2020-01-04 47 瀏覽
星期六晚上唔知食乜好,上星期路過見到呢間舖頭好似都好多人食,一於去試個肉醬都可以,雞脾夠腍和入味😋個班尼蛋啱啱好,個汁都好香,一個人食半個都夠,真係好飽,建議share會好一點,因為都好膩😆
肉醬意粉配蜜糖雞脾。多士
個肉醬都可以,雞脾夠腍和入味😋
班尼蛋配沙律
2020-01-04
肉醬意粉配蜜糖雞脾。多士
班尼蛋配沙律
2019-12-31 455 瀏覽
今日喺銅鑼灣行街行到有啲肚餓😕見到間以湖水綠為主色好搶眼嘅 Cp 值好高嘅新派茶餐廳四寶食堂🍴入到去餐廳會見到一幅勁大嘅花牆襯托🌸環境舒適,食物款新穎高質😘 焗水牛芝士酸瓜甜椒帆立貝🐚一共有 3 大隻帆立貝,成個菜式好開胃,除左有芝士🧀酸瓜🥒甜椒,仲有沙律醬,酸酸甜甜,仲好鮮甜😋香草烤雞磚頭焗飯🧱呢個巨型焗飯有麵包又有飯,仲要有塊又厚又大嘅烤雞🐓上面有大量芝士同淋上香草汁🌿烤雞 juicy 得嚟都好嫩👍🏻入面嘅飯底係蛋炒飯🍳仲有少少蔬菜🥬雜菇🍄真係好足料✌🏻軟殼蟹飛魚子辣茄子意粉🍝意粉味道主要係蕃茄味帶微辣🍅🌶連埋飛魚子食口感好豐富🤪底部有少少茄子🍆軟殼蟹炸得好脆🤗法式梳乎蛋多士配鮮果朱古力雪糕🍮其實梳乎蛋多士口感係微脆嘅麵包布甸🍞但又 soft 到好似梳乎厘😜雖然又有朱古力醬又有朱古力雪糕🍫但連埋啲水果一齊食🍓🍇又唔會覺得好膩😝自家製窩夫伴雲呢拿雪糕🧇窩夫整得幾脆,將雪糕搽埋落窩夫度一齊食更正🍨 朱古力雪山🍫🏔️厚厚嘅 cream 覆蓋住濃濃朱古力,仲有枝朱古力棒😻真係大滿足🤤雪糕紅豆冰🍹紅豆多且分明,口感軟綿,仲有雲呢拿雪糕🍦十分奶滑
  • 朱古力雪山
茶餐廳算是香港本地飲食文化的產物之一,以選擇多樣方便見稱,其受歡迎程度,可以說是「梗有一間喺左近」。而近年隨著市場需求,業界亦不斷革新求變,添上懷舊地道色彩又或主打某些特色小食,務求能在市場上站穩陣腳。最近筆者就造訪了一間較有風格的新派小店,位於銅鑼灣中心地段,門面以Tiffany Blue為主調,店內柔和亮麗的燈光,襯上簡潔空間感強的設計裝潢,環境氣氛舒適自在;一幅敞大的花花牆更是充滿著少女心,打卡呃Like一流。細閱餐牌,發覺小店供應的菜式種類繁多,除了一般的咖啡、茶餐、三文冶之外,還有很多其他西餐廳才會有的菜式如凱撒沙律、Egg Benedict、Pizza、燒牛扒燴羊膝和自創特式的「磚頭焗飯」,就連甜品如自家製的窩夫也有多款選擇,頗有驚喜。先來一客巴馬臣芝士水牛城雞翼,份量十足,一客4串足有8隻中翼,炸得金黃外脆內Juicy,醃得入味亦帶辣,但跟水牛城雞翼的原有味道和賣相有點距離,還好仍算香口惹味。黑松露雜菌咸蛋醬薄餅,原本對於在茶餐廳吃到的Pizza並不寄予厚望,但想不到端上來時賣相頗對版,像是Thin crust的餅底,薄薄的香脆得有點似餅乾,上面鋪上了雜菌、芝士、黑松露醬

巴馬臣芝士水牛城雞翼

先來一客巴馬臣芝士水牛城雞翼,份量十足

黑松露雜菌咸蛋醬薄餅

黑松露雜菌咸蛋醬薄餅,原本對於在茶餐廳吃到的Pizza並不寄予厚望,但想不到端上來時賣相頗對版,像是Thin crust的餅底,薄薄的香脆得有點似餅乾,上面鋪上了雜菌、芝士、黑松露醬、鹹蛋黃醬和番茄醬,熱辣辣入口先是濃郁的黑松露幽香,接著滲出淡淡的鹹蛋黃濃香,加上半溶拉絲的芝士和酸香茄醬,三重口味層次豐富,加起來卻不怎麼油膩,雖未至於很出色但頗有驚喜。

炸薯角(伴碟)

香草紅酒腐乳汁燴羊膝

香草紅酒腐乳汁燴羊膝,羊膝煮得軟嫩腍滑,入口即化,用上了自家創製的Fusion醬汁燴煮,西式的香草紅酒配上中式的腐乳,想不到是如此的搭配,味道平衡得不錯,有點點南乳汁的影子,用佐飯一流。

喜哥蔥油豬扒煎蛋飯

最後來一道這店的名物之一,喜哥蔥油豬扒煎蛋飯,厚切的豬扒大大塊,配以太陽流心蛋和翠綠的蔥油,單看賣相已很吸引。豬扒煎得金黃香脆,鬆軟入味帶咬口,加上半熟流心蛋和自家製作的蔥油,用來撈飯啖啖濃香惹味,實在是邪惡得犯規的滋味!

阿華田雪山

整餐出品的質素頗為不俗,尤其是那蔥油豬扒煎蛋飯更是出色,加上環境舒適,完全沒有舊式茶餐廳的侷促,收費卻是大眾化價錢,性價比算高,難怪能夠做到座無虛席,客如輪轉,據聞這裏的滑蛋叉燒飯也很出色,下次到來一定要再試一下!

2019-11-06
3 分鐘 (堂食)
黑松露雜菌咸蛋醬薄餅
炸薯角(伴碟)
香草紅酒腐乳汁燴羊膝
2019-12-29 56 瀏覽
銅鑼灣食黎食去都係燒味車仔麵,甘岩行過見到裝修幾靚就入去食。價錢幾佛心,50幾60蚊就食到個餐。❤叉燒炒滑蛋飯呢個必叫,叉燒同滑蛋份量多,叉燒唔會太瘦,滑蛋半熟,同豉油撈飯食真心正🤤❤Benedict eggs點估到茶記都有Benedict eggs食😂個muffin烘到熱辣辣,加上蛋黃同煙三文魚真係冇得頂!順帶一提,佢既水波蛋超用心處理蛋黃會係最底方便食👍🏻❤小食拼盤有薯條,檸蜜雞鎚,洋蔥圈,水牛雞翼,腸同沙律。薯條同洋蔥圈唔會炸得過火,岩岩好,配沙律醬一流!水牛雞翼偏辣,檸蜜雞鎚甜甜地幾特別。❤熱菜蜜❤阿華田雪山偏甜,肥仔野黎🤤

❤叉燒炒滑蛋飯

❤Benedict eggs

❤小食拼盤
有薯條,檸蜜雞鎚,洋蔥圈,水牛雞翼,腸同沙律。
薯條同洋蔥圈唔會炸得過火,岩岩好,配沙律醬一流!
水牛雞翼偏辣,檸蜜雞鎚甜甜地幾特別。

❤熱菜蜜

❤阿華田雪山
偏甜,肥仔野黎🤤
IS THIS A DAYDREAM? They have has one of the best, if not the best scrambled eggs in town. It gets the basics really right!茄牛通澎湃濃郁又有茄茸🍅我把整盆都喝光了有沒有很誇張全港最好吃的嫩蛋跟多士,這牛油多士濕潤香濃,鹹中帶點甜,怎樣會有這麼好吃的多士啦!小二來十件🍞 咸牛肉蛋治 也一百分,完全驚艷到平常最討厭三文治的我🥪·✔️瑞士雞髀撈丁很入味

茄牛通

瑞士雞髀撈丁
  • 炒滑蛋
  • 咸牛肉蛋治
2019-12-21 55 瀏覽
同朋友睇餐牌覺得呢度嘅食物選擇多,有中有西又有甜品,比一般茶記有新意,就一齊來食晚飯!我地叫左兩個主食蜜汁叉燒滑蛋飯呢度嘅招牌菜,非常有水準,蛋煎得剛剛好,不會太熟或太生,口感極為嫩滑,而叉燒肥瘦適中,亦燒得好入味。呢個飯份量好足料,蛋同叉燒都好多,食完好飽!黑松露鹹蛋大蝦意粉呢個係中西fusion嘅意粉,黑松露與鹹蛋,出來嘅味道配搭得好和諧,仲多左種鹹香味,蝦亦都大隻多肉!阿華田雪山雪糕mix阿華田,阿華田嘅可可味好突出,唔會淨係得甜味!甜品叫左呢個窩夫配朱古力雪糕,焗得都好鬆脆!

我地叫左兩個主食

黑松露鹹蛋大蝦意粉

阿華田雪山
雪糕mix阿華田,阿華田嘅可可味好突出,唔會淨係得甜味!

甜品叫左呢個窩夫配朱古力雪糕,焗得都好鬆脆!

行行下比個勁green 既門面吸引住,一路以為"四寶食堂"係食中式野,睇完menu 先知原來勁多西式野食㨂,圖片仲幾吸引咁,見未食野就試下la~餐廳入面個花牆仲幾別緻,唔知以為去左西餐廳,呢度仲有pizza, egg benedict,夜晚仲有扒鋸,真係比佢個店名呃左xD✨呢度既招牌推介係蜜汁叉燒滑蛋飯($58):未食見到已經流口水🤤,d 蛋一睇就知道好滑~d 蛋漿閃閃發光好濕潤😍 食落真係滑到不得了,加埋甜豉油非常出色。叉燒雖然唔係肥叉,但係唔會太瘦,食落帶點爽口,好味食清光👍🏻✨柚子蜜都好足料夠味✨飛魚子忌廉蟹肉焗大啡菇($68): 呢個熱辣辣份量十足,食果時要小心d. 個菇上面勁多蟹籽卜卜脆,蟹肉都唔少,個醬仲有勁濃既芝士味,🤩大啡菇軟腍又夠juicy , 好好味✨焗水牛芝士酸瓜甜椒帆立貝($78):有啲似平時放題食到嗰一種,不過幾鍾意佢個千島醬,酸酸甜甜好開胃,帆立貝都算大粒,而且有鮮味。

✨柚子蜜都好足料夠味

飛魚子忌廉蟹肉焗大啡菇

飛魚子忌廉蟹肉焗大啡菇
2019-12-13 64 瀏覽
我自己最喜愛的碟頭飯之一,以為嚮外國讀書時,有關肉醬的食物都很喜歡,如肉醬煎蛋飯,肉醬意粉,肉醬熱狗,肉醬批等等。今日諗住食個下午茶,經過四寶食堂,居然有,當然不放過。它味道好好味,其實大部分餐廳,都是用茄膏去煮,但間間煮法,其他材料都唔一樣,所以我應該話,呢間d味道合我意。下午茶時間,都滿座,如果一大班人黎,可能要等一陣,因為都幾爆滿。(小插曲)我的飯黎左之後,有一個人搭枱座我對面,見到他的餐來了之後,覺得很特別,其他茶餐廳未見過,所以忍不住都拍落嚟分享一下,大家有興趣可以試一下。

今日諗住食個下午茶,經過四寶食堂,居然有,當然不放過。

(小插曲)
下午茶餐S~肉醬煎蛋飯
2019-12-13
下午茶餐S~肉醬煎蛋飯
3K
2019-12-11 654 瀏覽
同朋友來銅鑼灣行下街,攰攰地到了四寶食堂食下午茶,雖然三點多來到,但全店滿座要等位,好好彩有張卡位走,等一陣就有枱了。侍應超快手執好枱,放好餐具同比埋餐牌。凍檸賓&阿華田雪山自己點左檸賓,利賓納加檸檬特別夾,哈哈,酸酸甜甜就係好味。朋友杯阿華田都好正,佢話勁濃阿華田味之餘仲夠晒凍,好多地方點凍,但用熱水沖嘅關係都變得唔夠凍,呢杯就唔同啦,加埋舊cream賣相靚又滑啲。柚子汽泡茶&鮮橙汁柚子呢杯原來係柚子茶加疏打,所以有汽了,再加埋片檸檬,另柚子茶無咁甜,正喎。鮮橙汁就係包裝橙汁啦~唔通有鮮榨果汁咩,哈哈。蜜汁叉燒滑蛋飯朋友話佢好肚餓,咁就梗係要點返個呢度嘅招牌名物啦,賣相好吸引呀~蛋超滑,好有蛋香,個人覺得蔥花同叉燒都係點綴,靈魂係滑蛋同甜豉油,淨係佢都可以爬到幾碗飯呀!蔥花咸牛肉炒蛋潛艇唔係好餓自己就點個下午茶夠了,同樣揀左滑蛋做主角嘅潛艇包,今次配嘅係鹹牛肉。潛艇包本身烘熱了軟綿綿的,如瀑布般的滑蛋,帶蔥花香同鹹牛肉的鹹味,看似簡單的食材刺激著味蕾呢。小食拼盤仲有小食拼盤,朋友堅持要試晒所有炸物,咁就一次過叫份大拼盤,哈哈。洋蔥圈十分香脆,大家搶住食,下面的薯角就被冷落了。雞翼辣辣
侍應超快手執好枱,放好餐具同比埋餐牌。
凍檸賓&阿華田雪山
柚子汽泡茶&鮮橙汁
蔥花咸牛肉炒蛋潛艇
小食拼盤
洋蔥圈十分香脆,大家搶住食,下面的薯角就被冷落了。
雞翼辣辣地好惹味,皮很脆肉也滑,好好味。
泰式雞搥就有點失色了,無乜調味同炸得較乾,比較起來就係雞翼好味好多了。
仲有香草豬肉腸,勁有肉感,油脂甘香。
法式梳乎蛋多士配鮮果雪糕
最後就係下午茶的甜品,四十幾蚊咁大份仲平過甜品舖,而且質素超羣啊~多士軟綿綿好有空氣感,滿滿的蛋香,入面仲有果皮,甜中帶少少苦澀,口感味道都超捧的,唯一要挑剔就是鮮果二字吧,只有兩粒藍莓同一粒小紅莓,哈哈,反正它們也不是主角,沒關係~

好好味,價錢也不貴,怪不得咁多食客了。
2019-12-01
5 分鐘 (堂食)
2019-12-10 402 瀏覽
同朋友食飯經常遇到嘅問題就係佢想食中式我想食西式銅鑼灣呢間高質茶餐廳就可以一次過滿足我哋兩個願望呢度食物嘅選擇好多不論中式西式甚至連小食,甜品都有好多選擇 水牛芝士番茄羅勒沙律 $68你又點會諗得到一間茶餐廳做西餐竟然做得有板有眼呢個水牛芝士沙律無論賣相同埋味道都相當唔錯飛魚子忌廉蟹肉焗大啡菇 $68另外我哋仲叫咗個小食冇諗過飛魚子嘅份量會咁足料忌廉配上芝士呢個邪惡配搭每一啖都做到拉絲芝士嘅效果唔使多講係咩味道大家都想像得到啦大啡菇上面重鋪上咗蟹肉真係同高質嘅西餐有得比小食拼盤 $128小食嘅種類非常豐富炸洋蔥圈,炸薯角,雞翼,雞鎚,德國香腸仲配有甜酸醬同埋沙律醬❤️一班朋友一齊食就最好不過滑蛋叉燒飯 $58 呢度其中一樣好多人食既就係滑蛋暗然銷魂飯叉燒嘅肥瘦啱啱好滑蛋亦都夠晒嫩滑就連我明明想食西餐嘅都忍唔住偷食咗幾啖美國厚切西冷配黑醋汁拼薯角 $128呢度嘅美國西冷牛扒目測大概嘅厚度有1cm而且真係好大塊食落嘅每一啖都好有口感牛扒可以揀幾多成熟去相黑醋汁零舍開胃除咗拼薯角亦都可以跟飯或者意粉不過薯角即叫即炸,外脆內軟真係叫我欲罷不能黑松露忌廉湯牛扒餐仲送忌廉湯而且係我最愛嘅黑松露黑松露
同朋友食飯
經常遇到嘅問題就係
佢想食中式我想食西式
銅鑼灣呢間高質茶餐廳
就可以一次過滿足我哋兩個願望

呢度食物嘅選擇好多
不論中式西式
甚至連小食,甜品都有好多選擇

水牛芝士番茄羅勒沙律 $68

大啡菇上面重鋪上咗蟹肉
真係同高質嘅西餐有得比

小食拼盤 $128
小食嘅種類非常豐富
炸洋蔥圈,炸薯角,雞翼,雞鎚,德國香腸
仲配有甜酸醬同埋沙律醬❤️

牛扒可以揀幾多成熟
去相黑醋汁零舍開胃
除咗拼薯角
亦都可以跟飯或者意粉
不過薯角即叫即炸,外脆內軟
真係叫我欲罷不能

因為呢度嘅甜品選擇都有好多
不過真係太飽啦

下次有機會一定再試

2019-12-05 334 瀏覽
銅鑼灣真係有好多好野食,基本上午餐同晚餐都有好多選擇。今日lunch time 經過呢間四寶食堂見唔駛排隊,即刻要試,因為呢間餐廳成日要排長龍,基本上要等成半個鐘先有位,難得唔駛排隊當然要入去試佢地既招牌滑蛋、豬扒、西多士⋯馬上點咗佢地招牌推介喜哥蔥油豬扒煎蛋飯和香蔥蝦球滑蛋飯。喜哥蔥油豬扒煎蛋飯$58呢碟豬扒飯份量十足,豬扒大大塊,外層煎得非常香脆,裡面肉質卻非常嫩滑。豬扒表面鋪上蔥油,咸香十足,與豬扒一齊食好好味。白飯軟硬適中,粒粒分明,而蛋係太陽蛋,蛋黃汁拌上甜豉油,再加上蔥油一齊撈飯,味道更香,好快就食哂d飯。香蔥蝦球滑蛋飯$78滑蛋蝦球故名思義就是要"滑順"才好吃,呢碟蝦球滑蛋飯d蛋唔止滑,而且蛋味濃郁。雞蛋煎到半熟,入口超滑溜。蝦仁並不是普通貨色,而是用了大蝦仁,有6隻,蝦仁爽口沒有雪味,卻有蝦的鮮味。本來想叫份流心芝士西多士,可惜原來下午茶時段先有。唯有附上呢個午餐和下午茶餐牌給大家看。凍飲加$3,呢個份量和食物質素,整體來說都是抵食👍

馬上點咗佢地招牌推介喜哥蔥油豬扒煎蛋飯和香蔥蝦球滑蛋飯。

喜哥蔥油豬扒煎蛋飯$58

豬扒表面鋪上蔥油,咸香十足,與豬扒一齊食好好味。

香蔥蝦球滑蛋飯$78

凍飲加$3,呢個份量和食物質素,整體來說都是抵食👍

2019-12-03
2019-12-01 58 瀏覽
今日有啲趕時間,所以就去左食茶餐廳。茶餐廳喺香港就周圍都係,但唔係真係間間都好食!蜜汁叉燒滑蛋飯,因為我唔係幾鐘意食葱,所以嗌左走葱啲蛋好滑,食落仲有蛋汁冇煮到好熟。而啲叉燒就半肥瘦岩岩好沙嗲牛肉公仔麵,濃濃嘅沙嗲醬一上碟嘅時候放左係面頭,撈鈞左就岩岩好啲牛肉真係有好多,腌到好入味之餘仲好滑阿呢個泰式雞翼真係不得了,炸到面頭好脆但入面啲肉依然好鮮嫩 咬嘅時候仲有小小雞油流出黎 真係好正阿奶茶就同平時茶餐廳飲嘅差唔多除止之外,佢仲有個美祿雪山,個底係超濃美祿,面頭再加cream飲完之後好飽好滿足
今日有啲趕時間,所以就去左食茶餐廳。
茶餐廳喺香港就周圍都係,但唔係真係間間都好食!
經典叉燒滑蛋飯

蜜汁叉燒滑蛋飯,因為我唔係幾鐘意食葱,所以嗌左走葱
啲蛋好滑,食落仲有蛋汁冇煮到好熟。
而啲叉燒就半肥瘦岩岩好

沙嗲牛肉公仔麵

啲牛肉真係有好多,腌到好入味之餘仲好滑阿

奶茶就同平時茶餐廳飲嘅差唔多
飲完之後好飽好滿足
2019-11-29 49 瀏覽
銅鑼灣交通方便,約朋友吃晚飯,謝斐道482號兆安廣場地下,餐廳裝修光亮整潔,有一幅靚靚花牆,坐滿九成食客,我們點左叉燒滑蛋飯,軟綿綿的滑蛋很香滑,义燒肥瘦剛好,撈飯一流十分美味,大大碟真抵食,值得推薦。十分美味。糯米釀雞翼熱辣辣,啖啖肉,香脆惹味。厚切西冷配香草意粉套餐,牛扒七成熟軟腍香,美味可口。餐湯忌廉磨菇湯,很香滑又足料。小食併盤,有串燒雞翼、肉腸、薯條和洋蔥圈,勁大份,很好芝士焗波士頓龍蝦🦞,芝士味濃,不錯。窩夫伴雪糕,窩夫脆脆、雪糕香甜。超正雪糕紅豆冰,紅豆軟腍有粉糯的口感,奶味香濃,一定要推介。 柚子氣泡茶,有檸檬🍋和柚子,酸酸甜甜,很解渴。朱古力雪山,很香朱古力味,不太甜。這餐我們都很滿意,會回頭再吃其他食物。
糯米釀雞翼熱辣辣,啖啖肉,香脆惹味。
厚切西冷配香草意粉套餐,牛扒七成熟軟腍香,美味可口。
餐湯忌廉磨菇湯,很香滑又足料。
小食併盤,有串燒雞翼、肉腸、薯條和洋蔥圈,勁大份,很好[强]
芝士焗波士頓龍蝦🦞,芝士味濃,不錯。
窩夫伴雪糕,窩夫脆脆、雪糕香甜。超正
雪糕紅豆冰,紅豆軟腍有粉糯的口感,奶味香濃,一定要推介。
柚子氣泡茶,有檸檬🍋和柚子,酸酸甜甜,很解渴。
朱古力雪山,很香朱古力味,不太甜。
這餐我們都很滿意,會回頭再吃其他食物。
  • 糯米釀雞翼
  • 雪糕紅豆冰
  • 窩夫配雪糕
2019-11-29 52 瀏覽
中午在公司開了近2小時會議,2:30才放飯,午飯餐牌也變成下午茶餐了。過來午飯時間,飯癮低了,就簡單的點 了個便宜點的 漢堡包加薯條餐。 沒想到有意外的發現。 首先漢堡包變成菠蘿包已夠特色,賣相不太討好漢堡扒原來挺有'內涵',乃是'流心芝士',結果一手醬汁搭配上加了洋蔥的白色沙拉醬,味道配合度很高,很討 好。 薯條皮脆內軟,夠香口。 咖啡也不錯,香濃順滑度夠味。 價格和麥xx的套餐差不多,但美味度高得多了。聽說熱狗也不錯,反正餐廳在公司樓下,一於遲兩天來試試。

搭配上加了洋蔥的白色沙拉醬,味道配合度很高,很討 好。

薯條皮脆內軟,夠香口。
咖啡也不錯,香濃順滑度夠味。
價格和麥xx的套餐差不多,但美味度高得多了。

聽說熱狗也不錯,反正餐廳在公司樓下,一於遲兩天來試試。
2019-11-28
5 分鐘 (堂食)
2019-11-27 53 瀏覽
雖然叉燒唔夠肥,但出奇地唔會好銀,而且幾香口。滑蛋煎得好靚,唔會太老又唔會生到好似芙蓉蛋咁,恰到好處,而且調味好出色,有蛋香之餘亦唔會太甜。配上豉油汁,好有舊式茶餐廳嘅感覺,整個飯汁嘅份量控制得好好,唔會多到浸爛個飯,但又足夠撈晒成個飯都食。$58包飲品,凍飲加$3 ,銅鑼灣來講算中等。同檯朋友叫咗我上次食過嘅牛脷,今次佢就配意粉。不過就有啲失望,上次我食緊牛脷好Juice,今次好乾好多筋。而且上次配左好多沙律菜,今次只係得幾條豆苗,我仲介紹朋友食搞到我都有啲尷尬。希望佢哋可以控制好個質素啦,雖然宵夜餐只係$48包嘢飲,但係今日牛脷意粉嘅質素真係麻麻地。

$58包飲品,凍飲加$3 ,銅鑼灣來講算中等。

2019-11-26