2016-12-08 992 瀏覽
之前係TST個陣好好食今次去嗌個咸魚炒通菜 冇咸魚味但又勁咸.. D菜又炒到好多镬屎 好黑椒鹽鮮魷 嗌左幾分鐘就上台 又係勁咸!!! 食落就知擺左好耐..即刻'不'比你 唔好食黑椒薯仔牛柳粒 冇镬氣之餘 D薯仔仲係生既~~~~~埋單$228 唔抵食D野真係好咸好咸好咸好咸!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
之前係TST個陣好好食

黑椒薯仔牛柳粒 冇镬氣之餘 D薯仔仲係生既~~~~~

埋單$228
唔抵食

2016-12-08
今日中午我們去咗旺角通菜街嘅「妹記大排檔」食中午飯!我們叫咗乾炒牛河炒得好夠鑊氣,牛肉嘅肉質好嫩滑,每條河粉都可以沾滿醬油嘅顏色!豉椒排骨炒麵嘅炒麵炸得都幾卜卜脆,排骨嘅肉質好爽滑!揚州炒飯炒到粒粒分明,材料嘅份量非常多,差唔多比飯仲要多!星洲炒米炒得好乾身,材料相當豐富!原隻脆皮炸豬手嘅豬皮燒得唔夠香脆,質感比較韌,感覺似白灼多過似燒豬手,但肉質都幾鬆軟,而且都幾大隻!蒜香骨嘅肉質比較硬實,好難咬開,但蒜香嘅味道都幾惹味!跟餐附送嘅紅蘿蔔老黃瓜豬骨湯嘅材料相當足料,味道好清甜!
今日中午我們去咗旺角通菜街嘅「妹記大排檔」食中午飯!
豉椒排骨炒麵嘅炒麵炸得都幾卜卜脆,排骨嘅肉質好爽滑!
揚州炒飯炒到粒粒分明,材料嘅份量非常多,差唔多比飯仲要多!
星洲炒米炒得好乾身,材料相當豐富!
原隻脆皮炸豬手嘅豬皮燒得唔夠香脆,
質感比較韌,感覺似白灼多過似燒豬手,
但肉質都幾鬆軟,而且都幾大隻!
蒜香骨嘅肉質比較硬實,
好難咬開,但蒜香嘅味道都幾惹味!
跟餐附送嘅紅蘿蔔老黃瓜豬骨湯嘅材料相當足料,味道好清甜!
乾炒牛河
揚州炒飯
星洲炒米
紅蘿蔔老黃瓜豬骨湯
2016-11-29 1018 瀏覽
本人喜歡周圍搵嘢食,俾妹記大排擋門口吸引左餐廳裝潢一般,乾淨叫左個兩餸套餐(包一杯飲品或例湯),叫左西檸雞及肉碎青豆上枱時嚇左一跳用一個比小朋友用餐既碟盛上,上面有兩小格分別盛載餸,下面載飯,份量好細西檸雞比較乾身,無味肉碎靑豆,上枱時微熱,應該喺預先煮左,青豆太腍唔會再惠顧
本人喜歡周圍搵嘢食,俾妹記大排擋門口吸引左

餐廳裝潢一般,乾淨
叫左個兩餸套餐(包一杯飲品或例湯),叫左西檸雞及肉碎青豆
上枱時嚇左一跳

西檸雞比較乾身,無味
肉碎靑豆,上枱時微熱,應該喺預先煮左,青豆太腍

唔會再惠顧
2016-11-20 882 瀏覽
食過幾次都覺得可以接受只係份量偏細咁啱想食黑椒薯仔牛柳粒但又見餐牌既係$128安格斯牛柳粒就問下阿姐安格斯牛柳同薯件牛柳係咪唔同佢好肯定咁話係仲報個價70幾但到埋單收返我128我同個四眼哥仔講佢竟然話我不嬲128架喎你係咪食左先係你就俾錢啦咩態度完全無下次
食過幾次都覺得可以接受只係份量偏細
你係咪食左先
係你就俾錢啦

咩態度完全無下次
2016-11-17 949 瀏覽
椒鹽豆腐大小適中既size非常好,唔洗怕食到失儀態!金黃既豆腐非常香脆,即使豆腐炸過但唔會失去原有水分!但豆腐唔夠熱,扣分!梅菜扣肉煲上檯時並冇熱到發出「滋滋」聲,似係煮完就甘放入煲中上檯!扣肉味道鹹淡得宜,肥瘦相間,入口脂肪溶化,夠哂美味!另一碟沙拉骨甜甜酸酸幾好味,唔會骨大過肉,ok既!但沙拉醬略嫌唔夠多!
2016-11-06 1175 瀏覽
以前的妹記 真是好好食。今次去旺角分店 大失所望。招牌墨魚炸油炸鬼 我好肯定係翻炸。油炸鬼非常硬 完全唔脆口。墨魚冇彈牙口感。而且油味好重 完全唔新鮮。蒜香炸排骨 還可以 至少真的香脆 但蒜香味欠奉。另外還食了魚香茄子 炒菜等等 不過不失吧。
以前的妹記 真是好好食。

今次去旺角分店 大失所望。

蒜香炸排骨 還可以 至少真的香脆 但蒜香味欠奉。
另外還食了魚香茄子 炒菜等等 不過不失吧。
2016-10-27 1322 瀏覽
妹記大排檔旺角留到好出名,有唔同嘅分店。食物主要以中式食物為主,我哋亦都點左啲普普通通一般中式餐店都有嘅嘢食。薯仔牛柳粒又吵得香,牛柳粒就用咗比較多鬆肉粉好鬆軟,牛肉味唔濃,薯仔外皮香脆咸香好足。炒通菜偏向油膩,食起嚟爽甜但口感不算乾淨,好似使得唔算好乾淨。份量都充足唔算好貴。又係比較鹹。炸蠔餅啲蠔唔夠肥美,普普通通嘅瘦蠔。個個份揸得唔厚,口感脆脆的鹹鹹地幾得意。
妹記大排檔旺角留到好出名,有唔同嘅分店。
2016-10-25 881 瀏覽
最鐘意食大牌檔但咁熱又好難頂既旺角妹記滿足哂你既願望入面其實裝修得幾靚有冷氣涼舒服又好味真係唔願走返去街邊大牌檔 每次必點 椒鹽鮮魷皮唔厚 鮮魷幾軟但就咸左少少 同細籃左少少 咸魚通菜同波羅生炒骨好味 如果生炒骨多d肉就好戰鬥碗 cheersss 想食大牌檔又係九龍Mui Kei for sure
最鐘意食大牌檔

好味 如果生炒骨多d肉就好
戰鬥碗 cheersss
想食大牌檔又係九龍
Mui Kei for sure
以前食開妹記都係去紅磡食...之後搬左去尖沙咀到而家 黎到旺角 (都好一段日子)價錢無乜貴到 但係環境愈黎愈好~~~ 雖然有d難搵!估唔到竟然有個文青corner XPPP環境同cafe有得揮=DDDD好舒服同埋最重要係比到個乾淨既感覺我地!太肚餓喇....無影低到MENU, 不過一般大排檔有既款式呢度都會有 有好多選擇, 價錢最平由五十幾蚊起~有平有貴 (good)椒鹽鮮魷 $58 (味道: 8/10, 份量: 8/10)基本上落完單無耐就送到喇~~~ 見到熱辣辣出緊煙 聞到好香好香既椒鹽味!!!!! <3<3雖然好熱但係都要即刻開動喇~~~ : )真係好感動呀T___T 好好味!!連埋面頭既炸蒜一齊食實在太好味喇!!!!!鮮魷片都幾大塊~ 唔會難咬夠爽口~ 又爽口又香脆既鮮魷so good~咸魚茸飛天通菜煲 $68 (味道:7/10, 份量:8/10)兩個人要食晒呢煲通菜...的確係有d吃力XDDD通菜顏色好靚 個煲keep熱keep到好耐~不過通菜炒得太咸同有少少渣南乳香酥骨 $58 (味道:7.5/10, 份量:8/10)叫之前無諗過原來係炸既@@成件骨有少少硬
以前食開妹記都係去紅磡食...之後搬左去尖沙咀

到而家 黎到旺角 (都好一段日子)

價錢無乜貴到 但係環境愈黎愈好~~~ 雖然有d難搵!
估唔到竟然有個文青corner XPPP

環境同cafe有得揮=DDDD

好舒服同埋最重要係比到個乾淨既感覺我地!

有平有貴 (good)
椒鹽鮮魷
椒鹽鮮魷 $58 (味道: 8/10, 份量: 8/10)

雖然好熱但係都要即刻開動喇~~~ : )

真係好感動呀T___T 好好味!!

連埋面頭既炸蒜一齊食實在太好味喇!!!!!

咸魚茸飛天通菜煲

兩個人要食晒呢煲通菜...的確係有d吃力XDDD

通菜顏色好靚 個煲keep熱keep到好耐~

不過通菜炒得太咸同有少少渣
南乳香酥骨

叫之前無諗過原來係炸既@@

成件骨有少少硬同難咬 不過味道無乜問題~ 我地覺得唔點南乳醬仲好食呢;P

不過無乜特別... 下次會試第款~ 哈哈
椒鹽鮮魷. 咸魚茸飛天通菜煲, 南乳香酥骨
我地兩個人, 仲加左$18要碗例湯~

今日款式係青紅蘿蔔湯~ 旨在清下熱 : )

同埋share左一碗白飯, 飽到.............

埋單都係$211, 真係好抵食@0@@0@@0@

我決定 每個星期都要黎食一次, 直到食厭為止! (>v<)
2016-10-08
5 分鐘 (堂食)
椒鹽鮮魷
南乳香酥骨
  • 椒鹽鮮魷. 咸魚茸飛天通菜煲
2016-10-11 1238 瀏覽
又一個月team gathering 飯局今次選擇咗妹記諗住大家可以吹水飲吓啤酒食吓小菜⋯一心諗d 小菜應該有大排檔嘅feel 但係完全錯晒 我地落單後唔夠五分鐘d 餸就全出晒 所以d 餸完全無鑊氣😠。食完後我地一供🔟人決定無下次。
黃金蝦
避風塘茄子
2016-10-07
2016-09-17 2315 瀏覽
椒鹽魷魚so.中菜小炒中其實我至愛係魷魚so 真係好正 飲茶同食大排檔必叫😍😍😍 .今次係妹記搬左去旺角後第一次食呢❗️新鮮炸起真係好好味 好脆口 份量唔多但兩個人食係有點膩 魷魚不會太un👍🏻 值得一讚係椒鹽撈得好均勻 令到每舊都好惹味.而我就覺得炸粉冇咁大舊就好了 整體還算不錯.鋼鍋雞 $98.一道我覺得幾好味既菜式但完全唔值$98😂😂😂😂.哩個最奇妙之處係我覺得有辣味雞煲既影子 辣得黎好惹味 而且幾入味😛但係雞既份量小得可憐 我諗得四份一隻咁多多 所以真係貴左d 配料仲多過隻雞😕.其實配料 唔知雲耳定木耳 仲好食過粒雞肉😂👍🏻d汁撈飯一流 係油左少少 怕辣要走辣❗️不過真係唔多抵食腐乳飛天通菜 .一上台心諗咁大碟既 但係要成$78 又真係應該要有咁大份😂最好係減廿蚊份量減少d.炒得都ok既 辣辣地 腐乳同通菜真係最佳拍檔 見係菜就算飽到上心口都覺得要食晒佢 但又真係油膩左少少🙈不過菜真係必叫 我個人喜愛中式炒菜 洽菜多過西式沙律
椒鹽魷魚so

而我就覺得炸粉冇咁大舊就好了 整體還算不錯

鋼鍋雞 $98

一道我覺得幾好味既菜式但完全唔值$98😂😂😂😂

腐乳飛天通菜 .

2016-09-17 1438 瀏覽
之前朋友係尖沙咀食過,但好似搬左黎旺角?所以今次都黎旺角試下佢既推介叫左一個雪梨湯,沙拉骨,炸墨魚咀,椒鹽魷魚,炸白飯魚,炒通菜。個湯,真係好好飲!用雪梨南北杏瘦肉去煲,味道好夠濃,夠哂甜,似燉湯既感覺!炸魷魚同白飯魚都好好食,夠香脆,墨魚咀夠爽口多汁,反而沙拉骨,個醬好怪。。。。通菜唔夠熱,味道一般般但個感覺真係似餐廳多過大排檔

叫左一個雪梨湯,沙拉骨,炸墨魚咀,椒鹽
魷魚,炸白飯魚,炒通菜。

但個感覺真係似餐廳多過大排檔
2016-09-06 1515 瀏覽
這是我第一次光臨。這間位於商廈2樓,當來到食店時真的嚇了一跳,因為當時至少有二十人正在等位!可能食店一向生意好,習慣多人在店外等候,所以食店放了很多椅子在外面給大家坐著等(好彩)另外,食店有規定:人齊才可以入店先來炸豬手,看OP很多人推介,自己又怎能錯過呢!雖然價錢不便宜,但份量很多,4至5人食都可皮非常脆,肉不算厚切,不過由於整體份量多,所以整體感覺良好。這個蠔餅也是看OP推介而點的可能各花各眼,我和朋友也不喜歡,原因是:外表大大份,超吸晴,感覺很抵,但原來只是廚師加了很多炸粉所致一放入口,全都是炸粉弄出來的部份,非常油!至於蛋和蠔佔的部份非常少,講緊是蠔的數目不過10隻,而且每隻很細少完全是金玉其外,敗絮其中!真心苦揀:不要點這個,否則一定會後悔!這個炒蜆也是不建議點的無錯,這個菜炒出來很香口但蜆的數目又是少之可憐看相片會覺得蜆的數目也不少,但實情是有一半是空殼簡直是呃秤!這個啫啫雞煲則中規中矩味道不錯,少少辣,雞肉屬少肥美那種不過雞件太少,如果多返點就好了!另外,服務也麻麻,可能多人食啦!加水無人理!總括而言,這裡不是食環境,不是食服務,食物味道尚可,但份量(可能只是我叫那些)叫

另外,食店有規定:人齊才可以入店
先來炸豬手,看OP很多人推介,自己又怎能錯過呢!

雖然價錢不便宜,但份量很多,4至5人食都可

這個蠔餅也是看OP推介而點的

可能各花各眼,我和朋友也不喜歡,原因是:

一放入口,全都是炸粉弄出來的部份,非常油!

完全是金玉其外,敗絮其中!

真心苦揀:不要點這個,否則一定會後悔!
這個炒蜆也是不建議點的

無錯,這個菜炒出來很香口

但蜆的數目又是少之可憐

看相片會覺得蜆的數目也不少,但實情是有一半是空殼

簡直是呃秤!
這個啫啫雞煲則中規中矩

味道不錯,少少辣,雞肉屬少肥美那種

不過雞件太少,如果多返點就好了!
另外,服務也麻麻,可能多人食啦!加水無人理!

總括而言,這裡不是食環境,不是食服務,食物味道尚可,但份量(可能只是我叫那些)叫人失望。
題外話/補充資料: 食店規定:人齊才可以入店
2016-09-04
20 分鐘 (堂食)
  • 炸豬手
2016-08-31 1354 瀏覽
鍾意食大排檔既我,可以帶埋風扇去食。但真係未試過室內大排檔,友人極力推介下獻出第一次。2個人真係好難試到好多野。幸好大家都肚餓,叫左5樣食物架。招牌豬手(例牌)- 好味,入口唔會太油膩,皮又夠脆 (一定要約多幾個友人試原隻)炸墨魚咀- 送酒一流,咬落去有彈性又脆,點少少個汁酸酸地咁食都唔錯。薯仔牛柳粒- 薯仔夠淋夠軟,仲入晒味添。牛柳粒既大細岩岩好,唔會太韌。(但我都係鍾情薯仔)翠玉瓜木耳炒肉片- 食落唔會太油膩,翠玉瓜夠爽口,木耳入晒味,相比之下肉片味道較淡(健康之選)星州炒米- 一上枱就感覺到鑊氣,食落唔會咬到咖哩粉(炒得夠均勻),重點有少少辣(個人唔食得辣都頂到,仲覺得好刺激添)無想像中咁油膩,一洗大排檔=油膩 既感覺。總結: 室內同室外大排檔,都各有特色。初次去食大排檔又注重油膩問題既可以試下呢間,了解左先。 味道方面,重口味人士可能會覺得呢間唔夠味,但係都可以試下(唔使成日都食咁重口味既)
2個人真係好難試到好多野。幸好大家都肚餓,叫左5樣食物架。

2016-08-26
  • 炸豬手
2016-08-26 2268 瀏覽
是晚一行五人小聚,由於本人多年前曾嚐試過尖沙咀的妹記大排檔,故對其食物質素有信心。我們點了炸豬手、鬼馬油炸鬼、酥炸墨魚嘴、魚香茄子煲、琵琶豆腐、什菌生菜會鮑片(大約的名字)同桌友人對隔壁炸豬手虎視"擔擔" ,order時幸得侍應提醒豬手有兩款,分有肉和無肉(?!) 雖然本人不好豬手,但仍淺嘗一塊,肉有點難咬開及味道偏鹹,與吃中式燒肉相近😂 雖然皮脆,但不是我的菜。而且份量很多,吃不完!相反兩款炸物深得我心,尤其鬼馬油炸鬼,皮酥而不油膩,內裏是墨魚滑,吃完一塊又一塊都不會感覺很熱氣!酥炸墨魚嘴外型及口感像吃雞軟骨,兩款炸物配以不同醬汁,很Match!魚香茄子煲正常需要配以白飯吃!但這個味道不會很鹹,讚!唯一要彈是香味不足,沒有大排檔及酒樓做的岀色,不驚喜亦不失望。至於其餘兩個菜也是合格,但沒太大深刻印象。另外要讚的是電話訂位時表明需人齊才可入座,但老闆(?!)在我們未齊人提前讓我們先入座,而且沒有交枱時限!在今時今日尤其旺角區超級難得!而且整晚員工們服務都好好!我已納入這餐廳為我下次開飯名單中!

至於其餘兩個菜也是合格,但沒太大深刻印象。

炸豬手
鬼馬油炸鬼