2021-03-04 189 瀏覽
食物: 鍋貼同小籠包都好好味,新鮮出爐/煎起。炒年糕都好食。炸雞排湯麵都ok、麵質煙韌,雞排酥脆,但湯略嫌唔夠熱。酸辣湯正常。高力豆沙就麻麻,唔夠熱,唔夠鬆,似豆沙包多d, 仲有d油膩,好在餡算足。衛生: 以咁樣環境清新,有設計既地方黎講衛生算麻麻。d餐具好油。尤其是杯既內籠,落手摔係鞋既,好似有澱粉質痴住咁。我地重覆洗左3次叫做好dd。上菜果d其實都有d油,不過已經冇辦法。起碼唔會放入口。服務: 西裝男經理算殷勤,帶位時提doo安心出行都有禮貌,上菜時會講聲慢慢食。但有個長髮紮馬尾阿姐真係好唔掂,撩交嗌咁款。坐底枱面係已經有張點心紙,唸住再喺枱面筆筒攞張睇下,見一樣就摺番放好,個阿姐埋黎嫌我疊唔齊咁整理番,仲可唔可以路整一路手指指,勁悔氣咁話'你睇個張得喇,你係tick呢張架喇' 。後來落單問句有個格tick淮山麵係咪唔駛加錢,佢好燥咁話要,我地話睇唔到有寫,即係加幾多,佢即時起哂扛咁指住杏底白字細格font size 6果度話,'有寫架,你睇清楚先啦,si-an(先生)'。。。直頭係趕客。。。雖然都係著黑tee 制服,但佢唔駛帶名牌,可能係阿姐層面高級少少,唔係就可以咁差吓嘛,想食
服務: 西裝男經理算殷勤,帶位時提doo安心出行都有禮貌,上菜時會講聲慢慢食。但有個長髮紮馬尾阿姐真係好唔掂,撩交嗌咁款。坐底枱面係已經有張點心紙,唸住再喺枱面筆筒攞張睇下,見一樣就摺番放好,個阿姐埋黎嫌我疊唔齊咁整理番,仲可唔可以路整一路手指指,勁悔氣咁話'你睇個張得喇,你係tick呢張架喇' 。後來落單問句有個格tick淮山麵係咪唔駛加錢,佢好燥咁話要,我地話睇唔到有寫,即係加幾多,佢即時起哂扛咁指住杏底白字細格font size 6果度話,'有寫架,你睇清楚先啦,si-an(先生)'。。。直頭係趕客。。。雖然都係著黑tee 制服,但佢唔駛帶名牌,可能係阿姐層面高級少少,唔係就可以咁差吓嘛,想食都唔會再去呢間分店。
2021-03-03
  • 鮮肉小籠包
  • 鮮肉鍋貼
2021-02-11 304 瀏覽
在香港,上海菜館開得成行成市,平價的有君滬,昂貴的王家沙等,形形式式,林林總總。但是你要從中吃到理想的上海菜實屬不易:太肥膩、內地土風味太重(正宗粵菜)、價錢因素,反正沒有一種指標能滿足所有品味上海菜的食客。今次為大家推介一間,價格親民,能夠在正宗上海菜與昂貴的租金之間取得中庸之道。火腿高湯娃娃菜用金華火腿等製作成濃湯茨汁鋪在娃娃菜上面,鹹度跟肉香比例配合得好,娃娃菜的田園菜香配合茨汁加功足夠令你明白外表難看的金華火腿多麼明豔誘人。高力豆沙每次來到都會點吃,空氣感十足,飽飽夠鬆軟。內頭的豆沙料不至於太甜,與傳統中式甜品別具一格。咬下去有大量蛋香填滿食味。頂頂幼砂糖特意在飽飽製作完成後粗粗曬上,除視覺效果更理想外,砂糖的提香作用能更均衡地涵蓋表面。蟹粉小籠包其實自己不喜歡蟹粉點心,唯這裡例外。下價蟹膏太容易有腥臭味,加上店家為了營造視覺效果往往用上更多,結果事倍功半,本末倒致。今次的小籠包有淡淡蟹膏香氣,咀嚼時蟹鮮味以點啜、提鮮般存在,沒有搶走餡料風頭。湯汁量適中,夾起包包沒有破開,軟韌度剛好。瑤柱蛋白炒飯吃過數次,水準平均,由其炒功值得點讚,每粒飯晶瑩剔透,平均沾上油份。吃過一整碟都未

火腿高湯娃娃菜

高力豆沙

蟹粉小籠包

瑤柱蛋白炒飯
吃過數次,水準平均,由其炒功值得點讚,每粒飯晶瑩剔透,平均沾上油份。吃過一整碟都未見肥膩感。蛋白滑口,鑊氣充足。

水晶肴肉
肉質造到風乾效果又不致乾削,咬下時嚼勁恰到好處。骨膠原呈啫哩狀,與內層肉質形成鮮明比較,好吃!
2021-02-10
  • 高力豆沙
  • 夏味燻蛋
  • 賽螃蟹
  • XO醬炒年糕
2021-02-05 184 瀏覽
外賣自取兩個人食一共叫咗四樣嘢1.酥炸排骨菜飯2.金牌菜肉炒飯3. 春卷4. 南瓜餅酥炸排骨菜飯冇乜特別嗰份排骨都算幾大份, 分開一個膠盒放, 反而飯就唔係好大盒。金牌菜肉炒飯鹹咗少少,以炒飯嚟講唔算好油。春卷裏面啲饀唔算好多,唔係好食到裏面有啲乜嘢。最好食係個南瓜餅, 成件冇饀,非常好食,夠煙韌,唔係好甜有南瓜味。要稱讚一下呢間店嘅店員服務一流, 原本係叫菜脯炒飯,但係打黎話冇咗, 然後叫佢是但炒一個價錢差唔多嘅飯,真係做得到,醒目
外賣自取兩個人食一共叫咗四樣嘢
1.酥炸排骨菜飯
2.金牌菜肉炒飯
3. 春卷
4. 南瓜餅

金牌菜肉炒飯鹹咗少少,以炒飯嚟講唔算好油。
春卷裏面啲饀唔算好多,唔係好食到裏面有啲乜嘢。
最好食係個南瓜餅
, 成件冇饀,非常好食,夠煙韌,唔係好甜有南瓜味。

南瓜餅
金牌菜肉炒飯
2021-02-05
外賣自取
南瓜餅
2021-01-07 275 瀏覽
不再一樣的夏麵館,懷念二十年前在上海肇嘉邦路的夏麵館,香港的,只是一家快餐店。中午提供的飯麵套餐,價錢合宜,但是出品就非常不穩定,樓面經理的服務態度也非常一般般。

2021-01-07
2020-11-11 381 瀏覽
遲放工到夏麵館買外賣,同經理講要蔥爆牛肉。點知佢大聲話蔥爆牛肉係小菜唔係晚餐。我一時間沒明,佢好不耐煩甩俾我個“晚餐menu”。我睇上邊都有蔥爆牛肉,追問有咩分別?佢話佢好忙叫我等。整個過程好似佢係我老闆咁我真係大開眼界第一次見呢種待客之道,轉身離去,以後再不會光臨
外賣自取
星期六有親戚到訪,一行四人之後想食個下午茶,咁啱要去始創心中買啲嘢,經過見到夏麵館,餐牌都幾吸引,就撳張飛等位,大概15分鐘可以安排入座。入舖頭時都需要量體溫同用酒精搓手液。一坐低先知原來有下午茶餐,價錢比正價平少少同多杯飲品,選擇都算唔少,而且仲可以升級加啲小食。當日分別叫咗4個餐如下:-1.青菜煨麵 – 湯頭白雪雪,味道香濃,調味適中。青菜應該係小唐菜粒,食落爽口清甜,一啲油都冇,感覺清新健康。麵質都屬少少煙韌彈牙,浸耐咗湯都唔會太發脹同變糊。2.嫩雞煨麵 – 基本同以上個青菜煨麵係一模一樣,只不過多咗啲冇醃過味嘅雞丁肉粒,雞粒唔嚡口,不過又未算嫩。3.香辣牛肉麵 – 湯頭顏色清澈味唔濃,一啲都冇辣嘅感覺。牛肉味淡,肉質唔韌,食落都冇黐牙,不過牛味欠奉。反而牛筋入味軟滑。4.排骨擔擔麵 - 排骨(炸豬扒)同擔擔麵分開上,擔擔麵湯濃稠,花生味重,而且食落辣味就慢慢滲出嚟,都幾野味。排骨(炸豬扒)粉漿厚,豬扒肉薄,炸皮味道完全掩蓋豬嘅肉味。所有麵底都係同一款。升級小食追加咗:-5.豆沙鍋餅 (半份) - 皮厚硬而唔脆,豆沙餡少,而且冇豆沙應有嘅紅豆香,甜度都比較淡。6.小籠包 (4件)

當日分別叫咗4個餐如下:-

青菜煨麵

香辣牛肉麵

排骨擔擔麵

所有麵底都係同一款。

升級小食追加咗:-

豆沙鍋餅

6.小籠包 (4件) - 小籠包皮略厚,包內有適量湯汁,湯汁味道淡,肉餡都幾大,調味恰到好處,仲食到豬肉應有嘅味道。
小籠包
小籠包

7.油菜 (一份) – 烚菜芯鮮爽口清甜,不過不失。
烚菜芯

跟餐飲品4杯豆漿,豆香一般,勝在微甜。

食物比較一般以下,份量都好足夠。雖然價錢唔屬於太貴,不過覺得咁嘅價格唔應該係咁嘅食物質素。環境就檯與檯之間距離都唔太密,舒適度都係一般。而服務就呼喚極都冇服務員應你,態度都幾敷衍。
2020-11-07
10 分鐘 (堂食)
2020-10-22 511 瀏覽
我是面館長期食客,見到不平想講下, 經理不懂管理,只懂鬧員工,見到客人投訴反而同客鬥鬧, 員工無禮反而隻眼開隻眼閉, 雖然嘈交主角唔係我, 但見到佢咁嘅態度我都食唔落, 員工個個都怕佢, 佢一唔喺度個個反而禮貌又加講笑開心工作, 面館真係越嚟越差
見到始創中心有一間都幾多人排隊嘅上海菜,決定試吓。點知食物嘅質素可以,但係服務就奇差😡第一轉嘅食物上菜速度唔算太快,但起碼嚟齊,食完主菜後,我地想加單,但又唔想浪費紙張,於是就舉手叫職員A加一份雷沙湯丸,職員A就大叫另一個職員,xx枱加一份雷沙湯丸。點知等左一陣都未有食物送上,我地再叫另一個職員B落單,點知職員B仲搞笑,佢話佢地冇呢樣野食...咁我地就要喺餐牌上指比職員B,話佢知佢地有呢樣食物提供!再等左陣見仲未有得食,我地又示意職員C,佢竟然問我地係咪落單叫左豆沙鍋餅🤦🏻‍♂️真係吹到啤一聲... 到最後比錢埋單,已經比哂信用卡,再一次等左勁耐都冇人攞返張單嚟簽,但眼見後過我地埋單嘅人都已經走哂,真係火都嚟🔥🔥🔥我地最終出埋去收銀處,原來佢地已經埋好單,放左我張卡喺一角,而冇人處理。 🍴 水煮桂花魚 (全條) ($228) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 味道好香,唔算太辣,肉質好嫩滑。雖則話係全條,但感覺唔係好多肉。 🍴 排骨擔擔麵 ($65) ⭐️⭐️⭐️ 排骨炸得有d乾,肉質有少少鞋,但好在擔擔麵份量適中,微辣而且好惹味。 🍴 蟹粉小籠包 (2隻) ($38) ⭐️⭐️⭐️💫 皮唔算好厚,d湯汁同蟹粉好濃味,唔錯

🍴 水煮桂花魚 (全條) ($228) ⭐️⭐️⭐️⭐️
水煮桂花魚 (全條)

🍴 排骨擔擔麵 ($65) ⭐️⭐️⭐️

🍴 蟹粉小籠包 (2隻) ($38) ⭐️⭐️⭐️💫
皮唔算好厚,d湯汁同蟹粉好濃味,唔錯!
蟹粉小籠包 (2隻)

🍴 擂沙湯丸 ($32) ⭐️⭐️⭐️⭐️
好食,味道正宗,做甜品一流!
擂沙湯丸

服務👨🏻‍🍳: ⭐️
衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️
2020-10-11
5 分鐘 (堂食)
水煮桂花魚 (全條)
蟹粉小籠包 (2隻)
擂沙湯丸
  • 蟹粉小籠包
  • 排骨擔擔麵
  • 水煮桂花魚
2020-09-21 648 瀏覽
麻醬拌麵 $36$36黎講份量算幾多,芝麻醬非常濃郁而且好足,整個麵都能夠沾滿醬汁🤤🤤上海麵亦彈牙。呢個簡單配搭冇得輸👍🏻黑醋話梅骨 $78肉同骨嘅比例適中,每粒都沾滿醬汁夠曬入味😋而黑醋同話梅嘅味都平衡得好好👍🏻唔會話一方特別搶。份量​亦好足,炎炎夏日開胃之選!生煎包 $36外皮略嫌唔夠脆口。豬肉餡料肉味唔重,不過叫做保留到肉汁唔會太乾。豆沙鍋餅 $36餅皮唔夠鬆脆之餘更過厚過硬🤢豆沙餡料唔會太甜但質感偏滑身冇乜𡁻口,而且份量實在太少,可以唔洗叫喇🥴
麻醬拌麵 $36
上海麵亦彈牙。呢個簡單配搭冇得輸👍🏻

黑醋話梅骨 $78
肉同骨嘅比例適中,每粒都沾滿醬汁夠曬入味😋

生煎包 $36
外皮略嫌唔夠脆口。
豬肉餡料肉味唔重,不過叫做保留到肉汁唔會太乾。

豆沙鍋餅 $36
餅皮唔夠鬆脆之餘更過厚過硬🤢
2020-06-16 754 瀏覽
今日突然好想食上海野,醒起太子有間夏麵館都幾抵食,所以今日就黎食下先😋😋😋金牌菜肉炒飯,好大碟,有白菜🥬,鹹肉,炒飯粒粒分明,又夠乾身,唔錯唔錯👍🏻👍🏻煎鍋貼,鍋貼大大隻,餡料甚多,肉質Juicy 菜肉雲吞淮山麵,送黎嗰陣心諗一定食唔哂,因為好大碗,好在有媽咪一齊share 食,菜肉雲吞好味,麵又夠爽口高力豆沙,炸得唔會太油膩,豆沙甜度適中,充滿蛋香,抵讚👍🏻👍🏻

煎鍋貼,鍋貼大大隻,餡料甚多,肉質Juicy

2020-06-15 462 瀏覽
2/5普通擔擔面,不好吃的排骨,紅油抄手也還好。朋友的瑤柱蛋白炒飯反而炒得不錯,就是鹹了一點。Ordinary dandan noodles, bad pork ribs, and red oil dumplings are fine. My friend's fried rice with scallop protein was fried well, but it was a bit salty.#queenbeoly_comdine #foodblogger #foodporn #food #foodie #foodphotography #instafood #foodstagram #foodlover #foodgasm #yummy #delicious #QueenBeoly
2/5

2020-05-31 551 瀏覽
花雕醉雞 $66酒味夠濃,亦好香花雕味。雞件浸的時間夠耐,都幾醉架。而且用上瘦雞,冇乜肥膏,食得更健康。唯一係雞肉全熟了,個人比較偏好生生地,口感會更滑。蔥爆牛肉 $78有大葱、竹筍一齊爆炒牛肉,香氣十足。牛肉大片有口感又量多,送飯一流的。百頁小唐菜苗 $52上湯浸小唐菜,尚算合時,都幾鮮甜好味。百頁夠多,香豆味,亦好索湯,愈食愈滋味。雪菜肉絲麵 $42我最喜愛的傳統上海菜之一,雪菜肉絲做得幾好,味濃而不咸。濃湯好好味,而上海麵又軟硬適中。呢個價錢仲要一大碗,夠曬兩人食,好抵。鮮肉小籠包$38算得上是皮薄饀靚的小籠包,入面仲有好多熱湯/肉汁,熱辣辣要小心食呀!上海春卷 $28新鮮熱辣辣的炸春捲,夠脆口,唔油膩,而且內饀豐富。二十八蚊有三條,真心抵。唯一不足是二人枱細左D,而餸菜份量又偏大,同時叫幾款餸感覺會迫迫
花雕醉雞 $66
酒味夠濃,亦好香花雕味。雞件浸的時間夠耐,都幾醉架。
而且用上瘦雞,冇乜肥膏,食得更健康。
唯一係雞肉全熟了,個人比較偏好生生地,口感會更滑。

蔥爆牛肉 $78
有大葱、竹筍一齊爆炒牛肉,香氣十足。
牛肉大片有口感又量多,送飯一流的。

百頁小唐菜苗 $52
上湯浸小唐菜,尚算合時,都幾鮮甜好味。

百頁夠多,香豆味,亦好索湯,愈食愈滋味。

雪菜肉絲麵 $42
呢個價錢仲要一大碗,夠曬兩人食,好抵。

鮮肉小籠包$38

上海春卷 $28

2020-05-27 362 瀏覽
前2日好趕咁喺呢度識咗一個晚餐,由於舖頭就快關門,9:30就關,於是啲侍應姐姐都好快幫我哋落咗單。我哋叫咗五樣嘢,好快就嚟齊。不過因為要好快咁食,費事阻人收工,所以只係影咗兩張相。呢個排骨擔擔麵係幾好食嘅,個豬扒好大份,個面湯底好濃郁啊!呢個素鵝就比較乾左少少,如果啲皮少啲,裏面啲餡多啲就會好少少啦。另外,我哋仲食咗小龍包,不過包皮比較厚,所以我覺得麻麻地好食。而令我覺得最好味嘅,係雷沙湯丸!!!!上到枱嘅時候係熱辣辣嘅!而裏面嘅芝麻餡料好夠!埋單二百幾蚊咋
我哋叫咗五樣嘢,好快就嚟齊。
不過因為要好快咁食,費事阻人收工,所以只係影咗兩張相。
排骨擔擔麵

呢個排骨擔擔麵係幾好食嘅,個豬扒好大份,個面湯底好濃郁啊!

素鵝

而令我覺得最好味嘅,係雷沙湯丸!!!!
上到枱嘅時候係熱辣辣嘅!
而裏面嘅芝麻餡料好夠!

埋單二百幾蚊咋
排骨擔擔麵
平日下午三點半截單,今日星期六,過左下午三點三都有得食。按門口屏幕取籌,等位等了幾分鐘,留意到:有裝修,西餐設計,(兩個人)除非被安排坐在一邊的卡位,坐位會有點擠,但算乾淨企理。跟 “灣仔369”一樣,不會願意山長水遠走來這裏吃飯。- 兩位茶- 下午茶餐:排骨擔擔麵 + 熱豆漿 + 紅油抄手- 韭黃炒鱔糊- 加一服務費,$189正常排骨跟菜飯的配搭會比擔擔麵好一點,但如果想要飯的話,兩個人可以選蛋白炒飯。
平日下午三點半截單,今日星期六,過左下午三點三都有得食。

- 兩位茶
- 下午茶餐:排骨擔擔麵 + 熱豆漿 + 紅油抄手
- 韭黃炒鱔糊
- 加一服務費,$189

2020-05-23
8 分鐘 (堂食)
下午茶
2020-05-16 1813 瀏覽
麵館窗旁是四人卡位,其落地窗可看到餐廳外。而餐廳中間有一張高長枱,可容納約十二人。午餐時間頗多人,我們等了約十分鐘才入座。甫坐下即點了四個午市自選套餐,午市套餐包括一款點心/涼菜、 一款主食和一杯飲品。當中以下幾款是我比較喜歡的食物。菜肉餛飩麵($56),餛飩頗大隻,餛飩皮非常滑,餡料足,所以吃下去很有肉質的口感。湯、麵和餛飩味道都很清淡,麵煙靭彈牙是加分之處。嫩雞煨麵($62),雞粒非常軟滑。湯底相對餛飩麵濃稠,味道濃郁,麵比較軟稔,能微微掛上湯汁。喜歡吃軟稔麵的人或長者,點這個比較適合。紅油抄手(3隻),其它餐廳的紅油抄手都很辣,但這裏的紅油抄手只有微辣。皮滑而不會沾上太多油份,相對清淡。蒜香四季豆,最普通的前菜卻是我最喜歡的食物。四季豆非常新鮮爽脆。雖然四季豆拌着稔蒜粒和極少量辣椒粒,仍不會覺得濃味和辣,值到吃下辣椒粒,才會帶出微辣。涼拌粉皮,夏日涼拌小食首選,粉皮滑中帶點煙靭,拌上醬汁,清涼開胃。如果一個人吃完一碟粉皮,便會吃不下主食。四喜烤夫是正宗的上海菜,也與上述其它食物有着不一樣的味道,味道較濃,帶點甜味。蜂窩狀的烤夫軟中帶爽。整體來說份量頗多,五至六個人吃四個餐也可以。
菜肉餛飩麵

嫩雞煨麵

紅油抄手(3隻)

蒜香四季豆

涼拌粉皮

四喜烤夫

整體來說份量頗多,五至六個人吃四個餐也可以。味道比較清淡,適合喜歡吃淡味的人。 夏麵館官網有齊餐單,不同分店有不同價錢。
題外話/補充資料: 加一服務費,午市茶芥每位$4
2020-05-07
10 分鐘 (堂食)
菜肉餛飩麵
嫩雞煨麵
紅油抄手(3隻)
蒜香四季豆
涼拌粉皮