餐廳: 大滾友火鍋
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-12-11 69 瀏覽
冬天打邊爐是常識吧!元朗「大滾友」係我最愛~自從上次食過一次就念念不忘。古色古香的裝潢再加上優質既食材絕對係我回頭既原因 !今次終於試到招牌湯底-花膠雞!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍃醬介 @$24.0🍃玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(一隻)$418.0花膠同埋雞都超級足料,3-4人食都得!雞肉很是滑溜,花膠好多滿滿骨膠原,花膠浸泡之後,更為軟嫩好嚼,店員說湯底是重點!果不其然!濃郁的雞湯超滋補啊!推介🍃A5黑毛和牛三角肋骨肉$428.0十分奢侈的A5和牛,同樣不令人失望!數量雖然不多,但每一口都帶有牛肉的馥郁,有入口即化的口感!🍃珊瑚/桂花蚌雙拼$138兩者都非常爽口!珊瑚蚌更加爽口,而桂花蚌則是透出清香的感覺也比較鮮甜!各有千秋!🍃瑤柱乾貝滑$108比較少見的瑤柱乾貝滑,鮮甜有彈性,香氣四溢!好特別又美味

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🍃醬介 @$24.0

🍃玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(一隻)$418.0
花膠同埋雞都超級足料,3-4人食都得!
雞肉很是滑溜,花膠好多滿滿骨膠原,
花膠浸泡之後,更為軟嫩好嚼,
店員說湯底是重點!果不其然!
濃郁的雞湯超滋補啊!推介

🍃A5黑毛和牛三角肋骨肉$428.0
十分奢侈的A5和牛,同樣不令人失望!
數量雖然不多,但每一口
都帶有牛肉的馥郁,有入口即化的口感!

🍃珊瑚/桂花蚌雙拼$138
兩者都非常爽口!珊瑚蚌更加爽口,
而桂花蚌則是透出清香的感覺
也比較鮮甜!各有千秋!

🍃瑤柱乾貝滑$108
比較少見的瑤柱乾貝滑,鮮甜有彈性,
香氣四溢!好特別又美味

2022-12-11 52 瀏覽
#meloin @bigboilsclub.yl.tw🥶天氣轉冷,最好吃一個熱呼呼的火鍋❤️❤️元朗的大滾友地理位置方便,出邊有停車場。醬介一如以往是九宮格,有辣椒碎、芫荽、香蔥、炸蒜、新鮮、蒜蓉等不同配料,小編愛加入湯底混入醬料中。🐤玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻)花膠厚身大大片,店員幫我們剪細花膠,放進鍋子裏稍為焯數分鐘就可以啦!雞件也是滾幾分鐘,保持雞肉的嫩滑。花膠和雞件吸收了雞湯的精華,不用加配任何的醬料,已經非常美味。🐙瑤柱乾貝滑已乾冰底坐鎮,上枱的時候恍若仙氣一樣彌漫在空中,真材實料有瑤柱乾。唐生菜🥬雞湯超級好味,加埋生菜吸收晒雞湯精華。紫淮山💜平時好少食到紫色的淮山,爽脆好味🥃清熱菊花茶雖然天氣好寒冷,但食火鍋食到熱辣辣,飲番杯冰凍的菊花茶,冰透心涼。🐷🐷韭菜豬肉餃·六粒餃子皮薄餡靚,每一粒都大大粒,放入去大滾之後就食得啦!#大滾友 #元朗 #元朗美食 #火鍋 #生啤 #打邊爐 #手切牛肉 #花膠雞湯鍋 #卜卜蜆 #火鍋 #yoho💥餐廳資料餐廳:大滾友地址:元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖Openrice:https://bit.ly/36yMXOH
#meloin @bigboilsclub.yl.tw

🥶天氣轉冷,最好吃一個熱呼呼的火鍋❤️❤️
元朗的大滾友地理位置方便,出邊有停車場。

🐤玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻)

🐙瑤柱乾貝滑

唐生菜🥬
雞湯超級好味,加埋生菜吸收晒雞湯精華。

紫淮山💜
平時好少食到紫色的淮山,爽脆好味

🥃清熱菊花茶

🐷🐷韭菜豬肉餃·六粒
餃子皮薄餡靚,每一粒都大大粒,放入去大滾之後就食得啦!

💥餐廳資料
餐廳:大滾友
地址:元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖
2022-12-10 135 瀏覽
天氣轉涼可以打邊爐嚕,決定嚟呢度食晚餐。職員會幫我地先煲滾啲水洗碗碟,而我地就用QR code自助落單。醬介 $24/位九宮格任攞醬汁,仲有手拍青瓜辣辣地好惹味。櫻唇半開·特色卜卜蜆鍋 $218湯滾咗之後啲沙白蜆會逐隻張開好得意🫶🏻 蜆嘅份量真係好多,適合四個人share,而且大大隻好好肉地,味道清甜,配埋西芹、蒜蓉同埋辣椒,鮮味十足😋極上牛肉刺身 $328打卡一流📸 係薄切安格斯牛小排,油脂分布靚,牛味超濃郁,唔會腥,配埋秘製醬汁。鍾意食牛嘅話必試💯大滾友雜菜拼盤 $98有油麥菜、生菜、白菜、萵筍、淮山、雲耳、粟米、蓮藕、金針菇、蕃茄,好豐富。打邊爐都要食啲菜健康啲,整體都幾新鮮爽口,份量足👍🏻蟹黃餃·四粒 $78脹卜卜好足料,雲吞皮夠薄身幾正,蟹黃餡好香口,大滿足🤤職員會定時幫我地清空裝殼嘅碗同埋refill湯,而且呢度環境又闊落,坐得舒服💯

醬介 $24/位
九宮格任攞醬汁,仲有手拍青瓜辣辣地好惹味。

櫻唇半開·特色卜卜蜆鍋 $218

極上牛肉刺身 $328

大滾友雜菜拼盤 $98

蟹黃餃·四粒 $78
脹卜卜好足料,雲吞皮夠薄身幾正,蟹黃餡好香口,大滿足🤤

2022-12-05 1228 瀏覽
天氣凍真係好想好想打邊爐🥰特別鐘意食港式邊爐 配靚湯底飲幾口靚湯底🥰🥰即刻暖返曬E加6點前離座仲做緊全單68折🫶🏻假期lunch即刻去打個邊先😍➽姫松茸鮑魚烏雞濃湯鍋(期間限定) $328😍😍😍超推薦上果時好震撼 打卡able🥰仲要個湯底係超好飲❗️係超好飲arr❗️個湯底好濃 好鮮甜 松茸味濃🫶🏻4隻鮑魚勁新鮮 啖啖肉 而烏雞係成隻份量🥹超正我地2個人去食完全食唔曬 落足料去煲arr😍推👍🏻👍🏻➽脆鯇腩片$98我打邊爐一定會叫脆鯇腩 爽脆質感油脂好好食而e間都無令人失望😍超新鮮超好食😋➽深海龍躉片 $118勁多片🫶🏻肉質軟實好好食118蚊性價比真係好高👍🏻➽櫻花蝦豬肉丸(8粒) $118豬肉丸加左櫻花蝦有少少咸香味😋野味而豬肉丸質地柔滑 大大粒咬感好👍🏻➽油麥菜 $42份量超多🥬🥬🥬🥬➽日本稻庭烏冬 $38打邊爐最後一定要叫個烏冬可以吸湯汁食 仲要個湯底咁正😍一流arr
天氣凍真係好想好想打邊爐🥰

打邊爐最後一定要叫個烏冬
可以吸湯汁食 仲要個湯底咁正😍一流arr
2022-12-03
2022-11-28 107 瀏覽
元朗雞地一向出晒名多好嘢食,今次嚟到呢間屬於區內較有檔次嘅火鍋店大滾友😜餐廳裝修係中式官廷風,好易認!醬油碟,擺盤好精美😃玲瓏浮凸 · 花膠雞湯鍋不得不提呢一個湯底,兩大主角花膠、雞件唔係預先放落鍋中,而係由店員奉上,再向我哋簡單介紹食法🤪花膠就會由店員即場剪開,再放入鍋中。雞件就食幾多放幾多,每舊起碼淥3-5分鐘先食!雞嘅份量係半隻,絕對好足料!湯底咁滋補,當然要飲幾啖靚湯,再食塊靚花膠😋鬼馬油炸鬼油炸鬼再釀入魚膠,淥幾淥就可以食,脆脆哋嘅油炸鬼配上魚肉,口感層次又的確係幾鬼馬😃大滾友肉丸拼盤(十粒) - 手打鵝肝墨汁墨魚丸、櫻花蝦豬肉丸、手打蟹籽墨魚丸、手打蟹籽鮮蝦丸、手打鮮牛丸十粒肉丸,全部真材實料,手打製成,完全做得到彈牙、爽口嘅效果,質感唔會鬆散😁要數到最有驚喜,我會揀鵝肝墨汁墨魚丸同埋櫻花蝦豬肉丸,第一次食呢個配搭嘅丸類🤣龍蝦餃(六粒)好有特色嘅一款餃子,出面冇乜機會食到😯好豐富嘅一餐,食完之後真係飽到行唔郁😀難得個湯底咁出色,最後階段雖然飽飽哋,都係要叫多一份薯粉作結😄
醬油碟,擺盤好精美😃
玲瓏浮凸 · 花膠雞湯鍋
雞嘅份量係半隻,絕對好足料!
湯底咁滋補,當然要飲幾啖靚湯,再食塊靚花膠😋
龍蝦餃(六粒)
好有特色嘅一款餃子,出面冇乜機會食到😯
好豐富嘅一餐,食完之後真係飽到行唔郁😀
2022-11-25 131 瀏覽
天氣涼涼地,去打邊爐當然最好不過🥢今日就同朋友去咗呢間《大滾友》火鍋店!呢到最出名就係個湯底,加上環境以宮廷風作設計,夠晒氣勢🔥!冬瓜瑤柱鍋 $218😍超足料既湯底,整個冬瓜加上滿滿的素翅、重有蝦肉、雞肉和瑤柱等材料,口感超滿足👍🏻,湯底又香濃感覺又消暑,平日至愛食湯料既我🤭啱哂!水蓮 $78脆口又易熟,淥一淥就食得,有埋鉸剪自行決定長度,進食好方便👍🏻!即炸黃金響鈴 $88店員建議我地即食就更加酥脆,放入湯內就可以吸收埋入面嘅精華,都好惹味👍🏻👍🏻!酒香陳年花雕浸牛肉 $138加咗藥材同紹興酒,所以味道濃郁之餘,淥完之後牛肉亦好有酒香味👍🏻👍🏻!白鱔片 $108肉質細嫩又肥潤,賣相亦好有光澤味道鮮甜😋!竹蔗茅根 $78大約有6杯份量,自家製夠足料,味道清甜又清熱👍🏻!

冬瓜瑤柱鍋 $218

水蓮 $78

即炸黃金響鈴 $88

酒香陳年花雕浸牛肉 $138

白鱔片 $108
肉質細嫩又肥潤,賣相亦好有光澤味道鮮甜😋!

竹蔗茅根 $78
大約有6杯份量,自家製夠足料,味道清甜又清熱👍🏻!

2022-11-20 82 瀏覽
個名咁有趣!店家有主題有創意手切日本飛驒同牛 HK$398同牛切成薄片, 肉味重, 口感好好, 而且同牛份量唔少,以呢個價錢就食到同牛確係抵脆炸黑松露午餐肉 HK$78黑松露午餐肉 估唔到味道咁鬼夾, 午餐肉好入味, 松露香味圍繞整個味蕾,層次非常分明。
個名咁有趣!店家有主題有創意

手切日本飛驒同牛 HK$398

脆炸黑松露午餐肉 HK$78
層次非常分明。
2022-10-20
  • 脆炸黑松露午餐肉
2022-11-18 190 瀏覽
城市人難得入元朗,朋友即刻帶我去食好嘢。佢係咁推介呢間大滾友火鍋嘅湯底。呢度嘅湯底全部嘅名都好優美,豬肚藏雞其實就係胡椒豬肚雞湯鍋。胡椒嘅香味唔會太濃太辣,味道啱啱好,入面仲有雞件同豬肚,打邊爐之前記得要飲個湯先。A4黑毛和牛牛胸腹嘅油脂分布平均,每一片都有好靚嘅雪花紋,口感嫩滑之餘亦都有牛味。大蜆嘅size真係超大隻,而且隻隻新鮮又冇沙,味道鮮甜。鬼馬油炸鬼係將墨魚滑釀入油炸鬼,上面再鋪滿蟹籽,味道一流。依個湯底配油麥菜真係好夾,每條菜索哂胡椒豬肚湯,份外清甜。仲配埋呢度自家製嘅清熱菊花茶,打三個鐘頭邊爐都冇有怕。
豬肚藏雞
胡椒豬肚雞湯鍋
A4黑毛和牛牛胸腹
大蜆嘅size真係超大隻,而且隻隻新鮮又冇沙,味道鮮甜。
大蜆
鬼馬油炸鬼係將墨魚滑釀入油炸鬼,上面再鋪滿蟹籽,味道一流。
鬼馬油炸鬼
依個湯底配油麥菜真係好夾,每條菜索哂胡椒豬肚湯,份外清甜。
油麥菜
仲配埋呢度自家製嘅清熱菊花茶,打三個鐘頭邊爐都冇有怕。
清熱菊花茶
豬肚藏雞
胡椒豬肚雞湯鍋
A4黑毛和牛牛胸腹
大蜆
2022-11-18 96 瀏覽
想打邊爐,朋友專登帶我入元朗食大滾友,佢話呢度嘅黑毛和牛好好食,仲有A4級㗎,而且價錢唔算好貴。而我自己就比較期待嗰個豬肚藏雞湯,感覺坊間會比較少見,胡椒味都好重,但湯底好好飲,再配上咗稻庭烏冬嗰種嫩滑,加埋好好食,我自己一個人食咗兩碗。主菜方便我哋叫咗一個牛肉拼盤,有好多唔同嘅牛嘅部位,擺盤都幾靚,佢中間有一對好似花咁嘅嘢,可以方便你打卡用。牛嘅肉質都算新鮮嫩滑,好容易就咬得開,在點少少打邊爐嘅配料,就已經好入味好滿足!而海鮮方便我哋叫咗一個大蜆,蜆嘅體積都幾大同厚肉,食落鮮甜🙏🏻之後仲有一道餸叫做鬼馬油炸鬼,口感都算特別佢炸得好脆,所以好香口。餐廳嘅員工服務態度都好好,好快就幫我哋換咗啲污糟嘅紙巾同碟。疫情下覺得佢哋都幾注重衛生。
2022-11-18 63 瀏覽
元朗美食分享之前見朋友食大滾友,啲和牛靚到不得了。問完佢喺邊度食就即刻衝左入元朗食嚕。首先講下餐廳環境,餐廳有啲似古代皇宮嘅感覺,啲Menu就好似皇上既奏摺咁。位置都算寬躺,坐得幾舒服,好岩一大班人gathering。佢地既食材全部都好乾淨衛生同新鮮。我最愛湯底係胡椒豬肚鍋,熱辣辣胡椒香氣十足,有時仲好鐘意直接飲佢既湯底,仲要有豬肚藏雞,菜式都幾搞笑。A4黑毛和牛牛胸腹實在太推介了和牛既雪花超美的🙏🏻入口即融但油膩感不重 其他招牌牛肉拼盤既賣相同品質都好好份量亦夠多,兩個人食岩岩好仲叫左d油麥菜黎食,健康一點🤣
元朗美食分享

之前見朋友食大滾友,啲和牛靚到不得了。
問完佢喺邊度食就即刻衝左入元朗食嚕。

位置都算寬躺,坐得幾舒服,好岩一大班人gathering。
佢地既食材全部都好乾淨衛生同新鮮。

A4黑毛和牛牛胸腹實在太推介了
和牛既雪花超美的🙏🏻
入口即融但油膩感不重
其他招牌牛肉拼盤既賣相同品質都好好
份量亦夠多,兩個人食岩岩好
仲叫左d油麥菜黎食,健康一點🤣

2022-11-17 60 瀏覽
之前食過大滾友好掛住佢個湯底真係好足料又好出色 好想再去食識食一定揀午市時間食 因為有68折 性價比好高 ▪️滋潤養神椰子雞番薯蜆濃湯鍋 $318湯底椰子味好出好清甜雞件份量超多 肉質嫩滑入面仲有番薯蜆同粟米 好豐富番薯蜆肉好大粒 令湯底提鮮個湯真心好飲 非常滋潤煮滾後我連續飲咗3碗▪️手打蟹子蝦滑 $108真材實料 蝦肉好彈牙蝦滑上鋪滿蟹籽 味道一流▪️即炸黃金響鈴 $88新鮮炸出嚟 鹹蛋黃味好濃郁就咁食口感脆卜卜 放湯食又得▪️豬頸肉 $58賣相好精緻 造型係一朵玫瑰有乾冰效果襯托住 更顯高貴豬頸肉咬落好爽口 份量都好多▪️黃金藏嬌和牛墨魚丸 $72墨魚丸彈牙 入面包住粒和牛 咁食法幾特別 粒和牛牛味好濃▪️豆苗 $68打邊爐鍾意叫菜食 份量大大盆 配襯雞湯食 無得輸
之前食過大滾友好掛住佢個湯底

▪️豆苗 $68
打邊爐鍾意叫菜食 份量大大盆
配襯雞湯食 無得輸
2022-11-14 64 瀏覽
餐廳位於元朗市中心,位置非常方便,而且由室內裝修到枱櫈餐具都好別緻,啱晒同一班朋友食住火鍋短聚.今次試了豬肚藏雞-胡椒豬肚雞湯鍋,真材實料而胡椒味香,湯底可以當湯飲用先.配料方面特別推薦大滾友牛肉拼盤(細),一個價錢可以有多達7款牛肉-頂級安格斯牛肉,手切牛頸脊,牛舌片,牛黃喉,金錢牛展,牛肉粒,美國肥牛!!其中安格斯牛肉雪花紋路分布平均,口感嫩滑,做到入口即化! 而A4黑毛和牛牛胸腹每片都係人手切,厚薄剛剛好,整體脂肪豐厚,肉質結實!

2022-11-14 74 瀏覽
🥢豬肚藏雞 胡椒豬肚雞湯鍋入冬要暖下胃~ 胡椒豬肚雞湯就最岩😍 少少辣勁香濃既湯~ 飲幾啖先開始打邊爐係最好 豬肚同雞既份量都好充足~ 雞件嫩滑🥢大滾友牛肉拼盤(細)咩都想食嘅情況之下叫一個拼盤就最啱啦! 頂級安格斯牛肉牛味香濃 脂肪比例幾好,口感豐富 肉質亦都厚實 而且味道香濃手切牛頸脊味道濃郁,雪花平均,煙韌有咬口牛舌片脆脆既口感~~食落較有嚼勁,但又軟嫩多汁牛黃喉口感細膩鮮嫩又脆爽, 原來佢營養價值都幾高金錢牛展肉非常結實同埋佈滿牛筋 所以口感比較韌 味道就相對較鮮美牛肉粒 肉質緊實 有嚼勁 美國肥牛肉質細膩 油花都幾均勻 所以口感亦都唔差🥢油麥菜🥢鬼馬油炸鬼滿滿既蟹籽滑~ 又脆又軟既口感😂🥢A4黑毛和牛牛胸腹油脂豐厚 睇到油花細膩 肉質軟腍 牛味相對地較為濃郁 用黎打邊爐可以保留油潤口感又食到和牛獨有的香氣😍

🥢豬肚藏雞 胡椒豬肚雞湯鍋

🥢大滾友牛肉拼盤(細)

咩都想食嘅情況之下叫一個拼盤就最啱啦!

頂級安格斯牛肉

手切牛頸脊
味道濃郁,雪花平均,煙韌有咬口

牛舌片
脆脆既口感~~食落較有嚼勁,但又軟嫩多汁

牛黃喉
口感細膩鮮嫩又脆爽, 原來佢營養價值都幾高

金錢牛展

🥢鬼馬油炸鬼

滿滿既蟹籽滑~ 又脆又軟既口感😂

🥢A4黑毛和牛牛胸腹

2022-11-14 58 瀏覽
平時好少入元朗,見天氣涼左,住元朗既朋友就推介呢間打邊爐。見到入面係宮庭設計,又幾特別。呢到湯底都幾多野簡,為左唔好因為打邊爐而太熱氣,叫左個胡椒豬肚雞湯,好好味,感覺又好健康,唔似味精湯底。有少少胡椒辣味,又唔洗食麻辣咁剌激。叫左個大滾友牛肉拼盤(細),牛肉係安格斯。雖然係細,但係份量都幾OK,除左有牛肉片仲有牛肉粒架。另外都叫左大蜆,真係好大粒,而且好新鮮。打邊爐打到最後一定要食番個秋冬作結,呢到仲係用稻庭烏冬,好正!
2022-11-07 72 瀏覽
古舊宮廷式裝修好特別👍🏻 花膠雞湯喎超正,湯好鮮味,每人飲三碗湯,好多花膠,而且雞好滑。象拔蚌都好抵食好新鮮👍🏻 佢哋有好多特色嘅食物,其他火鍋店係冇嘅,例如花雕牛肉,牛骨髓,鴛鴦響鈴,雞子,豬紅鴨血,黑松露蟹肉餃子,黑松露午餐肉 … 我哋7:30前買單離座有七八折,抵食👍🏻
2022-11-06