2021-04-18 102 瀏覽
想食到高級日本壽司都可以唔一定堂食架,今晚就去左享負盛名嘅尖沙嘴豐 Sushi Yutaka買外賣,比愛人驚喜!今晚我就買左兩客壽司12貫同愛人分享,分別有大吞拿魚腩/ 赤身/ 油甘魚/ 平目/ 鯛魚/ 特上活車海老/ 鮮赤貝/ 魷魚/ 三文魚籽/ 玉子燒等。其實件件都咁好味,要我揀最好食嘅都真係會有選擇困難,哈哈!不過我覺得最特別都係佢哋嘅三文魚籽同三文魚腩,因為師傅係用青瓜代替紫菜,食落口感更爽趣更清新,真係非一般體驗。其他好似油甘魚、鯛魚、海老、赤貝全部都好新鮮,經過大約一個鐘嘅車程返到屋企食,都仲好鮮味。而且店員服務態度好好,真係值得一讚!

2021-04-15 776 瀏覽
豐係尖沙咀漆咸圍地下,餐廳以open bar去招呼客人,可以一邊食壽司,一邊欣賞廚師手藝,與師傅交流談天,午市套餐有7款,價錢由$280-$980,每個餐都有前菜、茶碗蒸、味噌湯及甜品穗。日替定食 $450前菜:明太子玉子燒味道同外觀都較平庸,玉子上有點蘿蔔蓉,玉子唔算好柔嫩細緻,明太子辣味有點蓋過蛋甜味🙈茶碗蒸平凡簡單茶碗蒸,一打開碗蓋,就見到平滑可口既蒸蛋,入口滑溜☺️不過鮮甜味可以再提高Banto box西京燒銀雪魚燒得近乎完美,好香醬油同魚味👍🏻豐富魚油,肉同皮都很滑,一口接一口,好做就食完真鯛配番茄真鯛帶有少許油脂,纖嫩細致的肉質,透亮帶光,味道清且帶鮮甜中拖羅厚度適中,口感綿密柔軟且帶點豐腴油脂,不過食到少少筋同未到入口即化既感覺赤貝配北海道溫室海膽赤貝非常爽脆🤤新鮮冇腥味海膽濃郁且質感creamy,一夾就好易散開魽白魚配白蘿蔔同蔥花好肥美肉質😍偏爽口,魚味唔算好濃但清甜帶甘香醬油醃漬赤身初期會以為好鹹,但食落出奇地好,醬油冇搶過赤身的鮮甜,反而更能提鮮,赤身色澤紅潤,肉質有彈性麵豉湯湯味道較重味,有豆腐同昆布,可以清一清味蕾開心果雪糕最後食埋雪糕就完結豐富一餐

穗。日替定食 $450
前菜:明太子玉子燒

Banto box
西京燒銀雪魚

真鯛配番茄
真鯛帶有少許油脂,纖嫩細致的肉質,透亮帶光,味道清且帶鮮甜

中拖羅

赤貝配北海道溫室海膽
赤貝非常爽脆🤤新鮮冇腥味

海膽
濃郁且質感creamy,一夾就好易散開

魽白魚配白蘿蔔同蔥花
好肥美肉質😍偏爽口,魚味唔算好濃但清甜帶甘香

醬油醃漬赤身

麵豉湯
湯味道較重味,有豆腐同昆布,可以清一清味蕾

開心果雪糕
最後食埋雪糕就完結豐富一餐
2021-04-12
2021-04-06 140 瀏覽
🌟豐 Sushi Yutaka🌟主打日本高級廚師發辦,平日堂食每位至少要$800或以上,而家外賣自取就相對平啲!🤩網上預訂可上 Togetda 社交平台!🍣壽司12貫 $520餐廳嘅所有海鮮刺身均由日本🇯🇵空運到港,壽司飯以北海道七星米🍚炮製,粒粒分明,軟糯甜香,質素有保證!😍🍱連外賣盒都非常精美,🍣壽司12貫包括有大吞拿魚腩、赤身、油甘魚、平目、鯛魚、特上活車海老、海膽、鮮帶子、鮮赤貝、魷魚、三文魚籽、玉子燒,款款美味!🥰💗大吞拿魚腩脂肪分佈好似雪花❄️,非常甘香,有入口即溶之感!魚油香持久而且有餘韻!正!😘

🍣壽司12貫 $520

💗大吞拿魚腩

2021-03-31 117 瀏覽
終於又到月頭出糧啦,點都要豪一豪佢,食番D高質嘢,今日就襯著午市來到 - 豐,嚐嚐他們的Lunch。環境優雅舒適,地方闊絡,走日式風格,感覺像來到了日本一樣。以為只有魚生刺身?錯了熟食一樣好吸引,和牛壽喜燒、豚肉壽喜燒、燒魚定食等...茶碗蒸茶碗蒸滑嫩細緻,蛋香味濃。明太子卷蛋以香甜玉子夾著微辣的明太子,食起來甜中帶辣,層次豐富。A4和牛壽喜燒定食以A4和牛、生雞蛋、冬菇等等...已非常吸引!和牛油花綿密,吸收了壽喜燒的湯汁更覺香甜味美。輕輕的把雞蛋弄破,流出蛋醬與和牛一同食用,令和牛肉質更嫩滑,口感滑溜,可謂錦上添花。麵豉湯湯中加入了豆腐、洋蔥、蔬菜令麵豉湯味道變得更豐富、真係令人難以抗拒。柚子雪葩雪葩形狀圓碌碌,食起來柚子味香甜,入口即融,味道清新!

環境優雅舒適,地方闊絡,走日式風格,感覺像來到了日本一樣。

茶碗蒸
茶碗蒸滑嫩細緻,蛋香味濃。

明太子卷蛋
以香甜玉子夾著微辣的明太子,食起來甜中帶辣,層次豐富。

A4和牛壽喜燒定食

以A4和牛、生雞蛋、冬菇等等...已非常吸引!
和牛油花綿密,吸收了壽喜燒的湯汁更覺香甜味美。

柚子雪葩
雪葩形狀圓碌碌,食起來柚子味香甜,入口即融,味道清新!
2021-03-30 121 瀏覽
稻·特選の寿司十貫、稻庭烏冬 ($480)明太子蛋卷味道甜中帶辣,好開胃。茶碗蒸滑嫩鮮味,蛋味香濃。鱆紅魚壽司鱆紅魚肉質鮮美,清脆爽口,入口魚味香濃又帶有陣陣柚子味,味道清新。赤貝壽司赤貝肉質爽脆,味道鮮甜,口感十足。甜蝦壽司甜蝦質感鮮嫩軟糯,膠質豐富,味道鮮甜甘香。深海池魚壽司深海池魚魚味濃厚,口感爽脆,食到甘香嘅油份。鱲魚輕燒壽司鱲魚肉質爽口鮮美,口感煙韌有咬口,經輕輕燒過入口充滿油香。北海道帆立貝壽司北海道帆立貝肉厚肥美有彈性,爽脆鮮甜,師傅已調味,連豉油都唔洗點,入口鮮味滿瀉。毛蟹壽司有蟹肉同蟹膏,鮮嫩嘅蟹肉加埋味道濃郁嘅蟹膏,入口食到濃濃嘅蟹香,充滿鮮味。赤身醬油漬壽司赤身肉質軟腍,魚味十足,口感清爽。大拖羅壽司大拖羅軟嫩無渣,魚油豐富,啖啖鮮味。海膽手卷海膽瓣大塊完整,色澤金黃,肉身肥厚,份量十足,入口味道鮮甜,鮮味澎湃。稻庭烏冬食完壽司,仲有碗熱辣辣嘅烏冬暖一暖胃,稻庭烏冬柔滑彈牙。豆腐雪糕食完咁多美食,又點少得甜品!豆腐雪糕豆腐味香濃,口感軟滑。

稻·特選の寿司十貫、稻庭烏冬 ($480)

明太子蛋卷味道甜中帶辣,好開胃。

茶碗蒸滑嫩鮮味,蛋味香濃。

鱆紅魚壽司

赤貝壽司
赤貝肉質爽脆,味道鮮甜,口感十足。

甜蝦壽司
甜蝦質感鮮嫩軟糯,膠質豐富,味道鮮甜甘香。

深海池魚壽司
深海池魚魚味濃厚,口感爽脆,食到甘香嘅油份。

鱲魚輕燒壽司
鱲魚肉質爽口鮮美,口感煙韌有咬口,經輕輕燒過入口充滿油香。

北海道帆立貝壽司

毛蟹壽司

赤身醬油漬壽司
赤身肉質軟腍,魚味十足,口感清爽。

大拖羅壽司
大拖羅軟嫩無渣,魚油豐富,啖啖鮮味。

海膽手卷

稻庭烏冬
食完壽司,仲有碗熱辣辣嘅烏冬暖一暖胃,稻庭烏冬柔滑彈牙。

豆腐雪糕
食完咁多美食,又點少得甜品!豆腐雪糕豆腐味香濃,口感軟滑。
2021-03-26 97 瀏覽
朋友之前嚟過,話午市性價比高,介紹我嚟食。餐廳日式高級壽司店設計🇯🇵 可以見到師傅準備食物。我叫咗一客午市定食。定食包括茶碗蒸(好滑身😍 特意用白魚代替一般白果食材)、小食、定食、麵豉湯同甜品穗·日替定食 ($450)日替定食會有三款刺身、一款燒物,按時節不同😋 今日係左口魚、拖羅、毛蟹,燒物係銀雪魚西京燒,另有醬煮墨魚仔。左囗魚厚身彈口;拖羅顏色呈粉紅色,油脂滿溢,入口即化;毛蟹已起肉,撈咗啲蟹膏,格外鮮甜。銀雪魚西京燒燒至乾身,仍保持肉質鮮嫩,燒汁甜度適中🤤 醬煮墨魚仔好夠味,但唔會太鹹,全隻都可以食。定食配上一碗日本米飯,米飯好香米味🍚是日甜品為杏仁咖啡雪糕🍨 雪糕球充滿杏仁粒粒,每啖都有,足料。咖啡味亦好濃,可以好好配合杏仁,各有不同口感😚

穗·日替定食 ($450)
穗·日替定食

2021-03-22
穗·日替定食
2021-03-26 1161 瀏覽
難得放假,就決定去食返餐日本嘢。呢間餐廳好有日式omakase氣氛,可以望到整個壽司bar,以木色設計,感覺好舒服。另一面仲有個大屏幕放唔同嘅日本相,有紅葉、櫻花稻· 特選之壽司十貫、稻庭烏冬 $480前菜茶碗蒸呢個茶碗蒸蛋嘅顏色比一般茶碗蒸深色,應該係用上咗日本大蛋黃嘅雞蛋,未食聞落都已經有好香蛋味🥚。佢嘅配料就唔係一般嘅白果加冬菇,佢用上白魚柳,帶來更多鮮味😛明太子玉子玉子鬆軟,明太子雖然份量上都多,但唔會令成舊玉子變到好鹹或者過辣😀。師傅會逐件逐件壽司遞上,一共十件,有牡丹蝦、章紅魚、赤貝、北海道帆立貝、油甘魚、立魚、左口魚、銀雪魚、醬油漬赤身、北海道海膽紫菜卷。私心鍾意呢幾件😋左口魚呢一件左口魚壽司比較特別,我哋平時一般食嘅都火炙左口魚。師傅刻意將左口魚皮火炙,然後再將左口魚刺身擺下面,令我可以同一時間試到左口魚嘅兩種唔同口感同味道😆😆。燒香咗嘅左口魚入口即溶,油脂充足散發出嚟。左口魚刺身就厚身彈牙,整個配搭令壽司唔會咁單調,成件事都變得更豐富🤤。醬油漬赤身赤身好軟熟,甚至想用綿嚟形容。赤身厚身,完全冇根👍🏻,因為本身赤身都重味,加上醬油漬,都仍保留到佢濃厚嘅吞拿魚味。北海道海

稻· 特選之壽司十貫、稻庭烏冬 $480

銀雪魚

醬油漬赤身
醬油漬赤身

北海道海膽紫菜卷
本身冇諗過食十貫壽司都會有海膽紫菜卷,好有驚喜。至於北海道海膽鮮橙色🧡,比較流質,鮮甜好滑。

稻庭烏冬
呢個烏冬好幼滑,食落去順滑。湯底唔會過濃,帶有甜味🍜。另外,佢好細心會上埋七味粉俾你,七味粉偏辣,落少少都好足夠提味。

甜品
豆腐雪糕
當日有兩款雪糕🍨,一款係杏仁咖啡,一款係豆腐。因為宜家比較少見有豆腐味,所以就揀咗佢。豆腐雪糕質感上似雪芭,豆腐味清清地,唔會太甜 。
豆腐雪糕

總括嚟講,壽司飯軟硬適中,師傅會將Wasabi擺喺飯團同刺身中間,亦會輕輕搽上一層醬油,足以令壽司鮮味帶出。加上成餐飯望住師傅即整即上,幾有omakase 感覺🍣。

! 喺餐廳會叫一個餐,佢都會捐一包米送俾有需要嘅人!
2021-03-22
2021-03-19 101 瀏覽
< すし豐 >📍尖沙咀前幾日去咗食呢間日本野 午市有omakese 同定食 今次就試下定食😆 定食包前菜、茶碗蒸、麵豉湯、咖啡或者甜品🍦前菜 前菜係慢煮和牛 和牛軟綿 重牛味🥰 配菜有紅蘿蔔同薯仔粒 兩者都煮得好入味👍🏻👍🏻 唔錯😛🇯🇵穗·日替定食 $450日替定食每日都唔同款式 今日有六款刺身同銀鱈魚西京燒🐟配白飯😛 第一款刺身係立魚 每塊都厚切 𠝹咗花紋好靚 第二款係赤貝 好鮮甜爽口 唔錯 第三款係拖羅 係我食過油脂最重嘅拖羅 真係入口即溶 好多魚油😋😋 第四款係甜蝦 已經去咗蝦尾 方便食👍🏻 蝦肉好鮮甜 仲有啲蝦膏🥰 第五款係油甘魚 肉質軟身 好重鮮味😋 最後一款係八爪魚刺身連吸盤 第一次食刺身嘅八爪魚吸盤🐙 好爽口 刺身口感清脆彈牙 有嚼勁😋 熟食有銀鱈魚西京燒 肉質嫩滑 魚皮燒到金香好好食 配埋沙律醬好夾👍🏻茶碗蒸材料有冬菇、同魚片 啲蛋好滑 而且比一般嘅茶碗蒸深色 整體都好好食😋甜品今日嘅甜品係冧酒提子雪糕🍇 好香酒味 而且食到提子果乾 為呢餐劃上圓滿句號🥰
< すし豐 >📍尖沙咀

🇯🇵穗·日替定食 $450

甜品
2021-03-13 132 瀏覽
Chose the chef’s recommended omakase set (HKD780) while my friend chose 10 piece sushi set (HKD480).HKD780 omakase: 1. Sashimi - 3 types including Scallop and toro2. Sushi - 5 pieces ( two types of fish were repeated)3. Black cod 4. Choice between Coffee or cheesecake 5. Soup and steamed eggIn my opinion, the chef’s recommended omakase lunch set priced at HKD780 is quite overpriced given the limit variety of sushi (only five types ). Its also a bit disappointing that two types of fish were repe

HKD780 omakase:

Sashimi

Sushi

3. Black cod
Black  cod

5. Soup and steamed egg

In my opinion, the chef’s recommended omakase lunch set priced at HKD780 is quite overpriced given the limit variety of sushi (only five types ). Its also a bit disappointing that two types of fish were repeated. In comparison, the HKD 480 lunch set had 10 types of sushi which is more reasonable. Chef also forgot about customer’s request to exclude certain foods and served them anyways.

Not sure how much difference there are between the 780 set and other 450 lunch sets after reading older reviews🤔.

To be fair, the sashimi were fresh and the waitress’s services were excellent. But just not worth the price for a lunch omakase given there are many other choices with a larger variety of sashimi.

午餐
2021-03-08 1380 瀏覽
Monday Blues,不過今日我放假,哈哈!放假黎左呢一間單字一個豐既日式餐廳食餐好。餐廳位於尖咀一條好静既街,裝修非常之日式壽司bar,有張大大壽司枱,客人圍住師傅工作空間坐,每兩個位用易拉架同膠板隔住,可以睇住師傅手握壽司。座位唔多,一定先訂位好d。Lunch Menu 有七款定食選擇,分別有omakase壽司,日替定食,和牛或豚肉壽喜燒,豚肉生薑燒同燒魚等,定食包前菜,茶碗蒸,吸物,咖啡或甜品,價錢由$280到$980,視乎選擇,另收加一。今次係我第一次黎,決定叫個穗日替定食黎試下先。師傅同菜單都講明所有菜式均以日本直送白神山水烹調。茶碗蒸及前菜(跟餐)前菜係凍玉子卷中間釀左明太子,上面再加d白蘿蔔溶,係我第一次食玉子卷做前菜。通常我最鍾意食熱辣辣既玉子,凍既真係少食,因為好難好食。呢個玉子卷大小啱啱好一口食哂,凍凍哋又有白蘿蔔香同微微明太子咸香,好refreshing。茶碗蒸蒸蛋好滑,明顯冇落鹽,我鍾意,面頭一舊新鮮脆冬菇,下底居然有一舊少見既白魚,都算唔鞋口。穗日替定食 $450+10%穗日替定食用一個好靚既盒上枱,一打開我個心就嘩左一聲。好靚!菜單寫明包三款刺身同燒物

茶碗蒸及前菜

茶碗蒸及前菜(跟餐)

穗日替定食 $450+10%

穗日替定食

菜單寫明包三款刺身同燒物 ,但係原來刺身係好多款。師傅每樣食物都向我介紹下,又建議順時針方向食刺身。我真係好少第二樣刺身就食拖羅。
立魚

立魚三塊,超新鮮絕對唔會雪過龍,質地實在。
拖羅

拖羅兩塊,完全冇筋,入口即溶,油花四溢。
帶子, 螢光魷魚, 三文魚籽

帶子一大塊切開兩邊,新鮮厚切,非常鮮甜,啖啖肉。螢光魷魚兩件,爽脆超重海水味。三文魚籽咸香,送白飯一流。
赤身

赤身兩大舊三角形厚切,新鮮啖啖肉,上面灑上d細櫻花增添香味,好特別。
蟹肉,海膽

海膽兩片,超creamy同鮮甜,完全唔腥。蟹肉有蟹味,好過好多地方,如果可以全去哂殼就仲正。
穗日替定食

燒物係燒銀鱈魚,雖然份量唔多而且我攤到凍哂先食,但係都食到肉質實在,味道微甜,仲配有沙律醬。建議大家趁暖食先,唔好好似我咁食哂刺身先。白飯係熱既,雖然唔係滿碗但係原來個碗好深。我好鍾意佢粒粒都係漲卜卜,好有咬口!
Wasabi, 柚子蘿蔔, 酸薑

服務員又同我介紹返漬物係咩。漬物有三塊爽脆酸甜柚子蘿蔔,真係好好味。酸薑係較濕同甜個隻。 Wasabi係生磨,送刺身好好味。
麵豉湯

吸物係麵豉湯, 有兩舊豆腐同好多昆布,熱度同咸度適中。值得一提係個湯碗超靚。
麵豉湯

可以揀咖啡或者焦糖燉蛋芝士蛋糕。雖然已經好飽,我呢個甜魔梗係揀甜品啦!原本仲以為係焦糖燉蛋味既芝士蛋糕,點知原來係凍芝士蛋糕上面將個頂燒到熱熱地變焦糖面,下面芝士好軟滑濃厚,底層仲有厚厚既餅底,加添口感。呢個跟餐甜品好唔普通,明顯餐廳誠意十足。
焦糖燉蛋芝士蛋糕

服務態度極好,服務員會主動介紹食物,加添熱玄米茶及時,照顧周到。座位舒適,略嫌冷氣太凍,可能我著得太單薄。整體而言,今餐所有刺身質素都極高,唔怪得定價唔低,偶然食一餐荷包唔太傷,個人都開心d。無論味覺,視覺同感覺都大大滿足,好正既一餐高級日式料理。
2021-03-08
拖羅
帶子, 螢光魷魚, 三文魚籽
赤身
蟹肉,海膽
焦糖燉蛋芝士蛋糕
2021-03-01 186 瀏覽
。邊個話 一定要堂食先試到omakase?依家外賣自取都有得食丫😋😍,第一次試左哩間「豐」壽司🍣,係由日本高級廚師發板,平時堂食要成$800以上一位,所有海鮮都由日本空運,非常新鮮💕。壽司9貫 小編特別鐘意食赤貝,非常爽脆👍🏻味道清甜鮮美👍🏻,仲有帶子,大大粒,好肥美呀,一試難忘😭😭,口感嫩滑👍🏻 ,口内充滿油香😋😋啖啖都係充滿享受🥰。仲試左佢地既鰻魚飯,用上特A級北海道七星米炮製壽司飯,粒粒分別剔透,軟糯甜香,鰻魚份量好多,碳香味十足👏🏻,而且好肥美。。

邊個話 一定要堂食先試到omakase?
依家外賣自取都有得食丫😋😍,第一次試左哩間
「豐」壽司🍣,係由日本高級廚師發板,
平時堂食要成$800以上一位,所有海鮮都由日本
空運,非常新鮮💕

壽司9貫 小編特別鐘意食赤貝,非常爽脆👍🏻
味道清甜鮮美👍🏻,仲有帶子,大大粒,好肥美呀,
一試難忘😭😭,口感嫩滑👍🏻 ,口内充滿油香😋😋
啖啖都係充滿享受🥰

仲試左佢地既鰻魚飯,用上特A級北海道七星米
炮製壽司飯,粒粒分別剔透,軟糯甜香,
鰻魚份量好多,碳香味十足👏🏻,而且好肥美。

2021-02-25
  • 赤貝壽司
  • 北海道帶子
2021-02-24 1005 瀏覽
前排有啲事煩惱緊,壓力好大,於是前日朋友就同我去食餐好嘅,又去食日本菜。我就揀左一個餐,叫做穗·日替定食。🍱穗·日替定食 $450呢款定食有六款刺身、一份銀鱈魚西京燒、前菜、茶碗蒸、味增湯、咖啡/甜品、白飯,都幾多野食。🦆前菜前菜係慢煮鴨胸,入面卷住洋蔥絲同埋紅蘿蔔絲,上面就鋪咗少少脆片,我覺得呢個前菜好食。🥚茶碗蒸好滑,同埋幾特別嘅係呢個茶碗蒸入面有魚食,唔錯。🍣刺身師傅叫我要順序食啲刺身,六款刺身按順序係鱆紅魚、拖羅、帶子、真鯛、魷魚同埋海膽。師傅話啲魚係每日新鮮運過黎嘅,所以呢啲刺身食落都好新鮮。我最鍾意嘅都係帶子,大大粒,超級鮮甜,正啊。🐟銀鱈魚西京燒燒得好好食,甜甜地,肉質鮮嫩得黎又有彈性,正,配白飯一流。🍚白飯一粒粒珍珠米,用白神山地之水煮出黎,好食。🥣味增湯味道適中,唔會過鹹,有啲昆布同豆腐同埋蔥喺入面可以食下。🍨咖啡雪糕食緊嗰陣都係咁聽到師傅問其他人要咖啡定係雪糕,每次啲人答完要雪糕之後,師傅都會話:「ok咖啡雪糕。」嗰陣仲心諗點解呢個師傅咁風趣。到我哋食完野之後,師傅都問我地要咖啡定雪糕,我哋都係話要雪糕,然後師傅又係話咖啡雪糕。原來,是日嘅雪糕口味係咖啡味,都幾好食

🍱穗·日替定食 $450

🦆前菜

🥚茶碗蒸
好滑,同埋幾特別嘅係呢個茶碗蒸入面有魚食,唔錯。

🍣刺身

🐟銀鱈魚西京燒
燒得好好食,甜甜地,肉質鮮嫩得黎又有彈性,正,配白飯一流。

🍚白飯
一粒粒珍珠米,用白神山地之水煮出黎,好食。

🥣味增湯
味道適中,唔會過鹹,有啲昆布同豆腐同埋蔥喺入面可以食下。

🍨咖啡雪糕
食緊嗰陣都係咁聽到師傅問其他人要咖啡定係雪糕,每次啲人答完要雪糕之後,師傅都會話:「ok咖啡雪糕。」嗰陣仲心諗點解呢個師傅咁風趣。到我哋食完野之後,師傅都問我地要咖啡定雪糕,我哋都係話要雪糕,然後師傅又係話咖啡雪糕。原來,是日嘅雪糕口味係咖啡味,都幾好食,幾creamy同埋咖啡味香濃。

呢個定食都幾多野食,有機會都可以再黎食。
2021-02-22
2021-02-22 173 瀏覽
一返返學就好崩潰,決定要化悲憤為食量。今日嚟到『豐』食日本野,距離做日本(肥)妹嘅目標又近咗一小步。我成世人都未食過Omakase,今日一於食下。豐·板長Omakase $780Chef’s recommended omakase前菜:有一份慢煮鴨胸,入面包住啲洋蔥同蘿蔔,口感豐富。另外仲有茶碗蒸,啲蛋勁滑仲有啲魚。刺身:白子、帶子、海膽同埋拖羅。帶子好鮮甜;白子好新鮮,佢地有個酸汁用嚟點啲白子,好味!。師傅話啲魚每日都新鮮運嚟㗎!壽司:立魚、五目魚、深海池魚(爽)、中拖羅加京蔥,最後仲有海膽,樣樣都好新鮮。師傅話佢地係香港第一間做熟成拖羅,熟成係處理過幾日嘅肉。肉質更結實,鹹+鮮味同啲飯好夾,層次味道更豐富。作為配菜嘅蘿蔔海葡萄都好出色,元祖柚子蘿蔔係佢地首創㗎!熟食:原來omakase都有熟食,呢個燒油金魚包好香。我見到佢地係做『白神山水』煮嘢食,好奇問師傅呢啲水有呢特別。(佢應該好奇我地點解問埋啲無聊嘢。)呢啲水鹼性多啲,啲飯會滑啲。湯係味噌湯,唔食太鹹幾好飲。另外,師傅話可以揀咖啡或者雪糕,所以我揀咗雪糕,最後係咖啡味雪糕!又甜又滑,但好凍呀!啲脷好敏感,啲牙唔敏感。朋友叫咗個

豐·板長Omakase $780
Chef’s recommended omakase

朋友叫咗個穂.日替定食,大家可以去睇下!其實佢食之前都唔知個set有咩嘢食,咁算唔算都係Omakase?
疫情反覆 正苦話初七後可以有返晚市喎但要嘟你喎 學啊芝話齋:唔好啦~Dinner想食#Omakase 邊個話唔得?尖沙咀#香港bagel 最近推出Omakase自取套餐我就試左壽司12貫🤤所有刺身日本新鮮空運到港一早係社交平台預訂去到舖頭師傅先即席手握🍣夠晒新鮮12貫幾乎有齊我最鍾意食嘅刺身大拖羅 赤身 油甘魚 鯛魚 特上活車海老 海膽🤤全部都厚切鮮美 邊個話屋企唔會食到靚壽司㗎?好想晚晚encore添啊🤤🤤🤤
疫情反覆 正苦話初七後可以有返晚市喎
但要嘟你喎 學啊芝話齋:唔好啦~
Dinner想食#Omakase 邊個話唔得?
尖沙咀#香港bagel 最近推出Omakase自取套餐

我就試左壽司12貫🤤所有刺身日本新鮮空運到港

一早係社交平台預訂
去到舖頭師傅先即席手握🍣夠晒新鮮
12貫幾乎有齊我最鍾意食嘅刺身

大拖羅 赤身 油甘魚 鯛魚 特上活車海老 海膽🤤
全部都厚切鮮美 邊個話屋企唔會食到靚壽司㗎?

好想晚晚encore添啊🤤🤤🤤
2021-02-10
10 分鐘 (堂食)
Stay Home🏠 enjoy the Omakase🍣🍣🍣 so easy❤️..邊個話係屋企🏠 就食唔到高質壽司❓仲要係#Omakase🍣🥢,尖沙咀一間主打日本高級廚師發辦既【豐 Sushi Yutaka】,平日堂食每位至少要$800 Up。所有海鮮刺身均由日本🇯🇵 新鮮空運到港,就連壽司飯都係以特A級北海道七星米炮製,粒粒剔透 軟糯甜香。.而我今次就試左 l[壽司12貫 $520]l,款款都係我喜歡:大吞拿魚腩/ 赤身/ 油甘魚/ 平目/ 鯛魚/ 特上活車海老/ 海膽/ 鮮帶子/ 鮮赤貝/ 魷魚/ 三文魚籽/ 玉子燒,全部都超級新鮮、厚切又肥美😋。..就算係外賣自取,都係師傅👨🏻‍🍳 收到Order 即席手握🍣 確保新鮮架😍。而家係就可以網上預訂喔。

邊個話係屋企🏠 就食唔到高質壽司