2020-07-22
旺角雅蘭、朗豪坊一帶四周都好多野食,今日行經呢頭,搵一間入去試下,我地揀左炸雞K對面入口的「夫妻沸片」,好台式,以竹、木裝潢好吸睛。落到去地庫,雖然整體面積唔大,但裝修得真係好特色,呢度其實主打台式麻辣火鍋。但今日我地黎食普通午餐~我地兩個餐都係配乾拌麵走辣,有前菜及凍竹蔗茅根水~先說前菜,有滷水豆腐,入味好食;鴨血密度幼滑。而乾拌麵好掛汁,充滿台式風味,麵質好咬口,係好食嘅拌麵,還有溏心雞蛋拌吃。主角一個係美容養顏花膠雞濃湯~先說湯好多花膠,雞件剛好熟,好滑,雞味十足,還配搭少許娃娃菜,整個湯濃而不膩,飲哂。另一個係夫妻麻辣湯半牛肚半肥牛~麻辣湯麻而不算辣,牛肚細膩爽口滑,肥牛則較普通。每個餐再加左老油條同拍青瓜雪耳。老油條新鮮炸起,好脆口,好好食。拍青瓜雪耳反而最夠辣,青瓜清脆而充滿瓜味,雪耳係厚肉爽口,最正。
我地兩個餐都係配乾拌麵走辣,有前菜及凍竹蔗茅根水~
先說前菜,有滷水豆腐,入味好食;鴨血密度幼滑。
美容養顏花膠雞濃湯配乾拌麵走辣,加拍青瓜雲耳
夫妻麻辣湯半牛肚半肥牛配乾拌麵,加老油條