2022-03-31 424 瀏覽
-//位於銅鑼灣新加坡餐廳,招牌海南雞飯喺香港總共有三間分店,都幾多人幫襯㗎🥰📍原味小籠包 (2隻) $28果然皮薄餡靚,一咬落去啲肉汁就滿瀉🥰上面插着嘅係醋🤣配埋啲醋一齊食 正呀📍天天海南雞 (半份)$158一份係$248,但半份嘅份量都算多了賣相擺盤都幾吸引,好似都幾高級😎仲有舊青檸仔吱落海南雞度 酸酸地🤣肉質都幾滑,完全冇肥肉㗎,配埋白飯📍招牌超級水果茶 $38呢杯就要讚下喇~係超大杯 兩個人share就啱啱好,原本以為會好甜,但飲落啱啱好入邊仲有啲果子、水果,咁大杯真係好抵飲#銅鑼灣美食 #餐廳推介設加一服務費✔️抵食程度:🌝🌝🌝🌑🌑📍天天海南雞飯 (Fashion Walk) (銅鑼灣)銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2號舖

//位於銅鑼灣新加坡餐廳,招牌海南雞飯
喺香港總共有三間分店,都幾多人幫襯㗎🥰

📍原味小籠包 (2隻) $28
果然皮薄餡靚,一咬落去啲肉汁就滿瀉🥰
上面插着嘅係醋🤣配埋啲醋一齊食 正呀

📍天天海南雞 (半份)$158
一份係$248,但半份嘅份量都算多了
賣相擺盤都幾吸引,好似都幾高級😎
仲有舊青檸仔吱落海南雞度 酸酸地🤣
肉質都幾滑,完全冇肥肉㗎,配埋白飯

📍招牌超級水果茶 $38

呢杯就要讚下喇~係超大杯 兩個人share
就啱啱好,原本以為會好甜,但飲落啱啱好
入邊仲有啲果子、水果,咁大杯真係好抵飲

#銅鑼灣美食
#餐廳推介
設加一服務費✔️

抵食程度:🌝🌝🌝🌑🌑

📍天天海南雞飯 (Fashion Walk) (銅鑼灣)
銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2號舖
2022-03-08 346 瀏覽
呢間海南雞飯店,位於喺天后維園同埋銅鑼灣鬧市交界,裝修非常高格調,枱與枱之間亦很有距離,樓高兩層,晚上坐喺窗邊亦可以睇到維園好靚嘅景,難怪每一次晚飯人客滿座,很難先可以攞到位。 一場嚟到當然要試下佢嘅鴛鴦海南雞,一半係燒雞一半係白切雞,上碟睇到佢嘅賣相咁精美就知道師父嘅功力非常之好,燒雞香濃香脆有肉汁,白切雞非常嫩滑亦都好有雞味, 醬汁亦都非常多選擇,有薑蓉辣椒醬,同埋當地出名嘅甜醬油. 呢度亦都有多款出名嘅小菜包括肉骨茶,入面亦都落足料,除咗肉之外仲有好濃嘅白胡椒湯,完全同當地食嘅味道一模一樣. 嚟到呢度,最記得要叫佢嘅特色飲品,呢度嘅果汁沙冰係非常之足料,同埋有好大量水果,入面絕無加糖水,大家千祈要試。

2022-02-04 1730 瀏覽
之前一直想來試吓新加坡過江龍 - 天天海南雞飯,今晚一試果然唔錯,原來仲係新加坡米芝蓮推介餐廳,來頭不小🧛‍♂️先講地點喺銅鑼灣夠晒方便,餐廳嘅座位都好闊落,幾個朋友聚會都唔怕迫夾。食物嘅種類好多選擇,單看餐牌已經好吸引,由小食正餐到甜品都好豐富🧛‍♂️冬天最適合飲湯,我哋叫咗個椰子燉湯滋潤一下。椰子燉湯擺盆精緻,上枱時職員還會用火槍燒一燒椰子外殼,視覺效果一流。份量其實都夠二至三人分享🧞‍♂️燉湯好清不油膩,味道好濃郁清甜。椰子嘅味道都好突出,整體都好好飲。至於主菜海南雞都有三款主打,包括正宗海南雞、天天海南雞、天天燒雞,我就試咗新加坡米芝蓮推薦嘅天天海南雞🧞‍♂️賣相一看都已經好吸引,不得不稱讚這餐廳的擺盤都非常別致。除了平時食開的三款醬汁,淋在海南雞的醬汁味道好特別,甜甜的帶點檸檬香氣。肉質就好嫩滑,配上醬汁非常好吃🧚食完雞想要少少辣的刺激一下味蕾,酸菜石斑必點!石斑啖啖肉,唔食魚嘅朋友都盛讚!除了酸菜,還有一點麻辣在口腔蔓延,超正!$138 仲食到石班性價比超高🧞‍♂️最後當然要叫返個甜品作結尾,「花好月圓」菜式名稱改得都很有意境。一吃原來是豆漿花,好清甜香滑,豆味非常濃郁🧚

冬天最適合飲湯,我哋叫咗個椰子燉湯滋潤一下。

椰子燉湯

椰子燉湯
天天海南雞
酸菜石斑
  • 花好月圓
Worst experience - staff was unprofessional, the room was filled with inattentive staff, mopping floor, flipping garbage bag next to your table; unbelievable !Food was terrible. Chicken was tasteless, stone pot rice was lukewarm.Very poor hygiene

Very poor hygiene
小妹今日黎銅鑼灣Fashion walk 呢度,決定向2019年米芝蓮金牌得主天天海南雞飯朝聖一番雞吉祥物形象設計得好鬼馬😂店員好快就安排左座位比我地,環境主要以射燈照亮為主,燈光偏暗好快我同朋友就決定到食超值二人餐入面有6個菜式螺片燉雞湯螺片、雞肉、紅棗好足料👍🏻海南水果沙拉🥗入面有草莓🍓、石榴,面頭灑上南薑梅粉,味道酸酸甜甜,清新又開胃出面食肆都好難搵到呢款咁特別既菜松露蝦多士一上枱已經聞到好大陣黑松露香味,外層炸到金黃色相當誘人內裡原來充滿蝦膠,口感十分豐富,又脆又彈牙好味等食主角海南雞飯既時候,餐具下的簡介紙有關於當年天天海南雞飯獲得米芝蓮時的彩蛋,連廚神Gordon Ramsay 都話要寫個服字,睇到小妹十分期待雞飯既駕到天天海南雞+石頭窩雞油飯嘩!「人氣爆棚,雞飯之皇」相當之有氣勢,雞肉果然相當嫩滑,無多餘脂肪,加埋秘製底汁,鮮味好出,配埋石頭窩雞油飯,果然雞好吃,飯更好吃飯粒粒分明,每粒散發住雞油香+香茅味,好食到停唔到口飲品方面由熱飲到冷飲都好多選擇薑桃鴨屎香檸檬茶桃味濃🍑,薑味相對淡,唔會好甜,幾開胃花好月圓(豆腐花)以為係一個普通豆腐花,原來係凍食,估唔到食第一啖已

雞吉祥物形象設計得好鬼馬😂

好快我同朋友就決定到食超值二人餐
入面有6個菜式

螺片燉雞湯
螺片、雞肉、紅棗好足料👍🏻

海南水果沙拉🥗
出面食肆都好難搵到呢款咁特別既菜

松露蝦多士
一上枱已經聞到好大陣黑松露香味,外層炸到金黃色相當誘人

內裡原來充滿蝦膠,口感十分豐富,又脆又彈牙
好味

天天海南雞+石頭窩雞油飯
嘩!「人氣爆棚,雞飯之皇」相當之有氣勢
飯粒粒分明,每粒散發住雞油香+香茅味,好食到停唔到口

飲品方面由熱飲到冷飲都好多選擇

薑桃鴨屎香檸檬茶
桃味濃🍑,薑味相對淡,唔會好甜,幾開胃

花好月圓(豆腐花)
以為係一個普通豆腐花,原來係凍食,估唔到食第一啖已經可以感受到佢既滑溜
而且豆味濃,可以講係小妹食過最好味既豆腐花

呢個晚餐,絕對滿足到小妹愛食海南雞飯既心願
前菜至甜品都咁有驚喜,一定會再Encore

• 花好月圓
  • 天天石窩雞飯
  • 松露蝦多士
2021-12-13 168 瀏覽
天天海南雞飯 今日喺銅鑼灣行街經過決定一試🤩星期四晚上七點食 好彩有位唔洗等 入面都好full好多人食,位置方面都坐得都幾舒服😌好似高級餐廳咁!我地叫左以下食物:前菜:涼拌秋茄 $38凍冰冰嘅茄子其實都好好食,好重口味🤪調味調得正!好開胃天天海南雞(例牌)$ 158個雞汁同醬汁都好正! 雞肉就好滑!真係超級好食兩個人食絕對足夠👍🏻最緊要係無骨呢😜😜黃金蠔烙$ 108蠔烙係我既大推介😍炸得超級香脆!而且蠔嘅份量亦非常豐富😛一係啖啖蠔肉。酸菜石斑 $ 128石斑份量好多😍厚身啖啖肉,而且係無骨的仲會有菇 芋絲 入哂d味🤩醉酸辣辣既酸菜魚 好吸引!豆花美祿恐龍$ 32呢杯飲品超級大杯!美祿味非常重😚兩個人飲都岩岩好🤪
天天海南雞飯 今日喺銅鑼灣行街經過決定一試🤩

我地叫左以下食物:

前菜:涼拌秋茄 $38
凍冰冰嘅茄子其實都好好食,好重口味🤪調味調得正!好開胃

天天海南雞(例牌)$ 158

黃金蠔烙$ 108
蠔烙係我既大推介😍
炸得超級香脆!而且蠔嘅份量亦非常豐富😛一係啖啖蠔肉。

酸菜石斑 $ 128
石斑份量好多😍厚身啖啖肉,而且係無骨的
仲會有菇 芋絲 入哂d味🤩
醉酸辣辣既酸菜魚 好吸引!

豆花美祿恐龍$ 32
呢杯飲品超級大杯!美祿味非常重😚兩個人飲都岩岩好🤪

一碟平平無奇嘅海南雞飯🐥究竟係點樣由新加坡開店開到黎香港呢🤣今次終於有機會一探究竟‼️去到銅鑼灣嘅分店 環境一啲都唔似傳統既海南雞店反而感覺有少少似中高價中菜館😛餐牌除左海南雞外 🐤仲有好多其他選擇一次滿足晒咁多願望😝👉🏻超值二人餐👩🏻‍🤝‍👩🏽💰HKD 3️⃣8️⃣8️⃣天天海南雞 (中份)🐥呢個海南雞皮薄肉厚🤤 雞肉食落非常非常非常嫩滑😍雞皮仲去晒油👍🏻 怕肥人仕都可以放心食晒落肚🕺配埋經典三色醬真係正到一個點👻天天石窩雞油飯🍚雞油飯又係另一個精心傑作🤩 雞油分佈均勻得黎唔會太過油膩😛 而且用石窩上 全程都熱辣辣🌶 冬天食一流😍松露蝦多士🍤🍞蝦多士炸得好香脆👻 咬落去仲有好厚嘅松露醬🤤 雖然熱氣左啲🙈但係好食就唔理咁多啦🤣xd南薑海南水果沙律🥗呢個沙律係一大盆番石榴加少少士多啤梨🍓 上面仲灑左啲話梅粉 酸酸地又健康又開胃🧏🏻‍♀️螺片燉雞湯🥘個燉盅外形好架勢😂 不過今次個湯就對我黎講咸左少少🙈適合重口味人士😛花好月圓🌸個名改得咁好聽 其實係一碗豆腐花😂 但係佢味道正之餘仲要質感滑到好似飲緊水一樣😍一啜就吸左落肚🙊可以話係我咁耐以黎食過最滑既豆腐花🤤值得一試呀😝👉🏻 桃膠菊花桂花雪梨菜 (跟餐)💰H

一碟平平無奇嘅海南雞飯🐥

但係佢味道正之餘仲要質感滑到好似飲緊水一樣😍
一啜就吸左落肚🙊
可以話係我咁耐以黎食過最滑既豆腐花🤤
值得一試呀😝

👉🏻 桃膠菊花桂花雪梨菜 (跟餐)
💰HKD1️⃣8️⃣
好滋補☺️
真材實料既感覺🤤

👉🏻 Mojito
💰HKD 6️⃣8️⃣

加一服務費✅
2021-12-09 196 瀏覽
這是第三次吃這間來自新加坡的過江龍了。晚市推出二人及四人套餐,更有期間限定的暖笠笠二人套餐,每日只限三十份。天天雙拼 (中份天天雞+中份天天燒雞) - $288還是天天海南雞更勝一籌,不愧是米芝蓮菜式,沿用新加坡總店的做法及食材。那大肥雞涼涼的雞肉肉厚多汁,無肥膏和雞腥味,入口超嫩滑鮮嫩,那暖暖的秘製雞汁更是錦上添花;燒雞皮薄香脆,最適合沾特色秘製辣醬、薑蓉及淮鹽三款調味。黑金叉燒 - $88以熱騰騰的鐵板上,還有「滋滋」聲的彈油聲,叉燒以半肥瘦入口為最佳,幾近入口即化,滿佈亮澤的麥芽糖,有煙火香氣。松露蝦多 - $68多士炸得酥脆而不油膩,蝦膠咬開有原隻大蝦,非常爽口彈牙;鋪面有濃郁的黑松露醬,夾層內餡更有很多黑松露,十分飄香。竹蔗茅根馬蹄薏米水(熱) - $26味道十分清甜,底部有很多湯渣,可見真材實料,清熱健脾又祛濕。
這是第三次吃這間來自新加坡的過江龍了。

天天雙拼 (中份天天雞+中份天天燒雞) - $288

黑金叉燒 - $88
松露蝦多

松露蝦多 - $68
竹蔗茅根馬蹄薏米水(熱)

竹蔗茅根馬蹄薏米水(熱) - $26
松露蝦多
竹蔗茅根馬蹄薏米水(熱)
今日去完銅鑼灣行街,同K先生去咗食我哋一直想食嘅天天海南雞飯,餐廳環境舒適,食物高質。點咗個超值二人餐同黃金大蝦,份量很多,樣樣都很好食,性價比很高。南薑海南水果沙拉酸酸甜甜,非常開胃。有士多啤梨、無花果、番石榴,yummy yummy螺片燉雞湯味道清甜而且湯料很多,冬天飲燉湯非常滋補。松露蝦多士超好味,新鮮熱辣,外層多士炸到脆卜卜,多士裡面有大隻蝦肉和厚厚的黑松露。天天海南雞飯(中份)分量超多,足夠2 個人食,雞肉非常嫩滑,配理三色醬料食,味道一流。天天石鍋雞油飯油飯超香,軟硬度適中⭐️黃金大蝦🦐K先生超喜歡食蝦,所以除了點個超值二人餐之後,都點理黃金大蝦。賣相很靚,外層鹹蛋黃很香濃,炸到脆卜卜,蝦肉彈牙又爽口。花好月圓質感比平日食開的港式豆花更幼滑,好食到想食多一碗。

南薑海南水果沙拉

螺片燉雞湯
味道清甜而且湯料很多,冬天飲燉湯非常滋補。

松露蝦多士

天天海南雞飯(中份)

天天石鍋雞油飯
油飯超香,軟硬度適中

⭐️黃金大蝦🦐

花好月圓
質感比平日食開的港式豆花更幼滑,好食到想食多一碗。

2021-12-06 1027 瀏覽
放假食乜好?同老公Fashion Walk shopping完,經過門口覺得好有氣派,以為淨係食海南雞,原來仲有其他新加坡菜,就决定入去試吓啦。入到餐廳感覺非常有格調,近門口有個酒吧區,再入到另一邊環境偏昏暗好有情調🥰每枱都有蠟燭仔,好似西餐廳咁,但又有中式特色茶具茶壺😆樓底好高,仲有特色吊燈。餐牌都有好多選擇又有套餐,我地比較鐘意散點😊我地選了松露蝦多🍤呢個超好味,比想像中大份🥰炸到金黄色,外皮好香脆,蝦膠好彈牙,黑松露份量都多,整個都好惹味,好好食😋天天海南雞(中份)來到必點啦🐔肉質嫩滑,最驚喜海南雞辣醬🌶夠辣好啱我🔥哪吒鬥海個名夠特別😆其實係海鮮喇沙配拉麵侍應哥哥送上枱已經好吸引,個麵分開上,角度好似凌高咁🤣個喇沙海鮮好大煲(配料有蝦,青口,魷魚,豆卜)喇沙椰香味濃郁帶有咖喱味,所以有些辛辣味道,將拉麵放入喇沙內,加埋入哂味豆卜,又香濃好美味🤤鴛鴦菜花用馬拉盞炒夠哂鑊氣,加上用石鍋上,配埋蝦米同魚仔好香口夠惹味😋香橙蜜桃好濃嘅果味夠哂fresh🤣又夠大杯。整體呢度食物都唔錯,環境座位都感到舒適,侍應都親切友善,值得再來👍

餐牌都有好多選擇又有套餐,我地比較鐘意散點😊我地選了

松露蝦多🍤
呢個超好味,比想像中大份🥰

天天海南雞(中份)
來到必點啦🐔肉質嫩滑,最驚喜海南雞辣醬🌶夠辣好啱我🔥

哪吒鬥海
個名夠特別😆其實係海鮮喇沙配拉麵

鴛鴦菜花

香橙蜜桃
好濃嘅果味夠哂fresh🤣又夠大杯。

2021-12-02
  • 黑松露蝦多士
  • 鴛鴦菜花
今晚同男友黎到銅鑼灣食天天海南雞。好多年前去新加坡旅行都係當地食過。過江龍黎到香港就變左高級版,仲加左好多唔同ge野食。天天海南雞(中份)$158 同餐廳一樣名ge招牌菜一定要試下啦。雞夠滑,仲有啲jelly,唔錯。雞油飯$38 雞油飯正,有啲餐廳黃薑飯當雞油飯,得個色但無味。呢度ge雞油飯非常唔錯。古法肉骨茶$148 有成4大舊骨,arm晒食肉獸,仲有好多枝竹同豆卜等等,非常足料。我地未食過古法ge肉骨茶,唔知應該係咩味,但呢個湯對我地黎講就咸左啲,但因為食啲料都勁飽,所以其實我地都無咩飲到啲湯哪吒鬧海$148 個名幾得意,其實即係laksa. 麵分開裝,造型好得意,係夾起左ge麵。材料都好豐富,有蝦,青口等等ge海鮮,亦有豆卜等等。湯底非常濃郁,建議上枱就要盡快趁熱食。招牌超級水果茶$38 係名符其實ge超級水果茶啊. 係超級大杯啊. 上枱果陣我地都嚇親。$38黎講真係超級抵啊。我地兩個人好盡力咁飲都飲唔晒。生果都有好多eg蘋果, 奇異果, 橙, 熱情果, 非常豐富。天天特式豆腐花 食到尾聲原來仲有豆腐花送。我見隔離枱都有,不過就唔知係咪枱枱都有啦。埋單果陣既然有9折,其實唔折價錢

天天海南雞(中份)$158

雞油飯$38

古法肉骨茶$148

哪吒鬧海$148

招牌超級水果茶$38

天天特式豆腐花

埋單果陣既然有9折,其實唔折價錢都合理,折左當然更抵啦。

過江龍✈️🇸🇬集齊新加坡四個米芝蓮街坊人氣品牌裝修出奇地摩登 仲有bar枱有酒飲😏職員大大隻 雖然凶神惡煞有啲似黑社會但個個都好Nice 做野好爽手🤣🔹天天海南雞(細)$158白雪雪既海南雞,明顯皮薄零肥膏!無雪味但同時亦無鮮味😧我可以大膽形容為無咩味!純粹靠面頭秘製雞汁、醬料及豉油去提取味道,而且質地鞋鞋地柴柴地,我地真心覺得好一般😮‍💨🔸黑金叉燒 $88同食開既叉燒有啲唔同😮‍💨omg 呢到係用豬腩肉!!🙄好肥美呀頂唔順!味道甜甜地非常惹味!!鐵板上熱焫焫,肉質好稔又入味,如果食開肥叉一定好鍾意😅🔹松露蝦多 $68蝦多士好厚身🤩色澤金黃香脆到極,面頭蝦膠唔吝嗇,而中間係墨魚蝦膠,兩「膠」相撞何其彈牙😂雖然松露味道唔算突出,但即叫即炸,口感有層次,實在好唔錯🥰推介~🔸喇沙脆腩 $148食過潮庭既脆腩好好味😝見到呢到有諗都唔諗即叫,外形似足炸蠔,炸皮又薄又酥脆,食薯片咁款,可惜牛腩柴左啲🥲有啲失色!有喇沙醬既加持,都拉唔返幾多分😅🔹山渣丸子 $58外形討好,乒乓波咁上下大😳其實係山渣湯圓,外面包一層紫薯,再痴滿一粒粒脆米,即係酥炸湯圓🤣有山渣既酸酸咪咪,唔會過甜!創意無限,配搭新奇😋好食
過江龍✈️🇸🇬

🔸黑金叉燒 $88

🔹松露蝦多 $68

🔸喇沙脆腩 $148

🔹山渣丸子 $58
外形討好,乒乓波咁上下大😳其實係山渣湯圓,外面包一層紫薯,再痴滿一粒粒脆米,即係酥炸湯圓🤣有山渣既酸酸咪咪,唔會過甜!創意無限,配搭新奇😋好食!

🔸白飯(1-2人)$38
海南雞理應配油飯,不過太heavy搞唔掂🤣叫個白面靚仔算啦,用石鍋仔裝住不但吸睛👀而且keep warm效果一流,貼心位喎😉
  • 松露蝦多
  • 山渣丸子
2021-11-30 154 瀏覽
又發現呢度係pet friendly餐廳,先嚟探探路,confirm 吓可唔可以帶寵物嚟,有冇嘢可以比大蛋糕食,再決定我們仨幾時出巡天天海南雞拼燒雞呢款海南雞比較少脂肪,肉質軟身有肉汁,燒雞同樣少脂奶厚肉,皮少少脆,肉質比較爽口帶咸香酸萊石班一大串鮮花椒好有麻勁,比酸菜味更突出,石斑厚厚佔半碗,肉質比較厚實,伴大量菇同芋絲雞油飯(1-2人〉用石鍋原個上,保溫效果一流,坐outdoor 耐咗都仲熱,飯粒粒分明

天天海南雞拼燒雞

酸萊石班

雞油飯(1-2人〉
2021-11-28
2021-11-29 68 瀏覽
今日放工行過去fashion walk,見到呢間天天海南雞飯有米芝蓮推介,就抱住朝聖的心態入去了。裏面裝修都幾有品味,好舒服,座位好寬敞!我哋兩人的座位都像平時的四人枱首先餐牌就是一個一個米芝蓮公仔,好吸睛,好似要我試咁!於是就點了幾個名菜。啊!不得不讚就是這裏使用的所有餐具!每款都是非常精巧!富有特色!真的比得上米芝蓮的星級餐廳!首先到桌的就是海南雞飯,先說說飯,雞油飯是用一個小瓦煲裝著!比一般的海南雞飯店賣相更加吸引,而且這煲的保溫效果非常之好!真的讚!而雞的肉質非常嫩滑,配上自家製特別醬油,口感比一般的海南雞飯店更鮮甜!我很喜歡那個自製辣醬,小甜小辣,吃下去很有層次!酸菜魚,魚肉相當滑,湯的酸辣度適中很易入口,而且份量都不會太多,很適合情侶一起享用!肉骨茶,肉汁鮮嫩而且骨茶香膿!另外我很喜歡豆卜,因為比較少在肉骨茶上找到,原來這配搭非常相襯!越南咖啡,啡味重而不過,配上略偏甜的越南的煉奶,就像西方的”茶走”,相比其他越南咖啡店的越南咖啡,這款算比較易入口!果然是米芝蓮推介的餐廳,裝修舒服,很適合一班愛高級享受的朋友們聚會或慶祝!

2021-11-29 98 瀏覽
今日就去試吓聞名已久嘅新加坡過江龍,天天海南雞飯Dinner ,記得呢間飯店初初來香港嘅時候,好多人食比較難book位,直到宜家都係一樣人氣不減,Book 定位就比較穩陣去到唔駛等😎我哋去咗銅鑼灣名店街嘅分店,餐廳裝修非常時尚,環境帶昏暗,有別於一般傳統食海南雞飯的餐廳,幾好feel,我同朋友坐低睇咗好耐嘅餐牌,都係覺得食二人餐最抵食,有齊餐湯,頭盤,主菜,甜品,非常抵食,呢個環境當然有杯洒配合下仲開心🥂🥂▪️超值二人餐 $388✨南薑海南水果沙拉水果沙律包括有番石榴,士多啤梨,無花果,帶輕輕嘅南薑味,面頭再灑上類似梅子粉嘅調味料,酸酸甜甜非常開胃✨松露蝦多士蝦多士份量十足,多士面頭蝦大大隻,有少少松露千島醬,中間包住蝦膠加厚厚嘅松露醬,爽口彈牙,所有嘢加起來味道非常之夾,同埋啱啱炸起超級好食😋✨螺片燉雞湯燉湯非常清澈清甜,完全冇油份響湯面,而且湯料十足,就像老火湯一樣,飲落順喉舒服✨天天海南雞海南雞份量好多,雞就係傳統新加坡製作嘅海南雞一樣,雞皮爽脆,雞肉滑溜,冇乜多餘嘅肥膏,有少少醬油喺面,其實就咁食唔需要點任何醬汁都好夠味,但食海南雞必須要加埋醬料三寶(黑醬油/薑蓉/辣椒汁)才有風

▪️超值二人餐 $388

✨南薑海南水果沙拉

✨松露蝦多士

✨螺片燉雞湯

✨天天海南雞
海南雞份量好多,雞就係傳統新加坡製作嘅海南雞一樣,雞皮爽脆,雞肉滑溜,冇乜多餘嘅肥膏,有少少醬油喺面,其實就咁食唔需要點任何醬汁都好夠味,但食海南雞必須要加埋醬料三寶(黑醬油/薑蓉/辣椒汁)才有風味

✨天天石鍋雞油飯
呢個雞油飯簡直就係精粹,非常入味,而且軟硬適中,我就喜歡加大量薑蓉一齊食,油飯就是海南雞的好朋友

✨花好月圓 (豆腐布甸)
豆腐布甸好滑好滑,而且充滿豆香,一啲都唔甜
,呢個甜品為這一餐作為完美嘅終結

▪️Hillock bond road Chardonnay
House Wine by glass $68
最欣賞係佢嘅酒杯,好靚,當然呢隻白酒都好好飲,原來配海南雞飯杯酒係咁好飲,加上呢度嘅環境,非常開心
  • 雞油飯
  • 黑松露蝦多士