餐廳: 大都烤鴨
資訊:

2023-05-19 1480 瀏覽
一如既往同我10年前喺呢度食嘅烤鴨同埋甜品一樣都係咁好,今次仲試咗個新嘅梳素材啦都係非常之正㗎,連銀包都唔記得帶去食飯都夠膽去!呢餐包接送兼又食又拎🤪🤪🤪🤪🤪In the mood for dining out with neighbour #大都烤鴨#保持水準#片皮鴨必吃#鮮茄濃湯浸豆苗#每年必來吃幾次#十年如一的好

#大都烤鴨
鴨鬆
小籠包
片皮鴨
2023-05-16 889 瀏覽
今年在尖沙咀食母親節晚飯,第一次嚟大都會烤鴨,需然只得套餐選擇,但份量十足,前菜、主菜至甜品,食到捧住個肚,好滿足。烤鴨有驚喜,滋潤花膠燉湯,灌湯小籠包皮薄餡靚,第一次食碗豆糕,甜而不流。好滿足的一餐,下次再嚟。
2023-04-21 1171 瀏覽
又嚟食啦!每次想食小籠包和片皮鴨,都會嚟呢間,因為可以在OpenRice 訂位,坐得好舒服之餘,又唔會趕人走😜今次介紹朋友嚟試,佢第一次食,都話好好味😋繼續每次必叫個兩款➡️小籠包和片皮鴨,今次不用多講,依然保持水準👍🏻反而今次試咗呢款新嘢👇🏽鎮江肴肉(上次本來都想食,但咁啱無得食)淨係個賣相已經好靚,所以忍唔住影多張相🤭側面睇層次好分明,鴨肉無乜肥的部分,口感和味道都一流,暫時食過最好食🥰連佢附上的醋汁都不用點。烏龍茶繼續好香,好好飲。和朋友邊食邊吹水,非常寫意地渡過2個半小時😄
今次介紹朋友嚟試,佢第一次食,都話好好味😋
反而今次試咗呢款新嘢👇🏽
鎮江肴肉(上次本來都想食,但咁啱無得食)

淨係個賣相已經好靚,所以忍唔住影多張相🤭
烏龍茶繼續好香,好好飲。
和朋友邊食邊吹水,非常寫意地渡過2個半小時😄
2023-04-10
  • 大都烤鴨(半隻)
  • 小籠包
  • 鎮江肴肉
2023-04-20 973 瀏覽
想要吃片皮鴨很久今天終於找到人陪食我們訂了這家尖沙咀的大都烤鴨進店是滿客的幸好訂了位置高科技點餐茶水啤酒直接跟侍應落單前菜麵筋花生$25 跟龍井一起上 $38/位理所當然點了半隻鴨 $298開胃小食話梅小蕃茄 $88美麗蓮花形的開水白菜 $78金腿冬瓜雪 $128這樣就好 應該很飽了點餐完後有溫馨提示餐單需時間等候滿客即做 正路結果就出乎預料比微波料理來得更快的菜比9秒9更強勁的速度先來個冬瓜把蛋花煮起 加上冬瓜灑上“金腿”碎(?)加上四朵翠綠的西蘭花的確味道是不錯的只是菜色溫度只有暖暖的再來開水白菜樣貌協會認可但品質似乎無保證刀子太鈍(?)切個菜也費力白菜像婆婆一樣老汁杰塔塔得碟子倒過也不一定會漏好吃就算 兩顆菜仔$78真令人吃得不太爽主角到場在下印象中的片皮鴨是熱的這是冷冰冰的跟這家店一樣冷冰冰的擺明是早就準備好等上枱的東西無心做的菜色怎能有質素皮也乾大蔥蜜瓜青瓜大根四樣東西統一無味醬料碟得一隻匙一為烤鴨醬另一為砂糖一隻匙兩邊用..!包好入口有陣咸鮮味天啊 或許是在下吃過最差的片皮鴨了前菜番茄就旱後到滿是梅香的番茄用蘆薈粒托底是不錯的 酸酸甜甜可惜吃完也不開胃吃了接近半小時有服務員
想要吃片皮鴨很久

比微波料理來得更快的菜
比9秒9更強勁的速度
先來個冬瓜
把蛋花煮起 加上冬瓜
灑上“金腿”碎(?)
加上四朵翠綠的西蘭花

皮也乾
大蔥蜜瓜青瓜大根四樣東西統一無味
醬料碟得一隻匙
一為烤鴨醬另一為砂糖
一隻匙兩邊用..!
包好入口有陣咸鮮味
天啊 或許是在下吃過最差的片皮鴨了

前菜番茄就旱後到
滿是梅香的番茄用蘆薈粒托底
是不錯的 酸酸甜甜
可惜吃完也不開胃

吃了接近半小時有服務員問我們要否加甜品
難道我們看起來吃飽了?
原來是8:00要還枱
需要番枱做兩輪很正常
但是不是應該在訂位或我們就座時就揚聲?
知道的話就訂早點
食物質素對在下而言是差的
光這兩點 已經不會考慮再來
希望只是在下不幸的待遇
2023-04-13 765 瀏覽
當日book佐8點食飯,7點50左右上到去,同門外負責帶位嘅姐姐講幾次book佐8點都無回應,只係有不斷望鋪內有無位置,然後默默等待佢回應之際,竟然有2檯遲過我地嘅即刻可以安排入座🤷🏻‍♀️感到匪夷所思。最後再問另一位西裝男,先帶入座😮‍💨態度有待提高!眼見有好多檯都嗌2人set,性價比算高,但奈何男朋友對蝦敏感,就唯有單嗌。手機落單顯示小籠包賣曬,但原來為留order set餐顧客,需要另外叫職員協助落單🫠但其他菜就又要自己再手機落。搞一大輪終於上菜!第一個就上香辣海鮮炒飯,炒得好好👍🏼夠乾身都好濃XO醬香辣味小籠包皮薄多湯,上檯熱辣辣,睇得出啱啱蒸好😍不過皮好薄一定要小心夾😉主角當然係片皮鴨😍$298/半隻足夠2個人食,皮薄夠油香,鴨肉都唔會太老☺️好味唯一失望係呢個香酥田雞腿。外面粉皮太厚,雖然令到田雞腿肉保持滑,但田雞肉完全無味,仲外加炸唔透嘅粉🤮$168真係浪費佐😭最後茶錢加一 兩人$900幾埋單,唔算太貴,有驚喜都有失望,不過都值得一試。
搞一大輪終於上菜!

• 大都烤鴨(半隻)
  • 淮揚灌湯小籠包
前幾日講起話想食片皮鴨,朋友就book咗呢間餐廳。大家都係第一次食,book咗7:00,餐廳話8:30要交枱OK冇問題。點知8:00都未夠,有個短頭髮嘅女侍應行過嚟問我哋有冇嘢加,冇嘢加就嗱嗱臨執晒啲嘢。相信大家都好明白幫手執走張枱乾淨啲,定係執晒啲嘢暗示你走,係有分別同絕對feel到嘅,佢哋嗰種係後者。.佢咁暗示都算啦我哋扮唔知,難得同朋友見面坐多陣吹多陣水,而且張枱book到8:30,都仲係預約範圍以內,而且就算坐足一個半鐘,晚市嚟講都唔係霸咗張枱一個長時間。點知去到8:15個女侍應又行過嚟,隊張單俾我哋要我哋埋單,咁都冇計我哋咪照埋咗單先。.見時間都未夠再傾多兩句,點知2分鐘都冇,頭先女侍應黑口黑面勁冇禮貌,直接同我哋講話「出邊有客人等緊,唔該你哋交枱走啦」😳😳😳 佢都講到咁樣,唔通我同佢爭論明明8:30先交枱咩?慳返啖氣好過食第二間餐廳好過。.好老實如果餐廳係做唔到,唔該當初唔好咁講話8:30先交枱,講到明食完就好走啦都冇咁嬲。啲嘢食幾好食都冇用啦食完一肚氣,呢一餐食完就咁樣對我哋,都證明咗唔打算做回頭客啦。.原本啲相影得靚靚想寫個好評,結果而家就變咗差評,多謝你哋嘅好員工。平
原本啲相影得靚靚想寫個好評,結果而家就變咗差評,多謝你哋嘅好員工。平心而論$700兩個人,呢個價錢同等嘅質素同食物,相信一啲都唔難搵,實在冇任何理由要揀呢間受氣嘅餐廳,麻煩做好員工培訓唔好俾啲低質素嘅人影響。

2048 瀏覽
2023-04-08 519 瀏覽
烤北京填鴨(半隻)$298皮無乜肥膏,好薄好金香,肉質鮮嫩☺️包皮厚薄適中,夠濕潤又唔乾,配料都好多款式,個醬好味🤤唔會好咸,整體攞滿分💯淮楊灌湯小籠包(每粒$16)你想食幾多粒就叫幾多粒皮薄,好多湯,有肉汁,好味😋京城黑鑽蝦球$198真係估佢唔到,一碟看似普通的炒蝦球,食落口無諗過咁有驚喜,蝦好鮮好彈牙,個味好香,濃而不咸,如果個肚仲有位,真係想叫碗白飯嚟一齊食😆其他配菜都爆炒得好好味🤤之前已經食過幾次,每次嚟都必食北京填鴨和小籠包,每次都保持水準,真係好難得👏👏👏
烤北京填鴨(半隻)$298
皮無乜肥膏,好薄好金香,肉質鮮嫩☺️
淮楊灌湯小籠包(每粒$16)你想食幾多粒就叫幾多粒
皮薄,好多湯,有肉汁,好味😋
京城黑鑽蝦球$198
2023-04-06 456 瀏覽
一家六口嚟呢度慶祝生日😆 其實首選唔係佢,但唔知點解可以咁多地方都full booking/限制入座時間🥲 烤北京填鴨 $568/隻 - 本身想叫水晶鵝肝片皮鴨 $688/隻,但話無哂🥲 明明book枱已經問咗好多次洗唔洗訂🥲 不過普通版都唔錯,佢鴨皮同脂肪會先分開,脂肪同鴨肉都會,所以你係唔會食到嚿肥膏😎 皮脆有鴨味,唯一扣分位就係配菜相對少同埋包嗰塊皮跟本包唔到咁多嚿🥲二崧炒鴨末 $138/6件 - 可以揀配生菜或者芝麻餅,呢嗰幾多嗰人嚟都可以試吓,因為佢有$88/2件,$118/4件同$138/6件三嗰價😂 將啲肉碎放入芝麻餅到真係幾好食🥰 黑松露素鵝 $128 - 都係有6件,因為家姐好中意食素鵝,所以必嗌😂 呢嗰雖然好食,但係呢嗰性價比有啲低😅 巴蜀口水雞 $108 - 無乜特別,好普通🤨 之前黃金海岸食嗰間茶餐廳都好食過佢😀乾煸四季豆 $118 - 正常發揮,無乜特別黃金蝦仁炒飯 $128 - 足料、夠味,粒粒分明,唔錯👍🏻 鎮江肴肉 $98 - 唔係好識欣賞🥹砂鍋菜膽雲吞雞 $428 - 正常水準,無乜特別,要讚嘅係佢會幫我哋分湯,整開隻雞,方便我哋食👍🏻 小鴨子酥 $6

乾煸四季豆 $118 - 正常發揮,無乜特別

黃金蝦仁炒飯 $128 - 足料、夠味,粒粒分明,唔錯👍🏻

鎮江肴肉 $98 - 唔係好識欣賞🥹

小鴨子酥 $60 - 甜品嚟,因為佢嗰賣相嗌😀 但小鴨子嗰樣有啲奇怪😂😂 鬆脆,但係餡料唔夠,佢變返正常樣可能味道會更好😂

酒釀小丸子$58 - 正常水平,都唔錯😽

金陵驢打滾$55 - 自從上次喺樂天王朝食過之後,愛上咗呢嗰😽 煙煙韌韌真係好好食🫶🏻 不過呢個係心機同功夫錢,用料絕對唔貴👀 但真係做得好好食😛

整體嚟講,六個人食咗$2201,人均大約$367,都幾抵,環境都算舒服😌
2023-03-13 635 瀏覽
片皮鴨係唔差好食嘅 鴨肉就一般但係個皮確實係做得幾好嘅 反而呢間舖頭佢嘅蘿蔔絲酥、小籠包、生煎包頗為有驚喜 點心食品 比起片皮鴨好食擔擔面相對比較辣 純粹係辣花生香味都冇乜 麵條質感係扁身嘅
片皮鴨係唔差好食嘅 鴨肉就一般
但係個皮確實係做得幾好嘅

反而呢間舖頭佢嘅蘿蔔絲酥、小籠包、生煎包
頗為有驚喜 點心食品 比起片皮鴨好食

擔擔面相對比較辣 純粹係辣
花生香味都冇乜 麵條質感係扁身嘅
擔擔麵
擔擔麵
2023-03-12 625 瀏覽
小籠包超有水準 值得一讚湯汁飽滿 有20多摺 所以不會一夾就破可惜一講到主菜1分鐘上菜??? 其實系30秒左右片皮鴨切定好多好多碟眼見15至20碟 保暖不足我6點到 我第一台落單 都系凍的算 我可以當你地好生意 真忙但下面依個所謂的江南菘子魚收$328第一松子無炒香第二打流水掛汁 唔好打太多生粉水 過多生粉水d汁全部都系一大塊膠水甘第三麻煩不如叫菘子魚(塊)會好d 唔夠一條魚的件數你放埋頭同尾冇咩意思 羊頭狗肉嗎第四魚肉唔夠新鮮 帶腥味 btw你可以話魚正常腥 但你可以上d胡椒粉蓋去腥味 你再用糖醋蓋去胡椒粉味吧其實依餐唔貴 加一$999你可以當我系西客但利申本人都系總廚一名很抱歉 有點遺憾依d出品我真心接受唔到 謝謝
小籠包超有水準 值得一讚

很抱歉 有點遺憾
依d出品我真心接受唔到 謝謝
2023-03-08
2023-03-09 593 瀏覽
🥄👩🏻‍🤝‍👨🏼心血來潮 心思思想食片皮鴨😍平時來來去去都係去酒樓 今次就揀咗專門食片皮鴨既地方 果然有驚喜😯😯🔸大都烤鴨品嚐晚宴 ($688/ 2位用)💡淮楊雙繡 (酸魚 / 四喜烤夫)🐟前菜酸魚既味道同平時食開既咕嚕汁有丁點兒唔同 酸中帶甜既部份比較重 而另一碟既烤夫其實即係烤麵筋 咬落十分彈口 兩碟前菜作為開胃菜算係不過亦不失💡元貝鴨絲羹🍲羹入面既元貝絲/ 鴨絲煮得十分"柔軟+淋” 完全融入羹中 甚至分唔出兩者既分別 而且入口十分順滑 加上紅醋味道更上一層樓💡大都烤鴨(半隻)🍽️黎到今次二人餐既主角"片皮鴨" 表皮色澤令人食指大動 加上皮烤得非常鬆脆 肉質十分嫩滑 唔會覺得好"鞋” 加上清新爽口既配料(青瓜, 哈蜜瓜, 大蔥, 紫蘿蔔)同醬汁 放係熱熱既餅皮上 完全係食到停唔到口 一塊一塊咁送入口💡淮楊灌湯小籠包爆汁! 爆汁! 爆汁! 皮薄餡靚又多汁既小籠包一定要小心拎起 我都唔小心整穿左一隻😂💡黑椒雙蔥爆蝦球/ 乾煸四季豆 🍤🫘黑椒汁將大大隻蝦球 炒得十分入味 而且有去蝦腸食得安心好多 十分有"鑊氣"既一道四季豆 食左咁多肉都要食番d蔬菜平衡一下! 發揮無失手既兩道小炒菜式 表現

🔸大都烤鴨品嚐晚宴 ($688/ 2位用)

💡淮楊雙繡 (酸魚 / 四喜烤夫)🐟
淮楊雙繡 (酸魚 / 四喜烤夫)

💡元貝鴨絲羹🍲

元貝鴨絲羹

💡大都烤鴨(半隻)🍽️

大都烤鴨(半隻)

💡淮楊灌湯小籠包

淮楊灌湯小籠包

💡黑椒雙蔥爆蝦球/ 乾煸四季豆 🍤🫘
黑椒汁將大大隻蝦球 炒得十分入味 而且有去蝦腸食得安心好多 十分有"鑊氣"既一道四季豆 食左咁多肉都要食番d蔬菜平衡一下! 發揮無失手既兩道小炒菜式 表現可以~

黑椒雙蔥爆蝦球/ 乾煸四季豆

2023-03-05
2023-03-09 385 瀏覽
大都烤鴨聽朋友講話好食,但上一次去嘅時候冇位,所以就食唔到。今次提早訂枱,五個人終於食到啦!首先叫咗佢哋嘅片皮鴨一隻($568),一定要食!份量都幾多,而且最緊要唔會好肥。配料選擇都好多,唔錯👍🏻之後叫咗個二食:荷香包鴨飯($108/4位用),仲有江南菘子魚($328),娃娃菜兩朵($78),最後仲叫咗一個甜品,叫慈禧碗豆黃 ($55)。荷香包鴨飯同娃娃菜,我就覺得普普通通啦,但係個菘子魚就幾好食,啖啖肉仲好滑!甜品呢,個口感就好特別,你以為佢係糕點嘅口感,但其實好落去粉粉地,都幾有趣。今餐每人大概$300左右啦,食得好滿足,係高質嘅。
大都烤鴨

今餐每人大概$300左右啦,食得好滿足,係高質嘅。
2023-02-24 1108 瀏覽
家人很愛吃扁皮鴨在尖沙咀的大都烤鴨一直沒試過晚上就來吃飯座位比較窄 太胖的人不適合坐卡位點了一份2人套餐 看起來好像比較划算但份量比單點少很多 其實吃起來可能單點還比較划算呢~小食有2款:糖醋魚、四方主菜除了扁皮鴨還有四季豆、黑椒蝦仁但是到我們吃完了都還沒上桌到我們最後問的時候才上(應該是忘了單吧)2人套餐裡的扁皮鴨半隻 上桌非常快?感覺是廚房裡面做好了 誰點就拿出來因為手機點完餐最快上的就是扁皮鴨皮很多 肉比較少沒什麼特別很好吃 就是中規中矩吧不過下次不會想要再來吃小籠包不錯 好吃~還有點了生煎包 餃子 可以一個個點數量 最少2個起不過生煎包不推薦 包很小一個 煎得不夠脆餃子皮很厚 比較硬韭菜盒子是最失望皮不是酥 很油膩很硬 像放了很久再翻熱出菜?裡面的韭菜很少 還不如路邊的小店做得好(這些都不是套餐 是單點小食)黃金炒飯最好吃! 很大一盤 飯粒粒分明 都沾滿了咸蛋黃就算冷了都很好吃埋單$1800 這個價錢絕對可以吃更好的扁皮鴨餐廳
家人很愛吃扁皮鴨
在尖沙咀的大都烤鴨一直沒試過
晚上就來吃飯

座位比較窄 太胖的人不適合坐卡位

點了一份2人套餐 看起來好像比較划算
但份量比單點少很多 其實吃起來可能單點還比較划算呢~

小食有2款:糖醋魚、四方
主菜除了扁皮鴨還有四季豆、黑椒蝦仁
但是到我們吃完了都還沒上桌
到我們最後問的時候才上(應該是忘了單吧)

2人套餐裡的扁皮鴨半隻 上桌非常快?
感覺是廚房裡面做好了 誰點就拿出來
因為手機點完餐最快上的就是扁皮鴨

皮很多 肉比較少
沒什麼特別很好吃 就是中規中矩吧
不過下次不會想要再來吃

小籠包不錯 好吃~
還有點了生煎包 餃子 可以一個個點數量 最少2個起
不過生煎包不推薦 包很小一個 煎得不夠脆
餃子皮很厚 比較硬

韭菜盒子是最失望
皮不是酥 很油膩很硬 像放了很久再翻熱出菜?
裡面的韭菜很少 還不如路邊的小店做得好
(這些都不是套餐 是單點小食)
韮菜盒子

黃金炒飯最好吃! 很大一盤
飯粒粒分明 都沾滿了咸蛋黃
就算冷了都很好吃

埋單$1800 這個價錢絕對可以吃更好的扁皮鴨餐廳
2023-02-15
2023-02-16 631 瀏覽
之前新年好想食,係正價。日日望下社交平台。終於俾我見到社交平台宣傳有半價。🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉即刻約個同事去食喇。鴨有陣陣木香。個皮係脆架。肉又唔肥膩喎正呀。小籠包皮薄😋同事話喜歡高力豆沙。我就一般了。同事話黃金蝦炒飯,有d乾。我都覺得係。下次可以試其他款。服務態度都好好呀。Open rice book左。唔洗等位但我見唔到有回$2book位😑有d sad。。。。。
之前新年好想食,係正價。
日日望下社交平台。
終於俾我見到社交平台宣傳有半價。
🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉
即刻約個同事去食喇。

鴨有陣陣木香。個皮係脆架。肉又唔肥膩喎
正呀。
小籠包皮薄😋
同事話喜歡高力豆沙。我就一般了。
同事話黃金蝦炒飯,有d乾。我都覺得係。
下次可以試其他款。
服務態度都好好呀。

Open rice book左。唔洗等位

但我見唔到有回$2book位😑
有d sad。。。。。
2023-02-13
  • 小籠包
2023-02-13 601 瀏覽
🦆 開年帶你一同叫鴨鴨仍是正月,朋友說要好好開年,於是…我們決定一叫鴨鴨🤣🦆🦆🦆Duck Duck Duck,事事順境一定「得」!🦆 烤北京填鴨 $568/隻北京填鴨即點即切片,點餐時都沒有注意到週末午餐時段惠顧北京填鴨可享半價優惠,原來餐廳現時進推廣優惠,逢星期五至日11:00-16:00,單點果木燻烤片皮鴨5折,片皮鴨鴨皮香脆,師傅已把肥膏片走,進食時用餅皮包上蘿蔔絲、青瓜絲、哈密瓜絲和大蔥,味道融洽,亦可中和烤鴨我肥膩感。烤鴨份量不少,適合4人分享。🦆 鴨架十食(二崧炒鴨末 $138)鴨架可配生菜或芝麻燒餅,喜歡脆口食物的朋友,當然是選擇芝麻燒餅,芝麻燒餅內裡空心,可把炒鴨末填在燒餅內,寓意袋袋平安,盤滿缽滿。芝麻燒餅香脆可口,配上炒鴨末,味道一流。🐟 江南菘子魚 $328松子魚又因昂首翘尾形態如松鼠因而得名,是蘇杭經典的名菜,一般松子魚會在桂魚上𠝹花油炸,再燴入甜酸醬汁。這裡的做法則稍有不同,師傳把魚肉都起出來再炸,方便客人食用。菘子魚油炸火喉掌控得宜,甜甜酸酸的醬汁加入菠蘿及彩椒味道剛剛好,加上松子仁的獨特香氣,成為一道美味的大菜。🌟 淮揚灌湯小籠包 $16/隻小籠包一向是小
🦆 開年帶你一同叫鴨鴨

仍是正月,朋友說要好好開年,於是…我們決定一叫鴨鴨🤣

🦆🦆🦆Duck Duck Duck,事事順境一定「得」!

🦆 烤北京填鴨 $568/隻

🦆 鴨架十食(二崧炒鴨末 $138)

🐟 江南菘子魚 $328

🌟 淮揚灌湯小籠包 $16/隻
小籠包一向是小篇喜愛的點心,這裡的是江蘇淮揚做法,湯包味道會帶甜,有別於江浙一帶的咸鮮。味道方面同樣出色,皮薄餡靚,小籠包外皮薄而不易鬆散,內藏湯汁,屬高水準之作。

🫘 高力豆沙 $60/3件
甜品方面,還是挑選了較傳統口味的高力豆沙,雪白的外表和平常吃到的金黃色外觀有點出入,高力豆沙味道鬆軟,外層裹上晶瑩剔透的砂糖,相當治癒,內裡的豆沙甜蜜細糯,叫人喜愛。

🔸小總結:
餐廳食物即點即製,食物味道有保證,難得現時有推廣優惠,會再回訪。

👅 味道:4.7/5
💰CP值:4.7/5
🕴🏻服務:4.9/5
🔰餐廳環境:4.6/5
👀回頭率:4.7/5
🍽 餐廳 :尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓221號舖
🌐地址 :大都烤鴨

🐮 #cowing吃在尖沙咀

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #相機食先 #吃貨 #食好西 #尖沙咀美食 #大都烤鴨 #小籠包 #北京填鴨
2023-02-11