2015-09-07 1923 瀏覽
 好耐無聚舊, 希望大家聚一聚見面,有啲話去食自助餐、打邊爐、日式放題都有,最後就揀咗食日式放題, 同學帶路, 嚟到旺角區咩時間都係好多人係條街道行, 而且睇見商場樓上食店餐廳仲多咗好多, 每間食店都各出奇招, 以吸引客戶嚟幫襯。到咗大瀛喜門口,招牌好搶眼, 門框都掛住唔同顏色嘅彩燈,好閃亮, 但要小心梯級喎﹗因為唔知點解要行落幾級樓梯先到餐廳。任食放題唔同時間都有優惠,所以訂位時要揀啱時間問清楚,我地揀咗最早時段5:30pm,要提早少少放工走人。呢到餐廳幾大, 裝修都好簡潔, 天花上面還吊咗好多盞黑色燈罩嘅燈泡, 微黃燈光襯托下帶點氣氛。餐廳屬於半開放式廚房,牆壁上貼滿好多指示給客人, 亦分咗刺身壽司區、甜品區、自助雪糕區。呢個飾櫃放近入口處,睇到飾櫃放咗好多唔同嘅物件,仲貼上好多熱買中及人氣商品字眼,同埋掛住個意見及抽獎箱,唔知係唔係寄買商品呢﹖檯腳可用來攝上印有檯號的任選任食餐簿,因每張檯都唔係好大,所以的確幾有諗頭兼省位。檯面下還設有櫃桶,好似麻雀檯,用呢放牙纖。好似相簿咁厚嘅餐牌, 打開可隨意揀選喜愛美食,有分沙律小食、刺身、手卷卷物、壽司、天婦羅、炸物、主食、燒物、甜品等,
檯面下還設有櫃桶,好似麻雀檯,用呢放牙纖。
好似相簿咁厚嘅餐牌, 打開可隨意揀選喜愛美食,有分沙律小食、刺身、手卷卷物、壽司、天婦羅、炸物、主食、燒物、甜品等,抽起餐紙俾店員落單就可。
有三個大大嘅雪櫃,放咗好多飲品,任君選擇,有氣水、果汁、烏龍茶、乳酪、仲有啤酒飲。
韓國啤酒
無糖烏龍茶
呢到新鮮刺身都好多,我地都揀咗好多種,大大盤刺身放在冰盤上,真係好鬼吸引,有三文魚、 油甘魚、劍魚腩、北寄貝、貝柱、玉子、甜蝦、珍寶赤海蝦、珍珠鮑魚同酒煮榮螺。
珍寶赤海蝦,好新鮮,比甜蝦大隻,肉質鮮甜爽口,沾上少少醬油嚟食,真係好滋味。
酒煮榮螺,酒味不太濃,但爽口彈牙,肉質鮮甜,不需沾上醬油, 都可令你一試難忘。
三文魚新鮮肥美, 油甘魚肉質較彈牙,而油脂豐富,甘香嫩滑,劍魚腩脂肪較重,入口甘香味美,溶化於口。
新鮮甜蝦係呢到推介,肉質軟味甜,有粘粘的口感, 唯有新鮮才有這樣好嘅感受,好好味。
海膽手卷,迷你形,好似啲雪糕桐,好得意,入口軟滑甘甜,紫菜又好脆,好好味。
京蔥煙三文魚壽司,肉質有咬口,油脂甘香,黑松露玻璃蝦壽司, 入口鮮甜粘粘,配上黑松露,感覺新鮮,北海道帶子壽司,圓大飽滿,味道鮮甜。整體手握壽司飯,大細適中,飯又軟好好食。
鹽燒左口魚壽司,因燒過有咬口, 油分較多,所以入口甘香濃郁。
蒲燒鰻魚壽司,人氣推介,淋上鰻魚汁,香甜好味。
醬燒珍寶蟹棒壽司,大大條蟹棒,口感好好,一絲絲蟹肉味濃鮮甜,味道唔錯。
鐵板蒜香一口牛, 蒜香味濃,唔覺油膩,牛肉外脆香軟, 內裡肉質原汁原味, 口感唔會覺得太硬太乾,值得一試。
香草燒紐西蘭羊鞍,外層燒得好香脆,肉頗嫩,內裡充滿肉汁,感覺惹味而不羶。
鹽燒海蝦串,燒過後肉身較彈牙、爽口鮮甜。
和風柚子汁燒牛仔骨,柚子味不太出,但肉質好嫩好有牛肉味,食時唔會太韌,一咬肉同骨可分離,略帶點脂肪,唔覺肥膩,好香口味。
櫻花珍寶蝦卷,呢到必食推介,外層粉紅色,好似櫻花顏色,內裡蝦肉香脆彈牙,有口感。
牛油粟米,好香牛油味,大大粒粟米好甜。
一口飽魚天婦羅, 感覺新鮮,從未試過咁樣食飽魚仔,一般都係凍食,但今次口感有啲唔同,外層加咗一層薄薄天婦羅漿嚟炸,食時好香脆,肉質好彈牙烟韌。
海虎蝦天婦羅,即叫即炸嘅天婦羅漿沾滿整隻海虎蝦,熱辣辣天婦羅漿好薄好香脆,蝦肉鮮甜爽口,真令人回味。
燒勁辣尖椒,尖椒燒得變成虎皮椒,香香辣辣,雖然辣咗啲,但食起嚟非常過癮,可以一試。
吉列炸生豪,炸漿酥脆香口,蠔肉鮮甜多汁,不會太乾身,口感唔錯。
流心一口芝士同紫心香芋丸,必食推介,同樣外層炸得香脆,流心一口芝士,芝味濃郁軟滑,紫心香芋丸,內裡芋溶香軟滑溜。
芝麻雞翼,人氣美食,燒香後雞翼,外層脆口,肉質都好嫩,芝麻味香,好滋味。
2015-09-03
2015-09-04 3340 瀏覽
寫完buffet,也補記一篇放題食記;是的,生日週真的吃得很兇,其中一頓就是位於旺角文華中心、叫好叫座的大瀛喜,那裡除了食物質素不錯,可以選擇5:30-7:30時段用餐也特別抵食,感覺還沒那麼罪疚!位處旺角鬧市,這裡的座位安排是有點窄的,但很欣賞食物紙仔十分清晰,由A-H清楚展示,不會看漏選項的情況,還有推介、人氣、蔬菜之選的提示幫助選擇;另外飲品、甜品及雪糕的選擇也是一流的。首先看看飲品選擇,只可以用超多超豐富來形容!除了大路的汽水、烏龍茶、果茶、啤酒等,又有好飲的樂天忌廉鮮奶、芒果汁、蘆筍汁,以及來貨挺貴的天然椰子水,這正正也是我與友人的心水之選,前後飲了超多支。食物紙仔A是沙律、小食,選擇包括:蟹肉蟹籽沙律、蘆筍沙律、有機田園沙律、柚子大蝦沙律;紅油皮蛋、胡麻冷豆腐、日式枝豆、貢菜帶子裙邊、泰式鳳爪。食力弱小的兩女生只點了柚子大蝦沙律,喜歡食物份量小小的不會構成重大負擔(但是那該不算大蝦啦...),而且那柚子及蝦都新鮮不錯吃。來到B紙仔就是刺身類,選擇包括:三文魚、油甘魚、劍魚腩、玉子、甜蝦、珍寶赤海蝦、北寄貝、貝柱珍珠鮑魚、酒煮榮螺,。我們點了甜蝦、珍寶赤海蝦、三文魚、劍魚腩及
珍珠鮑魚、酒煮榮螺,。我們點了甜蝦、珍寶赤海蝦、三文魚、劍魚腩及油甘魚各二,最好吃一定是珍寶赤海蝦,鮮甜軟糯,後來再加點了一輪。
來到紙仔C就有卷物、迷你手卷,選擇包括:鰻魚芝士卷、蒜香和牛卷、櫻花珍寶蝦卷、大瀛喜自家太卷
芝士軟殼蟹卷、花之戀;以及海膽手卷、辣味三文魚手卷、芥辣三文魚手卷、龍蝦沙律手卷。我們點了鰻魚芝士卷、蒜香和牛卷、芝士軟殼蟹卷及花之戀,味道都不錯,至於海膽手卷及龍蝦沙律手卷就真的很迷你,新鮮製起紫菜仍香脆挺好吃。

紙仔D就是壽司、火炙壽司類,選擇包括:京蔥煙三文魚、黑松露三文魚腩、泰式鳳尾蝦、北海道鮮帶子、鹽燒三文魚、鹽燒左口魚、蒲燒鰻魚、醬燒芝士蝦、醬燒珍寶蟹棒。我們只點了北海道鮮帶子及黑松露三文魚腩,其實兩款都挺好吃,但真的不敢再多吃米飯了。
紙仔E就是天婦羅,選擇包括:海虎蝦天婦羅、有機蕃薯仔天婦羅、一口鮑魚天婦羅、(車子) 瀨尿蝦天婦羅、蟹棒天婦羅、香芋天婦羅。這次我們每款都點了一些來分享,其中瀨尿蝦及一口鮑魚都是坊間少見貨色,吃下來挺過癮,不過講美味的話最推介是有機蕃薯仔天婦羅!
紙仔F是炸物,選擇包括:流心一口芝士、芝麻雞翼、蟹肉忌廉薯餅、吉列炸生蠔、紫心香芋丸、北海道店揚魷魚圈。我們點了流心一口芝士及紫心香芋丸,香脆不油很吸引,點上沙律醬同吃更覺美味,推介!
紙仔G是燒物,選擇包括:香草燒紐西蘭羊鞍、鹽燒海蝦串、和風柚子汁燒牛仔骨、自家醬燒雞中翼、
鹽燒鯖花魚、七味雞軟骨燒、燒有機菠蘿片、鹽燒多春魚、日式街頭大阪燒、燒勁辣尖椒。這環節我們點的較多,最喜歡是香草燒紐西蘭羊鞍,肉質軟嫩微帶羶香,而和風柚子汁燒牛仔骨也不錯吃。
紙仔H則是不同款的主食,選擇包括:鐵板蒜香一口牛、風味醬炒花枝片、鐵板野菌炒雜菜、牛油炒粟米、鰻魚炒飯、大瀛喜龍蝦湯、大瀛喜海鮮冷麵、一口稻庭冷烏冬、日式雪花牛肉鍋、地獄海鮮鍋、牛乳野菌豆腐鍋。我們點了約其中一半來吃,最好吃估不到是大瀛喜海鮮冷麵,難怪押上店名,鰻魚炒飯也很足料,還有日式雪花牛肉鍋也肉嫩美味。
除了以上A-H紙仔選項,也有一些時間限定,如當晚就有特色焗帶子、辣酒煮東風螺等,喜歡點多少都可以,不過一旦賣光就沒有了。
另外甜點另設餐牌,選擇包括:熱情果紅莓餅、法式焦糖燉蛋、意式奶凍、楊枝甘露、芒果糯米糍及木槺布甸等。甜品真正的賣相不及照片吸引,但味道還不錯,當晚的法式焦糖燉蛋及意式奶凍都很柔滑可口,都有吃光的。
不過對我來講,最吸引是自助雪糕櫃,除了多款口味的雀巢雪糕杯,還有朱古力牛奶條及兒時最愛的大腳板!每款都取了一些來吃,邊吃邊重溫兒時回憶。
由於早時段有85折,折後每位$200有找,本來我們覺得很抵食了;不過鄰桌當晚用餐的,是四位超大吃的年輕男士,他們食力之強,簡單是狂風掃落葉,讓我倆都覺得「這樣才是吃放題啊!!」
 不過話說回來,就算讓我回到讀書之時,也不會有這樣的食友,反而2-3年大肚及餵奶關係,才稍稍練大了胃,但應該只有這些後輩的一半實力。

長氣了!總之如果閣下大食又喜歡早飯,這裡絕對適合你來吃!
2015-08-26
2015-09-01 2049 瀏覽
今次是我第一次吃這間放題料理,這裡的服務生服務態度很好,上菜時都會慢慢的輕輕的放下才離去,當我們桌子上沒有位置放食物的時候,也會提醒我們能收起餐牌,而且態度友善。  另外,在食物方面,我是第一次在放題料理中能吃到鮑魚刺身的,感覺很新奇。這裡珍珠鮑魚刺身很新鮮,而且味道用醬油帶出,很好吃,值得大家一嚐。  還有這裡的人氣推介—海虎蝦天婦羅也很不錯。海虎蝦鮮味很足。雖然它炸過了,但是鮮味仍然不變。  最後,甜品的木槺布丁是我的最愛。甜而不膩,入口即化。
  最後,甜品的木槺布丁是我的最愛。甜而不膩,入口即化。
珍珠鮑魚刺身
海虎蝦天婦羅
木槺布丁
  • 珍珠鮑魚
2015-08-30 1695 瀏覽
刺身擺設好靚而且每款剌身來足數目上菜又快不到五分鐘已經清左一盤大大隻牡丹蝦仲好多蝦膏刺身帶子好新鮮好吃好吃三文魚用上腩位夠晒肥美榮螺雖然細細粒但不失口感羊鞍真係必食 不過要成15-20分鐘要食就早D叫唔韌 唔so 仲好滑 好香天婦羅夠熱咁脆即叫即炸推介一口芝士同炸紫薯同樣係外脆內軟叧外列吉炸蠔必食之物咬下去是會熱辣辣記得要小心吃 細細啖咬粉漿不厚炸得很鬆脆蠔味十足炸芝麻雞翼更成我成晚最愛生炸得香脆肉質嫩滑而且唔乾我成晚食左成六隻甜品這裏比其他放題店多芒果糯米詞好好食不會太硬有咬口芒果香甜楊支甘露又好好飲甜品也叫了2 round另外大量飲品雪糕任食值回票價
刺身擺設好靚
楊支甘露又好好飲
甜品也叫了2 round
另外大量飲品雪糕任食
值回票價
5 分鐘 (堂食)
2015-08-30 1738 瀏覽
大瀛喜系本人食過咁多間放題中覺得系最好的一間。食物上菜速度快,極少漏單,數量準確。店員服務態度良好!食物款式多,刺身好新鮮。🐱壽司方面,最好味系黑松露三文魚壽司😋黑松露的味道濃郁配上三文魚的油脂,味道真系一流👍。🐱卷物亦不遜悉。🐱龍蝦湯很重龍蝦味,"浠杰度"亦調校得很好👍。🐱炸蝦天婦羅味道一般🙈。🐱甜品方面,意式奶凍:很重雲尼拿味,本人不太喜歡,不過質地幾好。焦糖燉蛋:燉蛋好滑,不過稍甜,若減輕甜度,味道更佳。木糠布甸:很重雲尼拿味,也是太甜。熱情果桑子餅:酸酸甜甜,各款甜品中味道最好的一款。不會太甜。芒果糯米糍:麵糰質地不錯,"舊"芒果咬落去嘅質地好奇怪,唔同平時果啲芒果。🐱飲品方面有很多不同的選擇,最好飲系樂天嘅蘆薈汁。總括而言,各樣都很出色除了炸物方面稍為遜色一點。是間值得一試的放題。

各款壽司
芝麻雞翼,炸生豪,炸芝心球
卷物
扇貝,海蝦
泰式鳳爪,柚子汁蝦沙律
日式海鮮冷麵,龍蝦湯,一口日式冷烏冬
各款甜品
木糠布甸
各款飲品
2015-08-30
2015-08-30 1287 瀏覽
有無咁難Book呀!仲問我5:30pm入坐得唔得?我唸七八成全職既香港人都唔得。再問😅7:30pm交枱有85折,可以嗎?當然得啦!心唸唔得到時再加錢啦,所以有枱都殺。都係個老友想食,黎個速戰速決,再戰下場啦。柚子大蝦沙律,我幾乎以為自己叫錯,柚子少得可憐,味道都中規中矩。回來貨刺身,三文魚,甜蝦,都算幾新鮮。珍寶赤海蝦刺生,超大隻,蝦身色澤明亮呈半透明,睇落好新鮮,入口鮮甜,必定係叫完再叫之選。食佢半打近乎回本😂 鹽燒青花魚,紫心香芋丸。整體熱食的味道都可以。黑松露三文魚腩壽司(一般般,黑松露搶哂啲三文魚既鮮味)迷你海膽手卷。中意呢度既手卷,我唸好多中意食手卷既都係因為中意食其紫菜的味道。呢個迷你卷最好不過,又唔會太飽,又可以滿足紫菜癮。飲品有大量選擇,仲可以揀清涼微甜既椰子水。隊左两支。1925閃人,二舊有找。不錯。

飲品有大量選擇,仲可以揀清涼微甜既椰子水。隊左两支。
1925閃人,二舊有找。不錯。
5 分鐘 (堂食)
2015-08-30 1041 瀏覽
朋友介紹$198就可以係大瀛喜 1730 到1930 食到兩小時放題 又好食又抵仲要甜品好多選擇又有啤酒任好抵有3 個飲品雪櫃這是細雪櫃 ,好放便客人羅飲品大雪櫃有啤酒同大支飲品泰式鳳爪酸酸甜甜好入味彈牙好味燒牛仔骨燒得岩岩好,燒汁甜甜地,鬆軟入味燒雞軟骨用七味粉燒辣辣地 加上 檸檬中和酸辣味道燒菠蘿燒菠蘿多汁牛油粟米重牛油味好甜花之戀,細細件,一口一件,又唔會食飽!花之戀厚厚三文魚加上沙律醬好味叫了三文魚腩 牡丹蝦 鯛魚 馬刀貝三文魚腩肉厚甜美牡丹蝦好大隻鮮甜鯛魚馬刀貝十分脆口真係好大隻一口炸芝士炸到流心效果炸蠔又係必叫脆漿薄而不失口感而炸魚餅又彈牙又爽炸墨魚餅,炸得岩岩好彈牙墨魚味炸忌廉芝士蟹餅,好味一咬忌廉芝士會流出來,熱啦啦好味。炸芝麻雞翼好脆又滑,食左好多隻楊枝金露好香 芒果味 ,又有西柚焦糖布甸重奶油味,又香又滑,焦糖不會太甜牛奶奶凍有牛奶味好滑紅莓芝士餅紅莓味好重,芝士滑細細件一口一件芒果糯米卷軟軟糯米卷有椰汁味加上芒果好好味 凍烏東烏東彈牙有大腳掌雀巢雪糕有芒果味,芝麻味,雲呢拿味,朱古力味仲有 朱古力味雪條好好味!這裡的甜品十分出色
朋友介紹$198就可以係大瀛喜 1730 到1930
食到兩小時放題
又好食又抵
仲要甜品好多選擇
又有啤酒任好抵
有3 個飲品雪櫃
這是細雪櫃 ,好放便客人羅飲品
大雪櫃有啤酒同
燒菠蘿
燒菠蘿多汁
重牛油味好甜
花之戀,
細細件,一口一件,又唔會食飽!
花之戀厚厚三文魚加上沙律醬好味
炸蠔又係必叫
脆漿薄而不失口感
而炸魚餅
又彈牙又爽
炸墨魚餅,炸得岩岩好彈牙墨魚味
炸忌廉芝士蟹餅,好味一咬忌廉芝士會流出來,熱啦啦好味。
炸芝麻雞翼
好脆又滑,食左好多隻
楊枝金露
好香 芒果味 ,又有西柚
焦糖布甸
重奶油味,又香又滑,焦糖不會太甜
牛奶奶凍
有牛奶味好滑
紅莓芝士餅
紅莓味好重,芝士滑細細件一口一件
芒果糯米卷
軟軟糯米卷有椰汁味加上芒果好好味
凍烏東
烏東彈牙
有大腳掌
雀巢雪糕有芒果味,芝麻味,雲呢拿味,朱古力味
仲有 朱古力味雪條好好味!
這裡的甜品十分出色
2015-08-29 837 瀏覽
本人已食了n次大瀛喜,一向都好鐘意食呢度既黑松露三文魚腩壽司,刺身都幾好,最近仲有大蝦刺身,本人都係第一次打食評,今日6點半去到,見到7點半離坐有85折,記住係離坐,4個大人,1個1歲手抱既小朋友,店員話坐4人檯,如果唔係小朋友要收錢,咁當然冇問題啦,7點20分,店員過黎收錢,已經冇點野食,4位$1003 ,咁就問一問唔係7點半埋單有85折咩,佢話要7點截單先有,咁好心一早講明,大大隻字寫住7點半(離坐)85折,同埋話而家截單,食到8點,咁唯有食杯雪糕,7點59分已經話,唔好意思,你地夠鐘交檯,下面好多人訂檯等緊,唔緊要,走,落到去,一個人都冇,食物質素冇下降,但係咁樣真係對消費者好唔公平
本人已食了n次大瀛喜,一向都好鐘意食呢度既黑松露三文魚腩壽司刺身都幾好,最近仲有大蝦刺身,本人都係第一次打食評,今日6點半去到,見到7點半離坐有85折,記住係離坐,4個大人,1個1歲手抱既小朋友,店員話坐4人檯,如果唔係小朋友要收錢,咁當然冇問題啦,7點20分,店員過黎收錢,已經冇點野食,4位$1003 ,咁就問一問唔係7點半埋單有85折咩,佢話要7點截單先有,咁好心一早講明,大大隻字寫住7點半(離坐)85折,同埋話而家截單,食到8點,咁唯有食杯雪糕,7點59分已經話,唔好意思,你地夠鐘交檯,下面好多人訂檯等緊,唔緊要,走,落到去,一個人都冇,食物質素冇下降,但係咁樣真係對消費者好唔公平
2015-08-23
近近地, 放工走去旺角食番個放題先~地點超方便呢, 起正朗豪坊對面, 好彩book左位, 呢晚人潮湧湧 坐低之後, 店員比左本簿我地~打開本簿, 點餐紙是也... 分門別類的, 井井有條天氣咁熱, 坐低拿拿聲去拎飲品, 喝一口茶吧 食放題, 梗係樣樣試, 樣樣點啦~~先食前菜蟹子沙津~ 蟹子卜卜脆伴隨的青瓜絲很新鮮~呢到刺身有三文魚, 油甘魚, 劍魚腩, 玉子, 甜蝦, 珍寶赤海蝦, 北寄貝, 貝柱, 珍珠鮑魚, 酒煮榮螺三文魚油香感唔錯, 油甘魚味道鮮甜 珍寶赤海蝦件頭很大, 就是少了一份甜味~ 有D失望 壽司除左大路款式之外...我地試左D新配搭<京蔥煙三文魚> <黑松露三文魚腩> <黑松露鳳尾蝦> <泰式鳳尾蝦> 黑松露同三文魚腩夾WO, 我就幾鍾意食喇~~ 燒物必點係呢個紐西蘭羊鞍~ 即叫即燒, 燒得唔會乾身, 有D厚度肥膏又唔多  其次, 柚子燒牛仔骨, 醬汁甜甜的配厚牛仔骨~ 肉質軟滑 ENCORE ITEM之一~食左咁多肉, 係時侯食番過牛油栗米啦, 牛油落得好足料, 啖啖牛油香 今次, 食
近近地, 放工走去旺角食番個放題先~

坐低之後, 店員比左本簿我地~
打開本簿, 點餐紙是也... 分門別類的, 井井有條
天氣咁熱, 坐低拿拿聲去拎飲品, 喝一口茶吧
放題, 梗係樣樣試, 樣樣點啦~~

先食前菜蟹子沙津~ 蟹子卜卜脆伴隨的青瓜絲很新鮮~

三文魚油香感唔錯, 油甘魚味道鮮甜

珍寶赤海蝦件頭很大, 就是少了一份甜味~ 有D失望
壽司除左大路款式之外...

黑松露同三文魚腩夾WO, 我就幾鍾意食喇~~

今次, 食刺身留了力
想試多D熟食, 呢個雪花牛肉鍋, 湯底跟吉野家的濃湯底很似呢, 雪花牛肉數片, 蔬菜煮完好甜好味~
有新意, 放題仲可以食埋黃金炒海蝦, 炒辣蟹
飲品選擇多, 樂天韓式飲品有忌廉溝奶, 芒果汁, ALOE JUICE... 道地烏龍茶, 巨峰都有.. 汽水齊晒~

飲品自助的, 自己起雪櫃拎~
平時放題, 好多時甜品都離唔開雪糕類啦 XD

呢到有驚喜
有<熱情果桑子餅> <法式焦糖燉蛋> <意式奶凍> <楊枝甘露> <芒果糯米滋> <木糠布甸>

每一樣都係一小杯, 最後用埋最後的胃口, 每樣食一杯
甜品中, 呢兩個我都好鍾意, 入口超滑溜 <法式焦糖燉蛋>外層焦糖好脆身, <意式奶凍>滑得黎伴隨濃濃香草味
下次要留肚食呢到D甜品先岩, 哈哈
題外話/補充資料: 1) 下單後, 食物出得好快 2) 無漏單情況
2015-08-20
2015-08-28 819 瀏覽
今日同同事本來諗住食雞煲,點知又唔記得左book位,所以為左費事去呆等,我地就周圍行去睇下有咩食咁,行左一陣就見到呢間放題嘅廣告,之後朋友話佢有一排無去食放題,話不如試下咁,我呢啲不嬲都係「順德人」架喇,所以就即刻同佢上去試下。一上去見到人唔小,但好彩岩岩好有張吉枱俾我地,我地就唔洗等有得即刻食。。。之後我地就開始我地嘅飽肚之旅首先就緊係叫番個刺身先喇,呢度啲刺身真係好多選擇,入口新鮮,點一點小小豉油同芥末就已經好好食。燒菠蘿,我覺得呢度嘅燒菠蘿燒得都幾ok,雖然酸酸地,但夠晒熱燒羊架,呢個燒羊架都算唔錯,不過肉質有點乾身,可能燒得有點太久了。辣酒煮東風螺,呢個係我今晚最鐘意嘅野,辣辣地跟住啲螺肉又鮮甜,又夠晒大隻,真係一流。泰式鳳爪,泰式鳳爪唔好太辣,而且質感唔錯,作為前菜真係唔錯架。黃金炒海蝦,第一次係放題入面食到呢樣野,都真係幾特別,入口唔算咸,蝦肉有口感,唔會淋晒。特式焗扇貝,扇貝味道唔會太咸,不過燒到有點乾了韓式炒龍蝦仔,呢樣又係第一次係放題見到嘅,龍蝦肉基本上可以連殼擺入口食,而且又唔會太辣。鰻魚芝士卷,呢個壽司都算特別,鰻魚入口唔錯,唔好好鬆散,而跟住配埋芝士真係比想像中
之後我地就開始我地嘅飽肚之旅
特式焗扇貝,扇貝味道唔會太咸,不過燒到有點乾了
鰻魚芝士卷,呢個壽司都算特別,鰻魚入口唔錯,唔好好鬆散,而跟住配埋芝士真係比想像中好勁多
海膽手卷,對於呢個我個人有點驚喜,因為平時放題比較小會見到海膽嘅出現,而且仲要入口都算ok,唔會有苦味和膠味。
最後真係唔可以唔提下呢度嘅甜品,呢度真係唔小甜品架,我就叫法式焦糖燉蛋、意式奶凍及木糠布甸,各樣嘅味道都唔錯唔會太甜,不過個人比較鐘意木糠布甸,因為唔會太膩,餅乾碎又唔會太多,布丁入口即溶。.
不過要提醒大家,這間佢真係會上足晒你叫嘅野,所以要按食量叫呀
2015-08-25 2797 瀏覽
每逢來到旺角,不期然就會想起日式放題,基於地點便利的關係,大多時朋友聚會也會集中在旺角,而一大班人聚餐最好的選擇必定是放題類了,記得早前看到朋友的相片,少有地看到放題竟有黃金蝦及鮑魚,一時慶起就來到了「大瀛喜」吃放題~跟一般無異,場內環境雖大,但相對擠迫,所有人也坐得密密麻麻,由於我們被安排坐在門口前,所以略嫌冷氣有點不足呢食物方面,共有10張點餐紙,打頭陣的當然是免費星級海鮮宴,其餘的還有沙律.小食、刺身、卷物.手卷、壽司、天婦羅、炸物、燒物及甜品,甜品款式特別,不似一般的只有雀巢雪糕或雪條飲品方面,放在雪櫃裏任君選擇,有一般的汽水、芒果汁、烏龍茶、柑桔蜜、及,及啤酒等種類繁多免費星級海鮮宴:[分數:7/10]免費星級海鮮宴中我們選了黃金炒海蝦、辣酒煮東風螺、特式焗扇貝及韓式炒龍蝦仔一試。黃金炒海蝦果然夠吸引,大大隻的,表面佈滿了鹹蛋黃,入口充滿著蛋黃的鹹香,只是略嫌海蝦不夠爽彈。而辣酒煮東風螺有大有細,由於友人愛吃東風螺,一次寫了10人份,所以隨小鐵窩送上,試了一小口,辣度對我來說有點高呢,而友人則吃得滋味。特式焗扇貝賣相一般,扇貝比較細少,加上沒有加入大量芝士焗製,有點可惜,至於
食物方面,共有10張點餐紙,打頭陣的當然是免費星級海鮮宴,其餘的還有沙律.小食、刺身、卷物.手卷、壽司、天婦羅、炸物、燒物及甜品甜品款式特別,不似一般的只有雀巢雪糕或雪條
黃金炒海蝦
辣酒煮東風螺
韓式炒龍蝦仔
免費星級海鮮宴:
[分數:7/10]

免費星級海鮮宴中我們選了黃金炒海蝦、辣酒煮東風螺、特式焗扇貝及韓式炒龍蝦仔一試。黃金炒海蝦果然夠吸引,大大隻的,表面佈滿了鹹蛋黃,入口充滿著蛋黃的鹹香,只是略嫌海蝦不夠爽彈。而辣酒煮東風螺有大有細,由於友人愛吃東風螺,一次寫了10人份,所以隨小鐵窩送上,試了一小口,辣度對我來說有點高呢,而友人則吃得滋味。特式焗扇貝賣相一般,扇貝比較細少,加上沒有加入大量芝士焗製,有點可惜,至於韓式炒龍蝦仔,同樣帶辣味,用了小龍蝦炒成感覺特別,但蝦仔肉實在有點小呢
柚子大蝦沙律
A.沙律.小食
[分數:6.5/10]

在沙律.小食類別中,我們就要了蘆薈沙律、柚子大蝦沙律及泰式鳳爪。蘆薈沙律份量不多,只有數粒蘆薈小粒,而柚子大蝦沙律感覺比較足,但醬料方面就不夠泰式了,而鳳爪則帶點微辣,口感爽脆,甜甜酸酸的感覺,醒胃非常
B.刺身
[分數:7.5/10]

身為刺身控,當然要試齊所有刺身,有三文魚、油甘魚、劍魚腩、玉子、甜款蝦、珍寶赤海蝦、北寄貝、貝柱、珍珠鮑魚及酒煮榮螺。整體感覺新鮮,當中比較欣賞的有劍魚腩及珍珠鮑魚,劍魚入口綿綿的,充滿了脂香,而珍珠鮑魚則口感爽彈,可惜的是鮑魚本身體積已較少,還要分成兩半,口感有點不足
鰻魚芝士卷
海膽手卷
C. 卷物.手卷
[分數:8/10]

卷物及手卷方面有鰻魚芝士卷及海膽手卷。鰻魚芝士卷包裹著大大粒芝士,入口芝味濃郁之餘亦帶鰻魚香,非常不錯。而海膽手卷,非常的骰可愛呢,男士基本可以一啖一粒,手卷面放上了一少件海膽,入口帶甘香,味道不錯
鮑魚天婦羅
車子天婦羅
E.天婦羅
[分數:8/10]

楠瓜、蕃薯、茄子及炸蝦天婦羅相信在放題中基乎必會出現,但一口鮑魚及車子天婦羅,就不易見到了。將原粒小鮑魚沾上粉漿後直接炸成,入口外層帶微脆,內裏帶點嚼感,又香又有口感。而車子天婦羅亦即是瀨尿蝦,薄薄的一隻隻,脆皮又薄又脆,細嚼下還帶有蝦香,香口非常
G.燒物
[分數:8/10]

由於不想吃太肉食,所以只了燒有機菠蘿,菠蘿厚厚的,底面兩面也燒至微焦,入口又甜又多汁,不論是在飯後或是吃到中段,同樣也能作消膩之用
一口牛肉
日式雪花牛肉鍋
H.主食
[分數:8/10]

主食方面就有鐵板蒜香一口牛、牛油炒粟米、日式雪花牛肉鍋。一口牛肉質軟腍,灑上蒜粒後蒜味蠻濃的。不輪去到那裡,牛油粟米也是必吃的,入口香甜富牛油香,還有啖啖的粟米香,非常好吃。至於日式雪花牛肉鍋,牛肉份量不多,入口富肉香,而其餘就只有菜及豆腐,黃芽白吸收了濃湯,甜度甚高呢,實在令人意外
[分數:8/10]

甜品方面有6款選擇,熱情果桑子餅、法式焦糖燉蛋、意式奶凍、楊枝甘露、芒果糯米糍及木糠布甸,全部任點任食,老實說大多放題甜品也做得不太好吃,不過還是挑了4款試試,先是芒果糯米糍,糯米皮軟腍但厚身,芒果較少。法式焦糖燉蛋是4款甜品中,我最愛叫的,入口夠滑夠香,配上上方的焦糖脆片,非常好吃。至於意式奶凍,雖然入口滑膩,但不算太香。而楊枝甘露就更普通了,感覺有點像飲品呢

大瀛喜日本料理 (旺角)
旺角奶路臣街11號MPM文華商場5樓
~~~~~~~~~~~~~~~
總消費:$ 440
味道:7/10
環境:7/10
服務:7/10
衛生:7/10
抵食:7/10
2015-08-17
10 分鐘 (堂食)
$220 (宵夜)
黃金炒海蝦
辣酒煮東風螺
鰻魚芝士卷
海膽手卷
鮑魚天婦羅
車子天婦羅
日式雪花牛肉鍋
2015-08-23 932 瀏覽
朋友話哩間放題好多野食,黎到之後更加證實左哩一點。哩到真係有好多唔同款式嘅野食。雖然刺身都係普通放題會有 嘅刺身,算係有鮮味。但係熟食就有好多款。 好似燒羊架同燒菠蘿,真係好好食。羊架好嫩,夠入味,而且肉汁都仲係入面, 唔會好乾。自己再加埋檸檬汁,真係好正好好食。菠蘿夠甜,不過唔算好 熱,如果再熱啲一定會再好食啲。天婦羅都好味,炸得個皮好脆,唔會太咸,又唔會無味。較中意蝦同蟹柳,蝦會比較爽,蟹柳就脆啲。

2015-08-22 794 瀏覽
好多好野都俾人講左都要講多次有咩好 羊架: 真係同其他唔同 就算係出名既放題店既羊架都係又鞋又酥呢度就相反壽司刺身就唔駛講 點都會叫幾次熟食:多款 有D其他地方冇雖然有D真係難食 粥太稀又冇味 炒飯咸左D都可以接受 唔太差就得 甜品都難得 雖然有D太甜有D貴既放題店都淨係得雪糕最難得既係經常換 MENU 希望多D人去
好多好野都俾人講左

甜品都難得 雖然有D太甜
有D貴既放題店都淨係得雪糕

最難得既係經常換 MENU

希望多D人去
有朋友從山區回來,一回來就嚷著要吃放題,見她瘦得可憐的樣子,我們決定捨命陪君子,就來放肆地解放肚皮的框框吧!有好多飲品選擇。一大盤刺身集齊了不同種類的魚生,大飽眼福,更令人食慾大增。盡管三文魚味道不算突出,但肉質綿滑肥美,也是尚可接受的。甜蝦甜美可口,生蝦爽脆新鮮。北寄貝、鮑片及象拔蚌,爽口非常又唔腥,都是特別喜歡吃的。沒有吃到任何沙粒,不算大隻多肉,卻有濃烈酒香,亦都似乎蓋過了蜆肉本身的味道。野菌鮮香夾著牛油一起吃,是平常少吃到的味道。蒜粒炒得好香,牛柳粒好有嚼頭,想不到吃放題會有如此出色的牛柳粒吃。蔥花香口,和牛配搭醬汁,更惹味可口,牛味更為突出。羊鞍燒至外層有焦香,裡面呈嫩紅色,帶有一種微微的羊羶味,軟腍滑嫩,還滲著啖啖香草味,可媲美一般的燒肉店。你可曾想過吃放題,可以吃到有機的菠蘿,酸酸甜甜,可以清新一下口味之餘,更可一減膩滯,女生們一點再點的恩物。對甜品沒有寄予厚望。只覺奶凍奶味夠重,可惜不夠細滑,甜而不膩,細細件份量剛剛好。不覺得有黑松露的味道,只嚐到濃厚朱古力味。好慶幸自己有預先訂位,走的時候,才發現還有七至八成坐上客。好欣賞這裏每樣食物真是按照客人份量去分配,至少可以減
有好多飲品選擇。
一大盤刺身集齊了不同種類的魚生,大飽眼福,更令人食慾大增。
盡管三文魚味道不算突出,但肉質綿滑肥美,也是尚可接受的。
甜蝦甜美可口,生蝦爽脆新鮮。
北寄貝、鮑片及象拔蚌,爽口非常又唔腥,都是特別喜歡吃的。
清酒煮蜆
野菌鮮香夾著牛油一起吃,是平常少吃到的味道。
牛油翠肉瓜炒野菌
板燒蒜香牛柳粒
蔥花香口,和牛配搭醬汁,更惹味可口,牛味更為突出。
香蔥火燄和牛卷
香草燒羊鞍
甜品
不覺得有黑松露的味道,只嚐到濃厚朱古力味。
黑松露朱古力餅
好慶幸自己有預先訂位,走的時候,才發現還有七至八成坐上客。
好欣賞這裏每樣食物真是按照客人份量去分配,至少可以減低浪費食物的機會,又可以多點幾款食物來品嚐。曾經光顧過某些放題,明明是兩人份量,卻給予四人份量,害得我們要勉強吃下,最後當然是白白浪費了。其實好多人只是本著想滿足一下口福之慾去吃放題,每樣都想點想試,所以份量不用多,足夠便可以了。
牛油翠肉瓜炒野菌
板燒蒜香牛柳粒
香蔥火燄和牛卷
香草燒羊鞍
2015-08-19 1264 瀏覽
呢排成日聽到細妹介紹有間神級放題好抵食,1730~1930有85折優惠,一個人200蚊都唔洗,好抵食!!!難得放假就梗係去試試啦!平日早去已經好多人入去食~ 侍應好忙但都無待慢我地~ 仲要服務態度好好添去到見到飲品區真係咩飲品都有,果汁先生、鴻福堂涼茶都有… 放題~魚生梗係即嗌啦!三文魚刺身好厚身,魚脂分布均勻,好靚嘅魚生~ 珍寶赤海蝦同甜蝦係必食~ 甜蝦肉色澤粉嫩光鮮,新鮮程度極高,肉質爽口鮮甜,珍寶赤海蝦真係好大隻!肉厚,質感夠,入口鮮甜,回味度高北寄貝大塊爽口,刺身質素不錯熟食款式多~ 特色焗扇貝,用芝士同沙律醬去焗,但一d都唔覺得膩,好滋味,令人更想食,扇貝毫不吝嗇,大粒厚肉,推介!!!辣酒煮東風螺,螺肉大隻,唔好以為會好辣,佢係微辣惹味,唔錯ga!卷物方面,推介鰻魚芝士卷同蒜香和牛卷,鰻魚芝士卷,芝味濃,但無蓋過鰻魚嘅味道,令鰻魚食落更香更味美;蒜香和牛卷,和牛熟度剛好,牛味重,卷中嘅青瓜適度調和和牛的膩度,令卷物食落帶點清新口感,推介!壽司方面推介北海道鮮帶子同醬燒珍寶蟹棒,鮮帶子大粒厚肉,食落鮮甜,番尋味指數極高!醬燒珍寶蟹棒真係好大條,有手指咁粗,又厚肉,食落好有質感甜

難得放假就梗係去試試啦!

去到見到飲品區真係咩飲品都有,果汁先生、鴻福堂涼茶都有…

北寄貝大塊爽口,刺身質素不錯

甜品有好多選擇~ 嗌左楊支甘露,焦糖燉蛋,意式奶凍,芒果糯米糍,熱情果桑子餅同木槺布甸~ 焦糖燉蛋,意式奶凍,熱情果桑子餅同木槺布甸都係推介之選
焦糖燉蛋,焦糖份量厚薄適中,燉蛋多嫩滑,甜度令燉蛋更好食~
奶凍同木槺布甸質感都好幼滑~ 奶凍奶味十分濃郁~ 必推!
熱情果桑子餅酸甜口味好岩夏天的感覺,忌廉芝士作襯托,甜品的甜,忌廉芝士香加上熱情果桑子的酸甜,令人愛上呢個甜品

雪糕,當然放題唔少得,雪糕係雀巢品牌,有大腳板,不同口味雪糕杯,呍呢嗱,朱古力,芝麻等等… 都係自助任食
以咁抵價去食高質放題,難怪細妹每月黎一次,成日嗌去啦!
北海道鮮帶子
坐無虛席