疫情下難得食肆放寛左,即刻要book枱食番餐久違既打邊爐😫鴨血,麻辣。。聽到都流晒口水啦🤤 二話不說揀左台式火鍋!由於要2人一枱,menu 改以2人套餐order,仲可以選擇單人鍋!唔怕感染🤩湯底方面(超搞笑名):有夫妻鍋、美人鍋、兄弟鍋同埋 暖男鍋叫左麻辣夫妻鍋 $188👍🏼👍🏼👍🏼(推薦呢個),大大讚呢個湯底!麻辣香麻得黎又唔會好辣,岩曬食唔到勁辣但又可以過下口忍既朋友!鴨血索埋d 麻辣湯底,更加引人入勝!另外,再試埋兄弟鍋 酸菜白肉鍋 $148酸菜開胃,另外鍋內既餸菜亦都多!肉類唔肥lei, 而且大多爽口彈牙!豚肉黑松露丸,菜肉水餃、蟹柳、雜菜、肥牛、黃金卷~飲品方面:台灣啤酒烏龍珍珠奶茶(可以試!有茶既清香,粒粒珍珠夠煙韌)環境:♥ ♥ ♥ ♥ ♥好味:♥ ♥ ♥ ♥ ♡抵食:♥ ♥ ♥ ♡ ♡回頭:♥ ♥ ♥ ♥ ♡
疫情下難得食肆放寛左,即刻要book枱食番餐久違既打邊爐😫

鴨血,麻辣。。聽到都流晒口水啦🤤 二話不說揀左台式火鍋

湯底方面(超搞笑名):有夫妻鍋、美人鍋、兄弟鍋同埋 暖男鍋

另外,再試埋兄弟鍋 酸菜白肉鍋 $148

豚肉黑松露丸,菜肉水餃、蟹柳、雜菜、肥牛、黃金卷~

飲品方面:
台灣啤酒
烏龍珍珠奶茶(可以試!有茶既清香,粒粒珍珠夠煙韌)

環境:♥ ♥ ♥ ♥ ♥
好味:♥ ♥ ♥ ♥ ♡
抵食:♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭:♥ ♥ ♥ ♥ ♡
2020-09-04
5 分鐘 (堂食)
2020-09-05 49 瀏覽
社交隔離咗一段時間 仍然未見得可以大班朋友一齊見面 聚埋打邊爐熱鬧吓 唯有閨蜜逐個約 今日我哋喺旺角食一人一鍋 -#🐂🥘美國肥牛一人火鍋 ($65)肥牛新鮮 肥瘦均勻 一碟有差唔多十片 烚到七成熟再醮啲自已調製嘅醬油 滋味無窮 隨餐有肉燥飯同多款新鮮蔬菜 餐廳坐得舒適 一人火鍋夠衞生 喺度食呢個火鍋餐 經濟實惠-#🐓🍜美容養顏花膠鷄濃湯撈麵 ($88)現場有唔少OL捧場 鷄件足量 花膠筒頗多 撈麵粗身 軟糯好食 台式油豆腐鴨血冷盆夠地道 濃湯🥣吸收鮮鷄同骨膠原精華 記得要撇開啲雞油飲 -#🥤焙火鐵觀音珍珠奶茶 (跟餐加 $13)烘焙過嘅鐵觀音 茶焦香味好突出 真真正正嘅奶滑茶香-📍夫妻沸片-台式麻辣火鍋#旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號舖

#🐂🥘美國肥牛一人火鍋 ($65)

#🐓🍜美容養顏花膠鷄濃湯撈麵 ($88)

#🥤焙火鐵觀音珍珠奶茶 (跟餐加 $13)

烘焙過嘅鐵觀音 茶焦香味好突出 真真正正嘅奶滑茶香
📍夫妻沸片-台式麻辣火鍋
#旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號舖
2020-09-05 660 瀏覽
疫情關係一直未有機會一試,趁着放寬了晚市限制,都想出外用膳,就來到旺角 - 夫妻肺片火鍋店。店內環境闊絡,枱與枱之間有一定距離,而且掛滿一盞又盞的燈籠,真像台北夜市般,感覺寫意又舒適。設了自助醬料區,可自由把喜愛的醬料混合成屬於你的醬汁。此次二人行,當然都選個精選肉類二人套餐,而且更可選2個單人鍋。鍋湯底更可選擇:夫妻鍋、美人鍋、兄弟鍋、暖男鍋。套餐中更有頂級肥牛、牛舌、黑毛豬、牛肉、野菜盤、炸魚皮等...相當豐富。美人鍋(養顏花膠雞鍋)中配料足料:花膠、滑雞等...湯底夠黏咀,非常滋潤。暖男鍋(人蔘藥膳鍋)中雞肉、杞子、紅棗、黨參、淮山等中藥,湯頭濃郁、香氣四溢、肉甜湯美。其中野菜盤中有豐富的各種蔬菜:金菇、南瓜、粟米、冬菇、生菜、金菇,精選肉類二人套餐又點止吃肉咁簡單。肥牛、牛舌、黑毛豬、牛肉色澤帶亮澤,肉味濃郁,當中帶有嫩滑的油花,吃起上來特別甘香。黏口香甜的骨膠原靚湯,配上爽口吸湯的紅薯粉真是更添美味。

設了自助醬料區,可自由把喜愛的醬料混合成屬於你的醬汁。

鍋湯底更可選擇:夫妻鍋、美人鍋、兄弟鍋、暖男鍋。

黏口香甜的骨膠原靚湯,配上爽口吸湯的紅薯粉真是更添美味。

• 美容養顏花膠雞濃湯
終於開番夜市堂食🤩🤩🤩 男朋友問我打唔打邊爐😳😳😳 係澳洲好耐冇食過 所以就決定就今晚打邊爐🤤🤤🤤 男朋友話不如食夫妻肺片 我就即刻search下 睇下相 發現原來係叫 夫妻沸片😂😂😂我哋兩個人叫咗一個二人套餐😍😍😍夫妻鴛鴦鍋(夫妻鍋+美人鍋)夫妻鍋入面有鴨血豆腐紅棗....都幾足料😻 而美人鍋入面就有花膠同埋有半隻葵花雞🐓🐓🐓 職員好貼心咁叫我哋唔好自己開鍋蓋😎 仲會幫你剪埋隻雞 👍🏻讚咁二人餐入面就有美國頂級肥牛+美國穀飼牛肉+加拿大牛舌+西班牙黑毛豬其實份量都唔少㗎😳😳另外佢仲有牛丸、豚肉黑松露丸、雲吞、水餃、炸魚皮、紅薯粉...另外我哋叫咗一支芒果青檸梳打 😋😋 酸酸甜甜 配打邊爐 一流🤤🤤🤤🤤本身仲諗住叫多幾個餸🤤 好彩都係決定食完唔夠先叫😎 因為到最後都飽到行唔郁😻😻我哋今次六點三就入座坐咗一陣個場都已經好full 睇嚟我哋冇揀錯地方👍🏻👍🏻👍🏻不過打邊爐真係要多啲人食好啲😫😫😫等疫情過咗再約一班人一齊再黎食😻😻😻😻😻
其實份量都唔少㗎😳😳

美國頂級肥牛+美國穀飼牛肉+加拿大牛舌+西班牙黑毛豬
夫妻鍋+美人鴛鴦鍋
美國頂級肥牛+美國穀飼牛肉+加拿大牛舌+西班牙黑毛豬
夫妻鍋+美人鴛鴦鍋
  • 鴛鴦鍋
2020-08-30 76 瀏覽
難得放寬左可以出街食晚飯👀,緊係即刻去打返個🥘啦。由於想食鴨血既關係,所以揀台式火鍋就無錯啦😎因疫情關係,Menu轉左以套餐既形式order,有一人套餐亦有2人套餐,仲好貼心咁用單人鍋呢👍可自選湯底-夫妻鍋、美人鍋、兄弟鍋&暖男鍋,仲可以加$追加配料,呢段時間好抵食😍試左麻辣夫妻鍋,食落麻香又唔會好辣,好惹味,入面仲要已經有鴨血😎🤤個人比較鍾意呢個湯底❣️另外,亦試左酸菜白肉鍋,食落帶酸好開胃,重點係湯底內既肉肥瘦好均勻,好爽口✨一人鍋入面已經有菜肉🥟、蟹柳、豚肉黑松露丸、雜菜盆、肥牛、黃金卷,豚肉黑松露丸食落好重肉味同彈牙🤤本身想追加多個粉,但食食下覺得個份量都幾夠。最後,追加左手工梅菜豚肉丸,連埋梅菜,食落幾有口感,幾特別❣️✨有台灣啤酒✨烏龍珍珠奶茶:好有茶香,清清地,珍珠都好煙韌❗💓個人超愛愛愛麻辣夫妻鍋👅

✨有台灣啤酒
✨烏龍珍珠奶茶:好有茶香,清清地,珍珠都好煙韌❗

💓個人超愛愛愛麻辣夫妻鍋👅
手工梅菜豚肉丸
烏龍珍珠奶茶
  • 麻辣嫩鴨血
2020-08-28 68 瀏覽
等左半個鐘先有餐 搞笑係 侍應話 我個餐會比較快 我想像唔到咁其他餐要等幾耐 等候區又無空調 我睇個個等外賣既客 成身大汗同焗桑拿無區別 今日堂食晚市重新開 如果無能力堂身同外賣兼顧就唔好兩樣都搞
等候區又無空調 我睇個個等外賣既客 成身大汗同焗桑拿無區別
今日堂食晚市重新開 如果無能力堂身同外賣兼顧就唔好兩樣都搞
2020-08-28
35 分鐘 (外賣自取)
2020-08-18 107 瀏覽
疫情下晚飯只可以外賣,行經見到夫妻沸片外賣自取價錢相宜,又想食吓辣嘢,就試吓佢啲套餐。1.     夫妻麻辣湯半肚半肉拼台式自家製乾拌麵 - 麻辣湯濃而不膩,麻香足辣味略遜一籌。厚身牛肚索晒濃湯,有嚼感得嚟鬆軟,薄薄肥牛片肉味比較弱,相信都係俾濃湯掩蓋,非常適合喜歡口味較重嘅我。個乾拌麵質扎實彈牙,拌麵醬有少量麻辣,麻油味香,每條麵都黏附醬汁,食起嚟風味十足。有一件鴨血、鹵豆腐同半隻鹵溏心蛋,鹵蛋嘅溏心入口順滑蛋黃味濃,蛋白食到幽幽鹵水香,值得一讚。2.     宮保雞丁配自家製滷肉溏心蛋飯 - 宮保雞丁食落似辣子雞丁多啲。用紅辣椒乾同適量的花椒乾炒炸過嘅粒粒雞丁,食嗰時仲有少少脆卜卜,色澤紅亮,酥香惹味,麻辣度適中。不過當中炸過嘅脆花生有少少油膱味。滷肉飯肥美嘅豬肉絲配上繚繞濃郁醬香嘅醬汁真係送飯一流,而且醬汁濃稠到會令你慾罷不能咁將啲飯一啖而盡。勝在有幾件醃青瓜同醃蘿蔔可以消消腻。唔知跟邊個餐有一碗濃雞湯,香濃甘醇而且有啲黏嘴,不過略嫌偏咸。套餐$45一款,$88兩款,外賣盒要加錢。份量比想像足,食物質素味道同價錢成正比,可以再試埋其他套餐。

台式自家製乾拌麵
夫妻麻辣湯半肚半肉

宮保雞丁配自家製滷肉飯

濃雞湯
2020-08-14
10 分鐘 (堂食)
台式自家製乾拌麵
夫妻麻辣湯半肚半肉
宮保雞丁配自家製滷肉飯
  • 夫妻麻辣湯半肚半肉拼台式自家製乾拌麵,
  • 宮保雞丁配自家製滷肉溏心蛋飯
2020-08-15 1154 瀏覽
疫情 其間想打邊爐其實都唔使驚, 因為好多餐廳都有一人份量打邊爐, 唔使驚 人哋對筷子插埋落個鍋到。 今日就同咗朋友去 位於雅蘭二期的夫妻沸片, 一人一個餐,唔使爭。西班牙黑毛豬一人火鍋配自家製滷肉飯72一人火鍋, 分量剛剛好唔夠食仲可以加配配菜 。先講個招牌花膠雞湯底, 雞湯非常濃郁, 隔油功夫做得好, 唔會飲到油淋淋。 而且湯底配有大量蔬菜,金菇、蓮藕、冬菇、娃娃菜等等, 唔會怕淨係變食肉獸。 西班牙黑毛豬 油脂分佈均勻肉味香濃, 放落火鍋度淥下就食得,配雞湯超好味的。美國穀飼牛肉另外仲加配咗 一碟穀飼牛肉, 油花豐富,口感嫩滑。台式套餐78美國肥牛配自家製滷肉糖心蛋飯台式午市套餐有一個主菜配 自家製滷肉飯。 我揀了美國肥牛, 呢度菜都幾得意有少少金菇亦都有少少油炸鬼作伴菜, 醬油味道夠濃而美國肥牛亦都煮得嫩, 有滿滿的牛肉味。 自家製 滷肉飯 , 滷肉肥瘦相宜, 帶有豬肉的油香 卻不會過膩, 糖心蛋一睇個蛋黃就知道 做得剛好,蛋黃煮的黏黏稠稠很吸引人。半熟的美味口感,令人難以忘懷!黃金魚皮叫得一人火鍋當然要叫多個黃金魚皮 做小食 ,魚皮即叫即炸, 帶有鹹蛋的香味, 浸埋落花膠雞湯

西班牙黑毛豬一人火鍋配自家製滷肉飯72

美國穀飼牛肉

另外仲加配咗 一碟穀飼牛肉, 油花豐富,口感嫩滑。

台式套餐78
美國肥牛配自家製滷肉糖心蛋飯

黃金魚皮

叫得一人火鍋當然要叫多個黃金魚皮 做小食 ,魚皮即叫即炸, 帶有鹹蛋的香味, 浸埋落花膠雞湯裏 又係另外一個層次。

兩個午餐都配飲品, 選了自家製的竹蔗茅根水和洛神酸梅冰, 前者清涼爽快不過甜, 洛神酸梅冰酸酸甜甜, 正合悶熱的夏天。

2020-08-12 136 瀏覽
午餐打邊爐一d都唔誇張,今次去左台灣過江龍既夫妻沸片,餐廳推出台式午市一人火鍋套餐,有美國肥牛或者西班牙黑毛豬火鍋,價錢$65-$72,套餐仲配有娃娃菜、金菇、南瓜片、冬菇等等,湯底可揀雞湯或者麻辣湯,都幾抵食🤤仲有自家製竹蔗茅根同埋洛神酸梅冰,好似幾吸引.我叫左個美國肥牛鍋,肥牛白色脂肋比較多,油花少,而且有點雪藏味,食落唔太軟腍,所以我另外加左份美國穀飼牛肉 $18,一分錢一分貨,肉味突出好多,冇咩血水味,不過只係得3塊🙈
2020-07-15
夫妻沸片係台灣非常有名既麻辣火鍋店,當地就叫夫妻肺片,係香港就改左名,「沸」有沸騰之意,又配合到火鍋環境氣氛🥰餐廳裝修都幾古色古香,富中國特色既燈籠高高掛起在天花,牆上亦有不少字句同插畫,有圓木檯或者卡位座,空間感幾好👍🏻另外,餐廳用QR CODE下單,上菜速度都幾快,仲設有自助醬汁區,客人可自行加醬油、炸蒜、朝天椒等配料😋------1. 美國肥牛火鍋 $65 7.5/10肥牛都幾多片,肥瘦比例均勻,唔會過肥,滾既時候都唔會有好多油浮起,火鍋仲有其他配料,娃娃菜同金菇都好多,食食下發現仲有蟹棒同脆皮腸,自家滷肉飯既滷肉同飯都各佔一半,絕對夠飽🤤2. 西班牙黑毛豬火鍋 $72 7.5/10黑毛豬色澤幾靚☺️煮耐左都唔會好老,入口偏爽不膩,我加配左培火鐵觀音珍珠奶茶,茶味偏淡,不過珍珠幾多同埋幾腍

------
1. 美國肥牛火鍋 $65 7.5/10

2. 西班牙黑毛豬火鍋 $72 7.5/10
2020-08-10
2020-07-22 888 瀏覽
朋友食過夫妻沸片火鍋話唔錯,就嚟食午餐。天涼返d可以嚟食!如果今日唔係咁熱,都應該會試吓佢嘅夫妻麻辣湯半肚半肉餐。太熱怕辣上辣,哈!小食拍青瓜雲耳 $18叫嗰時仲以為係蒜蓉拍青瓜添。上菜先發現原來都係麻辣拍青瓜雲耳,哈哈!辣又比例比較多,辣都唔算大。食開小辣嘅我都接受有餘!青瓜夏天必食,多汁有肉,雲耳就爽口一粒粒,開胃。麻辣嫩鴨血 $25之後先見到原來本身個套餐都包左一件鴨血,早知叫其他小食啦。唔知係咪心理作用,套餐跟嘅鴨血厚度比叫嘅小食厚度薄少少!少少貴,不過話係台灣直送。不過套餐嘅小食就有一件豆腐,入味麻辣到豆腐肉。鴨血無腥血味,放心食。有汁,麻味慢慢上。美容養顏花膠雞濃湯 $88花膠數量都唔少,雞件嘅數量更加係超出預算。少少花膠,都有一定嘅厚度。雖然唔可以話係靚,不過價錢上比都ok。另外雞肉都比靚位,嫩肉例牌份量咁。台式乾拌麵要記得有底撈起啲麻辣汁,有種越食越辣嘅感覺。麵質彈牙,掛汁一流既。跟餐竹蔗茅跟水跟餐嘅兩款飲品都好清涼岩熱天,就冇再加錢升級特飲啦!少少甜有竹蔗清涼透味。跟餐洛神酸梅冰酸酸冰冰更醒胃,手機叫餐時可以選少冰。
朋友食過夫妻沸片火鍋話唔錯,就嚟食午餐。天涼返d可以嚟食!

小食
拍青瓜雲耳 $18

麻辣嫩鴨血 $25

美容養顏花膠雞濃湯 $88

另外雞肉都比靚位,嫩肉例牌份量咁。

台式乾拌麵

跟餐竹蔗茅跟水

跟餐洛神酸梅冰
酸酸冰冰更醒胃,手機叫餐時可以選少冰。
午餐
2020-07-22 107 瀏覽
因為疫情嘅關係😕現在午餐,晚餐通常都不太敢出去食但由於今日下午要去做嘢💼所以就要同同事順便食個午餐但最近情況頗嚴重😷所以我哋都想搵間比較乾淨企理既餐廳記得之前喺旺角食過呢間打邊爐而午餐又有麵食/火鍋可選🍜🥘就介紹埋同事嚟試試❤️一向都覺得呢到環境整潔👍🏻裝修亦都好有台式古舊風味最重要係位置寬敞🎊啱晒同其他人保持距離😆自我感覺良好啲麵食都算是多選擇🙌🏻除咗已經set好嘅套餐仲可以自選車仔麵👀最重要係有我鍾意嘅台式拌麵花膠雞湯拌麵👩🏻PS:每set餐都會跟配麻辣豆腐同鴨血養顏首選一定唔少得清甜濃厚既雞湯再配豐富骨膠原嘅花膠💋而且呢度係用新鮮雞件熬製而成又吾會把雞煮到韌🐥夠滑嫩飽滿另外,拌麵帶微微辣香👅惹味可口自家製手作麵像上海粗咁又扁又粗但口感就更加彈牙並有嚼勁💪🏻夫妻自選同心麵同平時車仔麵個啲唔同🤔除咗麵底自選就連湯底都有雞湯或麻辣揀但由於款款餸都好吸引唔經唔覺就叫咗4樣🎉當中既鮮蝦菜肉餃🦐內餡鮮甜足料就好似食緊用餃子皮包住蝦餃咁必食推介一定係梅菜豬肉丸🔝🔝罕見又獨特🙆🏻‍♀️梅菜味略為甜卻香氣十足整體就都好似食緊住家菜嘅肉餅咁反正都出開去食嘢🤩而同事又係餵食怪就梗係要叫返啲小食過癮下👻今次
因為疫情嘅關係😕
現在午餐,晚餐通常都不太敢出去食
但由於今日下午要去做嘢💼

養顏首選一定唔少得清甜濃厚既雞湯
再配豐富骨膠原嘅花膠💋
而且呢度係用新鮮雞件熬製而成
又吾會把雞煮到韌🐥夠滑嫩飽滿
另外,拌麵帶微微辣香👅惹味可口
自家製手作麵像上海粗咁又扁又粗

本來想試埋啲台式飲品🥤珍珠奶茶嗰類
但點知今日不知為何竟然冇得叫
有點傷心😭希望下次再嚟可以有啦
2020-07-22 111 瀏覽
旺角雅蘭、朗豪坊一帶四周都好多野食,今日行經呢頭,搵一間入去試下,我地揀左炸雞K對面入口的「夫妻沸片」,好台式,以竹、木裝潢好吸睛。落到去地庫,雖然整體面積唔大,但裝修得真係好特色,呢度其實主打台式麻辣火鍋。但今日我地黎食普通午餐~我地兩個餐都係配乾拌麵走辣,有前菜及凍竹蔗茅根水~先說前菜,有滷水豆腐,入味好食;鴨血密度幼滑。而乾拌麵好掛汁,充滿台式風味,麵質好咬口,係好食嘅拌麵,還有溏心雞蛋拌吃。主角一個係美容養顏花膠雞濃湯~先說湯好多花膠,雞件剛好熟,好滑,雞味十足,還配搭少許娃娃菜,整個湯濃而不膩,飲哂。另一個係夫妻麻辣湯半牛肚半肥牛~麻辣湯麻而不算辣,牛肚細膩爽口滑,肥牛則較普通。每個餐再加左老油條同拍青瓜雪耳。老油條新鮮炸起,好脆口,好好食。拍青瓜雪耳反而最夠辣,青瓜清脆而充滿瓜味,雪耳係厚肉爽口,最正。

我地兩個餐都係配乾拌麵走辣,有前菜及凍竹蔗茅根水~
先說前菜,有滷水豆腐,入味好食;鴨血密度幼滑。
美容養顏花膠雞濃湯配乾拌麵走辣,加拍青瓜雲耳

夫妻麻辣湯半牛肚半肥牛配乾拌麵,加老油條

2020-07-21
午餐
美容養顏花膠雞濃湯配乾拌麵走辣,加拍青瓜雲耳
夫妻麻辣湯半牛肚半肥牛配乾拌麵,加老油條
2020-07-20 84 瀏覽
行街行到熱想飲杯珍珠奶茶,但係最近都唔敢喺街一路行一路飲。老公最後決定搵間台式餐廳,滿足下我順便食埋嘢我哋最後揀咗呢一間夫妻沸片 ,裝修得幾有特色,坐得都舒服我同老公都叫咗美容養顏花膠雞濃湯乾拌麵套餐,個麵微辣,麵質比較彈牙,好味到一啖接一啖!花膠雞湯好濃好好飲,有幾舊花膠,雞肉係成隻雞髀,材料十足,d菜吸曬湯精華好甜!仲有小食豬紅同豆腐,吸曬辣汁好惹味嘢飲方面,我哋叫咗焙火鐵觀音珍珠奶茶&御翠烏龍珍珠奶茶,唔會太甜好夠茶味,珍珠超彈牙,冇得頂呀食到咁豐富甘飽先$222,好抵食丫👍🏻

我哋最後揀咗呢一間夫妻沸片 ,裝修得幾有特色,坐得都舒服

食到咁豐富甘飽先$222,好抵食丫👍🏻
2020-07-20
2020-07-19 65 瀏覽
上次到這是吃火鍋感覺很好食物很新鮮,今次再約了先生到這吃個午餐。午餐的餐牌種類原來都有很多選擇,乾伴麵是招牌菜甚至車仔麵也有不錯 ; 番過後頁竟然有美容系列,心心眼地叫了一客。我們點了一些小食,車仔麵 及 養顏美容花膠雞濃湯乾拌麵套餐。 拍青瓜雲耳, 台式米糕, 麻辣豆腐 、豬紅十分醒胃。鹵水豬肚爽口入味 夫妻子共選同心麵即是車仔麵~ 配料我們選了 一口安格斯牛肉粒 ,魚皮餃 ,牛筋丸,鹵水牛腱 及 娃娃菜材料新鮮,牛肉粒入口即溶。花膠雞濃湯乾拌麵,花膠及雞件足料又嫩滑,乾拌麵十分彈牙。最後來一杯涷飲,為炎炎的夏日解一解渴。

花膠雞濃湯乾拌麵,花膠及雞件足料又嫩滑,乾拌麵十分彈牙。

最後來一杯涷飲,為炎炎的夏日解一解渴。