2018-06-27 127 瀏覽
這天雨下得有點大,和朋友經過小店來吃飯,暫避大雨,由於天雨關係,客人不多,份外寧靜。坐下不久,老闆親切地推薦了他們的招牌菜式新彊菜,雖然店裡還有川菜等看似十分吸引,但我們還是主點新彊菜。我們點了新彊手工拌麵,烤羊排和特色的手工羊肉餡餅。新彊手工拌麵配料足,賣相很吸引,朋友十分喜愛鮮艷的椒類,配料還有羊肉碎和翠玉瓜。而手工拌麵很有咬口,感覺像平時食的蘭州刀削麵,個汁底香濃惹味,整碟很快地讓我們一掃而空。烤羊排值得一推,我們點了半辣半不辣,看似平平無奇,以為會很乾硬,原來肉汁仍然被鎖住,帶點原汁原味的羊肉油香,不會羶,而辣味配上孜然粉,味道恰到好處。還有特色的手工羊肉餡餅,我們點了半份,初嘗餡餅找回在東北旅遊的感覺,想起以包餅為主食的東北人,一口咬入餡餅,就像直率的東北人一樣,肉汁湧出。而餅的表皮仍然香脆,就算我們聊了很久,餅仍然保持溫熱。下次會再來一嘗其他的菜式,這間的新彊味道確是很地道,在港島想吃新彊菜,還真是一個好選擇。

我們點了新彊手工拌麵,烤羊排和特色的手工羊肉餡餅。

2018-06-12
2018-06-24 200 瀏覽
呢間天山小館係我同我男朋友好中意去既餐廳雖然餐廳裝潢好似好普通既茶餐廳咁,但其實呢間係難得一間好既新疆菜餐廳。首先係羊肉餃子,佢既餃子每隻都好大粒,一咬落去d肉汁真係會濺出泥!好似食小籠包咁,羊肉但唔會有羶味,我地每次黎都會叫。第二樣菜我地每次都會叫既係新彊手工拌麵,呢個真係無得輸,其實佢好足料,有羊肉、翠肉瓜、青椒、蕃茄、佢個汁有少少辣幾惹味,個麵麵身好彈牙,大家泥既話一定要試呢個。最後個炒豬頸肉,普普通通,炒得幾好,不過佢唔特別值得推介。
呢間天山小館係我同我男朋友好中意去既餐廳

羊肉餃子

新彊手工拌麵

最後個炒豬頸肉,普普通通,炒得幾好,不過佢唔特別值得推介。
炒豬頸肉
羊肉餃子
新彊手工拌麵
2018-06-22 344 瀏覽
唔係好食魚, 出街食飯不外乎豬牛雞, 無乜新意. 今晚決定上Openrice 發掘下新嘢!! 終於搵到豬牛雞外的選擇,  一於新疆全羊宴. 由於未試過新彊菜又怕唔知叫乜, 本來都驚驚哋. 去到門口發覺貼滿相片, 可以睇圖; 仲有雜誌介紹過,  當然一試啦! 牆身繼續係圖文並茂介紹不同食物. 除咗新彊菜, 仲有廣東同四川菜. 今次當然係主力新彊菜啦!!! 先來一個半份嘅羊肉餡餅. 好香, 好明顯係即炸嘅!熱辣辣! 羊肉又香又多汁! 外脆內軟!!羊肉串, 又係即叫即整!! $20串, 可以叫唔辣, 大中小辣! 羊肉外滿滿孜然粉, 又好睇又好食!大大口食落去, 滿口羊味!! 手工拌麵, 亦可唔辣, 大中小辣!分量十足, 材料有羊肉外, 仲有翠肉瓜蕃茄辣椒. 麵條有D似刀削麵, 人手拉切出來的!有口感, 夠惹味.一邊食羊, 一邊飲埋冰凍嘅洛神花茶. 酸酸甜甜, 既開胃又解辣!! 食飽行出去, 仲係滿滿羊肉味
唔係好食魚, 出街食飯不外乎豬牛雞, 無乜新意.
今晚決定上Openrice 發掘下新嘢!!
終於搵到豬牛雞外的選擇,  一於新疆全羊宴.

由於未試過新彊菜又怕唔知叫乜, 本來都驚驚哋.

牆身繼續係圖文並茂介紹不同食物.
除咗新彊菜, 仲有廣東同四川菜.
今次當然係主力新彊菜啦!!!

先來一個半份嘅羊肉餡餅.
好香, 好明顯係即炸嘅!
羊肉餡餅半份

熱辣辣! 羊肉又香又多汁!

外脆內軟!!
羊肉餡餅

羊肉串, 又係即叫即整!!
$20串, 可以叫唔辣, 大中小辣!
烤羊肉串

羊肉外滿滿孜然粉, 又好睇又好食!
大大口食落去, 滿口羊味!!

手工拌麵, 亦可唔辣, 大中小辣!
分量十足, 材料有羊肉外, 仲有翠肉瓜蕃茄辣椒.
新疆手工拌麵

麵條有D似刀削麵, 人手拉切出來的!
有口感, 夠惹味.

一邊食羊, 一邊飲埋冰凍嘅洛神花茶.
酸酸甜甜, 既開胃又解辣!!
洛神花茶

食飽行出去, 仲係滿滿羊肉味
2018-06-19
羊肉餡餅半份
烤羊肉串
2018-06-22 126 瀏覽
天山森仔今日無帶lunch反公司食。所以同同事出街食😂 因為e期大家都想食平dd,所以我地去左類似茶餐廳既進食。天山環境好似一般新式茶餐廳,都幾光猛同乾淨。e擺位,就似足翠華餐廳。位置亦算坐得舒適。由於今餐太多人食坐一張長枱,所以其他人既食物影唔到。只有我所叫既羊肉酸辣米線🍜。不過,e個米線真係好出色!先講羊肉,佢切成細粒,讓羊味深深落入湯中。同埋,每一粒羊肉亦滿有羊味同嫩滑!仲要佢可以比你選擇辣度,喜歡辣既森仔選左大辣!👍🏼真係辣得幾正😆而個份量亦都好足,令我好飽飽👍🏼👍🏼👍🏼正正子😉😉😉
天山
森仔今日無帶lunch反公司食。
所以同同事出街食😂
因為e期大家都想食平dd,所以我地去左類似茶餐廳既進食。
天山環境好似一般新式茶餐廳,都幾光猛同乾淨。
e擺位,就似足翠華餐廳。
位置亦算坐得舒適。

由於今餐太多人食坐一張長枱,所以其他人既食物影唔到。
只有我所叫既羊肉酸辣米線🍜。
羊肉酸辣米線

不過,e個米線真係好出色!
先講羊肉,佢切成細粒,讓羊味深深落入湯中。
同埋,每一粒羊肉亦滿有羊味同嫩滑!
仲要佢可以比你選擇辣度,喜歡辣既森仔選左大辣!👍🏼
真係辣得幾正😆
而個份量亦都好足,令我好飽飽👍🏼👍🏼👍🏼
正正子😉😉😉
羊肉酸辣米線
2018-06-08 499 瀏覽
下雨天黎到天后覓食,天后一向好多美食,香港食新疆菜既地方唔多,而我亦未食過,所有今日就黎到天山小館初嚐新疆菜。呢間餐廳除左有新疆菜之外,仲有川菜同埋粵菜。店內環境光猛,牆上有好多菜式照片可以參考,坐位闊落,坐得舒適。一坐低店員就即刻奉上熱茶。係我地睇緊menu既時候,老闆娘好熱情咁走黎同我地簡單介紹店內既菜式,亦推薦左幾款新疆菜式。menu內既菜式除左多元化,仲有好多選擇。最後我地叫左烤羊肉串、新疆手工拌面、水煮龍躉球、半份羊肉餡餅。男友本來想叫多個白飯,但老闆娘好友善咁提醒我地拌面都好飽肚,可以唔洗白飯都夠飽,建議我地真係唔夠食先再加單!呢樣野幾好,唔會由得我地係咁叫,叫完食唔曬又會做成浪費!烤羊肉串($20/串)烤羊肉串一叫係4串起,份量夠大,每塊肉都好大塊,用鐵枝串住,面頭佈滿孜然粉同辣椒粉。食落羊肉味足、唔騷、羊肉烤得好軟、重口味既我覺得可以鹹小小。羊肉餡餅(半份)$50半份羊肉餡餅有兩個,一人一個岩岩好。餡餅外表炸得金黃色,咬第一淡好酥脆,而且唔油膩。食到有羊肉既時候有驚喜,好多汁阿!一路食d汁一路滴落碟到。羊肉碎有肥有瘦,加埋洋蔥碎係入面,調味剛剛好,羊肉一樣都係唔騷,好食
呢間餐廳除左有新疆菜之外,仲有川菜同埋粵菜。

羊肉串

烤羊肉串($20/串)

羊肉餡餅(半份)
羊肉餡餅(半份)$50
半份羊肉餡餅有兩個,一人一個岩岩好。餡餅外表炸得金黃色,咬第一淡好酥脆,而且唔油膩。食到有羊肉既時候有驚喜,好多汁阿!一路食d汁一路滴落碟到。羊肉碎有肥有瘦,加埋洋蔥碎係入面,調味剛剛好,羊肉一樣都係唔騷,好食!

新疆手工拌面

新疆手工拌面 $98
老闆娘同我地介紹新疆手工麵既菜式大概有兩款,麵都係自己人手打的,一個係凍食冇肉既新疆手工涼皮子,一個係熱食有肉既新疆手工拌面。身為食肉獸當然係揀左後者 新疆手工伴麵。一上菜,覺得個麵色澤好豐富,因為有紅椒粒、青椒粒、翠肉瓜粒、番茄粒、羊肉粒。而且配料比得好多,一d都唔孤寒!手工麵口感煙韌,味道一食係有小小番茄既酸味,跟住會有小小辣,因為有番茄,所以食落都算清新。
水煮龍躉球$188
食左幾款新疆菜,試埋呢到既川菜。呢到既水煮魚用既係龍躉,有別於一般既川菜館。龍躉球冇骨,所以好適合食魚怕食骨既人。龍躉球好大片,大概有6塊左右。份量唔算好大,兩個人都可以食到。除左龍躉球外,仲有d紅椒、青椒、茄子同埋薯粉。龍躉球肉未算係好滑,但勝在夠大塊,厚肉,所以淡淡肉都幾開心。味道夠曬重口味,有d辣、小小麻、薯粉加埋湯汁食好惹味。

總括黎講,今次食新疆菜都幾滿意,除左菜式好多選擇,仲可以一次滿足埋食川菜同粵菜。服務好,店員加茶加得好勤力,老闆娘亦好好客,周不時同食客傾下計,又會關心下d食物岩唔岩食,好有人情味既餐廳。
羊肉串
羊肉餡餅(半份)
新疆手工拌面
2018-06-06 76 瀏覽
天山小館 新疆新發現最近很多人都鐘情新疆西藏自由行,探索風土民情、當地特色,但動輒就要數星期什至一個月,一下子打消我這種打工仔的念頭,新疆之旅應該短時間都很難滿足,但新疆菜就一定要試試,彌補一下我的遺憾。羊肉餡餅熱騰騰新鮮即叫即炸的餡餅,外皮薄薄的,香脆可口,一咬開時熱氣溢出,濃濃的羊味湧來,羊肉肉碎握成的肉餅,非常扎實和肉味濃,肉汁亦非常多。新疆手工拌麵手工麵非常彈牙,厚厚的麵條份量相當十足,加入青椒、紅椒、辣椒和羊肉粒,醬底偏辣,經攪拌後醬汁沾滿了麵條,惹味得很!招牌陳醋咕嚕肉炸得香脆的咕嚕肉,和一般坊間的比起來的甜酸度,當中的酸度較重,相信是陳醋的由來,配料亦見到提子乾,相當特別,送白飯一流!
天山小館 新疆新發現

新疆手工拌麵

2018-05-29 1261 瀏覽
友人喜歡周圍去發掘不同地方的食物,他知道這裡有新疆菜,當然不會錯過啦 ^_^我覺得奇怪,為何招牌會有山的標誌,是否與附近一間登山店舖互相輝映呢 ^_<初以為似中菜小館子,原來與茶餐廳格局相似,但座位比茶餐廳更寬敞,坐得更舒適。雖然這裡有中菜,但我們專程來食新疆菜的。所以我們點了「新疆手工羊肉饀餅」、「新疆手工涼皮子」及「新疆手工伴麵」。新疆手工羊肉饀餅,店員告知可點半份 ($98 一份四個,$50 半份兩個)。正當我們猶豫一份會否太多之際,半份是很好的選擇 我們不好羊肉,但新疆菜大部份都是羊肉,所以點了這菜!幸好,羊羶味不太濃,饀餅炸得金黃香脆,餡料豐富,很有特色的小吃。新疆手工涼皮子,因為「涼」,這道菜適合夏天享用!涼皮子加了很多配料,爽口又惹味!新疆手工伴麵,麵條煙靭,配料十足!我們點了小辣,層次及色彩都很豐富!每樣新疆菜都很有特色,很有風味
友人喜歡周圍去發掘不同地方的食物,
他知道這裡有新疆菜,當然不會錯過啦 ^_^

我覺得奇怪,為何招牌會有山的標誌,
是否與附近一間登山店舖互相輝映呢 ^_<

初以為似中菜小館子,原來與茶餐廳格局相似,
但座位比茶餐廳更寬敞,坐得更舒適。

雖然這裡有中菜,但我們專程來食新疆菜的。
所以我們點了「新疆手工羊肉饀餅」、「新疆手工涼皮子」
及「新疆手工伴麵」。

新疆手工羊肉饀餅

正當我們猶豫一份會否太多之際,半份是很好的選擇

我們不好羊肉,但新疆菜大部份都是羊肉,所以點了這菜!

新疆手工涼皮子
新疆手工涼皮子,因為「涼」,這道菜適合夏天享用!
涼皮子加了很多配料,爽口又惹味!

新疆手工伴麵
新疆手工伴麵,麵條煙靭,配料十足!
我們點了小辣,層次及色彩都很豐富!

每樣新疆菜都很有特色,很有風味
2018-05-24 101 瀏覽
成日都去銅鑼灣搵食,今日轉場黎到天后。同朋友都想食中菜,最後黎左呢間家庭式餐廳~一坐底侍應哥哥就遞上茶,招呼周到。一睇menu, 原來呢度出名新疆菜,主打羊肉菜式,可惜我地今日想食廣東菜多d,下次再食羊啦唯有~因為得兩個人ge關係,我地只係叫左一飯一麵一菜。份量幾大碟下,夠四個人食。馬拉盞炒好香,唔會好多油。呢個炒拉麵有d似干炒牛河,係換左個河粉做拉麵。好中意個麵質,食落口煙煙un un,仲落左好多芽菜同芝麻,夠香口。最後呢個蒸雞飯,好多件雞~d飯有雞油所以食飯都有雞味~最特別係佢地加左d紅米一齊蒸,夠哂健康。另外想讚下服務,侍應哥哥主動加水,老闆娘又夠哂nice!

因為得兩個人ge關係,我地只係叫左一飯一麵一菜。
馬拉盞炒通菜

份量幾大碟下,夠四個人食。馬拉盞炒好香,唔會好多油。
干炒手工拉麵(牛肉)

籠仔蟲草花蒸雞飯

另外想讚下服務,侍應哥哥主動加水,老闆娘又夠哂nice!
2018-05-24
馬拉盞炒通菜
干炒手工拉麵(牛肉)
籠仔蟲草花蒸雞飯
2018-05-21 104 瀏覽
天后一帶真的好多特色食店中菜其實也有分好多地區的菜式,而這間天山小館主打有新疆菜、川菜、廣東菜,很適合港人口味。是個適合一家人來吃晚飯的地方。各式各地的中菜,愛吃羊肉的不妨試試這裡的新疆菜,因為我不好吃羊,所以沒有點有羊肉的菜式但餐廳菜式選擇豐富,還有好多菜式想試試涼皮子酸酸辣辣好開胃,手工涼皮子充滿彈性,質感厚實,不會一夾就斷,入口亦較彈牙雞肉新鮮嫩滑,啖啖口水汁,好開胃鐵板上的啫啫煲吸收了醬料精華,令芥蘭好惹味!滿足的晚餐
天后一帶真的好多特色食店

是個適合一家人來吃晚飯的地方。

但餐廳菜式選擇豐富,還有好多菜式想試試

涼皮子酸酸辣辣

重慶口水雞

雞肉新鮮嫩滑,啖啖口水汁,好開胃

啫啫芥蘭煲

鐵板上的啫啫煲
吸收了醬料精華,令芥蘭好惹味!
滿足的晚餐
2018-04-25
  • 新疆手工涼皮子
  • 重慶口水雞
  • 啫啫芥蘭煲
2018-05-03 573 瀏覽
最近開始對普通西餐中菜生厭,不約而同聽幾個朋友介紹有間烤羊肉新疆菜幾好食,今晚決心黎食重香料既菜式refresh下。十幾頁圖文並茂既menu有少少花多眼亂,睇左幾次都未下定主意,於是趁同行朋友遲到、阿姐埋黎斟水既空檔問下有冇好介紹。 阿姐隨口講左幾味,重點係最後佢指住羊肉餡餅話:「呢個就必食啦」,好,一於咁話。羊肉餡餅 ($50) 半份金黃香脆既外貌已經令人胃口大開,「咔嚓」一聲咬開酥皮後,肉汁應聲而出,頓時有種食緊小籠包既錯覺。 肉汁豐盈既餡料明確感覺到彈牙扎實既肉質同肉鮮味,洋蔥香而冇喧賓奪主,羊肉佔左起碼九成,真材實料。即叫即炸需時,但外皮甘香鬆脆,表面完全冇多餘油份,名不虛傳。 將碗內盛載既精華飲盡,十分滿足。新彊手抓羊排飯 ($98)超頹既賣相令我係朋友落單時面色一沉,上菜時圖與現實相符亦冇令我有一絲期望,估唔到食落好有驚喜!本來覺得手抓羊排同飯冇咩色水,感覺淡味又唔夠餸,原來飯底係用上湯煮成再撈左羊油,單獨食飯都好夠味。中式煮法當然會將羊肉煮至全熟離骨,但手抓羊排依然保持柔軟嫩滑有彈性,口感似幼嫩版既牛肋條,滑嘟嘟啖啖肉。 我其實唔太鐘意食羊,但今次竟然令我感受到傳說中食羊

羊肉餡餅 ($50) 半份

羊肉餡餅

新彊手抓羊排飯 ($98)
新彊手抓羊排飯

中式煮法當然會將羊肉煮至全熟離骨,但手抓羊排依然保持柔軟嫩滑有彈性,口感似幼嫩版既牛肋條,滑嘟嘟啖啖肉。 我其實唔太鐘意食羊,但今次竟然令我感受到傳說中食羊既人鐘意既羊羶味。 羊肉入口基本上只食到普通肉鮮味,但咀嚼下餘味帶一絲清新既羶味,準確而言應該係羊既鮮甜味,相信用料夠新鮮先有呢個水準。
新彊手抓羊排飯

特別想讚下伴碟既紅蘿蔔外表平平無奇,點知甜到痴線,用黎送油飯可以清下味蕾,秒速清碟。

水煮龍躉球 ($188) 小辣
龍躉大塊厚切、僅僅熟、嫩滑有魚味,真正將新鮮食材發揮得淋漓盡致。 最鐘意手掌咁大既龍躉球完全冇幼骨或魚鱗,啖啖幼嫩既魚肉同富膠質軟腍既魚皮,滑不溜口,仲鑊氣十足添。
水煮龍躉球

小辣水煮魚對我黎講唔太辣,但花椒、指天椒、青陽辣椒等香氣完全滲入食材,香而不辣。 除左常見既芽菜之外,配料仲有大量軟腍入味既茄子,重點係最底放滿兩大碗薯粉,煙煙韌韌、索滿惹味湯汁,食到一條不留。
水煮龍躉球

菜式味道真係值滿分,不過份量偏大,只係得羊肉餡餅同手抓羊排可以叫半份,羊肉串燒亦最少要叫四串,對人數少既客人黎講比較難叫餸。 如果招牌菜大盤雞、干煎大蝦等都可以增設半份,令客人可以試多d唔同款就好喇。

同一般家庭式小店一樣,冇任何奢華高檔既裝潢,但整體光猛企理,坐係卡位內亦可以靜靜地傾計,適合家人朋友聚會。

除左自動自覺定時幫我地添茶之外,我比較深印象係另一位店員見我地望住墊台個張食物推介圖,忽然好由心而發、舉起手指公,用近乎回味緊既語氣講碟饟包肉好好味。 可以推想佢地平時員工會圍埋一齊用膳試菜,對菜式有一定了解,唔似得連鎖食店問多句都答唔出。

埋單後店員仲問我地意見,除左好好食真係講唔出咩大道理,惟有袋好張九折傳單下次再黎啦~
水煮龍躉球
作为一个地道的新疆人,是多么的想在香港这个美食天堂找到一家地道好吃的新疆餐厅。由于香港大学附近的巴依餐厅周一休业,在别人的推荐下求其次来了这家天山小馆,菜品的味道是真的不敢恭维,色泽则foodie都无法挽救。我们是将近下午6点到的这里,店里没有一个顾客,按照想念程度点了凉皮,馅饼,水饺,拌面,大盘鸡,老虎菜以及烤肉。下面来一道道说道说道。凉皮:这应该是这些菜里最好吃的了,就是面筋有点少,辣椒应该是四川的小红辣椒,没有晒干磨成辣椒面弄成辣椒油,味道还行,但是欠缺一点新疆味道。馅饼:新疆的馅饼在我的记忆里应该是蒸出来的,但这个是炸的,没有了面食的感觉,里面的馅量还可以,就是孜然味洋葱味欠缺,只能说一般般。水饺:这个是为了给孩子吃才点的,味道真的很一般,既然是羊肉水饺,那肯定得有羊肉的香和洋葱的清淡,可是完全没有感觉到。拌面:新疆拌面的配菜应该是看着让人很有食欲,番茄的味道基本都已经入在汤里,汤汁能够将面条染色。但这家清清淡淡的葫芦瓜,让人看着很没有食欲。大盘鸡:如果这能叫大盘鸡,那新疆家家户户的爸爸妈妈都能称为大厨了,要是没人告诉我这叫大盘鸡,我是不会觉得这是大盘鸡的!皮蛋面应该是大盘鸡吃
大盘鸡:如果这能叫大盘鸡,那新疆家家户户的爸爸妈妈都能称为大厨了,要是没人告诉我这叫大盘鸡,我是不会觉得这是大盘鸡的!皮蛋面应该是大盘鸡吃完,再放进剩下的汤汁里面吃,但这家一开始就将皮蛋面泡在了汤汁里面,完全没了大盘鸡的感觉。
老虎菜:这个老虎菜的味道真的完全是用香精香料凑出来的,老虎菜中应该是只有洋葱番茄和青椒,稍稍用食盐调味,而不是青色不够用黄瓜凑,辣味不够用小辣椒凑。
烤肉:能将烤肉烤成这个味道实在是让人佩服,肉不好吃先不说,孜然味食盐味完全没有,上面的辣椒面完全看不出,吃了一串就停下了,实在是无法下咽啊!
这应该是我吃过史上最难吃的新疆菜了,而且价格还十分的不友好,强烈强烈不推荐!
凉皮
馅饼
大盘鸡
老虎菜
烤肉
2018-04-30
凉皮
2018-04-27 109 瀏覽
好朋友剛去了新彊, 她說可以直航烏魯木齊,  旅遊不算太遙遠!   她遊罷北疆喀納斯、吐魯番、可可托海, 乘坐越野車穿越天山峽谷, 這是旅遊新體驗, 好好玩!   她很懷念新彊菜, 所以今晚要找間新彊食店.打開 Open Rice, 看見 天山小館, 朋友回憶起天山峽谷, 就決定到此試試.   從天后地鐵站步行至水星街, 大約 7 分鐘, 位置好方便.  餐廳門面很闊, 給人印像光猛整潔.餐廳門外張貼了餐單及圖片, 主打新疆及廣東菜.  菜式吸引.並設有外賣.餐廳座位闊落, 有四人卡座, 也有長枱.   梳化座位那邊還設有大電視.  我們被安排了卡座, 既舒適又寬敞.  侍應迅速送來熱茶, 好窩心.餐廳老闆娘好落力, 可能見我們是新客人, 親自送來餐單, 並介紹此店的招牌菜. 餐單彩頁印刷, 圖片設計清晰.  價錢合理.  先看新彊菜,再看傳統廣東菜.我們先點了新疆風味小食:羊肉饀餅  $50/ 2 件 富北方風味, 饀餅比較大件, 即叫即制, 上枱熱騰騰,  表面炸得極香脆.  老闆娘提點我們要慢慢吃, 小心燙口.饀餅外皮香脆, 內包着滿滿的羊肉饀料, 混有洋蔥,  比小型的廣東點心
並設有外賣.
餐廳座位闊落, 有四人卡座, 也有長枱.
梳化座位那邊還設有大電視.
再看傳統廣東菜.
我們先點了新疆風味小食:
羊肉饀餅  $50/ 2 件
饀餅外皮香脆, 內包着滿滿的羊肉饀料, 混有洋蔥,  比小型的廣東點心入口感覺更出色.
手抓羊半份 $118
吃新彊菜必食, 因為羊肉營養豐富, 幫助人體驅寒保暖, 健脾補腎.   半份兩個人吃,  剛剛好.
因用手抓食用而得名, 所以我們 用手執羊架來吃,  羊肉味好香, 肉嫩滑而味道鮮美, 點些新彊特產, 孜然粉, 更添美味.
脆皮牛腩  $128
牛腩吃得多, 炸成脆皮形式, 真是第一次嚐試, 脆皮牛腩一碟五塊, 每塊開半.
牛腩品質細經挑選, 不會過肥, 質感好,  煮得稔軟, 醃得入味, 外皮炸得酥脆, 入口鬆香, 酒客配啤酒也不錯.
豬頸肉米線 $55
豬頸肉燒得香,   份量多,  好大碗. 配料還有豆腐卜, 我們選了雞湯做湯底,  好清甜, 米線夠滑, 好好食.
朋友話港制新彊菜很美味, 真的不俗.  我以為此餐廳的廚藝不錯, 無論新彊菜及廣東菜, 也做得好用心. 是一間不可多得的食肆

• 羊肉饀餅
  • 手抓羊
  • 豬頸肉米線
2018-04-18 229 瀏覽
平時與女朋友不是吃西餐就是日本菜,實在太悶,今天就搞搞新意思,來到天后的天山小館吃新彊菜。餐牌有新彊菜、廣東小炒及川菜任君選擇,價錢不算十分便宜,但食物份量非常多,整體性價比高。招牌陳醋咕嚕肉雖然說要吃新彊菜,但都女朋友說今天不吃羊,所以叫了咕嚕肉,但卻有意外驚喜,因用上陳醋所以色澤較深,而香濃味醇,甜酸適度,外層香脆,肉質嫩滑,沒半點油膩感。金沙琵琶豆腐鹹蛋加熱融化成金黃流沙般,包裹住製作工序繁複的琵琶豆腐,一上枱鹹蛋香味四溢,按捺不住立刻往嘴裡送,一咬外皮酥脆,而內裡軟嫩,味道鹹香帶勁,層次豐富。大盤雞今天主角大盤雞的確大盤,鮮美雞件夾雜著青椒、紅椒鮮亮的色彩,軟爛薯仔的澱粉混合在湯汁中,用筷子夾起寬且薄的手拉麵條,在香濃微辣的湯汁中攪拌幾下,立刻被稠密的湯汁包圍,放到嘴裡麻辣鮮香,菜式看似簡單,但其實調味分量之間的平衡拿捏恰到好處,粗糙細膩並存。

2018-04-18
2018-03-22 101 瀏覽
慶祝生日飯局,大家都想吃新口味,朋友介绍,今晚就来個新疆菜,店子不是开在商業購物大街,走的是樸實路线。来到大西北,一定是食羊。新疆手抓羊:肉嫩滑吾肥腻,有羊肉味但又太羶。新疆手做羊肉饀餅:皮薄又脆,炸但又吾油,手切饀料又Juicy,邊度揾?羊肉水餃:皮薄帶靱度,饀料足又好Juicy!羊肉串燒: 火候控制刚刚好,腍而不鞋。風沙魚肝:未食過,好像是雞肝和豬肝混合體。大盤雞:味道好特别,有点似带微辣嘅葡汁。主角不是雞,而是在下面的麵條和薯仔。脆皮牛腩:脆皮燒腩就吃得多,這個是第一次,夠創意!基本上每道都做到色香味,冇得輸!
新疆手抓羊:肉嫩滑吾肥腻,有羊肉味但又太羶。

羊肉水餃:皮薄帶靱度,饀料足又好Juicy!

羊肉串燒: 火候控制刚刚好,腍而不鞋。

風沙魚肝:未食過,好像是雞肝和豬肝混合體。

脆皮牛腩:脆皮燒腩就吃得多,這個是第一次,夠創意!

基本上每道都做到色香味,冇得輸!
2018-03-19
2018-02-11 2868 瀏覽
老媽今晚約了一班耆英吃盆菜賀新年,只有老爸一人留在家中.....咁得閒!?為免他太悶,我決定要他來我家修理東,修理西,其實我也是為他好,讓他不用無所事事,哈!我當然不會要他修理完便走咁不孝,必定跟他吃餐好。老爸最愛吃羊,記起前排睇食評時提及一間有新疆烤羊的小店。新疆菜!?有新意,一於齊齊去吧!店子門面挺搶眼,大大個燈光店名招牌鑲在店子正中,門口就貼滿不同款式的餸菜相片,睇落幾吸引。內裏裝潢簡約平實,環境光猛,跟一般的茶餐廳相似,但地方寬敞得多。一邊設有一排多張四人卡座,另一邊有一排泊牆的長沙發座配四人枱,而中間則有一行數張四至六人枱,兩邊通路闊落,出入方便。看看餐簿和各份餐牌,設計清晰,分有推介菜式、小食、新疆菜、川菜、廣東菜、蔬菜類、豆腐類、飯類、湯類、米線類和飲品等,選擇不少,又有特式。******************************今晚目標是羊, 在多款新疆的羊肉菜式中, 老爸看中新疆手抓羊排飯 ($98)。滿滿的米飯上放了四件羊排, 週邊伴着清甜的紅蘿蔔。每件手抓羊排 雖略為細小, 未能令人滿足, 但勝在味道美味, 令老爸吃得津津有味。每件羊排 都連帶軟骨 或骨排,
看看餐簿和各份餐牌,設計清晰,分有推介菜式、小食、新疆菜、川菜、廣東菜、蔬菜類、豆腐類、飯類、湯類、米線類飲品等,選擇不少,又有特式。
新疆手抓羊排飯
每件羊排 都連帶軟骨 骨排, 嫩肉中夾雜着一層薄薄的筋膜, 亦有一層肥膏, 但並不算肥膩, 反而甘香油潤, 還帶點羊羶味, 突顯羊肉的風味, 這份羊羶正合老爸心水, 讚不絕口。
新疆手抓羊排飯
而我就很喜歡羊排下的米飯, 索了羊肉汁 羊油, 還加入香料 炮製, 味道香濃, 又有羊肉香, 平時少吃飯的我, 也忍不住添飯, 哈!
新疆手工羊肉饀餅
另一道羊肉菜式是新疆手工羊肉饀餅 ($88/4件; $50/2件), 即點即炸, 熱辣辣上枱, 很吸引。兩件饀餅 都好有份量, 大大件, 脹卜卜, 炸得金黃香脆。又薄又脆的外皮包着滿滿的饀料, 饀料全是羊肉, 用料十足, 啖啖肉, 並沒有夾雜肥膏, 吃得放心, 而且富有肉汁, 同樣有點羊羶味, 滿有風味, 一客很有特式的小吃。
黑松露炒龍躉球
點了兩道羊的菜式, 老爸應該滿足晒, 是時候輪到我, 我就當然揀魚啦! 揀了一客屬廣東菜的黑松露炒龍躉球 ($148), 一客約有七八龍躉肉, 伴上爽脆口的翠玉瓜、少許三色椒粒 蔥段, 並配搭黑松露醬, 賣相挺吸引。
黑松露炒龍躉球
趁熱馬上試試龍躉肉, 潔白的肉質雖沾上黑松露 , 但黑松露味並不突出, 有點失色。每件大小厚度中等, 魚肉 片片分明, 並沒有夾雜任何魚骨, 啖啖肉, 肉質嫩而帶爽, 味道挺鮮味。最喜歡連帶着魚皮 的魚肉, 多份油潤的膠質, 亦欣賞它調味合宜, 但略為油了一點。
估不到這間隱蔽的小館有齊川菜、廣東菜, 還有少見的新疆菜, 三大菜式集於一身, 真是不能看輕小店的威力, 小店也可為大家帶來驚喜, 用心去發掘它們的縱影吧!
2018-02-11