2023-12-04
台灣就去得多,喺香港食台灣嘢就比較少。今日下午去到觀塘嘅一間台式小店,地方唔算好大,但係光猛乾淨,坐得幾舒服,啱晒lunch time 或下午茶嚟食嘢🥢或飲野🧋我哋2個人叫咗幾樣野:✅香蔥紫菜魯肉飯📝可以customize👍🏻我叫咗多紫菜少飯,份量啱啱好。魯肉堅多,唔會話慳住俾你。食完係好飽的😌✅手作芋泥肉鬆蛋餅📝新鮮製作。咬落去係超熱🔥芋頭味好濃😋肉鬆嘅味道被芋頭味蓋過了,如果可以再多啲就perfect 😏✅台北夜市拼盤(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞)📝如果幾個人嚟食驚唔夠飽,加埋呢個拼盤就啱啱好。份量唔係好多,不過一人幾粒好快就食晒😏佢哋仲有其他唔同款嘅小食,價錢都唔貴✅古早紅茶📝飲品都可以customize👍🏻呢杯走甜走冰嘅紅茶係M size,好大杯。好彩冇叫L size 😅清清地幾好飲😋✅爆珠馬碲椰子水📝D爆珠真係有馬碲味😮幾特別。M size 已經有好多粒爆珠,好抵飲🧋唔知點解冇得揀少冰,不過就揀咗少甜,有清新嘅椰青味可憐嘅鬼佬因為病咗嚟唔到,我哋就叫咗一樣野打包拎走俾佢食:✅香蔥紫菜手撕雞飯📝都係可以customize📝無骨的手撕雞,配搭好香嘅紫菜,清清地幾好👍🏻呢度本身已經唔洗
我哋2個人叫咗幾樣野:
✅香蔥紫菜魯肉飯
✅手作芋泥肉鬆蛋餅
✅台北夜市拼盤(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞)
✅古早紅茶
✅爆珠馬碲椰子水
可憐嘅鬼佬因為病咗嚟唔到,我哋就叫咗一樣野打包拎走俾佢食:
✅香蔥紫菜手撕雞飯
呢度本身已經唔洗加一,我哋2:30pm後入座仲有9折。叫咗咁多嘢,折咗之後都只係$222.3,性價比不錯👍🏻