2019-01-23 115 瀏覽
今日約左朋友食放題為左就大家放工就黎到兆萬呢邊食呢間大本瀛呢到位置真係好方便每次一食放題就當然食左刺身先呢到刺身款式幾多有三文魚、希靈魚、甜蝦、泰式生蝦、北寄貝、馬刀貝等等刺身亦好新鮮特別推介貝類每款都好爽口而且貝既鮮味好濃好甜 之後就叫左啲壽司火炙壽司燒得幾有火侯特別係蒲燒鰻魚將鰻魚醬既鮮味提升哂亦令鰻魚更加腍身加埋少少涼既壽司飯有兩重滋味 手卷雖然只有兩款但非常高質加洲手卷既配料配得好好食落清新得黎又有唔同口味而軟殼蟹炸得好香脆食落卜卜脆以手卷黎講真係好難得 呢度既熟食以放題黎講非常高質素每一款都係熱辣辣送到而且味道非常好炒嘢好有鑊氣之餘焗嘢亦焗得好香濃味道偏少少鹹但真係好香好好味特別要食美式特濃芝士茄醬烤雞球同特色士多啤梨骨呢兩個嘅味道同口感都好正熟食同燒物都好正唔單止一般既食材處理得好連羊架都燒得非常有水準唔單止好腍身好有肉味而且將羊架既羶味辟得好好就算平時唔食羊既人相信都會接受到 而牛仔骨同肥牛串等等都好好食

今日約左朋友食放題
為左就大家放工
就黎到兆萬呢邊食呢間大本瀛
呢到位置真係好方便

每次一食放題就當然食左刺身
呢到刺身款式幾多
有三文魚、希靈魚、甜蝦、泰式生蝦、北寄貝、馬刀貝等等
刺身亦好新鮮

而且將羊架既羶味辟得好好
就算平時唔食羊既人相信都會接受到
而牛仔骨同肥牛串等等都好好食

2019-01-23 194 瀏覽
話說兆萬放題一向出名多伏,今日就做試伏專員,試下呢間放題,去既時候係23:30,位位$168。一坐低就當然要叫魚生食下啦,幾欣賞佢有鱆紅魚,但赤貝、北寄貝同螺都有沙,食左一啖就吐返出嚟... 其他刺身都還可以接受清酒煮蜆都一樣 好多好多沙...對呢間野既評論就係,唔好食生野包括壽司,壽司啲紫菜係韌既...蟹子沙律啲醬好酸 天婦羅都一樣唔好味,芝士年糕既皮係粉既,都幾難食唯一推薦既就係一品料理,燒牛仔骨,牛柳粒,燒菠蘿,牛油粟米總括而言 真係好平 但如非必要都唔會再食了

清酒煮蜆都一樣 好多好多沙...

對呢間野既評論就係,唔好食生野包括壽司壽司啲紫菜係韌既...蟹子沙律啲醬好酸 天婦羅都一樣唔好味,芝士年糕既皮係粉既,都幾難食

唯一推薦既就係一品料理,燒牛仔骨,牛柳粒,燒菠蘿,牛油粟米

總括而言 真係好平 但如非必要都唔會再食了
2019-01-17
$168 (宵夜)
  • 燒菠蘿
2019-01-20 156 瀏覽
有位朋友係外國放大假返香港,一定要見一見面啦一行三人,去食放題就最好,因為想食咩就叫咩,仼食唔嬲我地揀左17:30至19:30呢個時段,$188一位加一,食足兩個鐘刺身唔小得,我地點左挪威三文魚,珍寶帶子,有頭甜蝦,手切八爪魚,北寄貝同玉子上碟排得好靚,不禁要留影一張!刺身下放有冰,確保鮮味。刺身屬厚切,咬落好滿足呢火炙壽司都係我必點之一火炙三文魚壽司上面加左沙律醬,精華所在! 好夾我一個人已經可以食4,5件海膽雖然冇得成版咁叫,但都可以發現佢既蹤影,就係叫海膽花之戀啦!海膽唔會苦,帶點甜 係放題能夠食到 讚讚讚炸物,串燒我都唔會放過炸物方面,我必點既係炸芝士年糕,紫心香芋丸兩者咬落都係煙煙韌韌芝士年糕中間真係夾住好多芝士架記得襯熱食朋友點左貓山王榴連炸彈未食已經聞到陣榴連味我唔食榴連既,所以朋友自己獨享就可以啦佢話榴連味係濃既,好食,可以一試串燒必點日式一口甜薯一啖一粒日式小紫薯,暖暖地軟林林食完哂呢d小食後點反個壽喜燒暖暖身壽喜燒味道調教得剛剛好,牛肉,冬菇,菜如果能夠加埋粉絲就更好了最後,甜品時間木糠布甸,豆腐花,雪糕,奶凍選擇都幾多放題性價比都幾好,可以一戰
有位朋友係外國放大假返香港,一定要見一見面啦
一行三人,去食放題就最好,因為想食咩就叫咩,仼食唔嬲

上碟排得好靚,不禁要留影一張!
刺身下放有冰,確保鮮味。
刺身屬厚切,咬落好滿足呢

火炙壽司都係我必點之一
火炙三文魚壽司上面加左沙律醬,精華所在! 好夾
我一個人已經可以食4,5件

海膽唔會苦,帶點甜 係放題能夠食到 讚讚讚

炸物,串燒我都唔會放過
炸物方面,我必點既係炸芝士年糕,紫心香芋丸

兩者咬落都係煙煙韌韌

芝士年糕中間真係夾住好多芝士架
記得襯熱食

朋友點左貓山王榴連炸彈
未食已經聞到陣榴連味
我唔食榴連既,所以朋友自己獨享就可以啦
佢話榴連味係濃既,好食,可以一試

串燒必點日式一口甜薯
一啖一粒日式小紫薯,暖暖地軟林林

食完哂呢d小食後
點反個壽喜燒暖暖身

壽喜燒味道調教得剛剛好,牛肉,冬菇,菜
如果能夠加埋粉絲就更好了

最後,甜品時間

木糠布甸,豆腐花,雪糕,奶凍
選擇都幾多

放題性價比都幾好,可以一戰
第一次同朋友去兆萬e間大本瀛放題。6點時段入座,任食2小時,每位$198加一。望望menus ,見款式好多,特別有泰式料理同火鍋可以任食!🥳刺身好多款,三文魚、帶子、北寄貝、馬刀貝、泰式虎蝦都新鮮,鮮甜呀!👍🏻有機燒菠蘿多汁香甜,冇怪味!芝士蠔肥美,醬汁好好味,encall !🥳炸物每樣都分碟上,熱辣辣!👍🏻👍🏻士多啤梨咕嚕肉,酸酸甜甜幾好味,d肉彈牙,外皮炸得鬆脆!👍🏻👍🏻炸蝦餅正常。泰式通菜,炒得香、爽口,又唔會油琳琳,encall !仲有壽喜煱,出面幾十蚊個都未必食得飽,呢度有得任食,仲要湯底唔差,有驚喜!😊👍🏻甜品幾好。黑芝麻糯米糍唔會太甜,有芝麻香!朱古力心太軟都唔會死甜,細細粒,朱古力味濃郁。牛乳布丁食落香香甜甜,有牛奶香。

有機燒菠蘿多汁香甜,冇怪味!
芝士蠔肥美,醬汁好好味,encall !🥳

炸物每樣都分碟上,熱辣辣!👍🏻👍🏻

2019-01-18 303 瀏覽
「大本瀛」位處旺角心臟地帶的兆萬中心,交通夠晒方便!餐廳採取唔同時段不同收費既經營模式,收費由$178-$228一位不等,價錢豐檢由人。這間VIP房非常適合一大班人聚會、慶祝生日等等之用。值得留意係各種「升級精選」,就連清酒、梅酒同生啤都可以加$30蚊任飲!由於採用唔同時段收費模式,所以要記得先book枱呀!食物選擇非常多,由刺身、壽司、前菜、和風料理、炸物、天婦羅,其至火鍋同泰國風味小食都有!飲品選擇亦非常多,全程DIY自己招呼自己。魚生大大舊即叫即整,非常新鮮!花之戀壽司亦係其中一款不可不點的食物之一。鑊炒蒜片牛柳粒天婦羅泰式炸蝦餅及台式花枝丸鹽燒珍寶大蝦一口豆腐香茅豬頸肉、燒有機菠蘿及炭燒雞翼壽喜燒鍋雪糕選擇非常多,重可以任攞糯米糍添!總括黎講,以$200幾蚊既價錢,任飲任食兩個鐘呢個offer真係非常吸引。另外,店員的態度超好,見到席上有小朋友都主動提供BB櫈非常貼心,而且收單同入單既速度都好快,絕對唔會有「漏單」既情況出現,值得一讚!
「大本瀛」位處旺角心臟地帶的兆萬中心,交通夠晒方便!

這間VIP房非常適合一大班人聚會、慶祝生日等等之用。

由於採用唔同時段收費模式,所以要記得先book枱呀!

食物選擇非常多,由刺身壽司、前菜、和風料理、炸物、天婦羅,其至火鍋同泰國風味小食都有!

飲品選擇亦非常多,全程DIY自己招呼自己。

魚生大大舊即叫即整,非常新鮮!

花之戀壽司亦係其中一款不可不點的食物之一。

鑊炒蒜片牛柳粒

天婦羅

泰式炸蝦餅及台式花枝丸

鹽燒珍寶大蝦

一口豆腐

香茅豬頸肉、燒有機菠蘿及炭燒雞翼

壽喜燒鍋

雪糕選擇非常多,重可以任攞糯米糍添!

2019-01-17 718 瀏覽
同老公出旺角拎信用卡禮品,喺呢頭搵食,有緣上到兆萬10樓呢間日式放題餐廳,喺接待處負責安排座位嘅店員很友善,臨走時還會打聽食客對食物的滿意度,欣賞這位哥哥敬業樂業的精神。店內環境以木製為主,感覺很舒服。當然先來一round刺身,魚類、貝類都好正,最喜歡帶子,鮮甜肥美,我們一向不吃生蝦,但見其他的客人都叫了好多蝦,魚生很新鮮沒有雪味。落咗單好快就已經有食物送來,清酒煮蜆好香酒味,不錯呢。這裏還有一些餐前小吃,尖椒皮蛋,辣青瓜,辣雲耳等等,非常可口。叫咗份飛天通菜,炒得卜卜脆,好爽口,也有泰式冬陰功湯,大大隻蝦,夠酸夠辣,掛住飲唔記得影相,好味,仲叫咗碟炒蜆,好惹味。鹽燒大蝦真係好大隻,新鮮。一口牛夠淋,牛仔骨夠香,羊架燒得啱啱熟,唔韌,非常好吃。香煎鯖魚同蟹粥,老公都喜歡。另外點了一個壽喜燒,有牛肉、鮮冬菇、金菇同菜,好喜歡甜甜地嘅汁食肥牛。越式蒜蓉牛油雞翼,新鮮炸起熱辣辣,勁香口,回味無窮。炸物叫了一些天婦羅,也有泰式蝦餅、炸蠔、芋頭丸子、芝士年糕等,這裏有我最喜歡的榴槤炸球,同出面食到嘅唔同,係貓山王嗰種,咬落去即刻有榴槤蓉流出嚟,超鍾意。最後嘅甜品揀咗3.6牛乳布甸及木糠布甸,老公
店內環境以木製為主,感覺很舒服。

飛天通菜

鹽燒大蝦真係好大隻,新鮮。
鹽燒大蝦

一口牛夠淋,牛仔骨夠香,羊架燒得啱啱熟,唔韌,非常好吃。
一口牛

花蟹粥

越式蒜蓉牛油雞翼,新鮮炸起熱辣辣,勁香口,回味無窮。
蒜蓉牛油雞翼

貓山王榴槤炸球

最後嘅甜品揀咗3.6牛乳布甸及木糠布甸,老公仲可以食得落雪糕及雪糕糯米糍。

食物都是即叫即製,新鮮熱辣上枱,全場冇漏單,店員極速收碟,也會自動收取枱面寫好的單落單,要讚。
飛天通菜
鹽燒大蝦
一口牛
花蟹粥
蒜蓉牛油雞翼
貓山王榴槤炸球
2019-01-17 528 瀏覽
今日同朋友約左去食放題,要食盡D先得呀去到好快就有位了入到去就第一時間就點菜啦選左寫完就梗係到野飲啦,野食一陣選擇性講下講唔晒咁多飲品櫃都算幾多選擇,我唔想飲甜野都有冇糖綠茶刺身-都算幾正個別推介一下先珍寶帶子,有頭甜蝦都好鮮味,好正前菜都正常既軟殼蟹手卷料都幾足同埋幾香口壽司都唔會話大飯少料,都幾好食燒菠蘿都幾多汁幾好食炸物都唔錯夠晒熱,係真係即整通菜幾新鮮同埋炒起上黎都唔會好油炒蜆都唔會有沙都OK雪糕櫃都好多選擇
今日同朋友約左去食放題,要食盡D先得呀
去到好快就有位了
入到去就第一時間就點菜啦
選左寫完就梗係到野飲啦,野食一陣選擇性講下講唔晒咁多
飲品櫃都算幾多選擇,我唔想飲甜野都有冇糖綠茶
刺身-都算幾正
個別推介一下先
珍寶帶子,有頭甜蝦都好鮮味,好正
前菜都正常既
軟殼蟹手卷
軟殼蟹手卷料都幾足同埋幾香口
壽司都唔會話大飯少料,都幾好食
燒菠蘿
燒菠蘿都幾多汁幾好食
炸物都唔錯夠晒熱,係真係即整
通菜幾新鮮同埋炒起上黎都唔會好油
燒菠蘿
  • 珍寶帶子
  • 有頭甜蝦
2019-01-13 138 瀏覽
又貴又難食,一d貴既嘢食都冇,$2xx一d都唔值,食到一半開食唔呢單,冇一樣係食得,連刺身都冇樣係貴少少,又唔新鮮,壽司擺明駁你唔叫,壽司上面d刺身就仲垃圾,熱既,跟住d位又窄,究竟想點🙄,旺角有d咁既餐廳真係多得佢唔少😕,真係唔食好過食,貼錢買難受,千奇唔好食🤦🏻‍♂️
2019-01-13 1664 瀏覽
今日同朋有去旺角行街,同食lunch我哋揀咗兆萬中心放題,因為唔想夜晚食,太多人,13:30都有幾枱客,14:00開始越後越多人食開始落單,侍應都好主動幫我地收order紙,我地食完既吉碟都好快幫我地收乾淨坐低我哋第一輪就叫左刺身先,我哋兩個人食唔大嘥,每樣都係嗌四件特別鐘意佢既,三文魚切到好大塊同厚身,油紋都好平衡好新鮮~然後就係個壽喜燒牛肉鍋,湯頭甜(又唔會太濃味)~菜都好入味,仲有牛肉好多好大塊,加埋蛋花~正叫左幾款黑松露壽司,我覺得海膽花之戀同火灸芝士蟹棒壽司食必定要食和風芝士焗廣島蠔,芝士味濃,蠔都好肥美~香蒜煙肉焗北海道帆立貝,蒜味好香既蒜味,帆立貝都好新鮮大粒,唔會焗都好乾身仲有泰式既風味野食~其他放題好少會有牛肋骨,黑椒汁好味,牛肉嫩,唔靭!羊架一d‘騷’味都無吉列炸蠔一定一定一定要食!炸到好香口香脆~甜品一定要試心太軟,好濃既朱古力軟心,焗出黎暖笠笠,好正!(仲有其他雀巢雪糕)一餐飯完美嘅ending
今日同朋有去旺角行街,同食lunch

特別鐘意佢既,三文魚切到好大塊同厚身,油紋都好平衡好新鮮~

和風芝士焗廣島蠔,芝士味濃,蠔都好肥美~

仲有泰式既風味野食~其他放題好少會有
牛肋骨,黑椒汁好味,牛肉嫩,唔靭!
羊架一d‘騷’味都無

吉列炸蠔一定一定一定要食!炸到好香口香脆~

甜品一定要試心太軟,
好濃既朱古力軟心,焗出黎暖笠笠,好正!
(仲有其他雀巢雪糕)
一餐飯完美嘅ending
2019-01-13
2019-01-13 107 瀏覽
是值得一試的放題,這間店舖的食物質素算是整個兆萬較為高質的店舖之一。首先食物的選項十分多,比上次來還添加了新出類別的食物—‘泰國風味’,而且泰國風味類別的菜式也很不錯,個人十分之推介值得一試的菜式是飛天通菜,通心菜裏灑上乾蒜粒和本身的調味配搭得十分夾令人想不斷回嚐。而刺身所提供的款項也十分之多,淨是甜蝦已有四款:有頭甜蝦、迷你甜蝦、珍寶赤蝦、泰式生蝦。個人十分之推介泰式生蝦,生蝦十分之新鮮,配搭上店舖特制的醬汁十分好味和夾!這味道和我在泰國所吃的生蝦料理味道一模一樣,生蝦的肉質還比在泰國時所吃的生蝦料理還要新鮮!必試!另外刺身還有有三文魚、八爪魚、帶子、赤貝、玉子等。帶子很肉質鮮美也很鮮甜,最值得一嚐的食物之一。海膽手卷也很不錯海膽很新鮮沒有腥味。店裏還提供火鍋給客人享用,可以滿足同時想食刺身和火鍋的人!

另外刺身還有有三文魚、八爪魚、帶子、赤貝、玉子等。帶子很肉質鮮美也很鮮甜,最值得一嚐的食物之一。海膽手卷也很不錯海膽很新鮮沒有腥味。店裏還提供火鍋給客人享用,可以滿足同時想食刺身火鍋的人!
2019-01-10 128 瀏覽
今日突然想食放題,咁岩呢間book 到,所以就去左呢間~雖然旺角好多放題,但唔係間間都有質素,而且會漏單,今次就一於俾機會呢間啦!
黎到環境不錯,而環境又不會太迫!平日黎講今日都好full,可能太last minute book 位,所以冇卡位坐,但後尾店員話有客人no show,所以就安排我地坐返卡位,讚!
晚市放題 $228
食物種類都很多,一般放題食物都有,最特別係加入了泰式食物!而且冇漏過單,寫幾多都黎幾多,唔會刪減數量!前菜小食
前菜小食叫了涼拌木耳及芝麻八爪魚,木耳好爽口,而且有四川味道,但唔會辣!芝麻八爪魚都好食,因為仲係有口感,唔係放左好耐軟身個啲芝麻八爪魚。刺身壽司刺身對我來說都足夠,因為有我喜歡吃的三文魚,北寄貝,帶子、赤貝和鮑片,所有刺身都算新鮮,推介北寄貝、三文魚,赤貝。北寄貝、赤貝好新鮮爽口,三文魚好肥美。叫了海膽卷,海膽,好新鮮,壽司飯好重醋味。一品料理

晚市放題 $228

前菜小食

刺身壽司

一品料理
鹽燒珍寶大蝦,真係好大隻,燒完仲有蝦味,而且食落好新鮮,唔係死蝦質感,仲好爽身!而個牛柳粒都唔會好韌,食落好軟,好鬆化的肉質!炒雜菌調味調得幾好,因為本身菌類冇咩特別味道,但煮完好鮮甜,而且仲好爽身,保留左雜菌的水份!
炒雜菜就不過不失!

爐端燒
日式一口甜薯,佢所入嘅甜薯好甜,燒左仲保留了甜薯的水份,食落唔會乾身!汁燒冬菇,個汁不錯,但有點不太吃得出冬菇味,可能個汁太搶的關係。

炸物天婦羅
所有炸物天婦羅上枱嘅時候都係熱辣辣,脆卜卜,係即叫即做,唔做凍冰冰俾客人,所以制作需時!大推紫心香芋丸,脆卜卜,外脆內軟。天婦羅冇出面嘅粉漿咁厚,所以唔會食落成口粉,咬落去唔會成口油,高溫迫哂啲油出黎。

泰式風味
叫了飛天通菜及招牌炒蜆,飛天通菜,好翠綠,唔會炒到好老!而個蜆好重要食落冇沙,因為有沙感覺不太乾淨,食左好多粒都冇沙,而且仲好大隻,讚!

火鍋
地獄鍋食落唔會好辣,本身已經有肥牛,娃娃菜等材料,好豐富,有菜食!

食到飽飽地,緊係食甜品啦,女人有第二個胃食甜品甜品只可叫一次,所以記得一次個寫哂,心太軟細細件,一口吃落剛剛好,而且做到外脆,入面仲係流心!奶凍就不夠滑身,但好重3.6 牛乳味道。

服務真心加好多分,因為未曾遇到一間食放題嘅餐廳會幫客人換碟,仲要唔係換一次,都換了好幾次,所以真心覺得不錯!而且當日有兩枱客人生日,餐廳都安排了蛋糕,仲有好強勁的花火蠟燭,播生日歌,所以岩哂一班人慶祝生日,氣紛很好,係生日聚會好地方,咩都有得食,一班人就最岩!

🍽8/10
🔎 大本瀛日式放題
旺角西洋菜街1號兆萬中心10樓
2019-01-09 289 瀏覽
整個餐廳的氣氛十分好,服務效率相當不錯,老闆員工很親切殷勤招待,總是掛著笑臉食物的水準亦一直保持每次和朋友或家人去聚餐都食得很開心,實在是值得一去再去的放題餐廳
食物的水準亦一直保持
2019-01-09
慶祝紀念
紀念日
刺身
上兆萬搵吓有無啱心水嘅生日玩具,離開時落雨,走翻入兆萬避雨,諗諗吓.... 不如上樓上食野啦,記憶中曾經去過大本𤅗食放題,服務同質素都唔錯,於是乎再幫襯!先講講環境,起兆萬嘅地產真係勁嘥料,咁正地理環境都唔整落地大玻璃!真失敗!可能時間尚早吧,上到去唔洗等好耐就有位,lucky!好啦,一邊寫單一邊入單,同朋友吹兩板再出去囉飲品,返埋位已經有食物上枱,魚生已經擺係眼前,果然快手!刺身除咗必點嘅三文魚之外,當然點我勁 like 嘅帶子同赤貝!赤貝唔係間間放題有!係大本𤅗見到有提供超 happy!帶子鮮甜,赤貝爽口,滿足!今次點咗燒紐西蘭羊架同板燒牛仔骨,羊架肉質比牛仔骨鬆軟,但牛仔骨都唔差,只係羊架更正!所有點嘅燒物,天婦羅等等都係熱嘅,雞翼重辣咀添!不過雖然如此,肉食都係 juicy 唔係燒到乾身.大本𤅗重有個好處,有啤酒提供,慳翻酒水錢.今次點嘅食品,齊哂上枱!無漏單!讚!食完都重未停雨呀! ~~>_<~~
可能時間尚早吧,上到去唔洗等好耐就有位,lucky!
大本𤅗重有個好處,有啤酒提供,慳翻酒水錢.
今次點嘅食品,齊哂上枱!無漏單!讚!
食完都重未停雨呀! ~~>_<~~

2019-01-08 1484 瀏覽
之前都來過旺角兆萬的大本瀛食放題,今次再帶朋友來吃晚市放題價錢合理,夜晚食都係二百幾蚊。我地先點了一盤刺身,我偏好吃帶子冇雪藏味,幾鮮甜。日本角螺有驚喜,食落爽口彈牙又冇沙,之後再叫多一打三文魚就一般,可以再肥美點就好。壽司方面,火炙京蔥三文魚最吸引加上京蔥提升鮮味,半燒過的三文魚,充滿油脂,入口溶化最右方:海膽花之戀—海膽既份量比我地想像中多,而且品質OK和風牛肉烏冬食左咁多凍野,點了碗烏冬暖胃,細細碗不怕太飽肚,又可以食下彈牙既烏冬,有好多甜粟米清酒煮蜆蜆肉數量不多,但乾淨無沙,味道濃郁!燒鯖魚整得好香口,又不會太燶不過等既時間比較耐,可能係即刻燒既關係,建議提前落單!門口有個雪櫃放滿雪糕、雪米糍!甜品選擇豐富,除左雪糕之外,有布丁、奶凍、豆腐花,仲有少見既紅豆和菓子、白皮明月皮卷!和菓子口感煙韌,紅豆餡甜甜地幾好食!
之前都來過旺角兆萬的大本瀛食放題,今次再帶朋友來吃晚市放題

價錢合理,夜晚食都係二百幾蚊。

我地先點了一盤刺身,我偏好吃帶子
三文魚就一般,可以再肥美點就好。

壽司方面,火炙京蔥三文魚最吸引
加上京蔥提升鮮味,半燒過的三文魚,充滿油脂,入口溶化
最右方:海膽花之戀
—海膽既份量比我地想像中多,而且品質OK

和風牛肉烏冬

清酒煮蜆

蜆肉數量不多,但乾淨無沙,味道濃郁!

燒鯖魚

整得好香口,又不會太燶
不過等既時間比較耐,可能係即刻燒既關係,建議提前落單!

門口有個雪櫃放滿雪糕、雪米糍!

• 清酒煮蜆
  • 紅豆和菓子
2019-01-08 87 瀏覽
上週中旬,天氣忽然寒涼起來,跟同事放工時相約到放題店吃日本料理鍋,誤打誤撞便到了兆萬中心10樓的大本瀛決定一試。臨近聖誕,店內都掛上了一些聖誕裝飾,店內的裝潢主打原木色系,座位之間以竹𥱊作間隔,頗有日系風格,感覺大方,舒適。不得不說,大本瀛的食物種類繁多,基本的刺身、壽司不在話下。令人眼前一亮的是有泰國料理、火鍋等較偏門的食物。與同事一入座,便手忙腳亂地點了一堆食物。首先上菜的是刺身,三文魚厚度一致,油脂豐富,可以見到上面的油脂分佈平均,味道鮮甜,沒有一絲冷藏味。與同事剛吃完十片又再點了十片,完全滿足了與同事的「刺身慾」。壽喜燒牛肉鍋亦是一驚喜之作,熱鍋一放上桌,迅間聞到醬油膏的甜味。一撈便是滿滿的肥牛和時蔬金針菇,熱騰騰的一鍋壽喜燒頓時令我倆在冬天得到小確幸。吃過牛肉鍋後,與同事化身食肉獸,無間斷地消滅桌上的肉食。金菇肥牛卷—肥牛有醃製過的咸香,味道上乘,可惜金菇略為韌,吃時可能要花少許牙力。重頭戲泰國風味的美食也陸續上菜,分別點了自家製手打炸蝦餅、香茅豬頸肉及越式牛油雞翼。當中最喜歡的是越式牛油雞翼,一般而言甚少能在放題店吃到這種花功夫的醃製食物,沒想到在這裹也能嚐到越式雞翼,便儘

不得不說,大本瀛的食物種類繁多,基本的刺身壽司不在話下。令人眼前一亮的是有泰國料理、火鍋等較偏門的食物。與同事一入座,便手忙腳亂地點了一堆食物。

重頭戲泰國風味的美食也陸續上菜,分別點了自家製手打炸蝦餅、香茅豬頸肉及越式牛油雞翼。當中最喜歡的是越式牛油雞翼,一般而言甚少能在放題店吃到這種花功夫的醃製食物,沒想到在這裹也能嚐到越式雞翼,便儘管一嚐,香料味十足明顯用過香草和蒜去提味,非常惹味,老實說與正宗越式雞翼的味道不太相似,但當它一道特色美食而言亦是不錯之選。

臨走之前第一輪下的單竟然忽然上菜,美式特濃芝士茄醬烤雞球,雞球表面灑上了羅勒香草,咸咸酸酸的芝士及茄醬在舌尖發熱,非常惹味!一口氣吃了兩件,若非已last order 必然再點幾件。

整體而言,整頓飯的評分極高,食物質素高味道佳,唯賣相可再多花心思,相信該食肆的總體評分會更上一層樓。