2020-06-03 206 瀏覽
終於去咗全城其中一間最出名良心店 - 大渣哥。諗住平日下午茶嘅大渣哥會冇咁多人,點知都係全爆,好彩唔使排隊,入去第一件重要嘅事唔係探熱,而係檢查證件(笑),依種實行本土優先諗法政府幾年前已經用好假嘅方式實行緊。講返嘢食先,大渣哥其實有啲唔抵食。.乾炒牛河 ~ 下午茶版評分:🌟🌟依碟係我食過最唔抵嘅乾炒牛河。成碟牛河得塊半牛肉,另外河粉雖然色水唔錯,但係缺乏咗啲味道。.凍奶茶評分:🌟🌟🌟🌟大渣哥嘅奶茶算係水準以上,依度水吧功力都有一定水評。.如果有下次,再揀吓其他嘢食試。

終於去咗全城其中一間最出名良心店 - 大渣哥。
乾炒牛河 ~ 下午茶版
評分:🌟🌟
凍奶茶
評分:🌟🌟🌟🌟
大渣哥嘅奶茶算係水準以上,依度水吧功力都有一定水評。
如果有下次,再揀吓其他嘢食試。
2020-06-02 148 瀏覽
由於一個人食 所以唔洗等好耐就可以搭枱食飯嗌左個自選雙拼扒餐 塊雞扒大過哂我塊面 淨係食塊扒都飽左一半!意粉有少少乾身 不過好在野菌汁好夠 所以可以拉番平均~良心黃店 繼續努力!
由於一個人食 所以唔洗等好耐就可以搭枱食飯
意粉有少少乾身 不過好在野菌汁好夠 所以可以拉番平均~

良心黃店 繼續努力!
2020-04-30
5 分鐘 (堂食)
1K
2020-05-29 4424 瀏覽
星期六嘅5pm先黎到大渣哥茶記打算食下午茶咁晏嘅時間仍然係要排隊,大家都好捧場!屬於港人嘅茶餐廳,餐牌都玩下廣東話食字,例如我地食嘅「吞POP下午茶」唔曉廣東話就理解唔到當中嘅趣味~~~為左宣傳香港旅遊項目,當局由2004年就推出左「幻彩詠香江」呢個燈光show愛港嘅我地,見到幻彩詠西多就當然要點番份黎試試!另外仲點左美帝肉醬熱狗,勾結下外國勢力仲有就係茶餐廳常見嘅雙拼三文治同埋免治牛肉煎蛋飯餐飲分別配凍檸茶同熱鴛鴦雙拼三文治,我揀左鹹牛肉同芝士,加$1要烘底鹹牛肉份量足,鹹香的味道配合微溶的芝士片,更為滋味!味道唔會太漏~~~烘底三文治夠脆,增添口感!迷你免治牛肉煎蛋飯,雖然話係迷你,但份量都唔只一碗仔咁少~賣相好普通,但免牛嘅份量蓋滿碟飯,都算足秤!醬汁味道香濃,唔會太鹹,撈飯食一流!打算做壓軸甜品,後來先加單嘅幻彩詠西多仲早過隻熱狗上枱西多我地揀左要朱古力醬~~~賣相簡單而精美!西多炸得金黃又漲卜卜,無凹陷面層放上一大片鮮油,淋上朱古力醬,再灑上彩針,果然好有幻彩feel~~~朱古力醬看似好多,但唔會太甜太漏,比起平時食既原味糖漿西多,更突出西多嘅蛋香味!西多中間仲搽左層粒粒花生
星期六嘅5pm先黎到大渣哥茶記打算食下午茶
咁晏嘅時間仍然係要排隊,大家都好捧場!
唔曉廣東話就理解唔到當中嘅趣味~~~

愛港嘅我地,見到幻彩詠西多就當然要點番份黎試試!
另外仲點左美帝肉醬熱狗,勾結下外國勢力

仲有就係茶餐廳常見嘅雙拼三文治同埋免治牛肉煎蛋飯
餐飲分別配凍檸茶同熱鴛鴦
雙拼三文治 (烘底)
雙拼三文治,我揀左鹹牛肉同芝士,加$1要烘底
烘底三文治夠脆,增添口感!
迷你免治牛肉煎蛋飯
迷你免治牛肉煎蛋飯,雖然話係迷你,但份量都唔只一碗仔咁少~
賣相好普通,但免牛嘅份量蓋滿碟飯,都算足秤!
醬汁味道香濃,唔會太鹹,撈飯食一流!
幻彩詠西多
打算做壓軸甜品,後來先加單嘅幻彩詠西多仲早過隻熱狗上枱

西多我地揀左要朱古力醬~~~
賣相簡單而精美!
西多炸得金黃又漲卜卜,無凹陷
西多中間仲搽左層粒粒花生醬,正

美帝肉醬熱狗
美帝肉醬熱狗,點解咁遲先上枱呢?店員講解話因為要攞去焗啊!
熱狗夠大隻!夾住條珍寶腸,面層就係焗到溶,味道超香既芝士肉醬~~~
熱狗包微暖微脆~~~
有口感之餘,味道亦都好惹味~~~芝士肉醬比起免牛肉醬嘅味道更有層次啊!
凍檸茶
凍檸茶,茶底算香濃,檸檬唔會澀
熱鴛鴦
熱鴛鴦,夠滑,咖啡奶茶嘅比例調配啱啱好!

大渣哥出品,食品質素都屬於中上水平
我地仲要3個人食4份餐!
有機會會再黎試試其他餐點啊~~
2020-05-23
10 分鐘 (堂食)
幻彩詠西多
凍檸茶
2020-05-26 184 瀏覽
茶記一向是港人熱愛的食市,早餐來一客A餐、午餐食個常餐加杯凍檸茶、tea time 食件西多,再到夜晚食小菜/碟頭飯,彷彿茶記一直陪著我們。所以我到茶記亦偏好order常餐同凍檸茶,今次亦唔例外。午餐肉通粉.丹麥多士 + 火腿炒蛋.HK$48來到大渣哥茶記,當然點我的最愛 - 常餐! 芸芸餸菜當中就叫咗午餐肉通粉。兩塊煎過既午餐肉唔算太脆,但厚度適中,湯底可以再濃味少少;丹麥多士同火腿炒蛋亦都唔差,丹麥多士烘完好脆好好食,而且唔會好油,再連埋炒蛋食,口感比起普通多士就更加豐富。可能食lunch 時間比較多人,沒有2人座位,只得卡座。眼看對面兩位女士食碟頭飯,好大碟又足料,下次都要過黎試試。

午餐肉通粉.丹麥多士 + 火腿炒蛋.HK$48

2020-05-24 264 瀏覽
香港人入去前記得show一show身份證食左兩個餐 夾埋啱好一百蚊唔洗找上面嗰個係打躉常餐嘅叉燒公仔麵$48叉燒似澳牛嗰啲…不過不失叉燒好多塊 足料下面嗰個係 $52 黑牛黑麵即沙嗲牛麵 沙嗲好有誠意 有層次 都食到花生味 唔同其他冰室嘅平平冇奇沙嗲味牛肉好多塊 好足夠 但係有啲牛肉偏韌 熟蛋味嘅蛋味好重…唔似蛋醬溝岀黎啲假味個包都新鮮 如果可以轉方包就好 無咁油嘅選擇如果中意食硬麵嘅話可以試吓叫生少少奶茶好懷舊嘅味道 奶身偏企身overall係抵食同有誠意!!冰室之中 哩間係首選 CP高
香港人入去前記得show一show身份證

如果中意食硬麵嘅話可以試吓叫生少少
奶茶好懷舊嘅味道 奶身偏企身

• 黑牛黑麵
2020-05-23 533 瀏覽
5點半提早食個下午茶+晚餐,可以避開長長的人流!已經唔係第一次幫襯! 講真,覺得蔥油雞扒飯係必食 加埋甜甜豉油汁好好味。蛋汁係絶對會流出來,送飯100分。第一次叫下午茶餐,迷你豬扒炒公仔麵!有驚喜以為迷你係分量少到食唔飽,點知又無想像中咁少喎!豬扒有炸過下定點,外層脆脆哋 ,比想像中好味同舟人,幫襯啦
5點半提早食個下午茶+晚餐,可以避開長長的人流!

蔥油雞扒煎蛋飯

已經唔係第一次幫襯! 講真,覺得蔥油雞扒飯係必食
加埋甜甜豉油汁好好味。蛋汁係絶對會流出來,送飯100分。
迷你乾炒豬扒公仔麵

第一次叫下午茶餐,迷你豬扒炒公仔麵!有驚喜
以為迷你係分量少到食唔飽,點知又無想像中咁少喎!
豬扒有炸過下定點,外層脆脆哋 ,比想像中好味

同舟人,幫襯啦
迷你乾炒豬扒公仔麵
2020-05-21 238 瀏覽
我地叫左三個餸, 每個餸都跟一碗飯同湯再加一杯飲品🍹 呢度既食物全部上既時候都熱辣辣噴曬煙♨️椒絲腐乳蒸雞🐓($80)蒸雞係等得最耐既一個, 因為係即叫即蒸, 所以上到黎既時候都超級新鮮💛 大約有半隻雞既份量, 腐乳既鹹香味入曬落隻雞度, 攞黎撈飯絕對係冇得輸👍🏽 蜜桃生炒骨🍑($79)生炒骨多數都係配菠蘿, 不過今次就配左桃, 另有一番風味😌 生炒骨炸得超脆卜卜, 而且每一舊都大大件, 個醬汁酸酸甜甜好開胃涼瓜炒魚柳🐟($73)本身我都係一個幾鐘意食苦瓜既人, 所以呢個餸對於我黎講絕對係💯 苦瓜既份量算多而且唔苦😋 魚柳每一舊都炸得好鬆脆, 而且滿滿嫩滑既魚肉, 好惹味🤤湯方面我地果日係粟米節瓜湯🌽 超級大碗, 而且好足料, 每碗都有1/4條粟米, 3-4舊節瓜同紅蘿蔔🥕 飲落完全唔味精, 好有媽媽煲湯既感覺😌食物質素比我預期中好, 而且價錢合理, 重點係冇收額外service fee🥳 另外提一提大家佢地只收現金💵

椒絲腐乳蒸雞🐓($80)

蜜桃生炒骨🍑($79)

涼瓜炒魚柳🐟($73)

2020-05-10
2020-05-21 630 瀏覽
終於黎朝聖啦! 行完山實在太熱啦,搭咗架黃uber 去大渣哥到食個tea, 點知仲俾我地撞到渣哥同譚小環喎 😊 幾好彩。黎之前大家記住帶香港身份證呀! 咸牛肉炒蛋三文治 📍$30餡料份量都幾多,每一啖咬落去都充滿住蛋香同咸牛肉 👍🏻好夠味美帝肉醬熱狗 📍$48見到個吓已經"嘩"一聲 😍 啲肉醬鋪滿曬喺個熱狗上面,加埋啲半溶芝士,絕配呀!黑牛黑麵 📍$52即係沙嗲牛肉公仔麵,沙嗲味道幾香濃以上全部都包嘢飲架 🥤 杯奶茶沖得幾好

咸牛肉炒蛋三文治 📍$30

美帝肉醬熱狗 📍$48

黑牛黑麵 📍$52
即係沙嗲牛肉公仔麵,沙嗲味道幾香濃

以上全部都包嘢飲架 🥤 杯奶茶沖得幾好
咸牛肉炒蛋三文治
咸牛肉炒蛋三文治
2020-05-20 162 瀏覽
聞名不如見面,終於試到九龍灣大渣哥啦,嗰日星期六都要排咗大概20分鐘啊!見到大渣哥價錢偏高,叫咗個炒公仔麵加埋嘢飲都要$60到,嚟到先發覺真係好足料㗎!公仔麵有鑊氣唔使講,亦都唔會好鹹,個味道好啱我口味。而且呢個唔係叫牛肉炒公仔麵,應該叫公仔麵炒牛肉先啱,佢啲牛肉多到食唔晒,牛肉有鮮味,仲要煮得啱啱好,唔會咬崩牙,加埋芽菜同埋洋蔥,真係淡淡滋味!飲埋佢杯凍奶茶更加有茶餐廳風味,茶膽好滑,連凍奶茶都可以做到咁嘅水準真係上級嘅茶餐廳
2020-05-20 4155 瀏覽
大渣哥~是最近的人氣餐廳,而且更表明只會招待香港人,是一間真正屬於香港人的茶餐廳,而今天,我們終於有機會來這裡品嚐一下了No.1【XO醬叉燒蔥花滑蛋飯】$56滑蛋的份量多到可以覆蓋全部白飯,驟眼一看還以為是叉燒炒蛋呢由於滑蛋只是剛剛熟透,所以質感十分香滑柔順,蛋香四溢,最適合用來伴飯了至於叉燒相當厚切之餘,肉質更非常柔軟嫩滑,鮮美多汁,我們滿口都充滿著濃濃的豬肉香氣,口感豐富而飽滿,其味無窮,珍饈美味美中不足的是,叉燒炒蛋內夾雜了大量洋蔥,原意應該是想豐富一下口感,增加一些層次,可惜本人反而覺得這樣有點「畫蛇添足」的感覺No.2【黑沙嗲牛肉炒蛋】$48我們知道餐廳的招牌是黑牛黑麵,即是以黑沙嗲牛肉製成的公仔麵不過由於公仔麵真的太經常品嚐了,已經沒有甚麼驚喜可言,所以我們便點了這份特別的黑沙嗲牛肉炒蛋三文治黑沙嗲牛肉的味道非常濃郁,每一口牛肉都散發出濃濃的沙嗲氣息,咸咸的,香香的,惹味開胃,滋味非常,然後再配上綿軟香糯的炒蛋,以及香脆可口的多士,美味得讓人陶醉其中,吮指回味可惜的是,雖然黑牛治非常香濃惹味,只是吃多幾口之後開始有點膩的感覺因為多士並不能中和沙嗲牛的濃烈氣息,導致整份三文治

No.1【XO醬叉燒蔥花滑蛋飯】$56
XO醬叉燒蔥花滑蛋飯
滑蛋的份量多到可以覆蓋全部白飯,驟眼一看還以為是叉燒炒蛋呢

No.2【黑沙嗲牛肉炒蛋】$48
黑沙嗲牛肉炒蛋
我們知道餐廳的招牌是黑牛黑麵,即是以黑沙嗲牛肉製成的公仔麵

黑沙嗲牛肉炒蛋
因為多士並不能中和沙嗲牛的濃烈氣息,導致整份三文治愈吃愈咸,下次我們還是嚐試黑牛黑麵算了

No.3【鴛鴦紅豆冰】$26
鴛鴦紅豆冰
既然來到茶餐廳,當然是品嚐一些茶餐廳獨有的特式飲品,所以我們便點了這份特別的鴛鴦紅豆冰

鴛鴦紅豆冰
可惜的是,由於紅豆冰並不能要求少甜,所以紅豆蓉的味道非常甜膩,我們滿口都充滿著濃濃的化學甜味,而且鴛鴦亦加了太多糖水了,導致整杯飲品簡直是甜得嗆喉,讓人難以下嚥,囓蘗吞針!

No.4【凍港式奶茶】$3
凍港式奶茶
雖然男友已經要求了少甜,但是味道卻和正常的糖度沒有甚麼分別,依然有點甜膩的感覺,不過對比起「甜到入心」的鴛鴦紅豆冰,這杯凍奶茶的味道已經相對地「清淡」得多了

凍港式奶茶
價錢方面,XO醬叉燒蔥花滑蛋飯$56,黑沙嗲牛肉炒蛋$48,鴛鴦紅豆冰$26,凍港式奶茶跟餐加$3,兩人總共$133,如果不計特飲的話,其實都算是正常茶餐廳的價錢

總結來說,雖然今次的食物味道並沒有太驚豔的感覺,但是這間餐廳還有更多林林總總,各式各樣的菜式,希望下次我們再來的時候,可以品嚐到更加誘人美味的菜式!
2020-05-16
$66.5 (午餐)
2020-05-19 152 瀏覽
之前黎親都見到長長人龍,所以今日特登揀左平日黎食下午茶😆一入到門口即刻有員工幫我度體溫,之後仲好體貼提我邊d位近冷氣風口,值得一讚👍呢度嘅員工由帶位都收銀都好有禮貌,大家同聲同氣,互相尊重👍我嗌左吉列魚柳餐$51,有吉列魚柳,碗仔翅同凍奶茶。食物方面質素唔錯。吉列魚柳脆卜卜,魚肉好嫩唔鞋口。碗仔翅味道幾好,如果落埋胡椒粉麻油醋會更加好味🙈奶茶重奶味,配埋碎冰,有舊式茶記feel 😍絕對有下次😋
之前黎親都見到長長人龍,所以今日特登揀左平日黎食下午茶😆
我嗌左吉列魚柳餐$51,有吉列魚柳,碗仔翅同凍奶茶。
絕對有下次😋
2020-05-15
2020-05-18 2645 瀏覽
2020年5月9日。九龍灣。晴。疫情放緩咗少少,終於可以同男朋友拍下拖~呢日就去大渣哥朝聖!名不虛傳嘅大渣哥雖然位置有些少夾攝,平時都係寫字樓客多但係喺周末嘅午餐時間都大排長龍烈日當空之下,我哋兩個都要排咗差唔多20分鐘先入到去入面緊係坐無虛蓆喇~未落單就喺餐廳度見到一個平時只係喺電視見過嘅身影!係譚文豪議員呀~佢呢日去咗大渣哥做兼職侍應坐對面嘅婆婆好開心咁搵佢合照,非常親民~然後就認真睇餐牌喇~選擇非常多,而且渣哥好過分咁全部食物(除咗甜品)都mark咗推薦手指公!想講咁樣係完全幫唔到選擇困難症食客㗎!除咗選擇多之外,啲食物名都好有心思~低溫麻辣口水雞飯,$64低溫烹煮嘅雞,肉質非常嫰滑~雞皮爽脆!個汁真係好邪惡,我為咗食晒個汁,所以食晒咁大兜飯!醬汁嘅麻同辣啱啱好,唔會辣得過分,再加埋適中嘅鹹味,好惹味~~~XO醬叉燒蔥花滑蛋飯,$56呢個飯都係不得之了!!!男朋友係常客,佢話最鍾意就係呢個飯咁我緊係要偷啲嚟食下喇~果然真係超級好味!!啲叉燒唔會太肥,XO醬又有少少辣仲有啲豉油,加埋叉燒嘅蜜味,有啲鹹、有啲甜、又有啲辣味道豐富~凍醇滑鴛鴦,跟餐加$3鴛鴦夠滑~咖啡同奶茶嘅味道都好平
2020年5月9日。九龍灣。晴。
疫情放緩咗少少,終於可以同男朋友拍下拖~
呢日就去大渣哥朝聖!
名不虛傳嘅大渣哥雖然位置有些少夾攝,平時都係寫字樓客多
但係喺周末嘅午餐時間都大排長龍
烈日當空之下,我哋兩個都要排咗差唔多20分鐘先入到去
係譚文豪議員呀~佢呢日去咗大渣哥做兼職侍應
坐對面嘅婆婆好開心咁搵佢合照,非常親民~

然後就認真睇餐牌喇~
想講咁樣係完全幫唔到選擇困難症食客㗎!

除咗選擇多之外,啲食物名都好有心思~
低溫麻辣口水雞飯

低溫麻辣口水雞飯,$64
低溫烹煮嘅雞,肉質非常嫰滑~雞皮爽脆!
個汁真係好邪惡,我為咗食晒個汁,所以食晒咁大兜飯!

XO醬叉燒蔥花滑蛋飯,$56
呢個飯都係不得之了!!!
男朋友係常客,佢話最鍾意就係呢個飯
咁我緊係要偷啲嚟食下喇~
果然真係超級好味!!
啲叉燒唔會太肥,XO醬又有少少辣
仲有啲豉油,加埋叉燒嘅蜜味,有啲鹹、有啲甜、又有啲辣
味道豐富~
凍醇滑鴛鴦

凍醇滑鴛鴦,跟餐加$3
鴛鴦夠滑~咖啡同奶茶嘅味道都好平衡~

凍港式奶茶,跟餐加$3
男朋友嗌嘅奶茶

埋單平均每人$63,抵食又好味!!
希望分店可以越開越多!
2020-05-09
20 分鐘 (堂食)
低溫麻辣口水雞飯
凍醇滑鴛鴦
凍港式奶茶
繼續同大家分享屬於香港人嘅茶餐廳, 渣哥有幾黃我諗都唔洗再講啦, 早幾個月終於開左茶餐廳, 我地當然要去食支持下😙😷疫情期間都唔少人排隊, 但應該少過之前, 十幾人排20分鐘左右就入得啦~ 因為肺炎關係, 除左要探熱, 應該係全港第1間食客要出示香港身份證先入得既茶記, 實在太正XD😂 (擔心私隱問題, 睇身分證背面都得) 👍🏻另外都會睇埋有無檢疫手帶先入得, 唔單止店內每檯食客會保持1.5 米距離, 就連每檯排隊人士都會保持1.5 米距離, 食都食得安心好多!👍🏻😋黎到重點野食方面, 一般茶記應該有嘅食物都齊, 我地點左招牌嘅黑牛黑麵, 係收嗲鮮牛肉公仔麵🤣, 即係沙嗲牛肉, 牛味好香濃又新鮮, 個麵煮得啱啱好唔會過腍👍🏻配埋鬆脆嘅丹麥多士, 仲有淡淡奶油香👍🏻 炒蛋好滑身仲送埋熱飲, 抵食呀! 🤩😋蔥油雞扒煎蛋飯, 雞扒勁大塊🤤, 絕對唔係普通雪藏貨識, 肉質鮮嫰, 蔥油味好香, 加埋甜豉油好夾, 但個飯就有d硬, 不完美要改善~總括而言, 佢水準係高過一般茶記, 但又未去到好有驚喜超正, 仲有好多其他食物加上黃到發金都值得再回顧~💪🏻💪🏻

奶茶

2020-03-07
15 分鐘 (堂食)
午餐
2020-05-08 295 瀏覽
今日開始,多過4人食飯唔駛分枱, 緊係約出嚟食飯啦, 大家咁耐冇見~~~ 我地今日揀咗大渣哥, 真係聞名已久, 都未試過, 今晚就嚟朝聖吓~由於名店, 雖然個位響工業區個邊皮位, 都好多人排隊。 好彩我地同fd分頭行事, 一堆去拎訂咗嘅貨, 一堆去排隊。 所以當我歸隊既時候, 即刻入得去。 不過原來佢地仲有一個step..... 就係check身份證(可以只check 背面, 唔駛俾佢睇個人資料, 唔駛怕) . 不過我地冇嘢驚, 我地全部都有身份證.其實咁都幾好, 唔驚有外人入去播毒。。。。 當然仲有呢排既step 2, 探熱。。。。 我今日應該出出入入office, lunch, dinner, etc.... 探咗10次都有我地好free style咁,想食乜就叫乜, 我地叫咗個沙爹牛麵餐, 另外5 個餸。 我仲order咗個菠蘿冰, 好好飲, 佢d凍飲真係好夠凍, 超正~~. 全部餸都真係好好食, 唔怪得之排晒隊啦, 真係堅正~ 佢個例湯都好足料, 真係估佢唔到,好好飲~ 下次如果唔太長龍, 都會再嚟食

2020-05-08
20 分鐘 (堂食)
  • 椒鹽豆腐
  • 通菜煲
  • 例湯
  • 菠蘿冰
2020-05-07 371 瀏覽
終於食到😝👏🏻每次見到長長既隊都會卻步今日去到排隊前面都有十個人左右🙈已經想放棄但職員話搭枱可以即入 check身分證 量完體溫 成功!💪🏻.餐廳內好光猛 位同位之間都有塊透明膠板隔住 睇落去好乾淨👍🏻餐牌有啲名好特別 好多都好想食🤤.最後叫左蔥油雞扒煎蛋飯$63再加$3凍飲🙈天氣太熱唔飲凍飲唔得上菜速度都幾快 5分鐘左右就有反而餐飲等左10分鐘😂.蔥油撈飯好正 大愛❤️雞扒可能整定 只係暖暖地不過都唔錯 一啲都唔乾.下次試吓其他先😋
終於食到😝👏🏻
每次見到長長既隊都會卻步