選擇種類繁多,質素高於一般茶餐廳,奶茶好飲,椰子雪糕好味,炒公仔麵乾身少油,50幾蚊算抵食,服務態度很好,疫情下位與位之間有膠屏風間隔,整體來講不錯,不過要預咗等位
茶餐
茶餐
2020-04-12 157 瀏覽
終於比我試到啦😍期待已久嘅大渣哥!聽講成日都要排長龍先食到㗎🙈今次趁平日...就睇吓好唔好彩先🤓-可能係平日...又啱啱過咗lunch time時間⌚️唔使排隊呀🥰入到去已經諗到要叫咩!就係佢最出名嘅「黑🐃黑🌚」$50(不過最近好似加左價啦)呢個餐裡面包括:沙嗲牛肉麵、炒蛋/煎雙蛋、丹麥多士,火腿同一杯熱奶茶-沙嗲牛肉分量正常,好濃郁嘅沙嗲汁,令到個麵好入味,不過牛肉就有啲韌🙈炒蛋香滑,丹麥多士好鬆軟(用丹麥多士比起普通麵包多士感覺更高級✨)奶茶好香滑👍整體份量都大份~滿足呀🥰P.S 只歡迎香港人🇭🇰記得出示身分證✨

P.S 只歡迎香港人🇭🇰記得出示身分證✨
2020-03-17
2020-04-12 98 瀏覽
終於輪到大渣哥。呢排間間食肆都吊緊鹽水,大渣哥依然其門如市,次次經過都見人龍,認真犀利👍。當然,嚟得幫襯嘅人,大部份都志不在食物,而係嚟食嗰份同仇敵愾。開業前睇過篇報導,話佢哋請咗澳牛嘅廚師過嚟幫手,當時對佢哋確實係有啲期望嘅,於是第一次幫襯,就叫咗個同澳牛有九成相似嘅茶餐。成個茶餐最好食嘅係片丹麥多士,雖然講唔上好出色,但係牛油味都算香濃,唔錯;叉燒湯意粉則屬正常味道,不過叉燒略嫌偏瘦;至於火腿炒蛋就比較弱,炒蛋有啲嚡口,唔夠滑,蛋味亦不足。總括嚟講,呢個茶餐係正常茶餐味道,如果唔係拎佢同澳牛比較,其實係合格嘅。

2020-04-12 137 瀏覽
疫爆都要返工,係疫情下,都會睇到大家點樣處理,點樣食得安心。12點半已經有條小龍。記得要帶身分證,店員會每個睇身分證,度體溫同埋睇有無手帶,呢個行為真係令人安心啲。等左一陣就入得,食嘅呢日未實施1.5,都係會搭枱,其實大家都會好小心,唔會太過份。餐牌改啲名好抵死,好有趣,大家有機會細讀下。返工呢刻想對自己好啲,黑牛黑麵轉丁,42+5元,牛肉可以,個汁唔會太過,沙嗲味可以多番小小會更好。(我自己好鍾意呢張相,我影得好好😛)炒蛋唔錯,算滑。多士同平時食有啲唔同,唔係方包。火腿正常。奶茶茶味較重,都入得口。

餐牌改啲名好抵死,好有趣,大家有機會細讀下。

炒蛋唔錯,算滑。多士同平時食有啲唔同,唔係方包。火腿正常。

奶茶茶味較重,都入得口。

2020-04-11 100 瀏覽
朝早喺附近跑完步,就順便過嚟食個lunch,循例都要幫襯下嘅😋以最近嘅情況來講,餐廳都算幾多人排隊。叫咗個常餐 ($53) ,價錢來講其實唔算特別平,但係份量足夠,尤其中意多士外脆內軟,以港式茶餐廳來講質素都唔錯。餐牌仲提供左唔同嘅選擇,一般嘅炒粉麵飯都有,係一間好有港味嘅茶記💛

2020-04-11 107 瀏覽
今次呢間黃店每次去食都大排長龍,但係都要排架喇,因為佢同我地一樣係黃到金左。入去之前已經有職員幫我地量體溫又睇身份證,因為佢淨係俾有身份證嘅香港人入去食野。入到睇到餐牌已經好想笑,因為佢地啲名都起得特別過人,充滿港式玩味。肥仔話晒都係沙爹牛嘅忠實fans,所以就叫左個黑牛黑麵 ($50) 食下。老實講就味道正常茶記水平啦,唔係太特別,沙爹味亦都唔算濃郁。另外就係佢個奶茶亦都係中規中距,正常茶記水平,如果佢可以加多啲撞奶嘅次數同多少少茶葉,可能會提升到整體感覺。總括而言,味道食物係正常茶記水平,價錢就略比其他茶記貴少少啦,但係如果你係帶住支持黃店嘅心態去,觀感就Fit柒晒喇。大渣哥📍 九龍灣常悅道21號The Eastmark地舖(5個最高分)😋味道:😋😋😋💰抵食:💰💰💰📸賣相:📸📸📸📸💛💛💛但係黃店黎講 一定要支持💛💛💛

大渣哥
📍 九龍灣常悅道21號The Eastmark地舖
(5個最高分)
😋味道:😋😋😋
💰抵食:💰💰💰
📸賣相:📸📸📸📸
💛💛💛但係黃店黎講 一定要支持💛💛💛
2020-04-11 170 瀏覽
繼續大渣哥麻婆豆腐火腩飯又送例湯同埋野飲例湯質地好厚唔似一般嘅例水可能係因為有雪耳嘅關係以咖啡就係一般茶餐廳有少少燶味嘅咖啡講番個豆腐都係偏辣嘅 不過係胡椒嘅辣而火腩就太鹹喇所以我食曬啲豆腐就冇食到啲火腩白飯偏硬 可能男人會鍾意食多啲焗豬扒飯Juicy 好味仲有厚身芝士感覺濃香豬扒偏厚 我就覺得偏硬左少少不過都ok菠蘿梳打用新鮮菠蘿感覺很有誠意
繼續大渣哥

不過都ok

菠蘿梳打用新鮮菠蘿
感覺很有誠意
2020-04-10 126 瀏覽
黑牛麵 $50.其實都係一個常餐黎😳照舊要炒滑蛋 超好食 炒得好滑好香口🥰🥰🥰.黑牛麵即係沙嗲牛肉麵 特別在於多餸 真心幾多肉😆湯底夠濃 唔會太淡 上菜超快速.認真 係渣哥食過常餐真係好食到返唔到轉頭 😅
黑牛麵 $50
認真 係渣哥食過常餐真係好食到返唔到轉頭 😅
  • 黑牛黑麵
2020-04-09 118 瀏覽
終於可以黎到大渣哥 但因為疫情加自己一個,最後決定買外賣回家慢慢食.點了一個乾炒牛河 $68仲包熱飲🤩🤩🤩 但點外賣一樣會檢查足👍🏻👍🏻👍🏻保證安全 首先要量體溫+睇下有無手帶+要睇一睇身分證(👍🏻我們都明白的) 有呢啲程序, 我作為顧客更加安心雖然返到屋企都凍哂, 但依然好好味, 好有鍋氣加唔會痴住哂一pat野, 下次有機會真係要堂食好想試佢既扒 .....
但點外賣一樣會檢查足👍🏻👍🏻👍🏻保證安全
有呢啲程序, 我作為顧客更加安心

好想試佢既扒 .....
乾炒牛河
乾炒牛河
2020-04-06 203 瀏覽
本是黃人所以來支持下。夜晚9點要排隊才入到,要度體溫及查身分證,確保冇病,非大陸人才准入。餐牌好特別,所以對食物都有期待。怎料叫人失望。order 碗仔翅,冇貨。叫了黑沙嗲牛肉包,賣相不錯,但十分十分鹹,每一口都吃得好辛苦!仲有杯青檸梳打,加左梳打水之後係完全冇青檸味,很失望。可能青檸不夠多...Actually it’s really nothing special. 希望未來會有改善。支持香港人!加油啊!
餐牌好特別,所以對食物都有期待。

希望未來會有改善。
支持香港人!加油啊!
2020-04-05 264 瀏覽
難得 #小秘書 #扚起心肝 打算「stay at home」 #執吓間房... 點知又鬼死咁心軟,最終下晝都出咗去幫手揀傢俬😅 唉 大家又話要留家抗疫嘅?點解周圍都咁多人㗎? 搞到我哋都急急腳,落完單就走人🤪 不過點趕都好,都要食嘢嘅😝 但係 #商場 裡面又無咩好食,唯有出去睇吓啦... 見平時大排長龍嘅 大渣哥茶記 呢日居然無人等位,好奇心驅使下,一於去試吓😏要幫襯 #大渣哥 唔容易㗎... 入門之前先要探熱、又要出示身分証(事關大渣哥淨係招呼香港人㗎咋)😕 不過最搞嘢嘅係門口個妹妹無啦啦要我哋拉高衫袖... 點解?妹妹見我哋o哂咀先解釋,原來佢係想睇吓我哋有無「戴手帶」喎😅 唔講原因就真係比佢嚇死🤨 「慶幸」我哋最終通過哂所有測試,終於可以被安排入座,不過目測當時餐廳起碼坐滿八成人... eee超標喎😏 不過一場嚟到,就當睇佢哋唔到啦,不過 #大叔 要求我哋坐喺「卡位」同一邊,原因係方便其他食客搭枱喎... 吓?唔係吖嘛,政府唔係要求大家要有1.5米距離嘅咩?🤨 或者我當時太大反應啦,大叔都唔再迫我就範... 閃咗去就算🤔 講返啲食物,本來都唔差嘅,不過杯 #凍檸茶🍋 啲冰就真

講返啲食物,本來都唔差嘅,不過杯 #凍檸茶🍋 啲冰就真係多咗啲,#小秘書 啜幾啖就無哂喇👉🏻👈🏻 而我要嘅 #乾炒豬扒公仔麵,#師傅 喺 #公仔麵 上加咗啲 #芝麻,食起嚟好香口👍🏻 不過件 #豬扒 就煮唔熟,豬肉煮成medium rare唔多衛生喎🤪 而 #朋友仔 嘅 #炸魚柳薯條 都不過不失,係啲 #薯條 唔夠火喉,食落去腥腥地咁😏 整體食物質素不似預期,加上超離地嘅服務質素... 睇嚟有排都唔會返轉頭lu😅
2020-04-05
2020-04-05 236 瀏覽
今日黎開九龍灣,平時成日覺得九龍灣除咗連鎖快餐店,冇乜嘢好食,難得開左間大渣哥,一於黎試下正宗港式口味👍🏻小菜套餐包餐湯,熱飲同碗白飯,一於試試佢枝竹豆腐炆火腩 $79 被喻為男人既浪漫既枝竹豆腐火腩飯,火喉夠,好入味,火腩食得出經過左重重既歷練,枝竹同豆腐都好入味,一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻祕製威士忌火焰牛肋肉 $109侍應黎到會先倒威士忌🥃,再點火🔥🔥,雖然應該係表演性質為主,但都幾好睇😂😂講番味道,出奇地威士忌味幾出,牛肋肉好冧好入味,黎到一定要試下💪🏻💪🏻成日出街為,就梗係要補充下纖維,油菜$20 大大碟,又好食,正整體黎講幾好,由其係九龍灣呢類美食沙漠,值得一試👍🏻👍🏻

小菜套餐包餐湯,熱飲同碗白飯,一於試試佢
枝竹豆腐炆火腩

枝竹豆腐炆火腩 $79

秘製威士忌火陷牛肋肉

祕製威士忌火焰牛肋肉 $109

油菜

整體黎講幾好,由其係九龍灣呢類美食沙漠,值得一試👍🏻👍🏻
秘製威士忌火陷牛肋肉
油菜
  • 祕製威士忌火焰牛肋肉
Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_黃店#pigfoodiexhk_港式========📍黃到金呀💛 -- 大渣哥茶記☕渣哥應該好多人都識㗎啦!😍今日小編就同屋企人去咗新開冇耐嘅大渣哥茶記食早餐💕入餐廳前仲會探熱,check手帶同香港身份證👍食都食得放心啲🙈---------⭐早餐A:火腿絲米粉。丹麥多士。炒蛋($34)米粉同火腿絲嘅份量多,夠足料👍炒蛋好滑好creamy😋食到停唔到口🙊小編最中意係佢嘅丹麥多士,包邊烘到好脆,麵包食落酥香十足💕屋企人都大讚!👍---------整體食物質素唔錯,份量多幾抵食,屋企人都讚沙爹牛麵好惹味👍見到lunchtime同夜晚嘅菜式都好正咁,一定會再幫襯!😋support!!💛---------賣相:7.4/10味道:8.5/10性價比:8.7/10回頭率:8.8/10---------餐廳資料名稱:大渣哥茶記地址: 九龍灣常悅道21號The Eastmark地舖前往方法:九龍灣站A出口————#大渣哥茶記#渣哥#黃店#黃絲餐廳#良心小店#黃色經濟圈#反送中#antielab#九龍灣#
#pigfoodiexhk_黃店
#pigfoodiexhk_港式
========
📍黃到金呀💛 -- 大渣哥茶記☕
---------
⭐早餐A:火腿絲米粉。丹麥多士。炒蛋($34)
賣相:7.4/10
#likeforlike
#foodie #foodiecamera
#scrambleegg #foodpics
2020-04-02
$34 (早餐)
2020-03-30 300 瀏覽
九龍灣地鐵站又多個黃店選擇🥰,,雖然排長龍,但因為餐廳大排咗陣隊就到隊頭,出示身分證+探熱+搓手液就入得去到,疫情期間,做齊呢啲先比入,令食客都覺得好有保障👏🏻👏🏻。食茶餐廳除咗食牛面就可以試到間餐廳水準之餘,炸雞髀都係! 所以我就試咗炸雞髀配沙律🥗, 因為即炸關係所以都等左十分鐘左右,一送到嚟我先發現個髀係咁大舊。食落個炸髀超正! 皮脆肉嫰,加埋啲沙律味道啱啱好,由於個髀勁大,食到大半時已經好飽,下次會想試埋個牛面!!

食落個炸髀超正!
,下次會想試埋個牛面!!
炸髀
15 分鐘 (堂食)
下午茶
炸髀
  • 炸雞髀
2020-03-30 207 瀏覽
Today was first day government implemented newest restaurant bills to disallow too crowded people in a single venue, as well as others, due to covid-19. At 1730 we arrived and saw no line up. Yesterday we walked by but due to lining up outside on a rainy day we passed. An opportunity and should get our butt here. First thing first temperature taking and ID checking which we easily cleared to enter. Once sat down a few servers came to greet us and kids asking for their names and ages, a sign of

Once sat down a few servers came to greet us and kids asking for their names and ages, a sign of caring and cheerful staffs. We ordered 1/ Western Toast 2/ Afternoon Tea Macronni with Fresh Beef in soup, sunshine egg 3/ Pork Chop pay fry with instant noodles.

1/ Toast is hot and thick. Interior it consisted peanut butter sauce and real chewable peanuts. Above average scored.
2/ Macronni was alright, no surprise, and beef was soft but tasteless. Recalled when we go wet market to buy real and fresh beef for hotpot, beef there was very juicy and strong flavor. Perhaps different type and quality of beef. Room for improvement. An average score.
3/ Pan Fry instant noodles were also normal with no surprise. We scored this dish average.

We orderes ice milk tea and one hot with condensed milk. Quality, texture, and overall taste were good and unique. Not all HK style cafe able to cook like this so worthwhile to tryout. However, we have not discovered our perfect milk tea but yet to give up. Keep going and hope for tomorrow.

Last but not least we appreciated the creativity of their dishes name on menu. A very localized and one must live around long enough to catch all.