2017-02-05 179 瀏覽
今晚突然想食日式放題 , 就去食過3次既大本瀛...星期六 6點前入座 $178+$10+10%刺身 - 三文魚劍魚腩夠新鮮,珍寶赤蝦鮮甜爽壽司 - 我地冇叫普通壽司,主力食火灸壽司,由其醬燒和牛壽司,正到呢!款式太多唔可以樣樣講,整體上食物味道及食材質數唔差,特別係燒海蝦好鮮甜唔會"梅",肉質爽彈呀! 燒羊架趁熱食好嫰好淋唔蘇!而飛天通菜比較咸菜比較老,溫泉蛋好散唔係蛋白熟白黃半生熟個隻!仲有雪糕同糯米滋食 ,及十幾款飲品,有啤酒總結來說 : 二百左右既放題有咁上下既質數係難得,雖然得兩個鐘時間,兩個人都夠既.
今晚突然想食日式放題 , 就去食過3次既大本瀛...
星期六 6點前入座 $178+$10+10%
刺身 - 三文魚劍魚腩夠新鮮,珍寶赤蝦鮮甜爽
款式太多唔可以樣樣講,整體上食物味道及食材質數唔差,

仲有雪糕同糯米滋食 ,及十幾款飲品,有啤酒

2017-02-04
  • 珍寶赤蝦
  • 燒海蝦
  • 燒羊架
2017-02-04 492 瀏覽
今天吃了本月第二次的放題,這次放題的餐廳位於放題集中地兆萬中心。每步近兆萬中心,總會見到各店的職員努力派傳單爭取客人。今次首次光顧的大本瀛放題,質素屬上游之列。大本瀛的晚市放題共分8 個不同價錢的入座時段,最早可在4:30pm 入座,最遲的時段則於11pm,放題時間為2 小時,價錢在$148 至 $208 之間,星期五、六、日及公眾假前每位加$10。星期四晚7:30pm 時段座無虛席,幸好醒目地一早訂定檯,省掉等候的光陰。放題食物琳琅滿目,跟一般的放題店一樣,點餐採用自助剔紙仔形式。我倆主要點的菜式包括刺身、壽司、卷物、手卷、小食、炸物、鐵板燒和爐端燒。食物款式太多,尚有鍋物、麵飯類和天婦羅等未有涉獵。刺身刺身款式有十一款,選擇不算多,包括有三文魚、鱆紅魚、希靈魚、有頭甜蝦、虎蝦、北寄貝、文甲魷魚、帶子、榮螺、玉子和鮑片。刺身令人驚喜的新鮮,不是間間放題都可找到這種質素。當中我的心水推介是有頭甜蝦、北寄貝、帶子和榮螺,非常鮮甜,吃過不停。壽司至怕有些放題店把壽司飯弄得大大件,務求塞飽人,讓人感到很雞肋,吃得太多飯怕易飽,不吃又浪費。這兒的壽司飯細細件,剛剛好,讓人可放心多點幾款不同的壽

放題食物琳琅滿目,跟一般的放題店一樣,點餐採用自助剔紙仔形式。我倆主要點的菜式包括刺身壽司、卷物、手卷、小食、炸物、鐵板燒和爐端燒。食物款式太多,尚有鍋物、麵飯類和天婦羅等未有涉獵。
壽司
至怕有些放題店把壽司飯弄得大大件,務求塞飽人,讓人感到很雞肋,吃得太多飯怕易飽,不吃又浪費。這兒的壽司飯細細件,剛剛好,讓人可放心多點幾款不同的壽司。我點了火炙壽司五款中的其中三款,款款都有驚喜,encore 了兩round。火炙三文魚壽司是我至愛,經過火炙的三文魚變得更豐腴,香口之餘更有入口即溶之感。火炙韓風牛肉壽司,牛肉味頗香,肉質亦鮮嫩,但如果可再炙熟一點,視覺和味覺上定會更佳。火炙芝士玻璃蝦壽司是芝士控必點的,半溶的芝士跟鮮甜的蝦刺身一起吃,味道出眾。黑松露帶子壽司同樣味道出色。
卷物
只點了京蔥和牛卷一款,賣相甚為精緻。牛肉放在卷物最外圍,味道跟火炙牛肉壽司雷同。
小食
點了泰式酸辣鳳爪和中華沙律兩款,兩款小食味道正常,沒甚特別。海鹽枝豆粒粒新鮮,很好吃。
炸物
炸芝士年糕超好吃,外脆內軟的年糕中間裹著溶心芝士,又一芝士控必點之物。榴槤炸彈中間有流心榴槤餡,榴槤味很香。炸蠔略嫌細隻,食感一般。
鐵板燒
鐵板燒是我又一心水推介,所點的三款全都是水準之作。燒羊架和燒牛仔骨都燒得剛剛好,讓肉汁得以被保留,肉味讓人齒頰留香。牛舌燒得很香,肉質軟腍可口。
爐端燒
炭燒雞翼外皮超香脆,可是有少少乾。燒活海蝦,肉質有彈性。岩鹽燒多春魚,味道很穩陣。汁燒牛柳粒,牛肉味很香,肉亦彈牙,上乘之作。

臨埋單前,服務向每位客人派發一杯牛奶布丁,質地嫩滑,但如果可加重鮮奶味會更好吃。
近店門有各式飲品供客人任君選擇,啤酒、茶、汽水、果汁各適其適。另有一蛋糕櫃,主要是雀巢的出品,客人可自助取雪糕。
順帶一讚服務員的服務和效率,服務員很醒目,不用客人出聲,經過見檯上出現畫好的點餐紙,便自覺拿走入單,行過每見檯上有吉碟便自動幫忙收走。點了多款食物,完全沒漏單,值得加許!
2017-01-19
2017-02-02 499 瀏覽
我都幾鐘意食放題嫁間唔中就會同朋友食一次今次朋友揀左呢間位於兆萬既放題係兆萬都有幾間放題有時都唔知點揀好啦🙈🙈🙈今次被安排坐係卡位因為係食第一輪所以剛開始入座唔算好多人刺身menu 有我最喜歡既赤蝦同帶子上枱賣相唔差而且厚切令人喜出望外既係赤蝦比我想像中新鮮因為我真係食過其他放題d蝦係無味既呢度有冬陰公湯飲對於兩個人黎講呢個份量係好多不過湯既味道酸酸甜甜,香茅味幾濃👍🏻👍🏻👍🏻飲完幾開胃嫁,推介!而且材料豐富,有蝦,青口等等燒蝦,隻蝦都唔細隻嫁燒羊架略嫌脂肪多左小小,口感方面食落唔會好韌燒得唔過火天婦羅推介紫薯,粉醬唔過厚,香脆又夠熱仲差d辣親我條👅👅前菜沙律,豆腐同皮蛋皮蛋個麻味好惹味炸軟殼蟹手卷,紫菜係脆嫁,而且蟹肉不吝嗇食到咁上下要食個燒菠蘿但菠蘿唔夠甜望落仲好生下😅南亞風味既menu整體黎講上菜速度都幾快無咩漏單既情況出現
我都幾鐘意食放題
令人喜出望外既係赤蝦比我想像中新鮮
因為我真係食過其他放題d蝦係無味既
呢度有冬陰公湯飲
對於兩個人黎講呢個份量係好多
而且材料豐富,有蝦,青口等等
燒蝦,隻蝦都唔細隻嫁
燒羊架
略嫌脂肪多左小小,口感方面食落唔會好韌
燒得唔過火
天婦羅
推介紫薯,粉醬唔過厚,香脆又夠熱
仲差d辣親我條👅👅
前菜沙律,豆腐同皮蛋
皮蛋個麻味好惹味
炸軟殼蟹手卷,紫菜係脆嫁,而且蟹肉不吝嗇

食到咁上下要食個燒菠蘿
但菠蘿唔夠甜
望落仲好生下😅
南亞風味既menu
整體黎講上菜速度都幾快
無咩漏單既情況出現

2017-02-01 765 瀏覽
新一年,三位舊同事相約,大家也有年多兩年沒有聚頭,四個一早卜好枱,收工齊人食放題。兆萬好近地鐵呀,幾個人約會之mk易搵地標。環境幾大幾多人呀,難得餐廳無漏單,所點食物都到齊,而且仲上得好快tim,飲品選擇亦好多,價錢亦是眾多放題中相宜,大吃之餘荷包好舒服。前菜點了爽口健康既中華沙律,汁唔稀又有芝麻香,胡麻豆腐滑溜易入口但賣相簡單,蔴醬惹味。蟹籽沙律雖然蟹籽唔算好多,但沙律醬落得唔重手,青瓜絲份量剛好,不過切得太粗了。刺身要了好幾款,三文魚切得幾厚,希靈魚爽脆,帶子薄切較迷你,另外點了鮑片甜蝦文甲魷魚同赤蝦,擺盤唔錯,大吃一番蠻過癮。壽司整體都可以,火炙三文魚壽司x2烤得半溶,飯不多不會好快飽。照燒汁穴子壽司x2係店推的,魚不大但夾起幾美味。火炙芝士玻璃蝦壽司入味,泰式生蝦壽司x2少少酸甜一啖一口唔客氣。火炙醬燒蟹腳壽司x2的蟹腳烘得幾香。燒菠蘿好爆汁,芝士年糕炸得香口又勁芝,雖然食完必爆瘡相當熱氣,但又忍唔住。鐵板牛舌惹味有驚喜,洋蔥炒得好可口又入味。是夜最好食難忘的一道,當然有再重複叫啦。豉椒炒蜆最怕汁唔夠濃唔入味,好彩呢度唔會稀,蜆細細但幾飽滿。蒜蓉帶子好有heart足料有火腿干蒜

蒜蓉帶子好有heart足料有火腿干蒜香,入味,而且賣相精緻少有,很不錯。
金菇肥牛卷既牛肉唔0鞋口,金菇脆爽幾ok!牛舌串不及鐵板的好。
什菌菇牛油味不足但好有獲氣,份量不少不油膩。
食後感:價性比高的放題任食,朋友無介紹錯wo,講真放題食物其實間間都差唔多,大同小異的食物下,環境服務價錢就係考慮既因素,賣單二百度,今時今日有得吃到肚子飽飽,又可以同老死吹水兩小時,實在值回票價喇,嘻。

2017-01-31 221 瀏覽
今日個FD生日就帶左佢去吃放題,旺角兆萬中心有n間放題,個fd話之前食過呢間覺得唔錯就疊定心水揀左呢間放題,估唔到會令人咁驚喜 呢間放題係兆萬中心10樓 想食記得唔好去錯地方 食放題又可以點少得過食三文魚呢,呢個既三文魚刺魚算幾唔錯 以前食過啲刺身又淡又無味,但係呢個算有鮮味,唔錯唔錯,我叫20塊再叫多20塊(我食晒 ,個fd唔食 叫左個日本小薯幾好食,好冧同好香 跟著個fd奇怪叫左個手卷,好彩唔係伏黎,都幾好食,而且size唔似係X康到買咁大舊,不過個店長好好人提我地要快啲食唔係啲紫菜會冧晒,會變到好難食架~ 呢到仲有個驚喜既地方,就-係-有-冬瓜茶 omg 相信去過台灣既朋友都會係周街見人賣冬瓜茶,飲過之後就無得輸,會上癮架.香港仲有X茶有得賣,但係估唔到呢到有,我係到狂飲狂飲,超正 煙熏三文魚同鰻魚超正架,又香又好味 呢到環境都唔錯,暗暗地比個好安靜好舒適既環境比人 叫左個拉面(心心眼 勁好食 又足料(不過比我食晒 呢個係烏冬,都唔錯架, 不過個人prefer拉面多啲 串燒都好好食 呢間都算係高質放題,有興趣就不妨去試下啦~

呢間放題係兆萬中心10樓 想食記得唔好去錯地方

放題又可以點少得過食三文魚呢,呢個既三文魚刺魚算幾唔錯

叫左個日本小薯幾好食,好冧同好香

呢到仲有個驚喜既地方,就-係-有-冬瓜茶

煙熏三文魚同鰻魚超正架,又香又好味

呢到環境都唔錯,暗暗地比個好安靜好舒適既環境比人

叫左個拉面(心心眼

勁好食 又足料(不過比我食晒

呢個係烏冬,都唔錯架, 不過個人prefer拉面多啲

串燒都好好食

呢間都算係高質放題,有興趣就不妨去試下啦~
2017-01-15
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 三文魚
2017-01-23 112 瀏覽
之前都聽唔少朋友話唔好去萬兆食放題,又話漏晒單又黎唔足,食物又唔掂。不過咁岩係fb睇到呢間,再上黎睇其他人既食評之後就膽粗粗上黎試下啦,最緊要係宵夜唔貴,而且收得夜,岩晒!!先黎試試刺身,望落同食落都非常好,而且重點係佢帶子係比五蚊銀咁大既size,而唔食平野細細粒既珍珠帶子,仲有鱆紅同赤蝦,甚至有部分要加錢先會有,呢度唔洗加壽司一樣唔差,款式多,味道好除左壽司刺身,都試下沙律同小食啦,沙律就普通,始終味道麻麻,太港式,鳳爪,八爪魚同胡麻豆腐都係常見既到串燒同燒物,款式ok,但係好入味,牛柳粒好淋,羊架少少“蘇”,燒蝦好香,炸物亦係正正常常,中等質素。本身我好少放題食飯,朋友要試就陪陪佢,海膽唔係面頭放左就算,都有放少少落去炒架!仲有好多飲品揀,又有雪糕食,有位員工見我不停相機食先就同我講左幾句,話我好鍾意影相,重點係佢記得我訂位姓咩,又提返我地訂位有野送,不過最後都係冇到,算啦,兩隻蠔都係廿蚊姐。
壽司一樣唔差,款式多,味道好
除左壽司刺身,都試下沙律同小食啦,
沙律就普通,始終味道麻麻,太港式,
鳳爪,八爪魚同胡麻豆腐都係常見既
到串燒同燒物,款式ok,但係好入味,
牛柳粒好淋,羊架少少“蘇”,燒蝦好香,
炸物亦係正正常常,中等質素。
本身我好少放題食飯,朋友要試就陪陪佢,
海膽唔係面頭放左就算,都有放少少落去炒架!

2017-01-23 89 瀏覽
其實香港既放題業已經發展得非常成熟,唔評論豪華放題喇,平民版放題黎講,食物質素差啲都會被淘汰!留得低既都有返咁上下質素,價錢亦唔相差得遠,所以要比較既就係服務同環境。  呢間放題俾我印象相當唔錯,先講環境,我地坐既係二人自閉位,即係同朋友並排坐,張枱比平時放題既二人枱大啲,放多幾碟都夠位。大枱個邊就設置左竹簾係中間,分隔兩邊唔識既人,私隱度大增,呢個設計值得一讚!   其次講服務,食放題最怕漏單,呢間就有小量漏單情況,唔算嚴重可以接受,上菜速度算快!聽到隔離枱埋單時話有啲野食未到,店員都好有禮貌話可以延長放題時間,非常識做!呢晚個場好full,店員都忙到冇得停,不過見佢地仍然好有禮咁serve客人,抵讚!   講返野食,推介以下心水俾大家!刺身:唔算好厚切,但其實仲岩我,因為太厚食兩三塊已經好膩,呢個厚度食得舒服,而且都係新鮮既,有頭甜蝦好鮮甜大條,赤蝦冇咁甜,但勝在厚身大大條啖啖肉   壽司:黑松露油甘魚壽司,基本上見到黑松露都唔 可以放過,少少黑松露醬已經好香!火炙韓式牛肉壽司上面有啲酸咪咪既醬,好開胃,幾特別!   和風廣島焗蠔:非常熱!非常熱!非常熱!一定要攤陣先好食,唔係辣熟

講返野食,推介以下心水俾大家!

和風廣島焗蠔:非常熱!非常熱!非常熱!一定要攤陣先好食,唔係辣熟條脷,隻蠔都唔細,好嫰口,配上一堆芝士沙律醬冇得輸!

炸物:紫心香芋丸個餡軟綿綿好香好甜!芝士年糕係賣飛佛,外脆內軟,煙煙韌韌既年糕同芝士餡超夾!酥炸墨魚咀好香口,表面灑上淮鹽好惹味!

小食:川椒皮蛋,估唔到個醬真係有麻辣味!有驚喜!泰式鳳爪雖然我冇食到,不過朋友食完要encore,相信都有水準!

燒羊架:賣相吸引,唔會燒到乾爭爭,只有少少羶味,適合大眾口味!

燒菠蘿:入口暖暖地,好甜好多汁!呢個飯後果一流!

迷你雪米糍:擺係雪櫃自己拎,我食左香芋同芝麻味,個肚滿足晒!
不知大家有無發覺有些朋友總是約來約去兜幾個圈,才能約成功的這次見面的朋友,提議去吃日本放題好吧~基本上,任何食的姐也很少反對的晚飯時間,電梯特別多人,始終樓上的餐廳特別的多踏出電梯門,餐廳的客人好多哦幸好訂了位置,未至於等太耐當一坐好,朋友就揭起點菜紙畫看看菜單紙,食物選擇是蠻多哦!基本的刺身、壽司、天婦羅、鍋物等等都有刺身挑選了帶子、北寄貝和甜蝦肉質飽滿,不用沾醬油也相當鮮甜這一口炸雞,完全被它的名字吸引了真的一下子就能放入口中,咬開時仍有肉汁流出榴槤炸彈,沒有想到朋友居然點了這個邪惡之物平時姐姐是很少吃榴槤的,那股味道不是人人能觸及還好地,這款榴槤炸彈入口是香甜呢!沒有過份濃烈的味芝麻雞翼可算是姐姐的最愛,外脆金黃,撤上數粒芝麻雞肉嫩滑,仍滲出肉汁,又不會弄污雙手飛天通菜原來味道似馬拉盞炒通菜有些少辣,但怕辣的我仍能接受望向四周,餐廳均是座無虛席的相信我們的選擇是明智的離開時,捧着漲卜卜肚子踏電梯啦。
不知大家有無發覺有些朋友總是約來約去

兜幾個圈,才能約成功的

這次見面的朋友,提議去吃日本放題

好吧~基本上,任何食的姐也很少反對的

晚飯時間,電梯特別多人,始終樓上的餐廳特別的多

踏出電梯門,餐廳的客人好多哦

幸好訂了位置,未至於等太耐

當一坐好,朋友就揭起點菜紙畫

看看菜單紙,食物選擇是蠻多哦!

基本的刺身壽司、天婦羅、鍋物等等都有

刺身挑選了帶子、北寄貝和甜蝦

肉質飽滿,不用沾醬油也相當鮮甜
刺身
這一口炸雞,完全被它的名字吸引了

真的一下子就能放入口中,咬開時仍有肉汁流出
一口炸雞
榴槤炸彈,沒有想到朋友居然點了這個邪惡之物

平時姐姐是很少吃榴槤的,那股味道不是人人能觸及

還好地,這款榴槤炸彈入口是香甜呢!沒有過份濃烈的味
榴槤炸彈
芝麻雞翼可算是姐姐的最愛,外脆金黃,撤上數粒芝麻

雞肉嫩滑,仍滲出肉汁,又不會弄污雙手
芝麻雞翼
飛天通菜原來味道似馬拉盞炒通菜

有些少辣,但怕辣的我仍能接受

望向四周,餐廳均是座無虛席的

相信我們的選擇是明智的

離開時,捧着漲卜卜肚子踏電梯啦。
2017-01-16
10 分鐘 (堂食)
一口炸雞
芝麻雞翼
2017-01-17 319 瀏覽
夜晚到旺角放題,因太多選擇,就openrice下哪間好評較多。看到這間好評百多個,只有幾個差評,心想應該會好吃。坐下發現座位挺寬闊,食物種類看似還可以。但是越吃越覺得中伏=_=總結來說:1. 魚生不夠新鮮,特別是帶子2. 海膽超超超超超難吃(from 海膽炒飯),有強烈臭味3. 上菜好慢,waiter不熟悉台號 4. 部分食物不夠熱,eg: 串燒5. 飲品選擇少6. 甜品少,只有雀巢雪糕。。。熱食會比較好比如是燒海蝦,焗生蠔,炒飯,通菜,牛肉鍋等真的,性價比低很懷疑好評是不是打手=_=

看到這間好評百多個,只有幾個差評,心想應該會好吃。

坐下發現座位挺寬闊,食物種類看似還可以。

但是越吃越覺得中伏=_=

總結來說:

1. 魚生不夠新鮮,特別是帶子

2. 海膽超超超超超難吃(from 海膽炒飯),有強烈臭味

3. 上菜好慢,waiter不熟悉台號
4. 部分食物不夠熱,eg: 串燒

5. 飲品選擇少

6. 甜品少,只有雀巢雪糕。。。

熱食會比較好

比如是燒海蝦,焗生蠔,炒飯,通菜,牛肉鍋等

真的,性價比低

很懷疑好評是不是打手=_=
2017-01-16
2017-01-16 110 瀏覽
有咩爽過weekend訓到自然醒之後出街食放題我試過 我真係試過🤓今次食呢間 其實都係我朋友食過番尋味既推介,就即管試下有幾正先!今次我主打食壽司,俾佢禁多選擇吸引住。最吾蝕既方法就係樣樣都叫黎食😃😆佢壽司size大概手指尾禁長,食晒每款都仲有quota。相比壽司,熟食仲有驚喜!超中意食佢個羊鞍,面層有濃濃既香草,入口無羊蘇味 ,反而一層肉一層脂肪好香口。😘😘除此之外,烤日本紫薯都係我必食推介。細細粒容易食,仲要包甜炸物我試左個墨魚咀,估吾到幾ok😯佢灑左調味粉後更惹味,加上夠新鮮脆卜卜,一個人食晒成碟🙊飲品方面我中意粉紅色個款士多啤梨味忌廉溝鮮奶,個味完全吾會藥水,反而有點似食士多啤梨味雪糕岩晒我口味😆呢餐食左足足2個鍾先走,飽到捧住個肚。
有咩爽過weekend訓到自然醒之後出街食放題
我試過 我真係試過🤓
今次我主打食壽司,俾佢禁多選擇吸引住。
最吾蝕既方法就係樣樣都叫黎食😃😆
超中意食佢個羊鞍,面層有濃濃既香草,
入口無羊蘇味 ,反而一層肉一層脂肪好香口。😘😘
除此之外,烤日本紫薯都係我必食推介。
細細粒容易食,仲要包甜
炸物我試左個墨魚咀,估吾到幾ok😯
佢灑左調味粉後更惹味,加上夠新鮮脆卜卜,一個人食晒成碟🙊
飲品方面我中意粉紅色個款士多啤梨味忌廉溝鮮奶,
個味完全吾會藥水,反而有點似食士多啤梨味雪糕岩晒我口味😆
呢餐食左足足2個鍾先走,飽到捧住個肚。

2017-01-15 155 瀏覽
晚市放題食得多 午市放題真係比較小食不過有好處就係食完可以行街消化下見到呢間大本灜有做午市 仲吾貴喎人均$200入到去坐低即刻睇下有咩食先款式選擇都多 拿拿聲要刺身先三文魚每片又大又長 食落好香三文魚油除左三文魚 我都好中意食鮑片足足食左成十片食完刺身即刻轉戰壽司件件都叫黎試下 貪佢細細件吾飽胃特別中意香芒三文魚壽司 芒果香甜配三文魚既魚鮮 正 另外火炙壽司全部都有水準個芝士蟹棒簡直係perfect池除左日本菜 炸物水準都唔錯仲有我最鍾意食嘅重口味榴槤炸彈 一咬落去啲榴槤將爆曬出嚟正所有炸物都好新鮮 上菜時熱辣辣特別係廣島蠔好岩我心水食到尾段心思思叫咗個辛辣豚肉拉麵面頭淋上一堆辣醬 估唔到又真係幾辣食完辣野拎左幾粒雪米糍食分別有荔枝同芝麻味我好鍾意荔枝味因為平時比較少機會食到呢個味食落好清新 細細粒咁好易入口我最後足足食咗五六粒先至走
晚市放題食得多 午市放題真係比較小食

分別有荔枝同芝麻味我好鍾意荔枝味因為平時比較少機會食到
呢個味食落好清新 細細粒咁好易入口
我最後足足食咗五六粒先至走
2017-01-14 210 瀏覽
早幾日同朋友行街行到食飯時間,見肚餓於是就去左食 dinner ~今次黎到旺角兆萬中心10樓既大本瀛食放題!一開始點左d 小食,有八爪魚、螺肉、鳳爪、蟹子沙律~ 當然唔少得刺身啦,好新鮮~最中意係赤蝦、榮螺! 另外壽司類,火灸芝士海蝦都好正~ 呢度個好多鍋物,其中一個冬蔭公湯海鮮鍋好值得推介,d 料好多,而湯有少少酸辣,愈食愈開胃~ 清清地,叫個野菜鍋都唔錯! 呢度好多串燒~ 雞翼同墨魚丸都唔錯! 同埋好多其他款式 ,eg. 天婦羅、菠蘿、炒蜆、雞軟骨等... 仲有,另人好滿足既芝士焗蠔同蒜蓉帆立貝!

今次黎到旺角兆萬中心10樓既大本瀛食放題
一開始點左d 小食,有八爪魚、螺肉、鳳爪、蟹子沙律~

當然唔少得刺身啦,好新鮮~

最中意係赤蝦、榮螺!

另外壽司類,火灸芝士海蝦都好正~

呢度個好多鍋物,其中一個冬蔭公湯海鮮鍋好值得推介,

d 料好多,而湯有少少酸辣,愈食愈開胃~

清清地,叫個野菜鍋都唔錯!

呢度好多串燒~ 雞翼同墨魚丸都唔錯!

仲有,另人好滿足既芝士焗蠔同蒜蓉帆立貝!

2017-01-12
慶祝紀念
紀念日
2017-01-12 139 瀏覽
新一年決定要吃餐好,自己在旺角逛街後,等同男朋友一起去吃放題~在兆萬見到日泰放題都只是200左右~~~好吸引~~加上網上讚CP值很高,一於一試~店內環境幾有氣氛暗暗的環境加上特色的吊燈和音樂~愉快用餐的心情超級。。超級多款的食物選擇由A去到K,由刺食、壽司、炸物,到泰式冬陰功、蝦餅都有~非常多選擇日式放題當然第一時間點刺身~刺身比想像中新鮮~現在很多放題的刺身都比較不太新鮮~大本瀛刺身水準很高哦有我最愛的北寄貝~^^蝦也很大隻壽司也點了幾件,不會"大大舊"飯~細細粒又可以食多幾款食物~讚點了很多,竟然一款也沒有遺漏我們2個人,它上的涼菜都是小碟的~實在太好了~不竟2個人吃不了太多~如果份量太多幾款就飽泰式鳳爪好好味~~焗廣島蠔雖然蠔不算大隻,但白汁配料也很多~火腿、洋蔥、紅蘿蔔,是不錯的焗物燒蝦是推介~非常鮮甜~有很香的燒蝦味道而且是熱辣辣上菜,一定不是預先燒的,很有心意~每樣2件~~我不喜歡吃羊~另一半卻是羊的忠實粉絲他2件全包辦還表示想"安哥"右面的是芝士年糕~每次放題都會點~每次都中伏~今次終於有一間是頗滿意的了~~煙煙韌韌幾好味~內面的芝士也很足料炸雞軟骨和墨魚嘴都是熱辣辣上菜

在兆萬見到日泰放題都只是200左右~~~好吸引~~

加上網上讚CP值很高,一於一試~
店內環境幾有氣氛

暗暗的環境加上特色的吊燈和音樂~愉快用餐的心情
超級。。超級多款的食物選擇
日式放題當然第一時間點刺身刺身比想像中新鮮~
現在很多放題刺身都比較不太新鮮~大本瀛刺身水準很高哦

有我最愛的北寄貝~^^蝦也很大隻
點了很多,竟然一款也沒有遺漏
我們2個人,它上的涼菜都是小碟的~實在太好了~

不竟2個人吃不了太多~如果份量太多幾款就飽

泰式鳳爪好好味~~
焗廣島蠔
燒蝦是推介~非常鮮甜~有很香的燒蝦味道
而且是熱辣辣上菜,一定不是預先燒的,很有心意~
每樣2件~~
我不喜歡吃羊~另一半卻是羊的忠實粉絲
他2件全包辦還表示想"安哥"
右面的是芝士年糕~每次放題都會點~
每次都中伏~今次終於有一間是頗滿意的了~~煙煙韌韌幾好味~

內面的芝士也很足料

炸雞軟骨和墨魚嘴都是熱辣辣上菜,脆卜卜,很香口~
清油煮蜆
味道好味易入口,而且蜆沒有沙~~正
泰式食物也有很多選擇,味道也很不錯~
可惜一次實在不可能全吃一偏XD
除了在雪糕櫃有雪糕,最後會有它們的自製甜品
木糠布甸真很好好好味~完全不會有街外那種太軟太林的問題~

很香,很滑~~完全是想再食~不過每人只有一杯~~~

唯有下次再食過~哈哈~

一個愉快滿足的晚餐,點了的食物不覺有漏單~上菜時間也很快

菜都是新鮮或熱辣辣上的,而且食物用料不馬虎~

這個價錢非常抵食~~加上地點方便~~

是會"安歌"的好放題~
2017-01-03
  • 刺身
  • 燒蝦
2017-01-11 109 瀏覽
好一段時間無食放題,今天路過,樓下派傳單,而且價錢好吸引,所以跟朋友決定試下。  沒估到星期一的晚上都有咁多人,餐廳裝潢簡㓗 ,食物及飲品的選擇都好多。首先來過珍寶帶子及飽魚刺身, 刺身新鮮&清甜, 我們當然encore。  火炙三文魚及韓風牛肉壽司軟身幼滑,入口即溶,I like it. 牛肉粒& 牛仔骨, 肉質肥廋適中,煮得恰到好處,唔會太靭,多汁,又唔會好乾。 雞軟骨, 芝麻雞翼(忘了拍照), 外脆內軟, 香口惹味,是我杯茶。青瓜有點麻, 但又不太辣, 正合我的口味,  炒菜熱辣辣送上。最後當然唔少得甜品啦 - 不同口味的 ice-cream & 雪糕糯米糍! 總括來講,所有食物即叫即造,而且價錢亦比其他便宜,可以再來。
2017-01-09
  • 珍寶帶子刺身
  • 牛肉粒& 牛仔骨
2017-01-09 985 瀏覽
新既一年來臨奶油包同朋友就試一試新既挑戰就係食一次午市放題又因為朋友要上韓文堂既關係我地就揀左係旺角既『大本瀛日式放題 』作為挑戰場所一去到就立即有waiter招呼入座可能因為午市既關係人唔算多...所以有窗口卡位坐下環境唔錯....日頭好光猛入坐後奶油包同朋友就要求要左杯熱茶因為放題既飲品櫃都係得凍飲我地想係食野前暖暖個胃食物選擇方面『大本瀛』真係唔少點菜紙由A - J (好似係)奶油包同朋友唔知係唔係岩岩瞓醒日頭冇咩胃口所以唔係叫左好多野食奶油包點既野食唔多又唔少但好想重點講某幾樣野食第一就係刺身拚盤『大本瀛』既帶子刺身同蝦刺身都勁新鮮食落去既鮮味俾你知道佢唔係"揸流灘"既三文魚刺身就一如出面既水準油甘魚食落都好食第二個重點想講既食物係清酒煮蜆呢個食物唔難整但係要先清潔得好乾淨先得唔係既話客人會食到一口沙但『大本瀛』的確做得唔錯...奶油包同朋友食左成碗都食唔到有沙面對個味道調較得好好第三個食物就係串燒類雞肉串味道好好,雞肉都好嫰口牛舌好香口,唔會太硬身咬唔開雞亦都好juicy,唔係個D燒到冇晒汁既牛肉串都好正,唔鞋口第四樣食物就係雞軟骨少少辣又細細粒一啖一件岩岩好奶油包覺得送酒就
新既一年來臨

因為放題既飲品櫃都係得凍飲

我地想係食野前暖暖個胃
食物選擇方面

『大本瀛』真係唔少

點菜紙由A - J (好似係)

奶油包同朋友唔知係唔係岩岩瞓醒

第二個重點想講既食物係清酒煮蜆
呢個食物唔難整

但係要先清潔得好乾淨先得

唔係既話客人會食到一口沙

但『大本瀛』的確做得唔錯...

奶油包同朋友食左成碗都食唔到有沙

面對個味道調較得好好

第三個食物就係串燒類

雞肉串味道好好,雞肉都好嫰口
牛舌好香口,唔會太硬身咬唔開
雞亦都好juicy,唔係個D燒到冇晒汁既
牛肉串都好正,唔鞋口
第四樣食物就係雞軟骨
少少辣又細細粒

一啖一件岩岩好

奶油包覺得送酒就一流

『大本瀛』都有酒提供

但因為係下午時段

奶油包同朋友就冇飲到

其餘既食物奶油包就唔多講

整體都OK既...
奶油包覺得『大本瀛』唔貴

食物質素都幾好