2019-12-11 47 瀏覽
🐷🐷🐷🐷▪️美容養顏花膠濃湯 跟台式乾拌麵 ($88)淨係睇過湯嘅顏色都知有幾足料😋 雞湯濃郁,入面帶有好多舊溫滑雞,每件都煮得入曬味!雖然花膠嘅份量比較少,可能得一舊仔,但依然不減依個湯既CP值!整體而言食得出其實一啲味精同調味料都無點加到,真係女士美顏要食既好推介😌相比起味道上比較清淡既濃湯,乾拌麵就比較惹味。帶微辣,調味油嘅香味充斥着成碗面,一淡一濃剛剛好!呢個餐我哋加咗百香果鮮桔綠茶(+13) 百香果嘅酸甜十分醒胃,同麵構成一個強烈嘅對比,一啖咸一啖甜好match!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️5/5🐷〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️▪️夫妻麻辣湯半肚半肉 跟台式乾拌麵 ($68)呢個湯辣就唔係,如其名偏向麻多少少。半肚半肉指既係一半牛肚一半牛肉。相比起花膠濃湯,除咗價錢比較便宜之外,用料亦比較少,雖然牛肉嘅份量唔多,但味道搭夠,香口入味。呢個餐我哋加咗啦呢個餐我哋加咗啦培火鐵觀音珍珠奶茶 (+13) 其中一樣表現好出色嘅配料係珍珠,軟硬度剛剛好,十分彈牙,一啲都無over cooked!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️4/5🐷〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🔸Overall ($182+1)📍 夫妻沸片-台式麻辣火鍋 (旺角)旺角彌敦道639號雅蘭
🐷🐷🐷🐷
▪️美容養顏花膠濃湯 跟台式乾拌麵 ($88)

▪️夫妻麻辣湯半肚半肉 跟台式乾拌麵 ($68)

🔸Overall ($182+1)
📍 夫妻沸片-台式麻辣火鍋 (旺角)
旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號舖
2019-12-10 54 瀏覽
旺角雅蘭中心有間叫「夫妻沸片」。朋友介紹好食又抵食。午餐四款選擇。價錢由$58至$78。豐儉由人。愛美人士當然揀No.2 花膠雞濃湯餐廳用iPad落order。為食妹👧🏻咁貪靚。梗係揀No.2 花膠雞濃湯。揀完湯再配夫妻乾拌麵(微辣)/紫薯拌飯。飲品選擇多。特別D有紅豆薏米水/洛神酸梅冰唔太甜。值得一試。食物大大份。花膠濃湯味道濃郁。飲完皮膚滑嘟嘟。餐廳裝修以木櫈木檯木屏風做主打。古色古香。環境舒服
旺角雅蘭中心有間叫「夫妻沸片」。朋友介紹好食又抵食。
餐廳用iPad落order。
唔太甜。值得一試。
食物大大份。花膠濃湯味道濃郁。飲完皮膚滑嘟嘟。
餐廳裝修以木櫈木檯木屏風做主打。古色古香。環境舒服
2019-12-09 50 瀏覽
一直都知道夫妻肺片麻辣火鍋店推出左手工麵套餐,不過好少會響旺角食午餐,所以一直都未有機會試。剛巧這個星期週末都在旺角活動,見到佢星期六日都有呢個套餐,就立即入去試吓。點單都好先進,基本上就係用QR code去落單,坐定定就有嘢食。今次食嘅蕃茄湯口味,好多菜好開心,手工麵超彈牙,我自己最鍾意食呢種麵質。鴨血都好好食,唔算太辣,番茄湯都好濃郁,而且入面真係有好多菇。如果有機會再去旺角食午餐,我會想試埋佢其他款式。

2019-12-05 73 瀏覽
餐廳喺雅蘭中心地庫,裝潢係中國風,連醬料區都擺咗啲青花瓷,感覺去咗客棧咁。【美人鍋$358】打邊爐揀啱鍋底最重要,我哋揀咗花膠雞湯。雞就用上葵花雞,葵花雞用特別飼料—葵花籽同葵花桿飼養,肉質嫩滑,鮮美濃郁,連帶煲出嚟嘅花膠雞湯都特別好飲。葵花雞少脂肪,加上有花膠呢種養顏聖品,飲完變美人嘅美人鍋。未開始打邊爐飲湯食雞已經半飽,好抵。【團團丸丸$118】有四款丸—手工鮮蝦、墨魚、鯪魚、梅菜豚肉丸。全部好大粒。梅菜豚肉丸最好食,有菜香又有肉味。墨丸蝦丸都好入味彈牙。【黃金卷$58】一碟六件。蘸花膠雞湯幾秒就食得,吸晒湯嘅精華,正。【澳洲草飼肉眼片$158】雖然切得薄咗啲但每塊都算大塊。牛肉味幾突出。【皇帝菜$58】好新鮮,淥完食條菜莖仲係好脆口,味道清香。【海蝦$138】隻隻都好大隻,淥完仲聞到鮮蝦味,味鮮肉爽。

【團團丸丸$118】

【黃金卷$58】
一碟六件。蘸花膠雞湯幾秒就食得,吸晒湯嘅精華,正。

【澳洲草飼肉眼片$158】
雖然切得薄咗啲但每塊都算大塊。牛肉味幾突出。

【皇帝菜$58】
好新鮮,淥完食條菜莖仲係好脆口,味道清香。

【海蝦$138】
隻隻都好大隻,淥完仲聞到鮮蝦味,味鮮肉爽。
2019-12-02 85 瀏覽
呢一間台灣過江龍火鍋一直都有做優惠係一啲時段都會有折扣所以今日我同男朋友就去咗食湯底我哋揀咗酸菜白肉鍋陪呢一個麻辣鍋呢度主打嘅係手工鍋 所以係飲得嘅而且個湯底好足料酸菜白肉鍋入面有勁多舊豬肉麻辣湯底亦都好夠辣好夠濃入面仲有好多鴨血同埋豆腐而呢度嘅配料亦都好抵我哋叫咗個細嘅安格斯牛都有好多片而我最欣賞嘅就係佢哋嘅韭菜餃同埋蟹子福袋韭菜餃嘅皮非常之煙韌食得出係手造啲蟹子福袋外面嗰塊豆皮吸晒所有湯嘅精華而且個餡都好好食除此之外我哋仲叫咗個牛舌佢嘅厚薄啱啱好 而且充滿牛味
呢一間台灣過江龍火鍋一直都有做優惠

而且個餡都好好食

除此之外我哋仲叫咗個牛舌
佢嘅厚薄啱啱好 而且充滿牛味
2019-12-02 81 瀏覽
今日去左喺旺角嘅夫妻沸片打邊爐。佢哋係台灣夫妻肺片首間海外店。聽聞佢地專登將「肺」轉成「沸」,有沸騰嘅意思之餘,又配合到火鍋嘅感覺。呢度提供左幾款特色湯底,分別係夫妻鍋、兄弟鍋、美人鍋、閨蜜鍋同暖男鍋,亦可以叫鴛鴦鍋。今日我地就點左美人鍋!美人鍋用左花膠、一隻全雞同埋藥材去煲,勁滋陰,湯底又夠甜,而且仲起哂膠,超正!我就飲左幾碗湯先開始淥嘢食喇!!至於火鍋配料方面,有幾款都幾正麻辣鴨血辣味夠香之餘,鴨血又夠滑!手打蝦丸夠彈牙台灣腸第一次打邊爐食台灣腸,估唔到又幾正!黑栢葉竹笙幾抵食,份量好多,索湯汁必點!滷水牛展夠入味整體黎講都幾正!

我就飲左幾碗湯先開始淥嘢食喇!!

至於火鍋配料方面,有幾款都幾正

麻辣鴨血
辣味夠香之餘,鴨血又夠滑!

手打蝦丸夠彈牙

台灣腸
第一次打邊爐食台灣腸,估唔到又幾正!

黑栢葉

竹笙幾抵食,份量好多,索湯汁必點!

滷水牛展夠入味

整體黎講都幾正!
2019-11-30 63 瀏覽
試了多間重慶麻辣火鍋,感覺都不夠辣,在OpenRice搜索🔍到這間台式火鍋,這樣我與友人便試試,中上價錢,有多款湯底選擇,用手提scan QR code自肋點餐。我們點了鴛鴦鍋,台式麻辣+美人鍋,單是湯底已好味到不得了,台式麻辣鍋十分足料,鴨血和豆腐分量十足,藥膳帶出鮮味,美人鍋(半隻雞+花膠)一個字形容(甜)我們點了多款食物,兩人實在有點多,不得不提那鹹蛋黃魚皮小吃,鬆脆入味,所有食物很新鮮,食物質素高,定必再試。因太肚餓,食了幾樣才記得影相,所以食物尚有手打鮮牛丸、鵪鶉蛋......

2019-11-29
慶祝紀念
生日
  • 老油條
  • 鴛鴦鍋
  • 黃金魚皮
  • 豚肉花
2019-11-27 118 瀏覽
天氣開始涷,又是食火鍋的季節來臨。老公帶我到此台式火鍋店品嚐一下午餐打邊邊的滋味,他說此店只可帶老婆黎食,細問之下原來是與店名 《夫妻》有關。店內的裝修別緻,令人看得舒服坐得舒適。吃火鍋,湯底是最緊要的,我俩選擇了滋補的人蔘藥膳雞鍋。湯底藥材味濃半隻鮮雞在內十分足料。我們叫了午市套餐:即炸的響鈴卷 - 溫馨提示只需浸3秒,外軟內脆,超驚喜& 炸魚皮都係必食推介!!!. 西冷片美國肥牛卷 - 雪花均勻,肉味香濃。套餐還送了兩串一口牛,口感Q彈。. 手工鮮蝦丸&梅菜豬肉丸- 這個既新鮮、鮮甜又彈牙,大大滿足口感!. 自製菜肉鮮蝦雲吞 - 餡料新鮮沒有味精推介!. 最後來一個什錦菜盤及烏冬- 有南瓜、粟米、 紅蘿蔔、白蘿蔔、蓮藕 、薯仔、油麥菜、 鮮冬菇 種類繁多十分足料新鮮低食。最後還點了台灣珍珠奶茶,今餐大滿足了!

我們叫了午市套餐:

. 自製菜肉鮮蝦雲吞 - 餡料新鮮沒有味精推介!

最後還點了台灣珍珠奶茶,今餐大滿足了!

2019-11-22 1161 瀏覽
平時都好中意食辣,今日一於約埋朋友試下呢間台式麻辣火鍋🤗餐廳嘅裝修好有中國風格😂而且啲枱都好夠大張,嗌好多野張枱都應該擺得落😛火鍋料都係個啲,比較特別嘅係啲台式滷味同小食🥢湯底嗌左夫妻鍋兄弟鍋分別係麻辣同酸菜白肉☺️麻辣鍋有好多鴨血豆腐,中意佢唔油而且帶啲藥材味🤤而且唔會太濃,唔會蓋過哂其他食材嘅味酸菜白肉都有好多料😛仲有啲薯粉添😆相比麻辣算比較清啲,淥菜食一流👍🏻餐廳仲有提供台灣蒜苗,加啲麻辣湯落去點肉食👍🏻🥢海鮮拼盤有成8款海鮮😳😳😳以下4款最好食大蝦 -好爽啲肉好結實👍🏻扇貝 - 食得出好新鮮鮑魚 - 唔算十分大隻但好爽口😆蠔 - 淥完都仲好大隻 值得一讚🥢手切牛小排脂肪分布一流👍🏻而且牛味好重肉質亦都相當唔錯😄配麻辣鍋食一流👍🏻最估唔到係嗌左細份都有咁多片☺️🥢加拿大牛舌一樣有好多片😂好抵食👍🏻而且唔會太薄,食落有啲口感好爽口亦都唔會好易淥到過熟👍🏻🥢凍豆腐呢個一定要擺落麻辣鍋度吸味🤤🤤🤤真係好正好正👍🏻🥢繁花似錦有好多種菜☺️最特別係沙律菜都有🤣全部都好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻
平時都好中意食辣,今日一於約埋朋友試下呢間台式麻辣火鍋🤗
餐廳嘅裝修好有中國風格😂

而且啲枱都好夠大張,嗌好多野張枱都應該擺得落😛
火鍋料都係個啲,比較特別嘅係啲台式滷味同小食

🥢湯底
嗌左夫妻鍋兄弟鍋
分別係麻辣同酸菜白肉☺️
麻辣鍋有好多鴨血豆腐,中意佢唔油而且帶啲藥材味🤤
而且唔會太濃,唔會蓋過哂其他食材嘅味
酸菜白肉都有好多料😛仲有啲薯粉添😆
相比麻辣算比較清啲,淥菜食一流👍🏻
餐廳仲有提供台灣蒜苗,加啲麻辣湯落去點肉食👍🏻

🥢海鮮拼盤

肉質亦都相當唔錯😄配麻辣鍋食一流👍🏻
最估唔到係嗌左細份都有咁多片☺️

🥢加拿大牛舌
一樣有好多片😂好抵食👍🏻
而且唔會太薄,食落有啲口感好爽口亦都唔會好易淥到過熟👍🏻

🥢凍豆腐

全部都好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻
  • 手切牛小排
  • 鴛鴦鍋
2019-11-21 883 瀏覽
在旺角搵餐廳吃午餐, 經過夫妻沸片, 店員在鋪頭門口叫我入去試下, 原來除了台式麻辣火鍋之外還有台式乾拌麵午餐, 聽到都幾吸引, 所以就一試吧! 點了兩款午市套餐~美容養顏花膠濃湯跟台式乾拌麵$88, 龍躉海鮮燴鮮蕃茄湯跟台式乾拌麵$78, 培火鐵觀音珍珠奶茶$13,御翠烏龍珍珠奶茶$13。美容養顏花膠濃湯~ 花膠養顏, 質地厚身, 雞肉嫩滑,非常濃郁的雞湯。龍躉海鮮燴鮮蕃茄湯~ 龍躉片厚切, 還有 元貝, 大蝦, 蟹柳和青口, 海鮮蕃茄味道甜美, 帶有鮮味。台式乾拌麵~ 微辣帶有麻香, 乾拌麵彈牙煙韌, 非常好味, 值得推介。鴨血和豆腐~ 鴨血和豆腐麻香味重,不是死辣。培火鐵觀音珍珠奶茶和御翠烏龍珍珠奶茶~ 兩款珍珠奶茶的茶味都很香醇, 不過珍珠稍為硬。夫妻沸片的午餐質素很好,店內環境舒適, 下次有機會要來試下台式麻辣火鍋。

鴨血和豆腐~ 鴨血和豆腐麻香味重,不是死辣。

美容養顏花膠濃湯跟台式乾拌麵

龍躉海鮮燴鮮蕃茄湯跟台式乾拌麵
龍躉海鮮燴鮮蕃茄湯
培火鐵觀音珍珠奶茶$13,御翠烏龍珍珠奶茶$13
2019-11-15 169 瀏覽
喜愛火鍋的我今日又試新野,旺角雅蘭中心開了一間台式火鍋夫妻沸片火鍋,餐廳在地庫,很有台式的裝飾,特別喜歡朋友聚會可以book房,餐廳侍應為我們介紹湯底,我們叫了夫妻鍋(麻辣湯)火鍋湯配有豆腐鴨血,鴨血很好味越滾越滑,和美人鍋(養顏花膠雞湯)火鍋湯底配有半隻雞很扺食,還有很多火鍋湯底選擇,如酸菜白肉湯、人參藥膳湯、我們點了牛小排(牛味很濃)、海鮮併盤、穀飼肥牛、豚肉花卷、蝦丸及四寶丸,膳片(堅大塊)、雜菜拼盤。有機會我要試試其他湯底。
牛小排
台式麻辣鍋,美人鍋
豬頸肉花卷
豆腐鴨血
  • 美容養顏花膠雞濃湯
作為一名健身教練, 咩火鍋都咁中意食前日食左重慶麻辣火鍋, 今日就黎個溫和少少既台式火鍋啦夫妻沸片一直都好想試, 上網見佢幾多好評, 個門面又幾吸引到我。門口店員叫我地落一層, 已經有其他店員係門口等緊我地, 招呼幾好幾有禮貌, 入到去有古色古香既裝修, 燈光昏暗得泥天花掛左一個個紅燈籠, 幾靚! 座會有卡位有普通座位, 店員安排我地坐4人座, 佢既4人座枱比平時餐廳既大好多!!非常之寬敞, 好好坐第1印像已經幾滿意。好, 揀野食先。夫妻鴛鴦鍋 $188其實就係麻辣鍋+酸菜白肉鍋, 驚喜位係鍋入面原來已經有好多料, 麻辣鍋辣度唔算好強, 但係就香氣滿分, 入邊有好多大大舊既鴨血, 豆腐! 個鴨血超級加分, 大舊得黎好滑好滑, 而且好香麻辣香, 其實就咁叫碟鴨血都要58蚊, 所以依個湯底好抵食見到有咁多配料個陣好似賺左咁😂至於酸菜白肉鍋味道就溫和d, 酸酸咪咪咁好開胃, 入面有豬肉片同埋少少薯粉, 其實如果食哂兩個鍋底既配料都已經飽左一半桶蠔 $198個人喜好必叫桶蠔, 手掌size桶蠔超正好肥美!!!! 用碎冰底墊住, 桶蠔既雪水唔會一攤攤咁浸住, 美觀又衛生。膳片$138一樣用碎冰底
作為一名健身教練, 咩火鍋都咁中意食

前日食左重慶麻辣火鍋, 今日就黎個溫和少
少既台式火鍋

第1印像已經幾滿意。好, 揀野食先。

夫妻鴛鴦鍋 $188

桶蠔 $198

膳片$138
一樣用碎冰底墊, 每塊都好大塊而且有8塊, 魚皮位好膠質好好咬, 魚香肉質彈牙, 新鮮, 依個好抵食, 推介!!

野生竹笙$58
野生竹笙大條唔會碎濕濕, 口感第一下爽爽地, 之後食到成條吸哂湯既精華!

一口牛 $128
粒粒都好有牛油脂香, 但望落又唔覺肥, 而且真係一d都唔韌!!

百香果鮮桔綠茶 $68
叫左一jar野飲, 自家製既, 想健康d唔飲汽水所以叫左依個, 無叫錯到感覺好fresh! 酸酸地又唔會太甜, 茶味幾出, 我中意

依個火鍋湯底好出色, 火鍋配料都新鮮高質, 價錢好合理, 絕對可以加落打邊爐必食list
2019-11-13 94 瀏覽
喜愛火鍋的我今日又試新野,旺角雅蘭中心開了一間台式火鍋夫妻沸片火鍋,餐廳在地庫,很有台式的裝飾,特別喜歡朋友聚會可以book房,餐廳侍應為我們介紹湯底,我們叫了夫妻鍋(麻辣湯)和及美人鍋(養顏花膠雞湯)個湯底有半隻雞好抵食、麻辣湯配有豆腐鴨血、鴨血很好味越滾越滑,還有很多火鍋湯底選擇,如酸菜白肉湯、人心藥膳湯、我們點了牛小排(牛味很濃)、海鮮併盤、穀飼肥牛、豚肉花卷、蝦丸及四寶丸,膳片(堅大塊)、雜菜拼盤。有機會希望下次試試其他湯底。
麻辣湯+美人湯
穀飼肥牛牛
豬頸肉一枝花
  • 手切牛小排
2019-11-08 76 瀏覽
台灣過江龍夫妻沸片,主打台式麻辣火鍋,餐廳環境氣氛一流,富有中國傳統古典風味,除了火鍋,午市時間還有lunch set,價錢五十八元至八十八元不等,今日與朋友一行兩人就去吃一吃,各點了一個夫妻麻辣湯半肚半肉朝拌麵和花膠雞濃湯乾拌麵。等了一會,侍應便送上兩個餐,食物的賣相美觀,餸、前菜和乾拌麵分開另上,用一個木盤盛載著。夫妻麻辣湯半肚半肉朝拌麵即牛肚和肥牛,麻辣湯既麻且辣,辣度未至於十分誇張,恰到好處,適合一船人士,不得不提的是乾拌麵,味帶麻辣,口感QQ,十分特別。至於花膠雞濃湯乾拌麵,雞件數量多,不折不扣有舊花膠,配上味道濃郁的雞湯,食完充滿幸福的感覺,八十八元,十分超值。整體來講,餐廳的午市水平高,環境氣氛好,值得回頭再食。
2019-11-05 78 瀏覽
餓底今日午餐又想食火鍋,見未點試過台式火鍋,就想起雅蘭中心地庫呢間。估唔到午市火鍋二人餐有優惠價!4.5折啊!好抵!湯底選了暖男鍋,人蔘藥膳雞鍋,個湯好靚,即刻飲一碗暖下胃先!湯超足料,超。濃。郁。呀!湯底仲超多雞!朋友建議食晒啲雞先,咪煲煲下就會老,贊成!我地“筆筆“下,筆左兩大碗出嚟!湯底真係一啲都無欺場!雞好滑,肉質彈牙,係靚雞來!食食下雞其他餸就來了,全部料都好新鮮好靚仔,諗住呢度睇落好似唔多,但我地最後飽到反肚咁制!同埋個湯真係超正,啲料吸晒湯既精華,感覺真係好暖男!朋友話台式火鍋走精緻路線,湯正料靚,下次再來試其他湯底!

估唔到午市火鍋二人餐有優惠價!4.5折啊!好抵!