大澳吉慶街的廉價美食真的多,就在「大澳炭燒雞蛋仔叔叔」的斜對面不遠處,就有另外一間受歡迎度或許稍遜,但招牌食品與「大澳炭燒雞蛋仔叔叔」的雞蛋仔同樣美味,不遑多讓的食店 ---- 「大澳餅店」。而這一間外表看來十分普通的街坊餅店的招牌食品,則是自己童年時經常都見餐廳餅店有售,但現在已不多見的「沙翁」。這一天,正當自己和老婆仔兩人在排隊等候雞蛋仔叔叔的雞蛋仔的時候,饞嘴的我其實已經忍不住去不遠處的「大澳餅店」觀看兩位餅店的嬸嬸即炸「沙翁」。到拿到雞蛋仔,並且即時把新鮮熱辣的雞蛋仔一掃而光之後,意猶未盡的我更立即遊說沒有我那麼「為食」的老婆仔即時開始我們的第二輪行動,買個新鮮即炸的「沙翁」一試它的水準。這新鮮炸起的「沙翁」味道確是不俗,炸成金黃色的雞蛋球外層香脆燙熱,內裡鬆軟可口,加上蘸在外層上晶瑩如同白雪的白砂糖,甜甜的味道十分討好,給自己留下深刻的印象。大澳吉慶街的廉價美食真多呢!
,給自己留下深刻的印象
大澳吉慶街的廉價美食真多呢
2 分鐘 (外賣自取)
$3 (其他)
2012-11-13 68 瀏覽
今日天氣好好就入大澳走一轉, 入到去見到有人係到炸沙翁, 嘩...正呀, 嗱嗱聲買返個食吓先, 食咗一啖...好好食呀, 熱辣辣又唔會好甜, 好香蛋味, 好正呀. 老實講而家係香港好難揾到沙翁買, 即使有最多都係輕微暖, 唔會有佢咁熱, 熱得嚟又唔會燙咀, 而且仲係睇住佢炸出嚟添, 真係新鮮不過都係賣 $6/個, 係市區點得呀! 所以真係唔可以唔食.
好好食呀, 熱辣辣又唔會好甜, 好香蛋味, 好正呀
2012-11-11
2012-10-05 49 瀏覽
唔食唔知, 今日想寫這篇食評之下才更了解沙翁做法及來源. 沙翁又叫炸蛋球, 係一款油炸既甜食, 用上雞蛋, 油及麵粉混合再炸後加上砂糖係面層.其實有點似西式既DONUT, 食物既野真係中西製法都好相似只不過後期加工之後, 感覺西式既食物變化更大.又係經查看各大食評之後, 第二款必食大澳小食之一. 此店既沙翁真係唔錯, 無論甜度及鬆軟都好適中, 雖然用上油炸, 但食落一點都不覺油膩.炸後既沙翁脹卜卜, 內裡濕度高咬一口感軟綿綿好重蛋香.
炸後既沙翁脹卜卜, 內裡濕度高咬一口感軟綿綿好重蛋香.
2012-10-02
$6 (其他)
2012-10-03 36 瀏覽
本人很少食沙翁,可以說近乎零。沙翁給我的感覺是無空心的冬甩,感覺沒有甚麼特別。一試之下發現味道、口感大不同。冬甩的質感較實,通常麵粉味較蛋味重,再撒上一定分量的砂糖。沙糖跟麵粉發酵後產生的甜分頗為配合,味道吸引。而此店沙翁質感鬆軟,不乾身,蛋味很濃。砂糖份量剛剛好,而且不會有過多油分,感覺並不油膩。沙翁的膨脹度很好,令到沙翁密度不高且鬆軟保留水份。 這證明油溫控制恰當,若果油溫太低﹐沙翁會很吸油。食用後,我發現雖然沙翁跟冬甩用料很相似,不過它們是兩種不同的味道。在很多餅店、咖啡店,我們都能買到冬甩。相反,賣沙翁的店就少之有少。所以,難得在大澳有賣質素高的沙翁,又何況一試呢。

一試之下發現味道、口感大不同。

微暖的沙翁

在很多餅店、咖啡店,我們都能買到冬甩
。相反,賣沙翁的店就少之有少。
所以,難得在大澳有賣質素高的沙翁,又何況一試呢。
2012-09-30
微暖的沙翁
2012-08-21 43 瀏覽
即點即炸既蛋球,炸到一大個, 幾好食。如果可以再碌多少少砂糖喺上面, 應該會仲好味!麵粉有蛋香味, 但食落有少少甘甘地既發粉味。等候時間有點長, 明明已經整好, 但眼見越黎越多人圍埋黎, 順勢讓我們一堆人喺攤位前等, 幫忙吸引其他人食客來光顧。
炸到脹卜卜既蛋球
新鮮熱辣既蛋球
即點即炸既蛋球,炸到一大個, 幾好食。
如果可以再碌多少少砂糖喺上面, 應該會仲好味!
麵粉有蛋香味, 但食落有少少甘甘地既發粉味。
等候時間有點長, 明明已經整好,
但眼見越黎越多人圍埋黎, 順勢讓我們一堆人喺攤位前等,
幫忙吸引其他人食客來光顧。
2012-08-18
炸到脹卜卜既蛋球
新鮮熱辣既蛋球
2012-08-01 21 瀏覽
不少小食檔都集中在吉慶街, 在輪侯雞蛋仔期間, 發現同樣在清單之列的大澳餅店就在對面, 看到炸蛋球($6)即炸即賣, 流量頗高的, 炸起後馬上放到砂糖堆中滾動, 十分香甜誘人。 志在試味, 兩二人共享一個剛好, 色澤金黃討好, 糖上得緊密又均勻, 從外看來, 頗為乾爽, 袋內亦未見油漬處處, 比泰昌的少了一陣油益味, 蛋香反較突出, 來得自然。 外皮吃起來有種鬆化感, 內裡組織卻十分軟綿, 發得不俗, 不像別的完全是硬實的一塊粉糰, , 又帶點濕潤煙韌, 入口香甜。
2012-03-29 29 瀏覽
這日到大澳遊玩,欣賞風景之餘少不了一路找些街坊小食店試試。其中看到這間炸沙翁炸到無停手的小店,一於也買一隻試試支持一下小生意吧。沙翁的質感做得不錯,很鬆而皮脆。新鮮熱辣炸起,其實也不會怎樣難吃到哪裡。值得一吃的大澳小食。
值得一吃的大澳小食。
  • 沙翁
來大澳之前完全沒有PLAN過食沙翁, 因為本人唔係咁好太甜的食物, 而坊間大部分的沙翁都極度超級無敵的甜反而友人卻甚喜歡沙翁,碰巧看見在店鋪門口新鮮即炸,就買了一個來試她試完之後讚不絕口, 叫我試試再下評論一試, 雖然即炸即食,但完全唔覺油膩, 沙糖份量適中,甜度剛好而且食到好香的蛋香味!!!!呢個真係大澳之旅的一大驚喜, 連我呢個唔食沙翁的人都忍唔住買多個獨食,哈哈哈好好味呀!! 再來大澳必定要再食這個!!!!!!!!!!
她試完之後讚不絕口, 叫我試試再下評論
而且食到好香的蛋香味!!!!
好好味呀!! 再來大澳必定要再食這個!!!!!!!!!!
慶祝紀念
情人節
2012-01-25 45 瀏覽
沙翁本乃尋常之物,就是一個以麵粉及雞蛋搓製的蛋球,再經油炸後灑上沙糖。大澳餅店因為假日人流多,密密做,即炸即食,所以熱辣辣特別好吃。拿上手後急不及待咬一口,雖然即炸即食,但不覺油膩,表面很脆口,裏頭既鬆化而且富蛋香,點點的沙糖為沙翁添上甜味。大家來大澳的話,不妨一試!
沙翁在店鋪門口即炸
為沙翁沾上沙糖
即炸即吃沙翁

2012-01-24
10 分鐘 (外賣自取)
沙翁在店鋪門口即炸
即炸即吃沙翁
  • 大澳沙翁
2011-11-16 6 瀏覽
一班朋友去行山,行到大澳餓餓地,經過吉慶街,成條食街一樣,檔檔都要排隊。最感興趣就"大澳餅店"的沙翁,即叫即炸。雖然要比小小時間耐心等候,但值得!熱辣辣,外面小小脆內軟,又唔係好甜。而且賣$5一個,咁遠來到,都超值啦!間值10個Like!

最感興趣就"大澳餅店"的沙翁,即叫即炸。

雖然要比小小時間耐心等候,但值得!

熱辣辣,外面小小脆內軟,又唔係好甜。

而且賣$5一個,咁遠來到,都超值啦!

間值10個Like!
2011-11-06
10 分鐘 (堂食)
$5 (其他)
2011-05-18 7 瀏覽
食完香妃卷, 在往前走兩檔, 又見到好多人排隊, 是排蛋球.看見母子檔拍住上的親情, 加上新鮮炸起的蛋球, 連砂糖也即時灑上, 二話不說就話要食了! $5個, 我們買了4個share. 問哥仔可否幫我們剪開, 他說他沒有較剪, 但蛋球很鬆, 一搣就能開二.我們看著即刻到手的蛋球的製作過程, 很快就到手了, 新鮮炸起的, 但食落並不燙口, 外面的確很鬆脆, 一搣就開了! 入面的蛋漿軟棉棉又不乾身, 又有很香的蛋香味, 真的是極品! 而且明明看著在油中拿出, 但食起上來一點油膩感覺都無, 真的要用食神中的“好好味呀!”來形容. 我如果再來大澳必定要再食這個!!! 食完這個後肯定覺得泰x 的沙翁簡直天壤之別.大澳真的是天堂呀, 有那麼多的美食! 一定要再來呀!

, 真的要用食神中的“好好味呀!”來形容

大澳真的是天堂呀, 有那麼多的美食! 一定要再來呀!

多人
新鮮炸
加糖
超軟熟蛋球
2011-01-23
5 分鐘 (外賣自取)
多人
新鮮炸
加糖
超軟熟蛋球
2011-05-16 29 瀏覽
話說個日去食係紅日..點解我咁遲先寫呢係因為係開飯搵唔到lee間舖頭呀..剛岩見到有人寫食評woo..咁好食隔左成個月都一定要寫番呀~當日好多人呀又排哂隊...多人買到都炸唔切...我地要等...等左大約10分鐘..終於有得食la~~~~~~~好努力咁炸緊....新鮮炸起...正~賣相好靚woo熱辣辣..雖然岩岩炸起都唔會好油..加埋d沙糖一齊食..一咬落去真係好軟熟好好食呀~..市區真係好難食到lee d沙翁...如果有機會入去我一定會再買黎食!!!要排要等都抵la~
制作中...
好努力咁炸緊....
滾沙中...
新鮮炸起...正~
完成
賣相好靚woo
好味呀~~~~~~~~~~

2011-04-05
10 分鐘 (外賣自取)
制作中...
滾沙中...
完成
好味呀~~~~~~~~~~
2011-05-16 40 瀏覽
在無名炭燒雞蛋仔伯伯檔口對面,有一家大澳(金門)餅店,門面不太起眼,也沒有人龍守候,卻供應現做的沙翁。 沙翁賣 $5 一個,蛋球熱燙的從油鑊取出,再放在舖滿白砂糖的盤子內滾兩滾,製作看似相當簡單。 急不及待的咬一口,沙翁入口尚算鬆化,但略嫌蛋味不太豐富,差一點點,但說到底,新鮮做起的炸物,始終有種令人難以抗拒的吸引力,偶一為之亦無妨!