2017-10-28 158 瀏覽
今晚同又去咗天后搵好嘢,揾左一間另類中式小菜餐館。原來店內有好多新疆小菜和中式小菜選擇。既然食新疆菜就一定要點羊肉啦!首先第一道菜新疆手工羊肉餡餅,可以用皮薄餡靚去形容,完全沒有羊肉嘅羶味。塊皮薄而且香脆,一啖咬落去啲肉汁走晒出嚟!🤣新疆手抓羊肉再嚟一碟羊肉推介「新疆手抓羊肉」!一條條羊肋骨,鋪上洋蔥𢇁,肉質非常非常柔嫩,香濃嘅羊肉味但唔不是羊羶。一啖一啖嘅羊肉,滋味無窮,好想再叫多一碟!這一碟餸看上來好似很簡單但可以原汁原味食到羊肉的鮮味,一個字來形容「好」!👍🏻大盤雞半隻上枱時望落去有點像葡國雞,有薯仔青椒紅椒同埋有手打麵。雞肉鮮嫩加上炆腍薯仔,好好味。手打拉麵吸收了大盤雞汁的精華,麵質好有彈性,加埋啲雞汁精華,非常惹味!

既然食新疆菜就一定要點羊肉啦!

新疆手抓羊肉

再嚟一碟羊肉推介「新疆手抓羊肉」!

大盤雞半隻

2017-10-19
  • 新疆手抓羊肉
2017-10-25 1430 瀏覽
吃貨們好耐無聚, 今晚約出嚟吹吓水, 途經去朋友家附近嘅天山小館, 吃貨們最愛試新嘢, 當然二話不說入去坐底啦!先來酸菜魚, 味道酸中帶點點香辣, 味道唔錯, 好惹味, 至於魚方面就有驚喜, 因為係用龍躉魚煮, 魚肉非常爽嫩, 味道鮮甜, 酸菜唔會死鹹.跟住嚟嘅新彊手工羊肉餡餅都好有驚喜, 估佢唔到咁香口, 餡餅皮非常香脆, 但唔會好油膩, 羊肉餡十分多肉汁, 而且羊騷味濃郁, 肉質扎實彈牙嘅羊肉配埋香口嘅洋蔥粒, 真係啱晒愛食羊嘅我. 再嚟新彊手抓羊肉, 原汁原味羊肉無得頂, 肉質鮮嫩加上夾雜羊膏脂肪, 咬落啖啖羊騷味...而家諗起都回味呀!!最後嚟個大盤雞半隻, 原來半隻份量亦不少, 除有蕃茄同薯仔, 仲有手拉麵響底, 本來之前想叫個新疆手拉麵嘅, 但店主同我哋講大盤雞有麵底, 食咗先, 唔夠再加, 終於明白佢點解咁講啦...因為份量的確係名副其實幾大盤吓. 大盤雞帶點辣, 雞肉夾雜住蕃茄嘅鮮甜味, 薯仔亦煮得非常腍. 至於手拉麵果然出色, 麵質好有彈性, 咬落煙煙un un, 有D似上海年糕, 又有D似刀削麵咁有咬口.今次可惜嘅係我是晚狀態不佳, 所以未能再試埋其他川菜小炒.

今次可惜嘅係我是晚狀態不佳, 所以未能再試埋其他川菜小炒.
2017-10-19
2017-10-15 318 瀏覽
前幾日約左個舊朋友食飯, 想食D 特別D O既野, 唔使次次都係日式或者西式咁就不如試下新彊菜啦! 係香港住咁耐都唔知原來香港有新彊菜食今次做足準備, 知道天后開左間新彊菜, 個老闆娘仲係識廣東話O既新彊人TIM, 一定夠哂正宗!!雖然餐牌入面有廣東菜, 川菜之類,睇落都好吸引, 但今次我地只FOCUS 係新彊菜到!之前上網睇到, 哩間餐廳D 野食好大碟, 非常O岩一大班人食, 為免"眼闊肚窄" 我地都係唔敢嗌咁多!首先我地就嗌左個OFF MENU O既新彊手工羊肉餡餅果然名不虛傳! 每個餡餅非常飽滿, 細食小小O既人可能一個餅已經會飽!餅皮卜卜脆, 個餡多,食落又唔會乾, 夠羊肉味,又有獨特O既香草味, 食左兩個都仲想食落去!朋友話難得食新彊菜館想試個羊肉串, 咁就嗌左4串  個羊肉串都係非常大份!羊肉粒唔韌, 又有孜然香味, 烤到脆脆地, 比我想像中更好食完小食之後就上埋個主食, 嗌左個新彊手工拌麵 (小辣)餐牌入面個手工拌麵已經夠吸引, 點知現實比理想更加好!除左一貫大碟之外, 配料好厚咁鋪左係D 手工麵上面, D 汁又唔會多到浸哂個麵手工麵果然係手工麵, 非常煙韌!! 配料亦都

首先我地就嗌左個OFF MENU O既新彊手工羊肉餡餅
新彊手工羊肉餡餅

朋友話難得食新彊菜館想試個羊肉串, 咁就嗌左4串
烤羊肉串 (4串)
個羊肉串都係非常大份!

羊肉粒唔韌, 又有孜然香味, 烤到脆脆地, 比我想像中更好

食完小食之後就上埋個主食, 嗌左個新彊手工拌麵 (小辣)
新彊手工拌麵
餐牌入面個手工拌麵已經夠吸引, 點知現實比理想更加好!

手工麵果然係手工麵, 非常煙韌!!
配料亦都非常豐富, 羊肉粒又淋又有肉味,
口感豐富, 辣辣地, 幾過癮!

聽講新彊羊肉手抓飯,係當地最地道O既菜式, 可惜今次試唔到, 下次再黎一定要試埋佢!
$146.5 (晚餐)
新彊手工羊肉餡餅
烤羊肉串 (4串)
新彊手工拌麵
2K
2017-10-13 1314 瀏覽
年多前在炮台山的吃過新彊菜,當時吃過的大盤雞和水煮魚都瀝瀝在目。今日行經天后,發現這間又是以新彊菜為主,又發現了大盤雞這個菜式,原來老闆娘擴充業務,開左係天后水星街,鋪位大左,裝修都靚咗,成個感覺升級左唔少。 🐑新彊手工羊肉餡餅🌮($88) 本身好怕羊肉的羶味,但老闆娘話呢個係招牌,所以就一定要點啊,點知羊肉餡餅一d都唔羶 勁多肉汁爆出泥 好juicy😋真係好驚喜! 老闆娘仲話呢個係新改良嘅菜式,之前係完整一大個,但因為一切開就爆曬肉汁出嚟,覺得好浪費,所以新改良左一份有四件,就可以食埋肉汁。 🐷九轉豬大腸($68) 豬大腸製作絕不兒戲,豬大腸內層次分明,裡面還年着一條蔥呢!吃上來軟腍嫩滑,非常美味。 🐥大盤雞🍜🌶($198/半隻) 大盤雞下面有即叫即拉嘅手工拉麵🍜超美味😍 大盤雞顧名思義就是新疆的菜色,加入薯仔、蒜子、辣椒等連同雞肉一起煮成,最特別是加入了手打拉麵,是即叫即拉的。 拉麵在大盤雞底部,充分吸收雞汁精華,令拉麵更為入味。雞肉肉質嫩滑,薯仔薯得夠腍入味,還可以點辣的,很惹味啊! 即叫即拉嘅拉麵,爽滑彈牙之餘又吸收

🐑新彊手工羊肉餡餅🌮($88)

🐷九轉豬大腸($68)

🐥大盤雞🍜🌶($198/半隻)

大盤雞下面有即叫即拉嘅手工拉麵🍜超美味😍

即叫即拉嘅拉麵,爽滑彈牙之餘又吸收左雞汁味道😋

店員親切款待,感覺好好,一定會再回頭!

2017-10-11
2017-10-01 229 瀏覽
認識天山小館, 是由中哥廚房開始. 話說今年年頭, 有屋企人對中哥廚房的菜式讚不絕口, 因此, 她便帶我們到中哥廚房, 先後吃過兩次晚餐. 大盤雞, 饟包肉, 椒鹽魚肝, 話梅雞, 金沙琵琶豆腐等等, 每一款都各具特色. 當中, 富有新彊特色的大盤雞和饟包肉, 更是大伙兒飯聚時必吃的菜式. 而在六月尾, 中哥廚房搬遷到天后, 更改名為天山小館. 除了保留原有的菜式, 亦新增了不少菜餚.這夜, 就帶未曾吃過新彊菜的好友, 來天山小館, 吃飯聚舊. 點了新彊手工伴麵, 烤羊排及什菌浸時蔬. 新彊手工伴麵是由羊肉碎, 蕃茄碎, 瓜粒, 辣椒等伴勻而成, 紅紅綠綠的顏色, 賣相頗為吸引. 麵條是店家自家製的, 雖然它們粗幼長短不一, 但是麵條夠彈牙, 掛湯能力強勁. 軟腍的羊肉, 清爽的瓜粒, 香甜的蕃茄碎, 辣辣的湯汁, 及煙韌的麵條, 就成就了這碟回味無窮的伴麵. 我們只點了小辣, 已經辣得滋味. 好辣人士, 可以挑戰大辣哩.一碟烤羊排有四件, 羊排是用了新彊的香料及辣椒製作而成, 甚是惹味. 羊排的皮下脂肪厚厚, 肥膏豐腴. 在脂肪之下的羊肉, 亦十分精彩. 其羊羶味不過份的重, 且肉汁

一碟烤羊排有四件, 羊排是用了新彊的香料及辣椒製作而成, 甚是惹味. 羊排的皮下脂肪厚厚, 肥膏豐腴. 在脂肪之下的羊肉, 亦十分精彩. 其羊羶味不過份的重, 且肉汁不缺, 質地軟軟的, 也保留咬口.
最後, 來一碟什菌浸時蔬, 清清味蕾. 清湯浸著白菜仔, 西芹,  草菇, 雞脾菇, 秀珍菇等, 白菜仔和西芹爽脆無渣, 新鮮的蔬菜就是如此吧.
2017-09-27 976 瀏覽
天后開了一間正宗新疆菜館,就在天后尾的橫街「水星街」(惠康超市旁)。餐廳光猛乾淨,老闆娘更是地道新疆人,當然,會說廣東話的~《招牌話梅雞 $128/半隻》單看刀功便知師傅經驗足、功力夠,件件斬得平穩又仔細。雞肉嫩滑入味,配上酸酸甜甜的話梅汁料更惹味。《新疆手工羊肉餡餅 $88/4件》之前是一件過的,但羊汁太多吃得狼狽,所以老闆娘改良了一下,變得吃得方便的4件裝。餅皮香脆薄身又不油膩,一口咬下羊汁溢出,羊肉鮮嫩加上一陣陣羶香,很惹味!《飄香荷葉飯 $98》份量大,足4-6人食用。用料有菇粒、蝦肉、雞肉、鵝肉和蛋花,再加上香蔥提味,味道豐富又有嚼感。飯的濕度剛好,帶荷葉香,味道夠鮮又不會咸,很讚。《蟲草花上湯浸菜心 $78》足料大碟,菜心夠嫩無渣,湯底可飲,蟲草花夠滋陰。《海底椰燉豬𦟌 $58》湯底十分清!味道清香,帶海底椰的清甜,很滋陰。《哈爾濱啤酒 $22》在香港很少喝到,味道清淡易入口,但略嫌不夠凍。地道美食配地道啤酒,感覺一流!

餐廳光猛乾淨,老闆娘更是地道新疆人,當然,會說廣東話的~

《招牌話梅雞 $128/半隻》

《新疆手工羊肉餡餅 $88/4件》

《飄香荷葉飯 $98》

《蟲草花上湯浸菜心 $78》
足料大碟,菜心夠嫩無渣,湯底可飲,蟲草花夠滋陰。

《海底椰燉豬𦟌 $58》
湯底十分清!味道清香,帶海底椰的清甜,很滋陰。

《哈爾濱啤酒 $22》
2017-09-26
2017-09-27 164 瀏覽
以前在北京讀書的時間經常都可以吃到新疆菜,回港以後基本上都已經沒有吃過,早已把味道忘記了。最近在上班的路上看到新開的天山小館,原來是廣東新疆混合菜式的小館,看門口新疆菜照片的樣子很正宗,今天便試試能不能找回那時的味道。晚飯時間很旺,都滿座了,我們就逛一會後回去,8時多人潮退了。羊肉米線 $60 配沙嗲湯底 送冷熱飲品 (洛神花茶 +$10)賣相吸引,上面舖滿羊肉,份量好足,夾上羊肉一試,果然是那孜然羊肉的味道,非常香又惹味,十分正宗,加上有創意的是配合湯米線加上沙嗲湯底,在外面都肯定沒有這配搭,非常欣賞這米線。洛神花茶帶微甜清新,可中和較濃味的羊肉米線。招牌話梅雞 $128/半隻這道招牌話梅雞又是驚喜之作,賣相好汁潤,刀工了得切得十分易於入口,雞肉嫩滑又入味,帶微酸甜的話梅汁跟雞味配合很天衣無縫,個人覺得比平時一般的製法更美味。這家天山小館真值得再次光顧再試其他菜式。

洛神花茶帶微甜清新,可中和較濃味的羊肉米線。
招牌話梅雞 $128/半隻

這家天山小館真值得再次光顧再試其他菜式。
2017-09-26
2017-09-24 163 瀏覽
我張神個人比較餵食,對於食咩菜式嚟講都冇乜所謂,有朋友介紹我去食呢間,就唔理係乜菜式,都book咗位先,原來去到先知係食新疆菜,開頭都驚,香港食新疆菜,會唔會中伏,竟然有驚喜!唔差wor!! 餐廳可能係新開,未係到多人知,所以人唔多。我諗過多排會多人首先就叫咗個羊肉餃,好有羊味,我超鐘意呢種味,但如果唔鐘意就一定接受唔到,大家懂的!籠仔蟲草花蒸雞飯,餸十分足料,絕對冇hea你,分分鐘餸多過飯!尖回窩肉飯,較辣!粟米魚土湯,足料!夠結!雞煲就冇乜特別。水煮牛肉夠味,夠辣!埋單唔算貴,可以接受!

餐廳可能係新開,未係到多人知,所以人唔多。我諗過多排會多人

尖回窩肉飯,較辣!

粟米魚土湯,足料!夠結!

雞煲就冇乜特別。

水煮牛肉夠味,夠辣!

埋單唔算貴,可以接受!

2017-09-23 143 瀏覽
從來都冇食過新疆菜,晚飯時間經過天后呢間主打新疆菜嘅餐館,決定一試。新疆菜嘅餐牌大部分都係羊嘅菜式,雖然選擇唔多,但都有小食、主菜同粉麵飯等選擇。被安排坐近門口嘅位置,座位舒適。餐廳四周都貼左各款菜式嘅圖片,樣樣都好吸引好想試。除咗新疆菜,仲有粵菜同川菜。新疆手工涼皮子($68)涼皮子煙韌有咬口,青瓜爽脆,個汁似係鎮江香醋加少少辣油,酸酸地加上微辣,第一口覺得好酸,但越食越開胃。九轉豬大腸($68)豬大腸外面好脆,炸得非常香口,裏面冇乜多餘嘅肥膏,個醬汁酸酸甜甜好好味!馬拉盞炒通菜($68) 爽脆鹹香,頗有鑊氣。烤羊排 ($138) 食新疆菜點可以唔食羊呢烤羊排可以選擇4或者6件。一上菜已聞到好大陣孜然加上烤羊嘅香味羊排厚身,外皮烤得香脆,羊肉唔係好羶,肉質有彈性。另外,𣎴得不讚餐廳嘅服務,老闆娘非常友善,會同我地傾吓計,問我地啲野啱啱食,員工都好有笑容,不時幫我地斟水。總括來講,食物同服務都有水準,期待下次再試更多新疆菜式。

新疆菜嘅餐牌

被安排坐近門口嘅位置,座位舒適。
餐廳四周都貼左各款菜式嘅圖片,樣樣都好吸引好想試。
除咗新疆菜,仲有粵菜同川菜。

新疆手工涼皮子($68)

九轉豬大腸($68)

馬拉盞炒通菜($68)

爽脆鹹香,頗有鑊氣。

烤羊排 ($138)

食新疆菜點可以唔食羊呢
羊排厚身,外皮烤得香脆,羊肉唔係好羶,肉質有彈性。

總括來講,食物同服務都有水準,期待下次再試更多新疆菜式。
2017-09-16 224 瀏覽
中國地大物博,不同地區會因天氣,文化,食材等,造就出該區獨特的美食文化。香港貴爲美食天堂,各國菜式都集中在香港彈丸之地,今天就來到天后天山小館吃香港不多見的新疆菜!位於橫街的天山小館,門面很光鮮,給人很活力萬分的第一感。六時許還未到晚餐時間,人流不多,內部裝修很整齊,乾淨,座位也很舒適,適合各種大大小小的聚餐。雖然店家主打新疆菜,但店內同時也有廣東小菜吃,足以應付不同喜好的食客。難得有千載難逢的機會,我當然要吃新疆菜啦!點了新疆手抓羊排飯人生的一次吃新疆菜,給我的感覺實在是太驚喜!羊排肉質幼嫩,羊肉味很濃。皮脂層,看起來好像很油,但吃下去肥而不腻,口感略帶彈性。配上有味飯,有別於一般白飯,飯粒吸收了羊肉湯汁的精油,粒粒香氣四溢,誘人食欲。就連配菜胡蘿蔔對我來說也很新穎,鮮明的橙色增加了視覺的享受,大大塊胡蘿蔔的內心也煮到很腍,功架十足,絕不馬虎。另一菜式大盤雞,有如其名,大大盤的雞十分足料!對我來說微辣根本算不上辣,喜歡辣的朋友可以叫辣點。除了嫩幼的雞件外,還有薯仔,青紅椒等配菜,底下還有手工製的寬麵,口感十分彈牙。另外,老闆娘也健談,店面雖然很忙,但也會抽空跟食客寒暄,也有不少熟客街

位於橫街的天山小館,門面很光鮮,給人很活力萬分的第一感。

難得有千載難逢的機會,我當然要吃新疆菜啦!

點了新疆手抓羊排飯
人生的一次吃新疆菜,給我的感覺實在是太驚喜!

另外,老闆娘也健談,店面雖然很忙,但也會抽空跟食客寒暄,也有不少熟客街坊客跟老板娘談天,樓內氣氛很親切熱鬧。言談間也得知老闆娘真的來自新疆呢!但正宗不正宗也沒太關係,好吃的就是王道!天山小館今天給了我一個很不錯的新疆之旅!

結帳二人320。

2017-08-30
2017-09-12 193 瀏覽
家人想吃一些家常小菜,我提議到這家可同時吃到廣東菜、新疆菜和四川菜的天山小館。我乘電車來,下車後走一會就到,非常方便。老闆娘很親切好客,在我們等候食物時,她把一份新鮮做起的新疆羊肉饀餅拿到每一枱客人,讓大家也可嚐嚐。饀餅得脆,羊肉沒有羶味,吃整份一定飽得不能吃其他東西。新疆手抓羊排飯 $98吃新疆菜,怎能不點羊肉呢?吃第一口飯已有驚喜,飯粒又煙韌又香。問老闆娘如何把飯煮得這麼好吃,原來餐廳用了煮羊肉的汁來煲珍珠米,難怪味道這麼濃郁滋味。羊排帶多脂肪,也比較羶,濃香外溢,配搭重羊味的飯,最適合嗜羊者。招牌陳醋咕嚕肉 $98咕嚕肉上撒了新疆綠提子乾,長型的提子乾香甜多汁,提昇了菜式的清新感。咕嚕肉炸醬不厚,還有一些紅椒粒、黃椒粒,酸甜開胃。馬拉盞炒通菜 $68點了少辣,通菜不是便宜貨,菜葉幼嫩。午餐也很抵食

我乘電車來,下車後走一會就到,非常方便。

饀餅得脆,羊肉沒有羶味,吃整份一定飽得不能吃其他東西。

新疆手抓羊排飯 $98

吃新疆菜,怎能不點羊肉呢?

招牌陳醋咕嚕肉 $98

咕嚕肉炸醬不厚,還有一些紅椒粒、黃椒粒,酸甜開胃。

馬拉盞炒通菜 $68

點了少辣,通菜不是便宜貨,菜葉幼嫩。

午餐也很抵食

2017-09-01 271 瀏覽
一行4個好友聚下舊,想搵個地方食下野吹下水有個對食有要求既朋友話想食一D特別D既菜結果我地就去左天后食新韁菜 跟住我地就叫左水煮牛肉,羊肉水餃,蟲草花蒸雞飯,烤羊扒,粟米魚肚羹,尖椒回窩肉水煮牛肉--入味牛肉又唔鞋羊肉水餃--黎到食梗係要食羊啦,好有羊既味蟲草花蒸雞飯--足料,夠大,岩晒幾個大男人食烤羊扒--夠入味,香口,新韁的味道喎粟米魚肚羹--飲個湯,順下喉...魚肚配粟米兒時最愛尖椒回窩肉--香口,肉唔太肥而配合椒黎一口,正
結果我地就去左天后食新韁菜

水煮牛肉--入味牛肉又唔鞋
羊肉水餃--黎到食梗係要食羊啦,好有羊既味
蟲草花蒸雞飯--足料,夠大,岩晒幾個大男人食
烤羊扒--夠入味,香口,新韁的味道喎
粟米魚肚羹--飲個湯,順下喉...魚肚配粟米兒時最愛
尖椒回窩肉--香口,肉唔太肥而配合椒黎一口,正
2017-08-31
<好味新疆菜 羊肉必試 ! >🐑😃新疆菜香港唔多 喺天后區開左間天山小館新疆菜😄 甘鍾意食唔同地方菜既我一於去小試牛刀🔪🐮入面中菜店格局 木枱櫈既裝飾帶點古式古香感覺😄 見到menu發覺除左新疆菜 仲有少炒 廣東菜等等 😮 於是就點左兩味新疆菜 (涼皮 手抓羊🐑) 同一味廣東菜 (咕嚕肉🐷) 😃🍴新疆手工涼皮子🍲 68 蚊新疆常見既涼皮 🍲好似粉皮甘 用麵麩🍞 涼粉 青瓜絲 🥒整成 涼伴既菜式 口感清新 酸得黎帶點辣香🌶 開胃惹味🤓🍴新疆手抓羊排飯🐑🍚 98 蚊用左紅蘿白做裝飾🥕 底層既飯充滿香料同籽然香味🌿 飯粒用左珍珠糖 但又煲得夠耐🍚 所以軟熟得黎又帶點煙靭既口感 好食🤓 上面既手抓羊 好軟林 充滿住羊肉味🐑 但羶味偏少 咬落有啖啖羊油 滲哂落飯入面 好食👍🏻🤓推介😍😍🍴招牌陳醋咕嚕肉 🐷98 蚊咕嚕肉不嬲都係常見既廣東菜 😃要整得好食一d都唔易 呢味咕嚕肉既甜酸醬 充滿住醋香🐷 👍🏻😚上面有三色椒裝飾 咕嚕肉剛炸起好夠香脆😍 食落去肥瘦度適中 肥膏中帶點煙靭既瘦肉 淋上香濃既甜酸醬 表層加d提子乾做伴碟 好好食!🤓🐷😍睇到其它食客食 其實燒烤羊 同其它小菜都好正
<好味新疆菜 羊肉必試 ! >🐑😃

🍴新疆手工涼皮子🍲 68 蚊

🍴新疆手抓羊排飯🐑🍚 98 蚊

🍴招牌陳醋咕嚕肉 🐷98 蚊

睇到其它食客食 其實燒烤羊 同其它小菜都好正🤓😍 希望下次可以多d人去試!🤓

Score 平均分 <8.1/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#天山小館
天后水星街12號海新大廈地下a鋪
~~~~~~~~~~~~~
2017-08-09
2017-08-07 409 瀏覽
去維園SWIM完梗係過天后搵野食啦花多眼亂都唔知食咩好,經過天山小館,新疆野食咁要試一試喇入到去好快就執好位俾我地咁就梗係快快手睇下有咩食啦今晚就叫左3樣野,烤羊排,大盤雞,馬拉盞炒通菜烤羊排--新彊菜一定要點羊啦,唔點過羊邊叫食過新彊菜.烤羊再加埋配料俺製,可以話有大漠風味大盤雞--入味既雞加上薯仔,粉等等...鮮味入粉再一起食....好夾既味道..配料加埋雞,薯仔一齊食個味道又另一番滋味馬拉盞炒通菜--唔油唔咸,味道岩岩好..
去維園SWIM完梗係過天后搵野食啦
花多眼亂都唔知食咩好,經過天山小館,新疆野食咁要試一試喇
入到去好快就執好位俾我地
咁就梗係快快手睇下有咩食啦
今晚就叫左3樣野,烤羊排,大盤雞,馬拉盞炒通菜
烤羊排
大盤雞

馬拉盞炒通菜

馬拉盞炒通菜--唔油唔咸,味道岩岩好..
2017-08-03
烤羊排
大盤雞
馬拉盞炒通菜
2017-07-27 325 瀏覽
朋友係天后番工,話水星街、木星街好多餐廳,今晚同佢就揀左呢間新開既餐廳。因為第一次黎,所以就問下店員有咩招牌菜啦招呼我地既原來係老闆娘,佢話係正宗新疆菜,咁我地就叫左新疆手工涼皮子、手工羊肉餃子同招牌陳醋咕嚕肉。新疆手工涼皮子 自己揀辣度,我地揀左少辣粉皮好似涼拌粉皮咁,但係唔係透明色的,咬落又比果款爽口,一問之下原來係佢地用麵粉新鮮做,🙈用心之作招牌陳醋咕嚕肉佢既外皮炸得好香脆,有微微陳醋味,而且d肉係冇骨啖啖肉!特別既係佢既配料有青提乾,係出面都冇見過~仲有手工羊肉餃子,因為太好味又多汁,小編食完先記得自己未影相。D餃子係我見住老闆娘親手包架!保證新鮮👍🏻個人幾鍾意呢間店!依家好少地方仲自己整麵條同餃子,睇得出老闆娘好有心做!下次再黎要試下其他菜式~

因為第一次黎,所以就問下店員有咩招牌菜啦

新疆手工涼皮子
自己揀辣度,我地揀左少辣

招牌陳醋咕嚕肉

D餃子係我見住老闆娘親手包架!保證新鮮👍🏻

下次再黎要試下其他菜式~

2017-07-25