2020-07-19 2080 瀏覽
位於沙田正街18號新城市廣場一樓105號舖的塚田農場(TSUKADA NOJO),主打精緻日本菜。餐廳的感覺典雅舒適,而且位置十分寬闊,可以輕鬆愉快地吃火鍋。點了一客二人用的美人鍋套餐,包美人生春卷、鍋物、美人壽司及飲品兩杯。套餐比單點更為化算,而且可以試試餐廳的招牌菜式。三文魚牛油果美人卷 (Salmon & Avocado Rice-paper Roll)美人卷賣相精緻,吃之前點少許沙律醬,感覺清新。三文魚不會太過薄,而且菜絲切得夠細,口感細緻。鰻魚忌廉芝士三文魚子壽司卷(Eel Cream Cheese Salmon Roe Sushi Roll)壽司師傅在壽司面頭放了些花瓣,令整體賣相更加美觀。壽司的味道和口感十分豐富,飽滿的三文魚子在口中爆開,頗為鮮味。壽司卷一口一件,女孩子可以優雅地享用。。美人鍋 - 黃金骨膠原雞湯(Bijin Nabe - Golden Collagen Chicken Stock)朋友想一嚐餐廳的招牌,所以從素的蕃茄美人鍋升級至招牌雞肉美人鍋。首先要將骨膠原雞湯煮沸,之後便可以開始享用美人鍋。雞湯味道十分鮮甜,充滿着滿滿的骨膠原。吃到最後,朋友把雞湯通

三文魚牛油果美人卷

鰻魚忌廉芝士三文魚子壽司

美人鍋 - 黃金骨膠原雞湯

首先要將骨膠原雞湯煮沸,之後便可以開始享用美人鍋。雞湯味道十分鮮甜,充滿着滿滿的骨膠原。吃到最後,朋友把雞湯通通都喝光。

美人鍋的配料相當豐富,有七色蔬菜、以及兩款手製雞肉丸。蔬菜味道清甜,感覺相當清新。雞肉丸質感細滑,點少許特製醬汁,味道更豐富。

當然不少得美人鍋的精粹,雞肉。

雞肉肉質嫩滑,味道十分鮮甜。旁邊還有三款醬汁,用來吊起雞肉和配菜的味道。

Mocktail - 楓 KAEDE

其中一款飲品升級為無酒精的Mocktail,楓(KAEDE)。飲品色彩繽紛,而且有不少雜果,味道解渴清新。

石鍋雪糕新地
(Cold Stone Pot Ice-cream Sundae)

這款甜品選了抹茶朱古力口味的,整體雪糕相當冰凍,而且質感相當幼滑,和兩小片淡黃色的芝士蛋糕相當合襯。

2020-07-08
  • 美人鍋
  • 石鍋雪糕新地
2020-07-12 239 瀏覽
久仰大名嘅美人鍋😚 餐廳感覺寬敞舒適 服務態度好好 同朋友好放鬆咁食靚靚鍋物🥳餐廳係日本出名嘅居酒屋🏮部分招牌菜都係由日本直送 美人鍋湯底 蔬菜及日本走地雞都係😻 唔怪得食得出好新鮮 有分別😛🏮Bijin combo 🏮❣️美人卷+鍋物+美人壽司+飲品 $438❣️海老牛油果美人卷好似越南嘅米紙卷 配埋個醬汁好清爽😻❣️美人蕃茄鍋好!鬼!靚!🥳 色彩超級鮮艷豐富 感覺已經營養十足 每樣都好新鮮飽滿😆 一開頭都驚佢好似好少湯咁 但係濃縮左先係精華(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 成程都唔使加湯 越煮越濃🥳 我同朋友都好鍾意飲蕃茄湯 因為個湯冇牛肉豬肉 所以飲到最尾都係好清甜🥰 有好多款菜 我就最鍾意食菇 綠色菜同蕃茄🦦 肉方面雖然唔多但係每款都有特色 肉丸好淋 煙肉為湯底加咗味🤩 雞肉係驚喜!日本雞真係唔同啲🤫 而且本身已經用香草醃好左所以好夠味😋👍🏻❣️帆立貝玉子壽司卷好精緻 新鮮既卷物 一啖一個啱啱好😉整體來講用料新鮮 用餐感受舒服 食完覺得營養爆棚 如果食膠原美人鍋應該不得了😂🤣 不過可能女仔啱食d 好多男仔fd都唔食菜😂

🏮Bijin combo 🏮
❣️美人卷+鍋物+美人壽司+飲品 $438

❣️海老牛油果美人卷
好似越南嘅米紙卷 配埋個醬汁好清爽😻

❣️美人蕃茄鍋

❣️帆立貝玉子壽司
好精緻 新鮮既卷物 一啖一個啱啱好😉

2020-07-12 172 瀏覽
2 個人點了 $1626的食物美人涮鍋(澳洲牛肉)御膳原味2 人用 $520x2鍋追加拉面$30 這個鍋我感覺不錯, 澳洲牛品質不錯, 菜也很新鮮!! Good! 追加走地雞$198雞味蘇味令人難受, 我一件都冇食過😑😑😑彩野菜$45葉野菜$50腐皮蔥卷/ 豆腐 $40蘑菇 $75菜類 除了腐皮蔥卷不太好吃, 由鍋內拿出來時, 蔥就會掉下。。。 感覺不良好其他菜類都很不錯。 水杯沒有水時, waiter 們也不會refill😑😑😑😑到底這個價錢,我們2位女士是不直得服務還是怎樣。。 我不知道。。。正體感覺普通
2 個人點了 $1626的食物
美人涮鍋(澳洲牛肉)御膳原味2 人用 $520x2鍋
追加拉面$30

追加走地雞$198
雞味蘇味令人難受, 我一件都冇食過😑😑😑

彩野菜$45
葉野菜$50
腐皮蔥卷/ 豆腐 $40
蘑菇 $75

其他菜類都很不錯。

水杯沒有水時, waiter 們也不會refill😑😑😑😑

正體感覺普通

2020-07-09
  • 美人牛肉鍋
2020-07-09 138 瀏覽
沙田真係人山人海之前路過女友話好想試所以特登book定位食飯環境幾好,非常整潔每個staff都有戴口罩雞肉明太子炸春卷 68hkd即炸就吾洗講啦。雞肉吾算好滑,但個感覺吾似冰死既雞有塊紫蘇葉吊返味,即刻感覺吾同哂!NOJO薯條 38hkd睇圖就明白。新鮮熱辣既薯條真係無得輸鱈魚子蕎麥麪叫既時侯諗住係凍既點知黎到係熱辣辣既。上面有2粒大鱈魚子以為得2粒咩,原來撈住都好多吾係重口味,清清淡淡大大碗!豚丼碗飯就吾算好大碗豚肉既份量都夠餸哂啲飯既而且有啲醬汁,甜甜地。夠哂味!今次食完熱食。下次可以再試火煱
沙田真係人山人海
之前路過女友話好想試
所以特登book定位食飯

環境幾好,非常整潔
每個staff都有戴口罩

雞肉明太子炸春卷 68hkd
即炸就吾洗講啦。
雞肉吾算好滑,
但個感覺吾似冰死既雞
有塊紫蘇葉吊返味,
即刻感覺吾同哂!

NOJO薯條 38hkd
睇圖就明白。
新鮮熱辣既薯條真係無得輸

鱈魚子蕎麥麪
叫既時侯諗住係凍既
點知黎到係熱辣辣既。
上面有2粒大鱈魚子
以為得2粒咩,原來撈住都好多
吾係重口味,清清淡淡大大碗!

豚丼
碗飯就吾算好大碗
豚肉既份量都夠餸哂啲飯既
而且有啲醬汁,甜甜地。
夠哂味!

今次食完熱食。下次可以再試火煱
2020-07-08 115 瀏覽
下午茶時間在沙田市中心揾嘢食,商場大部份都連鎖餐廳,中西日乜都齊。隨心睇下想食乜就行入去啦~ 黎到餐廳門口,因為好想知喺份量上下午茶同午餐會唔會差好遠,職員都細心講解,所以就入左去食。下午茶份量的丼同午餐只係相差少許,所以未食lunch 的小妹希望夠飽。帶著長輩去食,所以有熟嘢揀好緊要,於是點左鰻魚玉子丼 同 我點左三文魚牛油果丼。丼的份量唔細,碗夠深,鰻魚玉子丼,飯質軟香、玉子正常而鰻魚亦有四五件,飯有少許鰻魚汁,芥末係高級少少,唔係平價自助壽司好似泥膠嗰種,唔太辣但香。而三文魚牛油果丼,牛油果有約四分一個,切成薄片,而三文魚火炙至半熟,帶有油香。撈埋醬油級芥末一齊食十分滋味。

下午茶三文魚牛油果丼
下午茶玉子鰻魚丼
下午茶
下午茶三文魚牛油果丼
下午茶玉子鰻魚丼
2020-07-04 122 瀏覽
呢日同朋友嚟沙田行街行到夜晚,見到呢間餐廳有個美人鍋,個名聽落幾得意,就入咗去啦。餐廳睇落好寬敞,裝修係日本高級餐廳咁樣,座位都好舒適,因為餐廳主打係鍋物,所以枱嘅中間都設有電池爐位。睇睇餐牌,選擇真係好多,唔食鍋物都有小食同定食。咁我地就唔執輸試吓呢度嘅美人鍋,叫咗個套餐,入面除咗美人鍋我地仲揀咗個三文魚美人卷同鰻魚壽司卷,套餐仲包兩杯嘢似,個飲品list都好多選擇。美人卷其實就係米紙卷,食落好清爽,個外皮好煙韌,而鰻魚壽司卷同忌廉芝士不嬲都好朋友。個美人鍋終於上枱啦,個鍋睇落好大份,嘢食都好足料,而且排得好靚。職員另外俾咗啲芝士少同乾蒜,話個鍋滾起就可以落。個鍋雖然整得好靚,但要啲食材熟都係要撈勻佢地㗎😂呢度啲職員都好貼心,我地食到一半都主動嚟幫我地加湯。總結嚟講今次係一個好舒服嘅晚餐體驗,好啱同朋友一路傾計一路食同一路變美人xd
小妹終於復工了下班後跟TT去吃頓晚餐~想著之前經常說想試塚田農場就去試吧但今次沒有優惠才去試真的很貴門面挺漂亮的,而且可以看到廚師們在準備美人鍋,看起來很吸引反正單點也不便宜,所以決定叫套餐但原來套餐美人鍋是沒有包肉類的最後要多加$168澳洲牛肉亦沒有包飲料...(見人見智~看地段看食材)(就算物有所值,小妹這些平凡人還是吃一次就夠了看到價錢都怕!最主要是因為份量不多)先來的是前菜《三文魚牛油果美人卷》,這個真的好吃!薄薄的米紙包著豐富的餡料果然是黃金骨膠原雞湯~上桌的時候還是啫喱狀~加熱慢慢融入醬油小妹又試嘗過美人湯的湯底,呱~果然滿滿的骨膠原很濃的雞湯原本如果沒有點牛肉的話就只有前面這一盤以蔬菜為主的拼盤想必一定不夠前面兩支是雞肉滑,還挺好吃的!紫色一片片的原本以為是紫蕃薯片,原來是醃製過的蘿蔔片很好吃!還好TT喜歡吃蔥類~否則應該整盤都要浪費掉了小妹看到加了$168的澳洲牛肉後突然很心痛被只有三塊牛肉片嚇了一下幸好原來每塊牛肉片是重疊的,即是有六片還是比預期中的少...店員教小妹把牛肉片涮熟後沾溫泉蛋吃其實這些澳洲牛肉的紋理很漂亮而且就算沾了溫泉蛋吃依然不會覆蓋本身的牛肉味而且牛
小妹終於復工了
下班後跟TT去吃頓晚餐~想著之前經常說想試塚田農場就去試吧
但今次沒有優惠才去試真的很貴

門面挺漂亮的,而且可以看到廚師們在準備美人鍋,看起來很吸引

反正單點也不便宜,所以決定叫套餐

但原來套餐美人鍋是沒有包肉類的
最後要多加$168澳洲牛肉
亦沒有包飲料...
(見人見智~看地段看食材)
(就算物有所值,小妹這些平凡人還是吃一次就夠了
看到價錢都怕!最主要是因為份量不多

先來的是前菜《三文魚牛油果美人卷》,這個真的好吃!
薄薄的米紙包著豐富的餡料

美人鍋

小妹又試嘗過美人湯的湯底,呱~果然滿滿的骨膠原
很濃的雞湯

澳洲牛肉

原本如果沒有點牛肉的話就只有前面這一盤以蔬菜為主的拼盤
想必一定不夠

前面兩支是雞肉滑,還挺好吃的!
紫色一片片的原本以為是紫蕃薯片,原來是醃製過的蘿蔔片
很好吃!還好TT喜歡吃蔥類~否則應該整盤都要浪費掉了

小妹看到加了$168的澳洲牛肉後突然很心痛
被只有三塊牛肉片嚇了一下
幸好原來每塊牛肉片是重疊的,即是有六片
還是比預期中的少...

店員教小妹把牛肉片涮熟後沾溫泉蛋吃

抹茶雪糕非常濃郁

上面的芝士蛋糕亦是非常重芝士味

哇~看到單據不得了

$826....二人自助餐的價錢

雖然這間餐廳的食材很新鮮,而且味道都很好!但是始終份量是少了一些

小妹這種平凡人試了一次就很足夠了
美人鍋
澳洲牛肉
溫泉蛋
抹茶朱古力石鍋雪糕新地
塚田農場係宮崎縣既人氣日本居酒屋,終於拓展到香港,主打製作雞料理﹑美人鍋,個日下午去都幾多人等緊位,大約10分鐘就可以入座,食物選擇都多,不過午餐食個美人鍋好似有點飽🙈所以叫左一個熟食定食同刺身定食------1.炸豬扒定食 4/10一份定食會跟一個白飯﹑沙律同前菜,前菜豆腐都幾好食,夠滑溜同埋冰涼,沙律份量都多,同炸豬扒各佔碟既一半,不過豬扒真係好失望😖賣相一來偏燶,二來豬扒炸得太耐變到好乾同好硬,完全唔值呢個價錢2.刺身定食 7/10刺身有吞拿魚、三文魚、三文魚籽等,幾款食材都新鮮,賣相精緻,但性價比唔算高,可能餐廳定價有點高,貴但質素唔高
------
1.炸豬扒定食 4/10

2.刺身定食 7/10
2020-06-10
10 分鐘 (堂食)
2020-06-02 537 瀏覽
生日當天我哋一家三口去咗試,朋友話佢個美人鍋好好食,不過嗰日因為我喉嚨痛,所以都係唔好打邊爐住啦,雖然見到隔離枱嘅美人鍋真係香噴噴,所以應該下次會試吓,我哋叫咗吞拿魚粒粒壽司,茶漬飯,豚肉飯,仲有炸雞,茶漬飯好普通,仲要$100反而豚肉飯70幾蚊比較抵食,不過因為我哋早去,只係六點幾,所以去到就有位啦,斷斷續續我哋走嘅時候都好多人入嚟啦,不過10個有九個都係食美人鍋,唔得,等我下次都要試吓,見到佢湯飯好似好正
2020-05-19 673 瀏覽
星期六,未來女婿為我慶祝母親節,由於選擇權在我手上,尋尋覓覓搵了一間塚田農場,一年前自己去過尖沙咀分店,是一間食物及環境均不錯的食店,估計分店不會有太大差異。正值食飯時間,需要排隊,大約10分鐘便可進入食店,進入食店的時候,發覺內部環境惡劣,裝修殘舊,感覺同尖沙咀店有點不同,詢問過家人轉不轉食店,她他們話是但,唯有繼續坐下。我們點了三個丼,炸豬扒飯,芝士鰻魚卷。 食物很快上枱,賣相可以,但食物做得不好,丼飯面上的餸都是比較硬身,豬肥多瘦小,炸豬扒外層太厚,內部豬肉硬身!只有芝士鰻魚卷較好!食後感:令母親節的蒙上不開心個人評分(5💙為滿分)食物💙服務💙環境💙衛生💙抵食💙回頭率💙

只有芝士鰻魚卷較好!

食後感:令母親節的蒙上不開心

衛生💙
抵食💙
回頭率💙

2020-05-09
10 分鐘 (堂食)
2020-05-17 456 瀏覽
近日覺得大圍氣氛問題, 要對自己好D.....所以Lunch 要食好D ~😋😋一個人食套餐最好, SET 好晒, 唔使諗🍱套餐有:凍豆腐~味道清甜烏冬~ 彈牙🍲小食~炸雞~外皮微脆,肉質夠嫩沙律菜 ~ 相當新鮮🥗主菜豚肉丼~ 肉質腍軟非常,香濃惹味🥘食完好野,心情靚返晒🤗🤗
一個人食套餐最好, SET 好晒, 唔使諗🍱
套餐有:
凍豆腐~味道清甜
烏冬~ 彈牙🍲
小食~炸雞~外皮微脆,肉質夠嫩
沙律菜 ~ 相當新鮮🥗
主菜豚肉丼~ 肉質腍軟非常,香濃惹味🥘

食完好野,心情靚返晒🤗🤗
2020-05-12
2020-05-14 429 瀏覽
入餐廳前服務員很有禮親切地替我們探熱,然後隨即帶我們預先安排左的枱!餐廳環境光線悠和,領人覺得好舒服,點餐叫了一個美人煱和追加烏冬(全份,大約二人份量)餐廳很窩心送左張welcome 卡比我,另外亦利用手工紙摺左件和服貼係張卡裡面,食物未到已經感覺良好了!侍應先送上一大個湯鍋待熱然後送上一碟雞、一碟新鮮蔬菜、烏冬、豆腐泡串和手打肉丸!放進湯裏滾,豬骨湯底甚濃又吾肥痢,再加埋醬油和芝麻醬隨即把食物味道提升了。另外我哋亦點了新菜式三文魚什菜,牛油味很香濃,三文魚亦新鮮沒有雪味!二人份量非常足夠,很滿足
2020-04-27 711 瀏覽
聽過唔少朋友都話呢間好食,但一直覺得偏貴冇試到,但原來lunch唔錯~個鍋大到一上枱時大家都哇左聲試咗呢個二人份嘅豚肉壽喜燒(可以叫牛但貴d),同一般壽喜燒湯底唔同,比較重牛油味,但連埋菜一齊食就平衡到,好好食。仲跟左烏冬,3個人share都得,飽到上心口啊有朋友叫左佢哋signature嘅鍋,雞湯感覺好有骨膠原,對女仔皮膚好好。仲有其他lunch set都吸引,而且比一般日本餐廳新穎,下次可以再試!
2020-03-27 723 瀏覽
呢個係一個可以令到大部份女仔好興奮嘅lunch set,但係同時會令到有選擇困難嘅人好頭痛嘅lunch set▪️D.I.Y. 壽司御饍▪️$178呢個係一個從麵豉湯、綠茶到壽司都充滿儀式感嘅lunch set,淨係主菜已經有12樣,配菜同調味都有好多種,係相當有趣嘅一個食壽司嘅方法。刺身唔算新鮮,但勝在熟食方面表現唔錯,天婦羅、炸雞,雖然調味唔夠,但係都香脆。總體上,係幾新鮮嘅體驗。值得一提嘅係,因為我哋book咗位,所以店家寫咗一張卡俾我地,都幾有心

▪️D.I.Y. 壽司御饍▪️$178
DIY壽司御饍

DIY壽司御饍
2020-03-27 408 瀏覽
因為有鍋物半價,所以同朋友約埋一齊去食,餐廳環境清潔整齊,職員服務都好好,一入門口就會打招呼,會有眼神交流,唔係一般日本餐廳冇靈魂就咁叫果種!上菜既時候,會介紹不同醬汁,仲幫我地手整個鍋,擺得靚靚咁。湯底好好飲,飲完唔會口渴!重點係啲熱食,由沙律、卷物、炸雞、梳乎蛋到甜品都好好食。特別推介個粟米塔,真係一定要去食,炸熱既粟米加個雪糕,溶咗少少先開始食,真係好好味! 建議三四個人一齊去,可以試多幾樣野食丫嘛 😋
上菜既時候,會介紹不同醬汁,仲幫我地手整個鍋,擺得靚靚咁。
湯底好好飲,飲完唔會口渴!
建議三四個人一齊去,可以試多幾樣野食丫嘛 😋
2020-03-03
慶祝紀念