2018-11-19 233 瀏覽
美人鍋(2人前) @塚田農場今次係第一次食呢間嚟自九洲宮崎既日本餐廳係日本 新加坡 印尼擁有百多間分店香港首家分店位於海港城而今次食既位於沙田新城市廣場塚田農場係致力打破男性主導聚餐酒館既文化而佢主打美人鍋 加入好多女性美顏既食物部份食物更加由農場直接購入特別係日本走地雞🐔美人鍋究竟係乜東東呢?其實意即係湯底蘊含豐富骨膠原 食完會變美人咁話🤤而且佢呢個鍋仲有其他湯底美人蕃茄鍋、美人辛辣鍋、美人三文魚莞茜鍋等等第一次食梗係食返個原汁原味既"美人鍋"先啦佢個鍋仲配有幾件新鮮雞件 彩色蔬菜同埋2條唔同口味既雞肉滑(七味粉&芝麻口味)而且會有人幫你將啲配料擺得靚靚咁放入個鍋到等你慢慢享用以呢個價錢$380 2位享用既話其實都唔錯蔬菜新鮮同雞肉都幾滑下亦有貼心地提供3種唔同既汁比你沾雞食分別有韮菜、洋蔥同麻醬佢仲可以另外加配白飯同蛋合共$25咁就一定唔怕唔夠飽啦🤪而我地仲額外叫多咗個鰻魚忌廉芝士壽司卷$98呢個反而無乜驚喜 普普通通 不過其實呢間嘢仲有其他嘢可以叫既例如冷盤有枝豆,紫菜牛油果熱盤有梳乎里玉子燒,炸粟米塔仲有飯&麵 其實都幾多選擇下次幫襯就可以一次過試晒啦🤤
美人鍋(2人前) @塚田農場

今次係第一次食呢間嚟自九洲宮崎既日本餐廳
係日本 新加坡 印尼擁有百多間分店
香港首家分店位於海港城
而今次食既位於沙田新城市廣場
塚田農場係致力打破男性主導聚餐酒館既文化
而佢主打美人鍋 加入好多女性美顏既食物
部份食物更加由農場直接購入特別係日本走地雞🐔
美人鍋究竟係乜東東呢?
其實意即係湯底蘊含豐富骨膠原 食完會變美人咁話🤤
而且佢呢個鍋仲有其他湯底
美人蕃茄鍋、美人辛辣鍋、美人三文魚莞茜鍋等等
第一次食梗係食返個原汁原味既"美人鍋"先啦
佢個鍋仲配有幾件新鮮雞件 彩色蔬菜
同埋2條唔同口味既雞肉滑(七味粉&芝麻口味)
而且會有人幫你將啲配料擺得靚靚咁放入個鍋到
等你慢慢享用
以呢個價錢$380 2位享用既話其實都唔錯
蔬菜新鮮同雞肉都幾滑下
亦有貼心地提供3種唔同既汁比你沾雞食
分別有韮菜、洋蔥同麻醬
佢仲可以另外加配白飯同蛋合共$25
咁就一定唔怕唔夠飽啦🤪
而我地仲額外叫多咗個鰻魚忌廉芝士壽司卷$98
呢個反而無乜驚喜 普普通通
不過其實呢間嘢仲有其他嘢可以叫既
例如冷盤有枝豆,紫菜牛油果
熱盤有梳乎里玉子燒,炸粟米塔
仲有飯&麵 其實都幾多選擇
下次幫襯就可以一次過試晒啦🤤
美人錋
2018-11-17
美人錋
2018-11-07 273 瀏覽
「塚田農場」係日本向全國提供新鮮美味嘅走地雞,來頭不少,今日就約咗朋友去試。壽司及生春卷碟碟精緻,賣相有如藝術品一般,靚到唔捨得食呀!個人最推介「帆立貝玉子壽司卷」,帶子新鮮,而且係厚切,口感一流!招牌係「美人鍋」,我哋當然唔會走寶。一上桌嘅時候,湯底呈凝固的啫喱狀,加熱後好快變成液體,店員先”不”啖湯俾你飲,一飲真係驚為天人!太濃郁的雞味!超鮮!👍🏻👍🏻然後店員就會幫你放配料,先放雞,再放其他彩色蔬菜、免治雞肉丸,二人份量剛剛好,如果怕唔夠飽仲可以追加烏冬、拉麵、飯等。蓳飲品都好有特色,大大舊新鮮水果毫不吝嗇,色彩繽紛,好美😍儲印花可以換到甜品一客。整體來講值得推薦,食物有水準,服務態度好,一定有下次!

飲品都好有特色,大大舊新鮮水果毫不吝嗇,色彩繽紛,好美😍

儲印花可以換到甜品一客。

整體來講值得推薦,食物有水準,服務態度好,一定有下次!
2018-10-30
早餐
2018-11-07 2326 瀏覽
久仰「塚田農場」的大名,佢位於日本九州宮崎縣,以飼養「宮崎走地雞」聞名!而家喺香港都食到,今日我去嘅係沙田新城市分店。美人套餐 $740(8折)👉🏻$592套餐相當抵食,仲有八折優惠添!包咗雞尾酒+生春卷+鍋+壽司+甜品,非常豐富。美人生春卷(共4件)三文魚牛油果美人卷x2鰻魚忌廉芝士美人卷x2「鰻魚忌廉芝士美人卷」非常特別,材料配搭有新鮮感,而且外皮帶有越式風味,推介!美人壽司(共4件)海老天婦羅脆脆卷x2帆立貝玉子壽司卷x2美人鍋湯底實在不得了,充滿骨膠原,黏稠濃郁!事關雞湯由幼雞與走地雞的雞骨熬製,經長時間烹調,雞骨已溶於湯中,非常簡單,卻能食到食物的真味!火鍋配料有彩色蔬菜、手製免治雞肉丸(七味粉、芝麻口味),配料新鮮,又多蔬菜,感覺好健康呢!追加烏冬 +$15另配三款不同的醬汁:韮菜、麻醬、芫茜,可以蘸雞肉食。美人仿雞尾酒楓(甘甜又帶酸 雜莓味仿雞尾酒)蓳(帶有香甜桂花味)甜品Raspberry & Almond Cream Tart怕酸,所以店員推薦呢款,正!除咗沙田分店,仲有尖沙咀分店,方便就腳,大家一定要去試呀!

美人套餐 $740(8折)👉🏻$592

美人生春卷(共4件)
三文魚牛油果美人卷x2
鰻魚忌廉芝士美人卷x2

美人壽司(共4件)
海老天婦羅脆脆卷x2
帆立貝玉子壽司卷x2

火鍋配料

追加烏冬 +$15

另配三款不同的醬汁:
韮菜、麻醬、芫茜,可以蘸雞肉食。

美人仿雞尾酒
楓(甘甜又帶酸 雜莓味仿雞尾酒)
蓳(帶有香甜桂花味)

甜品
Raspberry & Almond Cream Tart
怕酸,所以店員推薦呢款,正!

除咗沙田分店,仲有尖沙咀分店,方便就腳,大家一定要去試呀!
2018-10-30
今天放假特地到沙田找好友吃頓午餐,聽朋友講雖然假日人流很多,擠迫得嚇人,但平日的競爭很激烈,所以在新城市廣場的餐廳Turn Over很快,經常有新餐廳登場而今次這間不僅裝潢外表賣相吸引😆日本菜又是我們最愛,當然值得一試吧!先來兩份午餐~每份午餐付有一份沙律和飲品❤️沙律菜新鮮爽口DIY 壽司御膳兩層高的高級便當木盒,真的是大人小孩皆喜愛的套餐!首層是三款新鮮刺身-赤身、三文魚、油甘魚和8款配料,再加上豉油和紫蘇黃蘿蔔粒用爽脆原味紫菜包裹你所喜歡的食材和飯粒香軟的日本米造成壽司,不單是色澤豐富又好吃,而且還很好玩❤️第二層是九道和風料理,分別是天婦羅、南蠻炸雞、茄子、牛肉、玉子燒、鰻魚蟹柳件、牛油果🥑、青瓜黃蘿蔔和腐皮,款式之多堪比溫泉旅館的懷石料理❤️來這必吃!醃漬吞拿魚丼御膳:醃漬吞拿魚味道不俗,配香口南蠻炸雞,還有充滿驚喜的熱湯烏冬 — 彈牙好吃!吃過飯後,少不免要慢慢談談近況,於是又到下午茶時段😆就多點兩份下午茶甜品吧😊焙茶餡蜜芭菲:雪糕焙茶味香濃,配焙茶曲奇、白玉丸子和焙茶啫喱味道清甜。長崎蛋糕抹茶法式多士:出色!抹茶法式多士滲滿抹茶雪糕汁液,香甜又略帶抹茶甘苦味🤤超好吃!😋這時候

先來兩份午餐~每份午餐付有一份沙律和飲品❤️
沙律
沙律菜新鮮爽口

DIY 壽司御膳
DIY  壽司御膳
兩層高的高級便當木盒,真的是大人小孩皆喜愛的套餐!

醃漬吞拿魚丼御膳:
吞拿魚丼御膳
焙茶餡蜜芭菲

長崎蛋糕抹茶法式多士

熱茶

這時候配一壺熱茶剛好可以解甜膩感,絕配!
2018-10-22
沙律
吞拿魚丼御膳
焙茶餡蜜芭菲
長崎蛋糕抹茶法式多士
熱茶
2018-11-04 376 瀏覽
鰻魚入口即溶,油脂豐富,鰻魚細骨亦處理得非常好!!!鰻魚汁調配得恰到好處,配合玉子一齊放入口香氣四散!!!套餐有炸雞,沙律,凍豆腐同烏冬,好抵食🤣烏冬係淡口味配炸雞食就好正禁就唔會覺得個炸雞好熱氣,一級捧,個沙律帶酸食完會勁開胃,至於豆腐夠曬滑嫩岩曬我呢個豆腐精套餐個份量真係好大份148蚊可以同朋友share食再唔係等下午餐單點50幾蚊都可以甜品方面蛋糕布甸配雪糕呢個真心推介勁香蛋味配埋個雪糕超掂
鰻魚入口即溶,油脂豐富,鰻魚細骨亦處理得非常好!!!
鰻魚汁調配得恰到好處,配合玉子一齊放入口香氣四散!!!
套餐有炸雞,沙律,凍豆腐同烏冬,好抵食🤣
甜品方面蛋糕布甸配雪糕呢個真心推介勁香蛋味配埋個雪糕超掂
2018-10-27 351 瀏覽
星期三9點放工黎到呢度見有特價套餐 $388,有1) 3定4選一嘅生春卷,即米紙春卷。我們揀了三文魚牛油果卷,份量很細,米紙口感好好,好煙un,牛油果好香,三文魚太小,所以無乜味2) 4選一壽司。我們揀了天婦羅蝦卷,炸蝦不似是鮮炸的,但不算油膩,米飯好似撈左啲脆米咁,幾得意。3) 蕃茄美人鍋 (可選辣味鍋)。鍋料有大量蔬菜,4粒雞丸,4件無骨雞肉。份量其實都算小。如果如價嘅話我唔會選擇去食。另外個蕃茄鍋會另上芝士粉,建議大家唔好一次過加曬落去,因為個湯會變得好濃除非你好喜歡"芝士粉"嘅味。。。4) 2件飲品,可選汔水,綠茶,烏龍茶等。我們就揀左ginger ale。都唔錯。由於我哋都幾大食,又聽聞佢用日本走地雞,所以再叫多左個南蠻炸雞。南蠻呢個煮法未聽過,以為是一般炸雞啦。但上枱時見件雞外層似淋左糖漿嘅西多士,咬落去亦好有蛋香味,表層唔脆,什至比平時BBQ味韓式炸雞的再淋少少,但雞肉很juicy,有驚喜! 更值得一提的是個 tar tar sauce 味道調得好好,裏面仲有碎蛋添,配合炸雞相當唔錯呀!食完飯行左去新開的一田,見超市入面有間大阪炸雞店,亦有南蠻炸雞供應,下次去試下先!總括
星期三9點放工黎到呢度見有特價套餐 $388,有
總括黎應該唔會再食美人鍋,但有機會都可試下其他小菜。
2018-10-24
  • 南蠻炸雞
2018-10-15 469 瀏覽
今天約朋友去沙田塚田農場吃日本菜。刺身五色盛合5色刺身 :牡丹蝦 三文魚 吞拿魚 喜之次 三文魚籽帶子。刺身非常新鮮而帶有海洋味道,好像置身於海洋里,正吖!炙燒生薑走地雞半熟(鹽味)濃濃的薑味讓味蕾感覺舒服,走地雞肉很嫩,肉汁多,好好味👍梳乎厘玉子燒梳乎厘源自於法國甜品。看似「波羅包」,全個都係用自家農場雞蛋做,入口鬆化,很不錯!今晚的晚餐很好,食物新鮮吸引不少人光顧。

今天約朋友去沙田塚田農場吃日本菜。

刺身五色盛合

炙燒生薑走地雞半熟(鹽味)
濃濃的薑味讓味蕾感覺舒服,走地雞肉很嫩,肉汁多,好好味👍

梳乎厘玉子燒

今晚的晚餐很好,食物新鮮吸引不少人光顧。

2018-10-12 638 瀏覽
美人鍋(超濃雞湯湯底)Sake🍶食物非常新鮮、等候時間不夠5分鐘 食物就送上鍋上濃湯未加熱已經聞到陣陣雞味(期待期待)準備好了嘩好豐富非常濃烈嘅雞香!未開始吃肉前、店員會先倒一碗雞湯給我們飲第一啖 很健康的味道 是濃濃的 不油膩的雞湯廣島蠔新鮮新鮮、每一隻都很肥美、經過3-4分鐘左右煮熟後、仍然大大隻味道濃郁𩶘魚賣相已經值回票價❤️兩個字-新鮮- 本人覺得落鍋後1-2分鐘左右就食得。這樣 最嫩 最保留鮮味。(好味到停不了口)本地嫩雞分返開雞胸 雞柳🐔有啖啖檸檬香 新鮮嫩滑...記得 煮的時間不要太久、避免肉質失去水分、變得太硬所有店員非常有禮貌☺️細心解釋清楚每款食物、如何食才最好不厭其煩地幫助我地確確實實是良好服務態度刺身5色盛合我最愛的刺身有5款不同新鮮刺身。味嘗後齒頰留香很想一食再食!我們還品嚐其他美食同美酒~鰻魚忌廉芝士美人卷、美人鍋可追加拉麵/烏冬、至愛的chardonnay 感謝朋友介紹 平常試開放題/自助餐的朋友、可以值得一試這間不平凡的餐廳!保證有驚喜
美人鍋(超濃雞湯湯底)

Sake🍶

食物非常新鮮、等候時間不夠5分鐘 食物就送上

鍋上濃湯未加熱已經聞到陣陣雞味

(期待期待)

準備好了

好豐富
非常濃烈嘅雞香!未開始吃肉前、店員會先倒一碗雞湯給我們飲
第一啖 很健康的味道 是濃濃的 不油膩的
雞湯

味道濃郁

𩶘魚

賣相已經值回票價❤️
(好味到停不了口

本地嫩雞

分返開雞胸 雞柳🐔
有啖啖檸檬香 新鮮嫩滑...
記得 煮的時間不要太久、避免肉質失去水分、變得太硬

所有店員非常有禮貌☺️
細心解釋清楚每款食物、如何食才最好
不厭其煩地幫助我地

確確實實是良好服務態度

我最愛的刺身

有5款不同新鮮刺身。味嘗後齒頰留香

很想一食再食!

我們還品嚐其他美食同美酒~
鰻魚忌廉芝士美人卷、
美人鍋可追加拉麵/烏冬、
至愛的chardonnay

保證有驚喜

2018-10-11
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 𩶘魚
  • 刺身
2018-10-02 725 瀏覽
話說難得地出開新界區😂😂 (我真係好耐冇出沙田) 想食好野啊! 朋友就話既然係咁食塚田農場日本野啦!其實塚田農場價錢都唔平架~佢地嘅美人鍋平均都要每人3舊幾, 不過中午有午市套餐, 有甜品下午茶, 價錢平 D😙大部分嘅套餐都會有沙律跟, 生菜夠新鮮💟份量細細岩岩好開下胃~我叫左個 DIY 壽司套餐, 有6塊 sashimi + 壽司飯紫菜咁自己包黎食~而佢地亦有張卡紙教大家點樣包最好😁個套餐都有唔少野食~有9款小食, 每樣食幾啖都幾滿足下, 而且味道好好, 就好似係日本食緊佢地嘅小菜咁😋而 sashimi 就 ok, 只係普通嘅三文魚, 吞拿魚等等, 但係佢地上面嘅調味醬就夠晒特別😍😍可以試到唔同嘅味~朋友就叫左炸雞飯+烏冬套餐, 而佢地嘅炸雞真係幾出色! 炸衣好薄又夠脆~💟而雞肉都好嫩總結: 我地 3 個人嘅午餐食左接近 HKD600, 其實.....真係幾貴😌不過, 野食就真係唔錯, 花款又多~而且見佢日式火鍋都好多人叫, 下次可以試下啊!
跟餐沙律

2018-09-27
  • DIY壽司套餐
2018-09-27 491 瀏覽
一直都聽過呢間火鍋店,主打日式火鍋做主題,而佢地出名就係美鍋人,今日終於有機會食到有3隻雞,而且配上3種唔同汁仲有一大堆唔同既配料,好豐富佢地店員仲好好幫你夾入去慢慢食,唔洗自己整,不過最尾覺得唔夠飽,所以再加左個烤雞烤雞啲肉都幾嫩,而且呢到加拉麵/烏冬都係$15都算係幾抵,不過份量比想像中少,相比男仔飲食就要加料先夠飽,佢地係主打貴價既高級日式火鍋,所以兩個人埋單就7百左右都算次幾特別既高級飲食體驗,

有3隻雞,而且配上3種唔同汁

仲有一大堆唔同既配料,好豐富

烤雞啲肉都幾嫩,而且呢到加拉麵/烏冬都係$15
都算次幾特別既高級飲食體驗,
2018-09-17 554 瀏覽
Bijin Nabe - SUKIYAKI Chicken soup base to cook the sukiyaki, with beef and other veggies added, and topped with a poached egg to enhance the flavourit's definitely an elegant presentation of hotpot, however, I think this is pretty pricy for this portion.
Bijin Nabe - SUKIYAKI

2018-09-04
60 分鐘 (堂食)
2018-09-13 503 瀏覽
今日試試呢間新餐廳,塚田農場被門外的餐牌吸引,見價錢合理,就入內試試看食材很新鮮呀午餐可選擇的算多,賣相都十分吸引最後決定一試這個DIY Sushi Set先來了一個跟餐的沙律菜,十分滿意再來給我一個diy 教學的卡, 圖文並茂,連小朋友都會睇得明白主菜來了,有9個小菜拼盤,味增湯,壽司飯和紫菜,還有做手卷的配料小菜都是走清新淡口味的路線,愛重口味者未必合口味,但本人很喜歡能慢慢感受到食材原味和新鮮的口感,慢慢感受一下食物本質也很不錯吧手卷配料,配上鹹蘿蔔和用小小的日式醬油調味,自己配上喜愛嘅餡料,動動手都幾有趣,十分推薦給一家大小來試試看埋單$196,價格還可以

今日試試呢間新餐廳,塚田農場

被門外的餐牌吸引,見價錢合理,就入內試試看

食材很新鮮呀

午餐可選擇的算多,賣相都十分吸引

最後決定一試這個DIY Sushi Set

先來了一個跟餐的沙律菜,十分滿意

埋單$196,價格還可以
2018-09-13
2018-08-23 988 瀏覽
週四嘅晚上,終於得閒過嚟試下呢間餐廳。入到去第一個感覺就係個廚房好靚好乾淨。一行六人嗌左個辛辣鍋同美人鍋,見 d staff 係到sell今日嘅魚,所以都劏左條石蚌試下。個湯底好似啫喱咁,幾得意。落料前飲左啖湯,果然有濃濃嘅鮮雞味。啲材料都幾新鮮,雞件都好嫩滑,唔錯。條魚嘅肉質好好,食落好滑,真心好食。辛辣鍋個辣度可以接受,一般人應該都ok。之後仲嗌左個粟米塔,上面個雪糕球冇諗過同d炸粟米咁夾,呢樣幾有驚喜。總體嚟講,呢個價錢對得住質素,以後都會再黎食。

辛辣鍋個辣度可以接受,一般人應該都ok。

總體嚟講,呢個價錢對得住質素,以後都會再黎食。
星期五晚上,沒有訂位服務,在埸攞飛。排第二張枱,點知等了一個小時後,發覺原本終於等到的枱,經理比了佢朋友坐。超不專業!沒有必要再試!very disappointed! This restaurant only has a few tables for 3-4 ppl, the manager should know it is very noticeable if you sneak your friends in! This kind of bad management is not acceptable!
2018-08-13 907 瀏覽
下午四點半時分, 完全唔使排隊就入去試下新餐廳。一打開餐牌,價錢非常貴。點咗鰻魚炒飯, 真係 懶得影相, 唔知點解個鰻魚炒飯 食到有 小小細粒沙, 不知是否 鑊燶? 總之大大扣分, 而且份量很少很少。再叫了一個 炸雞, 完全冇味,冇雞味,冇鮮味,雪藏雞 仲要好鞋。再點了一個春卷, 又係冇味,得個雪味呀, 嚡雞做餡, 真係相都費事影。再點左個煎餅, 淮山磨蓉煎餅, 呢個有啲特別, 但係愈食愈苦,唔知點解好苦好苦嘅味道。一班年青侍應只顧著不停圍埋一齊傾計, 傾倒 好開心好嘈下, 問拿牙簽,佢都唔理會你。算了,一定唔會回頭再吃。 總之, 冇下次。
下午四點半時分, 完全唔使排隊就入去試下新餐廳。
一打開餐牌,價錢非常貴。
算了,一定唔會回頭再吃。 總之, 冇下次。