餐廳: 壹.01
資訊:

今日過咗嚟觀塘,諗起呢一間小店,就嚟咗呢度食台灣嘢☺️呢度嘅價錢好實惠,可以叫多幾樣,滿足幾個願望~我哋嗌咗個香蔥紫菜魯肉飯 ($60),魯肉味道適中,亦有少量肥肉,好香,加埋紫菜我覺得簡直係錦上添花😗另外叫咗佢個新出品,脆炸鮮奶卷配古早芋泥二文治 ($48),鮮奶卷非常好食,熱辣辣咁食裡面嘅鮮奶係會流心嘅,而二文治嘅外層非常之脆,裡面嘅芋泥綿滑,呢個組合相當有趣🙆🏻‍♀️食台灣嘢點少得蛋餅呢,熔岩蛋之戀 ($39)即係芝士火腿蛋餅,啲芝士湧晒出嚟,邪惡之選😆貪心嘅我哋仲叫咗四款小食,分別係蘇子青瓜手撕雞 ($25)、蜜汁台灣腸($15)、花雕雞翼 ($38)同埋魯肉汁肉燥蔬菜 ($15)~好鍾意佢呢度每樣小食都唔貴,俾我哋可以試多幾款,呢四款入面我最喜歡就係手撕雞同埋雞翼,手撕雞上面有芝麻,加上麻油香相當好食,而花雕雞翼嘅酒味都好濃🙆🏻‍♀️食咁多嘢,當然要叫返杯嘢飲啦~叫咗一杯全手作芋頭鮮奶加特濃芝士奶蓋 ($32)😆本身用一個樽裝非常企理,芝士奶蓋濃厚,佢嘅芋泥同二文治嗰啲一樣都係好滑嘅,配搭起嚟又唔會有好膩嘅感覺,反而好滿足☺️第二次嚟都冇令我失望,follow佢哋嘅IG仲可以有九折添

香蔥紫菜魯肉飯

脆炸鮮奶卷配古早芋泥二文治

熔岩蛋之戀

蘇子青瓜手撕雞
蜜汁台灣腸
花雕雞翼
魯肉汁肉燥蔬菜

全手作芋頭鮮奶加特濃芝士奶蓋

第二次嚟都冇令我失望,follow佢哋嘅IG仲可以有九折添,另外亦欣賞佢哋時不時會推出一啲新品,令客人都可以有啲新鮮感😊
2023-10-06
花雕雞翼
魯肉汁肉燥蔬菜
全手作芋頭鮮奶加特濃芝士奶蓋
2023-10-29 12 瀏覽
放工想吃甜男朋友就帶我去壹.01因為甜甜芋泥真係可以令人有幸福感㗎🥰全手工芋泥鮮奶已經夠正而家仲有得加特濃芝士奶蓋!微鹹更帶出芋泥嘅香甜而且混入奶蓋令鮮奶更rich更順滑😍今日無叫芋泥肉鬆蛋餅試下新嘅古早芋泥二文治厚厚芋泥夾喺炸得香脆嘅餅乾中間呢個食法我都係第一次兩種口感一脆一軟兩種味道一鹹一甜估唔到又幾夾比蛋餅更輕食愛芋泥嘅不容錯過!除左有芋泥二文治拼盤內仲有脆炸鮮奶卷同樣炸得通透香脆鮮奶饀好滑嫩好味!魯肉便當份量真係好驚人難以想像個特盛應該兩個人share都夠除左有魯肉,仲有唔少蔬菜料好健康台北夜市小食拼盤鹹酥雞炸得香脆花枝丸彈牙超有台灣風味!
放工想吃甜
男朋友就帶我去壹.01
因為甜甜芋泥真係可以令人有幸福感㗎🥰

全手工芋泥鮮奶已經夠正
而家仲有得加特濃芝士奶蓋!
微鹹更帶出芋泥嘅香甜

兩種味道
一鹹一甜
估唔到又幾夾
比蛋餅更輕食
愛芋泥嘅不容錯過!

除左有芋泥二文治

魯肉便當
份量真係好驚人
難以想像個特盛
應該兩個人share都夠
除左有魯肉,仲有唔少蔬菜料
好健康

鹹酥雞炸得香脆
花枝丸彈牙
超有台灣風味!
2023-10-24
觀塘一向都多美食,今次就去咗呢間人氣台灣菜餐廳--🌟壹01🌟,其實已經係二訪了,每次去無論平日定放假都咁full有時仲要等位,可能係性價比高所以吸引咗好多人黎食🤩餐廳2:30pm後仲做緊follow @1.01_ig 有9折優惠,勁扺食,食物又大份又飽肚,味道亦好台式風味._.🫔|熔岩蛋之戀|🫔呢個係芝士控最愛,拉絲芝土好吸引,仲夾雜住火腿同蛋,勁滋味·💜|脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治|💜一甜一鹹既配撘,鮮奶卷外層勁香脆,咬一啖裏面係香甜又結身既鮮奶餡。芋頭餡既二文治又係好正好,滿滿香濃既芋泥餡,外層又係炸到好香脆,推薦!·🐖|特盛辣椒大蔥魯肉便當|🐖便當有得叫少飯,係珍珠米口感,大量既蔥花香味,仲有櫻花蝦,配埋魯肉汁好惹味,少許辣好正!·🐖|香蔥紫菜魯肉飯|🐖大量既紫菜係面頭配埋魯肉汁,唔同層次既香味好正,飯仲有唔少既配料都好好食·🥥|爆珠馬蹄椰子水|🥥清甜得黎有好香濃既椰青味,唔會太甜,最愛係啲有馬蹄係入面既爆爆珠,甜甜地好爽口·🌹|八寶桂圓玫瑰茶(養血調理)|🌹熱飲,裏面好足料,大大杯._.
._.
🫔|熔岩蛋之戀|🫔
呢個係芝士控最愛,拉絲芝土好吸引,仲夾雜住火腿同蛋,勁滋味
💜|脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治|💜
🐖|特盛辣椒大蔥魯肉便當|🐖
🐖|香蔥紫菜魯肉飯|🐖
🥥|爆珠馬蹄椰子水|🥥
🌹|八寶桂圓玫瑰茶(養血調理)|🌹
熱飲,裏面好足料,大大杯
._.
2023-10-27 13 瀏覽
☺️朋友番咗嚟香港😍今次返黎同伍食台灣菜🍴🥢今次我就帶咗佢黎呢間我哋之前已經黎過嘅食台灣菜嘅小店🥣呢間小店雖然係細細間☕️但係食物質素一啲都唔馬虎💯好食又抵食👍兩個人二佰幾蚊就食到飽飽嚕🥳🥪脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治 🌈係呀😅佢個名真係叫二文治呀😂呢個脆炸鮮奶卷好出色💯皮薄薄又勁脆🔥加埋入面滑嘟嘟嘅鮮奶🥛超正✅而呢個度嘅芋泥一直都唔錯👍仍然保持水準🥳🍡台北夜市小食拼盤 🌈乜嘢台灣小食都想食呀🤤呢度有個叫台北夜市小食拼盤✅三樣小食都係我最鍾意食嘅☺️台灣腸🥓花枝丸🍡盬酥雞🐔味道就令我回味番那些年喺懇丁美好嘅時光呢✈️🌯邪惡蛋之戀 🌈呢個係必食✅真係好好食😋好多肉鬆加埋適量嘅芋泥用蛋煎餅🥞食過你就明架啦👍👍🐔特盛紫菜手撕雞便當 🌈大碗到不得了嘅特盛紫菜手撕雞便當超級正呀🔥雞絲份量真係唔少播✅芝麻油味道如香😋佢啲紫菜仲有好好送飯添🥳🧋黑糖鮮奶紅茶 🌈呢杯黑糖鮮奶紅茶揀左少冰少甜✅真係做到真少冰少甜💯味道啱曬我 🥳🥤熱雙檸冬瓜茶 🌈仍然保持水準嘅冬瓜茶💯飲到得到檸檬🍋青檸、冬瓜三個味道嘅層次✅欣賞佢可以比客人選擇甜度💯小店咁用心去做🔥真係好值得大家嘅支持🥳
☺️朋友番咗嚟香港😍今次返黎同伍食台灣菜🍴

🥪脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治

🍡台北夜市小食拼盤

🌯邪惡蛋之戀

🐔特盛紫菜手撕雞便當

🧋黑糖鮮奶紅茶

🥤熱雙檸冬瓜茶

.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 𝘼𝙛𝙛𝙤𝙧𝙙𝙖𝙗𝙡𝙚 𝙏𝙖𝙞𝙬𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝘿𝙚𝙡𝙞𝙜𝙝𝙩𝙨 @ 🌟 壹·01《👽食神大媽食台灣菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:台北夜市小食拼盤 HKD 39脆炸鮮奶卷 拼 古早芋泥二文治 HKD 48拉絲芝士火腿蛋餅HKD 39牛肉汁煮風琴豆腐 HKD 12特盛紫菜魯肉便當 HKD 80珍珠奶茶 HKD 32爆珠馬蹄椰子水 HKD 28.👽 朋友仔喺區內返工,絕對老馬識途,帶大媽一齊嚟到呢間台式餐廳食飯。唔好睇佢店仔細細,生意好好㗎,同埋好有禮貌,餐牌亦都有好多選擇,價錢仲要好抵添!下晝14:30之後會有九折,抵上加抵!.🫔 首先叫左餐牌上推介嘅「脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文治」,原來係雙拼。「脆炸鮮奶卷」外脆內滑,每一啖都充滿濃郁嘅鮮奶。「古早芋泥二文治」上下夾住自家製新鮮芋頭蓉,所以係二文唔係三文,有創意 😆.🐔 食台灣嘢,冇辦法抗拒嘅就係小食,所以嗌咗呢一個「台北夜市小食拼盤」,可以一次過滿足晒三個願望,包括:台灣腸、花枝丸、鹽酥雞。呢個價錢真係好抵食啊!台灣腸同花枝丸好彈牙好好咬口,鹽酥雞就外脆內嫩,配上啲調味,好惹味。.🧀
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
珍珠奶茶 HKD 32
爆珠馬蹄椰子水 HKD 28

脆炸鮮奶卷 拼 古早芋泥二文治

台北夜市小食拼盤

🧀 另外一樣台灣嘢食必叫嘅就一定係蛋餅,我就揀咗「拉絲芝士火腿蛋餅」,裏面有熔岩蛋之戀、拉絲芝士加埋火腿!每一件都有濃郁嘅蛋香,加上拉絲芝士同火腿,蛋餅香脆軟,多層次嘅口感令人回味無窮!

拉絲芝士火腿蛋餅

🍢 仲有一款「牛肉汁煮風琴豆腐」,簡直係超值!呢個價錢竟然有咁大串,仲要好好咬口,配埋牛肉汁好索汁。

牛肉汁煮風琴豆腐

🧆 食台灣嘢必須食滷肉飯,所以就再加多一個「特盛紫菜魯肉便當」兩份分。紫菜就真係好多,材料都算多嘅,不過略嫌滷肉同醬汁唔夠多,不夠都過得去嘅。

特盛紫菜魯肉便當

🧋 喺呢度叫任何主食可以優惠價加飲品,所以叫左「黑糖珍珠奶茶」。珍珠好好咬口,奶茶味濃。
🥥 另外叫左杯「爆珠馬蹄椰子水」真係超級清涼解渴!椰子水嘅清新口感好夾其他台式小食,加上爆珠馬蹄超級爽脆爆開嘅口感,正爆!

珍珠奶茶 & 爆珠馬蹄椰子水

😌 呢個價錢食台灣耶真係幾抵食,份量又足,同埋最緊要係有禮貌,所以值得支持呀,有機會可以黎試下呢!

📍 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
牛肉汁煮風琴豆腐
珍珠奶茶 & 爆珠馬蹄椰子水
  • 珍珠奶茶
2023-10-24 28 瀏覽
今次試d上次無食過嘅野 依然樣樣都好好食🥰好中意佢d小食有細份size 咁就可以嗌多幾款試😋✨花雕雞翼 $28✨酥炸花枝丸 $15✨蘇子青瓜手撕雞 $25✨拉絲芝士火腿蛋餅 $39✨脆炸鮮奶卷 拼 古早芋泥二文治 $48✨風琴豆腐牛肉飯 $55✨黑糖鮮奶(+仙草) $28✨芝士奶蓋芋泥牛奶 $32花雕雞翼幾入味 花枝丸彈牙 手撕雞份量都多😗蛋餅有驚喜 即使影耐左相 入面仲係好熱又拉芝😍鮮奶卷同芋泥二文治外脆香口 食落唔膩😉細細舊作為甜品幾好 芋泥二文治仲食到d芋頭粒😆上次已經試過芋泥牛奶 今次有得加芝士奶蓋雙重邪惡😎唯一美中不足係牛肉飯嘅牛肉小乾🤏🏻但份量好夠😉2半後直到夜晚都有9折 (上面嘅價錢係未折)折後兩個人晚餐嗌左咁多野勁飽都唔洗$250好平😱
今次試d上次無食過嘅野 依然樣樣都好好食🥰

鮮奶卷同芋泥二文治外脆香口 食落唔膩😉
細細舊作為甜品幾好 芋泥二文治仲食到d芋頭粒😆
上次已經試過芋泥牛奶 今次有得加芝士奶蓋雙重邪惡😎
唯一美中不足係牛肉飯嘅牛肉小乾🤏🏻但份量好夠😉
2半後直到夜晚都有9折 (上面嘅價錢係未折)
折後兩個人晚餐嗌左咁多野勁飽都唔洗$250好平😱
之前已經到訪過呢一間台灣菜,皆因佢真係好平好抵,而且2:30後仲會再九折,所以月尾過嚟到訪幫荷包增肥一下🤑 留意到佢哋最近仲推出咗新嘅芋泥餐點~芋泥控一定要試😆第一個新出餐點就係脆炸鮮奶卷.古早芋泥二文治 ($48) 兩個甜度都唔會好高,古早芋泥二文治外面係餅,中間再夾住厚厚嘅芋泥,炸完之後都幾香口,芋泥嘅甜度好自然💜 鮮奶卷都唔會好Heavy,咬落去仲有流心效果🤍另一份想介紹嘅就係佢哋芋泥鮮奶 ($24/中) ,上次飲芋泥鮮奶已經覺得佢哋嘅鮮奶好抵飲,最近仲可以+$8轉特濃芝士奶蓋,入邊真係勁多芋泥,飲嚟飲去都仲有🤣加埋芝士奶蓋真係邪惡到爆燈🤪另外,呢度嘅蛋餅都係必食,今次嗌咗一份拉絲芝士火腿蛋餅($39)一上枱仲係熱辣辣嘅時候真係做到拉芝嘅效果,蛋皮煎到外面脆身,基本上呢個配搭都唔會出錯🤤除咗小食,呢度嘅正餐其實性價比都好高,辣椒大蔥手撕雞飯 ($55) 雞肉本身都幾嫩滑,而且用咗芝麻調味,加埋青瓜,旁邊仲有櫻花蝦同辣嘅大蔥,唔夠味可以再落😛蜜汁排骨便當 ($65)呢個價錢真心冇諗過可以好似佢哋咁大份,排骨亦都唔會好乾,而且豬扒都幾入味,配菜仲有魯肉、鵪鶉蛋、台灣香腸、兩款酸菜同埋

鮮奶卷都唔會好Heavy,咬落去仲有流心效果🤍

蜜汁排骨便當 ($65)呢個價錢真心冇諗過可以好似佢哋咁大份,排骨亦都唔會好乾,而且豬扒都幾入味,配菜仲有魯肉、鵪鶉蛋、台灣香腸、兩款酸菜同埋西蘭花等,真心好豐富💕

總括嚟講,以9折優惠呢個價錢,真心覺得性價比好高,而且欣賞佢哋會推陳出新,研究新嘅餐點,如果月尾唔夠錢嘅話都可以到訪一戰🙇🏻‍♀️
  • 脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文治
  • 拉絲芝士火腿蛋餅
觀塘真係隱藏著好多美食呢間主打台灣菜式除咗選擇多.價錢仲好親民我地叫到成枱都係,埋單先係二百多2:30pm後 竟然仲有9折難怪成日都爆場.咁多食客回頭✨炸鮮奶 + 古早二文治 好少台式餐廳有呢兩款小食二文治好正.裡面夾著厚厚嘅芋泥必食❗️必食❗️✨壹.01 芒果魯肉飯 芒果配魯肉.味道幻想唔到?估唔到可以咁夾輕輕拌勻.每粒米飯都沾上醬汁唔會太鹹.比例恰好✨拉絲芝士火腿蛋餅 呢個真係要趁熱食半溶芝士充滿拉絲感加埋面層醬料.都唔會掩蓋陣陣蛋香✨台北夜市小食拼盤 一次過享受三款口味嘅小食花枝丸同鹽酥雞炸得夠乾身.唔油膩台灣腸添加蜂蜜.又香又甜✨秘製厚切排骨 大大件好有份量炸得香脆.裡面肉汁仲好Juicy✨風琴豆腐 大大片風琴豆腐吸盡湯汁精華好惹味✨芝士奶蓋芋泥鮮奶 揀咗呢款全手工製作綿滑嘅芋泥.混入鮮奶同芝士奶蓋之中帶出香滑口感.唔會太甜份量滿滿收工嚟食埋飯先返屋企確係唔錯嘅選擇

觀塘真係隱藏著好多美食
呢間主打台灣菜式
除咗選擇多.價錢仲好親民

我地叫到成枱都係,埋單先係二百多

2:30pm後 竟然仲有9折

難怪成日都爆場.咁多食客回頭

✨炸鮮奶 + 古早二文治
好少台式餐廳有呢兩款小食
二文治好正.裡面夾著厚厚嘅芋泥
必食❗️必食❗️

✨壹.01 芒果魯肉飯
芒果配魯肉.味道幻想唔到?
估唔到可以咁夾

收工嚟食埋飯先返屋企
確係唔錯嘅選擇
2023-10-21
2023-10-21 20 瀏覽
壹.01食過幾次,黎開觀塘都會幫襯,尤其呢到嘅芒果魯肉飯令人一試難忘,唔係咁多地方有得食,每次必叫😛2:30pm後外賣更有9折😛🌟芒果魯肉飯 $58每次必點嘅魯肉飯,鮮甜嘅芒果配上咸香惹味嘅魯肉,仲有咸菜、蔥花等配搭,口感好豐富,原來芒果可以咁食法☺️☺️😋超讚👍🏻🌟風琴豆腐牛肉飯 $55牛肉份量夠多,風琴豆腐嘅口感好特別,似豆腐卜,吸晒醬汁,愈食愈滋味😋😋🌟蜜汁紫菜排骨飯 $60排骨超大塊,餸同飯基本上一比一咁濟😂,排骨炸得幾香脆,紫菜嘅咸香味撈飯食真係一流🤤🌟拉絲芝士火腿蛋餅 $39呢款蛋餅真係超好食🤤蛋餅唔會太乾身,仲有勁多芝士同火腿,味道超香濃,鐘意食芝士嘅必點!🌟鹽酥雞球 $16 單份鹽酥雞球份量都幾多,雞球炸到脆卜卜🌟手作芋頭鮮奶 $24呢杯鮮奶唔會加冰,成樽都係鮮奶,真材實料,芋泥甜度適中,入口香滑

🌟芒果魯肉飯 $58

🌟風琴豆腐牛肉飯 $55

🌟蜜汁紫菜排骨飯 $60

🌟拉絲芝士火腿蛋餅 $39

🌟鹽酥雞球 $16
單份鹽酥雞球份量都幾多,雞球炸到脆卜卜

🌟手作芋頭鮮奶 $24
  • 芒果魯肉飯
  • 熔岩蛋之戀
  • 全手作芋頭鮮奶
  • 牛肉汁煮風琴豆腐
如題,再介紹一間觀塘工廈區嘅台式餐廳先😆 前幾日約咗捐血良伴例行「公事」,再加食個食靚癲,佢話上次去旅行有少少遺憾冇食過滷肉飯,我就即刻諗起壹.01 ✨原來對上一次幫襯已經係一年前嘅事~ 感恩佢哋喺咁多競爭之下,屹立不倒,同埋好有心咁研發新品☺️👍🏼➿ 脆炸鮮奶卷.古早芋泥二文治 ($48)新品之一🌟 我同朋友都超鍾意炸鮮奶,所以叫咗😍 呢度嘅鮮奶卷新鮮即炸,外脆內流心,牛奶饀甜度適中🥛💕 而芋泥二文治幾得意,夾心餅咁嘅構造,食落去係啖啖芋泥😋 芋泥餡混入細細嘅芋泥粒,口感都唔錯~➿ 牛肉汁煮風琴豆腐 ($20/ 2)呢個牛肉汁嘅味道,不禁令我哋諗起勁多年前食過嘅X野家牛肉飯嘅汁(以前一定會再額外加多兜牛肉汁,有冇人都係咁🤣) 風琴豆腐索哂汁,勁入味🤤➿ 蘇子青瓜手撕雞 (單份: $25)鍾意呢度嘅小食可以揀份量,呢個細份嘅手撕雞都好夠兩個人食,青瓜絲切得好幼細🥒雞絲嘅份量又多,口感都幾嫩,調味亦都啱啱好~➿ 熔岩蛋之戀 (推廣價: $39)每次叫蛋餅都好驚會好濟➡️食唔晒,但係呢度嘅蛋餅餅皮好薄,又煎得脆脆的,所以兩個人都KO到😜 芝士嘅份量🧀睇圖就一目了然,拉絲到呢~➿ 香蔥紫菜魯肉

➿ 脆炸鮮奶卷.古早芋泥二文治 ($48)

➿ 牛肉汁煮風琴豆腐 ($20/ 2)

➿ 蘇子青瓜手撕雞 (單份: $25)

➿ 熔岩蛋之戀 (推廣價: $39)

➿ 香蔥紫菜魯肉飯 ($60)
呢度嘅嘢真係好好好足料,喺呢個飯更加反映到🤣 就咁睇個名,以為紫菜係配角嘅時候,越食就越發現,紫菜is everywhere😆 唔係就咁放喺望得到嘅表面,而係白飯上面都仲有一層,所以係啖啖紫菜嘅!

➿ 全手作芋頭鮮奶 *+ 特濃芝士奶蓋 (M: $24)
幾鍾意呢度嘅芋泥系列(點解emoji冇芋頭架🙈) 真係食到,飲到個種手工感~ 今次加埋芝士奶蓋,多一份邪惡👿,都多一種鹹香嘅味道,層次再豐富一點點~

➿ 爆珠馬蹄椰子水 (限定: $28)
係新出嘅嘢飲🧉 好清新好清新好清新😌 啲爆珠好有驚喜,口感似寒夫,咬到中間會發現有粒細細嘅馬蹄粒,第一次食覺得好神奇啊~

朋友都大讚呢度嘅食物質素ok,又抵食,佢話遲啲會喺同一棟大廈學完瑜伽過嚟再幫襯💛
🦥
2023-10-19 32 瀏覽
🥡 🥢🍱豐盛台灣便當▫️以下為外賣自取9折後價☑️蘇子手撕雞(單份)-$23呢個抵食,手撕雞好滑,而且份量一啲都唔少,仲有好多爽口青瓜絲,口感味道都唔錯。🆗魯肉汁蔬菜 -$14蔬菜有幾款,包括西蘭花、椰菜同埋紅蘿蔔絲,魯肉汁因為就咁淋係面,所以唔入味,蔬菜似係白烚,一般。☑️特盛薑蔥酥炸排骨便當 -$68薑蓉同蔥嘅數量好多,配料亦都好多,有兩片台灣腸、兩隻鵪鶉蛋、西蘭花、椰菜、雪菜等,啖啖口感味道都好豐富。排骨都吾錯,炸粉吾算好厚,大塊得黎都鬆化。🆗拉絲芝士火腿蛋餅-$44蛋餅都大份,已切成6件,方便進食。上面有千島醬,有薄薄嘅蛋皮同火腿,另有大量芝士,味道是不錯的。但入面包左舊成舊粉團嘅野吾知咩黎,會好飽。☑️爆珠馬蹄椰子水(中)-$25呢杯幾特別,夠凍但入面冇冰吾會變淡,爆珠係竹蔗茅根嘅味道,好得意,再配埋椰子水,感覺好下火🤣

🥡 🥢🍱

☑️特盛薑蔥酥炸排骨便當 -$68
特盛薑蔥酥炸排骨便當

🆗拉絲芝士火腿蛋餅-$44

☑️爆珠馬蹄椰子水(中)-$25
爆珠馬蹄椰子水(中)

2023-10-18
外賣自取
蘇子手撕雞
特盛薑蔥酥炸排骨便當
爆珠馬蹄椰子水(中)
2023-10-18 17 瀏覽
熔岩蛋之戀🧀嘩嘩嘩🤩拉絲,真係唔係講笑,火腿加芝士🧀️正到暈。壹.01芒果魯肉飯🥭魯肉飯就食得多喇,加左芒果何其的夾,清新又好味🤤蜜汁紫菜排骨飯🍖大大大塊排骨,完全唔乾身炸完脆卜卜好多肉汁,紫菜撈飯係正嘅👍🏻台北夜市小食拼盤🥡台灣腸、花枝丸、鹽酥雞,台灣夜市都係必食架啦⋯⋯佢地整得好香口.正正正。黑糖珍珠鮮奶🧋黑糖味好濃鮮奶味好香,珍珠又好煙韌,好好飲。雙檸冬瓜茶🥤消暑解渴,加左檸檬仲爽呀⋯
熔岩蛋之戀🧀
嘩嘩嘩🤩拉絲,真係唔係講笑,火腿加芝士🧀️正到暈。

壹.01芒果魯肉飯🥭
魯肉飯就食得多喇,加左芒果何其的夾,清新又好味🤤

蜜汁紫菜排骨飯🍖

台北夜市小食拼盤🥡

黑糖珍珠鮮奶🧋
黑糖味好濃鮮奶味好香,珍珠又好煙韌,好好飲。

雙檸冬瓜茶🥤
消暑解渴,加左檸檬仲爽呀⋯
午餐
原來上年情人節都有嚟過!今次仲有新品添~不過今次去都排晒隊🫠脆炸鮮奶卷 • 古早芋泥二文治🥛🤤 $48用餅乾做芋泥嘅外層,呢個食法真係第一次食!好有新鮮感!酥脆得黎又唔太漏,幾好😗 炸鮮奶平時以為酒樓先有得食,估唔到呢到都有!食落唔會太膩,奶味好重🥰😍 就算凍左小小再食都一樣咁好食🫰🏻熔岩蛋之戀 (拉絲芝士火腿蛋卷) $39 🧀係我最期待嘅~果然唔失望!厚厚既芝士,好crispy嘅外層,餅如其名夠晒邪惡!🤪 小食拼盤有3款台灣美食 $39 - 鹽酥炸雞(如果多少少粉會更開心),炸花枝丸大大粒好滿足,又好夠味 😋 台灣腸更加沒得講...🍯加左蜜糖去燒簡直好似返到台灣咁!可惜得3粒🥲 相反,可能個牛肉汁風扇豆腐 - $12 有些少平平無奇🥹我諗搭配白飯既話應該唔錯~上次食完1.01嘅芒果滷肉飯 $58 有d念念不忘!!!搭配好似好怪,但撈完嚟食,好神奇咁幾夾😂仲幾清新,唔會好似普通滷肉飯咁太漏😗野飲好可惜地因為太遲黎,試唔到新嘅爆珠馬蹄椰青水🥹 唯有飲杯芋泥鮮奶🥺🥹好似我哋兩個咁大食埋單都係250蚊港紙!好滿足咁托著個肚仔返屋企~🫡P.S. 14:30之後 follow 1.01 ig仲
原來上年情人節都有嚟過!今次仲有新品添~
不過今次去都排晒隊🫠

脆炸鮮奶卷 • 古早芋泥二文治🥛🤤 $48

好似我哋兩個咁大食埋單都係250蚊港紙!
好滿足咁托著個肚仔返屋企~🫡

P.S. 14:30之後 follow 1.01 ig仲有9折優惠😍🥰

• 夜市小食(花枝丸,鹽酥雞,台灣腸)
2023-10-18 20 瀏覽
觀塘除咗塞車,仲有壹.01 😚 觀塘真係令人又愛又恨😂 因為實在人多車多,不過好食又抵食嘅小店亦都好多,好似呢間位於中海日升中心嘅台式小店咁☺️ 呢間小店之前幫襯過,覺得好食又抵食,所以今次再同朋友過嚟食tea, 質素都keep到👏 🌟壹.01 芒果魯肉飯 $58好特別嘅配搭🤩 而且勁大兜😆 不過都輕易俾我地食曬😆 可能因為加左芒果,中和左滷肉嘅油膩感,酸酸甜甜嘅魯肉飯真係好有創意👏 完全唔覺得突兀☺️🌟拉絲芝士火腿蛋餅 $49 呢度嘅蛋餅不嬲都出名好食,上次試過芋頭蛋餅好高質,今次芝士火腿蛋餅都非常唔錯😚 趁熱食芝士好拉絲👏👏 🌟古早芋泥二文治拼脆炸鮮奶卷 $48見識到咩叫二文冶😂 呢度嘅芋泥真係冇得輸,食得出係真材實料嘅芋頭整嘅😆 再加埋脆餅一齊食,非常特別之餘又好食🤤 鮮奶卷都有驚喜😍一咬落去熱辣辣嘅炸牛奶咇晒出嚟,好好味啊🤤 呢兩樣記得一定要趁熱食係最好食嘅😉 🌟花雕雞翼 $28細份嘅有三隻,初時睇賣相白雪雪以為冇乜味啦,點知食落有勁香嘅花雕酒味🤩 唔錯唔錯👏🌟手作芋頭鮮奶 (中size) $24 +$8特濃芝士奶蓋呢度嘅芋頭一定係好食嘅😎所以肯定要試吓佢嘅手作芋頭鮮奶啦😆芋香同奶

🌟壹.01 芒果魯肉飯 $58

🌟拉絲芝士火腿蛋餅 $49

🌟古早芋泥二文治拼脆炸鮮奶卷 $48

🌟花雕雞翼 $28

🌟手作芋頭鮮奶 (中size) $24 +$8特濃芝士奶蓋
呢度嘅芋頭一定係好食嘅😎所以肯定要試吓佢嘅手作芋頭鮮奶啦😆芋香同奶香好平衡,再加芝士奶蓋,又邪惡又好味🤣

🌟爆珠馬蹄椰子水 $28
呢杯好特別,椰子水好清甜,粒粒爆珠好有口感好過癮😎

呢度成日keep住有新嘢推出,唔怕食到悶😌 最緊要係食物質素keep到水準,觀塘區嘅朋友記得要去試吓☺️

2023-10-15
  • 全手作芋頭鮮奶
  • 脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文治
2023-10-17 19 瀏覽
《台式芋泥料理🍠》———————————————-#壹01 🇹🇼-呢間觀塘小店之前都有嚟過,製作超用心,而且份量十足,超級抵食,堂食全單九折~-💜 脆炸鮮奶卷古早芋泥二文治 一睇個名,仲以為打錯字,點知真係叫二文治,香脆嘅餅乾夾住綿密嘅芋泥,好有驚喜😘 而鮮奶卷亦炸得香脆,咬開有流心嘅效果🍼-💜 全手作芋頭鮮奶加特濃芝士奶蓋而芋泥飲品方面亦都好正,質地幼滑得來仲食到一啲污泥粒嘅口感,鮮奶嘅奶香十足,我哋喺上面仲加咗芝士奶蓋,帶有微微鹹香,非常好飲😋-主食方面,我嗌咗辣椒大蔥排骨飯,炸排骨啖啖肉,上面仲有啲櫻花蝦添😊 另外一個就叫咗香蔥紫菜魯肉飯,紫菜嘅份量好多,撈咗啲香蔥一齊食,相當惹味🤤-🧀 拉絲芝士火腿蛋餅蛋餅充滿台式風味,外表帶焦脆,芝士嘅拉絲效果亦好勁😍-⭐價錢參考:香蔥紫菜魯肉飯:$60辣椒大蔥排骨飯:$58脆炸鮮奶卷古早芋泥二文治:$48拉絲芝士火腿蛋餅:$39蜜汁台灣腸:$15芋頭鮮奶加特濃芝士奶蓋:$27珍珠奶茶:$25🍌 抵deal 指數:8/10💰 人均消費︰$150
《台式芋泥料理🍠》
———————————————-
#壹01 🇹🇼
💜 脆炸鮮奶卷古早芋泥二文治
💜 全手作芋頭鮮奶加特濃芝士奶蓋
🧀 拉絲芝士火腿蛋餅
蛋餅充滿台式風味,外表帶焦脆,芝士嘅拉絲效果亦好勁😍
⭐價錢參考:
香蔥紫菜魯肉飯:$60