2021-09-20 10 瀏覽
天滿宮 - 和牛壽喜燒套餐今日介紹位於尖沙咀一間日式料理,門面相當宏偉有氣派,宮殿一樣的裝潢,內裡日式居酒屋的風格,最近推出和牛壽喜燒套餐,更加有優惠,和牛套餐逢星期一至四只需七點半離座只需$488!原價要$588架!和牛壽喜燒套餐 $488 ($588原價)漬物前菜有牛膀、香蒜、小黃瓜,十分惹味醒胃。溫泉蛋蕃茄沙律流心蛋汁加上酸酸的蕃茄和爽脆沙律菜,很清新。天滿宮炸雞炸至金黃色香脆的炸雞。刺身二人份超豐盛的刺身拼盤,有帶子、三文魚、吞拿魚和赤蝦,最愛三文魚,厚切魚油香。串燒套餐有四串串燒,兩串肉類兩串蔬菜生果,燒得剛好爽彈的牛舌和脆身雞翼。清酒生蠔啖啖肉大大隻的生蠔,再喝一口清酒醇香。和牛壽喜燒到了主角的壽喜燒了,和牛份量十分有誠意,有着大理石的雪花紋理,色澤粉嫩,放在有滿滿蔬菜、冬菇和豆腐的大鍋上,配上甜甜的壽喜燒湯底,加上蛋黃,輕輕一焯和牛,流哂口水了!菠蘿清酒特調、草莓氣泡特飲第一次飲清酒調配的Cocktail,很特別。甜品有非常地道的日式蕨餅。
天滿宮 - 和牛壽喜燒套餐

和牛壽喜燒套餐 $488 ($588原價)

漬物
前菜有牛膀、香蒜、小黃瓜,十分惹味醒胃。

溫泉蛋蕃茄沙律
流心蛋汁加上酸酸的蕃茄和爽脆沙律菜,很清新。

天滿宮炸雞
炸至金黃色香脆的炸雞

串燒

清酒生蠔
啖啖肉大大隻的生蠔,再喝一口清酒醇香。

和牛壽喜燒

菠蘿清酒特調、草莓氣泡特飲
第一次飲清酒調配的Cocktail,很特別。

甜品有非常地道的日式蕨餅。

🌕Hello我係Moon🌕喺The One行完街,就喺附近搵啲嘢食,咁啱經過見到依間日式料理店,😍見到二人套餐依個價錢都OK,🤩所以就決定食呢間啦!因為係繁忙時間,😗所以都等咗一陣,佢等入座嘅時候我個朋友就喺度揀飲咩,🤗入咗之後店員都好好服務態度幫我哋落order同埋fill水!🥰落單之後冇幾耐就已經有前菜,🥰前菜就係沙律一碗,仲有依個香口嘅炸小魚!😛食完前菜就係生蠔啦!😏一個套餐會有兩隻生蠔🦪我同朋友一人一隻,呢個係清酒生蠔,😆食嘅時候店員教我地先擠少少檸檬汁,然後再浸落清酒15秒,🤪咁就食得啦!生蠔好新鮮,而且好滑,😚大大隻一啖放落口,夠晒滿足!😎刺身真係好高質素,😛其實淨係賣相都已經見到油花分布好完美,咁多款刺身最推薦就係最鍾意嘅三文魚啦,🤗三文魚嘅油脂真係好香,入口魚油香,🤤係一個好高質素嘅刺生,而且每一款刺身都好新鮮!😃厚切嘅口感真係好好!🥸邊度每一款菜式嘅賣相同擺設都好靚,😍真係好適合打卡,串燒嘅擺盤都好靚,😌我第一眼就係俾腩肉京蔥卷吸引住!第一時間就食咗佢先,呢個腩肉嘅油脂好香,🤪加埋京蔥真係完美,😛京蔥嘅配搭令成個腩肉京蔥卷冇咁油膩,🥳而且亦都增添左不少嘅口感!燒過嘅腩
🌕Hello我係Moon🌕

刺身真係好高質素,

呢個腩肉嘅油脂好香,🤪加埋京蔥真係完美,😛京蔥嘅配搭令成個腩肉京蔥卷冇咁油膩,🥳而且亦都增添左不少嘅口感!燒過嘅腩肉更加香呀!😇

最後嚟到我最期待嘅壽喜燒,😏食日本嘢梗係要食壽喜燒啦!🥰依個和牛特盛真係好靚,講緊嘅係佢嘅油花分布好靚,😛見到依個牛肉嘅雪花❄️真係流晒口水,😜食依個壽喜燒嘅時候,😳店員建議我哋先食菜,然後先再食牛肉!
🤩呢個咁高質素嘅牛肉就唔使煮咁耐啦,滾兩滾就好快食得,🥳入口真係油脂豐富,😏滿口牛肉香,🤪口感嫩滑軟腍,無筋!😎食之前再點少少蛋液,成個味道就更加高一個層次!🤩

食完之後就會有甜品,😛當日嘅甜品就係抹茶蕨餅,😝食完甜品之後感到成個套餐都好滿足,甜品就為整個套餐畫上一個完美嘅句號!😚

🌕最後MoonMoon真係好滿意依間日式餐廳,入面嘅裝修擺設都好有日本嘅感覺,店員服務態度都好好,😎雖然等咗一陣先入得去楚,但係因為係繁忙時間所以都理解嘅,而且套餐嘅質素真係好高,🤩真心依個價錢係好值得再食!🥳下次經過尖沙咀真係要再嚟食呀!🌕
2021-09-19 6 瀏覽
今次選擇左嘅餐廳地址係尖沙咀,一行四人點左兩個和牛套餐。和牛套餐正價要$488,逢星期1-4的7點30前離座就$388 。我地今次係趁呢段時間慳返一舊水。二人前和牛套餐裡面有吧食物係一啲漬物加小食、有兩人份量嘅刺身、幾串串燒、有清酒配生蠔、有燒和牛、有埋甜品。而另外飲品分別點左荔枝氣泡特飲、藍莓乳酸特飲、菠蘿清酒特調同埋青檸柚子清酒特飲。呢個套餐唔使諗食乜嘢,佢裏面樣樣都有啲,而且都有埋甜品同飲品。
2021-09-19 9 瀏覽
行街經過見到一間好有日本feel嘅餐廳,見到佢有個牛魔皇set可以鐵板燒或者壽喜燒幾吸引下,咁就一於試下啦,竟然有驚喜😋一個set 有4種牛肉,份量好多,完全唔似150g,每種肉嘅口感同肉質都唔同,整體質素好滿意👍🏻當然主打嘅御神和牛最好味,入口即溶,好正呀😋🔸原本個鐵板燒燒燒完嘅肉係冇醬汁點的,最後問職員拎左3款醬料,點完好味好多壽喜燒入面有娃娃菜,菇類,葛絲,都幾足料,仲有一隻蛋俾你點d牛肉黎食,牛肉吸收左d湯汁,同鐵板燒相比又另一種風味,好食,稍嫌個湯好似甜左少少,葛絲吸收曬d湯汁,都好正👻整體都好滿意,裝修都幾日式👍🏻d碟好得意呀😂岩曬同一時間想食鐵板燒同壽喜燒嘅朋友😝抵食👍🏻

牛魔皇盛合 鐵板燒

牛魔皇盛合 壽喜燒

牛魔皇盛合 鐵板燒
牛魔皇盛合 壽喜燒
2021-09-19 9 瀏覽
600蚊嘅二人套餐,可以食到d 咩?日本菜嘅套餐,超級豐富就以$600呢個價錢食到啦!都算係性價比,有壽喜燒食!生蠔配清酒都係第一次試呢個配搭,不過唔鍾意酒嘅人可以就咁食嘅!我覺得佢嘅清酒咪好強烈,生蠔有少少腥!溫泉蛋蕃茄沙律,正正常常冇咩特別!刺身三文魚幾新鮮,厚身,咁多款裏面最好食!蝦就唔太新鮮…串燒牛舌同菠蘿唔錯雞翼偏重口味!壽喜燒終於到咗主角出場,牛肉分量非常多,新鮮程度一般!壽喜湯嘅湯底偏甜!最後叫咗兩支雞尾酒, 佢呢度嘅特色!
600蚊嘅二人套餐,可以食到d 咩?

生蠔配清酒

溫泉蛋蕃茄沙律,正正常常冇咩特別!

刺身

三文魚幾新鮮,厚身,咁多款裏面最好食!蝦就唔太新鮮…

串燒

牛舌同菠蘿唔錯雞翼偏重口味!

壽喜燒

最後叫咗兩支雞尾酒, 佢呢度嘅特色!

好耐無食日本野😌上網見到「天滿宮」門面好靚,就target左佢今晚食😁去到嘅時候仍然好早,店舖簡潔俐落,坐卡位非常舒適☺️餐牌上有二人套餐,有好幾個courses,一次過試到幾多不同食材,前菜主菜甜品有齊,價錢公道而且包飲品,就唔諗咁多落左單😬二人前和牛壽喜燒($588)漬物三款(牛膀、香蒜、小黃瓜)••••••營養價值豐富嘅牛膀細瘦,質地較細嫩,食用起來香氣尤其濃。醃大蒜非常脆👍🏻小黃瓜味道鮮明,鹹鹹酸酸好開胃😋清酒生蠔••••••WOW😍大大隻肥美生蠔!🤤食法係將生蠔浸十多秒清酒,即可享用😙一啲都唔腥,反而充滿銅味曠物味,鮮甜又唔會過鹹溫泉蛋蕃茄沙律••••••🥗新鮮蕃茄+沙律菜+豆腐+溫泉蛋,香濃蛋汁令整個沙律無咁乾濕潤啲天滿宮炸雞••••••一定愛吃嘅唐揚炸雞酥脆不油膩🥳咬開亦不覺乾或柴,非常適合下酒串燒盛四款••••••四款精選串燒🥰牛舌超厚切!口感真棒👍🏻軟嫩帶少許黑椒調味,高質😊免治雞肉串燒啖啖肉,精華當然係入邊嘅脆粒粒軟骨 😛菠蘿🍍juicy清甜,唔錯😙刺身盛四款••••••肥大肉厚帆立貝鮮甜富層次感,牡丹蝦蝦肉甜美細滑,肉質綿軟蝦肉黏黏嘅口感💯和牛壽喜燒••••••一大

二人前和牛壽喜燒($588)

漬物三款(牛膀、香蒜、小黃瓜)

溫泉蛋蕃茄沙律

天滿宮炸雞

串燒盛四款

刺身盛四款

和牛壽喜燒
••••••
一大盒和牛十分吸引❤️幸好肥瘦適中,唔會太肥膩,沾上鮮雞蛋🥚食,牛味更出又帶點滑溜🤤鍋底都好足料,洋蔥、菇類、烤豆腐、粉絲,配上甜甜嘅壽喜燒湯底非常夾,亦都一陣店家加湯嘅時候,係加返壽喜燒湯底,而唔會係用清湯或者水代替👍🏻

日式蕨餅
••••••
令人回味的抹茶蕨餅😘 口感滑膩而富有彈性,茶味有一定餘韻

青檸柚子清酒特飲
••••••
想唔到都頗重酒精味😎一路一道道菜食落嚟,感覺無揀錯,好搭配呢個套餐

荔枝氣泡特飲
梳打飲品屬較為解渴清新嘅選擇
經過見到呢間餐廳格局有啲似日本居酒屋,啲套餐又幾吸引,就同老公入去叫咗個和牛壽喜燒套餐,盛惠$488😎最衰今日冇得早收工,如果唔係七點半前埋單仲可以平$100🥺一行二人叫左一個套餐再加小食,仲有兩杯特飲,估唔到又抵食又好食👍🏻(特別要讚係店員好有心機解釋每款食物飲品,服務態度非常好!)如餐牌所見,依個和牛壽喜燒套餐係好多野食,質素幾唔錯!首先想講講依個清酒生蠔,本身佢既日本生蠔已經好鮮甜,個人覺得比得上出面幾十蚊一隻既法國蠔,店員教可以浸十幾秒清酒再食,令蠔肉帶上淡淡既清酒香,重點係清酒仲可以飲埋!好易入口,好香甜。😋刺身大大份,而且每一款都夠鮮甜同埋非常厚切!👍🏻串燒方面,燒牛肉真係好好食,皮帶點香脆,入面夠多汁,差少少忍唔住叫多份!🤣雖然我地無另外加$100 upgrade食日本和牛,但估唔到本身隻牛既質素都好好,油脂分佈夠靚,壽喜燒湯底香濃,又多蔬菜,個底仲要有薯粉,正!🤤我地另外叫左兩杯特飲,一杯菠蘿清酒,一杯柚子清酒。好想推介柚子清酒比大家,因為好清新,而且仲有好多果肉,又唔會太甜。🥺👍🏻👍🏻小食方面,我地叫左魚仔(送酒一流),和牛他他(牛味香濃,夾住漬物洋蔥,味道好matc
最衰今日冇得早收工,如果唔係七點半前埋單仲可以平$100🥺

如餐牌所見,依個和牛壽喜燒套餐係好多野食,質素幾唔錯!

刺身大大份,而且每一款都夠鮮甜同埋非常厚切!👍🏻

小食方面,我地叫左魚仔(送酒一流),和牛他他(牛味香濃,夾住漬物洋蔥,味道好match),牛肉卷(好有牛味,而且唔韌)。

總結就係好抵食🤣
P.S. 啲碗碟同擺設好得意😝
2021-08-25
最近發現尖沙咀加連威老道開咗一間好特別裝修嘅餐廳,就入去試吓,見到出面寫住和牛套餐逢星期1-4嘅7點30前離座只需$388(正價:$ 488),真係好抵! 一於試一試!和牛壽喜燒套餐包含食物都好多漬物兩份有沙律菜、牛蒡同埋炸魚,牛蒡醃得相當入味,而炸魚亦鹹香十足!刺身二人份刺身包括有三文魚、油甘魚、吞拿魚、赤蝦,整體質感都好新鮮,特別係三文魚相當肥美,赤蝦大大隻都好鮮甜。串燒四串(雞中翼、牛柳粒、菠蘿、秋葵)串燒都比想像中驚喜,雞中翼、牛柳粒,雖然表面乾身但係裏面仍然保留應有水份,有足夠的咸香,而菠蘿、秋葵都係一樣,特別係秋葵表面夠乾爽,好特別!清酒生蠔-廣島蠔 兩隻特別之處在提供清酒,可以浸沒15秒再食,令到個生蠔有啲酒嘅香味,好似加咗特別鮮甜!和牛壽喜燒一份(澳洲和牛)如果轉日本和牛嘅話就加$100 裏面都有超過10塊澳洲和牛,仲有日本蛋,質素都真係唔錯,好重牛香,另外仲有好多娃娃菜、金菇、冬菇、粉絲,配菜都好豐富。甜品兩份係綠茶蕨餅,有口感小清新。送冷泡茶/汽水加$20選擇特飲藍莓乳酸特飲草莓氣泡特飲特飲方面好特別,好似台灣嗰啲飲品,原來店舖堅持用新鮮水果,所以個味道係好Fres

和牛壽喜燒套餐包含食物都好多
漬物兩份

刺身二人份

串燒四串(雞中翼、牛柳粒、菠蘿、秋葵)

清酒生蠔-廣島蠔 兩隻

和牛壽喜燒一份(澳洲和牛)如果轉日本和牛嘅話就加$100

甜品兩份係綠茶蕨餅,有口感小清新。

送冷泡茶/汽水
加$20選擇特飲
藍莓乳酸特飲
草莓氣泡特飲
特飲方面好特別,好似台灣嗰啲飲品,原來店舖堅持用新鮮水果,所以個味道係好Fresh,乳酸就好似係可爾必思;氣泡就似match埋忌廉,各有各特色。

另外見到佢Menu啲嘢食都幾抵,所以就單點埋以下款式
牛肉他他其 $68
裏面除咗有牛之外,仲有醃製過嘅洋蔥,味道酸酸甜甜,表面黑松露雖然睇到好多,但係食落去嘅時候中和左,帶出淡淡的香氣而又不會遮蓋牛的香味。

火灸牛肉卷$88
牛魔王不能錯過仲有呢個經過火炙嘅牛肉卷,表面嘅牛其實一啲都唔薄,配搭壽司卷都好匹配。
2021-09-16 10 瀏覽
間唔中都想食番餐好獎勵下自己❤️希望疫情快啲過可以多啲人食飯聚會去旅行🥺今次因為4個人又唔想諗所以就叫左兩set唔同嘅餐試下😚.🍴二人前和牛壽喜燒套餐($488)🍴二人前長腳蟹壽喜燒餐($688)基本上兩個set嘅野食一樣所以就一次過寫❤️.🥗前菜🥗.🥗牛蒡漬物,炸池魚仔及沙律牛蒡好爽好脆醃得幾入味好開胃❤️炸池魚仔好香口好好食😋😋🦪清酒生蠔2隻每個set都會有兩隻~生蠔隻隻都好飽滿大隻浸係清酒到10秒再食更加突顯到鮮甜😋🍣二人份刺身刺身有四款包括三文魚,赤蝦,油甘魚同呑拿魚~每款都好新鮮而且好厚😋🍢串燒四串串燒分別有雞翼、和牛棒、菠蘿同秋葵😋菠蘿表面有一層焦糖仲要好甜好多汁❤️和牛棒好香但略咸左少少🤏🏻.🍖主菜🍖.🥩和牛壽喜燒套餐本身包左澳洲和牛而且份量都好多兩個人食都夠😚牛肉味濃雖然冇日本和牛入口即融咁誇張但食落油脂分佈均勻😋壽司燒鍋內本身有雜菜、粉絲同豆腐等配料~湯底都係一般嘅壽喜燒湯😉配料需要碌耐啲先入味但和牛帶少少粉紅就可以沾蛋漿食❤️🦀海鮮壽喜燒海鮮分別有長腳蟹、扇貝、蠔、鮮蝦同章魚😋個人最愛長腳蟹同扇貝❤️長腳蟹啖啖肉肉質唔會好鬆散仲保留左啲海水味~扇貝好大粒好厚肉食落好有質感😋呢款

🍴二人前和牛壽喜燒套餐($488)
🍴二人前長腳蟹壽喜燒餐($688)
基本上兩個set嘅野食一樣所以就一次過寫❤️
🥗前菜🥗
🥗牛蒡漬物,炸池魚仔及沙律
牛蒡好爽好脆醃得幾入味好開胃❤️炸池魚仔好香口好好食😋😋

🦪清酒生蠔2隻

🍣二人份刺身

🍢串燒四串
串燒分別有雞翼、和牛棒、菠蘿同秋葵😋

🍖主菜🍖
🥩和牛壽喜燒

🦀海鮮壽喜燒
海鮮分別有長腳蟹、扇貝、蠔、鮮蝦同章魚😋個人最愛長腳蟹同扇貝❤️長腳蟹啖啖肉肉質唔會好鬆散仲保留左啲海水味~扇貝好大粒好厚肉食落好有質感😋呢款湯底係偏咸呈奶白色嘅配菜同和牛壽喜燒都係一樣😉

🍰甜品🍰
🍡抹茶、黑糖厥餅
黑糖厥餅分別沾上抹茶粉同黃豆粉😚個人比較鍾意黃豆粉~如果厥餅再煙韌啲就好❤️❤️

🍴牛肉他他($68)
牛肉外圍略為燒過幾香表面加左少少黑松露醬好香❤️牛肉下面有醃製過嘅紫洋蔥酸酸甜甜幾好食😋

🍴火炙和牛卷($88)
和牛卷用火炙做法整輕輕燒過仲略帶粉紅色😋卷物入面面都係包左醃蘿蔔同青瓜等幾解膩~

🍸飲品🍸
🍸青檸柚子清酒特調(套餐+$30)
🍸菠蘿清酒特調(套餐+$30)
🍸荔枝氣泡特飲(套餐+$20)
🍸藍莓乳酸特飲(套餐+$20)

店員介紹店內大部份飲品都係冇額外添加糖❤️主要依靠新鮮水果本身嘅甜味😚啱曬想飲肥仔水又怕肥嘅人🤣飲品黎講個人比較推薦青檸柚子清酒特調同荔枝氣泡特飲~青檸個款清酒味比較出加左青檸味道比較fresh😚荔枝飲落會食到少少果肉比起加左糖水嘅飲品更好飲😋
📍 天滿宮 (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道41C號嘉威大廈地舖
#fattung #fattung尖沙咀 #fattung日本菜

#hkfoodie #hkig #hkfood #hkfoods #hk #hkfoodblog #day2eat @day2eat @yellow_lulufoodie #肚餓 #吃貨人生 #吃貨 #美食 #相機食先 #香港 #香港🇭🇰 #香港美食 #地道美食 #茶飲 #甜品 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀日本菜 #壽喜燒 #日本菜 #刺身 #天滿宮
  • 長腳蟹壽喜燒
放工想去買化妝品,所以出咗尖沙咀加連威老道蒲吓,見對面有間新開嘅日式居酒屋,望落去裝修已經好日本,飛身過去試吓。餐廳傳統日式木系設計裝潢,我們的座位濶落,枱面有電子爐方便燒牛肉,店長推介套餐價錢優惠,一次過試到唔同的料理。從枱上面嘅少少擺設 details 位,已經睇得出餐廳花盡心思,值得一讚!二人前鐵板燒 $688漬物三款牛蒡、香蒜、小黃瓜,質素之高就好似去咗食我 omakase一樣,口感豐富。沙律溫泉蛋蕃茄沙律,用料新鮮,口味清新,非常開胃。輕食和牛他他其賣相精美,黃牛質素高,所以 raw 啲食都唔怕,黑松露加上日本蔥跟和牛他他肉味很夾,好食!清酒生蠔乾冰效果好夢幻,大大隻日本生蠔,放入清酒杯中浸幾秒,然後一啖放入口。酒味清香,鮮甜可口,食法幾特別,清酒帶出生蠔的鮮味。刺身盛四款有我最喜愛的牡丹蝦、日本刺身級帶子、三文魚、吞拿魚。巨型牡丹蝦刺身無比鮮甜,可口彈牙,魚生油脂細膩,高質素超~美~味~!炸物天門宮炸雞炸雞十分脆口,肉質鮮嫩多肉汁,鹹鮮十足,佐酒一流。御神牛魔王特盛鐵板燒店長見我們雞手鴨腳,恐怕破壞了牛肉的口感,親自幫我們鐵板燒,服務真的很貼心。牛肉生熟度控制得剛剛好,肉味

二人前鐵板燒 $688
漬物三款

沙律
溫泉蛋蕃茄沙律,用料新鮮,口味清新,非常開胃。

輕食
和牛他他其

刺身盛四款

炸物
天門宮炸雞
炸雞十分脆口,肉質鮮嫩多肉汁,鹹鮮十足,佐酒一流。

御神牛魔王特盛鐵板燒

牛肉生熟度控制得剛剛好,肉味香濃鎖住肉汁,油脂均勻,入口軟嫩無比!

鐵板燒牛的油香迫了出來,沾上清新的醬汁,中和油膩感。

燒蔬菜菇類也不是容易的,店長能保持蔬菜的鮮味,十分豐富!

卷物
原本的海老卷沽清,店長提議以串燒替代,那就更好了方便我們佐酒。
串燒四盛:鹽燒雞翼皮脆肉滑、厚燒牛舌味道濃郁、菠蘿清新香甜、秋葵夠清新,份外惹味!

甜品
日式蕨餅,Q彈好味。

清酒雞尾酒🍹
來到居酒屋,飲杯酒心情更輕鬆,推介 青檸柚子清酒特調、草莓氣泡特飲;清酒口味果香味濃郁,容易入口,好啱女仔飲。

• 御神牛魔王特盛鐵板燒
  • 青檸柚子清酒特調
2021-09-16 9 瀏覽
Sukiyaki是去日本必食菜式,香港就唔係度度有,尖沙咀有間新開的,主打Sukiyaki當然要去試一試,裝修幾靚最和是一人一爐,夠晒衛生方便。食物種類都多,簡單啲叫佢個套餐裏面乜都有。頭盤先來日式沙律,再加一個日本生蠔,浸落啲sake一齊食好特別好新跟住日式串燒,有燒秋葵,燒豬肉及燒菠蘿,燒菠蘿-外脆內甜。跟住刺身拼盤,有三文魚𩶘魚拖羅牡丹蝦,算新鮮但係好似凍了一點,跟住今日主菜Sukiyaki,一人一爐,先食蔬菜再來牛肉點雞蛋一啖入口,有去日本的感覺。再追加牛肉Tata, 牛肉壽司,仲有四杯特色飲品,呢個套餐$488,夠兩個人。而家仲做緊優惠逢星期一至四7:30前離座$388就搞掂。性價算高。

2021-09-15 31 瀏覽
話說朋友知我鍾意食壽喜燒食過呢間好好食介紹咗我嚟試下太耐冇寫食評既我,都忍唔住出Post讚下❤️個碟好靚 好有日本氣氛先嚟個簡單頭盤,食個沙律醒下胃先我哋叫咗呢兩款特飲侍應話佢哋既特飲主要都係原材料既糖份,飲落唔太甜 好岩我👍🏼👍🏼仲有漬物+小食一碟侍應介紹呢隻既食法係將生蠔擺入清酒10秒左右再夾嚟食。估唔到都Ok喎食完一口飲哂杯清酒🍶救命呢個「牛肉他他其」真係不得之了再加上黑松露配搭,簡直係錦上添花完全係好夾既一件事肉質滑溜4件串燒我自己最鍾意就係佢個菠蘿❤️菠蘿個面上面加咗D燒過既糖漿 好夾醬汁雞肉串都好好食 好入味另外因為個牛肉他他其太正,所以再點左個「火炙和牛卷」嚟試下OMG😂 果然有驚喜,火炙過既和牛,香氣同味道都提升咗加埋D珍珠米醋飯...形容唔到真係要真身去試下😻太多嘢食都未食得切就嚟埋呢個刺身二人份值得一讚既係,刺身好新鮮鮮甜,擺盤有煙霧效果好有心思👍🏼👍🏼終於做主角啦 我至愛侍應好耐心咁介紹俾我哋聽壽喜燒嘅食法和牛嘅油脂分布平均好靚 食落入口即溶❤️做個簡單總結先係有驚喜既,因為套餐入邊有好多款種類適合情侶或者一大班朋友食好鍾意一枱都係野食既感覺(仲要係碟碟嘢食都好高質)
話說朋友知我鍾意食壽喜燒
食過呢間好好食介紹咗我嚟試下
太耐冇寫食評既我,都忍唔住出Post讚下❤️

個碟好靚 好有日本氣氛
先嚟個簡單頭盤,食個沙律醒下胃先
藍莓乳酸特飲+荔枝氣泡特飲

我哋叫咗呢兩款特飲
侍應話佢哋既特飲主要都係原材料既糖份,
飲落唔太甜 好岩我👍🏼👍🏼

仲有漬物+小食一碟

侍應介紹呢隻既食法係將生蠔擺入清酒10秒左右
再夾嚟食。估唔到都Ok喎食完一口飲哂杯清酒🍶
牛肉他他其

救命呢個「牛肉他他其」真係不得之了
再加上黑松露配搭,簡直係錦上添花
完全係好夾既一件事肉質滑溜

4件串燒
我自己最鍾意就係佢個菠蘿❤️
菠蘿個面上面加咗D燒過既糖漿 好夾
醬汁雞肉串都好好食 好入味

火炙和牛卷

另外因為個牛肉他他其太正,所以再點左個
「火炙和牛卷」嚟試下
真係要真身去試下😻

太多嘢食都未食得切
就嚟埋呢個刺身二人份
值得一讚既係,刺身好新鮮鮮甜,
擺盤有煙霧效果好有心思👍🏼👍🏼

終於做主角啦 我至愛
侍應好耐心咁介紹俾我哋聽壽喜燒嘅食法
和牛嘅油脂分布平均好靚 食落入口即溶❤️

做個簡單總結先
係有驚喜既,因為套餐入邊有好多款種類
適合情侶或者一大班朋友食
好鍾意一枱都係野食既感覺
(仲要係碟碟嘢食都好高質)
好開心。

⭐️和牛既套餐逢星期一至四
7:30pm前離座只需$388
(正價要$488㗎)
藍莓乳酸特飲+荔枝氣泡特飲
牛肉他他其
火炙和牛卷
和牛特盛壽喜燒
🐮和牛壽喜燒套餐(二人前) $488 ---前菜---牛蒡漬物及沙律🥗牛蒡爽脆開胃,有鏗魚汁味,味道唔錯。🦪清酒生蠔將生蠔浸係清酒入面一陣,生蠔creamy,清酒酒味唔會好濃。🐟唐揚池魚仔 (10/10)😍😍😍池魚仔酥脆,好香唔腥,味道有啲似一款零食嘅味道,食完會想encore。🍣刺身拼盤刺身包括: 三文魚、吞拿魚、油甘魚、赤蝦刺身,夠晒新鮮。🍢🍢串燒四串串燒有: 燒菠蘿、秋葵、和牛棒同雞翼串,燒嘅火喉控制得岩岩好,唯獨和牛棒口味比較重,可以同菠蘿一齊食🍍。---主食---🐮和牛壽喜燒壽喜燒嘅味道剛好,唔會重甜,記得先煮3-5分鐘等配菜可以入味啲。牛肉嘅份量好多,每人都可以食到5到6片,而且牛肉味重得黎又唔會好肥!😆底部仲有索哂味嘅粉絲,超級滿足☺️。—-甜品——💚黑糖、抹茶厥餅甜甜地煙煙韌韌~~---加配---🐄和牛卷 $88 (7.8/10)和牛輕輕燒過,肉色係好靚嘅粉紅,食落有少少火炙味同有油香。連埋入面酸酸地嘅蘿蔔令整體冇咁膩。❤️牛肉他他其 $68 (7.7/10)一上枱就聞到好香松露味,入口慢慢散發香味。牛肉下面有啲醃紫洋蔥,酸酸甜甜配搭得幾好,夠哂開胃👀👀---飲品---🫐藍

🐮和牛壽喜燒套餐(二人前) $488

---前菜---
牛蒡漬物及沙律🥗
牛蒡爽脆開胃,有鏗魚汁味,味道唔錯。

🦪清酒生蠔

🐟唐揚池魚仔 (10/10)😍😍😍

🍣刺身拼盤
刺身包括: 三文魚、吞拿魚、油甘魚、赤蝦刺身,夠晒新鮮。

🍢🍢串燒四串

---主食---
🐮和牛壽喜燒

—-甜品——
💚黑糖、抹茶厥餅
甜甜地煙煙韌韌~~

---加配---
🐄和牛卷 $88 (7.8/10)

❤️牛肉他他其 $68 (7.7/10)

---飲品---
🫐藍莓乳酸特飲 & 荔枝特飲 各+$20
跟餐送冷泡茶,另外可以加錢轉mocktail同cocktail😛。
我地揀左兩款梳打特飲,味道酸酸地同清爽,味道係自然嘅果味唔會死點,因為店家係用生果打出黎,唔加任何糖漿,絕對用心‼️‼️‼️
2021-09-15 6 瀏覽
今晚係尖沙咀睇完戲,經過見到呢間天滿宮個黃牛套餐有優惠(星期一至四7:30離座每位$388,平時正價要$488),見佢環境幾好就同朋友一齊去食。一坐低就同朋友叫左個$388二人前和牛套餐。套餐入面個刺身拼盤有三文魚、油甘魚、赤蝦同吞拿魚。全部都好鮮甜,完全唔腥。清酒生蠔有兩隻,識食既都知道生蠔一係用檸檬,一係用酒浸過先可以殺到生蠔入面既細菌,呢啲細節位可以睇得出店鋪幾高質素。浸完十幾秒一次過食,食到佢既鮮味,健康又有保障。呢款炸魚仔,送酒一流。除左個套餐,我哋另外叫左牛肉他他其&火炙和牛卷。個火炙和牛卷入口即溶,超正。牛肉他他其肉質鮮味,完全唔韌👍🏻👍🏻串燒方面,佢個鹽燒雞翼燒得好入味,好出色。個燒菠蘿上面有層蕉糖,食落鮮甜又多汁。和牛壽喜燒有多款蔬菜,十分足料。佢地和牛肉質料嫩滑溜,配合埋生蛋一同進食,回味無窮。甜品係抹茶闕餅,煙韌又解膩。除左店舖上等既食材之外,職員服務都好周到,環境又舒服,值得推介😋

一坐低就同朋友叫左個$388二人前和牛套餐。
呢款炸魚仔,送酒一流。
甜品係抹茶闕餅,煙韌又解膩。
2021-09-15 7 瀏覽
平時睇開嘅壽喜燒都要差唔多$600一位,呢間二人餐$500都唔洗,加多少少小食都好抵!✨和牛壽喜燒套餐 ($488/2人前)漬物兩份刺身二人份量串燒四串清酒生蠔兩隻和牛壽喜燒一份甜品兩份加左個烏冬 ($25)✨火炙和牛卷 ($88)✨和牛他他其 ($68)漬物係牛蒡漬,炸魚仔。刺身有三文魚,大蝦,赤貝,帆立貝,份量都好多同新鮮🥰清酒生蠔將隻蠔攞出嚟之後,放喺清酒嗰度浸15秒,之後就連埋杯清酒一次過食,超鮮甜,食完個胃即刻暖左~串燒有牛肉,雞肉,菠蘿同埋秋葵,燒得好香,菠蘿好甜🍍到呢個主角壽喜燒,好多蔬菜配料,食完之後就開始可以落牛肉,今次係食韓牛,油脂比例比較低,食落牛味都好重~ 加埋生雞蛋食更加滑~ 最後用啲湯煮埋烏冬係超正介紹埋火炙和牛卷,和牛燒得好薄好香,加埋餅簡直係超級岀色嘅卷物~仲有一款係和牛他他其,係紅薑絲上邊放左一片厚切和牛,燒到半熟,一齊食係一樣好開胃嘅小食,好推介✨

✨和牛壽喜燒套餐 ($488/2人前)
漬物兩份
刺身二人份量
串燒四串
清酒生蠔兩隻
和牛壽喜燒一份
甜品兩份
加左個烏冬 ($25)
✨火炙和牛卷 ($88)
✨和牛他他其 ($68)

串燒有牛肉,雞肉,菠蘿同埋秋葵,燒得好香,菠蘿好甜🍍