2018-07-15
茶餐廳要出位,唔係靠咩「流心芝士」/ 藍蝶花炒飯 或者 紅菜頭蒸肉餅 呢D綽頭野,要多人黎,要多人食,只要你炒得一手好滑蛋,烘好一片厚靚正多士,加多杯熱辣滑奶菜,你想冇人黎都難。大家都知茶記多,又如何?好食又有幾多?最近又有猛人入局,以和牛醬油襯滑蛋叉燒飯,「真」忌廉雞湯通,同埋北海道滑蛋、炭烤多士,講起來就「架勢堂」,食落又點呢,今日就即場趕去整個下午茶先!本來同友人都是首選滑蛋叉燒飯,結果又賣光光,最後就揀左個常餐($43)同下午茶($35)。友人慘豬,沒飯之餘,連多士都冇,要轉為餐包。「真忌廉雞湯通配火腿」- 常餐講到咁勁梗係要試下啦!一啖一啖試真個湯,係有忌廉的奶香,同埋滑度,中和了雞湯的鹹,比起坊間確是濃郁點,不俗,我欣賞茶記用有「坑紋」的通粉,感覺更掛湯!招牌炒蛋+餐肉配多士 - 下午茶我個份亦隨即送上,老實我唔多滿意。多士 - 肉眼睇都知佢唔脆啦(我影相不超過3張相/15秒),炭烤?在哪?我以為上午烘完放到而家,真正的炭烤多士絕不會這樣(我在日本食過真正的炭烤多士,驚為天人)。餐肉 - 薄過紙,以為自己食緊周星馳個塊午餐肉(有睇賭聖就會明白了),肉質又暗淡,非常唔討口。炒
我個份亦隨即送上,老實我唔多滿意。
炒蛋 - 確是滑,香味、蛋味都有,非常濃郁。