餐廳:
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳:
資訊:

2023-09-06 1506 瀏覽
前排同朋友去左如心酒店R U食點心,真係好值得推介,呢間酒店嘅中菜點心真係好精緻,款式多樣,味道都好好食。除咗菜式之外,餐廳嘅服務態度同埋環境都好好,對住荃灣海景同服務員都幾有禮貌,環境舒適整潔,好舒服。我哋嗌左個焗南非鮑魚酥,絕對是同類點心的顛峰之作,賣相靚,味道好,鮑魚埋藏在酥化的酥皮中,澆上好味的鮑魚汁,每一口都是美味。金魚餃外型得意,包左蝦肉同石班肉,好少有的點心。就連叉燒飽都令人喜出望外,叉燒好好食。蘿蔔絲酥卷熱騰騰,滿满的蘿蔔絲,外面是層層酥化香脆,層次感豐富,我的最愛。

金魚餃外型得意,包左蝦肉同石班肉,好少有的點心。

就連叉燒飽都令人喜出望外,叉燒好好食。

2023-07-29 1513 瀏覽
Pre birthday dinner . 豪食,其實有任務在身 @如脆皮桂花雞 用了新鮮雞.所以皮脆肉嫰,脂肪肥都好少:加上個桂花醬,非常清新,唔會覺得油、漏。遠年陳皮意大利黑醋骨。黑醋骨非常惹味,味道好好,雖然有啲似甜酸骨,但係個味係比較有層次同埋係非常之開胃,因為甜酸骨都係有一啲甜,黑醋就比較中和。巴馬臣芝士焗蟹蓋,芝士可以拉絲唔漏有微微芝士香。最緊要入邊嘅蟹肉蟹非常豐滿褲再加埋個黑醋,點一下就非常之醒胃。松茸螺頭燉花膠 。螺頭味好重。花膠又大又彈牙而且非常厚身,個湯係非常之清潤。天籽蘭松茸燉花膠 ,這款湯第一次飲,天籽蘭啲食落去係有花香味,成個湯係比較清啲,冇松茸螺頭咁出,濃郁。 蠔皇原隻湯鮑扣遼參 ,個鮑魚味道非常好,口感彈口,硬切落去係冧但彈。遼參果然係不同。浸咗鮑魚汁非常之入味,同埋唔會只係硬實,參身係潤,柔和彈-身。壽桃啲皮好濕潤,麵粉搓得好好,包係鬆軟有麵粉香入邊係奶黃,不甜,非常好味。紅豆沙,當然係正啦,係真係起沙,同埋佢啲蓮子係非常之好食。

2023-07-28 989 瀏覽
今日和朋友晚餐,因之前在這裏用餐,覺得很好,所以今次再來,今晚點了:話梅蕃茄✔️小海葵冬瓜湯✔️脆皮乳鴿配茶薰鴿蛋✔️金湯酸菜魚✔️翡翠珊瑚白花煎釀帶子✔️松露野菌炒蘆筍✔️水準和上次一樣咁好,招呼到位,所以用餐很愉快!
話梅蕃茄✔️
小海葵冬瓜湯✔️
脆皮乳鴿配茶薰鴿蛋✔️
金湯酸菜魚✔️
翡翠珊瑚白花煎釀帶子✔️
松露野菌炒蘆筍✔️

水準和上次一樣咁好,招呼到位,所以用餐很愉快!
2023-07-19 1061 瀏覽
想在荃灣西附近找一間比較靜的中菜,於是選了這間在如心酒店7樓的如。環境非常幽靜,有大大觀景窗,非常光猛,亦可以俯瞰荃灣景色。櫻花蝦小籠包,粉紅色的小籠包包皮有點過分染色,不過不影響味道,但包皮不夠薄。見有懷舊芝麻卷即刻叫,芝麻卷做法非常用心,中間有涵。至尊蜜汁叉燒,濃厚香味。蘋果鹹水角,鹹水角非常酥脆,裏面沒有蘋果,只是有趣的蘋果造型。XO醬脆煎腸粉,煎得香脆。大澳馬友鹹魚蓉煎肉餅,味濃配飯會比較好。薑汁芥蘭,芥蘭新鮮。最後再以楊枝甘露作總結。整體而言是一間不錯的中式餐廳。食物高質,環境舒適,適合朋友好好傾談或商務用餐。

XO醬脆煎腸粉,煎得香脆。

2023-07-04 608 瀏覽
This pudding is amazing. The surface is filled up with flaxseed. Under the flaxseed, there is butterfly pea flower jelly!!! The lowest part is the tofu pudding. Strong tofu flavour. This is a fantastic combination with excellent presentation. Yummy yummy dessert!!! 🥳🥳🥳
2023-07-02 667 瀏覽
我對於這間餐廳的服務和餐點感到非常失望,這次的用餐體驗簡直是噩夢一場。不僅如此,我在這裡度過的時間和金錢都浪費了。首先,如果不是方小姐和其中一個老闆介紹,我想我一定不回光顧這間店,之前餐廳說可以幫我免切餅費,但是當我詢問是否能夠改為免除開瓶費時,服務員竟然沒有回應我,這讓我感到非常不滿。而當我到達餐廳後,我才得知這個優惠是不可用的,這讓我感到非常被欺騙。其次,我點的餐點品質非常糟糕,完全不符合這個價格的水平。我覺得自己浪費了錢,還有時間和胃口。當我發現這種情況時,我已經無法退回這些菜品,這讓我感到非常沮喪。總之,這家餐廳的服務和餐點都讓我非常失望。我不會向任何人推薦這家餐廳,而且我會告訴我的朋友和家人要避免光顧這家餐廳。這就是我對這家餐廳的嚴厲評價。

2023-07-01
生日
2023-06-25 565 瀏覽
今日就真係甩轆啦,食咗個叉燒腸之後等咗成三十分鐘先有下一個點心,叉燒腸粉超正入邊啲叉燒係非常之腍好食,腸粉皮夠薄。但嗰個叉燒酥足足成個鐘先嚟。叉燒酥係正的,因為叉燒岀名。酥皮鬆脆。可能太肚餓關係龙井蝦餃,覺得個龙井味唔夠重囉。好快就食咗。嗰個菠蘿包就真係唔使叫啦,因為個面頭個皮比較厚,入邊嘅菠蘿係菠蘿果jam醬唔係菠蘿蓉。蓮子紅豆沙係好食嘅,蓮子係好粉,好冧,紅豆沙夠蓉,有幾粒紅豆增加口感。 #如 #如心酒店
2023-06-22
2023-06-23 753 瀏覽
如心中菜餐廳前陣子大翻新,最近開始以全部面貌示人。環境相當舒適高雅,給人眼前一亮的感覺!這天相約了幾位朋友一同品嚐這裡的新菜式。我們先點了前菜小食,包括:至尊蜜汁叉燒、松露蜜糖燕窩釀雞翼及話梅蕃茄。蜜汁叉燒肥瘦適中,質感軟腍,名層香甜,而且更是厚切,吃起上來很滿足。松露蜜糖燕窩釀雞翼外表平平無奇,咬開內層包著滿滿的燕窩,非常足料!焗南非鮑魚酥這個菜式真的充滿驚喜,除了賣相很別出心裁之外,味道更是令印象深刻。酥香的外層包著鮮味軟腍的八頭鮑魚,淋上飽魚汁,絕對是驚艷之作!椰皇錦繡球打開椰皇是充滿椰香的雞湯,味道很清甜,湯中的豆腐切成一絲絲,非常精細,可見師傅的力功絕對了得。港式薑蒽花膠煲花膠非常大塊,而且這個價錢來說真的相當抵食。用上港式薑蒽的煮法,味道不錯。遠年陳皮意大利黑醋骨中西合璧的煮法,又幾特別。用上意大利的黑醋烹調,再加入25年的陳皮,出來的效果想不到是這麼好吃,濃香的黑醋味再帶點陳皮的清香,值得一試。砂鍋安格斯牛肉鵝肝飯鵝肝大大塊而且厚身,數量竟有三塊之多!再加入了安格斯牛,絕對是邪惡之極,但也太好吃,只好吃完再減了。很推介,味道很好,環境也舒服,非常有誠意的餐廳。
如心中菜餐廳前陣子大翻新,最近開始以全部面貌示人。
環境相當舒適高雅,給人眼前一亮的感覺!
這天相約了幾位朋友一同品嚐這裡的新菜式。

焗南非鮑魚酥

椰皇錦繡球
港式薑蒽花膠煲

遠年陳皮意大利黑醋骨

砂鍋安格斯牛肉鵝肝飯

很推介,味道很好,環境也舒服,非常有誠意的餐廳。
2023-06-13 643 瀏覽
我們一行兩張大枱,因有親戚從外國回來,在此酒店居住,也聽說過這裏的中菜不錯,所以選擇這裏的中菜,因為有些親戚食素,所以菜式中也有素食。當晚點了😋餐前小食:話梅蕃茄、金磚玉子、蜜味素叉燒湯:小海葵冬瓜湯和北菇竹笙燉菜膽主菜:脆釀蟹蓋、乳鴿配鴿蛋、野菌炒蘆筍、紅燒北菇豆腐、腰果炒雜錦、清炒菜心單尾:蛋白菜粒炒飯、羅漢齋炒麵都很好味甜品:薑茶水中花和楊枝甘露每樣食物和素菜都很有水準,雖然很多菜式都係位上,但每位食物上的時候都是熱熱的,外國親戚都話good food👍🏻總括而言,地方雅致、食物出色、招呼周到,值得推介👍🏻

當晚點了😋
餐前小食:話梅蕃茄、金磚玉子、蜜味素叉燒
湯:小海葵冬瓜湯和北菇竹笙燉菜膽
單尾:蛋白菜粒炒飯、羅漢齋炒麵都很好味
甜品:薑茶水中花和楊枝甘露

總括而言,地方雅致、食物出色、招呼周到,值得推介👍🏻
2023-06-08
2023-06-11 629 瀏覽
與師長聚歺,由於師長住酒店長,午餐有優惠九折見到推廣介紹蜜汁叉燒$288,-試之下有啲失望,上枱的叉燒無溫度共八件,與其他出名叉燒的食肆有距離。羅卜絲酥餅不錯,其他點心都-般水準,XO炒脆腸粉則偏油偏重味,那種脆像粘窩那種,有些少失望。食品陳皮紅豆沙不錯,很傳統味道,蓮子很爽脆。座位舒適,環境不錯,11:30 準時開門,勿早到,外面冷氣不足,也無等候座位提供。枱與枱之間距離不錯,近窗風景幾靚。
與師長聚歺,由於師長住酒店長,午餐有優惠九折

食品陳皮紅豆沙不錯,很傳統味道,蓮子很爽脆。

喜出望外的點心,叉燒酥,叉燒,真係好正。龙井蝦餃,好有龙井味,同埋非常之彈牙。腸粉都好好,少少辣。紅豆沙非常之沙.而且唔甜,都好足料。芝麻卷,有芝麻味及椰香,而且又彈牙。蝦多士不錯。脆口有松露味。黑松露雞絲粉皮,就比較失色少少。黑松露味,但係都係鍾意撈花生醬多啲。 個咸水角就不可以,不夠脆。#如 #如心酒店
2023-06-03
2023-05-15 519 瀏覽
母親節,book咗枱食嘢。人手非常之唔足第一碟餸差唔多等咗半個鐘先上到,跟住食完第一道菜第二道菜又隔咗15分鐘先上到。成餐飯有六個主菜,兩個甜品。食完主菜個甜品又等咗差唔多半個鐘先上到。總共食咗三個半鐘。好無奈 停車場泊車,又淨係比兩個鐘。茶位都要60幾蚊非常之普通嘅茶。話係四人餐,但係完全食唔飽。希望餐廳唔好再以節日為噱頭,整一啲套餐,跟住人手又唔夠。一碗紅豆沙都等咗20分鐘。食物質素都好普通,以後唔會再幫襯。

食物質素都好普通,以後唔會再幫襯。

2023-05-13 625 瀏覽
睇食評知道如心酒店既中菜‘如’裝修後,帶媽咪黎飲茶🫖試一試。裝修前黎食過兩次晚飯,今次黎到真係耳目一新,一大排玻璃窗好開揚、光猛,空間感十足,坐位寬敞又舒適。💰$25 茶位💰$62 筍尖鮮蝦餃皮薄、蝦頗大隻💰$68 日本蘿蔔手作千絲酥非常鬆脆,蘿蔔絲塞滿餡,兩邊白芝麻入口多份芝麻香。😋💰$56 至尊蠔皇叉燒包正常,不算特出💰$78 牛肝菌素海蔘腸粉肝菌同菇料很多,外皮光澤,素菜點心一個好選擇!我同媽咪都好滿意,其實價錢唔會比普通酒樓貴好多,但環境、服務同食物質素已值回票價!👍🏻

💰$25 茶位
💰$62 筍尖鮮蝦餃
皮薄、蝦頗大隻

💰$68 日本蘿蔔手作千絲酥
非常鬆脆,蘿蔔絲塞滿餡,兩邊白芝麻入口多份芝麻香。😋

💰$56 至尊蠔皇叉燒包
正常,不算特出

💰$78 牛肝菌素海蔘腸粉
肝菌同菇料很多,外皮光澤,素菜點心一個好選擇!

2023-04-08
  • 蘿蔔絲酥
2023-05-09 4246 瀏覽
收藏不久整體是不錯的體驗叉燒最最最值得加許鹹水角最最最值得打入冷宮⍥ 海龍皇脆皮紅米腸 ❙ $78用紅米做的腸粉營養價值高挺透薄 包裹著酥化脆口米網 帶點溫度 炸得鬆化截然不同的質地 令口感更豐富但我認為米網炸得有點油膩🫠美中不足🥺⍥ 蘋果鹹水角 ❙ $56蘋果造型 室溫的鹹水角綿糯 可惜不夠香脆表現普通😅⍥ 黑松露鍋貼大蝦多士 ❙ $108有溫度 挺香脆可口黑松露香氣撲鼻可惜油膩感有點重 🤔⍥ 星斑金魚餃 ❙ $117正常一籠有兩隻金魚由於我們三人 因此加錢加多一隻造型可愛 裡面都是魚肉味道上沒有太大驚喜反而略嫌皮有點厚😌賣相勝過質素⍥ 日本蘿蔔手作千絲酥 ❙ $68熱騰騰小心燙口😋滿滿的蘿蔔絲外面是層層酥化香脆的層次感豐富😘我挺愛的⍥ 金磚玉子 ❙ $88就是炸豆腐 炸衣很薄 硬硬脆脆的外層包裹著嫩嫩豆腐還有豆香🤩⍥ 至尊蜜汁叉燒 ❙ $288是招牌之一 上枱已香到不行半肥瘦梅頭肉 帶點焦香軟稔非常🥰不會太甜膩!!厚切特別有質感吃過後念念不忘🫶🏻⍥ 天山野紅菊 ❙ $144有茶藝師註場 詳細地介紹此稀有高海拔的野紅菊 沒有農藥及污染物最讚是無咖啡因😏太適合我主要功用是清熱解毒 消膩
收藏不久

還有豆香🤩

⍥ 至尊蜜汁叉燒 ❙ $288
是招牌之一 上枱已香到不行
半肥瘦梅頭肉 帶點焦香
軟稔非常🥰不會太甜膩!!
厚切特別有質感

本身不太會品茶 覺得沒什麼特別😗

• 至尊蜜汁叉燒
  • 日本蘿蔔手作千絲酥
2023-05-07 634 瀏覽
日期: 某星期一 公眾假期等候:0 因為電話訂座了服務: 很貼心 客人未出聲已經主動感受到幫忙,由坐底 放袋 坐向易看景觀 餐牌 介紹 都很細緻,達到酒店水準👍🏻👍🏻食物: 1) 鮑魚酥$98/隻 - 需預定 , 外皮酥脆,鮑魚淋滑,雖然酥皮和鮑魚未至於太夾,但鮑魚淋滑程度好好,價錢不貴,性價比可以一試。 2)紅菜頭餃 - 以為紅菜頭是餡,點知放一片系面😅😅 正常味道。3)羊肚菌燒賣 $78 - 肥肉唔多,實質的豬肉餡 很好。4)榆耳豆付 $188 - 普普通通 正常5)遠年陳皮陳醋骨 $288 - 👍🏻👍🏻最驚喜 最好味 最值得一再回味菜式,雖然價錢有少少貴,但好值得。炸脆陳皮絲放面,陳醋甜酸剛剛好,不嗆口,又脆又酸甜 再配搭陳皮香味…..好好味😋。 不過份量不多,細細碟,酒店精緻🤭🤭總結: 餐廳服務和環境都得好,合乎酒店規格👍🏻👍🏻小菜很驚喜,會再去。
日期: 某星期一 公眾假期
等候:0 因為電話訂座了
食物:

3)羊肚菌燒賣 $78 - 肥肉唔多,實質的豬肉餡 很好。
4)榆耳豆付 $188 - 普普通通 正常

帶子燒賣