2023-06-24 9326 瀏覽
Michelin 2 stars chef Chinese BBQ/suckling pig@Wan ChaiMy families and I went to a restaurant called "Tin Lung Roast Goose" (天龍燒鵝)located in Shop D, G/F, Sun Hey Mansion , 68-76 Hennessy Road, Wan Chai灣仔軒尼詩道68-76號新禧大樓地下D號舖this restaurant is opened by Michelin 2 star Chinese BBQ department head chef(米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚)!!This restaurant offer Chinese BBQ suckling pig!!Suckling Pig + smoked pig trotterone person set乳豬拼燻蹄一人餐HKD$98..the suckling pig is super crispy and crunchy!!.no too salty .can taste t

one person set
乳豬拼燻蹄一人餐
HKD$98
no too salty
can taste the original flavour of the suckling pig
highly recommended!!
smoked pig trotter is nicely chill
very collagenic with a bite
tasty!!

roasted goose + Chinese BBQ pork
one person set
燒鵝拼燻叉燒一人餐
HKD$88

the roasted goose is very juicy,moist,tender and soft scrumptious!!
the Chinese BBQ pork is nicely caramelized with a hint of lovely smokey flavour

All the Chinese BBQ siu mei of this restaurant is very highly quality yet affordable price ,not over seasoning nor too salty which a common mistake of other Chinese BBQ siu mei restaurants!

• smoked pig trotter 燻蹄
  • Suckling Pig 乳豬
🌸《天龍燒鵝 · 燒味· 灣仔》小編今日去左灣仔做嘢,收工順便同住喺灣仔嘅朋友食飯🥳 佢推介左哩間米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業嘅天龍燒鵝,一於試吓係咪真係咁好食!🫣🤩-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🍽️ 原隻燒鵝髀拼乳豬套餐 $178一個餐試晒餐廳最出名嘅兩樣嘢-燒鵝同乳豬🫣兩樣都係餐廳全日不停燒製,難怪燒鵝髀皮脆肉嫩帶有油香,乳豬外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩👍🏻套餐仲包埋一碗飯、一碗湯、一碟菜、一碟小食,好滿足🥳❗️🥓 肥燶腩叉 $98餐廳嘅叉燒都係驚喜之作🧡將豬腩肉燒到燶邊,微脆嘅外皮掛上香甜嘅蜜汁,入口即溶,送飯一流🫢🤩-📍 天龍燒鵝 灣仔軒尼詩道68-76號新禧大樓地下D號舖-環境:🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸Revisit:🤍-#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_cwb #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打
🌸

服務:🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸

Revisit:🤍
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_cwb #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #englishreview #銅鑼灣美食 #銅鑼灣黃店 #銅鑼灣好去處 #灣仔美食 #燒味
2023-06-17 289 瀏覽
隱世燒味舖竟然喺灣仔由米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚開架!餐廳全日不停燒製乳豬,燒鵝,日日新鮮製造👍👍👍乳豬雙拼燒腩仔飯乳豬和燒腩仔都燒得很香,口感鮮嫩多汁。配上白飯和老火湯,很適合填飽肚子。原隻燒鵝髀拼叉燒瀨粉,燒鵝髀很有嚼勁,肉質鮮美,叉燒係半肥瘦,入口即化,而且肉汁十分豐富。肉的口感不過於膩,也不會太過柴硬,瀨粉的口感很滑順,和湯汁的搭配非常好一人套餐 仲配埋老火湯、白飯、菜心,還有小菜涼拌雲耳和涼拌青瓜,價格實惠燻蹄拼豬生腸 $38燻蹄的肉質非常嫩滑,而且燻味十分濃郁,吃起來非常美味。豬生腸不鞋口,非常爽口☺️熱檸蜜凍檸茶少冰少甜最後飲埋兩杯飲品就完滿了我的午餐😇😇這間都好抵食👍

乳豬雙拼燒腩仔飯

燻蹄拼豬生腸 $38

熱檸蜜
凍檸茶少冰少甜
最後飲埋兩杯飲品就完滿了我的午餐😇😇這間都好抵食👍
2023-06-16 5475 瀏覽
今日要專登返公司加班🥲,清哂啲手尾都已經係下午2點鐘🕑,同事叫一齊去食啲嘢,就近近地去“天龍燒鵝”,佢話餐廳你米芝蓮2️⃣星中餐廳燒味部主廚創業,但價錢就非常實惠😍,我當然要去試下啦😆。店鋪地方唔算大,但裝修企理乾淨,座位闊落舒適🤗,下午2點到5點半有下午茶餐,但店員推介我地試下乳豬🐖和燒鵝🦢,話餐廳全日不停燒製,保證好食🫢。好啦我地就信你一次,決定散叫😂。原隻燒鵝髀飯 $118燒鵝髀🍗大大隻,皮脆肉香,碟頭飯嘅份量都唔少🍚,飯質軟熟,撈埋啲燒味汁一齊食零舍好味😋。跟飯送例湯例湯🍲唔似坊間咁,用啲頭頭尾尾嘅燒骨一齊煲,而係另外落豬骨🐖、紅蘿蔔🥕等材料煲,有清香肉味,味道清甜,充滿驚喜😍。燒味四拼 $168燒乳豬(+$10) - 乳豬皮燒得非常香脆,又會幫你起埋皮下油脂🫢,讚💯。燒腩仔 - 表皮同樣燒得非常香脆,肉質軟嫩,有肉味😋。叉燒 - 叉燒醃得入味,外層燒得焦香🔥,肉質軟腍無筋🥰。油雞 - 竟然俾咗油雞髀🍗,油雞入味,肉質嫩滑😋。總括而言,燒味質素非常出色,燒鵝皮脆肉嫩,乳豬又會起埋中間嘅肥膏,例湯更加係一個意外嘅驚喜😍。係燒味店林立嘅灣仔區,我覺得天龍燒鵝,絕對入到頭3️⃣名。

原隻燒鵝髀飯 $118

跟飯送例湯

燒味四拼 $168
燒腩仔 - 表皮同樣燒得非常香脆,肉質軟嫩,有肉味😋。
叉燒 - 叉燒醃得入味,外層燒得焦香🔥,肉質軟腍無筋🥰。
油雞 - 竟然俾咗油雞髀🍗,油雞入味,肉質嫩滑😋。

2023-06-11
  • 乳豬
  • 燒鵝
  • 例湯
最近見到開始有食評,呢度又一致好評好似有啲可疑,決定買個外賣返公司試試😂 對燒鵝冇興趣所以試兩款燒味,燒腩仔同油雞油雞正常,我平時唔鍾意雞胸嘅口感都覺得算滑;燒腩仔好鹹,皮完全唔脆,韌的,唔知關唔關外賣盒冇拮窿事(app寫56分拎得,我04分去拎,行返公司5分鐘,時間距離其實唔係好耐)白飯乾硬冇香味,有少少汁但有冇加都冇分別因為啲汁係冇味的,亦唔夠令啲飯變濕老火湯清甜嘅,但我唔識分有冇落味精我就應該唔會再食喇大家可以試吓乳豬會唔會好味啲
對燒鵝冇興趣所以試兩款燒味,燒腩仔同油雞
老火湯清甜嘅,但我唔識分有冇落味精
我就應該唔會再食喇
大家可以試吓乳豬會唔會好味啲
燒腩仔油雞雙併
外賣自取
午餐
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍖🍖🍖🍖🍖🍴🍽🍴🍽🍴🍽-灣仔最近新開左間燒味餐廳,上網見係由前米芝蓮二星中餐廳嘅燒味部主廚主理,賣點係餐廳會全日不停咁燒燒鵝同乳豬。🥢燒鵝飯 $68 🆙燒鵝皮燒得好令立立,皮薄脆口,肉肥美嫩口,燒鵝脾亦夠晒肥美,而且好多汁,送飯一流🤩!🥢燒味四拼 (叉燒、切雞、燒鵝、乳豬) $188 🆙叉燒半肥瘦,蜜汁味香甜,肉質鬆軟鮮美,經炭火燒後呈金黃色,好有光澤,加埋少少燶邊,咬落焦香爽口😋。乳豬外皮好脆口,薄薄一片帶啲焦香味,乳豬肉好滑嫩,點埋甜甜地嘅乳豬醬味道更昇華!切雞肉嫩口,而且啖啖肉,再加埋出色嘅燒鵝,呢個燒味四拼絕對物有所值👍🏻。🥢茄旦治 $22 🆗🥢餐旦治 $22 🆗🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7.5/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10整體𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.25/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍖🍖🍖🍖🍖🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺 天龍燒鵝 (灣仔)灣仔軒尼詩道68-76號新禧大樓地下D號舖-#bakdiu港式 #bakdiu灣仔 #bakdiu灣仔區

🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍖🍖🍖🍖🍖🍴🍽🍴🍽🍴🍽

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10
整體𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.25/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍖🍖🍖🍖🍖🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 天龍燒鵝 (灣仔)
2023-06-05 625 瀏覽
難得朋友來港😊佢話想食下香港出名嘅燒味😂我即刻上網搵吓邊間出名。見呢間係灣仔 天龍燒鵝 由前米芝連2星中餐廳嘅燒味主廚創業嘅🤩D燒味品質實有保證👍🏻所以就帶個fd 黎試下 。首先見到餐牌我好驚喜,竟然有乳豬飯😱平時食乳豬都要預早訂,原來店內會全日都燒製乳豬同燒鵝,保證新鮮👍🏻 所以我二話不說就叫個乳豬飯🤤朋友咩都想試,所以叫左個燒味四拼俾佢❤️乳豬飯:真係必食推介❤️❤️❤️ 全部皮都薄脆 ,而且好香烤製嘅焦香味,脆過薯片👍🏻 再加上乳豬肉好嫩口,連D骨邊嘅肉都好容易咬開👍🏻100分 燒味拼盤:叫左叉燒,燒腩仔,海蜇同燒鵝脾🤤 上枱見到咁豐富已經夠曬吸引。 叉燒肥瘦均勻,而且沾滿蜜汁👍🏻燒腩仔皮脆,有油花肥膏,juicy 👍🏻海蜇,條條都好粗,又爽滑燒鵝,係店內另一款必食推介❤️皮薄肉滑,鵝肉真係好鮮嫩,仲好多肉汁,好味👍🏻呢間燒味真係超高質👍🏻隨時都有乳豬食更加係無得頂🤩

乳豬飯

叉燒肥瘦均勻,而且沾滿蜜汁👍🏻
燒腩仔皮脆,有油花肥膏,juicy 👍🏻
海蜇,條條都好粗,又爽滑
燒腩仔

呢間燒味真係超高質👍🏻隨時都有乳豬食更加係無得頂🤩

燒腩仔
2023-06-04 293 瀏覽
平日在灣仔活動的朋友有好介紹,新開的天龍燒鵝,係米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚自己出來創業開嘅,飯店全日不停燒製乳豬及燒鵝,行過見到櫥窗掛住啲燒賣已經好吸引,行近啲嗅到香噴噴!入得來唔會唔食燒鵝或乳豬,於是我哋點咗乳豬雙拼配肥燶腩叉及原隻燒鵝髀飯。即燒的確唔同,香脆得多,色澤亮麗。見樣知道得,乳豬皮極之脆,名副其實皮脆肉嫩;呢個時候唔好講怕肥,叉燒係肥先好食,仲要係有少少燶嘅,呢啲先至係黃金組合,入口即化,正呀!燒鵝髀好大隻,真係幾好,我最鍾意,啖啖肉之中脆軟香的層次,肉很嫩。有很多不同的組合套餐,一人餐,午餐,外賣等。價錢合理,光猛舒適,值得再來。

入得來唔會唔食燒鵝或乳豬,於是我哋點咗
乳豬雙拼配肥燶腩叉及原隻燒鵝髀飯。

有很多不同的組合套餐,一人餐,午餐,外賣等。

價錢合理,光猛舒適,值得再來。

2023-06-02 226 瀏覽
好耐冇寫食評。趁住空閒推薦一間上星期去了的燒味店-天龍燒鵝。據聞是由米芝蓮2星餐廳主廚打理,當然要去朝聖當日叫了肥燶腩叉燒飯。現在很難食到香口的叉燒,這裡的肥腩叉燒帶有焦香味道,沒有一絲肥肉,肥瘦適中,加上給了有咸酸菜做配料,我胃口大開,最後成碟飯食清光。這裡的例湯天天不同,光顧當日是合掌瓜紅蘿蔔豬骨湯,湯底夠甜,沒有味精,實在難得最後1人58元埋單。平民價錢有米芝蓮味道,希望餐廳能保持到水準,祝願明年能夠成為米芝蓮餐廳。
好耐冇寫食評。

當日叫了肥燶腩叉燒飯。

最後1人58元埋單。

• 肥燶腩叉燒
2023-06-02 497 瀏覽
聽說這燒味店是由米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業,餐廳全日不停燒製乳豬,燒鵝,相當好生意。見位置算近上班地方,放工後便跟朋友來一試究竟😆😆一人套餐好豐富,選了主菜後,還有油菜一碟、小食一碟,白飯一碗,老火湯一碗👍🏻 不過相對價錢較貴。原隻燒鵝比雙拼肥腩叉燒鵝皮脆肉嫩,肉質鮮美,油脂香濃。味道濃郁,還有燒烤香氣😃肥腩叉燒口感豐富,咀嚼時有著明顯的肉汁爆發感。而且有燒焦的邊,味道比較濃郁,入口後帶有淡淡的甜味,搭配米飯真是一流🍚

原隻燒鵝比雙拼肥腩叉
燒鵝皮脆肉嫩,肉質鮮美,油脂香濃。味道濃郁,還有燒烤香氣😃

2023-05-31 201 瀏覽
放假同個 friend 去行山,之後一齊落嚟灣仔搵食。朋友推介呢間新開嘅「天龍燒鵝」,據說店舖係米芝蓮 2 星中餐廳燒味部主廚創業,店內嘅燒鵝同乳豬全日不停燒製,新鮮熱辣,質素絕對有保證。餐廳面積不大,但出售嘅燒味種類繁多,可配絲苗白飯或瀨粉,任君選擇。點咗碟乳豬飯同燒鵝髀瀨,另外再加咗碟肥燶腩叉。燒味飯送老火湯,轉熱飲+$3,凍飲+$6。今日嘅老火湯係青紅蘿蔔豬骨湯,湯水味道非常清甜,飲得出完全無落味精,真材實料。明爐手轆乳豬飯 ($78)  乳豬啱啱燒起,上桌時還是熱的,外皮又薄又脆,沒有多餘脂肪,入口肉嫩鬆化,同甜甜嘅乳豬醬簡直係絕配。原隻燒鵝髀瀨 ($118)  燒鵝髀大大隻,鵝皮甘香脆口,鵝肉鮮嫩細滑,咬落去啖啖肉,再加上以自家熬製湯底煮成的爽滑瀨粉,絕對值得一試!肥燶腩叉 ($98)  叉燒燒得好靚仔,飽滿有光澤,蜜汁味很足夠,焦香腴美,腩肉肥瘦相間,脂肪分佈平均,肉質保留爽口嚼感,加埋微微嘅燶邊,入口帶有油脂香,好正,下次經過,再嚟斬料加餸。
放假同個 friend 去行山,之後一齊落嚟灣仔搵食。

2023-05-30 178 瀏覽
🐷最鍾意食燒鵝,岩🐷响修頓ot 梗係試下米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業,餐廳闊落企理,有別其他燒味店即燒乳豬飯拼即燒燒鵝脾飯話就話一人餐,但好岩我呢啲唔要食飯寧食小食的人,但一人餐包飲品,小食(青瓜或雲耳)和例湯(是日蓮藕湯:真材實料)識食一定食燒鵝脾,肉質鮮嫩又帶燒鵝汁,外皮脆口,一點也不鞋口即燒乳豬外皮脆卜卜,豬味够入味加配:尖椒皮蛋:辣味够惹味,搞到我忍唔住食左幾啖飯豬腸拼薰蹄:豬腸够爽口彈牙海蜇完全大大碟,而且好有麻香味全日不停燒製乳豬,燒鵝,所以好食有原因

即燒乳豬飯拼即燒燒鵝脾飯

即燒乳豬外皮脆卜卜,豬味够入味

加配:尖椒皮蛋:辣味够惹味,搞到我忍唔住食左幾啖飯
豬腸拼薰蹄:豬腸够爽口彈牙
海蜇完全大大碟,而且好有麻香味

全日不停燒製乳豬,燒鵝,所以好食有原因
  • 豬腸拼薰蹄
  • 海蜇
  • 即燒乳豬
  • 即燒燒鵝
2023-05-22 486 瀏覽
我自己超喜歡食廣東燒味,覺得是香港特色食物之一 ,邪有間人情味小店值得支持,是食過想再食的!天龍燒鵝位置在灣仔,餐廳舒服企理,我便點了天龍皇牌燒鵝、乳豬及乳鴿!乳豬出品從肋骨到脊骨都仔細退去,口感三重的皮脂肉,入口又脆又香嫩!每隻乳豬燒完之後只能擺兩小時,如果唔係皮就唔會脆,賣完即燒,所以新鮮出爐確實特別好味!燒鵝及乳鴿同樣出色,燒得剛剛好,香脆又肉汁鮮嫩!天龍燒鵝 灣仔軒尼詩道68-76號新禧大樓地下

燒鵝及乳鴿同樣出色,燒得剛剛好,香脆又肉汁鮮嫩!

天龍燒鵝
灣仔軒尼詩道68-76號新禧大樓地下
2023-05-22 372 瀏覽
天龍燒鵝是一家米芝蓮二星中餐廳燒味部主廚創業的餐廳,我特別推薦他們的乳豬併燒鵝,皮脆香口肉軟多汁,讓人一試難忘。除此之外,他們的蓮藕豬骨湯很有家的味道,喝起來份外親切。前菜的酸辣小黃瓜和蠔油菜心,酸甜爽口的小黃瓜和菜心讓人超開胃。而蜜汁叉燒我選了小肥,鮮嫩脂肪配上香甜的蜜汁,口感很有層次。配上清新怡人的港式凍檸茶解熱消膩。餐廳堅持全日不停燒製乳豬和燒鵝,真心欣賞他們對於食物製作的堅持和對於烹飪技術的熱愛。

2023-05-20 307 瀏覽
今日同朋友喺灣仔食咗燒臘, 佢嘅燒鵝叉燒同乳豬真係非常之正,每人都叫咗一個一人套餐有燒味再加油菜涼拌小食,仲有個老火湯老火湯飲落去非常之清甜,冇味精餐廳用精選的鵝肉和乳豬,經過長時間的低火慢燉,肉質極為鮮嫩多汁,乳豬外皮夠香脆!燒鵝肉質緊緻亦夠肥美。肥叉燒油脂豐富的五花肉經過炭火烤製而製成,外表烤到金黃色,內層肉質鮮美,配上獨特的調味,非常入味!油雞轉脾都係啖啖肉,嫩滑雞肉好正!又香又肥美。燻蹄拼海蜇都非常足料,肥瘦度適中,海蜇爽身爽脆,帶清新感。

老火湯飲落去非常之清甜,冇味精

燻蹄拼海蜇都非常足料,肥瘦度適中,海蜇爽身爽脆,帶清新感。