2023-02-18 99 瀏覽
喫茶ちょうぼ地址: 銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖今日來到銅鑼灣發掘下新開和風洋食料理店先😝~日式紅酒燉牛肉蛋包飯🐮$145金黃色蛋包成個飯,上桌時店員好細心咁將蛋慢慢切開🤩,滑溜嘅蛋漿慢慢流出,真係又香又滑,再倒上自家醬汁😚,味道有少少似日式照燒加紅酒汁,味道較為香甜,而且佢個紅酒燉牛肉真係好大大件,又夠淋夠入味,真係送飯一流😙。北海道五花肉角煮丼飯🐷$112大大隻肥美嘅燒五花肉配上甜甜嘅日式燒汁🤪,唔單止外觀讓人好深刻,而且五花肉仲要係半肥瘦㗎😍,脂肪跟肉比例平均,口感層次感一流😋,大啖大啖咁食落口都唔覺得油膩,好有特色呀😝。日式炸雞翼🐔$75係驚喜🤩!雞翼炸到好酥脆,再加上佢自家濃郁醬汁😏,味道有些少韓式醬油炸雞,不錯。極日式布甸船🍮$108呢個必試布甸船真係一次滿足我兩個願望🤣,入面唔單止有日式布甸,仲有焦糖芝士脆餅添😚。日式布甸質感幼滑而且蛋味超香濃,而焦糖芝士脆餅真係好正,啖啖都有好香濃芝士味,口感好似不停咁食奶蓋咁😛,好邪惡好好食,正。焙茶牛乳🍵$45焙茶味香濃,而且鮮奶份量控制得好好😎,唔會太多搶走抹茶嘅甘香香味。#nicefoodie銅鑼灣#food #fo
喫茶ちょうぼ
地址: 銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖

今日來到銅鑼灣發掘下新開和風洋食料理店先😝~

日式紅酒燉牛肉蛋包飯🐮$145

北海道五花肉角煮丼飯🐷$112

日式炸雞翼🐔$75

極日式布甸船🍮$108

焙茶牛乳🍵$45

#nicefoodie銅鑼灣

#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk  #香港 #香港美食 #美食 #銅鑼灣美食 #打卡  #銅鑼灣 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #ChouboKissaten #喫茶ちょうぼ #cafe #coffeeshop #taipo #cwb #大埔 #咖啡店 #喫茶店 #日式 #溫暖 #和室 #昭和
2023-02-17 1643 瀏覽
銅鑼灣識飲識食嘅我,知道世貿有間日式餐廳新開張,即刻約咗朋友收工去食! 成間店舖都係日式設計為主,帶木系感覺,好岩靜靜地同朋友傾吓計打下卡✨♥ 日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $145本身店員問使唔使幫我哋切開,我諗住影相先就話唔洗啦,點知自己切係一啲都唔靚😂 我一刀切開蛋包飯後,半熟狀態嘅蛋蛋好滑溜😍 飯粒係西炒飯底,淋上紅酒汁配搭唔錯,牛肉🥩經過燉係好軟腍亦唔會好多筋♥ 鰻魚玉子蓋飯 $98鰻魚超級大條(好長身)好肥美,而且做到冇骨入口即溶,面玉子係勁厚切🥰 白飯帶有少少胡椒作調味再配上鰻魚汁撈飯食大滿足🈵♥ 日式炸雞翼 $75呢碟係芝麻雞翼,1碟有六隻仲係連雞翼尖的😆雞肉唔榎醬汁仲好入味添,面頭加上芝麻更能帶出香味♥ 極 日式布甸船 $108甜品我叫左布甸🍮船原來甘大份🙈分別有2款, 布甸蛋味香,質地滑溜,而另外Lotus焦糖芝士脆餅,cream cheese 🧀 夾住焦糖脆餅係完美配搭💕♥ 焙茶麻薯沙冰 $52沙冰幼滑,焙茶味濃好飲,仲有麻薯煙煙韌韌好有咬口🥰♥ 紫薯牛乳 $38餐廳用咗3.6牛乳,牛奶味濃郁🥛淡淡紫薯香味又唔會太甜👍🏻♡ 作為岩岩新開張收工時間暫時唔使等位,遲啲就好難講

♥ 日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $145

♥ 鰻魚玉子蓋飯 $98

♥ 日式炸雞翼 $75

♥ 極 日式布甸船 $108

♥ 焙茶麻薯沙冰 $52
沙冰幼滑,焙茶味濃好飲,仲有麻薯煙煙韌韌好有咬口🥰

♥ 紫薯牛乳 $38
餐廳用咗3.6牛乳,牛奶味濃郁🥛淡淡紫薯香味又唔會太甜👍🏻

♡ 作為岩岩新開張收工時間暫時唔使等位,遲啲就好難講🙈 好鍾意餐廳以木系做主題感覺好舒服😌 餐牌都係以日系設計配上插畫值得一讚好有心思😊
2023-02-17 410 瀏覽
<喫茶ちょうぼ> 鬧市中的寧靜🤤💜最近收到風喫茶係銅鑼灣開咗間新嘅分店,一直都想去試,今日終於有機會同同事一齊食啦💙由於餐廳位置係銅鑼灣鬧市中一個好清幽嘅商場入面,而餐廳設計係日式簡約風,由餐廳門口行到入座位就好似離開左香港,將工作同煩惱拋諸腦後🤫喫茶ちょうぼ (銅鑼灣)銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️價錢: 💰💰💰抵食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️日式紅酒燉牛肉蛋包飯🍷🥚🍚 $145物超所值之選,成個蛋包飯用料豐富,份量又夠多。燉牛肉淋而不膩,每個牛肉都燉到入哂味,入口即溶🤤,醬汁同牛肉係口中打滾,為食客帶黎味道衝擊!🤘🏻而蛋包飯方面,蛋熟度剛剛好,唔會太老又唔會太生,而個飯仲係炒飯底,提昇左成個蛋包飯個華麗感,而且同蛋🥚完美配合!鰻魚玉子蓋飯 $98哇哇哇!成條鰻魚拎出黎會唔會太過份!?但係我無投訴🤫相反我非常之滿意!💙🫶🏻 原條鰻魚燒得均勻,醬汁徹底包裹鰻魚,令原本平平無奇嘅鰻魚帶來活力,食落去真係啖啖滋味!而且個玉子厚過我手掌,一啖咬落去啲蛋香由舌尖帶到落胃,真係食過返尋味。月見雞皮餃子 - 兩串 $62 👍🏻👍🏻呢個雞皮餃子真係唔簡單,佢用雞皮取代餃
<喫茶ちょうぼ> 鬧市中的寧靜🤤💜

喫茶ちょうぼ (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖

味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢: 💰💰💰
抵食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️

日式紅酒燉牛肉蛋包飯🍷🥚🍚 $145

鰻魚玉子蓋飯 $98

月見雞皮餃子 - 兩串 $62 👍🏻👍🏻
呢個雞皮餃子真係唔簡單,佢用雞皮取代餃子皮,然後將佢炸到外脆內軟,雞皮味冇比其他味道取代,依然獨立鮮明,然後加上月見醬(蛋黃加醬油)嘅甜味,兩者相輔相成🤘🏻將呢道菜嘅味道徹底昇華!

極 日式布甸船 $108 🍦🛶
入面包括木糠芝士蛋糕,日式布甸同埋少量生果。食呢個甜品一定要有次序,生果可以食先,然後可以再食個布甸,最後先食過木糠芝士蛋糕,因為芝士蛋糕味道重容易搶咗其他食物味道,不過真係要讚一下佢個布甸,做得非常順滑又好味,唔會過甜!

紫薯牛乳 $38 & 抹茶麻糬沙冰 $52
紫薯牛乳紫薯味非常濃郁,同牛乳味道非常配搭,兩者都唔會太甜或者太淡。抹茶麻糬沙冰,抹茶味十分重,值得推介一試。
日式紅酒燉牛肉蛋包飯
極日式布甸船
紫薯牛乳同抹茶麻糬沙冰
日式紅酒燉牛肉蛋包飯
極日式布甸船
紫薯牛乳同抹茶麻糬沙冰
2023-02-17 78 瀏覽
World Trade Centre終於都裝修完喇🥳好多新嘅餐廳進駐咗商場🤩行過見到li間裝修得好靚好cozy一於試吓先🤭性價比超高喎,嗌咗1個炸物,1個Main,1個甜品,份量都已經夠2個人食lu👍🏻播住宮崎駿電影🎬音樂so chill好似置身日本🇯🇵嘅喫茶店一樣嘅呢🫶🏻🥟月見雞皮餃子 $62/2串將雞皮包成餃子形狀外脆內軟點埋生雞蛋超juicy呀!🥩日式紅酒燉牛面肉蛋包飯 $145牛面肉燉得好稔紅酒味好出,蛋包飯係咪隔住個mon睇片都feel到個蛋汁流心呢?!🍮極·日式布甸船 $108Pudding好香滑仲配埋水果3文治添呀大滿足!🍇巨峰提子梳打 $42粒粒巨峰正呀!

🥟月見雞皮餃子 $62/2串
將雞皮包成餃子形狀外脆內軟點埋生雞蛋超juicy呀!

🥩日式紅酒燉牛面肉蛋包飯 $145

🍮極·日式布甸船 $108
Pudding好香滑仲配埋水果3文治添呀大滿足!

🍇巨峰提子梳打 $42
粒粒巨峰正呀!

2023-02-17 74 瀏覽
🧡日式紅酒燉牛肉蛋包飯牛肉好林,個雞蛋都好滑,推薦! !😂日式豬扒飯個豬扒肥到完全冇肉咁樣,我個人唔太接受到啊🥹🙂日式炸雞翼味道正常,略嫌個汁太厚味道比較重🧡鰻魚玉子蓋飯個玉子熱辣辣,又好有厚度,好味!🧡抹茶鮮奶咖啡好啱我口味!因為佢唔會太甜,又飲到抹茶味🧡極日式布甸船日式甜品始終比較甜,同朋友三個人share覺得啱啱好,可以一試!如果可以,可以要求窗邊位,睇到好靚嘅海景!我覺得基本上所有招牌都試過! 回頭指數(五星為最高)⭐️⭐️⭐️📍喫茶ちょうぼ地址: 銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖
🧡日式紅酒燉牛肉蛋包飯
牛肉好林,個雞蛋都好滑,推薦! !

😂日式豬扒飯
個豬扒肥到完全冇肉咁樣,我個人唔太接受到啊🥹

🙂日式炸雞
味道正常,略嫌個汁太厚味道比較重

🧡鰻魚玉子蓋飯
個玉子熱辣辣,又好有厚度,好味!

🧡抹茶鮮奶咖啡
好啱我口味!因為佢唔會太甜,又飲到抹茶味

🧡極日式布甸船

回頭指數(五星為最高)
⭐️⭐️⭐️

📍喫茶ちょうぼ
地址: 銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖
2023-02-17 76 瀏覽
友人大讚必去大埔的喫茶ちょうぼ ,終於比我等到港島區開分店,就係銅鑼灣世貿中心,非常方便!走日式和室風格,入口處的大樹係第一個打卡位,內有拍牆大書架,行到最入仲有落地玻璃望到避風塘,環境真係一流!一直播住宮崎駿動畫純音樂,好relax,好舒服,係談心的好地方!👉🏻日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $145店員會幫忙切開滑蛋,再淋醬汁,望住蛋漿流出好治癒!蛋嘅生熟度恰到好處,蛋味足,好滑溜,牛肉有紅酒燉所以好入味!👉🏻日式炸雞翼 $75共6隻,炸得剛好,香脆,每隻雞翼都好入味,不乾,幾juicy!👉🏻北海道五花肉角煮丼飯 $112大大塊五花肉,肥瘦均勻,肉質結實!珍珠米香甜,粘而不膩!👉🏻極 日式布甸船 $108一上枱真係嘩左一聲,好美,除左有布甸仲有水果忌廉三文治!前者有點似燉蛋,後者時令水果有橙、提子同士多啤梨,全部都好新鮮,最正嘅係忌廉,質感香滑又軟綿,好幸福的感覺!👉🏻焙茶牛乳 $45焙茶味濃厚,回甘,不會有苦澀味!👉🏻抹茶牛乳 $42牛奶好香,入口順滑!店內設有各款精品售賣,精緻又吸睛!

👉🏻日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $145

👉🏻日式炸雞翼 $75

👉🏻北海道五花肉角煮丼飯 $112
大大塊五花肉,肥瘦均勻,肉質結實!珍珠米香甜,粘而不膩!

👉🏻極 日式布甸船 $108

👉🏻焙茶牛乳 $45
焙茶味濃厚,回甘,不會有苦澀味!

👉🏻抹茶牛乳 $42
牛奶好香,入口順滑!

店內設有各款精品售賣,精緻又吸睛!

Friday night 去左呢間新開嘅日式餐廳 裝修好有 feel😍仲好好彩坐到靚海景位真係食都食得開心啲🎉🤭海鮮蕃茄蛋包飯($138)係我地面前切開隻蛋真係靚到呢🤤🤤火喉控制得啱啱好 蛋整得好滑 入面炒飯加左唔同配料都好香架😍再淋上香濃蕃茄醬 真係好滋味 另外海鮮有魷魚🦑蝦🦐同青口 款式多又燒得好味好滿足😋😋南蠻塔塔日式炸豬排定食($138)成座山咁嘅定食真係第一次見😳😯豬排雖然唔係好厚但炸得好香脆 份量都幾足😍😍最緊要係有他他醬 味道豐富左亦都juicy 左呀🤩日式炸雞翼($75)排得好靚嘅雞翼 外皮咬落仲係脆脆地架😋入面肉質juicy 又嫩滑🤤醬汁甜甜地帶有日式風味 唔錯👍🏼👍🏼日式布甸船($103)本身以為係香蕉船啲fd😂但原來又有布甸又有蛋糕咁豐富🥳🤩布甸滑嘟嘟充滿蛋香味🍮又唔會太甜😍而蛋糕有啲似 tiramisu 🍰用一層層餅碎夾住一層層 cream🤭係幾邪惡但又好好味 有水果一齊食就冇咁漏啦😋😋榛子鮮奶咖啡($42)抹茶麻薯沙冰($52)飲品款式都有好多架 我地就揀左呢2杯😚咖啡有好香嘅榛子味🌰☕️味道平均唔會太甜太苦🥰而抹茶麻薯沙冰有香濃抹茶cream 仲配粒大麻薯🤩有
開心啲🎉🤭

海鮮蕃茄蛋包飯($138)

南蠻塔塔日式炸豬排定食($138)

日式炸雞翼($75)

日式布甸船($103)

榛子鮮奶咖啡($42)
抹茶麻薯沙冰($52)
飲品款式都有好多架 我地就揀左呢2杯😚咖啡有好香嘅榛子味🌰☕️味道平均唔會太甜太苦🥰而抹茶麻薯沙冰有香濃抹茶cream 仲配粒大麻薯🤩有得食有得飲呀😝
2023-02-15 69 瀏覽
之前食過依間嘅蛋包飯覺得好正,最近見喺銅鑼灣開咗分店,同friend去嘆返一客先💗 依到主要供應和風洋食料理,門面附近有販賣日式精品嘅角落,旋轉木樓梯感覺優雅🥳 木系小清新裝潢,令人感到很放鬆。🔶樱花蝦燒茄子比想像中的份量多,燒過後的茄子🍆有入口即化之感,腍軟入味,上面鋪滿櫻花蝦,增添了一份鮮香。🔶紅酒燉牛肉蛋包飯 我是為了這裏的蛋包飯而來的!果然不負眾望😆一端上枱,服務生替我們微微切開~半熟蛋皮慢慢向外流~再淋上醬汁,入口嫩滑充滿蛋香,配以紅酒燉牛肉與香濃醬汁,忍不住一口接一口。🔶鰻魚玉子飯 熱烘烘的原條鰻魚下有一大片厚玉子,賣相精美,鰻魚軟腍香口,味道不錯。🔶極‧日式布甸船今人超滿足的雙層布甸船!船上有兩款不同的甜點,上層是香甜滑彈的布甸🍮而下層是Lotus 芝士脆餅,啖啖濃郁芝味。🔶草莓沙冰🍧賣相令人賞心悅目~粉紅系草莓沙冰上還有香滑忌廉和一大棵草莓🍓入口清涼甜美。🔶白桃梳打 充滿果香,十分清爽。

🔶樱花蝦燒茄子

🔶紅酒燉牛肉蛋包飯

🔶鰻魚玉子飯

🔶極‧日式布甸船

🔶草莓沙冰🍧

🔶白桃梳打
充滿果香,十分清爽。
✨日式紅酒燉牛肉蛋包飯✨ $145 🥚蛋夠生☺️蛋汁豐富已經贏左食落超級滑溜🤤紅酒燉牛肉煮得好入味☺️肉質超腍好好食👏🏻✨南蠻塔塔醬日式炸豬扒定食✨ $138 🐷豬扒炸得好鬆脆🐽一d都唔覺得有油膩感豬扒都幾juicy完全唔會話乾點埋沙律醬同椰菜絲食🥗會食到停唔到口🫢✨極。日式布甸船✨ $108 🍮布甸蛋味係超!級!濃!郁!🙊不過就略嫌質感比較實在伯爵茶戚風蛋糕都好正🍰面頭pat芝士奶蓋係做得幾出色☺️蛋糕亦好鬆軟又有香濃茶味😍✨焙茶麻薯沙冰✨ $52 🍡又是驚喜之作 😳粒麻薯好大🤣夠煙韌好食沙冰打得好smooth茶味超級香濃!😚濃茶控絕不能錯過☕️

✨日式紅酒燉牛肉蛋包飯✨ $145 🥚

濃茶控絕不能錯過☕️
  • 極·日式布甸船
  • 南蠻塔塔醬日式炸豬扒飯
2023-02-13 122 瀏覽
日式洋食屋推薦👍🏻🌟蕃茄醬蛋包飯配大蝦大蝦爽口彈牙 搭上開胃蕃茄汁同嫩滑既蛋包炒飯實在好開胃🙌🏻🌟蟹肉忌廉可樂餅炸到金黃香脆加有大量蟹肉忌廉配合蕃茄汁一齊食 味道好夾😋🌟日式炸豬扒飯配南蠻塔塔醬炸豬扒酥脆好味佢嘅肉質唔會好散搭配香甜帶微酸既南蠻塔塔醬有解膩作用💯🌟極 日本布甸船賣相好靚👍🏻有奶香味濃兼口感嫩滑既布甸🍮加Lotus芝士脆餅 芝士味濃 夾住餅碎味道層次更豐富 仲有士多啤梨同提子🍓🌟焙茶牛乳焙茶味好濃 口感好順滑🌟白桃梳打帶甜甜既桃味 飲落好refreshing 🍑
日式洋食屋推薦👍🏻

焙茶味好濃
口感好順滑

🌟白桃梳打
帶甜甜既桃味 飲落好refreshing 🍑
今日去咗接朋友收工,去咗佢公司附近食飯,係世貿中心入邊見到呢間好似新開,裝修環境好靚,啲嘢都幾岩食就入左去我地share左幾樣野甜品 - 極.日式布甸船 $108布甸有淡淡的牛奶同甜味、香濃幼滑,旁邊有個cake甜而不膩,口感好有層次,面中底層濃脆中間夾住香滑奶油既口感北海道五花肉角煮丼飯 $112邪惡之選,五花肉肥美之餘帶有一半瘦肉,肥肉入口即溶瘦肉有口感而不韌。加上自家製滷水汁,同珍珠米係最佳組合日式紅酒燉牛面肉蛋包飯 $145可以揀店員係你面前切開嫩滑既炒蛋,呈半熟狀態,仲有濃郁既蛋漿流出,有淡淡既牛油香味,份量好多,飯同蛋一比一咁食都仲有蛋淨。牛面肉肉味重之餘仲非常之滑,紅酒汁入味之餘同牛肉仲好夾,飯就比較淋身炸物 - 南蠻炸雞 $88炸雞非常香脆美味,肉質軟嫩,配埋南蠻醬汁,酸酸甜甜幾開胃焙茶牛乳 $45茶味香濃亦不失牛乳味道抹茶牛乳 $42抹茶同牛乳比例剛好

我地share左幾樣野

甜品 - 極.日式布甸船 $108

北海道五花肉角煮丼飯 $112

日式紅酒燉牛面肉蛋包飯 $145

炸物 - 南蠻炸雞 $88
炸雞非常香脆美味,肉質軟嫩,配埋南蠻醬汁,酸酸甜甜幾開胃

焙茶牛乳 $45
茶味香濃亦不失牛乳味道
抹茶牛乳 $42
抹茶同牛乳比例剛好

2023-01-11
2023-02-11 145 瀏覽
悠閒下午時份,與同行友人路過世貿中心,被店子名字和店前陳列設計吸引着,那麼就入座嘆嘆下午茶。店內設計、環境佈置乃至枱型安排都花上了心思,整體充滿着悠閒的氣氛,給人一種舒適寫意感覺。看着餐牌點餐,店員都主動介紹食物特色,適時整理餐枱上用過餐具,對客人禮貌不錯。 店員推介 月見雞皮餃子🥟 和 照燒🔥牛舌🍢,食物味道好有驚喜口感不錯,值得一試。至於另外兩款日式卡邦尼意粉 🍝 和 溫泉蛋明太子意粉🍝 ,個人不喜歡西式日煮方法,汁液太多流失香味。蟹肉薯蓉沙律的蟹肉失色而強差人意,可以不用再品嘗吧!泡沫咖啡 cappuccino☕ 抹茶牛乳 沒有讓人失望,配上牛肉芝士漢堡🍔,享受咗一個悠然黃昏。

2023-02-07
下午茶
  • 月見雞皮餃子🥟 和 照燒🔥牛舌
2023-02-11 112 瀏覽
銅鑼灣世貿中心新開的洋食店,大大個維港景兼勁多打卡位,主打日式蛋包飯,有多款配搭選擇咖哩牛肋肉蛋包飯店員輕輕切開半熟的奄列,立即流出香濃幼滑蛋漿,由於店家採用日本蛋,蛋味特別香濃滑溜!配搭日式咖哩汁絕對perfect match👍🏼👍🏼👍🏼北海道五花肉角煮丼飯隨定食附上開胃前菜,厚切五花肉煮得入味軟林!加$28升級餐飲焙茶麻薯沙冰沙冰打得夠幼滑棉密,焙菜味極香濃!月見雞皮餃子一份有2串,用雞皮包裹的餃子,外層煎得甘香,質感帶點煙靭且有咬口,沾上新鮮蛋黃及醬油後,不油不膩,非常可口😝😝😝😝極•日式布甸船日式布甸+ Lotus 焦糖芝士脆餅,擺盤相當精緻,甜度適中完全不膩口!

咖哩牛肋肉蛋包飯

北海道五花肉角煮丼飯
隨定食附上開胃前菜,厚切五花肉煮得入味軟林!

加$28升級餐飲

焙茶麻薯沙冰

沙冰打得夠幼滑棉密,焙菜味極香濃!

極•日式布甸船

• 極·日式布甸船
  • 日式紅酒燉牛肉蛋包飯
經過一系列拜年活動之後星期日終於有時間約朋友聚下朋友說銅鑼灣世貿中心有間和風洋食屋新開張想去打卡近來都發現香港愈來愈多這類復古洋食屋所以都有興趣試下整個世貿中心都是全新裝修所以餐廳的內裡和周邊環境都好新淨到餐廳已經接近下午5點過了下午茶又未到晚餐這個時間剛好沒有人排隊我哋諗都唔諗就入座了一到門口已經好想打卡門口有一大棟綠色大樹旁邊係書架及旋轉樓梯配上木系家具設計再以綠色植物作為配搭感受到滿滿的和風味基本上所有坐位都是非常舒適亦好打卡門口有個圖書架 中間有和風卡位入面更有海景坐位我還是被門口的大樹書架及旋轉樓梯吸引著於是選擇了坐門口的位置//南蠻炸雞 $88//這個炸雞無論賣相定係味道都顛覆了我的想像炸雞去晒骨,炸得酥脆,炸粉唔厚之餘雞肉juicy最特別是個醬汁將酸酸甜甜既糖醋醬汁沾滿了炸雞件,偏甜帶微酸再配上醒胃的他他醬咬落去脆口又唔油膩,酸甜既味道愈食愈開胃炸雞旁有大量椰菜絲相伴中和了醬汁的飽膩感這個小食做的相當不錯 有別於一般餐廳食過的炸雞 //日式紅酒燉牛肉蛋包飯$145//高質! 彷效日本蛋包飯專門店的製作模式上桌時店員會細心的提醒客人要預備相機食先呈奶黃色的蛋包著整個飯,外觀
經過一系列拜年活動之後

我還是被門口的大樹書架及旋轉樓梯吸引著
於是選擇了坐門口的位置

//南蠻炸雞 $88//
這個炸雞無論賣相定係味道都顛覆了我的想像
炸雞去晒骨,炸得酥脆,炸粉唔厚之餘雞肉juicy
最特別是個醬汁
咬落去脆口又唔油膩,酸甜既味道愈食愈開胃
炸雞旁有大量椰菜絲相伴中和了醬汁的飽膩感
這個小食做的相當不錯 有別於一般餐廳食過的炸雞

//日式紅酒燉牛肉蛋包飯$145//
高質! 彷效日本蛋包飯專門店的製作模式
上桌時店員會細心的提醒客人要預備相機食先
呈奶黃色的蛋包著整個飯,外觀很有彈性
店員細心地慢慢切開
切開的一刻蛋包自動打開
即時有滑溜嘅蛋漿慢慢流出,一定要打卡!
然後店員會倒上醬汁,確保蛋汁與紅酒汁添合在一起
醬汁有點日式照燒汁味道加紅酒汁,味道較香甜
紅酒燉牛肉比較大件,但夠入味而且夠淋 口感牛肉味夠
切開了的蛋液,流心蛋又香又滑
整碟飯很快便被清空了

//北海道五花肉角煮丼飯 $112//
北海道十勝豚丼很出名,甜甜嘅日式燒汁配上豚肉。餐廳迎合番香港人的口味,以肥美嘅燒五花肉煮成的丼飯也令我留下深刻印象,整條五花肉上令外觀更美,大多數怕肥的香港人見到整條五花肉就會怕怕,但這份半肥瘦的五花肉層次感一流,脂肪跟肉的比例平均!最特出的是甜甜的燒汁,令本身感覺油膩嘅五花肉變得容易入口而且食落一點也不覺得油膩,是一種非常之日式而令人容易接受的配搭。

//抹茶鮮奶咖啡 $48//
一上桌第一感覺是賣相滿分!
抹茶味同樣香濃,不會只有奶味,入口帶住抹茶甘香,鮮奶份量控制得好好,唔會太多搶走抹茶既香味

//榛子鮮奶咖啡 $42//
榛子味好香,加上幼滑的奶令到成杯飲品都更加順滑,好飲!

//伯爵茶戚風蛋糕 $51//
超級鬆軟又有彈性的戚風蛋糕
戚風蛋糕的伯爵茶底味道好濃厚,配上一堆都有伯爵茶底味道的忌廉芝士在上面
一起放入口伯爵茶味夠晒突岀,茶底夠香,口感甜而不膩,好正!

• 南蠻炸雞
2023-02-09 369 瀏覽
之前二訪大埔分店,餐廳環境同菜式都好IG-able,而且大碟又抵食,所以知道佢喺銅鑼灣開咗分店就即刻带埋朋友去試吓🥳~日式紅酒燉牛面肉蛋包飯($145)蛋夠嫩滑,牛面肉大塊又入味,腍啲會更好😋~鰻魚玉子蓋飯($98)大大條無骨鰻魚下面喺香甜嘅厚切玉子燒🍳,造型吸睛,飯如果冇咁腍就會更好🍚😌櫻花蝦燒茄子($69)燒過嘅茄子🍆配上櫻花蝦、木魚絲、紫菜絲同香蔥粒,香口惹味🤭極·日式布甸船($108)擺盤精美豐富,有一個Lotus餅碎chesse cake,同餐廳signature嘅日式布甸🍮,蛋味香濃,入口香滑;cheese cake質地厚實,唔會過甜🧀🍰一番柚子煎茶($36)茶帶著淡淡柚子香氣,味道清新🍊焙茶牛乳($45)未飲已經聞到好香焙茶味,入口香滑,香濃得黎唔會苦,焙茶控必試🫖🌱

日式紅酒燉牛面肉蛋包飯($145)
日式紅酒燉牛面肉蛋包飯

蛋夠嫩滑,牛面肉大塊又入味,腍啲會更好😋~

鰻魚玉子蓋飯($98)
鰻魚玉子蓋飯

櫻花蝦燒茄子($69)
櫻花蝦燒茄子

燒過嘅茄子🍆配上櫻花蝦、木魚絲、紫菜絲同香蔥粒,香口惹味🤭

極·日式布甸船($108)
極·日式布甸船

一番柚子煎茶($36)
一番柚子煎茶

茶帶著淡淡柚子香氣,味道清新🍊

焙茶牛乳($45)
焙茶牛乳

櫻花蝦燒茄子