2009-03-16 71 瀏覽
Before going for movie, we went to this food court for a late lunch. I got a rice set which include a grilled chicken with spicy rice, greens, and a winter melon soup. All are awful. May be cafe de carol or fairwood can do better than it. forget this and sure won't visit this again.

2009-03-09
2009-03-05 379 瀏覽
24/2(二) 7:30pm道謝G小姐的Zambra午膳後,先到圖書館打打書釘,繼而會合奧運站的阿梁,涉足東薈城.物質上沒多大收穫,覓點心露快慰;一心欲赴機場的萬豪用優惠價享用其自助晚餐,無奈給半價優惠拖垮了雅致,唯到"河合屋"了事.店內感覺挺開揚的,坐於較隱蔽的卡座,點了吉列豬扒蛋鍋$45,豬軟骨烏冬$41,三文魚手卷(加$6).三文魚手卷--乏脆的紫菜包裹著零碎的三文魚粒及略具嚼感的珍珠米,終究六蚊雞的手卷,就這樣了...豬軟骨烏冬--選了麵豉湯底,味道非極重;烏冬乃司空見慣的超市貨色;然而,豬軟骨肉地腍化,倒合意的!吉列豬扒蛋鍋--作前菜的蟹籽沙律可免之;而附送的茄子及蕃薯天婦羅炸得挺乾脆,內裏仍保留點點濕潤感.此外,蛋鍋的吉列豬扒給蛋液浸淫片刻,質感微脆,縱原味不重,肉質尚鬆化;煮至七成熟的洋蔥滑蛋好佐飯也!隨餐的凍檸茶只作蜻蜓點水式略過,水準亦對辦!年青女侍應們雖經驗尚淺,貴在服務竭誠,笑臉常掛.對高檔次的餐廳卻步的朋友,這家位於大食代內的港式日店或可入列!
24/2(二) 7:30pm

隨餐的凍檸茶只作蜻蜓點水式略過,水準亦對辦!

2009-02-24
2009-02-16 11 瀏覽
近來不知為何愛上行山這個活動…所以週末又和中學同學行山…這次由梅窩走到東涌…將近十二點在梅窩起程…到達東涌都快要四點了…行了這麼久…當然要吃個下午茶啦…吃下午茶又不想太飽…我和sheep都選了越南湯河…Sheep要了生熟牛肉河…河粉的份量幾大…生牛肉有四片…薄薄的…大概是雪藏牛…不過尚有牛味…湯底說不上是鮮美…sheep說香葉味很濃…普普通通…河粉不夠滑…我就是擔心河粉不夠滑…所以把套餐裡的蕃茄雞絲湯河改成了湯檬粉…店裡其實已經煮好一大煲蕃茄湯底…把檬粉煮熟再加雞粉然後放湯…蕃茄湯底不夠蕃茄…淡淡的…像是蕃茄薯仔湯的朋友卻又欠缺了豬骨味…雞絲當然是鞋的…其實有時候我都不明白為什麼大部分的雞絲都是鞋的…是不是因為雞有某些部分不夠嫰…如雞胸…所以就把它弄成絲…吃起上來會好一點? 簡簡單單又一餐…晚上還要去ANNUAL DINNER再狂吃呢…
吃下午茶又不想太飽…我和sheep都選了越南湯河…

(1)泰國美食 : 醬爆豬肉煎蛋配蝦醬炒飯 跟冬瓜湯 ($36) - 煎蛋ok.醬爆豬肉好味同幾滑.蝦醬炒飯只屬一般..冬瓜湯都有幾件冬瓜,但湯就好多味精........(2)學記粥麵 : 要左白粥 ($11) 同灼生菜 ($12) - 白粥好綿,有米氣,good...灼生菜好老,唔得但係勝在冇油...
醬爆豬肉好味同幾滑
.蝦醬炒飯只屬一般..冬瓜湯都有幾件冬瓜,但湯就好多味精
........
...灼生菜好老,唔得
但係勝在冇油...
泰國美食 : 醬爆豬肉煎蛋配蝦醬炒飯 跟冬瓜湯
學記粥麵 : 白粥正 , 灼生菜唔得
學記粥麵 : 白粥正 , 灼生菜唔得
  • 學記粥麵 : 白粥
2009-01-18
星期六無無聊逛入東薈城,行咗一個圈都唔知食咩好!食店人頭湧湧,唯一呢間鐵板燒有位坐,友人提議試一試!牛扒海鮮餐----有飯有湯有菜有魚有蝦有有魷魚有牛扒,雖然不是用什麼頂級食材,但其中魚同牛朳出奇地好喎!魚煎得面層幾香,牛朳肉質可入口,個蒜蓉汁好惹味.蒜蓉炒過嘅油墨菜同芽菜都唔錯!係跟餐個白飯爛爛地.雞朳拼魚餐----我個餐就多嘢食D喇!雞朳個汁同牛朳一樣,雞皮煎得脆脆地肉都幾好同埋最緊要係無雪味!其實已經比旺角通菜街某D店舖收幾百蚊嘅做得好!Food Court仲想點?
2009-01-07 7 瀏覽
其實我對東涌大食代呢個food court冇乜好感因為每次去啲食物既質素都係唔得之前黎過濠江風情食佢啲焗飯, 都係唔掂今次就試佢個豬扒包下午茶, 出奇地不錯~!個豬扒包有蕃茄, 生菜同沙律醬..細看下仲發現有啲好細粒既洋蔥!唔怪之得食嗰時會有淡淡既洋蔥味~好香呢豬扒也不俗, 真係即叫即整, 脆脆的個包都好好, 烤過, 咬落去好鬆軟~唯一唔好就係佢啲沙律醬搽得好似唔係太均, 攪到好易滴出黎~至於跟餐個湯我都覺得唔差~係中湯黎, 起碼唔會飲到口渴先啦~
其實我對東涌大食代呢個food court冇乜好感
因為每次去啲食物既質素都係唔得
之前黎過濠江風情食佢啲焗飯, 都係唔掂
今次就試佢個豬扒包下午茶, 出奇地不錯~!

唔怪之得食嗰時會有淡淡既洋蔥味~好香呢
豬扒也不俗, 真係即叫即整, 脆脆的
個包都好好, 烤過, 咬落去好鬆軟~
唯一唔好就係佢啲沙律醬搽得好似唔係太均, 攪到好易滴出黎~
想吃甜品,原本要了芒果紫米露及芝麻湯圓,兩個也要熱的芒果紫米露她說只有凍,但完成後才跟我說,我要求換,要了芋頭椰汁西米露,這個算好,至少不太稀,而且有椰汁味,芋頭又大大粒,已滿足了芝麻湯圓,皮多過芝麻,芝麻味不太重……湯加了薑但不熱行完這個 food court 後第一時間想落返去haagen dazs,但太遠關係也退而求其次喇…
想吃甜品,原本要了芒果紫米露及芝麻湯圓,兩個也要熱的

芝麻湯圓,皮多過芝麻,芝麻味不太重……湯加了薑但不熱

2008-12-18 1 瀏覽
看似cheap美食廣場, 其實也比M或大快活高檔次.黎過2-3次都幾好.今次好似係葡式, 焗雞扒飯, +她最喜的 多春魚, 還有湯.焗飯夠熱, 好, 有d蒜片在上面, 香濃可口.多春魚熱辣辣, 新鮮炸起, 份外脆.而她的冬蔭公湯也聞說幾不錯.東涌就遠d, 但這兒的野食也不錯呀.
看似cheap美食廣場, 其實也比M或大快活高檔次.

黎過2-3次都幾好.

焗飯夠熱, 好, 有d蒜片在上面, 香濃可口.
多春魚熱辣辣, 新鮮炸起, 份外脆.

而她的冬蔭公湯也聞說幾不錯.

東涌就遠d, 但這兒的野食也不錯呀.
冬蔭公泡飯
2008-11-09
羊肉咖哩套餐(45),價錢偏貴,但在這個美食廣場的食物來說不算是太貴了。有一個印度湯跟餐,洋蔥圈、白飯、印度烤餅、咖哩羊肉、薯仔沙律,都算很豐富,咖哩是印度的一種、羊肉也入味,但是放涼了一點,最好味的是烤餅,即叫即整,熱辣辣,點咖哩一流。一向不太喜歡美食廣場,可是速食文化的重點是快,這裏都算做得快,而且出餐的賣相很像外國的咖哩快餐,用鐵盤盛著,整體質素都算可以咁啦,不過可能貴左少少。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1426324

• 烤餅
2008-10-29 1 瀏覽
送機, 搭港鐵先來到東涌. 早到之際, 去機場解決食, 不如在東涌解決食.常在樓下(商場外)看見一個food court 的物體, 始終都只顧轉車, 東薈城基本上未細心行過. 一邊逛一邊慢慢摸, 摸上二樓, 醫肚的時間到了.這裡選擇很多, 東南亞各式菜式有齊, 我則選了一個台灣鹵肉飯.沒有配飲品, 不過一個清湯已經足夠. 鹵肉同肉躁味道不錯. 做得真的很台式. 這裡一個茶式一個counter, 每樣都有專門既師傅負責, 不會像其他店鋪的大師傅, 一人操多個茶式, 而變得有參差.家人來電, 過青馬橋了, 快快把飯食完, 入機場. 下次在東涌, 或其他大食代, 再試試其他菜.....不過, 沒有日本飯麵, 有點可惜.

$40 (其他)
2008-10-13 1 瀏覽
事隔幾日又來東涌,不過今次另有目的。經過上次後已有目標,就是濠江風情的豬扒飽,厚厚的豬扒飽分量十足,飽身很香脆,主角的豬扒算是香滑多汁,吃不出鬆肉粉及雪藏味道,不過就不及Yan的厚切,另外配角的沙律醬甜甜酸酸,我最鍾意。之後再去另一檔要了豆腐喇沙,材料有一般的芽菜、豆卜、魚片外,還有釀三寶,釀豆腐、釀辣椒幾特別;精髓的湯底,顏色不夠深,味道不夠鮮濃,不過尚算醒胃。東薈城的食肆再也沒有吸引,近期將會陸續再來,真不知要去那裡覓食了。
事隔幾日又來東涌,不過今次另有目的。

豬扒飽
喇沙
2008-10-08 9 瀏覽
要留肚給夜晚的愉景灣大餐,我在濠江風情點了個豬扒包餐。 豬扒包本身味道不俗,面包香脆鬆化兼有之,我最欣賞厚切豬扒鮮嫩有肉味,如果蕃茄與生菜比例可以提高會更好。不過貌似羅宋湯的餐湯就太差了,用料單薄似是滲水,而且味道酸得來不是帶鮮而是帶「宿」,我不禁懷疑店方用了不太新鮮的食材去烹調。 加上先前的海南雞飯經歷,下次暫時都不會再訪大食代了。
要留肚給夜晚的愉景灣大餐,我在濠江風情點了個豬扒包餐。

加上先前的海南雞飯經歷,下次暫時都不會再訪大食代了。
  • 豬扒
2008-09-14 5 瀏覽
收工留堂開會,出到來已是早上十點多,剛好大食代開門,在此來個早餐,總好過去那些酒家.晨早流流見到學記麵家,一大窩牛雜已經如箭在弘,又有元朗人說過學記的牛雜有水準,來到大食代的分店,順路一試.牛雜也是大家吃慣的牛腸,牛肺,金錢肚,牛膀等等,這店的牛腸做得很乾淨,乾淨到連肥膏也沒有,難怪看落好像很瘦.小弟吃牛腸愛吃腸內的肥膏,如果沒有的話,就大打折扣.牛膀幾鬆化,但帶點苦味,牛肺彈牙爽口,而金錢肚鹵得入味.每一處也吸盡鹵水味,但這店的鹵水的味道有點怪,不知怎說,濃又不是,質感略嫌稀薄,餘韻更帶點點如黑椒的辣味.不久,味精反應即刻上腦,渾身不自在.

不久,味精反應即刻上腦,渾身不自在.
$25 (早餐)
2K
11-9-2008趁人少少同朋友去搭昂坪 360, 上車前0黎呢度醫醫肚. 朋友去買潮州鹵水0野, 我又0黎到越南 counter 既然食過太古城及尖沙咀新港中心的 Food Republic 越南生牛粉, 今次試埋呢檔啦. 叫了生牛肉湯河 ($29) 配一條春卷 (+ $10), 及兩串沙爹雞 (+ $10) 俾朋友食.As usual 先呷啖牛湯, 完全無應有的牛味, 比天后「水源霖」的仲淡, 仲要係先淡口後味精, 即使落了九層塔, 生洋蔥, 大量蔥花, 少量鵝蒂及魚露都於事無補, 唔掂! 牛肉俾 d 湯浸到熟晒, 好硬好0鞋, 無味道, 唔好食; 而河粉就米香欠奉, 滑滑的, 不過腍 bad bad, 麻麻.春卷夠脆, 不過唔夠熱, 餡料 (得碎豬肉及木耳) 較單調, 最重要係魚露鹹而不香, 好麻麻.沙爹雞就十足炸雞軟骨, 硬硬0地又0鞋得刺口腔的, 可幸香料幾惹味; 沙爹醬完全唔係沙爹, 味道十足「淡口版馬來西亞咖喱」, 唔得.朋友的鹵水蛋 + 鵝 + 豆腐大碗飯 (!?) 亦唔好得好多 -- 鹵水汁少一份香醇, 不過味道都算夠, food court 0黎講及格啦;
11-9-2008
朋友的鹵水蛋 + 鵝 + 豆腐大碗飯 (!?) 亦唔好得好多 -- 鹵水汁少一份香醇, 不過味道都算夠, food court 0黎講及格啦; 蛋同豆腐好入味, 不過鹵水汁麻麻, 結果食味亦麻麻; 鵝片都入味, 不過好0鞋好臊, 呢隻鵝真係老喇 -_-" 大碗飯澆上了太多的豉油, 賣相嚇人, 我亦唔敢試.
環境光猛開揚, 衛生麻麻, 食物就幾唔掂, 下次再0黎的話都係穩穩陣陣, 去三巡買海南雞算了.
可能你會問, 既然食物唔掂, 仲俾 OK 面?

咁不如你話我知, 人在東薈城 + lunch budget $55 或以下, 可以點? 唔好叫我食老麥!
先淡口後味精的越南生牛肉湯河
0野食汁料都唔掂
潮州鹵水0野
唯一無咁多豉油的一角
2008-09-02 11 瀏覽
19-8-08 (二)天朗氣清,是日“愛上藍,戀上綠”,坐吊車有些戰戰惊惊,但沿途風景實在太迷人了。回到東涌,已是下午茶時間。附近沒有什麼選擇,只得逛逛大食代。三巡海南雞飯: 雖然是下午茶價錢,份量都不算少,雞肉頗滑,但沒有雞味,飯則不錯。照例附上難喝的味精湯,為何不給一杯水呢。韓式牛肉飯: 牛肉麻麻地,凍冰冰的。有外國人取食物時要求一杯水,店員支支唔唔,指東指西打發他。外國人的神情既迷惘,又苦惱……唉,大食代總是為一杯水失禮人。
19-8-08 (二)

附近沒有什麼選擇,只得逛逛大食代。
韓式牛肉飯: 牛肉麻麻地,凍冰冰的。
唉,大食代總是為一杯水失禮人。