2023-01-11
去開沙田新城市一田買嘢,見到有間新加坡過江龍嘅海南雞都幾出名,就同朋友去試下。坐落去都係乾淨同埋闊落嘅。見到餐牌其實有幾個品牌嘅產品可以一齊嗌曬,見到餐牌本身有蛇羹都好有興趣,不過朋友話唔食,就一於食佢嘅普通二人餐喇,性價比最高。先來鳳梨涼瓜干貝燉龍骨湯,雖然有涼瓜,但味道不會苦,反而有一陣甘甜的口味,不説還以為是冬瓜, 湯有淡淡肉味,非常順口。湯水夠清甜,但唔會好油,雖然無鳳梨的果甜,但整體都唔錯,好足料,亦好夠熱。前菜揀咗海南沙律,見到用咗好多番石榴同士多啤梨配以肉鬆組成,食落好新鮮,酸酸甜甜,加上水果表面灑了一層梅子粉,令前菜非常開胃。與此同時,肉鬆令整份海南沙律味覺上有所昇華,令原本酸甜的味道再有咸的後勁,更易入口,同朋友都食唔停。黑松露蝦多士炸到金黃色,好香好脆。多士中間更有一層蝦滑同黑色嘅墨魚滑,口感彈牙,味道鮮甜,不油膩。多士上更有木魚和菜絲減少了油膩感,同時配以每啖都有嘅大量黑松露醬的香味,令整碟多士味道非常多層次。海南雜菜煲蔬菜新鮮且煮至軟到啱啱好,雜菜有娃娃菜,小唐菜,粉絲,磨菇等等既配料,非常豐富。湯底亦有陣陣雞湯味,應該是用雞湯煲出黎,都好清甜。同時雞腎、雞潤,
海南雜菜煲蔬菜新鮮且煮至軟到啱啱好,雜菜有娃娃菜,小唐菜,粉絲,磨菇等等既配料,非常豐富。湯底亦有陣陣雞湯味,應該是用雞湯煲出黎,都好清甜。同時雞腎、雞潤,粉絲和雜菜索晒汁的味道,雞腎好夠爽口,整體鮮甜入味,份量亦都好足。
雞油飯非常大碗,一個煲可分成4碗飯,保溫功夫做得好好,食到最後都係暖笠笠,飯粒粒分明,而且啖啖雞油香味,但係又唔會話太油啱啱好,好乾爽。
天天海南雞同平時出麵食開嘅海南雞有少少唔同,上面嘅秘制雞汁有啲似蒸雞上面嘅芡汁,但係又會帶到雞嘅鮮味。雞肉皮薄肉滑無骨無肥膏,十分健康,連皮食我都覺得冇罪疚感,然後又係冇骨啖啖肉。二人餐嘅海南雞就有半隻,肉質好夠嫩滑,配菜嘅瓜亦都係十分爽口,雞配有3個醬 ,有黑醬油,辣醬同薑蓉。黑豉油相對上比較濃味同杰身,就咁食會比較鹹但係配埋飯就啱啱好。
搵朋友就揀咗恐龍美祿,朋友覺得好足料,同喺新加坡飲嘅味道好相似,甜度剛好,味道亦不會很淡,有非常濃滑的美祿味。我就叫左杯酸柑桔蜜,酸酸甜甜好開胃而且飲到最後仲有粒話梅,令杯嘢keep住啲味都唔會變淡。
最後額外嗌多咗個豆腐花嚟,好大兜,亦都好夠清甜,唔需要加黃糖已經夠味道,亦已經可以食到佢嘅豆味,下次嚟食嘅話都會嗌多次豆腐花。