2019-11-19 724 瀏覽
跟同事西環工作後找吃的, 在車站附近見到小小的太吉, 有最愛的串燒, 就當然要試試店子小小, 滿滿日本風味; 坐下時見有街坊食客與店主閒聊中, 溫馨老街坊感覺悠然而生串燒種類不少, 也揀了沙律與熱食牛油果蟹肉沙律很快上桌, 牛油果成熟度非常完美, 有咬口又半軟熟, 加入略為調味的蟹柳絲及非常新鮮的沙律菜, 毫無準備下被它的好味道完全擊倒, 好想即時再叫多個青瓜麵豉, 特別的小食肉質好Juicy的自家製免治雞肉棒, 外邊燒得微焦好香口, 要趁熱沾上雞蛋漿最好味南蠻雞, 炸漿味道調味獨特, 咬下去香味即時充滿口腔雞肝 + 雞軟骨, 雞軟骨是吃過最好味的串燒以外, 還叫了豚肉腩厚揚豆腐及油揚豆皮, 兩者口感絕不相同, 但豆味濃, 尤以豆皮為甚;  秋葵與日本青椒仔燒來仍帶水份, 蔬菜的香味經熱力四散味蕾之上滿滿一桌, 所有食物都高水準, 好滿足 最後的豚肉卷飯團, 雖然已經有點飽, 但吃在口中暖暖的飯團, 還是忍不住整個干掉
串燒種類不少, 也揀了沙律與熱食
青瓜麵豉, 特別的小食
南蠻雞, 炸漿味道調味獨特, 咬下去香味即時充滿口腔
雞肝 + 雞軟骨, 雞軟骨是吃過最好味的

滿滿一桌, 所有食物都高水準, 好滿足
題外話/補充資料: 店子氣氛很舒服, 店員跟街坊食客打成一片, 就像樓下轉角的食堂一樣, 走進來吃個飯, 舒服輕鬆的回家去
  • 南蠻雞
  • 牛油果蟹肉沙律
  • 自家製免治雞肉棒
2019-11-11 66 瀏覽
今日去左堅尼地道行下,女朋友想去海邊影下相,我地咁岩又買左新相機,所以就去影下相玩下新玩具。我先到附近一間餐廳食個午餐,等女朋友放工。海邊附近有間日式餐廳,環境小小但係充滿日本風味。午餐價錢好抵食,仲免加一。我叫左吉列豬排定食。午餐包括沙律、前菜、麵豉湯。吉列豬排即叫即炸夠哂香口香脆,入口炸薄非常薄,而且完全唔油膩!豬肉味道好香好鮮甜,而且半肥瘦夠哂香口油脂甘香!質素非常高!午餐有多款選擇,價錢好合理。
2019-11-02 81 瀏覽
小妹經常都會到堅尼地城吃飯,發現了這家不太起眼的日本餐廳,就試試吧!店子不大,裝修很有日本風味。可能時間尚早,店內不是太多人,小妹最怕和人迫,這樣才能真正享受一頓舒適的午飯。還有特色吧枱,適合想自己享受用膳時間的客人。 牛肉稻庭烏冬($98),牛肉份量足,味道夠香濃,另外菜和金菇亦夠新鮮,稻庭烏冬口感煙靭。另一午餐點了原條鰻魚蛋包飯定食($148),鰻魚肉質鮮味,口感鬆軟且無骨,可以放心大口吃,蛋亦亦嫩滑,很不錯的一個飯,但只是量太少了。
還有特色吧枱,適合想自己享受用膳時間的客人。
2019-11-02
2019-10-31 43 瀏覽
收工時間尚早,回家梳洗一下,再與女友到附近厚和街的晚飯。 女友最愛這裡的燒物,制作食物認真,好味 !服務貼心又親切,我認定這裡是一個暢飲減壓的好方!牛油果蟹肉沙律先吃個沙律,悠閒地談談天喝上一杯~炸雞皮皮脆脆油脂十分甘香!豚肉腩肥瘦均勻,爽口彈牙,鮮甜多汁,餸食恩物!免治豬肉棒這個真是無械可擊!自家手作的免治肉非常有彈性,而醬汁都是自家調製,味道與別不同,特別的鮮味加上新鮮雞蛋的融合,譜 出滑溜溜的口感!油揚豆皮炸得香香脆脆,有豆香,配合薑蓉和點点醬油一起吃特別好味!清酒煮文蛤文蛤肉爽脆湯很鮮甜!豬肉卷飯團肉片將飯團包得緊緊,外層香脆,飯用了 櫻花蝦調味,一啖一滋味!迷你紫薯 特別甜美!夠濕潤!每次來都吃得很滿足!
收工時間尚早,回家梳洗一下,再與女友到附近厚和街的[太吉居酒屋]晚飯。

牛油果蟹肉沙律
先吃個沙律,悠閒地談談天喝上一杯~

炸雞
皮脆脆油脂十分甘香!

豚肉腩
肥瘦均勻,爽口彈牙,鮮甜多汁,餸食恩物!

免治豬肉棒
這個真是無械可擊!
加上新鮮雞蛋的融合,譜 出滑溜溜的口感!

油揚豆皮
炸得香香脆脆,有豆香,配合薑蓉和點点醬油一起吃特別好味!

清酒煮文蛤
文蛤肉爽脆湯很鮮甜!

豬肉卷飯團

迷你紫薯
特別甜美!夠濕潤!
每次來都吃得很滿足!

2019-10-28
1K
2019-10-31 500 瀏覽
一打開個日式趟門,店員雖然唔係用日文打招呼,亦唔係用日文餐牌,但店內設計再播放上當年我最鍾意嘅日劇主題曲,真係好有feel呀。可憐嘅我就俾A姐放咗飛機,一個人嚟到堅尼地城嘅太吉。日式冷豆腐清淡嘅豆腐配上木魚絲同豉油,豆味突出,豆腐好滑溜,作為頭盤相當唔錯。燒蘆荀燒得啱啱好,唔會燒到好乾,蘆荀新鮮爽脆,配上醬汁好好味。燒豚肉腩一層肥一層瘦,食落唔會肥膩,口感一流,好juicy呀!燒雞肝雞肝外脆內軟,肉質细嫩,口感沙,唔腥。自家製免治雞肉棒先將蛋黃同豉油撈勻,再將佢哋自家製嘅免治雞肉棒蘸嚟食,味道好夾!而雞肉棒入面加入咗雞軟骨,脆卜卜口感,又好有肉汁!慢煮牛舌牛舌份量好多,煮得好軟腍,仲有冬菇同好多蘿蔔,全部都煮得入晒味,好好味呀。清酒文蛤文蛤大大隻,好新鮮又好清甜,清酒經過煮熱後味道更加香濃,好好味呀。櫻花蝦豚肉卷飯團呢個櫻花蝦豚肉卷飯團好有驚喜,將櫻花蝦加入飯團,再用豚肉包住嚟燒,口感非常豐富。出羽鶴清酒嚟食居酒屋又點可以唔飲番杯清酒呢?呢杯出羽鶴係秋季限完,口感柔和,以微辛口收結。

日式冷豆腐

燒蘆荀
燒得啱啱好,唔會燒到好乾,蘆荀新鮮爽脆,配上醬汁好好味。

燒豚肉腩
一層肥一層瘦,食落唔會肥膩,口感一流,好juicy呀!

燒雞肝
雞肝外脆內軟,肉質细嫩,口感沙,唔腥。

慢煮牛舌

清酒文蛤

出羽鶴清酒
2019-10-30
閑來,都愛到西環士美菲路一帶逛逛,喜歡這區域留有的舊氣息,經濟小食店,包點,豆品制作店,小士多,紙扎店,車房,夜冷店……。 漫步至堅尼地城海旁坐下,觀看拍打着岸邊的浪花,可惜今天的霞霧有點厚,未有遇上日落黃昏景色……但吹吹海風挺享受的! 離開海旁轉入厚和街覓食,這條寧靜的橫街隱藏著多間不同風味的中小型食店,其中這間居酒屋吸引着我註足,內望很有日本地道風格衹是末開始營業,於是在門外等……。 突然門外燈火通明!店員有禮的開門招呼了內進,內部用了懷舊居酒屋風格, 牆上貼滿 酒牌 和圖畫 感覺有種溫暖感~ 很舒服,無拘束地看看卓上 的菜單…… 點了第一道 醒醒 味蕾的 前菜;牛油果蟹肉沙律 $ 78顔色艷麗, 蔬果新鮮芝麻醬汁 惹味!炸雞軟骨 $ 58這個佐酒絶配!可惜今天胃不適,但也要嚐一下這個,造得很出色!口感鬆化!燒豚肉腩 $ 28/ 件肉質甘香爽口,,肥瘦相間, 面層脆脆,肉汁豐富,與竹籤黏得不緊,容昜脫出,燒得剛剛好!酒盜芝士 $ 68第一次嚐這個比軟少在本地屋酒屋有的佐酒小食……在忌廉芝士上的是經過調製的吞拿魚醬,兩者混合有濃濃咸咸的口味。原來與sake是絶配,芝士,魚
衹是末開始營業,於是在門外等……。

很舒服,無拘束地看看卓上 的菜單……
點了第一道 醒醒 味蕾的 前菜;
牛油果蟹肉沙律 $ 78
顔色艷麗, 蔬果新鮮芝麻醬汁 惹味!

炸雞軟骨 $ 58
這個佐酒絶配!
可惜今天胃不適,但也要嚐一下這個,造得很出色!
口感鬆化!

燒豚肉腩 $ 28/ 件

酒盜芝士 $ 68
第一次嚐這個比軟少在本地屋酒屋有的佐酒小食……

原來與sake是絶配,芝士,魚醬能帶出SaKe的清甜味。
下次來一定要飲酒再品嚐!

清酒文蛤 $ 68
帶酒香的湯汁鮮甜,蛤蜊肥美肉爽,熱騰騰的上枱!

自家製免治雞肉棒 $ 48
賣相討好,蛋與自家淆製的醬汁混合出爽滑鮮美口感!

豚肉卷飯團 $ 48/件
熱辣辣,面層包着薄薄豚肉,香香脆脆,

一口咬開,飯粒清爽,有櫻花蝦,木魚等調味,十分香口!

一口紫薯 $ 22/串
軟綿甜美!
實在幸福遇上太吉!品嚐到如此有心的製作!
每道食材都發揮得淋漓!
非常享受的一個晚餐!

2019-10-28
  • 清酒文蛤, 豚肉捲飯糰, 酒盜芝士, 自家製黏住雞肉棒 ,豚肉腩
2019-10-23 402 瀏覽
雖然去過日本旅行數次,但最近一次去北九洲,才第一次到訪日本的居酒屋。我覺得兩地的居酒屋最大分別不在於食物質素,而是日本的居酒屋大多都沒有禁煙的,即使抽風系統不俗,遇著旁邊有人食煙都幾難頂。太吉是一間日式居酒屋,雖然位處西環,但其實距離堅尼地城站也不過數分鐘路程,位置都算方便。其中令我印象最深刻的是食物質素非常高,實在不輸給日本的居酒屋。店面不大,大約可容納二十位食客。燈光比一般香港的居酒屋明亮,感覺較家庭式。店內有多款清酒、梅酒和生啤,飲慣了較大路的日本酒,這裡也有季節限定的酒品。柚子梅酒($62)日本酒之中我只鍾情梅酒,所以今次就選了一杯柚子梅酒。入口有柚子和梅子的甘甜味,酒味不烈,非常易入口。食物方面,太吉有多款串燒、佐酒小食、海鮮、蔬菜、炸物和一品料理。油揚豆腐($18)這個豆腐炸得酥脆,非常香口。厚切牛舌($58)牛舌夠厚身,彈口得來醃得亦入味。自家製免治雞肉棒($48)雞肉棒入面加入了雞軟骨帶點脆卜卜口感,蘸上蛋漿而吃口感更滑溜。秋葵($18)秋葵不會燒得過乾。茄子田樂($68)茄子有手掌般大,上面加上麵豉醬來燒,甜甜的味道非常濃郁。櫻花蝦豚肉卷飯團($48/個)這個飯團比較

柚子梅酒($62)

柚子梅酒

油揚豆腐($18)

這個豆腐炸得酥脆,非常香口。

油揚豆腐
厚切牛舌($58)

牛舌夠厚身,彈口得來醃得亦入味。

厚切牛舌

自家製免治雞肉棒($48)

秋葵($18)

秋葵不會燒得過乾。
秋葵

茄子田樂($68)

茄子有手掌般大,上面加上麵豉醬來燒,甜甜的味道非常濃郁。

茄子田樂
櫻花蝦豚肉卷飯團($48/個)

這個飯團比較特別,因為是以櫻花蝦加在飯團內,再以豚肉包裹著燒團來燒。
櫻花蝦豚肉卷飯團

飯團內的飯本身已有調味,加入櫻花蝦令口感更豐富。
櫻花蝦豚肉卷飯團
總結,菜式明顯有花過心思,雖然只是一間家庭式居酒屋,但食物水準非常高,無論會否飲酒都非常值得一試。
柚子梅酒
油揚豆腐
秋葵
茄子田樂
2019-10-22 64 瀏覽
這間位於西環的太古、地點有少少隱蔽但店子小小又頗有日本居酒屋的氣氛。店子每個店落都放著小裝飾擺設、就算坐在吧檯的我們都可以欣賞旁邊可愛的裝飾。午餐點了原條鰻魚蛋包飯定食 $148原條鰻魚份量真蠻多的、每粒飯亦被蛋汁和鰻魚燒汁覆蓋著、蛋香味亦濃。友人點的滑蛋雞肉定食 $88 、首先亦送來沙律、前菜和味噌湯。這個滑蛋比鰻魚飯那個更香滑、伴飯吃很美味。不知怎的每次來到西環這裡吃飯都感到份外悠閒、下次又可以晚上來試一下串燒。

午餐點了原條鰻魚蛋包飯定食 $148

2019-10-17 36 瀏覽
My colleague asked me to accompany him for dinner and he suggested to have Japanese skewer. Takichi was located at Hau Wo Street, few minutes walk from Kennedy Town MTR.Being a typical Japanese skewer restaurant, they served a wide range of skewer dishes, alcoholic drinks as well as chef recommended dishes. Yuzu umeshu - It was served in a small glass, and was sweet and refreshing, with strong yuzu taste. Pork belly - It was skewed till chewy and juicy, with lean fat in between to make it more d

Pork belly - It was skewed till chewy and juicy, with lean fat in between to make it more delicious.

Beef ribs - It was juicy and tender, with charred edges on it as well.

Chicken with mushroom - Chicken was wrapped with mushroom, and was juicy and chew. Mushroom was soft and smooth too.

Grilled threadfin fish - Lemon was used to squeeze on the fish and soy sauce was provided to dip onto it. Fish was grilled till soft and smooth, and the skin was very crispy and thin too. Sauce helped to enhance the taste.

Grilled onion - It was crunchy and juicy, with strong onion taste.

Rice roll - Rice was mixed with sakura shrimps, making it flavourful, and was wrapped with bacon. The taste was flavourful and chewy, with the portion huge in size.
2019-09-24 63 瀏覽
星期日天氣很好,就出去走走,閒逛西環海旁順便於附近吃午餐。這次我們選了這家裝修得很有日本風味的居酒屋。我們選了兩個午市套餐,首先吃沙律、前菜、麵豉湯。沙律菜新鮮爽脆,醬汁微酸,開胃清新。麵豉湯香濃,有海帶、蘿蔔片和秀珍菇。原條鰻魚蛋包飯定食賣相非常吸引。鰻魚肥美肉厚,燒得邊邊焦香,魚肉保持濕潤,一點也不腥。我最怕吃到鰻魚多幼骨,但這裏的完全沒問題,可以大口大口吃。掀起蛋是淋上鰻魚醬汁的珍珠飯,滑蛋加上甜燒汁,這個飯吃得很滋味。安格斯肉眼定食安格斯肉眼扒火候控制剛好,是標準的5成熟。外層微微焦香,油脂香味充份散發出來,內裏的肉粉嫩粉嫩,肉質鬆軟且有咬口,肉汁豐富,沾上醬汁餸飯一流。這居酒屋的食物高質,價錢合理,下次有機會再來吃晚餐,可以試試多些食物款式。

原條鰻魚蛋包飯定食

安格斯肉眼定食

2019-09-17 43 瀏覽
啲乖乖女🥰各自有大家嘅節目!所以我同老婆都要搵自己嘅節目!其實行吓街浪漫下都幾好㗎!老婆話要去上環買啲海味!行行吓已經到黃昏啦⋯⋯個肚有啲肚餓!搵食去也!夏天都冇乜胃口想搵啲香口嘢食下!刺激下味蕾⋯⋯最好食串燒細細件又容易食又香口!~~太吉~~鱈魚乾經過烤過後!非常鬆脆香口!柚子鹽枝豆外層大有柚子味嘅鹽枝豆!我都係第一次食!甜甜酸酸鹹鹹!好過癮⋯⋯吉列廣島蠔體積非常大!而且外層酥脆可口!肉質鮮甜!又食到原味!雞心雞腎可能經燒過後!非常鮮甜滋味⋯⋯食串燒一定要食烤蔬菜如果師傅做得好烤蔬菜!係可以保留蔬菜嘅甜味!呢度做得到👍明太子茶漬飯呢個飯一定要試吓!佢做得非常出色!飯粒煙韌!因為有明太子嘅關係!味道帶點鹹香!

~~太吉~~

鱈魚乾
經過烤過後!非常鬆脆香口!

柚子鹽枝豆

吉列廣島蠔

體積非常大!而且外層酥脆可口!肉質鮮甜!又食到原味!

雞心雞腎
可能經燒過後!非常鮮甜滋味⋯⋯

食串燒一定要食烤蔬菜
如果師傅做得好烤蔬菜!係可以保留蔬菜嘅甜味!呢度做得到👍

明太子茶漬飯
呢個飯一定要試吓!佢做得非常出色!
飯粒煙韌!因為有明太子嘅關係!味道帶點鹹香!
2019-09-17 45 瀏覽
晏晝同朋友嘆完甜品下午茶☕️!唔覺唔覺到8:00有少少肚餓!咁啱送啲嘢俾朋友去到堅尼地城!行吓行吓見到一間好雅致裝修的日式餐廳!轉食串燒嘅!啱晒啦又唔想食得太飽!🎈🎈太吉朋友問我有咩唔食!我就好瀟灑話我乜都食!跟住佢就發板啦⋯⋯原來佢叫咗好多內臟!😂人生都要第一次!因為原本自己以為都係肉類🤣原來係包含好多內臟嘅!😬原來咁好味!但有啲都係唔敢食😎安康魚肝入口即溶!原來係咁嘅味!好creamy!松葉蟹肉大根煮原本蘿蔔係清淡的!但加咗蟹肉完全唔同非常鮮味!雞翼咪睇佢細細隻!烤得非常好味!睇得出係用心製作!牛肋肉估唔到會咁甘香!其實有時唔係啖啖肉都好味嘅!厚切牛舌肉質鮮美!而且份量都幾大!七里香其實食完先知道原來係雞屁股⋯⋯但係因為經過精心炮製!都幾香口!有時經燒過嘅蔬菜🥬⋯⋯原來都幾好味⋯⋯因為可以保持原味!尤其燒番薯🍠超甜冷烏冬天氣炎熱!來一碗冷烏冬!超正!
啱晒啦又唔想食得太飽!

🎈🎈太吉

安康魚肝

入口即溶!原來係咁嘅味!好creamy!

松葉蟹肉大根煮

原本蘿蔔係清淡的!但加咗蟹肉完全唔同非常鮮味!

雞翼
咪睇佢細細隻!烤得非常好味!睇得出係用心製作!

牛肋肉
估唔到會咁甘香!其實有時唔係啖啖肉都好味嘅!

厚切牛舌
肉質鮮美!而且份量都幾大!

七里香

冷烏冬
天氣炎熱!來一碗冷烏冬!超正!
2019-09-16 49 瀏覽
如果想去居酒屋,同朋友 情侶 食下野, 十分推介尼一間餐廳!本身係睇左中左食評中既蛋包鰻魚飯先去,點知係午市...螢光魷魚🦑 - 正! 好鮮!明太子炸豆腐 - 豆腐滑到一個點,外皮唔油 而係有另一種咬感。個汁簡直好味到飲哂!露荀豚肉:尼個普普通通,但個肉係正豬豬黎既。雞肉串:叫啦,佢係免治雞肉,加上生雞蛋汁後變得更滑溜。原條燒鰻魚:嘩,我係一個唔中意食鰻魚既人,都覺得下次需要encore食尼個。鰻魚好食就不在話下,重要係佢個燒法令條魚更香!茄子:可以直接skip唔叫,太濕太淋....冷烏冬:夠咬口 QQ彈的!明太子茶漬飯:作為最後一道,清淡香同時帶一點明太子既辣味!

本身係睇左中左食評中既蛋包鰻魚飯先去,點知係午市...

螢光魷魚🦑 - 正! 好鮮!
露荀豚肉:尼個普普通通,但個肉係正豬豬黎既。
雞肉串:叫啦,佢係免治雞肉,加上生雞蛋汁後變得更滑溜。
茄子:可以直接skip唔叫,太濕太淋...
冷烏冬:夠咬口 QQ彈的!
明太子茶漬飯:作為最後一道,清淡香同時帶一點明太子既辣味!
2019-09-15 50 瀏覽
位於厚和街的太吉,位置接近海旁,用餐後還可在藍天白雲下漫步海旁拍拍照,吹吹海風,多寫意呢!這兒室內裝修很像日本的居酒屋,地方雖然不大,但卻感覺到親切自在。體貼的侍應還借充電池給我解困,十分體貼。麵豉湯 帶很香的麵豉味道,不過鹹。和風沙律沙律菜夠水份與小蕃茄也很新鮮。原條鰻魚蛋包飯定食$148厚長的鰻魚味道濃郁,蛋皮很香滑,飯粒軟熟。安格斯肉眼定食$138肉眼厚切條狀,中間是嫩粉紅色的,喜歡其沒有血水但又不會過熟。牛味重,配白米飯很是滿足。富士山柚子梳打$38是清新少甜的柚子味梳打。

麵豉湯
帶很香的麵豉味道,不過鹹。

和風沙律
沙律菜夠水份與小蕃茄也很新鮮。
原條鰻魚蛋包飯定食$148
厚長的鰻魚味道濃郁,蛋皮很香滑,飯粒軟熟。
安格斯肉眼定食$138
富士山柚子梳打$38
是清新少甜的柚子味梳打。
  • 原條鰻魚蛋包飯定食
  • 安格斯肉眼定食
2019-08-20 39 瀏覽
朋友一向喜愛居酒屋,下班後就跟過來吃喝談天。拉開日式木門,舖面不太,四四正正大約有近廿個坐位,從門面到店內格局都甚有日本地道居酒屋風格。天氣炎熱,先點杯柚子梅酒冰凍一下,微微甜酸,十分提神開胃。先來個牛油果蟹肉沙律,有我愛吃的牛油果,果肉軟粘,配上鮮甜蟹肉及爽嫩蔬菜,清爽開胃。點了兩款炸物,鱈魚乾香口爽脆,一口小河蝦脆口惹味,佐酒一流。松葉蟹肉大根煮,白蘿蔔炆得軟淋入味,配上蟹肉芡汁,清甜不膩,非常適合吃過炸物後清一清味蕾。免治雞肉棒是友人必吃的串燒。先拌勻蛋黃,沾上蛋漿後使雞肉香脆中帶滑溜。花魚一夜干,外皮香脆,肉質細緻多肉。豚肉卷飯團,是用豚肉卷起飯團來燒。豚肉燒得香脆帶有燒汁甜,飯粒吸收了豚肉香,幾特別!

花魚一夜干,外皮香脆,肉質細緻多肉。

2019-08-07