2020-06-20 214 瀏覽
終於食到大渣哥 啦🤩外賣堂食都要check身分證 真係好正🤣以茶餐廳尼講大渣哥真係幾貴 不過間中食下又ok嘅尋日啱啱好超得切6點前買下午茶餐做early dinner食落質素又比想像中好喎 唔係淨係得gimmick.圖中👇🏻👇🏻👇🏻雙拼三文治下午茶餐($31)lunch食得多肉 所以揀左炒蛋加甜青瓜 烘底+$1一打開個袋 wow成份三文治勁厚!麵包係厚切白方包 烘得幾靚 好均勻包入面好似冇搽牛油 略為乾左啲 好彩有炒蛋幫補炒蛋係最有驚喜 超級厚之餘仲好滑好濃蛋香但唔會話好油 就算咁厚都唔會好膩🤤甜青瓜都係大大件咁夾入去 酸酸甜甜 好爽口我係外賣自取 拎到番屋企又唔係即刻食 前前後後都起碼半個鐘以上但三文治完全冇出水嘅情況 塊包仲keep到乾身香脆跟餐嘅熱奶茶都唔錯 口感濃厚 aftertaste好強不過唔錯好滑 我覺得渣哥小食站啲樽裝奶茶正啲😝
終於食到大渣哥 啦🤩
外賣堂食都要check身分證 真係好正🤣
以茶餐廳尼講大渣哥真係幾貴 不過間中食下又ok嘅
尋日啱啱好超得切6點前買下午茶餐做early dinner
食落質素又比想像中好喎 唔係淨係得gimmick
圖中👇🏻👇🏻👇🏻
雙拼三文治下午茶餐($31)
lunch食得多肉 所以揀左炒蛋加甜青瓜 烘底+$1
一打開個袋 wow成份三文治勁厚!
麵包係厚切白方包 烘得幾靚 好均勻
雙拼三文治下午茶餐
外賣自取
雙拼三文治下午茶餐
2020-06-15 238 瀏覽
大渣哥開咗咁耐終於嚟到朝聖啦!💛當日下午一時多,門外要排隊一陣,侍應要check身分證,我地當時不明,侍應話老闆只招待香港人👍🏻果然唔會失望,又係黃店,又好食,價錢又唔算太貴(雖然茶記嚟講算少貴),當然要支持下👍🏻·💛焗黑椒雞排飯 $66 跟茶啡果然啱啱焗起,好熱熱到食唔到個隻🔥,食一啖都要吹吹🤪份量十足,不論雞排、黑椒汁定係炒飯底都好夠,食到好飽🤰🏻💛大渣哥炒飯 $73 跟茶啡叫嘅時候都唔知係咩,係純粹試下咋,一上菜時望落似似地揚州炒飯,有齊火腿、叉燒、蝦仁等,不過佢有多啲料,有埋瑤柱絲同埋冬菇🤩味道正常,不過👦🏻話食落穫氣一般😂
大渣哥開咗咁耐終於嚟到朝聖啦!💛
💛焗黑椒雞排飯 $66 跟茶啡

💛大渣哥炒飯 $73 跟茶啡
2020-06-04
5 分鐘 (堂食)
2020-06-15 249 瀏覽
好正 🤩睇睇餐牌細心睇睇渣哥嘅款式😝😝睇d 名都有好多樂趣🤣🤣上次黎已經睇黑牛黑面 今次要試下😗😗黑牛黑面set 其實係沙嗲牛面🤣🤣沙嗲味濃 推介! 跟餐有炒蛋火腿同埋丹麥多士 炒蛋唔會一pat 油 😋滑蛋 good good 👍🏻叫個雞翼同渣哥特式碗仔翅試下先雞翼大讚 香脆 炸得岩岩好 👍🏻👍🏻唔會太林 唔會太乾 入味🤤🤤美綠控必試 ❣️美綠暴龍 🦖好好飲呀🤣🤣🤣 今次下午茶餐繼續好評 選擇又多 總有一款岩哂你💁🏻💁🏻

好正 🤩
睇睇餐牌
細心睇睇渣哥嘅款式😝😝
睇d 名都有好多樂趣🤣🤣

上次黎已經睇黑牛黑面
今次要試下😗😗

黑牛黑面set
其實係沙嗲牛面🤣🤣
沙嗲味濃 推介!
跟餐有炒蛋火腿同埋丹麥多士

今次下午茶餐繼續好評
選擇又多
總有一款岩哂你💁🏻💁🏻
2020-06-13 238 瀏覽
平時晚上會很多人排隊要耐性,店舖只會接待本地香港人,進店前除紅外線感應器探熱之外,要求必須出示香港永久居民身分證才准入店光顧。餐廳內裏座位食客非常擠迫,枱與枱之間的距離十分狹窄,食得普通ok!
2020-06-12
2020-06-13 213 瀏覽
黑牛黑麵餐配丹麥多士、火腿滑蛋:沙嗲湯底濃郁、唔會好鹹牛肉數量多、唔韌蛋夠滑、丹麥多士都夠香港式奶茶嘅茶底都幾香,但略嫌多咗少少奶整體嚟講幾滿意,見到其他食客食炒飯、焗飯,啲飯量都幾多,下次會再試排緊隊嗰時聽到隊後有位婆婆都排緊,職員知道之後即刻安排一張凳俾婆婆坐住等,又周不時了解排到婆婆未。雖然只係好細微嘅舉動,但都好窩心。今時今日要排長龍嘅餐廳好多,但有人情味嘅就好少,希望可以keep住依份味道光時五缺
黑牛黑麵餐配丹麥多士、火腿滑蛋

沙嗲湯底濃郁、唔會好鹹
牛肉數量多、唔韌
蛋夠滑、丹麥多士都夠香
港式奶茶嘅茶底都幾香,但略嫌多咗少少奶

2020-06-09
25 分鐘 (堂食)
  • 黑牛黑麵
  • 凍港式奶茶
2020-06-12 236 瀏覽
南瓜豉汁蒸排骨🎃($75)南瓜真係超級好食,蒸完軟綿綿又帶有少少甜味,再配埋半肥瘦既排骨一齊蒸真係冇得輸, 重點係上菜既時候都係熱辣辣, 噴曬煙嫁🔥紅棗杞子蒸雞🐓($75)上次食左椒絲腐乳蒸雞, 今次就試下比較養生既紅棗杞子蒸雞啦😉 呢個冇上次果個咁鹹, 件件雞都大大舊, 味道適中, 面頭舖左少量既紅棗同大量既杞子,真係好足料👍🏽 呢度既蒸品全部都係新鮮滾熱辣, 絕對係即叫即蒸椒鹽豆腐🧊($83)同出面食既有少少分別🤏🏾 呢度既豆腐比較細粒同埋份量多,炸粉薄身, 豆腐食落十分嫩滑🤤 椒鹽係另外上俾你自己去點, 所以食得比較清淡既人可以自由選擇點幾多,呢個豆腐有驚喜🤗以上每款菜式都會跟一碗例湯,白飯同埋一杯飲品👍🏽 呢個價錢真係幾抵, 通常晚市古呢啲價錢只會食到餸同埋加一, 所以呢度真係超抵食

南瓜豉汁蒸排骨🎃($75)

紅棗杞子蒸雞🐓($75)

椒鹽豆腐🧊($83)

2020-06-07
  • 南瓜蒸排骨
  • 紅棗杞子蒸雞
  • 椒鹽豆腐
茶記唔係奉旨頹同難食,有鑊氣有誠意嘅茶記唔少,不過要食黃店嘅話,選擇就好有限,新開嘅大渣哥茶記亦非常唔錯!餐廳名同設計都玩食字,擺明車馬參考法式旋轉自助餐廳Cafe De Coral,而餐牌就更令人會心微笑,自由西餐呀、黑牛黑麵呀、蒸神爽脷呀等等,唔係食社會熱話,就係食港式俚語,夠貼地。第一次幫襯,例牌就叫個我至愛嘅常餐試試佢!嗌咗香煎雞扒米粉,塊雞扒大到食唔哂,煎得好香口,但個醃料味有啲重,個人普普通通,同埋浸落湯到,塊雞皮好快淋哂。不過,米粉滑溜彈牙,湯底清甜,唔係味精粉嗰種死鹹,所以都食得幾開心,仲要隻碗好深,女仔齋食個粉都飽飽地,差啲食唔落其他野。.滑蛋頗有驚喜,係港式炒蛋嘅嫰滑,蛋味夠濃,雖然不及澳牛華星level(罷食華星),但都合格有凸,至於火腿凍冰冰煎都冇煎過就廢事講喇。跟餐嘅麵包係相當少見嘅丹麥多士,一咬落去啲牛油即刻滲出嚟,酥香脆口,平時通常唔食塊包嘅我,都忍唔住咬咗半件。.同行友人嗌咗個迷你乾炒牛河,個size都唔迷你,佢就讚個河粉夠彈牙,炒得香口,又唔會食到成口油~最後嘆杯奶茶就perfect池!大渣哥唔用瓦杯略嫌失色,始終恆溫唔夠好,亦冇咩feel。純論味道嘅

最後嘆杯奶茶就perfect池!大渣哥唔用瓦杯略嫌失色,始終恆溫唔夠好,亦冇咩feel。純論味道嘅話,奶同茶比例唔錯,易入口,唔澀,應該係用黑白淡奶,絕對滿足到港式奶茶控。

因為係閒日tea time時段幫襯,唔洗排隊,又未爆場,所以食物質素冇失準,值得再戰。
2020-06-09 173 瀏覽
點左三樣食物:香炸雞全翼、吉列魚柳配什果沙律、柯day壁佛士。香炸雞全翼炸得乾爭爭,毫無肉汁,而且味道偏咸。吉列魚柳配什果沙律魚柳炸粉唔算厚,但魚柳薄身而且魚脂偏多。魚肉嫩滑還好。柯day壁佛士雞扒多汁嫩滑,香口無肉腥味。香腸凍冰冰。炒蛋香滑。煙肉唔乾身但超咸。麵包感覺無烘過但搽左牛油係面,令到個包濕笠笠。
點左三樣食物:炸雞全翼吉列魚柳配什果沙律柯day壁佛士
香炸雞全翼
炸雞全翼
炸得乾爭爭,毫無肉汁,而且味道偏咸。

吉列魚柳配什果沙律
吉列魚柳配什果沙律
魚柳炸粉唔算厚,但魚柳薄身而且魚脂偏多。魚肉嫩滑還好。
柯day壁佛士
柯day壁佛士
2020-06-02
15 分鐘 (堂食)
2020-06-08 238 瀏覽
其實我真係好鍾意食茶記🤤 常餐 炒粉麵 扒飯 奶茶 檸茶一定有樣啱食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 黃到金大渣哥茶記真係好鬼正💛 入去前要check身分證✅ 舖頭幾大 但係太多人懲罰都要排一陣😛👉🏻總結佢係間乾淨企理 用料靚 嘢食好食嘅香港人茶記😆❣️乾炒鮮牛河 $65一入到去見到人哋嗰碟即刻俾佢吸引咗 色水同油光都好靚✨ 分量大 牛肉嫩 調味正比一般茶記唔油👍🏻 碟底冇油都可以炒到咁乾爽 勁!😍 ps.有冇人都一定要加辣醬食🤤❣️大渣哥炒飯 $73又係勁大碟💛 炒得粒粒分明 配料好多叉燒蝦仁火腿 連瑤柱絲都有 用料真係唔錯(๑˃̵ᴗ˂̵)و 呢碟真係夠兩個人食最尾打咗包😙❣️蔥油雞扒煎蛋飯 $63呢樣就冇咁多技巧 但都係好食嘅配搭😍 流心嘅蛋黃加豉油同蔥油超級送飯(๑•̀ㅁ•́๑)✧ 雞扒好脆好食😋❣️西多士 $30忍唔住嗌咗 都係好正‼️ 佢嘅麵包特別厚特別鬆軟 中間嘅花生醬有粗粒 牛油俾得好大方🤤 極邪惡😈❣️奶茶連水吧出品都好有質素大渣哥真係冇得輸囉•̀.̫•́✧

👉🏻總結佢係間乾淨企理 用料靚 嘢食好食嘅香港人茶記😆

• 大渣哥炒飯
  • 幻彩詠西多
  • 凍港式奶茶
2020-06-07 203 瀏覽
終於有機會食黃到發光既大渣哥茶記 6點左右到已經要排隊 除左防疫之外 記得帶hkid card去食 等左10 分鐘左右就可以入去 叫左個蔥油雞扒煎蛋飯 雞扒煎到金黃色 個皮好脆 同埋個肉多汁 配上蔥油 味道岩岩好 唔會太咸 煎蛋我又鐘意刺穿蛋黃撈飯食 一流叫左杯jagor大檸樂 係lemon加lime夏天飲岩晒仲加左個西多士 有兩層 最重要係中間有花生醬 感覺唔太油 炸得剛好時間gf叫左個茄汁牛扒煎蛋fries 好大份 fries係好多回憶既鋸齒形狀 牛扒爽口 整體係高質同埋留意每個細緻 賣單180 2 個人 抵食
終於有機會食黃到發光既大渣哥茶記

等左10 分鐘左右就可以入去

叫左個蔥油雞扒煎蛋飯

叫左杯jagor大檸樂 係lemon加lime夏天飲岩晒

整體係高質同埋留意每個細緻

賣單180 2 個人 抵食

2020-06-07
10 分鐘 (堂食)
  • 蔥油雞扒煎蛋飯
2020-06-07 164 瀏覽
當初🐷就係比佢裝修圍板上面❌反胃通知書吸引,再望住佢拆圍板,貼名上玻璃,真係日日吼住👁👁佢幾時開張。不得不說防疫幾好,lunch hour去,入去之前排隊(5-10分鐘)果陣會check身份證(你懂的)同量體溫🤒,大門位放左消毒潔手液。上菜速度好快,岩岩點完,轉個頭就上,快到以為放錯抬🤣可能係因為工作人員多所以快手。我就咁抬頭望去水吧方向,已經數到十幾個員工(附圖),真係未見過請咁多人既公司😵。收碟略嫌急咗啲,我重淨番一舊豆腐未食俾佢收咗☹️野食味道係茶記嚟講算above average。 份量十足,絕對夠男仔飽肚。口水🐔($58) (朋友食太快 冇圖)好正夠野味,朋友次次去都叫。乾炒豬扒公仔麵($58)(🐷食太快冇圖)唔錯,上到色之餘又唔會太過咸,豬扒🥩切成細細塊炒,夠淋又入味。麻👵🏻豆腐火腩飯($56) 🐷唔太鍾意,麻婆汁硬係令我覺得啲豆腐有酸味。火腩唔錯手切🍅鮮牛肉飯($58)番茄同牛都好新鮮,牛色偏紅係本地新鮮牛,番茄好鮮甜,茄汁冇其他茶記果種假番茄味。Btw今次2個朋友食完蔥油雞扒煎蛋飯($63)之後咁岩同時肚痾,但🐷一齊食渣哥又冇野喎,唔知關唔關佢事🤫。店內冇文宣,但你就硬係

口水🐔($58) (朋友食太快 冇圖)
好正夠野味,朋友次次去都叫。

乾炒豬扒公仔麵($58)(🐷食太快冇圖)

麻👵🏻豆腐火腩飯($56)
🐷唔太鍾意,麻婆汁硬係令我覺得啲豆腐有酸味。火腩唔錯

手切🍅鮮牛肉飯($58)

店內冇文宣,但你就硬係feel到陣黃氣撲面而來。罷市、幫手足提供小食套餐、同👮🏿‍♂️朋友割蓆、叫人登記做選民,成個ig fb都係文宣,渣哥黃到上新聞,絕對藉得一戰💁🏼‍♀️
2020-03-06
15 分鐘 (堂食)
2020-06-07 2270 瀏覽
舊同事飯聚日,今次揀了去大渣哥食,終於可以去食了~!只招待香港人的茶記~正! 晚市當然好多人,大約7:00去到已排隊,我地5人剛好有大枱,排左陣就有位,show ID同探熱後可入去了。 好多菜式個名好正,茶餐好吸引,不過我地係晚市,叫餸食飯,大渣小炒都好吸引。 凍渣哥大檸藥,特飲跟餐+$9,炎夏飲好爽。 小炒付送例湯及白飯。 南瓜粟米湯,好清甜呢。 低溫麻辣口水雞(半隻),$109,雞肉爽嫩,香口微辣,冰涼又開胃好適合夏天食。 椒鹽豬扒,$79,豬扒肉質鬆軟,香口惹味有鑊氣。 秘制威士忌火焰牛肋肉,$109,有表演睇,上菜時,侍應會係客人面前係小菜上淋上威士忌再用火槍點火,火焰牛肋肉賣相好得(掛住睇冇影),牛肋肉肉質軟腍,帶有酒香味,味道濃郁幾好味。 沙爹金菇肥牛煲,$96,味道濃郁撈飯一流。 XO醬叉燒葱花滑蛋飯,$65,賣相好吸引,蛋香滑,叉燒份量適合,加上XO醬及洋蔥味道更香口,味道不俗。 食物有水準又抵食,服務幾好,快手有禮貌,好多後生仔,下次有機來食下午茶。
凍渣哥大檸藥
凍渣哥大檸藥,特飲跟餐+$9,炎夏飲好爽。
小炒付送例湯及白飯。
南瓜粟米湯
南瓜粟米湯,好清甜呢。
低溫麻辣口水雞(半隻)
椒鹽豬扒
椒鹽豬扒,$79,豬扒肉質鬆軟,香口惹味有鑊氣。
秘制威士忌火焰牛肋肉
沙爹金菇肥牛煲
沙爹金菇肥牛煲,$96,味道濃郁撈飯一流。
O醬叉燒葱花滑蛋飯
5 分鐘 (堂食)
低溫麻辣口水雞(半隻)
秘制威士忌火焰牛肋肉
2020-06-07 3462 瀏覽
雖然九龍灣「德福花園」跟「德福大廈」旁邊的茶餐廳食店「大渣哥茶記」,近期大受食客的歡迎。但是「大渣哥茶記」現在大受歡迎,也有屬於它自己的缺點,例如安排座位變成盡用食店座位空間,食客無法避免要被迫搭檯。我本來對「搭檯」這一種玩意,向來都不感興趣,如果光顧食店可以容許不「搭檯」的話,我寧願死也不願意「搭檯」,不想跟素未謀面的陌生人食客同檯對食,尤其現在疫情底下,「搭檯」食飯更有難以預料的衛生健康風險。結果我一個人光顧「大渣哥茶記」期間,就曾經連續被迫兩個不同的陌生食客,前後兩次「搭檯」對食,兩個陌生食客裡面有男人也有女人,總之就是令我在用餐期間感覺渾然的不自在,就連拍照也變得很困難。即使「大渣哥茶記」是有安排在每張餐檯之間,加入一塊透明塑膠膠板分隔,但是偏偏同一張餐檯的中間位置,就沒有選擇另外插入透明塑膠膠板,沒有任何措施把面對面食客分隔開了。其中一個搭檯的女食客,在我食飯期間不斷跟旁邊的女性同伴高談闊論,我又偏偏點了一客「咖喱牛腩飯」、一碟「香炸雞全翼(3隻)」,跟一杯「利賓納梳打」飲品,兩碟食品跟一杯梳打飲品擺滿半張餐檯。與此同時,「搭檯」女食客不斷跟旁邊的女同伴開口聊天說話,令食飯期

與此同時,「搭檯」女食客不斷跟旁邊的女同伴開口聊天說話,令食飯期間的我受很大的壓力。雖然我被迫加快用餐速度,結果還是避免不了陌生食客,在我檯面面前出出入入,不斷輪換交替的命運。

不過,「大渣哥茶記」的「咖喱牛腩飯」,作為餸菜的咖喱牛腩,跟白飯分開用不同餐具另外盛載送上,咖喱汁裡面的香料味道感覺很濃厚,至於咖喱汁本身的辣味程度也都算是十分足夠。

至於「咖喱牛腩飯」裡面的牛腩,牛腩的實際份量算是很多,偏向比切粒的牛腩為主。至於牛腩的實際口感,也都被煮得十分之軟腍,頗為能夠送飯。

至於「大渣哥茶記」小食食品裡面的「香炸雞全翼(3隻)」,每隻雞全翼都已經被廚房炸至完全熟透,呈現金黃色的狀態,甚至可以使用餐廳裡面的餐刀,直接切斷雞槌與雞中翼之間的關節位。

然後我利用「大渣哥茶記」裡面的餐叉,直接舉起雞全翼上半節的「雞槌」部位雞肉,在完全沒有弄髒自己雙手的情況下,享用炸雞全翼裡面的雞肉。至於炸雞全翼裡面的雞肉味道感覺偏鹹,就算餐廳沒提供醬料也不成問題。
咖喱牛腩飯

至於「炸雞全翼」裡面的實際味道,除了雞肉原本味道,跟調味料本身的鹹味之外,我就無法從「大渣哥茶記」炸雞翼裡面,食到其他的味道。至於「炸雞全翼」肉質已經全熟,口感雖然腍,但是沒有肉汁從雞肉裡面滲出來。

如果不是「大渣哥茶記」廚房把「雞全翼」雞肉炸到完全熟透,方便我直接用刀叉切開雞中翼關節位,然後直接用叉舉起鹹味炸雞槌輕鬆享用的話,基本上我不會推薦這款雞肉小食。

至於「大渣哥茶記」裡面的梳打凍飲飲品「利賓納梳打」,「大渣哥茶記」安排甜味的「利賓納」黑加侖子汁加冰塊,跟樽裝梳打水各自分開上檯,方便食客自己可以按喜好自酙自飲。

不過由於「大渣哥茶記」安排飲品玻璃杯那一邊玻璃杯裡面的冰塊實際太多,即使我已經倒了不少梳打水進入杯裡面,結果仍然剩下大量無味的梳打水。
利賓納梳打

另一方面,我擔心若然大力拿着匙羹,攪拌「利賓納梳打」飲品玻璃杯裡面的冰塊,可能會導致冰塊從玻璃杯裡面跌出來,結果我只能逐點逐點加入少許梳打水,反而吸吮了很多沒有稀釋,純粹「利賓納」的濃厚甜味糖漿。

但是「利賓納梳打」飲品裡面的「利賓納」甜味糖漿始終受制於冰塊,無法一開始就跟梳打水完全攪勻,所以最初享用的「利賓納梳打」,「利賓納梳打」的黑加侖子味道甜得有點過猶不及。

相反,我再等候「利賓納梳打」裡面的冰塊逐漸融化之後,才開始深入一點享用「利賓納梳打」,「利賓納」濃縮糖漿裡面部分的黑加侖子甜味,已經在冰塊融化前被我喝得七七八八。

直至所有梳打水,都完全加進「利賓納」糖漿裡面之後,「利賓納梳打」裡面的黑加侖子甜味已經褪色得接近體無完膚,再喝不到飲品最初濃厚黑加侖子甜味了。

炸雞全翼

所以「利賓納梳打」飲品實際味道不是不夠甜,只是飲品裡面的冰塊放得實在太多了,影響食客享用飲品時候,從飲品感受到實際甜味。

「大渣哥茶記」雖然位置不算隔涉,但是食店在安排食客坐位做法,未免太過苛刻了。食店也沒有想過,其實不是所有食客都願意「搭檯」,也有食客想一個人靜靜用餐,不想被「搭檯」食客影響到興致的。
2020-05-06
20 分鐘 (堂食)
咖喱牛腩飯
2020-06-03 212 瀏覽
同朋友去九龍灣睇戲,去大渣哥食lunch,去到好多人排隊,不過唔算等好耐就到我地。Menu好多都好吸引樣樣都想食,最後叫左個麻婆豆腐火腩飯同美祿紅豆冰麻婆豆腐雖然麻辣既香味差少少,但勝在料夠足!豆腐同火腩都大大舊😍唔似出面食汁多過食料!飯雖然睇落好多,但一路食餸都食得哂,份量岩岩好!!再黎不得不提呢杯美祿紅豆冰真係好正!!好耐無飲過正既紅豆冰,絕對可以為左佢返轉頭幫襯!紅豆夠多不特止,仲要大大粒好有咬口,美祿粉一路飲一路溶,由第一啖到最後一啖可以係唔同風味但超夾!!美祿粉、淡奶同紅豆比例岩岩好,唔會搶左任何一邊既味好正啊😍😍😍另外朋友叫左炒蛋,試左少少都好好食啊🤤熟度炒到岩岩好係我心目中完美既炒蛋🤤🤤下次一定要黎encore食炒蛋飲紅豆冰🤤🤤🤤

麻婆豆腐火腩飯

美祿紅豆冰

2020-06-03 211 瀏覽
大渣哥最能夠做到香港茶餐廳嘅文化同味道,作為香港人,茶餐廳文化係十分重要的雖然香港係美食天堂,日式西式意大利菜印度菜西班牙菜打邊爐韓燒喺香港地全部都可以食到。不過香港茶餐廳係最令香港人難以忘記的味道和感覺。所以食大渣哥絕對比到呢一種親切嘅感覺俾我哋。喺茶餐廳食晚飯另有風味當天叫咗金菇肥牛煲同埋蒸鯇魚仲加$20加碟油菜添豉汁蒸鯇魚($75)初頭仲話豉椒蒸鯇魚需要等30分鐘左右,不過最後15分鐘左右都到了。嚟到嘅時候仲係有煙噴熱辣辣果然係啱啱新鮮蒸熟豉椒蒸鯇魚最入味就係啲豆腐卜,吸晒啲豉汁味同埋魚味,送飯食一流沙嗲金菇肥牛煲($96)另外個金菇肥牛煲都好足料,平時喺出邊啲茶餐廳食肥牛會肥肉多過牛肉,但係喺大渣哥嗰啲肥牛係好平均的,唔會啖啖肥肉😂😂👍🏻仲有三色淑,足料追加油菜 ($20)喺街食飯好少食到菜,不過可以追加油菜都只係$20其實都好抵,所以我哋都加碟菜一齊食🥳最後嘆埋杯凍檸茶,就是一份完美香港仔風味的茶餐廳晚餐
大渣哥最能夠做到香港茶餐廳嘅文化同味道,
作為香港人,茶餐廳文化係十分重要的

不過香港茶餐廳係最令香港人難以忘記的味道和感覺。

所以食大渣哥絕對比到呢一種親切嘅感覺俾我哋。
喺茶餐廳食晚飯另有風味
當天叫咗金菇肥牛煲同埋蒸鯇魚仲加$20加碟油菜添

豉汁蒸鯇魚($75)

果然係啱啱新鮮蒸熟

沙嗲金菇肥牛煲($96)

追加油菜 ($20)

最後嘆埋杯凍檸茶,就是一份完美香港仔風味的茶餐廳晚餐

2020-05-23
10 分鐘 (堂食)
  • 沙嗲金菇肥牛煲
  • 豉汁蒸鯇魚