2017-03-23
同朋友去兆萬想食放題,最後決定去大本瀛。一坐低二話不說叫刺身先,例如三文魚、帶子、甜蝦、赤蝦、鮑魚片,全部都好鮮甜好新鮮。三文魚既size夠晒大塊,又夠厚!少少肥膩的三文魚腩位置食落口好綿、好滑、好新鮮,如果再多啲腩位更加正!帶子嘅size唔算細,唔會太難咬,尚算新鮮。甜蝦同赤蝦都好鮮甜同好彈牙,我同朋友瘋狂食蝦,食咗好多蝦。我仲叫左三文魚壽司、甜蝦壽司、八爪魚壽司、 蟹子手卷、火炙壽司 、一口手卷 螺肉等等。刺身同壽司嚟齊後,就開始上熟食了。我哋叫咗麻醬冷烏冬,分量唔會太多,味道都不錯。蝦春卷都好食,一咬落去非常之脆,入邊嘅蝦好新鮮好大隻,先好有口感同埋好彈牙。每次飲茶都必定會叫春卷,所以今次都過吓口癮。牛肉粒每粒都好夠肉汁,牛肉鮮嫩,唔會好難咬。炒得好入味同好香口,好想再叫多份,因為好快就清晒。牛舌牛舌好爽口彈牙,份量適中香口野味。 雞翼炸到金黃色,外皮夠脆夠香,肉汁鮮嫩,次次食放題都一定食好多隻雞翼。金菇肥牛冇想像中咁大件,金菇新鮮,肥牛都唔算太老,味道黎講都唔差,如果肉汁在多啲就更好啦。沙爹烤雞串是我朋友的最愛,一個人差不多食咗10串,朋友話肉好冧好有口感,同埋佢話最鍾意既係沙
牛舌牛舌好爽口彈牙,份量適中香口野味。
烤波蘿都好值得推薦,燒到個菠蘿外表有少少金黃,一啖咬落去既時候暖暖地,然後菠蘿汁湧出黎,正啊!
甜品同野飲方面,甜品有雪糕糯米糍,而雪糕糯米糍是雲呢拿口味的。雪糕則是雀巢雪糕,有雲呢拿味、朱古力味、芒果味、芝麻味等等。作為一個甜品大王,當然要一口氣食晒所有味道,另外再加多個雪糕糯米糍啦先肯走啦~飲飽食醉之後我哋就好滿足地離開 哈哈