魚同雞翼同牛腩

雞翼有二件,相當大隻👍🏻

2019-10-07
  • 車仔麵
  • 三餸車仔麵
2019-10-02 192 瀏覽
今日黎到葵廣行街買衫當然唔小得黎到葵廣覓食啦葵芳朋友介紹我食呢間車仔麵因為有咖哩魷魚宜家香港地唔係度度車仔面都有呢一個選擇💕🤪適合一支公黎食個面既地方🤪本menu幾得意 係秘笈🌟🌟🌟🌟🌟三餸車仔麵$4️⃣5️⃣ 右上角有幾款汁可以揀返(朋友之前提示秘製汁似沙嗲味)但我今次揀左腩汁既🔥🔥🔥咖哩魷魚(辣)🔥🔥🔥魷魚好爽脆,份量唔多,但個汁係好濃好杰所以佢會另外放,等啲汁唔好混左落湯到溝稀曬其實本身我唔食辣,但因為太好味所以食唔停口呀🔥🔥🔥牛肚🔥🔥🔥唔會硬到食唔到,孖寶炆個牛肚又炆得幾淋岩曬我呢啲無牙力既食客重點係都好入味心🔥🔥🔥牛柏葉🔥🔥🔥爽脆,食落冇渣每張台上面都有好多唔同既調味料食完野行去埋單個陣發現其實下次邊睇邊落單仲正有好多滷水雞脾同埋各樣滷水野每次有人落單佢地都會即刻浸一浸個熱滷汁🔥P.s. 我個人覺得食呢間唔會錯,啲姐姐忙得黎你問佢野都好有禮貌💕下次再幫襯
今日黎到葵廣行街買衫

🤪適合一支公黎食個面既地方

🤪本menu幾得意 係秘笈

🌟🌟🌟🌟🌟三餸車仔麵$4️⃣5️⃣
右上角有幾款汁可以揀返
(朋友之前提示秘製汁似沙嗲味)
但我今次揀左腩汁既

🔥🔥🔥咖哩魷魚(辣)🔥🔥🔥
魷魚好爽脆,份量唔多,但個汁係好濃好杰

所以佢會另外放,等啲汁唔好混左落湯到溝稀曬
其實本身我唔食辣,但因為太好味
所以食唔停口呀

🔥🔥🔥牛肚🔥🔥🔥
唔會硬到食唔到,孖寶炆個牛肚又炆得幾淋
岩曬我呢啲無牙力既食客

2019-09-26
  • 咖哩魷魚
  • 牛肚
2019-10-01 150 瀏覽
同男朋友喺葵涌廣場行街,行到肚餓諗住求其搵啲嘢食,見到呢間車仔麵好多人, 就坐低試下。滷水牛雜、雞中翼、蘿蔔、 菜肉雲吞粗面、辣汁(小辣)雞翼同牛雜都滷得好入味,尤其是牛雜,入面有牛肚、牛肺、牛腸,全部都炆得好林,一啲都唔韌。蘿蔔甜得嚟又無渣👍🏻菜肉雲呑好足料,大大隻,啲餡多到爆出嚟咁👍🏻咖喱魷魚、雞腳、生菜粗麵、辣汁(小辣)我最愛的咖喱魷魚,好重咖哩味,啲咖喱汁又夠香又夠辣😋雞腳炆得都不錯,幾林幾入味。👍🏻

滷水牛雜、雞中翼、蘿蔔、 菜肉雲吞粗面、辣汁(小辣)

咖喱魷魚、雞腳、生菜粗麵、辣汁(小辣)
2019-09-30 245 瀏覽
一排無食車仔麵今日陪女友去到葵涌行葵涌廣場食順便食下這裏嘅名物孖寶車仔麵此店除了有車仔麵,還有好多街頭小食,例如:魚肉燒賣,魚肉條,碗仔翅,最特別係主食除左麵同飯好,仲可以揀腸粉每枱也有兩款菜圃,可以任加,一款辣,一款唔辣,同樣好好味我哋來的時候剛好下午茶,原本$45一個車仔麵包三餸,下午茶只需$39,而我多了兩餸+$2沙嗲汁-我揀左蘿蔔,豬紅,牛腩,牛肚同咖喱魷魚沙嗲汁好值得加,好野味,令整碗麵層次提升牛腩唔怕韌,而且重牛味;牛肚好淋;蘿蔔好好味,好入味,多汁無渣,清甜;咖喱魷魚爽口得嚟唔韌;豬紅亦好入味,很滑仲送熱飲,而我揀了換樽裝豆漿,豆味濃,而且幾大枝下,飲完消辣又解渴而女友叫碗墨魚條碗仔翅,碗仔翅好耐無食,湯底濃郁鮮味,味道好好,再加上墨魚條不是平時魚肉條係碗仔翅果隻,墨魚味好重

每枱也有兩款菜圃,可以任加,一款辣,一款唔辣,同樣好好味

沙嗲汁好值得加,好野味,令整碗麵層次提升

車仔麵
咖喱魷魚

豆漿

墨魚條碗仔翅

車仔麵
咖喱魷魚
豆漿
墨魚條碗仔翅
身為一個葵青友必定會去過葵涌廣場行行逛逛~~~葵涌廣場除了方便大家購物還是一個飲食天堂~~😬😬😬行逛到肚子有一點餓又看見這車仔麵店有不少食客一於今天就吃這家~~~〰️🎈🎈🎈一坐下就看到這本孖寶秘笈~~哈哈哈哈哈~~其實它是餐單來的~~😎將個餐單封面設計到一本武林秘笈的樣子~~頗有是小心思~~💕三餸車仔麵只需$45,包飲品~~但如果不想吃麵,可以將麵底改為腸粉~~🙆‍♀️餸有50多款,選擇非常多~~👀而麵底都有10多種款式配上5、6款湯底選擇~~總會自選到一碗心水車仔麵~~🤗🤗🤗小食選擇也不少啊~~😙飲品就是正常茶記有的那些款式~~也有一些特飲選擇~~🤭如果想吃車仔麵就要自己在點餐紙上劃好再交給侍應下單~~🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️滷水雞翼 ($20)🐥滷水汁是偏甜的那種~~~雞皮滑滑的,味道不錯不錯~~但如果可以再腌耐一點,一定會更入味~~🤤而且$20有5隻大大隻雞翼~~非常抵食~~~🤭🤭🤭五香牛什 ($10)牛什鹵得非常入味~~🐮特別是牛腸肥膏非常足夠,有嚼口,甘甘香香~五香鹵水汁,配上甜醬、芥末醬~真心好好吃~🤤三餸配腸粉 ($45)腸粉店家一點都不吝嗇~~醬汁放超多~~💕💕豉油、甜醬、麻醬
身為一個葵青友
必定會去過葵涌廣場行行逛逛~~~
葵涌廣場除了方便大家購物
還是一個飲食天堂~~😬😬😬

行逛到肚子有一點餓
又看見這車仔麵店有不少食客
一於今天就吃這家~~~〰️🎈🎈🎈

一坐下就看到這本孖寶秘笈~~
哈哈哈哈哈~~其實它是餐單來的~~😎
將個餐單封面
設計到一本武林秘笈的樣子~~
頗有是小心思~~💕

三餸車仔麵只需$45,包飲品~~
但如果不想吃麵,可以將麵底改為腸粉~~🙆‍♀️
餸有50多款,選擇非常多~~👀
而麵底都有10多種款式
配上5、6款湯底選擇~~
總會自選到一碗心水車仔麵~~🤗🤗🤗

小食選擇也不少啊~~😙

飲品就是正常茶記有的那些款式~~
也有一些特飲選擇~~🤭

如果想吃車仔麵
就要自己在點餐紙上劃好
再交給侍應下單~~🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️

滷水雞翼 ($20)🐥

滷水汁是偏甜的那種~~~
雞皮滑滑的,味道不錯不錯~~
但如果可以再腌耐一點,一定會更入味~~🤤
而且$20有5隻大大隻雞翼~~
非常抵食~~~🤭🤭🤭

五香牛什 ($10)

牛什鹵得非常入味~~🐮
特別是牛腸
肥膏非常足夠,有嚼口,甘甘香香~
五香鹵水汁,配上甜醬、芥末醬~真心好好吃~🤤

三餸配腸粉 ($45)

腸粉
店家一點都不吝嗇~~醬汁放超多~~💕💕
豉油、甜醬、麻醬,加上芝麻~~
配上非常滑口的腸粉~~
味道香濃順滑~令人會想一口接一口吃完它~🤤
腸粉好像可以單叫的,$10就有4條~~🙋‍♀️
醬汁多的滑腸粉,將來買來做早餐先得
一定很開胃~~🤭🤭🤭

花枝丸
花枝丸夠彈牙,有嚼勁~~
內裡還有花枝粒粒,增加了口感~~🦑🦑🦑

燒賣
這款魚肉燒賣口感不錯
蒸得剛剛好,保持軟熟度~
而且喜歡它不會是混得過多麵粉的那種燒賣
不會是那種魚肉不足的燒賣,口感粉粉,沒嚼勁~🤨
這款燒賣不錯吃啦~~😆😆😆

牛肚
這款毛肚很彈牙,而且很厚身~~🐮
完全吸收了五香鹵水汁~~很香口~~🤤🤤🤤

三餸車仔麵 (配油麵) (秘製汁) ($45)🍲

麵底的油麵分量好足夠~~
是男生也會吃飽肚的分量~~🙆‍♀️🙆‍♀️🙆‍♀️

秘製汁好像是有少許咖哩味,微微甜的
都幾特別~~~
其實是什麼汁來的呢? 我好想知道,哈哈哈~🤭

冬菇
冬菇是小小一口菇的那種~~厚肉的~~🍄

黑椒牛丸
牛丸夠紮實,黑椒味足夠,味道不錯~~🐮

豬紅
這家豬紅外表微微脆~~內裡滑滑的~~
應該是有微微腌製過的~~香香滑滑~~
並不是每家的豬紅都好吃
但這家的真心值得一試~~❤❤❤

菜甫 (原味 / 辣味)

菜甫是免費提供的~~
非常爽脆~~
辣菜甫雖然都幾辣,但真的非常惹味~~🤤🤤🤤
用來配麵吃,很加分呢~~💕

豆漿 (跟$45麵餐 +$3)🥛

豆味很濃~而且低糖不會太甜,健康又好飲~🤗

這家車仔麵店
食物味道不錯~~
坐得都夠闊落~~
怪不得長時間都有食客幫襯~~🎉🎉🎉

P.S.
看見隔離枱的雞脾很大隻~~
下一次來想試試這家的鹵水雞脾~~🍗🍗🍗
  • 豬紅
  • 腸粉
  • 車仔麵
2019-09-27 76 瀏覽
今天收工到葵芳覓食,經過這間車仔麵店,被那肥美的滷水雞奕吸引,便內進光顧,每枱桌上也有點餐紙讓食客們自己剔,粉麵種類食多,最特別是有腸粉可選擇,三餸麵套餐$45送熱飲,可是很經濟!今天開胃吃四款餸,選擇了,雞奕,午餐肉,魷魚再加菜,湯底很入味,雞奕相當肥美juicy, 滷水入味而不會太咸,有兩隻,很抵食,而午餐肉厚切的,完全滿足到食肉獸!魷魚爽口啖啖肉,桌上有菜甫可隨意添加,令整碗米粉錦上添花!值得再吃!
2019-08-15 444 瀏覽
有次夜晚下班約了朋友一起食宵夜(已經11點多),見到葵涌廣場這間車仔麵店還未關,於是便坐下來試試!於是便叫左3餸麵的車仔麵/腸粉魚蛋燒賣來試試⋯車仔麵選擇了麻吉燒/飛魚籽魚蛋腸/鹵水蛋/油麵+2沙嗲汁😋味道覺得麻吉燒似長形魚蛋包住年糕、口感煙韌彈牙⋯飛魚籽魚蛋腸外型似腸仔、好有魚的味道加上飛魚籽卜卜脆的口感非常夾、好食~很棒👍值得一讚😋鹵水蛋也好入味,加上濃郁沙嗲汁令味道更加惹味!最重要的就是要加爽脆的辣菜甫一起食別有一番風味⋯😍腸粉很順滑/魚蛋好香陳皮味、口感一般、不夠彈牙/燒賣普普通通啦⋯
宵夜
  • 三餸車仔麵
我發現我有種超能力神乎奇技厲害就係經過我揀既餐廳都可以好難食 難食到極點 結果俾人講成世想講食完呢間嘢 全家一齊怒鬧我其中兩個話又要嘔又想屙又剩我今次就為個腸粉而入個腸粉就無中伏既但佢地叫左 分別 兩個碗仔翅 一pat pat 話似係結tata 加水 失敗一個車仔麵 用味精湯 但連味精都難飲 失敗個魚蛋係細粒咖哩魚蛋 又黃又話有陳皮又有膠味 失敗中既失敗結果仲要封左粒魚蛋做 毒氣丸而屋企人直接叫呀姐問佢點解可以咁難食賣單嘅時候發現 車仔麵咁難食 食淨哂 原來碗麵要成$4X咁難食都要40蚊?! 返港島都唔洗呢個價播然後 我唯有去賣單 希望平息我揀既餐廳惹起既對鬧我預左單嘢講一世架喇 唉-最恐怖係 一返屋企大家排隊去toilet 屙😢😢😢慘
我發現我有種超能力

然後 我唯有去賣單 希望平息我揀既餐廳惹起既對鬧
我預左單嘢講一世架喇 唉
最恐怖係 一返屋企大家排隊去toilet 屙😢😢😢慘
2019-05-31 796 瀏覽
呢間小食店好好食間中我就會去幫襯下早餐時段最愛吃君姐的腸粉一份唔夠喉,多數要order2粉,平時食2粉混醬豉油總是缺了點,因為腸粉比較”索”醬汁所以今日又嚟食腸粉就叫多色(多豉油的意思)望住君姐幫我整好然後出菜出菜丫姐望一望,然後同君姐講:wa... 洗唔洗咁多個下又見到今次用個碗既,心諗:唔通君姐俾左好多腸粉過我不愧我成日嚟食點知就聽到君姐話:多色少辣醬呀嘛......當下我知多既並唔係腸粉係鼓油啦😭因為連丫姐都話多,勁好奇想馬上睇下😎好。。。。腸粉嚟啦。。。。點知....當下我的表情應該係😅😅😂😂😂 大家慢慢欣賞圖片😆君姐老闆娘,可唔可以放支鼓油向枱面俾客人自己覺得唔夠時自行調配先因爲人人多色滴定義都唔同,鼓油湯腸粉我怕食幫襯唔到太多次但又掛住你D腸粉wo
呢間小食店好好食
間中我就會去幫襯下

早餐時段最愛吃君姐的腸粉

所以今日又嚟食腸粉就叫多色(多豉油的意思)

望住君姐幫我整好然後出菜

出菜丫姐望一望,然後同君姐講:wa... 洗唔洗咁多
個下又見到今次用個碗既,心諗:唔通君姐俾左好多腸粉過我
不愧我成日嚟食

點知就聽到君姐話:多色少辣醬呀嘛......

當下我知多既並唔係腸粉
係鼓油啦😭

因為連丫姐都話多,勁好奇想馬上睇下😎

好。。。。腸粉嚟啦。。。。

點知....當下我的表情應該係
😅😅😂😂😂

大家慢慢欣賞圖片😆

因爲人人多色滴定義都唔同,鼓油湯腸粉我怕食幫襯唔到太多次
但又掛住你D腸粉wo

2019-05-31
$20 (早餐)
  • 腸粉多色
2019-05-11 496 瀏覽
今早下車路過,想吃腸粉,一入商場就見到,於是就買回公司吃。回到公司,腸粉還是熱的。我加了豉油,麻醬及辣油。味道普普通通,沒有甚麼特別。如果只是填飽肚子,沒有甚麼要求,這裡都是一個不錯的選擇。
今早下車路過,想吃腸粉,一入商場就見到,於是就買回公司吃。

2019-05-10
外賣自取
$10 (早餐)
2019-05-05 491 瀏覽
今日又來葵芳行街,行街之前梗係要食返碗車仔麵先啦😍都有一段時間冇黎葵芳,好掛住『孖寶』啲辣菜甫🤤「蘿蔔牛柏葉魚皮餃秘製汁油麵」蘿蔔煮得夠林,無根又甜👍🏼👍🏼麵底、牛柏葉同魚皮餃都不過不失,但係牛柏葉嘅份量有啲少,得三舊😓「咖喱魷魚豬紅齋麵筋秘製汁幼麵」幼麵煮得太林,不過配埋爽口嘅辣菜甫一齊食口感又幾得意喎!魷魚份量都多,咖哩味濃,辣辣地但係又唔會太鹹👍🏼鍾意孖寶,因為選擇多,而且每碗麵都有幾條菜,感覺平衡啲~加分嘅重點係:免費的辣。菜。甫😍😍記得一定一定要加落麵度食呀!
今日又來葵芳行街,
行街之前梗係要食返碗車仔麵先啦😍
都有一段時間冇黎葵芳,
好掛住『孖寶』啲辣菜甫🤤

「蘿蔔牛柏葉魚皮餃秘製汁油麵」
蘿蔔煮得夠林,無根又甜👍🏼👍🏼
麵底、牛柏葉同魚皮餃都不過不失,
但係牛柏葉嘅份量有啲少,得三舊😓

「咖喱魷魚豬紅齋麵筋秘製汁幼麵」
幼麵煮得太林,不過配埋爽口嘅辣菜甫一齊食口感又幾得意喎!
魷魚份量都多,
咖哩味濃,辣辣地但係又唔會太鹹👍🏼

鍾意孖寶,
因為選擇多,
而且每碗麵都有幾條菜,
感覺平衡啲~
加分嘅重點係:免費的辣。菜。甫😍😍
記得一定一定要加落麵度食呀!