2023-05-17 271 瀏覽
🐽明爐手轆乳豬飯 $78🍖例牌雙拼 - 燒鵝x叉燒 $128🍚白飯 $12🥤可樂 $16 x2🔸食燒味好多時都係求穩陣,又多肉食吓咁,補充下蛋白質😌~如果要食真係高水準嘅,往往要去高檔中菜廳🧐但係今次比我食到一間由米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚主理嘅新燒味小店,水準高到大驚喜😎🔸餐廳係全日不停會自家燒乳豬同燒鵝,淨係呢點已經無乜餐廳做到🧐(有好多燒味餐廳入到去先話無晒乳豬或者未夠鐘燒,要等多兩個鐘)而質素方面都基本上係85分以上嘅基本盤😍乳豬飯足足有9件,全部肥瘦適中,靚仔,夠脆皮,而調味都係剛好❤️‍🔥可以話係同高級中菜食到嘅水準持平👍🏻🔸燒鵝拼叉燒嘅質素都係食到讚不絕口😋好彩食到燒鵝脾,夠肥美但未至於好油膩,皮脆肉嫩,鵝肉結實有口感;叉燒係半肥瘦,肉質鬆軟,微焦,非常出色😀🔸另外值得一提,師傅同店員啲態度都好好,同一般茶記/燒味鋪嘅傳統印象好唔同
🐽明爐手轆乳豬飯 $78

🍖例牌雙拼 - 燒鵝x叉燒 $128
🍚白飯 $12

🥤可樂 $16 x2

2023-05-16 305 瀏覽
講起香港味道除咗有那渣麵同埋一系列街頭小食之外,當然唔少得仲有燒味飯,🤤基本上全港九新界都非常容易搵到燒味舖嘅蹤跡,不過要做到全能嘅燒味就確係唔容易,亦都要一間又一間咁樣食勻晒先至會有自己最鍾意嘅味道,😚老字號當然食嘅就係懷舊,而新開嘅當然就係食懷舊嘅進化版,其中喺灣仔就有間非常新嘅燒味舖頭,仲要係由米芝蓮二星中餐廳燒味部主廚去創業,燒鵝乳豬全日不斷燒,品質質素絕對有保證🤤燒腩雙拼(燒腩仔加肥燶叉燒)瀨粉— 🐽下午茶口痕嘅時候當然就可以食佢哋嘅燒味雙拼,價錢又唔貴,🐽燒腩仔肥瘦非常均勻,切成一口嘅份量就可以喺嘴裏面𡁻出各種層次嘅燒腩,🐽半肥瘦就絕對係黃金比例,點埋黃芥末醬,咁就係最傳統嘅食法。 🐽至於肥燶叉燒都係唔少腌尖香港人鍾意嘅部位,燶得來又唔會苦,更加有炭烤嘅味道,🐽同樣都係半肥瘦,肥嘅部份非常軟滑,亦都有少少易溶嘅感覺,成舊叉燒都非常軟冧,但係有少少甜美嘅蜜糖更加係精粹。🐽至於瀨粉都相對大碗。每一條都係煙煙韌韌夠晒正宗🍜一人套餐(原隻雞髀雙拼+ 豬生腸) — 🐥唔食下午茶嘅話,就可以叫返一人套餐份量夠大絕對夠飽, 🐥呢一度嘅雞可以用水潤嫩滑來形容,特別係雞髀位更加係啖啖肉,🐥同

燒腩雙拼(燒腩仔加肥燶叉燒)
肥燶叉燒

一人套餐(原隻雞髀雙拼+ 豬生腸) — 🐥唔食下午茶嘅話,就可以叫返一人套餐份量夠大絕對夠飽, 🐥呢一度嘅雞可以用水潤嫩滑來形容,特別係雞髀位更加係啖啖肉,🐥同薑蓉絕對係天衣無縫,簡直係新鮮。至於豬生腸亦都係一大賣點。🐷基本上生腸裏面嘅料大部份都被掏空,剩低嘅就係外皮爽脆。配合埋蒜蓉辣椒,更加提升到個鮮味,涼涼哋嘅溫度令到生腸格外香脆。 🐷而一人套餐,亦都附送例湯同埋白飯。🍚
一人套餐(原隻雞髀雙拼+ 豬生腸)

最後亦都要隆重推介呢一度招牌菜,我揀咗雙拼飯-乳豬拼原隻燒鵝髀飯😋

天龍燒鵝皇— 🍗燒鵝非常有光澤,皮肉亦都輕鬆分離,大大隻嘅燒鵝,🍗肉質同樣都保持到水潤,唔容易乾咗,外皮香脆,一咬全部都係鵝油慢慢滲透,咁先有滿足🍗
乳豬拼原隻燒鵝髀飯

手轆化皮乳豬— 🥩乳豬最正嘅一樣嘢當然當然就係大家最鍾意嘅脆皮,呢一度嘅乳豬同樣都有脆片乳豬皮,🥩皮下脂肪,只係薄薄一層。🥩但更出色嘅就係同樣經過炭火烤完之後乳豬肉,香氣十足,🥩肉夠晒緊致,仲夠晒新鮮,難怪人見人愛成為熱賣食材🥩

天龍燒鵝 (灣仔)
灣仔軒尼詩道68-76號新禧大樓地下D號舖
2023-05-13
10 分鐘 (堂食)
下午茶
燒腩雙拼(燒腩仔加肥燶叉燒)
肥燶叉燒
一人套餐(原隻雞髀雙拼+ 豬生腸)
乳豬拼原隻燒鵝髀飯
♡人均消費: $268▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️餐廳係由米芝蓮2星餐廳燒味部主廚開立,質素有保證,而餐廳全都都會不停燒製,真係做到新鮮岀爐,當中必定要食燒鵝飯!燒味飯呢間真心幾正👍🏻✨#紅燒乳鴿 💰$82紅燒乳鴿外皮帶點香脆,肉質鮮嫩而有嚼勁,幾香口。✨#燒鵝雙拼(叉燒、燒鵝)💰$128上枱賣相已經好掂,叉燒令立立,而燒鵝肉好肥美,啖啖肉,每一啖都充滿著肉香,同佢既醬汁完美融合,平時唔食飯嘅我都一定要送飯,一流🥹而叉燒就肥瘦適中,肉質軟腍,蜜糖味重,好味!✨#燒味雙拼飯💰$58燒腩仔皮好香脆🥰 入口脆卜卜,點上芥末醬,送飯一流。油雞都係啖啖肉,肉質好鮮嫩,入口滑嘟嘟,而且一啲都唔韌。▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

♡人均消費: $268

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#紅燒乳鴿 💰$82
紅燒乳鴿外皮帶點香脆,肉質鮮嫩而有嚼勁,幾香口。

✨#燒鵝雙拼(叉燒、燒鵝)💰$128

✨#燒味雙拼飯💰$58

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2023-05-13 164 瀏覽
屋企人好鍾意食港式燒味,特別是燒鵝🤤這次在灣仔這間最近新開的「天龍燒鵝」,吃了很棒的香噴噴燒鵝🫶🏻店的裝潢比較簡約,風格像港式的茶餐廳,而各款燒味價格都很親民。店裡還全天不停燒製乳豬和燒鵝️🔥原來這裏的主理人以前是一間米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚,現在自家創業喔。🔶 天龍燒鵝皇 下庄 $148即燒燒鵝香噴噴🥳服務生一端過來,就看到燒鵝的皮燒得超靚💗 入口皮脆超薄,油脂豐腴,肉嫩多汁滿有鵝香,忍不住吃完一件再一件。🔶肥燶腩叉飯$58見到這裏有肥燶腩叉🤤實在很吸引!如果鍾意食叉燒一定要點這個!叉燒肥瘦相間 ,焦香肉嫩又多汁,滿有蜜汁甜香。碟頭飯份量十足,還附上了老火湯,超抵食。🔶脆皮燒腩仔$88皮脆肉嫩,外皮烤得又薄又脆,肉嫩鮮香。沾上芥末一起吃,更有風味。

🔶 天龍燒鵝皇 下庄 $148

🔶肥燶腩叉飯$58

🔶脆皮燒腩仔$88

2023-05-12 145 瀏覽
今天下班專程來這間開業不久的港式燒鵝飯店,店舖位置十分方便,灣仔地鐵站走路過來不用5分鐘就到了。餐廳是米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業的,食物質素很有保證。而且店內每日不停即場燒制乳豬和燒鵝,確保新鮮供應。這次嚐了兩個套餐,每份一人套餐都包埋了油菜、老火湯和白米飯。老火湯每日材料都不同,我這天的是粉葛赤小豆豬骨湯,粉葛鮮味突出,豬骨湯底十分清甜。燒鵝拼乳豬燒鵝脂肪比例適中,油香味道十足。乳豬皮十分香脆,媲美酒店級的燒乳豬資素。而且都是即場製作的,溫度控制恰當。燒鵝併叉燒叉燒加入蜜汁醃製,味道濃厚,加上白飯剛好。而且叉燒肉質嫩滑多汁。

燒鵝拼乳豬

燒鵝併叉燒
2023-05-11 126 瀏覽
餐廳新開業,環境以港式茶餐廳格局為主,聽說是米芝蓮2星中的餐廳燒味部主廚創業,乳豬及燒鵝都是即燒的,保證新鮮熱辣辣~燒鵝拼乳豬飯~燒鵝不會太肥的,有很多鵝肉,鵝肉香嫩有水份,鵝皮上的鵝油更是甘香;而乳豬的肉亦非常細嫩,乳豬皮更是脆卜卜,有很多件,1人餐的還會包青瓜小食及油菜,1百元來說,感覺很抵吃~燒鵝拼燒腩仔飯~燒鵝的都是不停的即燒,而燒腩仔也同樣出色,燒腩仔表皮十分香脆,沾上 黃芥末吃更可口~腿蛋治~都是烘底的,麵包脆卜卜,雞蛋也厚~奶茶~茶香奶滑,茶餐廳必備的都齊備~

腿蛋治~都是烘底的,麵包脆卜卜,雞蛋也厚~

奶茶~茶香奶滑,茶餐廳必備的都齊備~
2023-05-09 115 瀏覽
午餐有陣時就係想食燒味飯呢間天龍燒鵝新開新裝修,環境光猛算乾淨,冇油淋淋因為燒鵝都幾貴,所以我就叫咗叉燒飯試吓先好食先再嚟試燒鵝$58肥燶腩叉燒飯有例湯,加$3有熱飲/加$6有凍飲。叉燒份量幾多,有13舊,絕對唔洗就住食!每舊都有燶邊,唔淨係叉頭叉尾先有燶邊,所以貴dd都值得!而且令立立蜜糖味重腩肉一層肥一層肉超好味,仲要熱辣辣有酒店水準超級驚喜!啲米飯一粒粒幾好食側邊仲有啲甜鹹菜幾好味同啲蜜味叉燒好夾,而且清到油膩咁
午餐有陣時就係想食燒味飯
呢間天龍燒鵝新開新裝修,環境光猛算乾淨,冇油淋淋

因為燒鵝都幾貴,所以我就叫咗叉燒飯試吓先
好食先再嚟試燒鵝
腩肉一層肥一層肉超好味,仲要熱辣辣
有酒店水準
超級驚喜!
肥燶腩叉飯

啲米飯一粒粒幾好食
側邊仲有啲甜鹹菜幾好味
同啲蜜味叉燒好夾,而且清到油膩咁

甜鹹菜好味😋
肥燶腩叉👍🏻勁得
2023-05-09
2 分鐘 (堂食)
肥燶腩叉飯
甜鹹菜好味😋
肥燶腩叉👍🏻勁得
2023-05-07 164 瀏覽
廣東燒味絕對是不少香港人的comfort food,間中都會想食下燒味飯😋呢間係米芝蓮推介乳豬每日即燒,皮脆肉嫩,肥而不膩;更厲害的是,這裡的乳豬出品將每隻小豬從肋骨到脊骨都仔細退去,口感就是三重,皮脂肉,脆香嫩,恰到好處每隻乳豬燒完之後只能擺兩小時,如果唔係皮就唔會脆,賣完即燒,所以keep住新鮮出爐👍🏻燒鵝肉嫩及皮下油脂豐腴,燒出來的鵝又香又脆又多汁。燒鵝全日會分批即醃即燒,保證新鮮熱辣叉燒選用脢頭肉,不用鬆肉粉以玫瑰露酒醃製,絕無 添加劑、味精和色素,只以醬料和焦糖上色提起乳豬,因為其肉質好、味道好以及彩頭好,在廣東和香港可以說是喜慶、儀式的必備不論是整隻還是半隻的乳豬,都需要提前預定,切記切記😎

呢間係米芝蓮推介

叉燒選用脢頭肉,不用鬆肉粉

不論是整隻還是半隻的乳豬,都需要提前預定,切記切記😎
  • 乳豬
  • 燒鵝
  • 叉燒
2023-05-02 181 瀏覽
有日經過灣仔見到新開既燒味餐廳入左去試基本上我食到既燒味都好好食😱😱 驚為天人!!係香港食左燒味幾十年 又係燒味愛好者 對燒味要求係好高!呢間真心高質!!價錢又平!!真心推介大家去試下咩係高質燒味佢個燒鵝係脆得黎又好juicy, 就算唔點酸梅醬都好好食!!咁當然我有點啦因為我係醬怪😂😂😂而我平時好少食叉腩 因為驚太肥膩,但係店員highly recommend我試話好唔同 咁我就揀左黎試,點知確實有驚喜~~~我仲試左朋友既燒腩仔⋯係勁好食!!但我唔記得左影相!高度推介大家去試🤭
有日經過灣仔見到新開既燒味餐廳入左去試
基本上我食到既燒味都好好食😱😱 驚為天人!!

燒鵝叉腩飯
本身我對燒味係有一份執著,因為出面實在有太多又乾又難食又無味嘅燒味。見到新店開張主打燒味,本住試下無妨嘅心態入去試。見到竟然有肥叉腩同燒鵝,仲話全部都係自己燒,就即刻叫個雙拼試試佢啦🤪一上枱,發現賣相都出色,估唔到食落係意外好食!個肥叉腩一啲都唔漏!啲蜜汁味好香仲有燶邊,食落有口感唔鞋,係有驚喜。而燒鵝真係十分滿意👍🏻 平時出面餐廳食都又乾又韌又肥,所以我從來都唔叫。呢間!估唔到係好香又肥瘦適中,啲肉又嫩,個皮係燒得啱啱好,食落仲微脆,真係意外地好味!🫶🏻以燒味界別嚟比較,呢間餐廳真心值得再食整體分數有4/5啊👏🏻食物👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 環境 👍🏻👍🏻👍🏻服務 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
本身我對燒味係有一份執著,
因為出面實在有太多又乾又難食又無味嘅燒味。
見到新店開張主打燒味,本住試下無妨嘅心態入去試。

見到竟然有肥叉腩同燒鵝,仲話全部都係自己燒,
就即刻叫個雙拼試試佢啦🤪
一上枱,發現賣相都出色,
估唔到食落係意外好食!

個肥叉腩一啲都唔漏!
啲蜜汁味好香仲有燶邊,食落有口感唔鞋,係有驚喜。

而燒鵝真係十分滿意👍🏻
平時出面餐廳食都又乾又韌又肥,所以我從來都唔叫。

以燒味界別嚟比較,呢間餐廳真心值得再食
整體分數有4/5啊👏🏻

食物👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境 👍🏻👍🏻👍🏻
服務 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

燒味雙拼(叉腩拼燒鵝)
10 分鐘 (堂食)
燒味雙拼(叉腩拼燒鵝)