2017-01-23 61 瀏覽
新張期內八五折Like Facebook 仲送$1500,每$200可用一張$100最多可用五張花膠鯊魚骨鍋,足料,花膠和鯊魚骨都好多骨膠原,最啱我咁貪靚嘅女仕們先喝湯,啲湯好清甜,吾腥,啲湯白雪雪,夠晒火喉澳洲和牛粒,脂肪分佈均勻,入口鬆軟又有咬口,牛肉粒真的比較有口感,I like it 特大桶蠔,名附其實,很大,漲卜卜,淥完依然咁大隻,鮮甜得很呢手打蝦丸,蝦味足,爽口彈牙,彈到真的可以當乒乓波嚟打清酒黑豚肉,平時好少用豬肉打邊爐,今次一試真的難忘,原來豬肉都可以咁爽口加上剛才淋上的清酒,真的又香又爽蟲草花浸在花膠鯊魚骨湯,真有錦上添花的味道,令味蕾有說不出的新鮮感又爽又甜食火鍋叫飲品仲有半價喺酒店食火鍋我都係第一次服務和食物水準都有返咁上下,加上今次有咁多優惠,真係物有所值兩款套餐都吾錯,年尾決定在這裡食團年飯
新張期內八五折

先喝湯,啲湯好清甜,吾腥,啲湯白雪雪,夠晒火喉
手打蝦丸,蝦味足,爽口彈牙,彈到真的可以當乒乓波嚟打

加上剛才淋上的清酒,真的又香又爽
又爽又甜
火鍋叫飲品仲有半價
喺酒店食火鍋我都係第一次
兩款套餐都吾錯,年尾決定在這裡食團年飯

2017-01-18
  • 花膠鯊魚骨鍋
  • 清酒黑豚肉
  • 雪花和牛粒
  • 手打蝦丸
2017-01-23 115 瀏覽
農圃這名字對一衆食家老饕來說,一定不會陌生,創於一九八六年,不少商賈高官都是他們食客,招牌菜式糯米雞翼風靡一時,不少食客特意到農圃一嚐該翼,小弟至今卻從未幫襯。最近朋友邀約飯局,說灣仔有酒家開張,凡到其Facebook 專頁讚好,繼而電話預約,便可到酒家現領取HK$1500現金券,可於中午及晚上不同時段享用,每惠顧HK$200,即可用HK$100,而且可於領取當日馬上享用優惠。向朋友詢問酒家名字,得悉店名圃公館,馬上到openrice 查查酒家底藴,原來該店為農圃旗下新開酒家,哈哈!糯米雞翼,我來也!位處皇后大道東帝盛酒店一樓,從未聽聞灣仔有此酒店,在google map 查找後才知道該酒店前稱麗都酒店,亦即前新華社所在之處。論環境,講裝潢,在置身酒店的中菜館而言,只屬平實,小弟一向不在意用餐環境一節,只對食物質素及服務有所要求,希望今晚的食物質素,會遠比裝潢優勝。由朋友安排訂位,有一重要事項交托友人務必辦到 - 要求酒家兔收開瓶,未知他如何磋商,只知道她最後達成任務。上圖為今晚喝的Alsace Muscat 白酒,由於是晚目標不是濃味肉類,故小弟認為帶着輕微花香的Muscat 白酒較

上圖為今晚喝的Alsace Muscat 白酒,由於是晚目標不是濃味肉類,故小弟認為帶着輕微花香的Muscat 白酒較為撘配。
特別一讚他們兩位經理的侍酒儀態甚佳,在中菜館中屬相當罕見,細問之下知道原來其中一名經理曾任職西餐並侍酒達八年之久,亦持有侍酒師相關學歷,對服務我等一眾酒鬼甚有經驗。

游水海鮮的數量及種類算少,並非這裏的主打。

菜牌種類選擇未算太多,除聖誕團年的圍餐外,未見有任何套餐,可能由於只開業兩月,套餐設計尚未出爐。

四人的飯局,點了五道主菜。

蜜豆乾煸鮮鮑HK$288

第一道上桌,看到它後衆人皆感奇怪,明明點的是蜜豆,但面前的竟是四季豆,未知廚師心意,反正各人都想吃豆,甚麼頭根本不重要,鑊氣相當好,豆煸得入味而不焾身,鮑魚爽口,但鮮甜味則普通,豆比鮑魚更好,整體算不過不失。

農圃糯米雞翅 HK$68

曾看過圃公館母公司農圃的菜價,他們賣HK$78一隻,這裏卻只賣HK$68,定價稍平,曾懷疑是否質素稍遜前者而未敢相同訂價,雞翼一到,疑慮一掃而空,皮炸得當紅香脆,釀入的糯米飯飽滿,飯粒粒分明並非糊狀物體,未食已知質高,一口咬下,皮脆肉嫩有肉汁,饀料糯米飯顆顆分明,而且滿有臘味香味,招牌菜沒有讓大家感到失望。

京蔥爆遼蔘HK$388

遼蔘屬貴價海蔘,烹煮得宜絶對是一道人間美味蔘發得軟硬適中,先以上湯煨煮,再以京蔥爆香,芡汁鮮美而不算辛辣,有着芬芳酒香,味道一流!

花膠扒菜苗HK$188

小花膠以上湯煨煮,蓋在小白菜之上,略嫌花膠煨煮得未夠軟身。菜則甚為清甜,乃是上佳選材。

台式三杯雞HK$188

三杯雞傳統製法是先爆香紅蔥頭,再加入一杯醬油、一杯米酒及一杯蔴油把雞放入窩中把雞煮熟,大火收汁,最後加入九層塔香葉提味,粵菜館做這菜大多會先把雞件拉拉滾油,雞件會較台灣菜館做的較為乾身。

雞的香氣濃郁,相信醬油、蔴油及米酒都選用了上好貨式,不然香氣不會如此濃郁特出。在座各人吃過雞後不僅大讚醬汁香濃,還特讚雞肉嫩鮮美。小弟每遇上質高食材,都會一問貨源,希望長點知識,問經理道:『這冰鮮雞是來自那裏的靚雞』。經理道: 『不清楚,需要向大廚查詢。』小弟看着HK$180半隻的售價,深信此菜不會以活雞入饌。經理了解以後,給了在下一個震撼答案,他回覆 :『 本店以本地活雞烹煮各種雞類菜式。』成半何其高!一隻本地鮮雞在街市賣價少說都賣HK$2-300,以食肆的食材成本法則而言,材料成本應佔賣價三成左右,他們以起碼HK$100的食材成本製作賣價不足HK$200的菜式,何其大方!

石窩海鮮泡飯HK$198

另一道讓小弟回味再回味的菜式,端來的時候見到一碟炸脆飯粒,一窩蛋白濃湯,以為只是普通的炸米湯泡飯,怎料以湯舀在窩中一攪,發現原來湯內早有白米飯底,白米飯及炸米飯做的湯泡飯都常見,但兩者混合的湯泡飯屬首嚐,白米飯爽口而炸米飯脆口帶油香,同一口飯,兩種口感。

奶白的湯底除了魚鮮味外,還有着濃濃的豆香,魚湯加了豆漿,口感幼滑,海鮮用料有龍躉及蝦球,兩者都甚新鮮,特別一讚是龍躉魚味濃而口感彈牙,應屬海洋養殖的貴價貨。

主食上過,一頓完美晚飯又怎少得了甜品本來想點下圖的文房四寶甜品,可惜原來此甜品只在午市供應,晚飯時段要吃的話,需要提前預訂,與它緣慳一面。

點了下圖三款甜品共四位,白色圖下杏仁茶,最頂的為南北杏燉雪梨,右方為楊枝甘露。
蛋白杏仁茶 HK$48

杏味濃, 有着幼滑口感可惜甜味太輕,現代人追求健康,糖下得輕手無可厚非,但這道甜品亦實在甜味太淡,有點失色。

南北杏燉雪梨 HK$38

雪梨味道清甜,有着輕微杏味,杏仁份量恰可,起着調味作用又不會過份搶味,神來之筆是放了少量木瓜,整盎甜品味道變得破格,原來雪梨與木瓜,一同配上雪耳及南北杏後竟如此效果。

楊枝金露冰淇淋 HK$48

一般楊枝金露的用料都有芒果肉、芒果汁、西米、花奶及椰漿等等,如果加添雪糕,一般是雲尼拿或芒果,不過這裏在用料上作出了很大膽的嚐試,首先汁底只是淡淡的芒果汁,沒有花奶及椰漿等,用料上加入了蕃石榴味的爆爆珠,雪糕則以菠蘿味代之,做出的效果,小弟真的超欣賞 ,少了奶及椰漿,減了膩漏感覺,兩種新加入的水果味食材把熱帶氣息無限放大,吃它之時心底不其然泛起熱帶國家光影,妙不可言。

現金劵可以即日使用

總結: 新開業的圃公館,走中高檔路線,食材用料的確實靚貨,特別是今晚吃到的三杯雞,用的是本地靚雞,只賣188半隻,實在性價比超高,須知道街市一隻三至四斤的內地供港活雞,要賣上HK$300一隻,以此推算,面前三杯雞材料價高達六成以上,用料十分大方,來圃公館有餐,點雞是必須的!!!。在服務方面,觀乎他們侍酒侍菜的手法,相當專業,然而因為始終開業僅兩個月,人手顯得緊拙,是夜週六有超過十枱食客,但招乎大廳的侍應連經理僅五人,出菜時間偏慢,估計廚房人手亦頗不足,飲食業工時長招人難,不管大小食肆長期人手短缺,希望他們能儘快改善人手問題,提昇服務質素。
2017-01-14
  • 楊枝金露冰淇淋
  • 石窩海鮮泡飯
  • 台式三杯雞
  • 京蔥爆遼蔘
2017-01-22 76 瀏覽
爸爸WIN左馬, 好開心, 話要慶祝一下, 離開馬場之後, 我地就去左對面酒店既圃公館, 豪一下先!!我地叫左壽眉, 有天然馥郁的優香,口感醇,回甘快而持久, 幾好飲喎點左個金箔仙氣魚餃,賣相好靚, 幾條金魚係高湯水面游, 栩栩如生, , 形狀飽滿,每條魚都做得一模一樣, 碟生面有一股軟冰散香出黎既仙氣, 好特別, 金箔入菜, 檔次大升級, 令賣相更美觀、更矜貴,晶瑩的外皮煙韌彈牙,魚肉打成膠, 爽口鮮味,很有滿足感, 配埋高湯黎食, 正呀!鮑魚棉花雞鮑魚棉花雞,口感和諧,香濃嫩滑口感,魚肚吸盡雞汁、棉花般軟滑美味, 入口即化, 再配埋鮑魚既彈牙, 好正沙律海鮮卷酥炸海鮮卷,外面白雪雪, 包覆蝦仁同菠蘿,菠蘿酸甜口感,降低海鮮卷的酥炸油膩, 甜而不膩, 味道層次豐富, 讓人回味無窮, 韮王肉絲脆麵上 碟 時將 芡 同麵 分 開 上 碟 , 保 持 麵 質 的 脆 口 口 感 ,麵餅兩面都有煎香,麵 條 炸 到 金 黃, 無出 現 燶 邊入 口 香 脆 之 餘 又 不 刺 口 腔, 其 肉 絲 芡 汁 香 口 , 帶 點 點 的 冬 菇 香 味 及 韮 黃 的 香 , 麵 質 沾 了 芡
點左個金箔仙氣魚餃,

沙律海鮮卷

韮王肉絲脆麵

上 碟 時將 芡 同麵 分 開 上 碟 , 保 持 麵 質 的 脆 口 口 感 ,麵餅兩面都有煎香,麵 條 炸 到 金 黃, 無出 現 燶 邊入 口 香 脆 之 餘 又 不 刺 口 腔, 其 肉 絲 芡 汁 香 口 , 帶 點 點 的 冬 菇 香 味 及 韮 黃 的 香 , 麵 質 沾 了 芡 汁 、 一 啖 入 口 , 既 香 又 脆, 肉 絲 更 滑 口, 好高質既肉絲麵!
希望爸爸WIN多啲馬, 等我地有多啲好西食啦!
2017-01-22 120 瀏覽
跟寶寶的媽媽做冬,當然不能馬虎,打算食得矜貴一點。剛好在FACEBOOK看完圃公館的PROMOTION,只需在LIKE圃公館的FACEBOOK PAGE,然後SHARE PROMOTION活動,就可以得到$500的Cash Voucher。食滿$200可用一張$100的Voucher,真的很抵食,於是便打電話去預約。圃公館是農圃飯店集團旗下的新店,既是『名人飯堂』旗下,食物的質素一定有保證。這次做冬選擇了火鍋,其實除了火鍋外,這裡還有中式小菜。原來圃公館位於灣仔帝盛酒店二樓,即跑馬地附近,跟灣仔地鐵站有一段距離。餐廳環境跟一般酒樓無異,不過座位比較寬敞,檯櫈數目似乎不多,大約30張左右。而且燈光光猛,地方乾淨,而且侍應們都笑容有加。點了火鍋後,侍應先送上精緻的火鍋調味配料。另外還有前菜小食,一個是花生果仁,另一個是涼拌木耳。果仁種類多,十分香脆;而木耳爽口,帶點芥末味,十分開胃。這裡的火鍋湯底都很特別,每一款都用上矜貴食料煲成的。因為真的每種都想試,於是著侍應推介一下。一個年輕侍應強力推介他們的天山雪雁招牌鍋($228),指圃公館大概是全港唯一可以食到雪雁的餐廳。(真的要強力讚賞一下這
點了火鍋後,侍應先送上精緻的火鍋調味配料。
另外還有前菜小食,一個是花生果仁,另一個是涼拌木耳。
果仁種類多,十分香脆;而木耳爽口,帶點芥末味,十分開胃。

(真的要強力讚賞一下這位侍應哥哥,會主動推介食物給我們,能感受到他是真心地在推介。而且有時候又會走過來跟我們說說笑,這頓飯之所以食得如此開心,他也是其中一個原因)

雖然我對雪雁是什麼來的完全沒有頭緒,但聞到湯底的香味,而且急不及待想試。

奶黃色的湯底一點也沒有油,除了新鮮雪雁外,還以黨蔘﹑蟲草花及杞子等藥材煲成的,令湯底十分鮮甜。嚐過一口湯,全部人都讚不絕口,連黨參都十分清甜。
天山雪雁招牌鍋
雲雁食落味道偏重有點似鵝,但比較鵝稍淡味一點。就算煲過湯後,雲雁還保留了本身香味。肉質很嫩滑,皮有點厚不過也煲到很腍,就算連皮脂一併食都不會覺得油膩。
因為只有3個人又想試一點不同配料,想點的海鮮都售罄,魚的話想點一條細一點的魚,侍應推介了海青斑($350)給我們。
海青斑
新鮮游水的海青斑遇上刀功了得的師傅,魚送來的時候魚尾還是會動的。魚片切得很漂亮,每塊的大細厚薄都一致。
魚片稍稍在湯底焯一下便已經熟了。海青斑味道算淡,不過肉嫩,而且魚皮清爽帶點軟腍油脂,像食骨膠原似的口感。
清酒黑豚肉($158)
清酒黑豚肉
煮之前先將清酒淋上黑豚肉上,令其鮮味更特出。黑豚肉本身肥瘦分明,一層油脂再一層淺粉紅色的肉,看得食慾大動。
先試過一塊沒有加上清酒的黑豚肉,肉味香濃而肉質嫩滑,完全沒有油膩感。加上清酒後肉味更甜,更襯托出黑豚肉的味道。

我們3個人都同樣大讚這個黑豚肉,因為真的很新鮮,很香濃黑豚肉味道。

貴花蚌($128)
貴花蚌
每塊都很厚所以食落口感很好,黃色部份比較爽口,而奶白色的則軟身一點。味道不算很濃所以在鮮甜的湯頭肉煲過後,變得十分清甜。
特式四式丸(8粒)($128)
特式四式丸(8粒)
分別為墨魚丸﹑蝦丸﹑豬肉丸及鯪魚丸。
每一種都很足料,墨魚丸跟蝦丸都十分彈牙,特別是蝦丸十分香甜的蝦味。而鯪魚丸雖然不彈牙,但味道一流,魚味極濃郁。
萵荀片($38)
萵荀片
比較喜歡煮到軟掉的萵荀片,其味道清甜非常。

什菌拼盤($128)
什菌拼盤
鮮冬菇﹑金菇﹑本菇及雞脾菇等,分量都蠻多。金菇煮久了依然爽口不難咬,而雞脾菇帶點酒香,跟鮮甜的湯底十分搭味。

另外,餐廳還送了甜品給我們。寶寶的媽媽選了滋潤的燉雪梨,她說整個味道偏甜。
燉雪梨
而我跟寶寶則選擇了杏仁茶,同樣滋補養顏。杏仁茶甜度適中,十分香滑。
杏仁茶
是次晚餐我仨都食得十分滿意,滿意到我第2天上班,已經將這裡推介給每位同事。因為除了環境舒適,食物出色外,另外很值得一讚的是這裡的侍應的用心亦令我們覺得十分舒服。用上5張CASH VOUCHER,食到3個人都捧著肚皮走,都不過$900,個人覺得十分抵食。
天山雪雁招牌鍋
清酒黑豚肉
貴花蚌
特式四式丸(8粒)
萵荀片
什菌拼盤
  • 杏仁茶
2017-01-22 63 瀏覽
最近去咗位於灣仔嘅新酒店打邊爐,餐廳名叫做圃公館,酒店設有穿梭巴士,方便客人喺銅鑼灣搭車去酒店, 好貼心呢!入到餐廳,見到餐廳嘅裝修都好高貴優雅,門面好靚,坐低之後,店員就為我們遞上餐牌,餐牌食物選擇多好多,我地先揀咗一個湯底,湯底就要左養生松茸野菌雞鍋,呢個係重點推介嘅湯底,雞味超級香濃,簡直好似有一隻100隻雞係湯底入邊咁樣,而且有好多藥材同埋惹菌係入邊,感覺真材實料,淨係飲湯都已經好吸引。之後我哋叫咗香港本地牛肩脊,呢個其實係餐牌冇嘅,不過店員就話今日攞多咗貨,可以用同本地牛肉嘅價錢落單,所以我哋都要左一碟,果然牛肩脊比起本地手切牛肉牛味更香,而且脂肪分布平均,雪花紋超靚。響鈴係我每次打邊爐都必叫嘅,因為我太鍾意食佢個一種有趣又香,又充滿湯底精華嘅味道,真係非常吸引,呢度嘅響鈴亦都唔錯,好香脆,不錯。木耳另外,我哋都叫咗黑木耳,質感爽脆,其實用木耳打邊爐非常健康,而且味道都唔錯。手打墨魚丸呢度啲墨魚丸超級彈牙,而且粒粒都好濃味,真材實料,咬開會有墨魚肉。鮮蝦雲吞我諗大家去打邊爐都會叫雲吞,手打丸、肥牛、雲吞、響鈴呢啲好似都係一條打邊爐方程式,是但冇一樣個心都唔舒服。呢度嘅鮮蝦雲吞

木耳

手打墨魚丸

鮮蝦雲吞

呢度嘅鮮蝦雲吞真材實料,粒粒都好大隻,而且調味啱啱好,推介。
2017-01-21 1476 瀏覽
聽朋友說帝盛酒店新開的圃公館有新張優惠,而且又在灣仔,身為港島區居民,舉家去試下!餐廳職員親切友善,我們決定打邊爐,安坐好之後,職員叫我們先選好湯底,可讓廚房先製作,不需客人久等。晚市都幾滿座,7點後都坐滿了,記得要訂位!有多款醬料可選。湯底有很多款,有些是藥膳,我們不吃辣,選了傳統豬骨湯。豬骨湯裡面有胡椒粒,可驅散寒氣!湯底好清甜!打邊爐怎能沒有牛!叫了一份香港本地牛肉例牌和澳洲和牛粒,想不到本地牛肉的質素會這麼高,肥瘦均勻,鮮嫩軟滑。澳洲和牛粒不是入口即溶那款,重牛味,有勁度要咀嚼。牛魔王要試試!皇帝蟹棒是細佬至愛,一分鐘內記得拿上來,否則會散掉,好甜!推介特式四式丸,全部都是鮮制的,有墨魚丸、蝦丸、豬肉丸和鯪魚丸,全部都好彈牙,鮮制的果然不同食法!我最愛蝦丸!想不到會有稻庭烏冬,很喜歡煙韌彈牙的口感!原來只要在2月28日,like和share圃公館Facebook就會送現金券,有$1500,可以在三種不同時段用,滿消費$200即可用$100!今次晚飯一共減了500大元!好抵!
晚市都幾滿座,7點後都坐滿了,記得要訂位!
有多款醬料可選。
湯底有很多款,有些是藥膳,我們不吃辣,選了傳統豬骨湯。
豬骨湯裡面有胡椒粒,可驅散寒氣!湯底好清甜!
打邊爐怎能沒有牛!叫了一份香港本地牛肉例牌
皇帝蟹棒是細佬至愛,一分鐘內記得拿上來,否則會散掉,好甜!
想不到會有稻庭烏冬,很喜歡煙韌彈牙的口感!
2017-01-15
位於灣仔的圃公館,是一間酒店內的中菜館並不是一間簡單的中菜館,而是 『名人飯堂』農圃飯店30週年集團旗下推出全新品牌。灣仔皇后大道東387-397號帝盛酒店1樓今天帶姨姨和媽媽們,一齊來嚐嚐價貴點心吧。蟹肉春卷$48蟹肉春卷一客三條,共分成6小件。春卷炸得香脆,薄脆香氣,脆卜卜令我一囗接一囗。流沙奶黃包$38我最愛吃中式包點,特別是奶黃包包子印著 圃公館三字,猶如一個小壽包。奶黃包熱辣辣,撕開包子,呈深濃橙黃的奶黃醬一澭而上,奶黃的蛋黃味特岀,味道可好呢。羊肚菌燉花膠$168/位難得和姨姨們進餐,點選一些女士必愛補品。湯品內有花膠,羊肚菌,雞腳,龍眼等材料,湯頭醇厚,但有點略油。花膠大片,燉至嫩腍,和胃滋潤。文房四寶$68為文房四寶而來的我,當然要點來試試吧。雖我不愛好文書,讀完大學後,請不要叫我再進修,但文書造型的甜品,我不介意試試,哈哈。整個甜品包括 紙,筆,墨,硯勻可以吃哦。紙是冰皮,筆是朱古力條,墨是芝麻糊,硯是芝麻酥餠賣相有趣可愛,但芝麻糊過稀,也不夠香,用墨汁寫字略有難道。玩味十足,但味道可有改善經理哥哥有善有禮,但服務員姐姐的服務有 改進空間呢
位於灣仔的圃公館,是一間酒店內的中菜館

灣仔皇后大道東387-397號帝盛酒店1樓
今天帶姨姨和媽媽們,一齊來嚐嚐價貴點心吧。
蟹肉春卷$48

流沙奶黃包$38

我最愛吃中式包點,特別是奶黃包

包子印著 圃公館三字,猶如一個小壽包。
羊肚菌燉花膠$168/位

難得和姨姨們進餐,點選一些女士必愛補品。
湯品內有花膠,羊肚菌,雞腳,龍眼等材料,

湯頭醇厚
,但有點略油。花膠大片,燉至嫩腍,和胃滋潤。
文房四寶$68

為文房四寶而來的我,當然要點來試試吧。
整個甜品包括 紙,筆,墨,硯勻可以吃哦。
紙是冰皮,筆是朱古力條,墨是芝麻糊,硯是芝麻酥餠

經理哥哥有善有禮,但服務員姐姐的服務有 改進空間呢
2017-01-21
2017-01-19 69 瀏覽
舅父在澳洲回來, 遠道的探訪見到有新張PROMOTION, 85折~便順道到酒店的餐廳一吃 環境闊敞, 也有不少的座上客餐廳服務態度很好, 一入到餐廳到坐低都非常周到經侍應推介下, 原來仲有另一PROMOTION~在facebook打卡同SHARE就可以有價值$1500的現金券一套而且可即場使用,每次最多用500蚊~ 感覺超抵!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!我們四個人就點了三道菜, 一嚐特色茶香仔骨 (HKD158)用茶葉入譔, 感覺別有一番風味淡淡的茶香, 配上牛仔骨, 膩感不重, 濃郁牛肉味帶有茶味清香令人更覺中菜特色 椒鹽瀨尿蝦 (時價)瀨尿蝦肉質厚, 蝦入口香甜,咸度剛好新鮮活捉即製, 肉質彈牙而不老 蛋白瑤柱三文魚炒飯 (HKD158)粒粒炒飯干爽而不油配上蛋白、瑤柱、三文魚, 清淡而帶香, 多吃也不覺膩菜式精緻, 做法有特色, 價錢合理服務也不錯,仲有1000蚊coupon 剩,可以下次用
舅父在澳洲回來, 遠道的探訪

環境闊敞, 也有不少的座上客

餐廳服務態度很好, 一入到餐廳到坐低都非常周到

侍應推介下, 原來仲有另一PROMOTION~

我們四個人就點了三道菜, 一嚐特色

茶香仔骨 (HKD158)
用茶葉入譔, 感覺別有一番風味

令人更覺中菜特色

椒鹽瀨尿蝦 (時價)
瀨尿蝦肉質厚, 蝦入口香甜,咸度剛好

新鮮活捉即製, 肉質彈牙而不老

蛋白瑤柱三文魚炒飯 (HKD158)
粒粒炒飯干爽而不油

配上蛋白、瑤柱、三文魚, 清淡而帶香, 多吃也不覺膩

菜式精緻, 做法有特色, 價錢合理

服務也不錯,仲有1000蚊coupon 剩,可以下次用
2017-01-19 601 瀏覽
秋風起,但都仲到喘曬氣.....香港既冬天在哪裡?但咁都無減我同友人一齊打邊爐既雅興!其實打邊爐堅好,等住材料熟,傾下計又一晚,增進感情。坐低無耐,店員就送上九宮格醬料俾我地混混醬!小食$20其後,店員送上開胃餐前小食,不過我唔食鴨舌(我朋友話超好味)!我食左佢d泡椒,夠曬辣!泰式海鮮冬陰功湯底 $148我同朋友都好鐘意冬陰功,鐘意佢d香料香葉味,而且酸酸地夠曬開胃!酸甜辣味道剛剛好,人人都岩食,仲有大大隻海中蝦。百幾蚊一大窩我覺得超抵,去泰國菜館食都唔至咁既價,莫講話四星酒店啦。安格斯肥牛(例)$268見到呢d咁靚既雪花紋,有幾好食都唔洗我多講....有圖有真相ma!熟左既當然係油脂分佈平均,一D都唔油膩,而且重牛味,一流!大地魚鮮蝦雲吞 $96大大粒,啖啖肉,鮮蝦爽口彈牙!百花饟竹笙 $128墨魚膠彈彈,外層係用吸收精華既竹笙包著,吸收曬湯底既味道好正!蟶子皇 $120店內有幾個魚缸任俾客人選擇自己喜愛既海鮮,我同朋友一人一隻蟶子皇!超大隻,放落去幾秒,食得,鮮甜爽口!四寶丸(鮮蝦、墨魚、豬肉、鯪魚) $128最欣賞都係墨魚丸,佢超彈,而且丸內仲有墨魚碎粒,倍添滋味!響鈴$68鮮果
其實打邊爐堅好,等住材料熟,傾下計又一晚,增進感情。
坐低無耐,店員就送上九宮格醬料俾我地混混醬!
小食$20

泰式海鮮冬陰功湯底 $148
安格斯肥牛(例)$268

熟左既當然係油脂分佈平均,一D都唔油膩,而且重牛味,一流!
大地魚鮮蝦雲吞 $96

大大粒,啖啖肉,鮮蝦爽口彈牙!
百花饟竹笙 $128

蟶子皇 $120

四寶丸(鮮蝦、墨魚、豬肉、鯪魚) $128

最欣賞都係墨魚丸,佢超彈,而且丸內仲有墨魚碎粒,倍添滋味!

響鈴$68
鮮果西米露$38

佢既西米露唔係普通野,係用海藻整成既珠,就好似台式飲品個d爆爆殊咁,爽口的,而且好健康!完美終結。
新張promotion, Like餐廳facebook可以得到coupon book,仲可以即刻用:每$200減$100,幾張一齊用都可以,真係超抵!
2017-01-18
2017-01-19 690 瀏覽
印象中,敢以公館為名的中菜館都有一定的實力,要非對自己的出品有滿滿的信心,深信自己有過人的本事,也未必敢於以公館自稱。事實上,無論是自己曾經到訪過的「卅二公館」和「大公館」,還是不曾到訪過的「李公館」和「炊公館」,口碑都相當正面。就自己曾經去過的「卅二公館」和「大公館」來說,兩間中菜館的中菜都非常出色,給我非常難忘的印象。新近在灣仔新華社附近,又有一間以公館為名的「圃公館」在前身為「香港麗都酒店」的「香港灣仔帝盛酒店」中開業,令人充滿期待。 這中菜館敢以公館為名,當然對自己的實力充滿自信。也難怪,其實這間「圃公館」與在銅鑼灣開業多年,名氣不小的「農圃飯店」同出一源,正因它挾「農圃飯店」的盛名,引得我這一晚約同數位朋友和我兩夫妻一起來這兒吃晚飯,開懷大嚼一番。這兒位置雖較偏離鬧市,位處灣仔地鐵站與銅鑼灣地鐵站之間,但其實無論從灣仔還是銅鑼灣地鐵站行過來,也只不過是十來分鐘而已,也不算太不方便。這新開不久的中菜館既開於酒店裡面,環境裝修當然不會差得到哪裡去,窗明几淨,都算是個吃飯飲茶的好地方。這一晚,附近新華社的中港幹部,便在我與太太、友人晚膳的飯桌旁邊聚會,在座各人全部以普通話交談,

這新開不久的中菜館既開於酒店裡面,環境裝修當然不會差得到哪裡去,窗明几淨,都算是個吃飯飲茶的好地方。這一晚,附近新華社的中港幹部,便在我與太太、友人晚膳的飯桌旁邊聚會,在座各人全部以普通話交談,使我猶如身處中國大陸之中。
一青一黑的餐前小吃「青瓜」與「雲耳」先行奉上,為這晚餐揭開序幕。
我們真正點選的餐前小食,其實是「七味脆豆腐」($58)和「麻香海蜇」($98)。撒上了七味粉的豆腐粒外層金黃香脆,內裡雪白軟滑,味道適中而不過鹹,「麻香海蜇」相對普通,只是一般。
農圃糯米雞翼」($68/隻)這始創自「農圃飯店」的經典菜式,這兒也有得吃,當然不容錯過。熱呼呼,漲卜卜的雞翼皮泛著油光,閃令令的,早已釀進雞翼裡面的糯米飯滲透了雞油,香糯味美,與雞翼的脆皮成為最佳的配搭,教人吃得稱心。
京蔥爆遼參」($388)味道濃郁,不常吃海參的我當然樂於多吃一些,而且就連配角的京蔥也吃了不少,不過這道價錢並不便宜的菜式,海參並不太多,我就覺得偏貴了點。
實在很久沒吃過酸菜魚了,難得今日友人有興趣叫來一吃,當然是好。這夜的「金牌酸菜魚」($480)用的是足斤半重的桂花魚,魚肉頗為嫩滑,酸辣度適中,為味蕾帶來適量的刺激。
羊肚菌燉花膠」($498/例)是曾來這兒吃過晚飯的友人的推介之一。友人果然沒有介紹錯,這味道濃甜的燉湯,腍滑的花膠固然是重點,其他配料,好像羊肚菌、江瑤柱、烏雞、雞腳、金華火腿等也有不少,確是真材實料之作。
我倆夫妻與友人們都愛吃花膠,再來一道以花膠入饌的菜式「花膠扒菜苗」($188),既好味又健康,大家都一致讚同。
晚飯來到尾聲,最後也來個飯吧!「石窩海皇泡飯」($238/例)足可舀到六碗之多,材料豐富,蝦肉爽,魚肉滑,湯味也好,加了脆米之後,口感更佳,吃得人津津有味。
也許是因為這晚生意太好,客人太多而姍姍來遲的甜品冰糖脆麻花」是這夜最令自己失望的菜式,讓本已因為吃不到這兒的特色甜品公館文房四寶」而有點失望的我更加失望。失望的原因在於這脆麻花不但鬆而不脆,而且糖漿下得太少,讓這甜品平淡乏味,教人難以稱好。
我對這間「圃公館」的印象雖未及「卅二公館」和「大公館」般好,這兒仍不失為一個吃飯的好地方。現在來這裡飲茶、吃火鍋或小菜,因仍在店舖新張期內,除海鮮和飲品外,都有85折優惠,優惠期有限,想以優惠價錢來這裡吃飯的話,便要把握良機了。
  • 農圃糯米雞翼
  • 羊肚菌燉花膠
  • 石窩海皇泡飯
2017-01-19 128 瀏覽
同好出名既農圃飯店同一集團既食店 位於灣仔 伊館附近 帝盛酒店一樓 以酒樓中菜廳形式經營 中式既食物多樣化 有粤菜 淅菜 川菜等等 食店新開做緊promotion like同share佢 facebook就會有 洗200 蚊有100 蚊 coupon既優惠 差唔多成半價 好抵食!茗茶 每人20首先黎小食先秘汁牛展 68 用煲蓋蓋住既 一開出黎香噴噴 牛展厚切 食落去十分軟滑 而且秘汁酸甜開胃 滲哂入去牛展 又開胃又好味 辣伴茄子鴨胸 68香辣口味, 鴨胸同茄子同樣切成正方形 食落有口感又夠美觀 茄子炸得好香口爽脆 而鴨胸亦好有鑊氣 以少少香辣椒一齊炒 食落十分惹味 跟住黎左燉湯石斛燉螺頭 168燉湯一盅盅甘上 下面用火熱住 十分有心機 而石斛係一種藥材 切到細細條圓柱體甘樣 有佢獨特既味 , 形容唔到 但藥材味唔濃 螺頭好清甜 仲有瘦肉 ,將全部野燉埋一齊 十分清甜 飲落口感好潤 生煎走地雞 188用新鮮走地雞整成 雞肉好多 而且好軟滑 以瓦煲做器皿 保住温度 有葱花 紅椒 薑 蒜 調味 又香又惹味 而且醬汁調得好好 食落去嫩滑既雞肉 十分夠味 !  水煮黑豚肉 188呢味黑豚肉必點

差唔多成半價 好抵食!

茗茶 每人20

首先黎小食先

秘汁牛展 68

辣伴茄子鴨胸 68

跟住黎左燉湯

石斛燉螺頭 168

生煎走地雞 188

水煮黑豚肉 188

呢味黑豚肉必點 水煮 既湯汁十分正宗 有唔同既辣椒 麻子 以筍同芽菜做底 食落去麻辣度十分適中 唔會蓋過其它食物既味道 黑豚肉薄切 大慨有3,4, 成脂肪 食落好軟滑 連埋水煮汁一齊食 真係好好味 相信佢其它水煮野都好正

甜品點左

楊枝金露 48

楊枝金露 有新鮮芒果 西柚 西米 整成 十分香甜可口 而且温度keep得好好 唔會太凍 剛剛食到佢生果既甜味

如果鍾意食中菜既朋友 雖然呢間野地點唔太就腳 但真係好有質素 無論特色野或者家常小菜都整得好出色 值得去食下
2017-01-15
2017-01-18 116 瀏覽
記得數年前來過相當隱密的帝盛酒店,吃了一頓非常豐盛的中菜,記憶尤新。今日收到了同一個朋友的邀請,說打一下卡就會有一SET$1500現金券,每$200可用$100一張,即是半價!另外不得不說,他們的LOGO設計得非常有氣勢!今天轉一轉口味,不吃中菜,吃冬天的暖胃恩物:中式火鍋! 這天山雪雁鍋的湯底本來就已相當清甜,裡面還有些鵝件,吃起來口感也像是鵝,不過侍應解釋道雁是比較小隻的品種,頸亦比較短,但湯頭就沒那麼油膩,所以造就了較清甜的湯底。值得一提,邊爐過後的湯底更是濃郁清甜,令我連喝兩碗! 點了本地牛肉卻來了安格斯肥牛,本來想退回去但看樣子跟肉色也不錯,儘管試試!經過5—6秒的翻煮已經可以吃,肉質比平日吃的鬆軟得多,脂肪部分集中在旁邊,但瘦肉部分卻不會韌,足證牛肉的質素,除此以外肉香亦頗濃,以前從沒嘗過安格斯是有肉味!大部分只會有脂肪感 蔬菜拼盤則比較普通,賣點是份量十足!黃牙白,白菜,菜心等等一應俱全,已經足夠四人吃的份量! 總結: 價格不算很便宜,勝在份量十足,質素亦佳,想打個有質素的邊爐絕對是首選 是次消費每人$150左右,但即使原價也只是每人$250喔,但起碼不用吃那
另外不得不說,他們的LOGO設計得非常有氣勢!
今天轉一轉口味,不吃中菜,吃冬天的暖胃恩物:中式火鍋

值得一提,邊爐過後的湯底更是濃郁清甜,令我連喝兩碗!

總結:

是次消費每人$150左右,但即使原價也只是每人$250喔,但起碼不用吃那些沒肉味的所謂肥牛了。
2017-01-17 399 瀏覽
農圃 出名貴價飯堂, 一直都聽過但無食過. 之前睇雜誌有介紹, 圃公館係農圃既新line,  價錢會比較平少少. 立即上網serach下, 見到餐廳新張期內85折, 而且facebook like and share 餐廳, 打電話book 枱食飯就可以有coupon, 可以即時使用 機會黎喇! 飛雲!中午時段主要係食點心好可惜腸粉只係星期六日同假期先會提供. 同朋友商量過後就決定叫幾個點心, 同埋炒面農圃糯米雞翼雞翼脤卜卜, 非常大隻, 賣相好吸引! 而且仲好細心, 有錫紙包住等你可以拎住黎食.咬落口覺得好驚喜! 我唔肯定雞翼係煎定炸,但個雞翼皮完全無搽炸粉但係可以脆到離晒譜!雞翼去晒骨入面釀住糯米飯, 熱辣辣, 無生米. 味道岩岩好唔會太咸. 以前同媽媽住, 天氣一凍佢就鐘意煮糯米飯. 估唔到今日氣溫下降,  都可以食到糯米飯, 真係好感動!金箔仙氣魚餃相信黎得呢度食點心都唔會唔叫呢個金箔仙氣魚餃. 賣相唔使講一定100分, 好似個魚盆裝住3條金魚甘. 手工好精緻,餐牌圖片同實物相似, 唔會實物黎到好似中左幅射甘, 點心師傅抵讚!  湯底另上, 員工會係你面前將湯底淋入去. 折射關
中午時段主要係食點心
農圃糯米雞翼
金箔仙氣魚餃
相信黎得呢度食點心都唔會唔叫呢個金箔仙氣魚餃. 賣相唔使講一定100分, 好似個魚盆裝住3條金魚甘. 手工好精緻,餐牌圖片同實物相似, 唔會實物黎到好似中左幅射甘, 點心師傅抵讚!  湯底另上, 員工會係你面前將湯底淋入去. 折射關係, 會見到D金箔閃閃下, 先知點解要有呢道板斧.

味道方面,皮夠薄, 你見隻金魚甘大肚就知入面蝦多, 而且蝦非常彈牙有咬口. 湯底同魚餃好夾, 就甘飲會有少少咸但因為太好飲最後我就甘當湯飲!
鮑魚棉花雞

香港人慣晒熱狗唔會有狗, 菠蘿包唔會有菠蘿. 所以當你Order 魚翅 佢比粉絲你, 食蛇更最後變左食雞絲都覺得" 係甘架啦! " 去茶樓食 棉花雞, 你預左係豬皮啦! 天呀!! 但圃公館呢度, 真材實料, 真係大大舊魚肚! 而且過份地多! 成碟野竟然係魚肚多過雞! 雞件同魚肚都好滑, 魚肚索晒d汁好入味! 最後發現, 由細到大都唔知點解叫"棉花"雞. 原來魚肚蒸完出黎, 真係似一片薄薄地既棉花!

中午時段主要係食點心

農圃糯米雞翼

金箔仙氣魚餃

流沙奶黃包

上面有圃公館三字
平時係出面食到既流沙奶黃包都偏重蛋黃味, 因為奶黃餡質地杰身, 要做到流沙的話就要加重蛋黃份量, 但味道我覺得就蓋過左奶黃味.  呢度食到既流沙奶黃包 係少數偏重奶黃味但又做到流沙效果. 而又食到細細粒既黃. 恰到好處.
韮黃肉絲脆面

面同汁分開上, 甘就唔會淋晒喇!!以前總會爭住食外圍既面, 因為中間果d一定淋晒, 今次唔使爭!
面炸到非常脆但唔會覺得油, 茨汁材料有韮黃,芽菜, 冬菇, 豬肉絲. 茨汁夠杰身, 食到最尾都唔會變晒水. 簡單既材料就可以整出一味甘特別既炒面!份量亦都超級多, 4個人share 都絕對無問題.

員工個個都好友善, 有禮貌, 主動加水收枱上既碟等等, 服務一流!

食神都話煮野食係要用心. 香港速食文化, 就算去茶樓有時都要趕交枱, 食野就好似過眼雲煙甘. 味道毫無記憶點, 更唔使講賣相. 圃公館真係到目前為止食過既點心最色香味俱全.人一世物一世真係一定要試下!
2017-01-13
  • 金箔仙氣魚餃
  • 鮑魚棉花雞
2017-01-17 233 瀏覽
聖誕+新年的長假期間,有好多豐盛的慶祝活動,飲飲食食,中西日,私房菜、自助餐、野餐...應有盡有!唯我最愛的始終是打邊爐!我係「邊爐怪」,不論是樓上鋪,大排檔,街市的火鍋我都去過。今次,想邀請90有餘的太婆婆「烚吓烚吓」,所以選址酒店的中菜廳,貪其環境安靜,座位舒適,就算放了輪椅和BB車,依然濶落。當扶老攜幼時,我會非常重視用餐的環境,否則,就算「食神駕到」都冇心機食😝!湯底 - 松茸野菌雞鍋一家大小,有老有嫰,就點了較清淡和正氣的湯底。果然,不負所望,真係好清淡!湯底中的野菌和雞保持juicy嫰滑,好好味😋,可以慳番唔需要另點一份雞作火鍋配料!相信係因為啲湯料keep住啲味道,所以湯㡳清而且不太油膩,認真有辣有唔辣。海鮮 - 帶子及蟶子2樣都非常新鮮,帶子爽滑,味道偏鹹。蟶子皇就肉厚爽甜,夾住係鍋中繞場一週就剛剛好熟!肉類 - 黑豚肉和本地牛肩脊黑豚肉片幾肥美,似薄切了的五花腩。豬肉味香濃,半肥瘦更是香口,㸃少少辣椒豉油就非常惹味!牛有美國安格斯和本地牛任君選擇。我當然支持本土製作啦!一向偏愛牛肩脊,貪其牛味濃而且肉質軟硬得宜。輕勺一片,果然不負眾望!我喜歡將牛片夾生䓤脆蒜蓉同吃,格
!唯我最愛的始終是打邊爐

湯底 - 松茸野菌雞鍋

松茸野菌雞鍋
海鮮 - 帶子及蟶子

帶子
蟶子皇
肉類 - 黑豚肉和本地牛肩脊

!牛有美國安格斯和本地牛任君選擇。我當然支持本土製作啦!一向偏愛牛肩脊,貪其牛味濃而且肉質軟硬得宜。輕勺一片,果然不負眾望!我喜歡將牛片夾生䓤脆蒜蓉同吃,格外滋味
黑豚肉
本地牛肩脊
四寶丸 - 有:墨丸、蝦丸、豬肉丸和鯪魚球

當中,墨丸和蝦丸最好味😋手打丸入口爽彈幼滑,又加了墨魚粒和蝦粒,睇得到的「有料」
!豬肉丸就普通啦!鯪魚球十分鬆散,勺熟了,用筷子夾起已經一分為三,跌番入鍋中,有改良空間。
四寶丸 - 有:墨丸、蝦丸、豬肉丸和鯪魚球
菜蔬 - 有:蓮藕片、鮮淮山、冬瓜片、蘿蔔片和唐生菜

家人嗜素,點了多款有營蔬菜。奉上來的全都是精選部份,光亮新鮮
蓮藕片
鮮淮山
打邊爐,只要有新鮮配料,就已經贏左大半,加上環境舒適,座位空間寬敞,就吃得賞心悅目
蘿蔔片
蓮藕片
鮮淮山
蘿蔔片
2017-01-16 97 瀏覽
屋企人竟然留意到灣仔新開咗間圃公館!約埋親戚一齊去食個聖誕團年套餐!原來套餐有兩個,一個係$5,888一個係$7,888我地就揀咗$5,888嘅尊尚聖誕團年套餐!個套餐都幾多野食!一個套餐已經有15樣野食!有六碟小食(青芥小木耳、梅酒聖女果、七味脆豆腐、秘汁牛展、香煎素鵝、辣伴茄子鴨胸)燉竹絲雞湯、清蒸海星斑、蔥燒北海道遼參、招牌炸子雞、魚湯蕃茄浸菜苗、生煎和牛包、魚籽香芋酥、松露野菌炆伊麵同楊枝金露!江南六小碟入面,我最鍾意個梅酒聖女果!平時其實麻麻地蕃茄,佢依個用咗甜酸梅去整!食落去好開胃!而且仲要去曬皮!超好食!原本係螺頭湯,後尾轉咗燉竹絲雞湯雖然係雞湯但竟然無乜油,個湯好清甜!好味!同埋有勁多湯渣!雞腳好腍好正!其他料都俾我地食曬之後就到清蒸海星斑!條魚好大條!聞到啲用油爆過嘅蔥味好香條魚大條但又無蒸過老!睇到骨同肉只係啱啱好分得開正!本身見到遼參以為係成條上好傳統嗰種,上到嚟見喺炒嘅先再望餐牌,原來係蔥燒!蔥燒北海道遼參!辣辣地又有大蔥都幾惹味,如果可以再爽口啲仲好,不過其實我會鍾意原條上再淋汁上去食!睇落都開心啲!個招牌炸子雞又係值得讚!個皮好脆好薄,啲雞肉又嫩!雖然屋企人
屋企人竟然留意到灣仔新開咗間圃公館!

約埋親戚一齊去食個聖誕團年套餐!

原來套餐有兩個,

一個係$5,888一個係$7,888

我地就揀咗$5,888嘅尊尚聖誕團年套餐!
個套餐都幾多野食!

一個套餐已經有15樣野食!

江南六小碟入面,

我最鍾意個梅酒聖女果!

平時其實麻麻地蕃茄,

佢依個用咗甜酸梅去整!

食落去好開胃!

而且仲要去曬皮!

超好食!
原本係螺頭湯,後尾轉咗燉竹絲雞湯

雖然係雞湯但竟然無乜油,

個湯好清甜!好味!

同埋有勁多湯渣!

雞腳好腍好正!

其他料都俾我地食曬
之後就到清蒸海星斑!

條魚好大條!

聞到啲用油爆過嘅蔥味好香

條魚大條但又無蒸過老!

睇到骨同肉只係啱啱好分得開

正!
本身見到遼參以為係成條上好傳統嗰種,

上到嚟見喺炒嘅先再望餐牌,

原來係蔥燒!蔥燒北海道遼參!

辣辣地又有大蔥都幾惹味,

如果可以再爽口啲仲好,

不過其實我會鍾意原條上再淋汁上去食!

睇落都開心啲!
個招牌炸子雞又係值得讚!

個皮好脆好薄,

啲雞肉又嫩!

雖然屋企人會覺得入面有啲紅,

但我就覺得咁先夠嫩滑!

尤其個雞脾位真係又多肉又香口!
魚湯蕃茄浸菜苗,

魚湯好奶白色但唔會有魚腥味!

蕃茄味無我諗嘅咁濃,

菜苗好嫩好綠,

食完咁多野食番啲菜清清,

成個人舒適曬!
生煎和牛包係用鐵鍋上,

打開之後好香!

個皮都幾脆,

不過個餡就差啲啦,

因為個黑椒味太重喇,

食唔到和牛味,

曬晒喇!

如果用番平時生煎包嘅整法,

但直接轉做和牛,

加埋爆汁爆油就真係一流喇!
之後仲有個小食係魚籽香芋酥,

有啲似飲菜嘅芋角,

不過佢表面就無咗蜂巢嗰隻感覺,

少啲酥面所以食落唔會太油太漏,

入面就似咸水角餡,

芋頭蓉就好香又唔會太乾,

不過食完咁多野再食,

都真係好飽下!
估唔到圃公館會中西合璧,

將黑松露醬加落野菌炆伊麵到!

但又估佢唔到味道咁夾咁好食!

雖然食咗咁多野,

但都俾我地食得曬!
楊枝金露要等耐啲,

因為佢話係即整,

啲芒果雖然切得唔係幾整齊,

但都都幾多又大粒!

西米用脆脆地嗰種,

芒果汁做底夠曬芒果味!

雖然每位都要5百蚊左右,

但節日無所謂啦,

話曬喺酒店入面食喎!
慶祝紀念
團年飯