好耐之前已經好想試下四季常餐嘅滑蛋叉燒飯🤤食左幾次早餐,今次終於的起心肝lunch time去食😋雖然早左小小落樓,但係我地都要等成十幾張枱,好彩只係等左十五分鐘左右就入得去嚕😙依碟滑蛋叉燒飯絕對唔普通呀😭炒蛋炒得夠滑已經係基本🍳依碟飯嘅靈魂係加左牛油渣嘅秘製豉油呀😭😭😭個味道即刻昇華左100000000倍呀嗚嗚😭聽講佢地嘅炒蛋係唔加牛奶、唔加忌廉咁炒,蛋漿仲要係混合左美國蛋、日本蛋同埋湖北蛋,好有心思呢💕
好耐之前已經好想試下四季常餐嘅滑蛋叉燒飯🤤
食左幾次早餐,今次終於的起心肝lunch time去食😋
依碟滑蛋叉燒飯絕對唔普通呀😭
個味道即刻昇華左100000000倍呀嗚嗚😭
叉燒滑蛋飯
2018-08-29
15 分鐘 (堂食)
午餐
叉燒滑蛋飯
  • 叉燒炒蛋飯
2018-08-26 425 瀏覽
今日我哋嚟到中環試下好出名嘅炒蛋,一去到門口已經見到好多人等位,果然好出名。我哋叫咗一個火腿通粉嘅茶餐,包炒蛋多士,仲叫咗個叉燒炒蛋飯,加多兩杯凍檸茶~首先講下個火腿通粉,佢個湯好濃郁、好香,而通粉都好彈牙。火腿都幾好,但如果煎一煎會更香、更好食。而佢嘅炒蛋同多士都係心機之作,多士搽咗牛油,烘的啱啱好,有麵包嘅甜味。炒蛋,佢係我食過嘅炒蛋入面算係幾細滑,落咗牛油去炒令到佢帶出蛋香之餘仲帶牛油香氣,好食!到叉燒炒蛋飯,佢今次個炒蛋比多士個個老咗少少,但都算滑嘅!佢個叉燒正正常常,又唔可以話特別好食,嚟到都係諗住食炒蛋,所以對佢個叉燒飯都冇咩期望。

真.忌廉雞湯火腿通粉

叉燒炒蛋飯
2018-08-25
15 分鐘 (堂食)
真.忌廉雞湯火腿通粉
叉燒炒蛋飯
2018-08-23 191 瀏覽
1⃣咸牛肉四季厚蛋治 (5/5)👦🏻真係未食過咁好食嘅蛋牛治🤤蛋炒得好滑,有好濃嘅蛋味!仲有,喺蛋入面撈左少少芝士喺入面,令味道更加有層次🤤不過最最最正係咸牛肉係有煎過,食入口好香同脆口🤤包亦都有烘底🤤無得輸❗❗❗2⃣常餐-雞湯火腿通粉配蛋多士 (3.5/5)個湯幾有驚喜😋除左係雞湯之外都加左忌廉👧🏻好鐘意個烘底方包同炒蛋😍10個like呀蛋好滑夠味🍳但如果熟啲仲好方包烘得夠脆 不過牛油揸得唔平均 如果做好埋呢樣就完美❤️一啖蛋一啖包😋3⃣凍檸茶 (5/5)👦🏻最鐘意嘅檸茶就係雀巢罐裝嗰隻,但就嫌佢太甜😥但四季常餐嘅凍檸茶都係甜但茶味比雀巢濃,完全合哂我口味🤤🤤鐘意徧甜嘅朋友仔一定會鐘意😋但鐘意澀啲同茶味濃啲嘅就未必啱🙁—————————————————————🔸總結🔸✅食物味道好✅環境乾淨✅上菜快,服務好❎位置少,lunch hour可能要等位❎滑蛋叉下午茶時段唔供應
1⃣咸牛肉四季厚蛋治 (5/5)
👦🏻真係未食過咁好食嘅蛋牛治🤤
不過最最最正係咸牛肉係有煎過,食入口好香同脆口🤤
包亦都有烘底🤤無得輸❗❗❗

2⃣常餐-雞湯火腿通粉配蛋多士 (3.5/5)
個湯幾有驚喜😋除左係雞湯之外都加左忌廉
👧🏻好鐘意個烘底方包同炒蛋😍10個like呀
蛋好滑夠味🍳但如果熟啲仲好

3⃣凍檸茶 (5/5)
👦🏻最鐘意嘅檸茶就係雀巢罐裝嗰隻,但就嫌佢太甜😥
但鐘意澀啲同茶味濃啲嘅就未必啱🙁
—————————————————————
🔸總結🔸
✅食物味道好
✅環境乾淨
✅上菜快,服務好
❎位置少,lunch hour可能要等位
❎滑蛋叉下午茶時段唔供應
2018-08-22 387 瀏覽
主打番茄🍅湯底嘅餐廳不少,但位處中環,地理位置優越且價格合理的番茄湯牛肉通就非四季常餐莫屬了~之前有雜誌報導過,已經名氣大增,每到工作日午餐時間就會大排長龍,而且仲要人齊方可入座🤦🏻‍♀️ 某程度上都有d苛刻,不過願者上釣啦~ 😂炒蛋幾好,有蛋香,不過如果可以稍微乾身返少少就更好啦。多士送上來嘅時候仲微熱,可能多人order,出得密,相對會新鮮熱辣。食茶記,通常都係飲返杯熱奶茶,不過lee度杯奶茶就唔掂啦。好「孩」,d茶又澀...... 冇下次。番茄通,嗰湯有別坊間其他,比較濃稠,只係因為落咗大量🍅膏。通粉夠入味。牛肉嘅份量算幾多,口感正常,並唔會醃到d肉texture變質。如果接受到嗰湯,都算係咁啦。

熱奶茶

番茄湯牛肉通粉

2018-06-08
30 分鐘 (堂食)
  • 番茄湯牛肉通粉
2018-08-20 253 瀏覽
I don’t frequent or work in Central so I knew nothing about this restaurant before coming here. I was just looking for a nice affordable place to eat since I was in the area and I came with an open mind.Arrived at around 4pm on a weekday and was seated at one of the two empty tables left. Shortly after my food arrived I had to share the table with two other customers. Seems like a popular restaurant! Ordered the all day set with the cream soup macaroni (they also have tomato beef soup macaroni a

Ordered the all day set with the cream soup macaroni (they also have tomato beef soup macaroni available). Their menu emphasises that they use REAL cream soup which really does make it taste better. They also seem to use a higher quality ham compared to other cha chaan teng. Scrambled egg is good as I expected, but what I didn’t expect was the toast to taste that good. I don’t know what they do with it, maybe toast the bread in butter or garlic? Probably their secret
There’s just something about their toast that really stands out! (I also overheard the lady in front me commenting on how good the toast was!)

The only downside I can think of is that their portions are on the skimpy side. Especially the macaroni. And they use plastic take away cups for cold drinks even when you’re dining in, which is not very environmental.
2018-08-20
2018-08-20 156 瀏覽
最近中環有間冰室超強名氣,經常大排長龍🙈今次排左半粒鐘就可以入坐啦,冰室黎講餐廳算係幾企理乾淨去得冰室當然就係試下佢地人氣既常餐啦我就揀左🐶茄牛通搭多士炒蛋加多杯熱奶茶($43)多士係整得幾出色,剛剛烘起新鮮熱辣辣,加上牛油香,面頭烘得香脆炒蛋真係夠晒蛋味同好滑,不過我略嫌落多左胡椒,不過真係算唔錯👍🏻茄牛通,蕃茄湯夠晒濃,牛肉切片適中又無韌,冰室黎講真係算快靚正而高質難怪咁多人排隊,確實幾好食,價錢又平民!
最近中環有間冰室超強名氣,經常大排長龍🙈
今次排左半粒鐘就可以入坐啦,冰室黎講餐廳算係幾企理乾淨
去得冰室當然就係試下佢地人氣既常餐啦
我就揀左🐶茄牛通搭多士炒蛋加多杯熱奶茶($43)
難怪咁多人排隊,確實幾好食,價錢又平民!

2018-08-16 261 瀏覽
聽同事講最近中環有間新餐廳經常排長龍,於是今天就約同事行過去威靈頓街試試呢間餐廳。呢間餐廳個名改得好好,叫做四季冰室,寓意四季都可以來食,個老闆諗呢個名真係好叻。一去到,因為係午飯時間,所以勁多人排隊。但好彩今日老闆冇返工所以排耐啲都冇所謂。等左差不多30分鐘才有位,一入到餐廳,好光猛。雖然座位有點迫夾,但中環寸金尺土,都算係咁㗎啦。而餐廳亦算好乾淨,衛生情況唔錯,但有待觀察啦,因為都仲係新開張。一打開餐牌,都係港式茶餐廳嘅菜式,當然唔少得有必備嘅常餐。為咗試一試呢間新開餐廳嘅水準,於是叫咗最經典嘅常餐來試試。佢嘅常餐有必備嘅炒滑蛋同多士,另外配左茄牛通粉。呢三樣野都係港式茶餐廳常有的。佢嘅炒滑蛋真係好滑,好高水準,二而係即烘的,並不是預先整好的,所以多士唔會覺得好乾。加上烘好即揸牛油,多士的熱力令牛油的香味陣陣發出,令到成塊多士的質素好高。至於個茄牛通,茄湯好濃仲有茄肉,好足料。而牛肉,佢切到個薄度啱啱好,唔會太厚又唔會太薄,而且並無煮到勁熟勁韌,你睇幅相都影到啲牛肉仲有少少粉紅咁。所以牛肉個口感係唔錯,以茶餐廳的茄牛通來說,佢係高質的。至於同事,佢叫咗個牛腩飯。而牛腩飯整體來說是典

至於同事,佢叫咗個牛腩飯。而牛腩飯整體來說是典型港式的,個汁並沒有很濃味,但牛腩
炆得很入味。同事說都唔錯,唯一是個白飯唔夠熱。或者是廚房裝定白飯,又放耐左少少攤凍左。如果白飯夠熱又有煙出,咁就好正啦。
2018-07-16
30 分鐘 (堂食)
2018-08-16 127 瀏覽
The long awaited 四季~~常餐姐🤣🤣Luckily there was no line before 12pm so we got seats directly~蕃茄牛肉通: 就黎酸到盲都開眼😂😂 食完個腦除左好酸之外都係好酸😅😅 酸到la喉... 我都係鐘意鮮茄多過茄膏,我覺得勝香園值得排過佢滑蛋叉燒飯: 味道平平,毫無特別,叉燒鞋口,滑蛋係滑但無蛋香,係啲飯幾好🤣蛇竇永遠係我最愛❤❤ 評價:過份吹噓!!
The long awaited 四季~~常餐姐🤣🤣

評價:過份吹噓!!
本來諗住試下呢間人氣新餐廳,常餐一擺上桌好豐富,味道都唔錯,但係食到一半才發現...蕃茄牛肉通的牛肉生到不得了!!! 唔好話七成熟,成舊牛肉得條邊轉色,拍得住美女廚房的菜式!!!1. $43的常餐唔會畀頂級靚牛肉,點可能唔完全煮熟就畀客人生食?! 2. 牛肉唔係越式薄切,而是肉片咁厚,湯又唔係滾的,唔係期望客人自己整熟塊牛肉片?!3. 藍帶廚師連製作安全食物的基本功都冇,呢間餐廳點畀客人信心?!當我以為係自己黑仔,舉手跟店員反映,同桌的另一位客人同樣表示牛肉是非常生的,那就證明廚師有問題!!!店員好似怕其他客人見到,勁快收走我跟另一位客人的碟!!!早上唔係繁忙時間,唔似中午鋪頭外排晒人龍,當時成間鋪頭得幾個客人都可以發生咁樣的事情,完全係不能接受!!!
未熟的牛肉蕃茄通

店員好似怕其他客人見到,勁快收走我跟另一位客人的碟!!!

2018-08-09
$43 (早餐)
2018-08-08 318 瀏覽
難得黎到附近,專登去試下新開無耐既「常餐」。《凍檸茶》叫左小冰-原來將飲品一早整好曬放曬入雪櫃,所以跟本就係無冰😛。不過無乜甜味,茶味都唔濃。如果叫開小甜既應該會覺得ok。《忌廉雞湯通》同想象中差好遠,以為好似罐頭🥫湯咁。個湯得好淡雞湯味,但係就比較多油。所以都無飲個湯,通粉唔會太淋,都ok。成個餐最ok就係個《多士炒蛋》。多士係厚切個種,黎到仲係熱熱地。加埋個炒蛋一齊食好好味。整體黎講,食物一般般,不過勝在坐得舒服,都會再黎。
難得黎到附近,專登去試下新開無耐既「常餐」。

整體黎講,食物一般般,不過勝在坐得舒服,都會再黎。
2018-08-08 225 瀏覽
試新嘢啦喂‼️非常推薦這家新店雖然排了30分鐘但 真的好吃又便宜.sᴛʏʟᴇ 好像澳洲牛奶公司但這家的味道會再濃厚點.叉燒蛋的份量很足而且蛋是金黃色的廚師表示這是混了不同地方的蛋所出來的效果叉燒亦切得薄 易咀嚼飯則有點硬.常餐的蛋可以說很好吃這家的炒蛋都必吃就對了‼️份量挺多的 多士也有厚厚2片 外脆內軟通粉的湯濃濃的 好像是用了6小時煮成的湯底名符其實真材實料❤️呢個我係清底的!.奶茶本來就去冰是茶餐廳的港式奶茶

試新嘢啦喂‼️
份量挺多的 多士也有厚厚2片 外脆內軟
通粉的湯濃濃的
好像是用了6小時煮成的湯底
名符其實真材實料❤️
呢個我係清底的!
奶茶本來就去冰
是茶餐廳的港式奶茶
2018-08-07 230 瀏覽
不知大家有沒有留意,在香港,要食好東西的話你必先要經歷「排隊」這個耐性遊戲。這間四季常餐坐落於中環核心,蕃茄湯底和炒蛋是他們的賣點。 說到這裏相信你們可以想像到這裏下午的「人龍」是多麼洶湧。他們的常餐有兩款,分別是四季茄牛通和真.忌廉雞湯通配火腿。蕃茄湯底味道香濃,甜度和酸道都十分平衡,通心粉亦煮得有咬口。忌廉雞湯底的味道就有點淡,適合健康人士。炒蛋口感十分滑身,食落亦都有奶香。可惜叉燒炒蛋飯售罄,未能一試他們的招牌菜。看來排隊不只是一場耐性遊戲,懂得在對的時間排隊也是一門藝術。
四季茄牛通
真.忌廉雞湯通配火腿
炒蛋
四季茄牛通
炒蛋
2018-08-07 186 瀏覽
位於中環哩個高消費點四季常餐嘅出現真係令人期待好幾次經過見到人龍就郤步了剛好經過無人等位就決定即步入舖頭內裝修簡潔明亮有大約40個座位,一般係4/6人枱3點有約8成客人,樓面店員約有4個年輕開朗又唔會催你落單最特別係播放signature 曲目,好似有叉燒包同家燕mama嘅唏也唏也唏我點了常餐,炒蛋多士,茄牛通配即磨咖啡落單後等左3分鐘已經嚟炒蛋多士最討我歡心的是厚多士,有2吋厚外脆內軟炒蛋貴為招牌,完全無失禮滑蛋有蛋汁,蛋同多士都暖的証明唔係預先整定放涼放硬茄牛通出場,湯唔會好味精,牛肉都夠淋滑食完唔會好口渴最後咖啡有點失色,有點偏酸中環有咁嘅質素同價錢,好抵讚份量唔算好多,但我一個女孩子都幾飽人流多但店員都好快手我見凍飲係放雪櫃唔加冰,唔怕溶左溝淡
位於中環哩個高消費點
四季常餐嘅出現真係令人期待
好幾次經過見到人龍就郤步了
剛好經過無人等位就決定即步入

舖頭內裝修簡潔明亮
有大約40個座位,一般係4/6人枱
3點有約8成客人,樓面店員約有4個
年輕開朗又唔會催你落單
最特別係播放signature 曲目,
好似有叉燒包同家燕mama嘅唏也唏也唏
我點了常餐,炒蛋多士,茄牛通配即磨咖啡

落單後等左3分鐘已經嚟炒蛋多士
最討我歡心的是厚多士,有2吋厚外脆內軟
炒蛋貴為招牌,完全無失禮
滑蛋有蛋汁,蛋同多士都暖的
証明唔係預先整定放涼放硬
茄牛通出場,湯唔會好味精,牛肉都夠淋滑
食完唔會好口渴
最後咖啡有點失色,有點偏酸

中環有咁嘅質素同價錢,好抵讚
份量唔算好多,但我一個女孩子都幾飽
人流多但店員都好快手
我見凍飲係放雪櫃唔加冰,唔怕溶左溝淡

常餐
2018-08-06
常餐
  • 炒蛋多士
對上一次食應該係媒體報道完冇耐嗰陣要好早黎再排10分鐘先至有位今次好明顯人流少左拎飛後2分鐘就已經可以入座每次睇餐牌其實都好想試叉燒炒蛋飯不過次次都比常餐塊多士吸引左所以今日又叫咗常餐食叫咗真。忌廉雞湯通配火腿落完單後2分鐘左右已經上咗炒蛋多士我心諗係咪一早烘定 實會淋晒啦點知一咬落塊多士度就發出療癒嘅鬆脆多士聲音有啲估佢唔到塊多士真係好好味 三兩下就食晒炒蛋亦都好滑 完全冇得彈忌廉雞湯唔會好油膩但係仍然非常香濃而塊火腿非常高質有好香嘅煙熏味係一般茶記好難食到呢個水準上環區仲要堂食都只係$43性價比的確好高Office搬離開上環之前要再食多一次!
對上一次食應該係媒體報道完冇耐
嗰陣要好早黎再排10分鐘先至有位
今次好明顯人流少左
拎飛後2分鐘就已經可以入座

每次睇餐牌其實都好想試叉燒炒蛋飯
不過次次都比常餐塊多士吸引左

所以今日又叫咗常餐食
叫咗真。忌廉雞湯通配火腿

落完單後2分鐘左右

上環區
仲要堂食
都只係$43
性價比的確好高
Office搬離開上環之前要再食多一次!
2018-08-06
2 分鐘 (堂食)
2018-08-06 107 瀏覽
星期六中午時份到達也不用排隊等候,可立即入座。店內一直保持全滿狀態,大家都是速食,客人輪流轉。由於開張不久,餐廳內部整齊清潔,但座位有限而且不太鬆動,需要搭枱。當日天氣炎熱,坐在門口幾乎感受不到任何冷氣。侍應都是年輕人,服務正常。落單和送餐速度都很快。厚多士 - 正常烘得剛剛好的厚白麵包。炒蛋 - 份量比其他茶記偏多,感受到用料充足但偏油。茄牛通 - 蕃茄粒充足所以茄味很濃,牛肉屬軟淋淋的但牛味不濃。(友人的火腿通也挺好)奶茶 - 熱的不夠香滑濃郁,也可以接受。凍的反而更好喝,是沒有冰塊那種,不過叫少甜會更好。整體不錯,在中環來說價錢合理。沒有覺得十分驚豔但也不會失望。

侍應都是年輕人,服務正常。落單和送餐速度都很快。

厚多士 - 正常烘得剛剛好的厚白麵包。
炒蛋 - 份量比其他茶記偏多,感受到用料充足但偏油。

2018-08-04
  • 蕃茄牛肉通粉