2023-07-20 308 瀏覽
終於搵到機會來試下 晚上19點左右因為坐滿等佐5min左右 最終都係同人搭檯 乳豬同瀨粉已經賣晒🥹(個服務員都唔話總有其它粉 即刻同我落佐飯😑)嗌佐鵝髀拼燒排骨 我覺得出品賣相麻麻😅全部都散佐 同啲食評相片有🤏🏻差距 可以收貨 試下味道先 燒排骨得番兩件 還好 不過不失 唔算出色 肉質偏硬 膿邊唔甜 睇落機大 其實冇乜肉鵝確實出色 皮薄脆 唔知係唔係太忙 皮下脂肪片得唔乾淨 甚至有🤏🏻多 冇影到啲地方其實全部都係有大粒脂肪 下面一排真係冇眼睇 切得好亂總體來講質素係OK 👌🏻但比起名店收費都算係進取 出品又沒至於驚艷 可能只會考慮來試下乳豬
鵝髀拼燒排骨飯

2023-07-16 3730 瀏覽
💙 天龍燒鵝📍灣仔軒尼詩道新禧大樓地下D號舖------------------------------1️⃣ 一人套餐(原隻燒鵝髀拼切雞髀)$188推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻燒鵝髀皮脆肉嫩 鵝味濃郁💕鵝油香而不膩 配上脆皮 一流😍切雞髀雞肉嫩滑有口感 不是霉霉的 淋淋的 不錯😆一人套餐還包含一碟油菜(菜心)一款前菜(木耳)一碗老火湯(花生雞腳湯)一碗白米 份量十足❤️配菜普通 惟老火湯值得一讚🥰用料豐富 有很多花生和雞腳 沒有味精 喜歡🤩2️⃣ 一人套餐 (原隻燒鵝髀拼乳豬)$178推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻這個套餐配乳豬 乳豬皮超級脆 比起燒鵝的脆更有口感😋特別欣賞把乳豬夾着的脂肪去除 只剩皮和肉 不錯🤤3️⃣ 凍檸茶 +$8推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻當天環境太熱 要叫一杯凍飲消暑😂味道正常------------------------------燒味味道很好😍不負米芝蓮主廚的美名😆價錢貼地 下午茶餐超級抵食😘惟當天室內堂食非常熱 即使已開風扇 室內温度仍很高🫠而且人手略不足 忘了老火湯 又忘了薑蔥蓉 總評味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️
💙 天龍燒鵝

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
2023-07-11
5 分鐘 (堂食)
  • 燒鵝髀
2023-07-12 590 瀏覽
間唔中都會想食下燒味飯今日經過灣仔見到呢間新開的燒味店,於是就入去試一試,見到有個一人套餐幾吸引,就即管試吓,平時燒味雙拼好少可以拼乳豬,這間燒味店可以燒鵝拼乳豬,兩款都係我嘅至愛,一人套餐包括燒味一碟、油菜、小食同老火湯,整體豐富。燒鵝皮脆肉嫩、啖啖肉,充滿鵝油香味乳豬外皮酥脆,肉質幼滑。見到鋪頭全日不停燒製乳豬,燒鵝,就知一定會好食🙈🙈另外紅燒乳鴿同樣燒得好出色,燒得剛剛好,外皮香脆,肉質唔會好乾,點埋淮鹽,更加好味燒腩仔 有時出去其他地方是燒腩仔最怕有骨同個皮乾爭爭。呢到嘅燒腩仔肥瘦適中,唔會太肥膩,入口即溶。個皮好脆,烤得啱啱好,唔會太燶,好香口。同d侍應傾計,餐廳係米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業,唔怪得之咁好食🙈🙈
間唔中都會想食下燒味飯
燒鵝皮脆肉嫩、啖啖肉,充滿鵝油香味
乳豬外皮酥脆,肉質幼滑。
見到鋪頭全日不停燒製乳豬,燒鵝,就知一定會好食🙈🙈

燒腩仔

2023-07-11 343 瀏覽
今日去買半隻燒鵝番到屋企打開合嚇一跳原來係合成兩合,鵝皮一深一淺不是完整1/4 十1/4;乃是求其拼埋另外買了生腸,海蜇,各一斤得個咸字,難食之極老版大酒店出身?永不會回頭
今日去買半隻燒鵝
番到屋企打開合嚇一跳
原來係合成兩合,鵝皮一深一淺
不是完整1/4 十1/4;乃是求其拼埋

另外買了生腸,海蜇,各一斤
得個咸字,難食之極

老版大酒店出身?

永不會回頭

2023-07-10 759 瀏覽
🐉🥡🥢|天龍燒鵝 𝐓𝐢𝐧 𝐋𝐮𝐧𝐠 𝐆𝐨𝐨𝐬𝐞|每當有外國人來到香港旅行我必推薦他們試試香港燒味🍗🍖最近朋友介紹一間位處灣仔的貼地燒臘食店「天龍燒鵝」🐉平民食堂背後的主廚原來來自米芝連食府 天龍軒餐廳主推燒鵝、乳豬、燒腩仔以及各式美味燒味🍚😋每份燒味套餐的製作都非常講究 而定價主要落在$50-180上下絕對是CP值高而不平凡的燒臘餐廳!燒鵝拼乳豬 一人套餐🥡🥢 $100套餐已經包含油菜+小食+白飯+無味精老火湯各一碗 營養均衡啊這個份量真的是一人套餐嗎!!?😂燒鵝髀足足跟我的前臂一樣大小外皮香脆 鵝肉不乾柴鵝油滲在口裡香而不膩油亮亮的乳豬皮非常、非常、非常新鮮脆口💯肉的熱度也很足夠配上白飯一起送入口 老實說 我非常害怕吃冷掉的肥肉但老闆確保每份送上桌的燒味都有足夠熱度和脆度我真的很欣賞這個燒乳豬!!!推薦大家!同桌吃慣好西的朋友都說要打包給家人加餸😋燒腩仔飯🥓🍚 $53因為份量真的太大了我們兩個女孩子決定「走飯」😂咬下腩仔皮的一刻真的是「嗦」一聲清脆利落😍💯腩肉肥瘦相隔 油香在口裡爆發肉質軟嫩 不會過肥過瘦西多士 茶餐 🥞🍴$30螞蟻人的我 好喜歡吃港式西多士興致來了決定也點點一份試試
🐉🥡🥢
|天龍燒鵝 𝐓𝐢𝐧 𝐋𝐮𝐧𝐠 𝐆𝐨𝐨𝐬𝐞|
每當有外國人來到香港旅行
我必推薦他們試試香港燒味🍗🍖

最近朋友介紹一間位處灣仔的貼地燒臘食店
「天龍燒鵝」🐉
平民食堂背後的主廚原來來自米芝連食府 天龍軒
餐廳
主推燒鵝、乳豬、燒腩仔以及各式美味燒味🍚😋
每份燒味套餐的製作都非常講究
而定價主要落在$50-180上下
絕對是CP值高而不平凡的燒臘餐廳!
燒鵝拼乳豬 一人套餐

燒鵝拼乳豬 一人套餐🥡🥢 $100
這個份量真的是一人套餐嗎!!?😂
燒鵝髀足足跟我的前臂一樣大小
外皮香脆 鵝肉不乾柴
鵝油滲在口裡香而不膩
油亮亮的乳豬皮非常、非常、非常新鮮脆口💯
肉的熱度也很足夠
配上白飯一起送入口

老實說 我非常害怕吃冷掉的肥肉
但老闆確保每份送上桌的燒味都有足夠熱度和脆度
我真的很欣賞這個燒乳豬!!!推薦大家!
同桌吃慣好西的朋友都說要打包給家人加餸😋

也很適合一家人家常晚餐
份量大到男人絕對能吃飽
燒味品質真的有保證
就是店面較小 座位不算多
繁忙時間去的話可能要等候啊!
燒鵝拼乳豬 一人套餐
燒腩仔飯
港式西多士茶餐
2023-07-10 332 瀏覽
睇完youtube話幾咁好食,即刻下午茶黎試點知。。。。非常失望。下午茶時段要等,我接受,但啲單錯曬,隔離枱個飯直情漏埋,得嗰幾張枱啲單都錯,自己員工講嘢好似鬧交咁。。。。算,我黎食嘢嘅,如果啲嘢好食我都算,點個义燒燒鵝飯,説好的脆皮燒鵝呢!?!?得個咸字,肉質正常囉,還好好在义燒都還好,肉質口感都ok。認真好失望,專登黎食但坐位又迫,門口位係無冷氣嫁!熱到出曬汗!估唔到一間新開餐廳做到舊式餐廳咁,信錯咗啲咩燒味專家~唔會有下次,完。

2023-07-08 343 瀏覽
三十幾度高溫下專程由荃灣過去,去到下午3點阿姐話要洗野不做堂食只做外賣,叫4點再來過,無奈地熱死辣辣周圍行,終於到4點再去時,又話燒鵝乳豬賣晒要6點先再有,即時佛都火埋,心諗就算係全港最好食都唔會再去,你做好服務和管理先啦,未紅先驕,同趕客走跟本無分別,建議大家如果專登想去試諗清楚先
2023-07-08
2023-07-05 877 瀏覽
灣仔天龍燒鵝是一家由米芝蓮二星中餐廳主廚主理。他們燒鵝、乳豬都以其脆皮聞名,除咗單點,更提供多種套餐選擇。其中一個套餐是燒鵝拼乳豬一人套餐$100,內含小食涼拌青瓜、油菜、白飯、老火湯同飲品,非常適合一個人享用。另外,燒味四拼$178性價比高,包括燒腩仔、叉燒、油雞、乳豬,每種燒味都有其獨特的風味和口感,非常值得一試。無論您是想要品嚐傳統的燒鵝和燒味,或者尋找一個高質量的中餐廳來享用美食,灣仔天龍燒鵝都是一個不錯的選擇。

燒味拼燒鵝一人套餐
燒味四拼

2023-07-04
燒味拼燒鵝一人套餐
燒味四拼
  • 燒鵝拼乳豬一人套餐
2023-07-05 411 瀏覽
最近係灣仔開左間新燒味店, 聽同事介紹說是米之連兩星主廚主理🤤, 而且勝價比好高而經濟😙當然要試一試佢既招牌燒鵝啦👍🏻, 試左一人餐, 但無諗過有兩至三款前菜小食、有老火湯及飲品, 好抵👍🏻(5⭐️最高)一人套餐 - 燒鵝拼乳豬(5⭐️)$100燒鵝肉肥瘦適中, 外皮香脆內裡鵝肉香😝, 而且都有4-5件, 都大大件, 加埋酸梅醬, 正呀👍🏻。超脆口既乳豬肉, 而且無骨,啖啖食又,外皮脆,肉質又juice, 最岩怕食到骨既人😅, 正呀~一人套餐-燒味雙拼(叉燒 & 油雞) (5⭐️)$78叉燒真係要一讚, 超好味🥰, 肥瘦適中之仲好入味🤤, 燒得岩岩好, 食落又滑又juice ; 油雞同樣入味, 而且食落鮮甜美味😋。 可能因為係髀位, 一食落就直滑入喉嚨😜。 滋味滿分。
老火湯

凍檸檬茶
小食-菜心
酸青瓜
2023-07-03 1026 瀏覽
要食好食嘅燒味飯,都係要出到灣仔先食到平時系灣仔食個雙拼燒味飯閒閒地都差唔到七十蚊,今次俾大食妹搵到間平、靚、正之選,唔推介俾大家真系對唔住街坊$70有雙拼燒味飯餐,個餐仲要包老火湯、小食、油菜,食完飽到頂上心口叉燒油雞瀨粉餐$78平時叫雙搵每樣燒味得三、四舊,但天龍份量真系佛心叉燒半肥瘦燒得燶燶地脆邊好香口,油雞浸得夠耐好入味重點系份量成個例牌咁,其實兩個女仔share 都夠食乳豬燒肉餐$98乳豬、燒肉呢D特別野都只系貴$20,完全無猶豫就叫左個乳豬燒肉拼乳豬層皮好脆,燒肉層油脂爽身唔會肥淋淋,無得頂海蜇涼拌$48海蜇好爽〇,麻油味又好香
要食好食嘅燒味飯,都係要出到灣仔先食到

叉燒油雞瀨粉餐$78
平時叫雙搵每樣燒味得三、四舊,但天龍份量真系佛心
叉燒半肥瘦燒得燶燶地脆邊好香口,油雞浸得夠耐好入味
重點系份量成個例牌咁,其實兩個女仔share 都夠食

乳豬燒肉餐$98
乳豬層皮好脆,燒肉層油脂爽身唔會肥淋淋,無得頂

海蜇涼拌$48
海蜇好爽〇,麻油味又好香

• 叉燒油雞
  • 乳豬
天龍燒鵝由米芝蓮二星中餐廳燒味部主廚開設,所以燒味功力不用多說,每一道燒味火候都控制得很好,相較於一般的燒味店來說,天龍燒鵝明顯地吃得出來其燒味的精緻感。趁吃飯前,我和媽媽先來個開胃小食涼拌雲耳,吃飯時細味涼拌雲耳也有去油解膩的爽口功效,雲耳口感清脆,陳醋的酸美使人食慾大開,亦挺適合炎夏時享用。對於愛吃燒味的人,絕對不能錯過燒鵝五寶飯,燒鵝五寶飯當然有主角燒鵝,天龍燒鵝的燒鵝真的好吃,燒鵝以獨家秘方醃製,油亮的燒鵝外皮酥脆,一口咬下盈齒香甜迷人,肉質鮮嫩,一點也不乾柴,讓人食指大動,水準真是讚。豉油雞油亮豐腴的模樣,閃閃動人,讓媽媽印象十分深刻。豉油雞經過長時間滷煮,雞肉充份吸入豉油、藥材的精華,就連骨頭也有滷香,鹹甜交織的濃郁風味教人吮指回味,豉油雞輕易骨肉分離,皮滑肉嫩,雞汁豐沛。叉燒嚐起來肥瘦均勻,肥嫩部份不油膩,鹹鹹甜甜很對媽媽的胃口,叉燒邊緣焦香誘人,太銷魂了,叉燒令人想到黯然銷魂飯,媽媽大大讚賞叉燒。天龍燒鵝的紅腸不像其他燒味店切得薄對的,紅腸有一定的厚度,軟軟彈彈,夠味下飯,紅腸越嚼越香,燒鵝五寶飯果然不可缺少紅腸。燒鵝五寶飯旁邊佐上自家製的酸菜,酸菜爽口酸甜,使人意猶未

天龍燒鵝的紅腸不像其他燒味店切得薄對的,紅腸有一定的厚度,軟軟彈彈,夠味下飯,紅腸越嚼越香,燒鵝五寶飯果然不可缺少紅腸。燒鵝五寶飯旁邊佐上自家製的酸菜,酸菜爽口酸甜,使人意猶未盡繼續吃燒鵝五寶飯。

天龍燒鵝、乳豬均是全天候無間斷燒製,所以不時飄散燒味香,師傅亦手起刀落完全沒有停下來,一直努力切片乳豬、燒鵝,我一邊看著一邊流口水。明爐手轆乳豬飯要知乳豬好不好吃,聽乳豬在口中發出來的聲音就知道,一吃乳豬,咔嚓咔嚓的響過不停,豬皮脆而不焦,果然滋味。

明爐手轆乳豬一層脆皮、一層肥肉、一層瘦肉,這種完美比例堪稱夢幻。大廚烤功厲害,乳豬烤得均勻,薄脆的豬皮,肥瘦相間的豬肉具彈性,肥肉並不油膩,瘦肉也不乾柴,乳豬細膩多汁,亦吃到純粹豬肉的原味,三者組合在一起所向無敵。

蜜汁燒排骨外層感覺有很濃厚的蜜汁包圍著,從外觀看就覺得燒排骨甜滋滋的,酥脆的蜜汁燒排骨黏稠度恰到好處,脆嫩不顯黏膩,每一口都是享受,蜜汁燒排骨讓人一口接一口,念念不忘。

跟我一樣喜歡喝熱湯暖胃的吃貨們必喝老火湯,這天喝到的是蘿蔔豬骨湯,味道鮮香甘醇,充滿蘿蔔甜鮮的老火湯溫潤順口,蘿蔔跟豬骨交融,湯精髓都在湯裡頭,喝得出豬骨燉出的肉甜味。
1K
2023-07-02 669 瀏覽
間唔時都會想食下燒味飯😋😋今次黎試灣仔呢間新開的燒味店,係由米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創辦👨🏻‍🍳~質素有​保證!!見到有個一人套餐幾吸引,份量同款式都好多!啱哂大食的我🤟🏻🤟🏻🍱燒鵝拼乳豬 $100✨套餐包燒味飯、油菜、小食同老火湯,整體豐富~~原來餐廳會全日不停燒製燒鵝同乳豬🔥,確保新鮮!燒鵝皮脆肉嫩、啖啖肉,充滿鵝油香氣🤤🤤乳豬都唔錯!外皮酥脆,肉質軟嫩多汁🐷~食完唔會覺得油膩,好香口呢❤️❤️🥚麻辣尖椒皮蛋 $18✨另外仲點左一款小食試試~~皮蛋口感Q彈嫩滑,麻辣味香濃🌶!越食越開胃,好送飯😋😋而且份量啱啱好,同朋友share仲可以試多幾款小食👍🏻👍🏻
間唔時都會想食下燒味飯😋😋

🍱燒鵝拼乳豬 $100✨
套餐包燒味飯、油菜、小食同老火湯,整體豐富~~

🥚麻辣尖椒皮蛋 $18✨
另外仲點左一款小食試試~~
皮蛋口感Q彈嫩滑,麻辣味香濃🌶!越食越開胃,好送飯😋😋
而且份量啱啱好,同朋友share仲可以試多幾款小食👍🏻👍🏻
2023-07-01 474 瀏覽
同同事喺灣仔處理完公事,行經軒尼詩道見到新開咗間「天龍燒鵝」,一於就喺度食埋晚餐先回家「天龍」老闆曾經係米芝蓮2️⃣星餐廳燒味部主廚餐廳燒鵝及乳豬全日不停燒製,確保新鮮唔過夜==========🔹一人套餐:燒鵝單拼 $88跟油菜一碟、小食一碟、白飯一碗及老火湯一碗,熱飲+$5主要為鵝髀位,配以數片鵝片,賣相得體老火湯湯料充足,清甜沒味精,毫不油膩;小食手拍青瓜清新爽脆又開胃;油菜鮮嫩;白飯轉為瀨粉,軟滑彈牙,湯底清甜而不膩燒鵝皮燒得香脆富鵝油香,鵝肉新鮮肉質緊實,非常滋味,蘸上碌梅醬後可解微膩感,可算是我食過數一數二最好味的燒鵝推介指數:9.5/10==========🔹燒味四拼 $168貴妃雞、燒腩仔、肥燶腩叉+$5、乳豬+$10四色燒味擺放整齊,色彩鮮艷有光澤貴妃雞主要為髀位,雞皮爽滑,雞肉緊緻有雞味,配以蔥油非常匹配燒腩仔皮香脆甘香,脂肪比例分佈平均,肉質軟嫩,肉香明顯肥燶腩叉燶邊焦脆,肥瘦比例約7:3,肉汁豐富,有入口即化之感,蜜汁調得恰到好處乳豬皮與肉分開,皮脆酥香,乳豬肉嫩鮮美,蘸上乳酸醬汁更添美味推介指數:9/10==========🔹油菜 $20配以適量蠔油菜心選材新鮮,翠
「天龍」老闆曾經係米芝蓮2️⃣星餐廳燒味部主廚
餐廳燒鵝及乳豬全日不停燒製,確保新鮮唔過夜
🔹一人套餐:燒鵝單拼 $88
跟油菜一碟、小食一碟、白飯一碗及老火湯一碗,熱飲+$5
主要為鵝髀位,配以數片鵝片,賣相得體
推介指數:9.5/10
🔹燒味四拼 $168
貴妃雞、燒腩仔、肥燶腩叉+$5、乳豬+$10
四色燒味擺放整齊,色彩鮮艷有光澤
燒腩仔皮香脆甘香,脂肪比例分佈平均,肉質軟嫩,肉香明顯
推介指數:9/10
🔹油菜 $20
配以適量蠔油
菜心選材新鮮,翠綠鮮嫩
免加一服務費
整體用餐體驗非常滿意,小店選料上乘,每款燒味都做得出色,定價合理,性價比高;加上店員有禮親切又殷勤,絕對值得回訪
2023-07-01
2023-06-27 365 瀏覽
講起港式美食,燒味一定走唔甩,一直都好受香港人同遊客的歡迎,平靚正,間中都會想食下燒味飯、燒味瀨粉!呢間係米芝蓮二星主廚主理,見到佢啲燒味喺舖頭入面即燒,啲貨去得好快,差唔多賣晒再燒,keep住新鮮出爐!舖頭招牌就梗係佢哋嘅燒鵝同乳豬,仲有其他燒味好似叉燒、乳鴿嗰啲都好吸引!特別一提嘅係主廚好有心機慢慢斬靚啲燒味,每塊大小平均,幫手剔走晒多餘油脂,好貼心~------------------------------🪿◖乳豬燒鵝瀨粉◗ $80一次過試晒佢哋嘅招牌,乳豬皮又薄又脆,肉質嫩滑,燒鵝皮咬落啲油出晒嚟,鵝油好香,肉質偏實淨,燒得啱啱好,夠嫩有口感~瀨粉係偏粗,湯底略淡少少,凍檸茶跟餐凍飲加$6!🍜◖燒味雙拼一人套餐◗ $78揀咗燒排骨拼叉燒瀨粉,套餐跟油菜、小食、白飯同老火湯,凍奶茶跟餐凍飲加$8。燒排骨甜甜地,斬得幾大塊,啲肉好軟腍容易脫骨~叉燒啲燶邊真係好正,夠晒軟淋香口,叉燒嘅部位揀得好好,每塊都半肥瘦,俾蜜汁包住,賣相超吸引!小食揀咗涼拌青瓜,幾入味爽脆解膩~老火湯好足料,飲落冇味精,飲晒成碗!🐖◖燒鵝雙拼◗ $128最鍾意就係佢哋嘅燒鵝同叉燒,唔夠喉要叫多一碟,順便可以

🪿◖乳豬燒鵝瀨粉◗ $80

🍜◖燒味雙拼一人套餐◗ $78

🐖◖燒鵝雙拼◗ $128
最鍾意就係佢哋嘅燒鵝同叉燒,唔夠喉要叫多一碟,順便可以加餸~主廚好用心切到每一塊大小均一,但略嫌唔太抵食,份量同一人餐差唔多,可以轉成套餐性價比更高~

🌟 Encore指數:8.3/10
2023-06-26 379 瀏覽
又到午餐時間,突然又好想食燒味,咁就和同事一齊係呢到食午餐🥣午市燒味套餐:🐷燒鵝髀拼燒腩仔:油菜➕小食➕例湯➕白飯➕飲品例湯又甜又足料小食雲耳又係健康之選岀名燒鵝,梗係整反隻燒鵝髀嘆吓😋味道唔會咸,點埋酸梅醬仲惹味燒腩又係皮脆肉滑,好味道—————————🐷乳豬拼燒鵝:油菜➕小食➕例湯➕飲品小食青瓜🥒醒胃惹味呢度嘅乳豬日日限量新鮮自家燒,皮脆肉嫩,又豈能不吃,燒鵝係呢到主打,當然又係午餐首選👍———————-米芝蓮廚師創業,日日新鮮自家燒乳豬燒鵝做主打.. 午餐燒味好選擇其實開心🥳⋯簡單就在你身邊..❤️食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶—————-

午市燒味套餐:
🐷燒鵝髀拼燒腩仔:
油菜➕小食➕例湯➕白飯➕飲品
例湯又甜又足料
小食雲耳又係健康之選
岀名燒鵝,梗係整反隻燒鵝髀嘆吓😋
味道唔會咸,點埋酸梅醬仲惹味
燒腩又係皮脆肉滑,好味道

—————————
🐷乳豬拼燒鵝:
油菜➕小食➕例湯➕飲品
小食青瓜🥒醒胃惹味

———————-
米芝蓮廚師創業,日日新鮮自家燒
乳豬燒鵝做主打.. 午餐燒味好選擇
其實開心🥳⋯簡單就在你身邊..❤️