2017-03-24 375 瀏覽
兆萬中心係放題集中地選擇咁多點揀好🙈👧🏻對10字情有獨鍾。揀咗10/F「大本嬴」黎試。日式和風嘅環境。☀️光折射入餐廳好溫暖order紙有11款咁多。刺身🍣泰式🔥物樣樣齊。刺身拼盤~Order 咗其中嘅甜🦐。八瓜🐟。北寄貝。帶子。赤貝。🐴刀貝。刺身夠凍夠新鮮。味道鮮甜爽口仲有d款式無order 。選擇都幾多。總有一款啱你口味白☁️鳳爪~酸酸辣辣幾開胃。小食多滋味。鐵板牛👅~食開嘅牛👅都係一片片。燒得比較乾身。呢度有燒牛👅同鐵板牛👅。鐵板牛👅一條條。肉嫩多汁。好味都不得了。👧🏻order 咗3 round 🤣胡椒炒🐷頸肉~🐷頸肉惹味爽口。又一必點之選擇。鐵板燒紐西蘭羊架~羊架有淡淡香草味道。減少一份油膩感。肉味濃厚。雪糕雪米糍任你拎。絕對超越我地肚子嘅空間。飲品都係自助形式。環保d唔洗用紙order
兆萬中心係放題集中地
選擇咁多點揀好🙈
👧🏻對10字情有獨鍾。揀咗10/F「大本嬴」黎試。
日式和風嘅環境。☀️光折射入餐廳好溫暖
order紙有11款咁多。刺身🍣泰式🔥物樣樣齊。
刺身拼盤~
刺身夠凍夠新鮮。味道鮮甜爽口

仲有d款式無order 。選擇都幾多。總有一款啱你口味
白☁️鳳爪~
酸酸辣辣幾開胃。小食多滋味。
鐵板牛👅~

胡椒炒🐷頸肉~
🐷頸肉惹味爽口。又一必點之選擇。
鐵板燒紐西蘭羊架~
羊架有淡淡香草味道。減少一份油膩感。肉味濃厚。
雪糕雪米糍任你拎。絕對超越我地肚子嘅空間。
飲品都係自助形式。環保d唔洗用紙order
  • 鐵板牛舌
  • 胡椒炒豬頸肉
2017-03-23 250 瀏覽
同朋友去兆萬想食放題,最後決定去大本瀛。一坐低二話不說叫刺身先,例如三文魚、帶子、甜蝦、赤蝦、鮑魚片,全部都好鮮甜好新鮮。三文魚既size夠晒大塊,又夠厚!少少肥膩的三文魚腩位置食落口好綿、好滑、好新鮮,如果再多啲腩位更加正!帶子嘅size唔算細,唔會太難咬,尚算新鮮。甜蝦同赤蝦都好鮮甜同好彈牙,我同朋友瘋狂食蝦,食咗好多蝦。我仲叫左三文魚壽司、甜蝦壽司、八爪魚壽司、 蟹子手卷、火炙壽司 、一口手卷 螺肉等等。刺身同壽司嚟齊後,就開始上熟食了。我哋叫咗麻醬冷烏冬,分量唔會太多,味道都不錯。蝦春卷都好食,一咬落去非常之脆,入邊嘅蝦好新鮮好大隻,先好有口感同埋好彈牙。每次飲茶都必定會叫春卷,所以今次都過吓口癮。牛肉粒每粒都好夠肉汁,牛肉鮮嫩,唔會好難咬。炒得好入味同好香口,好想再叫多份,因為好快就清晒。牛舌牛舌好爽口彈牙,份量適中香口野味。 雞翼炸到金黃色,外皮夠脆夠香,肉汁鮮嫩,次次食放題都一定食好多隻雞翼。金菇肥牛冇想像中咁大件,金菇新鮮,肥牛都唔算太老,味道黎講都唔差,如果肉汁在多啲就更好啦。沙爹烤雞串是我朋友的最愛,一個人差不多食咗10串,朋友話肉好冧好有口感,同埋佢話最鍾意既係沙
刺身壽司嚟齊後,就開始上熟食了。我哋叫咗麻醬冷烏冬,分量唔會太多,味道都不錯。蝦春卷都好食,一咬落去非常之脆,入邊嘅蝦好新鮮好大隻,先好有口感同埋好彈牙。每次飲茶都必定會叫春卷,所以今次都過吓口癮。

牛舌牛舌好爽口彈牙,份量適中香口野味。
沙爹烤雞串是我朋友的最愛,一個人差不多食咗10串,朋友話肉好冧好有口感,同埋佢話最鍾意既係沙嗲雞串上面嘅汁。

烤波蘿都好值得推薦,燒到個菠蘿外表有少少金黃,一啖咬落去既時候暖暖地,然後菠蘿汁湧出黎,正啊!
我地點左幾個芝士年糕,點一兩個是明智的選擇因為食得多會好濟,少吃多滋味啊麻~

甜品同野飲方面,甜品有雪糕糯米糍,而雪糕糯米糍是雲呢拿口味的。雪糕則是雀巢雪糕,有雲呢拿味、朱古力味、芒果味、芝麻味等等。作為一個甜品大王,當然要一口氣食晒所有味道,另外再加多個雪糕糯米糍啦先肯走啦~飲飽食醉之後我哋就好滿足地離開 哈哈
2017-03-22 382 瀏覽
每次想約朋友吹水食飯,次次都唔知食乜好嘅時候,諗來諗去,"放題"必定是首選 ! 又想多選擇, 找得方便, 上Openrice 睇睇先。 好多食家都介紹《大本瀛日式放題》, 食評十分正面。而在旺角食lunch, 仲可以食到飽飽去shopping。 食店位置十分方便,而且午市同晚市時段的食物是相同的, 真係可以放縱一天!預早book位仲可以有野送,三選一,我選了海膽刺身,兩個人送左一板!唔好錯過優惠!🎁🎁  刺身拼盤是食放題的第一回合, 又是指定動作, 刺身選擇有三文魚、八爪魚、海螺片、珍寶帶子, 北寄貝、有頭甜蝦、劍魚腩等...... 各種刺身賣相幾吸引, 新鮮有光澤 !我個人比較喜歡三文魚、帶子和有頭甜蝦。 三文魚刺身, 特別肥美,油花分布平均;  帶子光亮潤澤,仲配上粒粒蟹籽,雙重滋味; 有頭甜蝦,大大隻,鮮甜肥美, 口感見彈性, 值得推薦壽司、卷物和手卷是食放題的第二回合,款式多達三十幾款! 單張上提供形形色色嘅壽司, 種類非常吸引。雖然種類繁多, 但我力有限,只隨意叫了幾款如花之戀、三文魚龍蝦沙律、和將燒和牛壽司, 一嘗壽司風味。 細細件花之戀, 外表吸引, 三文魚肥美可口,

海膽刺身

帶子
有頭甜蝦
壽司、卷物和手卷是食放題的第二回合,款式多達三十幾款! 單張上提供形形色色嘅壽司, 種類非常吸引。雖然種類繁多, 但我[食]力有限,只隨意叫了幾款如花之戀、三文魚龍蝦沙律、和將燒和牛壽司, 一嘗壽司風味。

細細件花之戀, 外表吸引, 三文魚肥美可口, 配上魚子, 配搭一流 !而三文魚龍蝦沙律好味之餘, 味道多層次, 口咁豐富, 好味  !!
貓山王榴槤炸彈是驚喜之作, 外表斯斯文文,脹卜卜, 好可愛! 於是乎我一啖咬落去, 有熱騰騰嘅榴槤破蛋湧出, 味道香濃, 榴槤香滑, 香濃美味,十分過癮,我的必點之選。 縱使極飽肚,但還是要Encore!!!
貓山王榴槤炸
海老天婦羅, 上枱時熱辣辣, 即叫即炸, 薄薄炸漿, 入口脆而不油膩, 海蝦長度可見, 足四吋大蝦, 外脆內軟! 推介!

海老天婦羅
飛天通菜也是心水之選,炒得夠晒鑊氣,味道香而小辣,青青綠綠,食落好爽口,不會過火。  當然要試吓喇!
飛天通菜
Encore 之作還有香蒜煙肉焗北海道帆立貝 & 和風芝士焗廣島蠔, 有燶濃芝士香味, 芝士嘅香觸動我嗅覺神經, 急不及待再試 ! 味美極鮮,加上煙肉,配醬汁,使食物添加了色彩 !
香蒜煙肉焗北海道帆立貝 & 和風芝士焗廣島蠔
不喜歡食羊嘅我,朋友食完後極力推薦我試 - 燒羊架。佢話味道特佳! 佢再叫了一件鐵板燒紐西蘭羊架,我試了一小口,有羊味但不會太羶味, 肉質幾嫩嘅。
鐵板燒紐西蘭羊架
我一向好鐘意食燒菠蘿,因燒菠蘿唔係間間放題有得食,不防一試, 咬落去又多汁又甜,新鮮菠蘿連皮上!
燒有機菠蘿
總結來說,食物質素不錯,種類多,尤其是炸物十分欣賞, 還有多款飲品及甜品選擇。 而食物上得幾快, 收碟亦勤!
飲品
最後一提,菓汁先生的蜜瓜椰汁露幾好飲,唔太甜,有椰汁香,又有西米同蜜瓜味粒粒,一定要試吓~~
菓汁先生的蜜瓜椰汁露
燒有機菠蘿
菓汁先生的蜜瓜椰汁露
  • 貓山王榴槤炸彈
2017-03-21 673 瀏覽
近期網上某登討論區流傳一篇文,叫人唔好去兆萬食放題、大歎中伏云云,令晨早約左人去兆萬食放題的我,深感不安。幸好食完之後,不但無伏,仲相當有驚喜,有好幾樣野仲唔係度度有得食,值得推介。首先講下大家最關心的刺身先,該有的都有了,尤其貝類和蝦的種類夠多。質素是滿意的,尤其是赤貝、馬刀貝和日本角螺,新鮮彈牙,忍不住encore了幾回。珍寶赤蝦亦是回本之作,肥美得很,滿意!值得讚的是,這間放題的服務相當勤快,寫好的單只需放在檯邊,侍應居然會自己走過來幫你攞去落單,手都不用舉起,非常誇張!收碟的速度亦是高速,剛拿起串燒,竹簽未抽出,吉碟已被收走,效率強勁!而且鮮有漏單,有寫的九成九都有來。很好!還有幾樣我推介的食物首先是這個貓山王榴槤炸彈(我簡稱為「榴彈」)以前不吃榴槤的我,吃過一次貓山王之後猶如「開竅」。這粒「榴彈」外表較紫心香芋丸大小小,一咬下去,爆漿!濃濃的榴槤味隨風而散,餡滑溜而炸皮香脆,實在美味!剛咬一口已忍不住加單追加了。天婦羅紫心蕃薯我是港女,港女愛紫薯,天經地義!有咩好食得過炸過香口的天婦羅製法呢。咬下中間是漂亮的紫色,實在看著也爽歪歪!切的厚度夠,有點像吃薯餅的感覺。和風芥末醬炒
還有幾樣我推介的食物

首先是這個

貓山王榴槤炸彈(我簡稱為「榴彈」)

和風芥末醬炒安格斯牛柳粒
放題其中必點的自然是牛肉,這款牛柳粒肉味濃厚,稍帶油脂但不膩,肉汁多,相當高質,配上醬汁,芥末味不濃,近似醬油燒汁的味道,推介!

鳳尾蝦春卷
即是越式的米子皮蝦卷,個人偏愛這蝦卷多於蝦天婦羅,而且放題黎講,比較少見。質素亦較越式餐廳毫不遜色,米子皮鬆脆可口,蝦亦彈牙爽口。不錯!
另外基本款食物如燒菠蘿、焗蠔、味付螺肉、八爪魚等亦齊全,鍋物等就實在吃不下,沒試到。不過這裡的牛舌類料理就一般。
牛舌
味付螺肉
天婦羅及炸物款式頗多,蝦餅也整得相當不錯。而且配上泰式辣醬。
惹味豉椒炒花蜆
炒得幾惹味,朋友也encore了一次。
壽司種類不少。

飲品方面,韓國橙汁有粒粒果肉,相當好飲,糖份高小小。
飲品沒有烏龍茶。
雪糕
埋單每人$198加一,$218,相當抵食,完全冇伏。我和朋友二人被安排的座位是比較特別是單邊「面璧」卡位,好處是食物不怕多得滯「跌落街」,壞處是埋邊的朋友如要出入比較困難。

總結

放題黎講,小妹都算身經百戰,以前見過水準滑落的,見過漏單唔見影的,見過唔新鮮的,兆萬以前也真的中伏過好幾次。不過這間以價錢、刺身質素、服務和食物種類都有點驚喜,尤其榴槤炸彈和爽口的馬刀貝、赤貝,只能說……我仍在回味中。巴打絲打,唔洗怕,呢間真心無伏。
2017-03-20
10 分鐘 (堂食)
2017-03-20 109 瀏覽
跟另一半慶祝小小紀念日,決定食日式放題大餐,sweet sweet~ 因為之前兩日訂左枱,所以唔使等位就已安排入座。紙仔方面: 刺身、壽司、炸物、串燒、小食..............基本上係超多選擇(參考返餐牌相嘅A-J)。有下次係因為幾樣嘢--1) 刺身: 三文魚好厚切,就算唔點豉油食都好鮮甜,完全冇雪藏味; 珍寶帶子、珍寶赤蝦好肥美,食唔停;  赤貝、八爪魚好爽口;2) 火灸壽司: 份量夠「的骰」,好幼身,唔會好似出面個D壽司外帶咁大件,咁就可以試多幾款但唔會好飽肚,大愛火灸三文魚壽司;  3) 服務: 上菜超快,收碟亦超快; 上菜係按你寫嘅份量上,小妹大愛八爪魚,叫左三四轉都係10片,每次都係送上同樣嘅份量,冇自行減少; 有2-3次寫好嘅紙仔放係枱面未舉手,侍應都會好主動咁收紙仔兼話幫你落單; 食足120分鐘,去到尾聲侍應都好客氣咁話差唔多,問佢拎埋杯熱茶飲埋先再走都冇吹我地第二次走了。是晚係星期五 6:30PM入座,$198+$10+10%,每人$218。雖然日式放題間間環境都會迫,但呢間如果可以坐卡位應該會好D同安全D,坐路旁位就要自己小心侍應們嘅托盤了!總括黎講,的確唔錯

因為之前兩日訂左枱,所以唔使等位就已安排入座。

紙仔方面: 刺身壽司、炸物、串燒、小食..............基本上係超多選擇(參考返餐牌相嘅A-J)。

有下次係因為幾樣嘢--

總括黎講,的確唔錯!!!
厚切刺身
紀念日
厚切刺身
迷你版火灸壽司/黑松露油甘魚壽司
2017-03-19 405 瀏覽
發然好耐冇同阿媽細妹一齊去食放題,擇日不如撞日,一於就衝去旺角一帶睇下邊間放題正啦行行吓,旺角油麻地都有唔少放題選擇,見呢間價錢好抵,又即時有位,咁就一於試吓啦。入到去餐廳唔係話好闊落嗰隻,但我哋三個人坐係卡位度都幾舒服,都唔算太迫一坐低梗係睇下有咩嘢食啦,有成10張食物紙,刺身/壽司/燒物/天婦羅/炸物/窩物等等,應有盡有!最特別嘅地方係,連泰式食物都有 (不過最後飽得滯,竟然一樣泰式嘢食都無試到呀)放題第一round一定係食刺身啦! 刺身足足有15款,我哋呢一碟就有10款:刺身樣樣都幾新鮮,三文魚係厚切㗎!不過我最鍾意食有頭甜蝦同埋珍寶赤蝦,非常之新鮮、鮮甜然之後叫左啲壽司:火炙壽司同埋黑松露壽司都好正!壽司飯全部都細細件,唔使驚食幾件就飽晒!火炙三文魚壽司同火炙左口魚邊壽司係必食推介,火炙完之後魚油嘅甘香滲哂落件壽司嗰度!細妹最鍾意黑松露油甘魚壽司,可惜食完第一round就賣晒啦之後我哋就食啲熟食:清酒煮蜆,送啤酒一流。蜆肉唔係超肥美,但勝在新鮮又冇沙,有淡淡的清酒味。炸雞軟骨好食,落左少少椒鹽,幾惹味,又係送酒一流!温泉蛋個樣雖然唔係幾靚仔,但滑溜有蛋味,撈左小小香蔥、豉油同埋

然之後叫左啲壽司
各式壽司

之後我哋就食啲熟食:
炸雞軟骨好食,落左少少椒鹽,幾惹味,又係送酒一流!
溫泉蛋
温泉蛋個樣雖然唔係幾靚仔,但滑溜有蛋味,撈左小小香蔥、豉油同埋蟹子,口感豐富好食。
放題點少得食炸嘢同埋食天婦羅!
天婦羅炸粉唔厚,上枱熱辣辣,樣樣野都幾好食,不過就稍為偏淡左啲啲。
炸物上枱金黃香脆,紫心香芋丸又係必食,甜甜地,口感煙煙韌韌

另外,細妹推薦榴槤炸彈,佢話好香榴槤味,不過甲之熊掌、乙之砒霜啦
跟住仲食左啲爐端燒,最正係雞翼同牛舌(encore左幾次都唔記得影),燒到小小焦香但又保持juicy
其實已經好飽,不過阿媽仲要食個窩!於是叫左野菜雜菌窩,個湯底甜甜地,好多菇菇同豆腐!
日式甜薯
最後再encore幾round 燒菠蘿同日式甜薯先捨得走,真係飽到上心口

2017-03-15
各式壽司
溫泉蛋
日式甜薯
  • 壽司
同朋友係旺角行街放題癮又黎了醒起上次係兆萬食放題唔錯基於朋友一句'甘點解唔試下其他店鋪?'懷住試新野去心情就決定係樓下邊個係第一個派傳單就去邊間食呢個又幾玩喎 但如果中伏既話就大獲了唔好食下次咪唔好再去咯最多朋友接過傳單 價錢$218/位 我地ok就係你啦行上兩層電梯再搭𨋢上好好彩唔使等就有位坐呢到有A至J既食物紙揀每張都有十幾樣食物數一數 都有超過100款食物選擇頭一輪 必定係非刺身莫屬朋友愛食蝦 所以一口氣叫左好多隻珍寶赤蝦果然好爽甜好yummy呢排愛上左食馬刀貝刺身唔好就甘睇以為無咩特別肉質非常豐厚飽滿 好滋味通常食刺身好快填飽個肚所以要開始食熟食吉列炸蠔外面脆入面既蠔好creamy炒牛舌好有小炒味道 好有穫氣串燒方面我地食左鹽燒牛舌用鹽同黑椒調味 咬落爽口而且不韌咬感一流 仲encore左幾次添燒牛柳粒牛柳粒大大粒 燒得好香好嫩燒菠蘿菠蘿酸酸甜甜好開胃睇到最後 見到有張鍋物仲要係新鮮即做 見到有拉麵烏冬就唔驚唔夠飽啦最後我地仲食埋甜品添原來係本店既自家制甘一場黎到 無理由唔俾面既呢餐每人$218 所有食物同飲品都係任食任飲仲有雪糕添環境都舒服 唔會話坐得唔舒服同場見到隔離枱慶祝
同朋友係旺角行街

會全場播生日歌 令到主角好開心

而且間餐廳都好方便

我已經諗好今年媽咪生日帶佢黎架啦
2017-03-16 214 瀏覽
話說一不小心重了七磅,由今日開始要食少少少少少d了,有見及此,暴食賣今日系統開始,同班姐妹一齊夾當天流程,放題坐到兩小時,自然係garthering的好去處啦!!!魚生刺身帶子三文魚鮑片甜蝦,大致上質素不過不失。火炙三文魚,花之戀,火炙左口魚裙邊味道不錯,但飯易散左。好掂要提下個鐵板牛舌,入味得黎超軟熟汁醬好得呀。豉椒炒蜆惹味無沙,都ok焗帆立貝也有心思喎,識得用個鐵兜仔裝住獨立焗,岀色過平時放題食到既好多,唔會配料味還配料味,粒帶子自己孤獨過活咁。煙肉同蒜加賣芝士香香地。飞天通菜係放題首次食,炒得不油,幾爽口,有獲气,重叫了一回。冬陰公好大碗,味道幾好,仲好多料,幾岀色。榴槤炸彈好特別,朋友好喜歡,好香榴槤味呀。飲品雪糕自取是常識,種類都ok,可以試到不少款,好近我們枱,拎得好方便呀。價錢算幾平,卡位坐得幾舒服,一d都唔逼,可以好像居酒屋咁慢慢坐下,而且仲無漏單情況岀現呀,不過就會自動減左你下單量,避免浪費。
魚生刺身帶子三文魚鮑片甜蝦,大致上質素不過不失。
火炙三文魚,花之戀,火炙左口魚裙邊味道不錯,但飯易散左。
好掂要提下個鐵板牛舌,入味得黎超軟熟汁醬好得呀。
豉椒炒蜆惹味無沙,都ok
冬陰公好大碗,味道幾好,仲好多料,幾岀色。
榴槤炸彈好特別,朋友好喜歡,好香榴槤味呀。

10 分鐘 (堂食)
2017-03-13 674 瀏覽
今日為左一滿知己飽慾,加補返上佢份生日禮物,決定簡簡單單請佢食一餐飯,順便行下街。因為我地兩個都有選擇困難症,而且又係兆萬中心行完街,所以決定近近地係樓上食放題,唔洗煩要食咩菜。唔睇唔知原來呢到都幾多放題餐廳,最後見到呢間有極多種類既食物,就選擇左佢💁🏻。由於係午市既關係,人流都唔係好多,2個人都可以坐卡位,唔洗迫。環境:餐廳裝修唔似一般放題,呢到較時尚但又帶點日式,當日我坐果個位頭上盞燈幾特別🤔。食物:餐紙選擇超級多,A至J,除左日式食物仲有泰式。1.壽司由於我唔係好食得生野,所以都係食熟食為主,生的生物就不評價了,只是同行朋友所點。壽司方面,個飯食落好好味,唔同街邊三蚊雞買果種,呢到既飯好有味,而且握得好結實。我幾鐘意食佢既帝皇蟹棒同牛肉果個。2.燒物+炸物呢到夾埋點左燒雞翼、燒菠蘿、炸蟹棒、芝士年糕、炸帶子、椒鹽雞軟骨等等。雞翼食落有種譚仔的味道,而菠蘿好Juice,芝士年糕都不錯,其他都係普通。加插芝士焗蠔~食落唔錯( ̀⌄ ́)雞軟骨食落椒鹽味不大,要點下炸物既沙津醬先得哈哈。3.炒通菜食落同出面六十幾蚊碟有得比👍🏻👍🏻呢到份量細細碟岩哂想食菜既我,而且有媽媽的味道。4.一口雞&

環境:

食物:

餐紙選擇超級多,A至J,除左日式食物仲有泰式。
1.壽司

2.燒物+炸物

加插芝士焗蠔~食落唔錯( ̀⌄ ́)

雞軟骨食落椒鹽味不大,要點下炸物既沙津醬先得哈哈。
3.炒通菜

4.一口雞&蒜蓉火腿焗帶子

一口雞極推薦,因為係千島醬黎,食落好好味!
5.刺身
最後仲點左其他食物,不過好零零粹粹,就廢時影喇。
呢到飲品選擇都好多,但我驚肥就冇點飲到喇,大家去到可以盡情試下,不過唔好浪費呀!

甜品方面有雪糕同糯米糍。

服務:

店內姨姨都幾好人,會提返我地飲品既位置,而且走果陣店員都好有禮貌同有笑容講再見,整體黎講都係唔錯。
2017-03-09
日式放題食得多,款式大多是大同小異,今次就來到放題集中地旺角兆萬中心的大本瀛,試試日泰混合的午市放題~今次被安排坐於卡位,環境不會太窄,有足夠空間,地方光猛潔淨。食物選擇繁多,除了常見的如刺身、天婦羅等日式放題例牌菜之外,最特別的是還有經典泰菜菜式。這裡服務不錯,點菜後很快就上枱,而且侍應很勤快地執拾收碟,不怕一枱都是一大堆吉碟 XD 亦沒有出現漏單或點錯單的問題。壽司的飯size不會太大,而且沒有出現一夾起就散的問題。就算手卷都是一口迷你size,淺嚐完也不會過飽。清酒煮蜆裡面也沒夾雜沙粒,帶有微醺酒香。天婦羅還可以,粉漿不會過厚,剛上枱時新鮮熱辣。可見薄薄的一層炸漿包裹著紫薯,入口未至於太油膩。作為蕃薯控,最推介的是日式一口甜薯 XD 一口一粒,可以食到不停口,板燒牛肉骨和鐵板燒紐西蘭羊架調味不重,不會過鹹,燒完仍可保留肉汁,相反馬來沙嗲燒雞肉串的肉質就燒得有點乾。炭燒雞翼稍嫌燒得未夠香口,不過就無咁熱氣 牛油炒雜菌散發著濃濃的牛油香,帶出菇菌類獨有的鮮味。豉椒炒花蜆味道鮮香帶辣,不過還有個別兩三隻蜆未開殼。飛天通菜也是心水之選,炒得夠鑊氣,我自己不太吃得到辣,但這碟惹味之餘亦不會

壽司的飯size不會太大,而且沒有出現一夾起就散的問題。
卷物
火灸壽司
就算手卷都是一口迷你size,淺嚐完也不會過飽。
一口手卷
清酒煮蜆裡面也沒夾雜沙粒,帶有微醺酒香。
清酒煮蜆
天婦羅還可以,粉漿不會過厚,剛上枱時新鮮熱辣。
天婦羅
可見薄薄的一層炸漿包裹著紫薯,入口未至於太油膩。
紫心蕃薯天婦羅
串燒
炭燒雞翼稍嫌燒得未夠香口,不過就無咁熱氣
爐端燒
牛油炒雜菌散發著濃濃的牛油香,帶出菇菌類獨有的鮮味。
牛油炒雜菌
豉椒炒花蜆味道鮮香帶辣,不過還有個別兩三隻蜆未開殼。
豉椒炒花蜆
飛天通菜也是心水之選,炒得夠鑊氣,我自己不太吃得到辣,但這碟惹味之餘亦不會過辣。
飛天通菜
自家製手打炸蝦餅外衣炸得金黃酥脆,不過蝦味不太濃。
自家製手打炸蝦餅
炸物當中,個人比較喜歡的是鳳尾蝦春卷,雖然這款小食應該算是越式多於泰式吧 XD
炸物
馬拉盞炒粉絲一碟份量頗多的,馬拉盞味道香口濃郁,不過粉絲未夠乾身,比較容易黏成一團。
馬拉盞炒粉絲
香蒜煙肉焗北海道帆立貝、和風芝士焗廣島蠔兩款散發濃濃的芝士味,就連帆立貝和廣島蠔的鮮味都蓋過了。
香蒜煙肉焗北海道帆立貝、和風芝士焗廣島蠔
壽喜燒牛肉鍋裡面有牛肉、金菇、冬菇、椰菜、豆腐等等,帶有日式火鍋的甘甜風味,不過一鍋份量足夠二人享用,所以點菜前先確定肚子還有空位才下單
壽喜燒牛肉鍋
汽水是自取,飲品種類算多選擇。
雀巢雪糕和維記雪米糍同樣都是自取的,無限量供應。
雪糕、雪米糍
雪糕、雪米糍
2017-03-11
  • 日式一口甜薯
  • 牛油炒雜菌
  • 飛天通菜
2017-03-11 107 瀏覽
呢排太鍾意食放題,今次揀咗旺角兆萬中心嘅既大本瀛日式放題,夜晚時段都只係$218一位,我哋兩個人食其實都算幾平,所以就揀咗呢間。上到去都係等左十分鐘,店員就安排左我哋坐最後嘅卡位,張枱都好大,而且座位好闊落,可以一次過叫好多食物擺喺枱都得,唔使就住就住,而且我見到都好多人等,平日來講佢哋都算爆場。首先梗係要係咁攞餐紙點嘢食啦,呢一間有11款紙可以揀,正,當然一開始就梗係叫刺身啦,我哋叫咗我哋至愛既三文魚、虎蝦、甜蝦同埋八爪魚。我覺得佢嘅刺身係最鮮甜,同埋比較新鮮,唔會有腥嘅味道,所以我哋再接再厲,係咁食👅之後就叫壽司,呢度好得意,有兩張紙分別係黑松露壽司系列,同埋普通壽司系列,我哋叫咗不同款式嘅壽司,原來黑松露系列嘅壽司上面真係有黑松露架,絕對冇呃人,而且火炙壽司做得好出色,因為其實係我至愛,而且壽司排列得好整齊。輪到熟食系列啦,我覺得必食係芝麻雞翼,而且泰式飛天通菜都好好食,仲有椒鹽雞軟骨啊!其實好多菜式都好好食,我哋唔止叫咗一碟,仲要encore!特別係個粉絲,有少少辣味,非常惹味!另外鍋物系列,我地點左店舖推介嘅冬陰公鍋物,相信佢入面啲材料都係冇偷工減料,食得出係落咗好多材料,同
另外鍋物系列,我地點左店舖推介嘅冬陰公鍋物,相信佢入面啲材料都係冇偷工減料,食得出係落咗好多材料,同出面泰國鋪頭嘅冬陰公有得揮。
最後都飲品系列同埋甜品系列,飲品有我至愛嘅來自日本維他命C Orange 🍊 Water 💦 ,你知我唔係出面買都成10幾蚊一支,成本都好貴,所以我一飲就飲咗三支!另外雪糕就係出自雀巢系列,仲有雪糕雪米糍,真係飽到漏啊!

最後埋單$500有得找,都算好抵呀,乜都有得食!值得再嚟食過!

2017-03-09 148 瀏覽
話說昨晚放二想食個放題 之後9督 督中左呢間 大概11點左右去到 見佢門口寫1點收皮 咁冇所謂啦 正常點都夠時間入到去 學張家輝千王之王2000咁講:暫時水靜河飛 小貓3 4隻 咁是但啦 或者冇咩嘅坐左之後 當然叫一叫刺身先啦 寫完都好快有人收左單 咁我地等下啦 等左3個字到 唔對路喎 正常咁嘅人流 應該都快架喎 過左大半個鐘 終於都上左第1 round刺身 咁見咁嘅情況 當然叫定下一round穩陣啦 食食下 見到啦終於....見到張單 佢話12點收工 方便嘅埋左單先 唔_係呀 我第一round都未_食完 你叫我埋單? 佢話公司規矩 唉 算 埋單就埋啦 費事為難人 佢又問 有冇咩未黎?我話刺身未黎 佢話幫我睇下 轉個_頭同我講可能落錯左 介唔介意落多次?我就想講 我明明見到個師傅係廚房玩手機 收到我地張單掉_左囉 之後都算 唔_食 個幾鐘食左幾舊刺身 上菜速度奇慢 食放食到好似法國菜咁都係第一次. jenggggggg

見佢門口寫1點收皮 咁冇所謂啦 正常點都夠時間

坐左之後 當然叫一叫刺身先啦 寫完都好快有人收左單

之後都算 唔_食 個幾鐘食左幾舊刺身

上菜速度奇慢 食放食到好似法國菜咁都係第一次.
jenggggggg
  • 法國焗蝸牛
2017-03-08 111 瀏覽
今日同朋友係旺角行完兆萬 行到好攰又好餓就決家係呢到搵埋野食 見到呢間放題lunch 好似都唔錯日式泰式野食都有 就入左黎試下平日嘅晏就 人唔係好多呢到地方大 坐左係窗邊卡位 order 紙由A-H 勁多選擇首先我地叫左d頭盤 中華沙律 蟹籽沙律 芝麻豆腐水準唔錯 係青瓜絲刨得粗左少少刺身方面 三文魚超厚切 好驚喜❤️❤️珍寶蝦好大隻 正😻😻壽司方面 我地叫左火灸同黑松露件件都好迷你 好可愛 一啖食一件 😍😍而且質素好好 同朋友每款都encore jor最鐘意係左口魚邊黑松露壽司對比之下就差左d其他仲叫左燒蠔同凡立貝仲有清酒煮蜆同炒蜆細蕃薯燒得唔錯羊架好夠羊味 岩岩好燒牛脷最正 大大塊 好 juicyencore ge 火灸sushi 正最後仲有甜品 木糠布甸同3.6牛乳布甸估唔到放題都有呢D甜品食 飲品自己拎任飲仲有雪糕食值得一提係將order紙我放出少少 侍應就會主動黎收order 都上得好快 冇漏單 而且侍應換碟都好多次 見唔太乾淨就即換 好抵讚👍🏻👍🏻
今日同朋友係旺角行完兆萬 行到好攰又好餓

而且侍應換碟都好多次 見唔太乾淨就即換 好抵讚👍🏻👍🏻
2017-03-06
  • 火灸壽司
2017-03-07 611 瀏覽
今天同朋友經過兆萬中心,接過宣傳單張見有我們喜歡的刺身放題,相片吸引價錢相宜,便即殺上去食lunch啦~ 店內環境雅致,座位舒適,乾淨企理,自然光微微透入,十分寫意,不似其他旺角放題店般熱鬧喧嚷,真的意相不到!大大盤刺身賣相吸引,厚切挪威三文魚肉質肥美;珍寶赤蝦及甜蝦蝦味濃郁而鮮甜;當中我們最喜歡的是珍寶帶子,口感細嫩鮮美,入口即化,而且任點任食,我們encore又 encore,值回票價!黑松露珍寶帶子壽司,帶子鮮嫩,配上獨特矜貴的黑松露,令人回味~自家製手打炸蝦餅及炸蠔,面層炸得黃金香脆,炸粉不厚身,內層蝦肉香口彈牙,蘸上泰式甜酸醬,更滋味醒胃; 鳳尾蝦春卷,網皮春卷外層香脆,內餡的蝦彈牙,同樣滋味十足~既吃到日式冷盤,又有泰式小食暖胃,配搭不錯~木糠布甸,甜度適中~雪糕,口味選擇頗多,其中有少見的紅豆味雪糕,還有芒果及芝麻味雪米滋揀~ 另飲品櫃雖小,但五臟俱全,有我喜歡的樂天牛奶忌廉梳打,也有朋友喜歡的蘆薈汁~正餐甜品款式選擇多,質優味美,店員勤快沒漏單,加上環境舒適,感覺猶如置身港島/尖咀區的高質用餐體驗,令我們喜出望外!
大大盤刺身賣相吸引,
刺身
厚切挪威三文魚肉質肥美;珍寶赤蝦甜蝦蝦味濃郁而鮮甜;當中我們最喜歡的是珍寶帶子,口感細嫩鮮美,入口即化,而且任點任食,我們encore又 encore,值回票價!

黑松露珍寶帶子壽司
帶子鮮嫩,配上獨特矜貴的黑松露,令人回味~

自家製手打炸蝦餅及炸蠔

自家製手打炸蝦餅 / 炸蠔
  • 珍寶帶子
  • 珍寶赤蝦
  • 自家製手打炸蝦餅
蘋果乾身邊總係有著同我一樣嘅為食妹👭,得閒就係食同搵食!今次2個為食妹行動升級🔝,2條女居然lunch time 去食放題!!市面上放題選擇~好多!🍎除咗考慮質素,價錢之外,更考慮多元化🙋🏻⋯🍎個人覺得食放題,唔係要食到飽到上心口❣️,反而應該係一次可以試到食到唔同嘅野,所以今次揀咗大本瀛日式放題係因為佢地有埋泰國茶🇹🇭可選擇!·可以點嘅自選菜單有成+10張,淨係刺身/壽司已經有成4張🗒分別有刺身,壽司,火炙壽司/黑松露壽司,一口手卷/卷物·唔好睇啲相好似無咩野,其實係因為🍎同朋友仔點得少,留肚食其他野🙊,你想點幾多都得,但盡力而為,惜食呀!·以放題黎講,刺身都好肥美,啲三文魚🐠厚到~點嘅黑松露壽司都唔會hea你,比足料你,🦀蟹子都係粒粒都見到👀圓碌碌嘅黑松露帶子壽司🍣,肥美嘅黑松露甜蝦壽司🦐,朋友仔一啖啖擺落口,一邊發出嗯~嘅滿足聲🍎反而偏愛佢地嘅火炙壽司🍣,🔥燒得恰好👍🏻·好吧,前菜🍣完成後,重打:要飽肚嘅要來來了!❣️ 點咗個黑松露三文魚炒飯🐟🍚,唔好以為所謂嘅黑松露得飯上面個舊咁大把!錯了,再望真啲啲👁,黑松露已得炒得蠻為分佈,同啲飯炒埋一舊了!🐟三文魚唔會係魚鬆咁嘅款一條條,反而
可以點嘅自選菜單有成+10張,淨係刺身/壽司已經有成4張🗒分別有刺身壽司,火炙壽司/黑松露壽司,一口手卷/卷物
放題黎講,刺身都好肥美,啲三文魚🐠厚到~
🍎反而偏愛佢地嘅火炙壽司🍣,🔥燒得恰好👍🏻
好吧,前菜🍣完成後,重打:要飽肚嘅要來來了!
❣️ 點咗個黑松露三文魚炒飯🐟🍚,唔好以為所謂嘅黑松露得飯上面個舊咁大把!錯了,再望真啲啲👁,黑松露已得炒得蠻為分佈,同啲飯炒埋一舊了!🐟三文魚唔會係魚鬆咁嘅款一條條,反而係大大粒,務求唔會比啲黑松露搶晒啲味,食得出魚味,間中又有啲粟米🌽同啲蔥加插,一啲都唔油膩!
❣️炸物方面點咗海老天婦羅🍤同🍎最愛嘅天婦羅茄子🍆(點咗4件咁多🙊)!海老天婦羅就無咩驚喜,但我最愛嘅茄子🍆,炸得一啲都唔「淋」😆仲保留到濃郁嘅茄味🍆😍;炸物黎講,油膩就避唔到嫁啦!
❣️ 鍋物方面🥘,🍎就貪心啲,點咗個辛辣豚肉鍋🌶🐽同⚜️重點推介嘅泰式冬蔭公!🌶🐽辛辣豚肉鍋,我就覺得鹹咗啲啲,但勝在豚肉份量都算多,可以滿足到食肉嘅朋友!相比之下,泰式冬蔭公🥘就比較好,食落唔會話好辣,大家都可以點黎試試!而冬蔭公嘅味道都足夠,當然你要以啲道地嘅泰國菜水準黎比較放題嘅話,我🙊,但以放題嘅水準黎講,已經夠分👍🏻
❣️ 最後係一品料理入面揀咗牛油炒雜菌做完結,淨係一品料理都有成10種選擇,真係會揀到你頭暈🤦🏻‍♀️
係香港,大把放題食肆,要突圍而出就要諗諗新意思~大本瀛日式放題食物選擇多,而且仲推出泰式料理🇹🇭,真係新玩法❗️大家點餐時又多咗啲選擇啦!
💫 當然大多數人選擇放題係可以食到飽,多野揀,但都提提大家,珍惜食物,請勿浪費‼️
2017-02-15
午餐