2017-05-24 510 瀏覽
友人飯局本去同區另一名人飯堂,但我反建議去1983,因為相比較喜歡這兒 點解?  食品質素兩間都好,但論環境和服務,這兒絕對這身勝一籌 ! 位於跑馬地中心,由銅鑼灣行入來都只不過10多分鐘,又可以乘電車,又唔使同人迫,多好!這兒有傳統MENU , 亦有電子MENU 以供選擇。餐巾有自家名字闊落夠光猛 , 夠大空間很貼心還有FREEWIFI提供餐前小吃~今日係清清地既粒粒薯仔青瓜因為飲了茶葉茶會瞓唔著,所以在大多數酒樓食肆我都只能喝熱水,但這兒就滿足了我,有淨菊花提供。菊花清肝又明目又唔會瞓唔著前菜: 涼拌海參絲(HK$88)是日燉湯 : 好清甜既螺頭湯 (遂碗計, 但唔記幾錢)前菜: 脆香牛油白飯魚 (HK$88) 炸粉透薄,外脆內軟 !做節梗係要食豪少少,一口鮑  唔記得幾錢  鮑魚炆得夠淋又入味,下層是炸豆腐再拌以小棠菜同食粒粒冬瓜弄成葡萄球再淋埋個蛋白蟹肉,清清地之選 !甜品: 桂花燉雪梨,滋潤一下我最期待既甜品 ~ 1983名物無食這個炸煎堆等於無嚟過1983 (我話嘅)流沙。。。。

這兒有傳統MENU , 亦有電子MENU 以供選擇。

餐巾有自家名字

闊落夠光猛 , 夠大空間

很貼心還有FREEWIFI提供

餐前小吃~今日係清清地既粒粒薯仔青瓜

涼伴海參絲

前菜: 涼拌海參絲(HK$88)

是日燉湯 : 好清甜既螺頭湯 (遂碗計, 但唔記幾錢)

脆香牛油白飯魚

前菜: 脆香牛油白飯魚 (HK$88)
炸粉透薄,外脆內軟 !

做節梗係要食豪少少,一口鮑
唔記得幾錢

鮑魚炆得夠淋又入味,下層是炸豆腐再拌以小棠菜同食

粒粒冬瓜弄成葡萄球再淋埋個蛋白蟹肉,清清地之選 !

甜品: 桂花燉雪梨,滋潤一下

我最期待既甜品 ~ 1983名物

無食這個炸煎堆等於無嚟過1983
(我話嘅)

流沙。。。。

題外話/補充資料: 在OPENRICE預訂仲有9折添 !
2016-12-14
涼伴海參絲
脆香牛油白飯魚
  • 是日精選燉湯
  • 流沙炸湯丸
2017-04-17 774 瀏覽
環境清靜,食物精緻,跑馬地確實少涉足,感覺好似有啲與世隔絕,在腦海不難只想起名人常到訪既Amigo而已。確實要說食物絕不是有什麼驚喜之作,賣相係有自己風格既,咖啡薰蛋不太有咖啡味,脆鱔不錯,很香口;出色熱辣辣四喜烤夫;黃金蝦球屬一般貨色;鮑魚豆腐無得輸;最為焦點莫過於樟茶鴨,有蝦膠在內,絕對是驚喜之作。
2016-11-07 3314 瀏覽
Located in the upscale neighborhood of Happy Valley, Hong Kong Cuisine is situated above a grocery store, and appears not upscale at all, until you walk up the stairs and enter a very elegant room. With white table clothes, subdued lighting, the room is just lovely.We were welcomed with "open arms" and instructed how to use the tablet menu which has pictures and descriptions of what the kitchen is offering.  Everything looked and sounded delicious.  We ordered for our appetizer "deep fried prawn

We were welcomed with "open arms" and instructed how to use the tablet menu which has pictures and descriptions of what the kitchen is offering.  Everything looked and sounded delicious.  We ordered for our appetizer "deep fried prawns wrapped in golden bread thread" which was an absolutely gorgeous dish with a delicate flavor.  Next we devoured the "crispy golden boat with fried sole fillet in black bean sauce." Wow and wow! As sides we stuffed ourselves with "stir fried green beans with minced pork," and "Dan Dan noodles in a pungent peanut sauce."

Everything was fantastic and we finished off with some dessert.  Service was professional and caring.  The bill came to around 950 Hong Kong Dollars.
Hong Kong Cuisine is our best meal so far on this eatathon holiday in Hong Kong.
2016-11-07
食物多款式及用平板下單, 有圖想點就點, 非常方便!款式多, 價錢合理, 服務好!咖啡糖心蛋 - 煙燻味濃, 加點點淮鹽, 味道好好;芝心蘿蔔絲卷 - 挺特別, 與蘿蔔絲也很搭配;紅油炒手 - 點點麻辣, 味道不錯; 芋頭南瓜酥 -  不太甜, 芋頭與南瓜味道很夾, 吃後也不覺滯;擔擔麵 - 味道香帶麻辣, 麵條有嚼勁, 適合喜歡麻辣香的朋友;合桃露 - 很香很滑!

2016-10-29
友人生日,相約到此擺大壽。上網book枱方便快捷,飯局當日會收到 電話。餐廳不大,約有20張枱。我地由7點坐到10點,連埋我地都係得6枱生意,慘。先黎咖啡溏心燻蛋。吃過很多間餐廳的燻蛋,都是沒煙燻味的,所以這家讓我很驚喜!咖啡味不濃,不愛咖啡的人都可以食呀。蛋黃味道濃郁,溏心效果出色!唔點淮鹽都夠晒味。食半隻唔夠喉呀,未埋單已經想encore 了!很多蝦菜式都好吸引,我們點了芝士蝦球伊面,大蝦非常爽脆!好正!芝士伊面比一般中式酒樓出色,芝味濃郁。 好想再黎試其他蝦類菜式!牛肝菌汁牛柳是全晚最差的一道菜,牛柳很「un」,而且吃不到牛肝菌味。出名既京果陳醋咕嚕肉醬汁濃郁,咕嚕肉外層裡面半肥瘦,必點!蟹肉芙蓉燴明珠健康清淡,食完上面濃味既菜式,再食這個感覺很清新。銀湖西施我比喜歡蒸蛋白的部分,很滑溜。上面是蝦肉炒蛋白。薑蔥cha 燒撈粗面,這道菜的精髓是薑蔥,但偏偏薑蔥很少,我很失望。紫薯金沙球即叫即炸,紫薯味不突出,我大愛肥死人既金沙!綠茶芒果糯米糍,外皮冇綠茶味,亦不夠煙un,芒果夠甜。六個人埋單14xx。再試依度既點心呀
友人生日,相約到此擺大壽。

上網book枱方便快捷,飯局當日會收到 電話。

出名既京果陳醋咕嚕肉醬汁濃郁,咕嚕肉外層裡面半肥瘦,必點!
銀湖西施我比喜歡蒸蛋白的部分,很滑溜。上面是蝦肉炒蛋白。
紫薯金沙球即叫即炸,紫薯味不突出,我大愛肥死人既金沙!
綠茶芒果糯米糍,外皮冇綠茶味,亦不夠煙un,芒果夠甜。

六個人埋單14xx。

再試依度既點心呀
2016-09-29
生日
  • 咖啡溏心燻蛋
2016-09-08 4439 瀏覽
今天,與小a於銅鑼灣閒逛至黃昏,又是我們開始覓食的時光,小a 提議吃中菜,即時想起位於跑馬地的壹玖捌叄,賣的是中式香港菜,單是這個排頭已相當吸引。
店家位於二樓,我們沿著樓梯,拾級而上,牆上的秀麗字畫,一隅的盆景擺設,没有瑰麗的裝潢,換來的是一室的淡雅氛圍。
坐下來,以平板電腦點餐,製作細緻的介面,圖文並茂的菜單,讓我們可以清晰地選擇自己愛吃的。
我們點了二人套餐,前菜、燉湯、小菜及甜品,樣樣有齊,實在是不二之選。
先來前菜蜜餞义燒,蜜味香甜,肉質鬆軟,肥廋適中。
香蔥油海蜇花,香蔥混著濃厚的麻油香,配著晶瑩剔透,非常爽口的海蜇,一流的口感。兩道前菜的味道及口感,亦配搭得十分協調。
牛蒡燉豬展湯,湯底色澤清徹,湯面沒有半點油脂,入口肉香之中滲著淡淡牛蒡的清香,味道相當清甜,豬展雖然經過長時間的燉煮,但口感依然嫩滑,全部吃過清光。
黑蒜白肉蒸龍躉球,對比色彩,造型精美,火侯拿捏精準,龍躉爽滑豐腴,鮮味十足,托底的豆腐,亦飽吸魚肉的精華,蘸滿醬油,口感滑溜之中帶著實在的魚鮮,面層綴上的一片黑蒜,點睛之餘,亦帶著一點提味的健康滋味。
京果陳醋咕嚕肉,外皮炸得酥脆,內裡肉質鬆軟,蘊含淡淡的陳醋

先來前菜蜜餞义燒,蜜味香甜,肉質鬆軟,肥廋適中。

京果陳醋咕嚕肉,外皮炸得酥脆,內裡肉質鬆軟,蘊含淡淡的陳醋酸香,結合著乾果併奏而成的甜蜜滋味。

一口鮑魚豆腐,入口甘甜軟滑,帶著一點煙韌的口感,豐盈的芡汁,味道和諧地與鮑魚融合,這回配著的是金黃炸荳腐,搭著鮑魚芡汁,當然鮮味滿點。

接著來個清淡的瑤柱蛋白炒飯,小鍋上桌,炒飯粒粒分明,帶著一抹油潤的光澤,簡單的混著蛋白及菜粒,每口就是滲著瑤柱的鮮美。

剛好的飽足感,就是甜品上桌的時候,桂花椰汁馬荳糕和朱古力糕,淡香輕盈的的桂花糕,配著椰汁馬荳糕,多添了一份溫婉的香甜,而朱古力糕味道香濃,口感綿密細緻。

這裡選用上乘的食材,泡製出道道心思隹餚,加上店員杉杉有禮的細心款待,吃中菜又多一個好選擇。呷著熱茶之時,淡淡的回甘,深深的回味。
2016-08-26
2016-06-13 5454 瀏覽
在母親節的前後曾與契媽來一次飯聚, 選址依舊是她喜愛的跑馬地壹玖捌叁。在正門處依然有告示告訴客人是可以往左邊「雅怡閣」乘搭升降機上餐廳用膳。但我們選擇拾級而上, 讓資源留給有需要的客人。  看回兩年前我為壹玖捌叁寫的食評及圖片, 發現壹玖捌叁在這兩年間已贏得到多個獎項。被侍應生安排了座位, 附近的檯也有越來越多的客人進駐。餐牌依舊有兩款, 單點的餸菜存在平板電腦, 餐簿藏的就是套餐。茶錢每位收$16, 然而我們選擇了喝菊花茶,我第一時間把茶壺蓋打開, 真好!  仍然採用茶包的泡茶方式, 還是老句子「成本上升不過品質、茶味、衛生會得到保證」。  倒出來有著金黃顏色的菊花茶, 聞出有淡淡花香, 喝過後有種沁人心脾的感覺。經過商議, 而且尊重契媽的食物興趣, 我們選擇了「母親節2人套餐C」$698今次的開胃菜是既甜又脆的 油泡魚苗。我們邊吃著邊細訴各自生活趣事, 等...等等, 終於盼到頭盤來。香蔥油海蜇花.老式烤麩海蜇花是水母體內的一部份, 經過特別處理後入口香脆煙韌, 混合了調味用的香蔥油, 更能吃出裹著濃郁香氣的香蔥油海蜇花;烤麩已煮得腍透, 把帶甜的醬汁完全地吸收著, 吃著是鬆軟中有
但我們選擇拾級而上, 讓資源留給有需要的客人。
侍應生安排了座位, 附近的檯也有越來越多的客人進駐。
茶錢每位收$16, 然而我們選擇了喝菊花茶,
今次的開胃菜是既甜又脆的 油泡魚苗
香蔥油海蜇花.老式烤麩
烤麩已煮得腍透, 把帶甜的醬汁完全地吸收著, 吃著是鬆軟中有彈性, 伴吃的還有雲耳及厚肉菇片。
金蟲草花螺片燉豬腱湯
一喝便知是龍與鳳, 有獨特香味的金蟲草花可補肺益腎, 燉湯也取了它的顏色, 豬腱與螺片交織的肉甜味道已完全滲進湯裏, 絕對非常的好喝!
古法蒸沙巴龍躉球
所謂的古法是在蒸魚時不單只落薑與蔥, 魚底墊有金菇, 魚面放有肉絲、陳皮絲、青蔥絲、黃紅椒絲, 蒸的時間亦拿捏得十分標準, 蒸完後再淋上豉油, 豉油味道肯定是與小時候在酒樓裏吃蒸魚的豉油一樣味, 鹹味中帶鮮味, 更能帶起魚肉的鮮甜。  再說, 蒸的時間是拿捏得很標準, 因為龍躉皮還很重膠質!
碧綠龍皇翡翠杯
脆口爽彈的蝦球與由翠玉瓜裁成的翡翠杯, 有炒有蒸, 再結合並由那個含蟹籽的蔬菜汁串聯而成。
薑蔥生煎雞球
以為只吃雞球便成事 ... no way!  這道菜的巧妙處是薑蔥與雞球一起由生煎至熟, 它們共同煎至焦香並互吸對方香氣, 因此我發覺在吃雞球的同時也要把薑蔥一併放進口裏吃, 感受是完全不一樣。
瑤柱蛋白炒飯
炒飯裏有菜心梗切片、蛋白、瑤柱絲及青蔥碎, 飯是粒粒分明但是有點濕。
鴛鴦糕
前面是芝麻拼芋頭、後面是桂花拼馬豆
香味濃醇的芝麻是可以很順口地與清香的芋頭配搭著;味道清新的桂花糕, 甜而不膩與甘香味美及口感豐富的馬豆糕拼在一起, 讓人一口接一口!
有沒有隱藏收費, 當然要繼續細心觀察餐牌
真的只收茶及收加一服務費。
題外話/補充資料: 味道 4 環境 4 服務 4 衛生 4 抵食 4
母親節
2016-05-31 1939 瀏覽
朋友見新開就去一齊試下,一入到個環境超靚,古色古香,環境真係好有感覺!入到去,並吾係所有既服務員都識講廣東話,因為應該係台灣既朋友,超友善☺️☺️☺️而我同朋友就揀左2個set dinner,其實得2個set揀,但有湯有小菜有主菜,我地有4個人就決定各一,再另加下啲小菜,吾夠可以再叫。題外話,佢地餐廳連碟都好靚,好想買返套😂😂😂湯係節瓜排骨湯,我本身係一個極極極討厭飲湯既人,但我飲哂!因為真係好好飲好清甜,搞到我就同朋友爭泥飲🙈🙈蜜地瓜就係比較甜既紫蕃薯,味道其實吾錯,但自己同朋友就一般 呢個係菠蘿🍍🍍上面有個炸蝦🍤再淋啲甜酸醬,味道酸酸甜甜幾開胃既😋😋跟著呢個係個服務員姐姐介紹,名吾係好記得添🤔🤔味道好爽,配一啲應該係酸酸地既梅子?!好開胃仲有好多,但可惜未能盡錄☺️☺️絕對會再試!
題外話,佢地餐廳連碟都好靚,好想買返套😂😂😂
蜜地瓜就係比較甜既紫蕃薯,味道其實吾錯,但自己同朋友就一般

仲有好多,但可惜未能盡錄☺️☺️絕對會再試!
2016-05-09
2016-05-28 3208 瀏覽
轉眼間,香港已經回歸多年了,自從回歸後,香港的轉變有目共睹,導致香港不少人仍然懷緬殖民地時代的光輝,遠的不說,就以最近某大人物造訪香港時,香港政府的擾民措施,便有不少人把昔日香港仍為英國殖民地時代時,英女皇訪港的親民照片放上網上比較,兩者自然高下立見。1983年也許不是港英時代最輝煌的一年,但80年代絕對是香港經濟騰飛發展的年代;跑馬地也許不是香港最繁榮熱鬧,最有代表性的區域,但這香港第一個馬場的所在地,卻絕對能代表英國在香港曾經留下的光輝。在跑馬地這個沒有地鐵,沒有大型商場的住宅區,入夜後人流稀疏,區中的一間名為「壹玖捌叁」的中菜館,是自己甚為喜歡的中菜館,地方雅致寧靜,店中侍應待客有禮,食物方面更是扎實有水準,而且不乏特別又好味的菜式。雖然定價較高,但跑馬地向來是富貴地,也算合理。近日的一個夜晚,與老婆仔又在這處吃了一次晚飯,菜式水準依然,讓自己十分滿意。雖然這兒有二人套餐可吃,以同樣價錢來計,食物會豐富些,價錢會抵一些,但因為這晚我倆都不太肚餓,所以決定散點。這兒的餐牌使用先進的Ipad方便客人可以一面看著精美的彩色照片點菜,一面可以閱讀菜式的有關介紹,實在十分方便。先送來一兜軟

先送來一兜軟腍的醬油花生開開客人的胃,是免費的,不會取價二、三十元一兜明搶客人的錢。
這晚的兩款是日燉湯,一款自己不太感興趣,已記不得是甚麼了,另一款則是「川芎白芷燉龍躉翅」($78/位),是自己之前曾經在此喝過的靚湯。這天喝這湯的不是我,而是老婆仔,我只是喝了一兩口,但覺水準依然,味道濃重,真材實料,潤喉舒服,確是一道貨真價實的燉湯。
實在很久沒喝過上海酸辣湯了,見這兒有一道「海皇酸辣羹」($88/位),勾起了自己的興趣,便叫來一試。這材料豐富的湯羹,酸度和辣度都足夠,雖然喝得自己有點冒汗,卻實在開胃刺激。
老婆仔最愛這兒的「京果陳醋咕嚕肉」($148),我當然義不容辭點選這菜以饗她。這兒的咕嚕肉確是水準之作,色香味俱全。陳醋香濃,醒胃好味,咕嚕肉外脆內軟,又夠熱度,明顯地經精挑細選過的豬梅頭啖啖是肉,肉味肉質俱佳,配以提子乾,彩椒,絕對是我吃過的咕嚕肉中其中之一最高水準的咕嚕肉。
另一道菜式就揀選了名字美麗的「蟹肉芙蓉燴明珠」($168)。這道以冬瓜球、蟹肉、蟹黃與蛋白為材料的菜式,味道清新可喜,既健康,又好味,我十分喜歡。
要不是這間水準甚高的中菜館位於跑馬地,離家頗遠,我真的想多點來這兒幫襯,好像這店子門口掛著的對聯中所說,「早進來晚進來早晚進來,多吃點少吃點多少吃點」呢!
  • 京果陳醋咕嚕肉
  • 蟹肉芙蓉燴明珠
  • 川芎白芷燉龍躉翅
2016-04-14 3080 瀏覽
上次跟好友試過這裡的菜色, 覺得水準甚高,而店子主打香港特色菜, 加上老闆對食物有一份講究和執著,希望以新鮮和優質食材,做出有本地特色及迎合香港人口味的地道菜式, 所以便再相約好友再下一城來試試。看見店內的裝潢典雅大方, 環境寧靜舒適,有散座之外,也有獨立貴賓房。就走進用餐的地方,侍者安排了四人座位給我們。點菜方面也非常方便,客人可以用平板電腦來看菜單資料, 圖文並茂, 非常清楚, 選中了心水菜色也可以用平板電腦落單。菜色方面, 可以散點食物外, 還有幾款二人套餐可供選擇, 其中的精選二人套餐相當吸引, 內容包括有兩款頭盤、是日精選燉湯、三款主菜、瑤柱蛋白炒飯和是日甜品, 點了這個套餐後,喝口熱茶,專心等吃。先來兩款頭盤,長形的碟上分成兩個小格,分別載有蜜餞叉燒和香蔥油海蜇花, 蜜餞叉燒味道香甜而質地鬆軟,個人而言也是喜歡的。香蔥油海蜇花看上去簡簡單單的,而蔥切得幼細再以麻油拌過的海蜇是非常爽脆,是一味討好的頭盤。再來是日精選燉湯,就是川芎百芷燉龍扣, 看看湯內的湯料有川芎百芷和幾件龍扣,已經相當足料, 濃郁的湯頭熱度十足,湯聞起來香,湯本身鮮甜美味,醇香夠火侯, 湯水已預先去了油份,
先來兩款頭盤,長形的碟上分成兩個小格,分別載有蜜餞叉燒香蔥油海蜇花, 蜜餞叉燒味道香甜而質地鬆軟,個人而言也是喜歡的。香蔥油海蜇花看上去簡簡單單的,而蔥切得幼細再以麻油拌過的海蜇是非常爽脆,是一味討好的頭盤。
再來是日精選燉湯,就是川芎百芷燉龍扣, 看看湯內的湯料有川芎百芷和幾件龍扣,已經相當足料, 濃郁的湯頭熱度十足,湯聞起來香,湯本身鮮甜美味,醇香夠火侯, 湯水已預先去了油份, 所以不太油膩, 是有水準的湯品。
主菜方面, 可以在六款之中任選三款,先奉上銀湖西施, 賣相和味道俱佳之外, 內容也十分豐富, 面層有蝦粒、帶子粒和蒸蛋白, 再淋上少許上湯, 蝦粒和帶子粒鮮味十足, 蒸蛋白也滑溜而有蛋白香, 再配合了上湯, 令味道更加豐富; 底部的蒸水蛋蒸得剛剛好熟, 所以好滑,嫩滑的水蛋加埋蝦粒和帶子粒的鮮味,整道菜色配合得非常好。
接著的有黑蒜白玉蒸龍躉球, 一件龍躉肉放在一小塊豆腐上, 面頭再鋪了黑蒜, 黑蒜本身是非常時興的健康食品,龍躉肉嫩滑鮮味,魚皮也是很精彩的部份,爽滑甘腴, 配合帶點酸味的黑蒜,更為惹味,底下的豆腐入口非常滑溜, 味道清淡, 吃完濃味的龍躉肉, 再吃一口清淡豆腐,感覺上好清新。
還有一口鮑魚豆腐,菜色看了賣相已是對辦,鮑魚雖然不算大隻, 以鮑汁扣起的鮑魚吃起來帶一定的韌勁,鮑汁也適當的增味,也不錯, 而墊底的豆腐滑溜好吃, 伴碟的西蘭花新鮮爽口, 這道主菜已是交足功課了。
到了瑤柱蛋白炒飯, 以一個精緻小砂鍋盛載, 單看外表已見米粒晶瑩飽滿,飯炒得乾身也粒粒分明,撕得幼細的瑤柱絲先蒸反炸,香味十足而且有微脆的口感, 蛋白也滑溜而有蛋香味, 炒飯好吃得來也不油膩。
最後的甜品環節, 分別有桂花椰汁馬豆糕鴛鴦黑芝麻芋頭糕, 簡簡單單的桂花椰汁馬豆糕, 軟糯而口感煙韌,帶有椰汁的甜味。而另一味鴛鴦黑芝麻芋頭糕, 正立方體的外型, 入口有濃郁的黑芝麻香味, 味道帶些微甜,吃起來唔錯。
這個二人套餐吃得令人滿意, 最主要是菜式本身都是高水準。而服務方面也同樣令人滿意,這裡的店員實在非常用心去照顧每枱客人的需要。價錢方面,不要看這裡是高級地區的店子,拿餐牌一看,原來價錢還不算是十分太貴, 算是實惠的。
2016-04-02 1926 瀏覽
假日去了跑馬地附近找中學老師飲茶,去左一間值得再次回頭​​的高級酒樓。除了因為店子的食物滿載香港人口味外,服務態度也是一流。枱上備有公筷,餐巾,濕紙巾等。甫坐下,經理便隨即問飲咩茶和遞上經醃​製的節瓜,態度十分親切。第一次​在​平板下單,顯示屏幕上一碟碟的精美點心、​​小菜的圖片已經使我垂延三尺。蜜餞素脆鱔 $68以蜜餞包裹的鱔啖啖肉,撒上芝麻粒, 脆卜卜夠曬香口,一點都不油膩,入口輕盈。一碟有十數件,價錢十分公道!特色瑤柱茶粿 $48個人偏愛咸的茶粿,這個點心賣相精細,以微豆和乾瑤柱為主要餡料。皮薄餡靚,糯米粉皮軟糯煙韌,即使放涼了也有陣陣香味。雲腿上湯腐皮卷 $39素腐皮無經油炸,好似剛剛新鮮袐製而成,入口好滑溜。而且上湯味鮮好清,面上撒上金華火腿絲在腐皮卷上更顯矜貴華實。這個是坊間少有的黑松露鵪鶉蛋燒賣$48,釀了滿滿的蝦肉和豬肉,入口渾然都是新鮮的味道。加上黑松露的點綴更顯派頭。避風塘炒軟殼蟹 $168雖然明知是熱氣之選,但邊品菊花茶- 「每位茶$16/1」,邊吃碟邊的木蓿芽倒不覺太油膩。一整碟的軟殼蟹連蟹蓋,用料十足。加入大量蔥,蒜頭和辣椒炒香這個軟殼蟹,的確十分惹味,營造出
枱上備有公筷,餐巾,濕紙巾等。
蜜餞素脆鱔 $68
特色瑤柱茶粿 $48
雲腿上湯腐皮卷 $39
這個是坊間少有的黑松露鵪鶉蛋燒賣$48,
避風塘炒軟殼蟹 $168
雖然明知是熱氣之選,但邊品菊花茶- 「每位茶$16/1」,邊吃碟邊的木蓿芽倒不覺太油膩。一整碟的軟殼蟹連蟹蓋,用料十足。加入大量蔥,蒜頭和辣椒炒香這個軟殼蟹,的確十分惹味,營造出避風塘的特有辣口味!
袐製擔擔麵 $55
先拌勻麵上的配料,入口辛辣,夾雜蝦米和花生粒真係好惹味,細味下原來還有矜貴的黑松露。麵條軟度適中,咬落都幾爽口。口味有點似北京的麻醬麵,吃得出加入了花生醬的袐製擔擔麵。
椰汁燕窩 $98
養顏之選,加入椰汁入口更香滑,仲有條條的燕窩絲,感覺奢華。
薏米薑汁芝麻湯圓 $28
一邊吃甜品,好似一邊飲緊薑茶,吃完好暖胃。
芝麻餡中的芝麻磨得好幼細,微顆的芝麻吃落真係好細滑。
服務員還一眼關七,茶壺都未放低就已經幫我們收碟、加水。難怪老師常常來這間酒樓嘆茶。
  • 蜜餞素脆鱔
  • 袐製擔擔麵
  • 薏米薑汁芝麻湯圓
2016-03-01 1910 瀏覽
其實都唔係第一次食架啦 =P雖然係有少少偏僻不過間野主要係服務好同埋食物同茶都有唔錯所以先會遠少少都返黎食 係衰在撞左新年 -3-換左新年套餐,貴少少啦要左個 猴年新春喜慶套餐B(有龍蝦食架!!)茶就要左個簡單既鐵觀音($16)茶就係即到即沖都出到味茶葉靚,味淡而香開胃小食有薯仔,紅蘿蔔同青瓜薯仔小小爽,有薯仔味,易入口紅蘿蔔軟而唔會一夾就散小食本身係小小辣雙喜臨門(老式烤麩、香蔥油海蜇花)老式烤麩軟綿綿咁,吸晒醬汁味但唔會好濃而覺得咸暖暖地幾好食,仲有幾個東菇伴住 香蔥油海蜇花有d 油,同埋可能食到海蜇個頭個部份比較硬身,有少少“索索”聲但同行食個個就無咁硬風生水起(石斛螺頭燉豬腱湯)淡淡地,可能中間中和返少少螺頭就入口仲有d 味至於豬腱應該處理過㷛完無咩油另外,個湯慢慢飲飲下都開始出味同埋豬腱吸左少少湯味飲飲下見到湯入面有金華火腿嘻哈如意(上湯焗波士頓龍蝦) 好靚,少少蒜蓉一齊煮入晒味,仲要好好肉地煮個熟度岩岩好好易可以成隻起出黎好食到蝦頭都唔放過食晒所有肉年年有餘(古法蒸沙巴龍躉球)魚上面放左炸菜同豬肉下面先係魚同金菇不過好似熟左少少唔係太滑,但魚本身靚食得出肉有少少彈牙魚個鼓油
其實都唔係第一次食架啦 =P
雖然係有少少偏僻
不過間野主要係服務好同埋食物同茶都有唔錯
所以先會遠少少都返黎食

係衰在撞左新年 -3-
換左新年套餐,貴少少啦
要左個 猴年新春喜慶套餐B(有龍蝦食架!!)
茶就要左個簡單既鐵觀音($16)
茶就係即到即沖都出到味
茶葉靚,味淡而香
開胃小食
有薯仔,紅蘿蔔同青瓜
薯仔小小爽,有薯仔味,易入口
紅蘿蔔軟而唔會一夾就散
小食本身係小小辣
雙喜臨門(老式烤麩、香蔥油海蜇花)
老式烤麩
軟綿綿咁,吸晒醬汁味
但唔會好濃而覺得咸
暖暖地幾好食,仲有幾個東菇伴住

香蔥油海蜇花
有d 油,同埋可能食到海蜇個頭個部份
比較硬身,有少少“索索”聲
但同行食個個就無咁硬
風生水起(石斛螺頭燉豬腱湯)
淡淡地,可能中間中和返少少
螺頭就入口仲有d 味
至於豬腱應該處理過
㷛完無咩油
另外,個湯慢慢飲飲下都開始出味
同埋豬腱吸左少少湯味
飲飲下見到湯入面有金華火腿
嘻哈如意(上湯焗波士頓龍蝦)
好靚,少少蒜蓉一齊煮
入晒味,仲要好好肉地
煮個熟度岩岩好
好易可以成隻起出黎
好食到蝦頭都唔放過
食晒所有肉
年年有餘(古法蒸沙巴龍躉球)
魚上面放左炸菜同豬肉
下面先係魚同金菇
不過好似熟左少少
唔係太滑,但魚本身靚
食得出肉有少少彈牙
魚個鼓油唔會好咸或者太甜
財源滾滾(京果陳醋咕嚕肉)
咕嚕肉配左少少乾提子
炸到幾鬆脆
肉都肥瘦岩岩好
汁有少少微酸係後面
五穀豐收(海皇三色米炒飯)
有少少油
不過炒飯點都要落少少油先炒到
感覺上唔係太特別
但蝦都幾彈牙
團團圓圓(薑汁薏米麻蓉湯圓)
個湯底好重薑底
仲有薏米係底
湯丸幾好口感
雖然唔係薄皮
但有少少咬口之餘
又唔會黏牙,之後就有芝麻味出黎
金銀滿屋(班蘭煎堆仔)
炸得幾好,少少脆
吸左油先羅出黎
入面有少少奶黃同班蘭
一口大細
題外話/補充資料: 感覺上好似水準控制可以改進下 同一枱兩個一樣既菜有時都有分別 同兩年前食好似退左少少步 但經理話廚房班底無轉過~~~
2016-01-29
精品粵菜 兩口子的美味 藍帶得獎1983是日和好朋友黎到跑馬地食中菜,係你食中菜之前嘅一日我同呢位朋友就去咗澳門譽龍軒摘星,泥到呢一家1983,門口擺放左藍帶得奬嘅證書,雖然冇冠冕堂皇嘅裝修,反而係深木嘅純樸感,舒適環境,枱同枱之間很有距離,座位舒適,未食飯已經充滿期望!兩個人食中菜其實有點難叫食物,有好多野想食但係亦都食唔晒咁多,幸好呢一度有幾個套餐,豐儉由人,有精選二人套餐,亦都有魚翅套餐同埋魚翅龍蝦套餐,價格由600元兩位,到1000大元兩位。因為朋友唔識次嘅關係我哋就點左精選二人套餐,最令我意想不到嘅就係呢一個套餐,真係好有水準,而且很飽很滿足!先來個前菜: 香蔥油海蜇花和蜜餞叉燒,這裏嘅精品粵菜套餐係每位上的,所以特別精緻優雅!用上上海海蜇頭配上淡淡香味嘅香蔥油,海蜇頭爽口得很,比起平時酒樓吃嘅海蜇更勝一籌!麥錢叉燒上碟時還暖,清楚看到外皮充滿蜜糖汁,叉燒內很juicy !接着嘅係是日精選燉湯: 係我最鍾意嘅蟲草花螺頭煲雞,湯水很清甜滋潤,而且油份不多,螺頭蟲草花這個配搭絕對是一流,絕對係健康補身之選!然後接着就到主菜,主菜六選三,能夠一次過是到佢哋幾個知名嘅菜式,實在太好了
精品粵菜 兩口子的美味 藍帶得獎1983
蟲草花螺頭煲雞
然後接着就到主菜,主菜六選三,能夠一次過是到佢哋幾個知名嘅菜式,實在太好了!
黑赫白玉蒸龍躉球
先點咗個黑赫白玉蒸龍躉球,用上帶點甜美嘅黑赫,配上新鮮龍躉厚切,底下就係一個嫩得很嘅蒸豆腐,帶點甜美嘅黑蒜比起平時用嘅蒜蓉更能夠襯托到龍躉肉嘅鮮甜,龍躉球十分新鮮肉很有質感,再用想豆腐托底豆腐能夠將鮮果好好吸收,不浪費!
碧綠龍王翡翠杯
再嚟一個碧綠龍王翡翠杯,
碧綠龍王翡翠杯
用上翠玉瓜做翡翠杯配上大蝦球,大蝦十分彈牙可口,點上蟹子做嘅醬汁,清清地更見真章!佢每一道餸都巧妙地運用蔬菜來吸收食物嘅鮮味,而且令到整個送菜更加有營養!
第三個主菜點了銀湖西施

用上蛋白蝦肉同埋蟹肉炒成,呢一個銀湖西施最吸引我嘅地方,就係佢嘅底用上咗燉蛋白,而蛋白同埋炒蟹肉中間就會上咗小小甜嘅蜜糖醬,巧妙地營造出湖上嘅鏡面感覺,説真這個銀湖西施絕對係今餐晚餐嘅一個大亮點!
銀湖西施
燉蛋嫩滑,配上帶點甜的清澈醬汁,以及蛋白炒蟹肉,味道十分之平衡,幾乎完美!呢個菜跟我之前日日都譽龍軒食嘅摘星菜白玉斑魚同樣出色!
略嫌有所改善嘅就係,如果佢唔用蝦肉,全部淨係用上蛋白同蟹肉,出嚟嘅感官應該會更加好!
三個主菜精緻上枱,唔好睇佢好似好細,去到呢一刻已經有八成飽啦!再嚟一個由好可愛嘅煲仔上枱嘅瑤柱蛋白炒飯。
瑤柱蛋白炒飯
瑤柱蛋白炒飯炒得乾身利落,十分之足料,每一啖都食得到瑤柱,配上爽口嘅菜粒,很好吃啊!可惜女生食嘢比較少,最後食唔晒呢一個可愛別緻嘅蛋白炒飯!
瑤柱蛋白炒飯
當然少得嘅就係飯後甜品啦!飯後甜品一式兩件.
一定要試嘅就係呢個紫薯金沙球
紫薯金沙球
煎堆碌碌金銀滿屋嘅感覺,裏面包住嘅係十分煙韌的紫薯皮,和流心的奶黃,熱辣辣,爆醬但不會太甜!大愛!
紫薯金沙球
問過經理知道原來呢一個紫薯金沙球係其中一個王牌點心, 受歡迎程度大概係每一台都會叫,再仔細問一下發現原來佢哋嘅點心都係一流功夫,即叫即做架,所以午市係特別受歡迎,而且更有推出午市嘅點心套餐能夠令到客人一次過品嘗佢哋嘅激幾種知名點心!
今次黎到呢一間1983品嚐晚餐,建議如果係兩位至三位嘅朋友,可以試吓叫佢哋嘅套餐,因為套餐真係好抵食,而且十分之精緻,以後要食中菜唔使約埋一大棚人啦!下次泥我就會食魚翅餐~

黑赫白玉蒸龍躉球
1K
2016-02-28 1358 瀏覽
餐廳位處跑馬地,雖然o係二樓樓上鋪,但地點就腳,招牌醒目,唔難覓得其縱跡。員工服務唔錯,態度友善仲會面帶笑容同你打招呼,而且樂於解答顧客既問題,相當難得,罕有地覺得加一服務費值得一比。點餐高科技地用上ipad,但點完後並唔係直接下單到中央系統,要交比侍應代為入單,似乎電子化未做到最便利顧客,可以改進。先叫左一客上素炸釀雞翼。將竹笙、雲耳、紅蘿蔔絲等餡料切粒釀入雞翼,釀得滿滿看起來感覺飽滿,而且炸得金黃賣相討好。呢道菜要將鮮雞翼拆骨、釀料、封口、油炸,工序都頗為繁複。雞翼炸得乾身,配上內裡素菜餡料,能大大減低炸雞翼既飽膩感,味道豐富又平衡。香煎千層芋絲南瓜夾芋絲糕兩邊煎香,表層稍焦,而且中間夾著南瓜蓉,很香很濃郁既芋頭及南瓜既味道諧協。平常食到既芋絲糕普遍無夾入南瓜蓉,但我更喜歡略帶濕潤既南瓜蓉既香甜。呢個點心完全不帶油膩感,好食。可惜略嫌煎得唔夠酥脆,下筷稍用力一夾,芋絲糕就容易散開兩邊。山竹牛肉球彈牙既山竹牛肉球,同馬蹄、腐竹、o急汁組成出色既配搭。雲腿上湯腐皮卷腐皮卷浸入上湯,吸收後者既精華,更能帶出腐皮香濃既豆味,柔滑既腐皮包裹著蝦膠豬肉雜菜等餡料,口感有層次,蝦膠豬肉彈牙結實,
香煎千層芋絲南瓜夾
山竹牛肉球
彈牙既山竹牛肉球,同馬蹄、腐竹、o急汁組成出色既配搭。
雲腿上湯腐皮卷
腐皮卷浸入上湯,吸收後者既精華,更能帶出腐皮香濃既豆味,柔滑既腐皮包裹著蝦膠豬肉雜菜等餡料,口感有層次,蝦膠豬肉彈牙結實,而紅蘿蔔西芹既爽脆豐富左菜式既口感,細緻品嘗會感受到雲腿上湯既雲腿香味係口內迴蕩。
咖啡溏心燻蛋
溏心蛋或者常見,但咖啡味既就比較罕有。食前加上淮鹽,煙燻香味更出彩。咖啡味唔算十分突出但絕對係道菜既star,但細味之下唔難感到咖啡既苦澀回甘輕輕掠過舌尖,玩味十足。蛋味非常濃,蛋黃火候拿捏恰當。將凝未凝、半液體狀既溏心入口醇香美味,濃稠既味道在口裡久久才散去。呢個菜比較飽滯,我地只有兩個人,如果四人同行每人食半片就剛剛好。
京果陳醋咕嚕肉
視覺上非常討喜既一個菜式,旁邊用醬汁畫成既中國就好似藝術品一樣,京果如紅莓乾、提子乾,加上陳醋煮成既咕嚕肉,口感偏軟腍,我就希望可以煮得更為脆身香口一點,但酸酸甜甜依然開胃。

在悠閒嘅中午嘆著靚茶,嘗嘗美點,只覺得世界步伐也慢了下來,有時呢啲時刻,就係生命嘅小確幸。
2016-02-16
午餐
2016-02-10 1302 瀏覽
一向鐘情粵菜, 今次東北菜令我再次食慾大振。叫左個蛋包炒飯, 蛋皮略帶甜,飯炒得徹底而且粒粒有嚼勁,吃起來就不覺得單調之餘亦是齒䶝留香。必須一提的是其中一樣配料: 洋蔥。加入蔥粒蟹籽甜叉燒一起拌炒,更是鮮甜可口,油香甘滿, 彷彿有多種頂級食材在口腔中翻騰, 口感味道都具層次。 每啖飲粒放入口中均有繃跳彈牙之㥦感, 愈𡁻愈有咬勁, 飯香隨即釋放;而蟹籽逐秈粒爆開,儼然於口腔中盛開了一場蟹宴,吊出鮮味,餘香嫣然。再黎叫左壺古月龍山, 洒色透明有少少琥珀色,澄明清徹, 入口有點辣, 回味甘甘地,味道讓人印象深刻。可謂是生津止渴且無酸味,有醇厚甘鮮的感覺。真係歎到絕!
一向鐘情粵菜, 今次東北菜令我再次食慾大振。

2016-02-09
15 分鐘 (堂食)
紀念日