2019-04-16 72 瀏覽
外國嘅表妹喺美國返嚟旅遊, 好想捐窿捐罅周圍睇下香港嘅特色小店, 有一次搭巴士見到燈柱咁特別,我就介紹畀佢知深水埗專賣布匹、 鈕扣…… 呢d小店畀佢認識。 今日就盡地主之誼,帶去行下呢啲特色小店, 行完已經黃昏啦, 經過舖頭好大,枱面有咁多個gas爐, 就介紹下係烤魚或者食雞煲嘅地方。表妹個樣好有興趣試下 , 我哋就入咗去食烤魚 ,烤鱼有四隻味蒜容味、蕃茄味、麻辣味同埋酸菜味。我哋揀咗小邊鲩鱼麻辣小辣, 嚟到都好大條,下面仲有好多唔同嘅配菜, 譬如洋葱、 唐芹、蒜頭、大蒜 、辣椒、 聞到香噴噴 , 刺激味蕾 。 加埋薯粉同窩筍, 索曬所有湯, 非常入味。值得一提嘅係佢個烤盆非常之深, 所以可以放到唔同嘅配菜入去一齊滾住食。個湯底愈食愈辣, 非常過癮,叫返一杯透心涼嘅鹹檸七, 當堂醒胃解渴。

2019-04-16