2019-04-27 250 瀏覽
來到深水埗買野,見時間差唔多晚飯,就search下有咩好食。突然見到呢間川菜館,而且有本人喜愛嘅酸菜魚,所以就決定晚餐食佢。餐廳四四正正,環境係整齊企理,光綫充足,亦都適合一群人聚餐。家鄉老壇酸菜鯇魚 叫左微辣,上枱時,我地都驚訝了,因為佢真係好大碗,份量相當驚人。裏面有好多魚,而食落魚嘅肉質十分鮮滑、冇腥味,好食。不過就有些少骨,食嘅時候要留意!當然仲有大量嘅配菜,酸菜、海帶、蓮藕等,佢地已經完全入晒味,微辣得來好有感覺。順帶提一提,因為唔知本身配有紅薯粉,另外叫多左份,結果份量當然太多了,哈!薯粉食晒味,吸收了湯嘅精華,煮得啱啱好,食極都唔厭。食落好煙韌,份量足夠填飽個肚。熗炒土豆絲應該係我食過最好食,而且仲係性價比最高嘅一次,份量絕對唔少。叫左小辣,土豆絲粗幼適中,師傅刀功了得。炒得好入味,個人覺得辣度剛剛好。另外佢炒嘅時間啱啱好,唔會好淋,口感爽脆。一定要試!就係咁,我地食到好飽好滿足!

熗炒土豆絲

就係咁,我地食到好飽好滿足!

熗炒土豆絲
住深水埗既朋友介紹我地黎呢到食辣野,話好正宗,我睇相都流曬口水!首先整個黃金皮蛋先啦,望落去辣但食落小小辣only,花生同蔥增添左皮蛋既口感,非常好食!口水雞,呢個比皮蛋辣小小,非常濃味,口水汁亦調得夠香唔會得個酸或太咸,滿意!鹵香雞腎估唔到呢個竟然係最辣!!亦都係最香最好食!辣汁同芫茜好夾,愈食愈辣好過癮,必點!其實所有送店員都會問你想要幾多辣,唔食得辣都唔洗擔心!食到辣一辣梗係搵啲野飲下,竟然比我發現蘋果醋,即刻問店員是咪天地一號,佢話係,真係喜出望外!到主角喇:烤鯇魚大邊,小辣睇見都睇口水,我地仲即刻點左午餐肉、凍豆腐、薯粉條魚烤得更脆皮,入面肉質岩岩熟,可以煮得陣,好嫩口,湯底夠咸夠辣,有感覺!午餐肉打邊爐真係好正,薯粉配麻辣湯底就岩曬,我地食完一份唔夠再encore左份再叫多每人一罐天地一號三個人食$5xx非常抵!

鹵香雞腎

其實所有送店員都會問你想要幾多辣,唔食得辣都唔洗擔心!

到主角喇:烤鯇魚大邊,小辣
睇見都睇口水,我地仲即刻點左午餐肉、凍豆腐、薯粉

再叫多每人一罐天地一號

三個人食$5xx非常抵!
有時想食下辣嘢,就會想搵川菜食,估唔到呢間川菜餐廳不單只食到烤魚,仲可以嘆埋雞煲先叫左啲前菜開開胃,涼拌青瓜當然唔少得!酸酸辣辣嘅青瓜感覺都幾fresh 又脆口,不過都有點辣,如果唔食得辣都幾快會流哂鼻水😂夫妻肺片,相比起青瓜反而冇咁辣,不過都做得好入味👍🏻秘製麻辣雞煲(半隻)雞肉嫩口而夠濃味👍🏻食雞煲最正係可以齋食左啲雞先,然後再打邊爐,不過因為我地叫埋烤魚,我地就留番啲材料用喺烤魚個湯底,如果用雞煲黎打邊爐 一樣都會好正!麻辣水煮鯇魚我地叫左bb辣,初時辣味唔出,但愈食愈香濃,辣得啱啱好,啱哂啲唔太食得辣嘅朋友,鯇魚唔多骨好易食,魚肉嫩滑,加埋其他配菜同薯粉,好夾好好味!

夫妻肺片,相比起青瓜反而冇咁辣,不過都做得好入味👍🏻

秘製麻辣雞煲(半隻)

麻辣水煮鯇魚
2019-04-21 107 瀏覽
不嬲都鍾意食雞煲同埋烤魚呢啲重口味嘅嘢食,呢間四海漁村有雞煲又有烤魚,一次過可以滿足晒我兩個願望。嚟到嘅目的就係為咗食雞煲同埋烤魚,所以首先就點左半條大邊嘅重慶烤鯇魚同埋半隻秘製麻辣雞煲。重慶烤鯇魚先介紹下烤魚,因為我哋驚太辣,所以叫了BB辣,如果鍾意食辣嘅人可以叫返再辣少少。講返最重要條魚,魚嘅肉質屬於比較結實同埋爽口,燒耐咗都唔會散晒,所以可以慢慢食都唔怕。👍🏾秘製麻辣雞煲雞煲用嘅醬料好濃烈,啱晒重口味嘅大家。我個人最欣賞佢加咗大量嘅洋蔥、芹菜同埋芫荽,配合埋雞煲嘅味道,用嚟送飯一流。雞肉都幾彈口,而且唔會好多骨。食完啲雞留返個煲底用嚟打邊爐都一流。夫妻肺片夫妻肺片係我最鍾意嘅四川菜之一,但係要整得好食都唔係間間都做到。呢間啲牛肚牛脷都好入味,用來做開胃前菜唔錯。

重慶烤鯇魚

秘製麻辣雞煲

夫妻肺片

• 秘製香辣雞煲
2019-04-17 81 瀏覽
今晚放工同埋幾個朋友話食雞煲,我當然話好。呢排天氣時凍時熱,食返個雞煲補下都唔錯。朋友話深水埗呢間四海魚村係正宗四川人開,去到見到個門面已經好有內地火鍋裝潢既感覺。我地點咗個奇味雞煲,要小小辣。一上到枱,雞煲好香濃,啲雞肉啖啖肉,非常有滿足感。佢啲雞好嫩,而且啲肉煲極都唔老,好西利!雞煲既汁係小小甜甜地,加埋唔同既椒,真係好正宗。我地仲點咗份酸菜鱸魚,鱸魚相對無咁多骨,而且好滑漏,香味怡人,最重要係佢個底加咗勁多紅薯粉,岩晒最鍾意食薯粉既我,正~老闆仲好有禮貌非常親切,呢間川菜火鍋真係食得過。

一上到枱,雞煲好香濃,啲雞肉啖啖肉,非常有滿足感。

最重要係佢個底加咗勁多紅薯粉,岩晒最鍾意食薯粉既我,正~

老闆仲好有禮貌非常親切,呢間川菜火鍋真係食得過。
2019-04-16
2019-04-16 72 瀏覽
外國嘅表妹喺美國返嚟旅遊, 好想捐窿捐罅周圍睇下香港嘅特色小店, 有一次搭巴士見到燈柱咁特別,我就介紹畀佢知深水埗專賣布匹、 鈕扣…… 呢d小店畀佢認識。 今日就盡地主之誼,帶去行下呢啲特色小店, 行完已經黃昏啦, 經過舖頭好大,枱面有咁多個gas爐, 就介紹下係烤魚或者食雞煲嘅地方。表妹個樣好有興趣試下 , 我哋就入咗去食烤魚 ,烤鱼有四隻味蒜容味、蕃茄味、麻辣味同埋酸菜味。我哋揀咗小邊鲩鱼麻辣小辣, 嚟到都好大條,下面仲有好多唔同嘅配菜, 譬如洋葱、 唐芹、蒜頭、大蒜 、辣椒、 聞到香噴噴 , 刺激味蕾 。 加埋薯粉同窩筍, 索曬所有湯, 非常入味。值得一提嘅係佢個烤盆非常之深, 所以可以放到唔同嘅配菜入去一齊滾住食。個湯底愈食愈辣, 非常過癮,叫返一杯透心涼嘅鹹檸七, 當堂醒胃解渴。

2019-04-16
2019-04-16 73 瀏覽
正宗的四川菜,又係我既至愛美食。店面光猛整齊,感覺很地道,像返大陸吃正宗川菜那種感覺。店既牆壁上有圖文介紹美食,睇到我花多眼亂每週精選都好吸引家鄉老壇酸菜海鱸魚 $228為左遷就朋友,所以這個選了不辣的。辣椒只是用來除魚腥味,酸菜味濃。配菜也很多,大量酸菜和海帶,兩個人吃大滿足。海鱸魚切片,份量勁多,沒太多骨,骨肉分明,很易挑出,所以易入口。魚肉很嫩滑,挺好吃的。薯粉完全吸收了湯底精華,好入味。響鈴 $28吃個響鈴,來過過打邊爐癮。涼拌秋葵 $38辣得過癮,秋葵爽脆新鮮,好食到停不了口。用了店家精心硏製的辣椒油,少辣已經好辣好刺激。
正宗的四川菜,又係我既至愛美食。

店面光猛整齊,感覺很地道,像返大陸吃正宗川菜那種感覺。

店既牆壁上有圖文介紹美食,睇到我花多眼亂

每週精選都好吸引

家鄉老壇酸菜海鱸魚 $228

薯粉完全吸收了湯底精華,好入味。

響鈴 $28
吃個響鈴,來過過打邊爐癮。

涼拌秋葵 $38

2019-04-16 56 瀏覽
去深水埗買腐竹已經成為我的日常,除左腐竹,果邊嘅美食都係我熱衷去逛嘅原因😋😋😋看見四海漁村,門面已經明顯知道係食川菜,北方嘅味道點少得辣椒🌶️,仲有我愛吃嘅夫妻肺片,一於就入去試下。店舖空間感大,實實際際的街坊煮場👨‍🍳,夫妻肺片好惹胃口,一牒集合左牛肺、牛心、牛舌、同牛肚,片片切得大而薄,醬汁入味,麻辣鮮香,雖然味道一樣,唔同嘅部份口,口感同效果都有唔同嘅變化,自不然你會追住逐件試,🌶️非常過㽼🤪秘製奇味雞煲,名字非常貼題,嫩滑雞件掛著濃厚嘅醬料,味道豐富,我嘅另一半唔多辣得,點左微辣微麻,引得佢連皮連骨都食盡,呢個雞煲果然奇妙👍👍👍嗜辣當然要貫徹到底,整埋碗酸辣粉、啜下啜下,食到爆汗、食到要張開口降下辣,呢一刻先至係最高境界🤩🤩😆 家庭式嘅運作喺深水埗,收嘅亦係街坊價錢,四海一家,唔一定係你家鄉,好味抵食值得捧場👍👍👍

2019-04-15 60 瀏覽
終於等到星期六的來臨,又可以跟住友人去食好西...深水埗一向出名多野食,還有很多卧虎藏龍的餐廳,今次友人就介紹這間位於北河街的川菜。相信很多人,包括我在內,一聽到川菜就聯想到辣到不堪的菜式,但店家為了迎合香港人的口味,特意改良了烹調手法,即使不辣但仍可保留住川菜的特色。家鄉老壇酸菜魚,有桂花、鯇魚、海鱸三種魚類選擇,而我們則選了後者,因為店家說海鱸魚比其他都少骨。上菜的時候我跟朋友都嚇了一跳,份量相當驚人😮海鱸魚肉質果然十分鮮滑,半點魚腥味也沒有👍🏼值得一讚是還配上大量薯粉,薯粉吸收了湯的精華😋麻辣牛𦟌(小辣)灑上粒粒芝麻,麻油味十分香,牛𦟌亦切得非常薄,下次可以嘗試中辣蝦米粉絲雜菜煲湯底清甜配上大量粉絲和雜菜😻

值得一讚是還配上大量薯粉,薯粉吸收了湯的精華😋

麻辣牛𦟌(小辣)

蝦米粉絲雜菜煲
湯底清甜配上大量粉絲和雜菜😻
2019-04-13
2019-04-13 132 瀏覽
今日跟朋友到深水埗行電腦商場,行到有點累,就打算找間餐廳醫醫肚,在深水埗北河街找到一間川菜館,門外有一塊黑板寫住$39雞煲,就吸引我們眼廉,看一看餐牌非常吸引,有剛剛早兩星期回深圳食過的酸菜魚,我們就二話不說進去試試。可能時間尚早餐廳內還有很多座位,餐牌有很多款川菜,侍應推介我們吃家鄉老壇酸菜鱸魚,鱸魚是咸水魚,味道更加鮮味,比較少骨,我們就點了一客酸菜鱸魚$228、夫妻肺片$58、蘋果醋$12。我是第一次在香港食酸菜魚,非常期待,侍應拿到前我們還想每人叫一碗白飯,來到之後就放棄這個念頭,因為份量非常之多,而且還有水晶粉,吃來煙韌,足夠填飽我們肚子,看到這窩酸菜魚,嘴巴已開始冒口水,我們點了小辣,不太吃辣的我還可以接受,鱸魚肉鮮甜,有厚有薄,吃完之後我想以後都不用再回內地吃,深水埗也可以吃到更好吃的酸菜魚。夫妻肺片 - 是用三種牛的內臟制成,我只記得有牛柏葉,配以辣椒油、花椒麵等輔料,滷製而成,但因為我怕辣,所以走了辣椒油,這是經典的四川冷盤,必點。總評:意想不到的酸菜魚
總評:意想不到的酸菜魚
2019-04-13
2019-04-13 44 瀏覽
在深水埗買完嘢,食烤魚,再長征回家。是正宗的四川菜。這碟涼拌秋葵,$38,辣得過癮,秋葵又爽脆新鮮,簡直停不了口。少辣已經好很辣,店員說是師傅精心硏製的辣椒油,的確好味。家鄉老壇酸菜海鱸魚,$228。這個不辣的。辣椒是用來除魚腥味。酸菜味濃,底下的薯粉完全吸收了其精華,好有味。海鱸魚雖然一片片,但滿多的。沒太多骨,骨也明顯,所以易入口,魚肉也沒煮得死死實實,挺好吃的。酸菜和海帶都很多,兩個人吃真的太滿足。所以只叫了份響鈴,$28,來過過打邊爐的癮。如果沒叫這個,家鄉老壇酸菜海鱸魚其實不用熱著的,上菜時已經煮好。店面光猛整齊,感覺很地道。
在深水埗買完嘢,食烤魚,再長征回家。

店面光猛整齊,感覺很地道。

2019-04-11
  • 涼拌秋葵
2019-04-13 85 瀏覽
去開鴨寮街買電話卡,經過呢間四海魚村,雖然佢外表裝修絕不起眼,但傳來陣陣香味,肚仔餓嘅我哋就衝入去坐低左☺️麻辣雞煲半隻,可以自選麻辣度,相當貼心。濃稠嘅醬汁,用左好多香料秘製,雞件嫩滑有雞味,有別於坊間個d煲到好乾,呢到係d雞件仲好juicy😄上湯娃娃菜, 有湯有菜,而且食材豐富,最驚喜係廚師竟然喺裏面加咗鹹蛋黃,個種獨特嘅鹹香味令個菜冇咁單調😂叫埋家常豆腐,令本來食Tea嘅如意算盤,好似食緊夜晚加宵夜咁😄深水埗區果然人傑地靈,咩國家、地區嘅特色主打菜都盡匯呢一區

麻辣雞煲半隻,

上湯娃娃菜,

叫埋家常豆腐,
令本來食Tea嘅如意算盤,好似食緊夜晚加宵夜咁😄

深水埗區果然人傑地靈,咩國家、地區嘅特色主打菜都盡匯呢一區

2019-04-07
午餐
2019-04-11 53 瀏覽
今日去開黃金睇電腦,就順道係深水埗食埋晚飯,朋友介紹一間川菜,位置都幾方面。餐廳一入去已經見到唔少人食緊雞煲,一陣陣麻辣既香味。除左雞煲之外,餐廳另一個主打菜就係酸菜魚,酸菜魚有3款魚類選擇,爐魚、桂花魚、鯇魚。我地就揀左比較少骨既酸菜海爐魚食,成道菜份量好勁,香味十足,配料亦都非常豐富,而且主角既海爐魚非常大條,肉質亦都好滑,啖啖都係肉,味道唔會太酸太辣,可以保持到魚既鮮味。我地仲叫涼拌皮蛋,呢隻係類似黃金皮蛋,配合埋芝麻,蒜蓉,味道好香好濃。螞蟻上樹,呢道菜已經好耐好耐冇出去食過,咁岩見到就一於叫黎試下啦,睇佢細細碟,食下食下原來份量都唔少,味道有少少辣,而且炒得非常有鑊氣,撈飯一流。總結黎講,餐廳非常抵食,每道菜都有返咁上下份量,味道亦比一般香港川菜餐廳好,下次可以再黎試埋雞煲打邊爐。

,香味十足,配料亦都非常豐富,而且主角既海爐魚非常大條

我地仲叫涼拌皮蛋,

呢隻係類似黃金皮蛋,配合埋芝麻,蒜蓉,味道好香好濃。
螞蟻上樹,

總結黎講,餐廳非常抵食

2019-04-10 63 瀏覽
深水埗真係好多好嘢食,仲要有平又靚,你諗到嘅都有得食,今日去完北河街打波,個肚古古聲,經過呢間「四海魚村」,望落應該係好正宗嘅川菜喎😍特別係門口推介秘製香辣雞煲,於是就馬上入去試吓,雖然中午時分冇優惠(六點後只售$39),不過鍾意食嘢又點等得咁耐啊!一於食咗先講😬叫咗一個秘製奇味雞煲半隻,上枱已經香氣四溢,用料十足,望見都口水流😬再放上煮食爐上面加熱,慢慢炒下,嘩!唔係講笑,蒜頭、青椒、香蔥等等不到配料香味滲透入雞肉內,正👍🏻入味又嫰滑的雞件,入口麻麻辣辣,刺激著味蕾,自己身體亦馬上有反應冒汗,正正就是過癮之處,鍾意食麻辣的朋友一定明白😍我的至愛乾扁四季豆,絕對不能錯過,爽脆又香甜,份量十足,不過很快亦被我K.O.了😂店員介紹他們的特色小食「夫妻肺片」我當然唔會錯過啦,鍾意食辣嘅朋友一定不能錯過,一試難忘👍🏻估唔到比我遇到一間咁正宗嘅川菜餐廳,下次一定要帶多啲朋友嚟,試多啲唔同嘅菜式😍
2019-04-09 47 瀏覽
呢幾日天氣開始熱,對於我哋呢啲鍾意食辣嘅人嚟講,天氣熱去食麻辣別有一番風味,呢日我哋就嚟到深水埗北河街呢《四海魚村》川菜館食麻辣。餐廳格局方正,十分光猛,座位坐得舒服。餐牌上都有幾多選擇,我哋揀咗重慶烤鯇魚及麻辣口水雞,落單時侍應話這這兩款菜式可以指明 “麻” 同 “辣”嘅程度,都幾體貼。重慶烤鯇魚 (大邊$208) - 跟有明爐上枱,一路食一路加熱,越食越入味。鯇魚非常新鮮,肉質爽滑有光澤,湯底配料豐富,除咗一般麻辣香料外,仲加有爽脆嘅蓮藕片、海帶及大豆芽,令口感更加豐富。麻、香、辣、鮮俱全,真係聞到已經流口水。麻辣口水雞 ($58) - 醬汁夠麻夠辣,味道豐富有底蘊,雞肉嫩得嚟有雞味,而且斬得薄身,可以令到每一啖雞肉上面嘅醬汁比例更多,食落更加滋味。白飯 ($10) - 有咁惹味嘅菜式,真係白飯都要添多碗。青島啤酒 ($28) - 食麻辣又點少得佢。

餐廳格局方正,十分光猛,座位坐得舒服。

白飯 ($10) - 有咁惹味嘅菜式,真係白飯都要添多碗。

青島啤酒 ($28) - 食麻辣又點少得佢。