2009-09-10 14 瀏覽
機場一日遊出發到機場客運大樓的「3D動畫之旅」之前先在東涌醫醫肚先!估唔到差唔多3點都仲有gum多人有唔少人係度hea/用下notebook/吹水等左陣先有位逛了一圈都幾多選擇價錢合理我地挑選了:牛肉撈檬 ($3x) - 牛肉同個汁都ok, 不過檬粉好碎, 好難夾; 有唔少辣椒粒, 阿寶幾次唔小心食中 =P叻沙 ($3x) – 有3隻中蝦同幾塊魚片, 寶覺得湯底唔夠香濃, 不過個面線不錯, 唔會過“林”下次有機會係度試下甜品先!
機場一日遊
出發到機場客運大樓的「3D動畫之旅」之前
先在東涌醫醫肚先!
估唔到差唔多3點都仲有gum多人
有唔少人係度hea/用下notebook/吹水
等左陣先有位

逛了一圈
都幾多選擇
價錢合理

我地挑選了:

下次有機會係度試下甜品先!
叻沙
牛肉撈檬
2009-08-24 18 瀏覽
食晚餐韓食幾吸引, 叫左漿爆牛肉石頭飯.好多人幫親呢間韓食, 要排隊等.全部新鮮製作不過d 牛肉有d軔,醬就少左dd菜生生地勝在夠大份
食晚餐

韓食幾吸引, 叫左漿爆牛肉石頭飯.
好多人幫親呢間韓食, 要排隊等.

全部新鮮製作
不過d 牛肉有d軔,
醬就少左d
d菜生生地
勝在夠大份

2009-08-02
2009-08-20 18 瀏覽
呢日諗住去d冇咁多人既地方睇戲, 跟住就山長水又遠去左東涌東薈城下午去左呢間鉄板燒食飯。因諗住唔會點差同埋之前在澳門食過好味, 所以咪今次在呢間try 下。點知, 大失所望.....好彩叫左兩個餐, 否則餓死....坐底個時唔太多人, 咁我地諗住叫兩個餐, 咁坐底一陣就有湯飲la, 跟住等左起碼4個字先有第一樣芽菜食, 跟住所有野陸續炒,食住等la有個魚扒大蝦-魚扒得正常大人1/3隻手掌咁大, 大蝦只係近中蝦size, 仲要唔新鮮ga其他野唔洗再講, 得以下各點:- 全部野食在你面前勁...........................落鹽去炒\- d野食好咸, 所以好似迫你要叫野飲咁- d食物唔新鮮, 蝦有d"霉" 總之唔想去食......
有個魚扒大蝦-
其他野唔洗再講, 得以下各點:
- d野食好咸, 所以好似迫你要叫野飲咁
- d食物唔新鮮, 蝦有d"霉"

總之唔想去食......
招牌
2009-08-16
招牌
白飯
2009-08-18 20 瀏覽
已經有多個一年無到東涌,今日除咗去行吓買吓,重遊舊地,當然喜歡呢度抵食及即叫即造的印度薄餅及燒雞.雖然這裏其他的特色小店食物都出色,但印度咖喱,這裏造得不錯,及當時有個印籍隔籬鄰舍話我知才曉.他一家大細都係呢度外賣回家.當曰試過之後,每三晚有一晚都係食佢.搬離咗東涌有一年多,平常Honey就係我出外工幹,接我飛機時,順道到訪.一慰口腹.今日都是一樣,我選擇薄餅加兩件燒雞已夠,另外還有蕃茄粟米湯.Honey的套餐還有咖哩雞飯,份量剛剛好.一定要提,就係那兩個任攞的香草醬和印度辣椒醬,點雞及薄餅都一流.出面好難揾到咁放心衛生又抵食嘅印度菜!
已經有多個一年無到東涌,今日除咗去行吓買吓,
重遊舊地,當然喜歡呢度抵食及即叫即造的印度薄餅及
燒雞.

雖然這裏其他的特色小店食物都出色,但印度咖喱,這裏
度外賣回家.

當曰試過之後,每三晚有一晚都係食佢.
順道到訪.一慰口腹.

今日都是一樣,
我選擇薄餅加兩件燒雞已夠,另外還有蕃茄粟米湯.
Honey的套餐還有咖哩雞飯,份量剛剛好.

出面好難揾到咁放心衛生又抵食嘅印度菜!
收銀處
我的選擇
套餐大大份
  • 印度薄餅
2009-08-04 7 瀏覽
行完大佛有D肚餓,我哋就嚟food republic 食D嘢,呢度冇下午茶餐,價錢都唔平。我哋order 咗雞粥加油炸鬼($40)和熟牛肉金邊粉($29)。雞粥加油炸鬼 - 粥底都唔錯,雞皮就肥咗D又冇乜肉,油炸鬼唔掂,完全唔脆。熟牛肉金邊粉- 痳麻哋,湯底一般,牛肉都OK嘅,金邊粉冇味。好內冇嚟呢度,食物質素差咗,衛生麻麻,D碗筷唔乾淨,價錢又唔平。

雞粥加油炸鬼 - 粥底都唔錯
,雞皮就肥咗D又冇乜肉
,油炸鬼唔掂,完全唔脆

熟牛肉金邊粉- 痳麻哋
,湯底一般,牛肉都OK嘅,金邊粉冇味

2009-07-26 107 瀏覽
first time visit is yet another disappointment like many other restaurants in HK. The expectation is big, and the disappointment is bigger...ordered the prawn laksa which doesnt taste like any laksa I have eaten before, it looks like it but taste like some spicy soup, strange...the fish cake in the noodle taste extremely rubbery; prawns with no head makes me feel it is not fresh and only the dried fried bean curd taste normal. Noodle is overcooked so its too soft...1 out of 10Oyster cake from Ta

Oyster cake from Taiwan stall is disappointing too, I cant help it but wonder why they added frozen veggie(corn, carrot and peas) in the cake...quite disgusting come to think of it.

should have drove further to the airport to eat....
2009-07-26
2009-07-08 17 瀏覽
去完昂平出返東薈城食豬扒包好好食!~佢個包好似烤過黎, 塊豬扒好厚肉d菜同沙津醬岩岩好~~~!!真係幾唔錯!
去完昂平出返東薈城食豬扒包

好好食!~佢個包好似烤過黎, 塊豬扒好厚肉

d菜同沙津醬岩岩好~~~!!

真係幾唔錯!
2009-07-07
2009-05-11 13 瀏覽
母親節與媽媽去左東薈城,行左一陣就去左食個午餐先再行過。呢度同好多既商場一樣都有美食廣場。這裡的美食廣場有好多不同國家和城市既美食,除左有基本既日、韓同港式外,仲有台灣、新加坡、雲南,連澳門都有,選擇很多。最後我同媽去食了雲南米線。我要左個辣雞腳牛展雲南米線+蒸蛋。碗米線既份量十分大堆頭,除了雞腳、牛展外,仲有花生、大量九菜同芽菜絲,裝得滿滿。外表是啡啡沉沉的,感覺就有點像藥材湯咁。湯底紅紅夠辛辣,配埋米線就更加好味,因為米線都吸收哂喲湯汁。至於牛展就尚算滿意不會太過硬同韌。鹵水雞腳味道不過不失,最好食係隻鹵水蛋,鹵水汁入味,食落咸咸香香,比主菜更好。不過稍為覺得芽菜同九菜太多,佔左成半碗咁多!減番少少就會好喲。至於個蒸蛋,並冇任何配料,蛋滑滑的而且份量不少。不過個蛋就十分之咁咸,一定加了大量味精同盬去蒸。而媽媽亦說佢整個餐既野食都幾咸,食完有少少唔舒服。總結來說,味道一般,不過份量就十分足夠,而價錢都係$35,算係抵食夾大件之選。不過如果要再試,就會試其他店既野食,因為真係有好多選擇!但個FOODCOUNT環境叫做不錯,涼涼的冷氣、而且位都幾多下而又唔會太逼太嘈。

辣雞腳牛展雲南米線
蒸蛋
2009-05-10
2009-05-10 12 瀏覽
曾幾何時我對越南湯河又是一輪熱熾, 用平靚正形容便最貼切不過.讀 High School 的時候, 每逢爸爸不用上班的時候, 便會駕車一起走去吃牛湯河. 那裡的牛湯河, 大碗非常, 配料通常還有牛栢葉和大量的金不換和芽菜. 當時來說, 大約港幣三十多元已經吃得非常飽足的了.那回港以後, 跟食友搜集找尋, 越南牛肉湯河良莠不齊. 有的跟普通廣東湯河根本沒兩樣, 有的水準很高, 不論是湯底, 河粉, 牛肉也是跟足正宗的做法.是日跟組長和專兄打蝶前, 自己往 food court 的一邊吃吃快餐.東薈城跟我以往來的已經不一樣了, 大家打算一起集合的麥當當已被其他直銷服裝店取締. 美食廣場也經過翻新, 世界各地的美食也可以一一品嚐, 有味道濃郁的印度咖喱, 有剌激辛辣的韓式泡菜, 還有香氣惹味的日本鐵板燒.經過我一番的巡視後, 離集合時間不遠, 來一個越南牛肉湯河正好乎合不太飽又快速完成的要求.一個生牛肉湯河似乎欠一點滿足, 加上一個炸蝦餅便是 perfect match 了!湯底是 pho 的靈魂, 呷一口便幾乎可以確定那碗 pho 的好與壞.牛湯河熱呼呼不馬虎, 我把牛湯呡了一口, 出奇的

湯底是 pho 的靈魂, 呷一口便幾乎可以確定那碗 pho 的好與壞.牛湯河熱呼呼不馬虎, 我把牛湯呡了一口, 出奇的隱約有點餘韻; 沒有金不換, 也沒有鵝帝, 換來的就只有祖國莞茜. 長大了, 對莞茜的感覺不退反進, 不過對肉桂我接受不了它過於霸道的味道.
說回莞茜跟牛湯河的配搭, 雖然是不中不越, 不過味道也挺不錯的.

牛肉有好幾塊, 生牛肉又是被掩浸在熱湯之中, 變成半生熟牛肉. 牛肉味道偏淡, 部位也不會差的, 略用力已可以咬開; 湯河是正宗窈窕身型, 幼滑綿綿, 給我極速吞下往肚子裏去.
魚露在越南菜中也擔當著重要的角色, 呷一口魚露, 這裡的是辣味多於魚露的鮮味, 約畧醮一點點來也不錯的.

炸蝦餅被上淡黃色的吉列戰衣, 理應可以被當為吉列蝦餅. 外表不像樣, 內裏可幸還有蝦肉的味道.

服務的有些少閃失, 不過小事一樁, 無傷大雅.
三十元的牛湯河是意料之外, 那個炸餅撇除了吉列成份外, 也可以一試的.

後記:
謝謝組長跟專兄帶我打蝶, 抵好玩呢!
2009-05-09
2009-05-04 12 瀏覽
個日入黎行街~~ 由於行程緊迫, 一朝早起身野都未食就搭機場巴士入黎. 所以雖然有好多野想睇, 不過第一站都係要醫肚先.去到food court行左兩個圈其實我都諗唔到食咩好. 因為好似間間都唔係咁吸引. 本來想揀印度烤餅, 但係友人揀左所以我最後就揀左越南粉, 叫左個蕃茄湯豬扒金邊粉. 無咩expectation, 不過真係好唔得. d粉冧晒, 個湯稀到蕃茄水, 豬扒...油囉, 無其他野另外side order 左個串燒雞軟骨, 太油, 一d都唔惹味.本來我想食既印度烤餅試過都唔錯既, 不過都只係剛好合格~~~ 特別想飲既奶茶... 一d都唔得. 飲左一半都無飲!走既時候見到有日本燒食.... 太遲, 如果見到我可能會揀佢. 如果唔係有frd係到, 其實我行完第一個圈唔會揀係呢到食. 雖然話只係用黎醫肚, 不過既然係得呢d大商場開, 點解唔可以做到好似朗豪坊個food court咁, 令人間間都有想食既衝動呢?

2009-04-26 14 瀏覽
本來是一杯普通的奶茶,就是服務員的誠意,就覺得特別好味。這個Food Court 有一個專提供各樣飲品的檔口,收銀處附近用植脂淡奶及黑白淡奶鐵罐排了一個裝飾陣。我便向收銀妹妹仔說要一杯用黑白淡奶冲的熱奶茶,她就二話不說走去check,可惜已開罐的是植脂淡奶,她想了一會,就新開了一罐黑白淡奶替我冲了一杯熱奶茶,我感激得向她連聲道謝。茶味是一般的,但這種心意,令我的海南雞飯餐生色不少。希望這個食評唔會為這個可愛的服務員妹妹仔引來更加多奄尖的顧客。
本來是一杯普通的奶茶,就是服務員的誠意,就覺得特別好味。

茶味是一般的,但這種心意,令我的海南雞飯餐生色不少。

一個普通但有誠意的奶茶
2009-04-25
一個普通但有誠意的奶茶
2009-04-26 47 瀏覽
以快餐來說,這個海南雞飯是還可以的。但很階級重的一個餐店,我意思是四十八蚊都只可以分到雞胸,要五十幾蚊先有脾或冀,其他快餐店樣樣有啲好似比較好。係碟辣汁比較特別,雞唔算太嚡太肥,但就無乜雞味。值得讚係碗油鹽飯,唔太爛唔太肥,有頭(唔係硬)恰到好處。有啲食肆啲海南雞飯啲飯又爛又肥,食兩啖就濟晒。如果送杯熱飲就perfect好多喇!

如果送杯熱飲就perfect好多喇!
海南雞飯餐,提供三款醬汁,濃甜豉油,辣醋汁及姜蓉。
2009-04-25
2009-04-17 8 瀏覽
今日同男朋友走左去東涌行街, 並打算o係東涌食 dinner.跟住見到有 foodcourt, 又有咁多國家野食, 諗住可以試幾間唔同的野~~1) 初初我地叫左個 喇沙湯麵, 真係好一般. 而且係米線黎, d 蝦又唔爽, 唔好味!!2) 於是我地又o係間泰國野到叫左個冬陰公湯, 佢一拎出黎時d 顏色好淡, 我諗住又要失望, 點知出奇地濃味, 真係估唔到喎, 而且入面的蝦仲好爽~ 下次再黎東涌一定會再飲~~~3) 跟住再同男朋友去食間鐵板, 好得意喎, 佢炒炒下咁每人分一d 青菜( 係油麥菜) 同芽菜, 淡淡地但幾好食, 我地 order 左個 $128 的陸x 套餐, 有牛柳, 中蝦, 鮮蠔, 魚排, 同魷魚, 其實樣樣的味道都ok, 尤其牛柳粒仲好好咪, 但係鮮蠔真係勁唔抵, 又細粒, 仲要得 3 粒囉, 我同我男朋友都O 咀~~ 蝦得 2 隻, 魚排都係勁細份, 不過見佢好味就算~~假錢算貴架, 不過味道唔錯, 都叫值回票價!~~
假錢算貴架, 不過味道唔錯, 都叫值回票價!~~
  • 冬陰公湯
  • 鐵板青菜
  • 魷魚
  • 牛柳粒
2009-04-13 11 瀏覽
今晚同o左女友同兩個fan來o左呢到食晚飯,呢道都ok多野食選擇,最後簡o左三巡海南雞,呢間店o既海南雞係不俗o既,雞好滑,亦有雞味,最正係有黑豉油,咁樣先叫海南雞飯ma,$48有湯,有油菜,有海南雞飯,都算合理.
今晚同o左女友同兩個fan來o左呢到食晚飯,
呢道都ok多野食選擇,最後簡o左三巡海南雞,
呢間店o既海南雞係不俗o既,雞好滑,亦有雞味,
最正係有黑豉油,咁樣先叫海南雞飯ma,$48有
湯,有油菜,有海南雞飯,都算合理.
2009-04-11 20 瀏覽
大食代在年來,已成為"連鎖"的美食廣場,在東涌的一間,也開了大約有兩年的光景.今次來試一試廣場內的喇沙檔口,名字叫Mama,s Laksa,即係媽媽做出來的喇沙?味道是否住家風味,食落感覺特別親切呢?海鮮喇沙賣$35一碗,件頭不小,材料也是蝦,豆卜等,面頭耍上些磨成粉末狀的喇沙葉,看似不俗.但一試其湯,就露出馬腳.有點辣,椰味不濃,本身質感頗厚,但越喝越薄,味道隨之越來越淡.究竟是什麼一回事?很懷疑是用一份椰奶來溝九份水.喇沙另一個主角蝦也還可以,起碼不是霉蝦.豆卜索不到湯汁,很離奇.作為一個新加坡管理的美食廣場,竟然有如此水準的喇沙,如店名一樣.食到媽媽聲.劣評比這媽,需要理由嗎?再吃下去,恐怕要服靜心矣.

劣評比這媽,需要理由嗎?再吃下去,恐怕要服靜心矣.