早一排世貿中心又再翻新裝修完,就入去逛逛,雖然仲有好多店鋪仲裝修緊,但比我發現位於4樓既呢間日本料理,係大埔超級城都非常出名,仲要都係新開張,味道好價錢又唔貴,即刻試試!#日式紅酒燉牛面肉蛋包飯 $145蛋包飯最治癒就係將蛋切開蛋漿慢慢流出,帶著濃厚蛋香味再夾住日式炒飯底,已經非常吸引!再加上牛面肉肉與細嫩可口,燉得入味,一咬即開!#日式炸豬扒飯 #南蠻塔塔醬 $138豬扒既炸粉勁薄,但又炸得好脆口,每一啖口感爽勁有層次,最特別就係特製塔塔醬,洋蔥沙律等配製醬帶種清新口感,配搭豬扒食冇咁膩!#日式炸雞翼 6隻 $75特製醬汁淋上香脆雞翼,有埋雞翼尖咬口咬得好惹味!#極日式布甸船 $108香滑Q彈黃布甸底下仲有木糠布甸,奶味同芝士味特別濃郁,餅碎都特別香口,仲有提子同埋士多啤梨,非常滿足。#紅豆牛乳 $38#抹茶麻糬冰沙 $52#喫茶ちょうぼ📍銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖

#日式紅酒燉牛面肉蛋包飯 $145

#日式炸豬扒飯 #南蠻塔塔醬 $138

#日式炸雞翼 6隻 $75
特製醬汁淋上香脆雞翼,有埋雞翼尖咬口咬得好惹味!

#極日式布甸船 $108

#紅豆牛乳 $38

#抹茶麻糬冰沙 $52

#喫茶ちょうぼ
📍銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖

2023-03-12 58 瀏覽
可能是星期日的關係,嘈到街市咁!排隊亦要硬排無得攞飛,排咗幾耐。可能因為是新餐廳。Latte有拉花,隻杯幾靚,味道正常。最靚是門面。可能甜品都靚嘅,好多人叫那杯粉紅色沙冰。
Latte有拉花,隻杯幾靚,味道正常。
最靚是門面。可能甜品都靚嘅,好多人叫那杯粉紅色沙冰。
Latte
Latte
2023-03-11 63 瀏覽
銅鑼灣鬧市昭和風咖啡店👯‍♀️無論室內定係窗邊位置都超好影😍日式紅酒燉牛面頰蛋包飯($145)充滿蛋香又嫩滑,牛肉用叉輕輕切都切得開🥰日式紅酒汁獨有嘅香氣,配上雞蛋都好唔錯。另外叫咗個月見雞皮餃子($62)蛋黃同醬油撈埋嘅醬汁配上脆卜卜嘅雞皮餃子好特別😋呢度嘅嘢飲同甜品都非常ig-able,極·日式布甸船($108)有布丁同戚風蛋糕,伯爵茶口味配上忌廉芝士真係冇得輸,布丁口感實在而且偏甜,如果再多啲焦糖就好啦😛
2023-03-09 155 瀏覽
世貿裝修完開左幾間餐廳, 呢間就最吸引到我, 先係門口既打卡樓梯位, 再黎係入面既裝修充滿日式和風既感覺, 連menu既圖案一睇就覺得D野食好好味晚餐一個星期前已經訂左位, 當日門口都有人排walkin。南蠻塔塔醬日式炸豬扒飯 $92炸豬扒飯賣相一流, 豬扒炸得好香口同脆, 配上塔塔醬酸酸甜甜令豬扒多了一份清新既口感, 我仲向侍應要多份塔塔醬, 食到每啖都係醬明太子蛋包意粉 $96因為已經叫左飯, 又想食蛋包飯, 所以最後叫左蛋包意粉, 咁就唔需要食咁多飯留肚食租品。一鎅開蛋包意粉, 半熟蛋漿流晒出黎, 入口軟滑, 又唔會有蛋腥味。而每條意粉都俾明太子包袱全, 配上半熟蛋一流極. 日式布甸船 $108布甸船外貌好有復古和風感, 當然布甸唔會令人失望, 非常滑溜, 很有焦糖味, 又唔會太甜。而木糠芝士蛋糕, 芝士同餅配搭很巧妙, 一啖一啖接住食, 唔會膩。
晚餐一個星期前已經訂左位, 當日門口都有人排walkin。

南蠻塔塔醬日式炸豬扒飯 $92

明太子蛋包意粉 $96

極. 日式布甸船 $108
明太子蛋包意粉
極. 日式布甸船
2023-02-24
明太子蛋包意粉
極. 日式布甸船
最近聽朋友講世貿中心番新咗之後有唔少新餐廳進駐,而其中一間最吸引到我嘅係嚟自大埔好出名嘅日式喫茶店,佢有我平時都好鍾意食嘅蛋包飯同日式布甸🥰 所以就捉咗男友陪我去試🤭 入面環境勁靚,仲有棵大樹同唔同精品係門口,啱哂比人打卡😝嚟到一定要嗌呢度嘅名物:蛋包飯😙 店員幫我哋切開蛋皮,再淋上茄汁,成個過程都好治癒,好啱打卡!而半熟蛋好嫩滑,汁都幾多下,同埋最緊要係個飯係炒飯底,昇華咗成件事~ 而炸蝦新鮮炸起,熱辣辣好脆口,好滿足😌另外,男友嗌咗炸豬扒飯,豬扒份量好多,同埋都幾厚切🤤,雖然配上南蠻塔塔醬有啲邪惡,但好彩個飯有唔少椰菜絲,撈埋一齊食感覺健康少少🤭男友鍾意食雞皮,特登嗌咗呢樣小食比佢🤭 由於雞皮煎到勁脆,加上入面嘅餃子餡,一軟一硬口感好出色,點上月見汁,鹹鹹哋咁,唔估到呢度啲小食都咁出色🤤甜品方面,我絕對係為咗布甸而嚟😬 嗌咗個布甸船,係combo嚟,包埋焦糖cheesecake,佢哋個賣相勁吸引!布甸食落滑溜亦好香蛋味,仲跟咗唔少水果,會fresh啲😋 而cheesecake就較漏,但焦糖味都幾濃郁~我哋各自嗌咗杯抹茶同焙茶麻糬沙冰,一開頭都覺得好好奇麻糬點樣同沙冰混合,原來係擺咗

蕃茄醬蛋包飯配炸大蝦

麻糬沙冰
我哋各自嗌咗杯抹茶同焙茶麻糬沙冰,一開頭都覺得好好奇麻糬點樣同沙冰混合,原來係擺咗一舊仔麻糬喺面頭🤣 嘢飲份量較少,但勝在幾有創意,麻糬好煙韌,仲有pat茶味嘅cream係面頭,都幾唔錯😋
蕃茄醬蛋包飯配炸大蝦
麻糬沙冰
之前係IG見到喫茶ちょうぼ 既蛋包飯🍳招牌既半熟既滑蛋好吸睛好想試🤩但係大埔超級城實在係太遠 一直都無去到😢今次終於等到銅鑼灣開幕 咁方便即刻約朋友去試吓終於可以試下呢一間人氣嘆茶屋🥹新店裝修好有復古和式風格 有精緻小品售賣🎏裝修典雅大方 好似置身於日本小餐館嘅感覺🍱主食🍳日式紅酒燉牛肋肉蛋包飯 $145蛋包飯就係呢度嘅打卡之選🤩蛋包飯上枱既時候 店員會用慢慢幫食客切開佢🔪🍳見住香濃滑溜嘅蛋漿慢慢流出黎 十分治癒🥹蛋包飯入面既就係香口既日式炒飯旁邊既牛肋肉 食落有肉香 大大啖極滿足👍🏻成個飯份量頗大 兩個人share食都無問題👯‍♀️🐷南蠻他他醬日式炸豬扒 $138 日式炸豬扒堆到成座山一樣 實在太震撼🗻豬扒炸得恰到好處 影左陣相先食都仲好脆👍🏻炸皮亦都唔會太厚 連埋他他醬真係好配搭😋啱曬鍾意炸物又鍾意食肉既朋友仔🍗日式炸雞翼$75呢度既炸物都係即叫即炸 炸雞翼上檯外脆內嫩表面淋上左甜甜既醬汁 好有日式小食嘅風味同時啱啱好中和左炸物油膩感甜品🍮日式布甸船 $108日式布甸賣相好吸引絕對係另一款唔可以錯過既打卡之選打卡之餘味道仲好有水準布丁好滑好creamy有蛋香面頭既焦糖又唔會太甜 p
之前係IG見到喫茶ちょうぼ 既蛋包飯🍳

日式布甸賣相好吸引
絕對係另一款唔可以錯過既打卡之選
打卡之餘味道仲好有水準
布丁好滑好creamy有蛋香
面頭既焦糖又唔會太甜 perfect~

🍵抹茶牛乳 $42

略顯沙冰感唔太夠

🏡喫茶ちょうぼ
📍銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖
2023-03-08 69 瀏覽
呢間昭和風既餐廳終於係CWB開分店喇~- 小食 - 蟹肉忌廉可樂餅 ($62) 好好食好有驚喜!! 🤩 外面炸到好脆 個炸皮好薄 入面真係好流心既cream 一咬d cream就爆哂出來! 不過就唔係好食到蟹肉🤔- 主食 - 海鮮蕃茄醬蛋包飯 ($138)一上碟我地即刻心心眼! 🤩 店員仲會比你影左相先再切開個蛋~海鮮有大蝦 青口同魷魚! 而個蛋好滑 好好食 而飯入面仲有D紅蘿蔔粒 咬落好有口感👍配埋蕃茄醬真係好開胃 我地食哂先發覺原來好飽🤣南蠻塔塔醬日式炸豬扒飯 ($138)係用左日本四元豚! 🤩 豬扒新鮮炸起熱辣辣 唔會好多肥膏 唔洗怕好肥🤣 同埋portion好大 應該有8舊到 我地兩個人share都食唔哂d豬扒 🤣 仲有好多椰菜絲沙律 配埋碗白飯 好有日本既感覺 大滿足!🤩- 飲品 - 一番柚子煎茶 ($36)煎茶飲落有淡淡柚子香 解膩一流!👍焙茶麻糬沙冰 ($52)有D失色~ 可能本身我都唔係好好茶味既沙冰 🤔 純粹係見到個名幾得意就叫 唔係好重焙茶味 但上面d hojicha cream同埋mochi好好食- 甜品 - 極 日式布甸船 ($108)叫個陣好好奇怪個日式
呢間昭和風既餐廳終於係CWB開分店喇~

- 小食 -
蟹肉忌廉可樂餅 ($62)

- 主食 -
海鮮蕃茄醬蛋包飯 ($138)
配埋蕃茄醬真係好開胃 我地食哂先發覺原來好飽🤣

南蠻塔塔醬日式炸豬扒飯 ($138)

- 飲品 -
一番柚子煎茶 ($36)
煎茶飲落有淡淡柚子香 解膩一流!👍

焙茶麻糬沙冰 ($52)

- 甜品 -
極 日式布甸船 ($108)
叫個陣好好奇怪個日式布甸船會係點 原來係lotus焦糖芝士蛋糕同埋日式布甸!🤩🤩 好正 個日式布甸好有蛋香同焦香! 真係忍唔住不斷咁食 而lotus 焦糖芝士蛋糕係無可能fail既選擇 好多lotus 餅醉 就算已經食到勁飽都忍唔住係咁食🤣
2023-03-08 61 瀏覽
現代時尚感 風洋食屋🥰𝔠𝔥𝔬𝔲𝔟𝔬 𝔨𝔦𝔰𝔰𝔞𝔱𝔢𝔫 • 𝔰𝔥𝔞𝔯𝔢 𝔴𝔦𝔱𝔥 𝔶𝔬𝔲#cafeshop_sik #causewaybay_sik -終於試到啦🫶之前見到好想食,但實在太遠,現間係銅鑼灣好方便。裝修好高級,職員著得好整齊,配埋環境古典風,成個食野環境一流✨除左裝修,仲有好多飾物餐具售賣,睇得出用左好多心機擺設。日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $145牛肋條煎香同紅酒、蕃茄蓉一齊煮同炆,牛肉好香濃入味,而且好軟腍,雞蛋切開流出濃濃蛋漿,而且飯或炒到粒粒分明,每啖郁食到好香濃味。16小時慢煮肉眼飯 $115見到個名咁勁即刻叫嚟試下,有半個碗咁大塊肉眼,肉汁好香,食落去好軟腍,而且肉眼嘅汁流落飯到,雙重享受😍櫻花蝦燒茄子 $69我最愛嘅茄子,要幾茄子燒到熟透,但又唔可以煮到魚香茄子飯咁淋身係好難🤣食落去茄子皮微微乾身,但茄子肉好多汁,配埋櫻花蝦同埋柴魚皮好香🤩伯爵茶戚風蛋糕 $51口感好鬆軟,以伯爵茶做蛋糕基底味,同埋佛手柑調出香味,面頭帶有輕微香伯爵茶奶蓋,每到成個蛋糕唔會乾爭爭咁。榛子鮮奶咖啡 $42好香榛子味,少少甜味,裡面真係有榛子🤣焙茶麻糬冰沙 $52本來以為真係平時出面飲嘅
現代時尚感 風洋食屋🥰

#cafeshop_sik
#causewaybay_sik

日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $145

16小時慢煮肉眼飯 $115

櫻花蝦燒茄子 $69

伯爵茶戚風蛋糕 $51

榛子鮮奶咖啡 $42
好香榛子味,少少甜味,裡面真係有榛子🤣

焙茶麻糬冰沙 $52
本來以為真係平時出面飲嘅沙冰,但佢係將冰打到好碎,仲有焙茶香味濃,飲落去好似甜品咁,而且裡面真係有成大舊麻糬😍

📍銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓

16 屋子 將軍澳
17 Cupping Room Coffee 尖沙咀
18 Floom Floom 尖沙咀 🌟已結業
19 Route99 將軍澳

𝖂𝖊𝖑𝖈𝖔𝖒𝖊 𝖘𝖍𝖆𝖗𝖊 𝖞𝖔𝖚𝖗 𝖋𝖊𝖊𝖑𝖎𝖓𝖌𝖘 ✍🏻

#sikforlife#hkfoodie#hkig#hkeat#like4like#restaurants#香港好去處#週末好去處#相機食先#ChouboKissaten#喫茶ちょうぼ#cafe#coffeeshop #taipo#大埔#咖啡店#喫茶店#日式#溫暖#和室#昭和
2023-03-07 49 瀏覽
店名: 喫茶ちょうぼ地址: 銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖銅鑼灣站D4出口,行4分鐘環境: 3.5/5價錢:4.5/5味道: 4/5日式紅酒燉牛面肉蛋包飯🍷+是日涼拌菜&巨蜂提子梳打🍇$145 +$28一上枱職員已經叫我地準備好電話影相📸️雞蛋🥚切間好似瀑布,入面好滑好香蛋味,配上下面已經調左味嘅飯同啖啖紅酒🍷味嘅牛面,食過翻尋味🤩巨蜂梳打入面真係有幾粒提子,飲落唔算太甜😌北海道五花肉角煮丼飯+是日涼拌菜&青森蘋果梳打🍏$112 +$28五花肉比想像中大,可惜個飯無咩汁,雖然舊肉夠咸去撈飯,但整體食落比較乾😕如果係溏心蛋應該會好好多🤓蘋果梳打飲落清新,有種refresh嘅感覺🥳月見雞皮餃子🥟$62出面嘅金黃包嘅雞皮唔會話太油,而且煎都少少脆,好好味😝Lotus焦糖芝士脆餅🍰$51食落好重芝士味,亦都唔會太膩配上微甜嘅焦糖脆餅,口感豐富😋😗

店名: 喫茶ちょうぼ

味道: 4/5

日式紅酒燉牛面肉蛋包飯🍷+是日涼拌菜&巨蜂提子梳打🍇
$145 +$28
一上枱職員已經叫我地準備好電話影相📸️
巨蜂梳打入面真係有幾粒提子,飲落唔算太甜😌

北海道五花肉角煮丼飯+是日涼拌菜&青森蘋果梳打🍏
$112 +$28
如果係溏心蛋應該會好好多🤓
蘋果梳打飲落清新,有種refresh嘅感覺🥳

月見雞皮餃子🥟
出面嘅金黃包嘅雞皮唔會話太油,而且煎都少少脆,好好味😝

Lotus焦糖芝士脆餅🍰
食落好重芝士味,亦都唔會太膩
配上微甜嘅焦糖脆餅,口感豐富😋😗
2023-03-03
日式紅酒燉牛肉蛋包飯 ($145)蛋包飯配紅酒燉牛肉比較少見,所以就試試佢🤣蛋包飯好澎湃,紅酒汁多到滿瀉,份量好足夠🤩滑蛋整得好滑溜,流心蛋漿極邪惡🤣配埋紅酒汁同飯一齊食好滿足呀🥰牛肉燉得好嫩滑juicy,有啖啖紅酒香,好入味☺️南蠻塔塔醬日式炸豬扒定食 ($138)呢款定食一上枱成座山咁🤣醬汁多到滿瀉😍仲有炸到金黃色嘅豬扒鋪係面,好吸睛🤩豬扒炸得好鬆脆,肉質好厚實,配埋南蠻塔塔醬唔錯👍🏻醬汁酸酸甜甜好開胃☺️有小小似沙律醬咁,亦可以解膩🥰月見雞皮餃子 ($62)雞皮餃子有2串,呢款小食非常出色😍咬落香脆可口之餘,餡料非常飽滿juicy🥰仲有小小雞油香味☺️點埋生雞蛋醬汁一齊食,係另一番風味,會感覺上甜甜地無咁膩☺️推薦👍🏻🍵抹茶麻糬沙冰 (跟餐+$28)抹茶茶味幾濃郁,飲落唔太甜,仲有啲麻糬煙煙韌韌一邊飲一邊食,幾過癮🤣☕️焙茶麻糬沙冰 (跟餐+$28)一樣焙茶茶味香濃,私心更喜愛焙茶!🤎🍮極 日式布甸船 ($108)好有日式風格嘅甜品🥰擺盤好精緻☺️分別有餐廳嘅signature日式焦糖布甸同一個Lotus焦糖芝士脆餅🤤焦糖布甸好滑溜,蛋味香濃🥰Lotus餅碎cheese cake就比較重味道
日式紅酒燉牛肉蛋包飯 ($145)
日式紅酒燉牛肉蛋包飯

南蠻塔塔醬日式炸豬扒定食 ($138)
南蠻塔塔醬日式炸豬扒定食

月見雞皮餃子 ($62)
月見雞皮餃子

🍵抹茶麻糬沙冰 (跟餐+$28)

☕️焙茶麻糬沙冰 (跟餐+$28)
一樣焙茶茶味香濃,私心更喜愛焙茶!🤎

🍮極 日式布甸船 ($108)
好有日式風格嘅甜品🥰擺盤好精緻☺️分別有餐廳嘅signature日式焦糖布甸同一個Lotus焦糖芝士脆餅🤤焦糖布甸好滑溜,蛋味香濃🥰Lotus餅碎cheese cake就比較重味道,不過cream同脆餅嘅比例幾好,食晒都唔會太膩,伴碟仲有士多啤梨同提子,超甜🥰
極·日式布甸船

總結:食物賣相精緻,環境雅緻舒適
南蠻塔塔醬日式炸豬扒定食
  • 南蠻塔塔醬日式炸豬扒飯
2023-03-06 110 瀏覽
日式紅酒燉牛肉蛋包飯🐮🍳蛋包飯上枱嘅時候,侍應會好細心咁叫我地影咗相先,之後幫我地切開隻蛋淋汁上去,切得特別靚😍啲蛋食落又滑又香,牛肉燉得好入味,唔會太冧,口感啱啱好。而飯係炒飯底,加埋啲紅酒汁,好惹味。南蠻塔塔醬日式炸豬扒飯🐷嚟到好大碗,重有好多塊炸豬扒,好豐盛😋豬扒炸得好香脆,又唔會皮肉分離👏🏼咬落啲豬扒有肉汁,點埋塔塔醬嚟送飯真係一流👍🏻照燒牛舌🐮👅每件都好厚好腍,燒得好香,面頭重有啲蒜茸,加埋檸檬汁,幾好食!紫薯牛乳好香奶味,同紫薯好夾,唔會太甜,杯面重有個好靚嘅拉花😍草莓沙冰🍓🍧嚟到好大杯,好濃士多啤梨味😍極•日式布甸船🍮呢個布甸船好正,有Lotus餅芝士蛋糕,識落唔會好甜,令人食完一啖又想再食。側邊重有啲生果,全部都好鮮甜好,配埋芝士蛋糕食好fresh。而布甸好滑,配埋cream食特別正。😋
日式紅酒燉牛肉蛋包飯🐮🍳

南蠻塔塔醬日式炸豬扒飯🐷

照燒牛舌🐮👅
紫薯牛乳
好香奶味,同紫薯好夾,唔會太甜,杯面重有個好靚嘅拉花😍
草莓沙冰🍓🍧
嚟到好大杯,好濃士多啤梨味😍

極•日式布甸船🍮
2023-03-05 111 瀏覽
其實我真係好鍾意昭和風既喫茶店,最近銅鑼灣新開左一間喫茶店【喫茶ちょうぼ】,迫不及待就去左試。店員都係好清一色西裝執事衣著,好有feel,而餐廳係木系小清新,好舒服既感覺。 日式紅酒燉牛肉蛋包飯:店員會係你面前切開奄列再加醬汁落去,奄列非常鬆軟,而且好creamy,飯係加左番茄醬同蔬菜,唔會太單調。而且紅酒燉牛肉非常軟霖,好好味。 南蠻塔塔醬日式炸豬扒定式:超級滿,成座山禁既豬扒飯。豬扒切開大概都有6/7塊、南蠻塔塔醬唔會太酸太heavy,下面有D椰菜絲解膩,而D飯都有D燒汁唔會好乾。 日式炸鷄翼:有D似名古屋style炸鷄翼,炸全翼上面有D酸酸甜甜既醬汁,而且有六隻。 極 日式布丁船:一次過滿足兩個願望,包括日式布丁同Lotus 焦糖芝士脆餅。日式布丁鷄蛋味非常香濃,非常有分量。Lotus 焦糖芝士脆餅好重芝士味,但一D都唔heavy。非常推薦。 焙茶麻薯沙冰:焙茶同麻薯好好食,但焙茶沙冰味道偏淡。 抹茶麻薯沙冰:抹茶同麻薯好好食,但抹茶沙冰味道偏淡,不過唔甜。
2023-03-04 84 瀏覽
叫咗日式紅酒燉牛面肉蛋包飯同日式炸豬扒飯(定食)日式紅酒燉牛面肉蛋包飯,味道真係好普通,真係for 打卡用。日式炸豬扒飯(定食)本黎以為叫得定食起碼有個味噌湯,結果都係得豬扒、飯同蔬菜,其實如果咁唔使刻意標示定食囉。而且個餐嘅所有食物放嗮係隻碗仔度,食起上黎都覺麻煩。
叫咗日式紅酒燉牛面肉蛋包飯同日式炸豬扒飯(定食)
2023-03-04
2023-03-04 96 瀏覽
香港冇太多喫茶店,今次黎到呢間日系滿滿木系裝修門面非常日系,有條長樓梯(應該係職員用)但設計上好有心思。整個Menu畫風同設計都同日本無差別叫左個隊溫泉蛋明太子意粉,送上黎係蛋喺上面用匙羹𠝹開左就完滿了🤣🤣🤣好有日本食既蛋包飯感覺,雖然下面係意粉🤭賣相可以話10分,但係味道方面就唔算超好食,揀左個最保守唔會難食既”明太子意粉”,點知食落冇明太子味,明太粒都冇乜,而家有種汁醬煮過濃既狀態,有少少結左一粒粒既汁。加上三文魚子同生蛋好唔夾,叫做勉強食得哂。另外點左南蠻醬炸豬扒飯,但有點太難去食了,炸豬底係生菜,之後係飯,味道唔錯,但係一個碗裝哂,食得有點吃力。因為係lunch hour飲品+$28就可以叫menu咖啡,叫左杯榛子咖啡。賣相好,但甜得過份🥺Lunch都可以+$32配甜品,除左menu最貴既果款之外其他都叫得,而且係全餐飯最好味😋。
香港冇太多喫茶店,今次黎到呢間日系滿滿

整個Menu畫風同設計都同日本無差別
溫泉蛋明太子意粉

叫左個隊溫泉蛋明太子意粉,送上黎係蛋喺上面

南蠻醬炸豬扒飯

Hazelnut  latte

芝士蛋糕

係全餐飯最好味😋。
2023-02-23
午餐
南蠻醬炸豬扒飯
芝士蛋糕
  • 炸豬扒丼
銅鑼灣世貿裝修後有 喫茶ちょうぼ 的進駐内裏有滿滿的木系傢俬 裝潢充滿日式昭和風格~🍛🍳日式紅酒燉牛面肉蛋包飯上枱時職員會查問 是否需要切開蛋包飯亦可自已動手 由於本人未能掌握 刀功 所以樣貌比較差😿😿建議交比職員代勞!🔪 隔離台由侍應生幫手 一刀切開蛋包 即時有滑溜的蛋漿慢慢流出 好治癒呀😽另配上紅酒汁 淋於蛋包飯上而燉牛面肉 軟淋入味加上滑蛋🥚及炒飯底 不錯~鰻魚玉子蓋飯 原條鰻魚蓋面 好肥美 配上日式照燒汁 鰻魚經燒過後 帶焦香味中間夾有超厚既玉子燒 味道甜甜~蟹肉忌廉可樂餅即叫即炸可樂餅 非常香脆最為驚喜時爆醬蟹肉忌廉 配上甜酸蕃茄醬 🥫 可中和油膩感~🍨🍮極。日式布甸船 日式布甸配Lotus 焦糖芝士脆餅好surprise 的組合 而且非常邪惡日式布甸香滑 而芝士脆餅🧇是用上cream cheese 🧈加上焦糖脆餅 很有口感咸甜balance 伴碟配上士多啤梨及青提 解解邪惡感😈~~🍧草莓沙冰來自新鮮日本草莓🍓製作的沙冰甜度適中 撈勻頂層cream 又係另一口感特上焙茶🍵(熱)解油膩一流而且帶濃濃茶香------------------------------
銅鑼灣世貿裝修後有 喫茶ちょうぼ 的進駐

🍨🍮極。日式布甸船
日式布甸配Lotus 焦糖芝士脆餅
好surprise 的組合 而且非常邪惡
咸甜balance
伴碟配上士多啤梨及青提 解解邪惡感😈~

🍧草莓沙冰
來自新鮮日本草莓🍓製作的沙冰
甜度適中 撈勻頂層cream 又係另一口感
特上焙茶🍵(熱)
解油膩一流
而且帶濃濃茶香