2023-02-28 44 瀏覽
每次經過都好想試但係一見到條人龍就放棄咗,今次揀下午茶過少少嘅時間,大概5:30可以順利入咗但係都八成滿,餐廳個環境好靚,係日式洋食屋,個環境好古典優雅,可以1秒去到日本嘅感覺🇯🇵🫖日式紅酒燉牛肉蛋包飯🐮一𠝹開,蛋完美咁好似瀑布流出🥚,有濃郁嘅蛋香,超級嫩滑,滿分蛋包飯❤️❤️❤️,會食上癮一啖接一啖係咁食。日式紅酒燉牛肉,已經燉到好淋,冇筋輕易咬開,仲有個沙律菜🥗南蠻塔塔醬炸豬扒定食🐷望落好巨型,成座山咁 🏔,賣相已經好吸引,係用咗好多椰菜墊高,有助消膩handle 到嘅😌,炸豬扒粉醬夠薄同脆,用左日本珍珠米,口感煙韌粘糯,零捨好食南蠻炸雞🐔好好味份量又多😍,大概有6件,炸得夠香脆又均勻沾滿醬準,鹹鹹甜甜,夠哂調味😙,大大件咬開有肉汁💦加埋塔塔醬酸酸又有碎蛋🥚,味道更加豐富日式布甸船🍮女仔見到實心心眼😍好漫畫超和風,有兩個甜品,岩哂同朋友share一次過滿足兩個願望❤️布甸質地結實,個蛋香超級強烈,喺香港食過最好食嘅布甸🥇,仲有好多嘅生果🍓,極力推薦。仲有個Lotus餅乾芝士蛋糕🍰,同樣咁好食,Lotus餅乾🍪已經帶甜,所以芝士就冇咁甜芝士味好濃郁,中間仲有焦糖醬,邪惡得來又好難忍到口😊🫰🏻

日式紅酒燉牛肉蛋包飯🐮

南蠻塔塔醬炸豬扒定食🐷

南蠻炸雞🐔

日式布甸船🍮

焙茶牛乳🥛
記得要攪勻,唔係就會覺得比較鞋,攪勻就岩岩好❤️,焙茶同牛乳完美融合,香濃細滑

抹茶鮮奶咖啡☕️
真係有咖啡嘅抹茶鮮奶,味道唔錯,不妨一試☺️

2023-02-26 53 瀏覽
一直都好想試哩間喫茶ちょうぼ,係大埔都開左一段時間,次次經過都大排長龍,今日見到冇乜人就去試吓,入面裝修係日式復古風,打卡影相都好靚。//櫻花蝦燒茄子|$69茄子上面鋪滿蒜蓉同櫻花蝦 ,仲有木魚,個味道好似食緊小丸子咁🤣茄子方面整得好淋,不錯。南蠻塔塔醬炸物飯|$138分量十足的一個飯,入面除左炸雞,仲有炸蝦、忌廉餅,炸蝦配上塔塔醬一流,另外,個忌廉餅幾好食。鰻魚蛋包飯|$115成個飯都冇乜味,飯偏濕,蛋又冇蛋味,有啲失望,不建議叫蛋包飯。日式布甸|$38布甸偏向硬身,冇蛋味冇焦糖味,唔似食開果啲焦糖布甸,便利店買果啲仲好食。總體嚟講價錢唔貴,但食物質素好一般,食一次就夠了。嚟緊銅鑼灣會開新分店,覺得大埔太遠可以去銅鑼灣試吓。
櫻花蝦燒茄子|$69

南蠻塔塔醬炸物飯|$138

鰻魚蛋包飯|$115

日式布甸|$38

📍 喫茶ちょうぼ Choubo Kissaten📍 大埔 Tai Po • 大埔超級城B區2樓276號舖 (also in causeway bay)〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-富臨集團品牌形象近年越趨年輕,開設不少走新派路線的餐廳除了最近一口氣設立的、名字全都是韓文的韓國餐廳外,原來這家《喫茶ちょうぼ》也是他們的呢店子走復古和風路線,主打和風洋食招牌菜式包括〔蛋包飯〕、〔日式意大利麵〕、〔日式布甸〕等-看來大家都被他們美美的食物吸引而來,店內座無虛席,就連店外排的隊也長得很,要吃到也不容易-店子裝潢散發昭和氣息,深啡色系令人感覺舒適但桌椅比想像中的輕身,容易推得動,如果更有重量就更好啦門口擺放了一系列日本產品,輪候時也不妨去看看-蕃茄醬蛋包飯配炸大蝦 ($122)Fried shrimp omurice with tomato sauce被這個蛋包飯吸引而來的!蛋液煎成奄列放在飯上,一切開便滑落在飯的左右,再淋上醬汁這道是配上蕃茄醬的,滿搭配•鰻魚玉子蓋飯 ($98)Unatama don厚厚的玉子燒,配上一整條鰻魚,份量
📍 喫茶ちょうぼ Choubo Kissaten
富臨集團品牌形象近年越趨年輕,開設不少走新派路線的餐廳
店子走復古和風路線,主打和風洋食
招牌菜式包括〔蛋包飯〕、〔日式意大利麵〕、〔日式布甸〕等
店子裝潢散發昭和氣息,深啡色系令人感覺舒適
但桌椅比想像中的輕身,容易推得動,如果更有重量就更好啦
門口擺放了一系列日本產品,輪候時也不妨去看看
蕃茄醬蛋包飯配炸大蝦 ($122)
被這個蛋包飯吸引而來的!
蛋液煎成奄列放在飯上,一切開便滑落在飯的左右,再淋上醬汁
這道是配上蕃茄醬的,滿搭配
蛋包飯

鰻魚玉子蓋飯 ($98)
Unatama don
厚厚的玉子燒,配上一整條鰻魚,份量十足
鰻魚厚肉,口感富彈性,沒有骨頭,很容易吃
鰻魚玉子蓋飯

日式炸雞翼 ($75)
Japanese style fried chicken wing (6pcs)
六隻炸雞翼上裹上醬汁,滿惹味的,略嫌鹹度高了一點
日式炸雞翼

極 • 日式布甸船 ($108)
Japanese pudding bowl
- 日式布甸、Lotus焦糖芝士脆餅
這裡的日式布甸是招牌菜~味道充滿蛋香,又具雲呢拿香氣,且不會過於甜膩
〔極 • 日式布甸船〕更以Lotus焦糖芝士脆餅作為配搭
以Lotus餅乾配搭芝士蛋糕,裡面還有一層流心的焦糖餡
極 • 日式布甸船

升級套餐 - 配是日涼拌菜及飲品 (+$28)
點主食的話,可以以$28加配涼菜和飲品,就連特飲都可以,滿划算的
薯仔沙律 (是日涼拌菜)
是日涼拌菜
草莓沙冰 Strawberry smoothie
草莓沙冰
巨峰提子梳打 Kyoho soda
巨峰提子梳打

Menu:
2023-02-25 49 瀏覽
南蠻塔塔醬炸雞物 $92個配搭幾意外,除左炸雞外,仲有蟹肉忌廉可樂餅,飯,意粉,一次過試到唔同款,炸物夠脆。咖哩牛肋肉蛋包飯 $115侍應會即場切開蛋,好Creamy😍😍淋上咖哩汁,個畫面好靚,牛肋肉好淋同多肉。櫻花蝦燒茄子 $69賣相幾靚,茄子🍆既醬汁幾濃味。巨峰提子梳打 $42酸酸甜甜開胃一流。紅豆牛乳(凍) $384.3牛乳好滑,味道濃。極 日式布甸船 $108味道賣相一流,好鐘意芝士碎餅上既粒粒(餅乾碎),搭配芝士食好夾。如果食芝士餅覺得太漏,可以食一啖布甸🍮中和下。晚上去食,難得唔駛排隊👏🏼👏🏼餐廳環境好靚,餐碟好精緻,同朋友食飯打卡一流。
南蠻塔塔醬炸雞物飯

南蠻塔塔醬炸雞物 $92

咖哩牛肋肉蛋包飯 $115

櫻花蝦燒茄子

櫻花蝦燒茄子 $69
賣相幾靚,茄子🍆既醬汁幾濃味。

巨峰提子梳打 $42
酸酸甜甜開胃一流。

紅豆牛乳(凍) $38
4.3牛乳好滑,味道濃。

極 日式布甸船 $108

2023-02-20
南蠻塔塔醬炸雞物飯
櫻花蝦燒茄子
2023-02-24 29 瀏覽
每次行街經過都覺得呢間日式餐廳充滿氣氛,今日朋友生日,第一時間諗起呢間靚靚餐廳😬比較特別嘅地方係設有零售區,內裏都係一啲日式嘅碗碟😍日式紅酒燉牛肉蛋包飯~侍應已經習以為常,一放低蛋包飯就問我哋需唔需要影相或拍片🤣蛋蛋為米飯蓋上小被被果一刻,畫面的確非常治癒🫶🏻除咗賣相一流之外,味道更加令人回味無窮,香濃既紅酒醬汁包裹着燉牛肉,牛肉非常淋及入味,真係可以用世一嚟形容💯蠻南塔塔醬日式炸豬扒定食~塔塔醬當中混入香蔥及洋蔥口感特別,而炸豬扒的炸漿亦非常薄,啖啖肉!非常滿足😋南蠻炸雞~雖然只係點咗細份量嘅炸雞,但係份量依然覺得非常多,加上香濃帶甜嘅醬汁,佐飯一流亦覺開胃。焙茶麻糬沙冰及抹茶麻糬沙冰~茶味非常濃郁,而且放入一件煙韌麻糬,有咬口之餘,香香甜甜嘅口味,令我十分喜歡💕極·日本布丁船~布丁非常重蛋味香香滑滑的,非常俐落嘅一道甜品,另外,Lotus餅乾充滿玉桂味,下層嘅脆脆芝士餅酸甜味交融有豐富濃厚口感😌整單都係花費呢一個價錢,十分抵食!

整單都係花費呢一個價錢,十分抵食!
2023-02-23 31 瀏覽
🍽️ 喫茶ちょうぼ📍地址:大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖經理哥哥記憶力驚人,竟然認得出我曾光顧過,我都差點忘了,非常厲害。餐廳很有情調,播放着輕音樂,環境也10分清靜,用來慶祝活動或是談心也相當不錯 🫶🏻👉🏻海鮮蕃茄醬蛋包飯 $138侍應姐姐上菜時,有問及我們說是不是需要先打卡,實在太了解時下年青人了。待我們打完卡後,順便幫我們切開雞蛋,及淋上蕃茄汁,看著滑溜溜的蛋汁沿着尖利的刀鋒流落到飯上,非常吸睛。蛋包飯以炒飯作底,濃郁的蕃茄醬以及蛋汁配合得天衣無縫。👉🏻炸北海道大蝦配豚豬扒 $188大蝦以及豬扒堆疊得像火山一樣,超級吸引眼球,連隔壁桌的目光也吸引住了。味道也是相當不錯,炸的時間剛剛好,豬扒厚薄適中,為大蝦的皮略嫌有點厚身👉🏻南蠻塔塔醬炸雞物飯(定食) $92南蠻塔塔醬味道甜甜的,有點像韓式炸雞醬的感覺,雞塊味道也不錯,可能炸物吃得多,有點味覺疲勞👉🏻日式布甸 $38👍🏻超級推薦,口感細膩柔滑,入口即溶,甜度也非常適中👉🏻波子汽水沙冰 $48沙冰的份量貌似很少,但原來喝著是怎麼也喝不完的👉🏻紅豆牛乳(熱)$38個人感覺有少少甜,紅豆香味很濃郁煮得很軟爛好味指數: 3
🍽️ 喫茶ちょうぼ
📍地址:大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖

👉🏻海鮮蕃茄醬蛋包飯 $138
蛋包飯以炒飯作底,濃郁的蕃茄醬以及蛋汁配合得天衣無縫。

👉🏻炸北海道大蝦配豚豬扒 $188

👉🏻南蠻塔塔醬炸雞物飯(定食) $92

👉🏻日式布甸 $38👍🏻
超級推薦,口感細膩柔滑,入口即溶,甜度也非常適中

👉🏻波子汽水沙冰 $48
沙冰的份量貌似很少,但原來喝著是怎麼也喝不完的

👉🏻紅豆牛乳(熱)$38
個人感覺有少少甜,紅豆香味很濃郁煮得很軟爛

好味指數: 3.8/5
性價比: 3.8/5 有加一
環境: 4/5
  • 炸北海道大蝦配四元豚豬扒
🇯🇵和風洋食咖啡廳🇯🇵-有日去開大埔行山 所以午餐就㨂咗呢間走日本洋食復古風嘅餐廳😘 裝修風格一貫復古風 好有feel😙-🍳日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $115蛋包飯系列係佢地其中一個signature系列 今次我哋就㨂咗呢個有手指公推介嘅紅酒燉牛肉蛋包飯👀 燉牛肉有少少腩位 幾有咬口 配埋個汁甜甜地幾易送飯😗 蛋都唔差 雖然未算好流心 不過都幾香撈飯一流😉-🦑味噌海鮮燉飯定食 $128海鮮種類都幾多 有魷魚青口同大蝦 大蝦有特別燒過 所以幾香口 燉飯好入味 醬汁好夠 米粒口感偏淋身😙-🍤炸北海道大蝦配四元豚豬扒 $188炸蝦都幾大隻 好香脆 整體炸粉好足料 炸得好鬆膽 加埋沙律醬可以解膩😗 佢地嘅豬扒用咗來自日本嘅四元豚 肉味比較重啲 而且唔會炸到乾哂 唔錯-🍮日式布甸 $38嚟到日式cafe點可以唔叫甜品 呢個布甸一上碟已經好啱打卡 蛋味幾濃郁 有少少似燉蛋嘅綿密程度 仲有忌廉同士多啤梨襯托 😍-🍵一番柚子煎茶 $36煎茶幾清香 有淡淡嘅柚子味 好啱食完炸嘢飲-☕️抹茶鮮奶咖啡 $48抹茶都幾濃郁 加咗咖啡會有咗個咖啡嘅after taste 成杯層次感又增加咗 幾好飲😜-📍 #喫茶
🇯🇵和風洋食咖啡廳🇯🇵
🍳日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $115

🦑味噌海鮮燉飯定食 $128

🍤炸北海道大蝦配四元豚豬扒 $188

🍮日式布甸 $38

🍵一番柚子煎茶 $36
煎茶幾清香 有淡淡嘅柚子味 好啱食完炸嘢飲

☕️抹茶鮮奶咖啡 $48

📍 #喫茶ちょうぼ (大埔)
大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖
2023-02-20 43 瀏覽
大埔呢間成日排長龍食店今日終於有朋友陪我一齊排餐廳好有和式裝修外邊仲有碗碟擺設比你買海鮮蕃茄醬蛋包飯餐廳主打蛋包飯會起你面前切開雞蛋好嫩滑配上蕃茄炒飯好夾海鮮有大蝦新鮮彈牙點上醬汁好好味鰻魚玉子蓋飯超大條鰻魚又厚身玉子甜甜地又大件2樣野都好夾再加上照燒汁真係好送飯鰻魚軟滑無骨啖啖肉炸北海道四元豚配大蝦豬排炸得好好,好酥脆面皮好脆,豬排唔會太乾最愛炸大蝦,真係唔會炸太透點埋沙律醬食真係好正榛子鮮奶咖啡/紫薯牛乳咖啡好香濃,又有淡淡的榛子味唔會太甜,鍾意濃郁咖啡味既一流牛乳好濃厚,配上紫薯好新奇唔會太甜極 日式布甸船有2個甜品,分別係布甸同埋Lotus焦糖芝士脆餅,布甸好濃奶同焦糖味Lotus焦糖芝士脆餅芝士軟滑加餅乾脆脆地一D都唔會膩真係好味推薦叫呢個甜品
大埔呢間成日排長龍食店

2樣野都好夾
再加上照燒汁真係好送飯
鰻魚軟滑無骨啖啖肉

炸北海道四元豚配大蝦
豬排炸得好好,好酥脆
面皮好脆,豬排唔會太乾
最愛炸大蝦,真係唔會炸太透
點埋沙律醬食真係好正

榛子鮮奶咖啡/紫薯牛乳
咖啡好香濃,又有淡淡的榛子味
唔會太甜,鍾意濃郁咖啡味既一流
牛乳好濃厚,配上紫薯好新奇
唔會太甜
  • 紫薯牛乳
  • Lotus 焦糖芝士脆餅
  • 海鮮蕃茄醬蛋包飯
2023-02-20 1468 瀏覽
👭🏻早日同媽咪去咗大埔中心一田行街,經過「喫茶ちょうぼ」。靚靚裝修,絕對打卡不二之選,於是我地都湊下熱鬧,喫茶一番。🍛日式紅酒燉牛肉蛋包飯($115):侍應呈蛋包飯後,於客人面前將蛋包界開,再淋上獨家醬汁。雞蛋味香濃,口感軟熟。牛肉偏韌,進食需要多咀嚼,勝在脂肉平衡,入口有油脂香。🥓炸北海道大蝦配四元豚豬扒($188):真係好足料好多!食肉獸必選!炸豬扒皮薄肉厚,炸蝦大隻厚肉,配搭南蠻蛋黃醬汁幾惹味。伴碟嘅沙律菜解膩唔好。份量真係好大,足夠二至三人分享。🍲味噌海鮮燉飯($128):擺盤賣相幾工整,海鮮分別有墨魚圈、青口及大蝦。每粒米飯都滲透咗香濃嘅忌廉味噌香。加上磨菇及珍珠帶子,口感不錯。小編是日最喜歡之選。🍮日式布甸($32):一粒微酸嘅士多啤梨作為點綴,更突出布甸濃牛奶及雞蛋香。口感實在,偏挺身,再加上焦糖汁及忌廉,適合嗜甜嘅朋友。或者作為飯後甜品,二人共享剛剛好。☕️ 泡沫咖啡($39):賣相出色,泡沫綿密。表面有花花圖案,口味偏榛子香,唔酸。店家好有心思,連個杯都選有榛果形象,好得意。🥛焙茶牛乳($45):最先入口喺香濃嘅焙茶味,過後有淡淡嘅牛奶乳香。值得一讚套杯碟好靚,媽咪拎著

🥛焙茶牛乳($45):最先入口喺香濃嘅焙茶味,過後有淡淡嘅牛奶乳香。值得一讚套杯碟好靚,媽咪拎著影咗好多相~

☺️整體而言:
1. 都幾多人排隊,建議於平日下午茶時段到訪,避開排隊人潮,從而享受更佳嘅座位環境及服務。
2. 店面裝修靚,座位都舒適,慢慢食傾下計一流~
3. 店門口有啲日本小精品販賣,例如乾花,線香,幾得意呢~

喫茶ちょうぼ
地址:大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖
電話:25641888
營業時間:11:30-22:00
  • 日式紅酒燉牛肉蛋包飯
  • 味噌海鮮燉飯
  • 南蠻炸雞
  • 岩燒芝士厚切多士
喫茶ちょうぼ🍵✨|大埔 日式昭和 溫暖咖啡店🍵✨ |《日式喫茶店》💕一直都bookmark咗尼間餐廳想去試下,見d人打卡相影到好靚,同埋蛋包飯真係好吸引,一切落去個下真係非常吸引✅餐廳環境就好似標題形容咁係日系昭和洋屋風,外面擺咗一系列日式餐具同精品,等緊入去既時候就可以睇吓,環境嘅氣氛偏向溫暖風,都係用咗一啲木系嘅傢俬,牆上仲有一啲比較復古嘅掛燈,感覺就去咗一啲比較復古嘅日本咁😝餐牌都幾豐富,有各款定食,有最出名嘅蛋包飯,各款炸物小食,甜品同埋飲品。每一款打卡都係一流🍛鰻魚蛋包飯 $115鰻魚好彈牙,唔會好似平時食嗰啲鰻魚咁軟淋淋。蛋包飯都幾有驚喜,一上枱店員會幫手用刀仔切開蛋包飯上面嘅蛋,左右滑落,蛋非常之滑溜,好有蛋香,再配上蛋包飯嘅汁,淡淡滋味。蛋包飯入邊嘅飯都好有心思,用咗各款配料去翻炒,所以有口感得黎,味道好豐富,份量仲唔少添🫶🏻🍛味噌海鮮燉飯 $128呢一款頓飯都好推介👍🏻,佢嘅味噌海鮮飯,味道好濃郁,入邊加咗各款嘅菇類,所以味道層次好豐富,調味都適中,味道溫和得來又夠深厚,令人一啖接一啖,海鮮就有青口,魷魚同埋蝦,各款都算新鮮👍🏻🍤炸北海道大蝦配四元豚豬扒 $188原來
喫茶ちょうぼ🍵✨
|大埔 日式昭和 溫暖咖啡店🍵✨ |

《日式喫茶店》

🍛鰻魚蛋包飯 $115

🍛味噌海鮮燉飯 $128

🍤炸北海道大蝦配四元豚豬扒 $188
原來佢嘅炸物都幾出色,佢嘅蝦非常之彈牙,豬扒又夠嫩滑,就算擺咗一陣,佢嘅炸皮都係依然非常之酥脆,配上佢哋特製嘅醬汁,所以一啲都唔油膩。不過建議幾個人一齊分享,兩個人食就有啲多啦。豬扒嘅炸粉就比較薄,不過炸蝦嘅炸粉就比較厚身

🍨日式布甸 $38
佢哋嘅日式布甸去必食推介😍,布甸嘅口感非常之棉滑,味道好濃郁,但香味好重牛奶味同忌廉味都好香,上面嘅士多啤梨都好甜

🍹草莓沙冰 $48
呢款飲品打卡一流,味道都幾好,唔會話好甜,有少少似士多啤梨乳酪嘅味道,不過係沙冰嘅版本

🍹雲朵沙冰 $52
你杯嘢飲都好適合打卡,酸酸甜甜咁,都好適合配主菜同埋炸物一齊飲,解渴,又好飲

2023-02-17 73 瀏覽
大埔超級城一間復古風咖啡店☕️ 係大埔少有呢類型既餐廳 環境好好👍🏻適合打卡📸 通常靚餐廳都好睇唔好食 估唔到呢到連食物都出色 仲要多選擇😋 見到好多人揀蛋包飯決定試一試🍛🍛蛋包飯好有誠意唔係白飯 蛋煮得好滑好鬆軟👍🏻🐽豬扒飯係用四元豚 塔塔醬唔係好夠 可以再問店員要多d🍮布丁味道好濃郁 可惜個cream容易冧落黎☕️咖啡係跟套餐都幾好飲 cafe水平整體黎講好出色 鍾意打卡或者想同朋友飲杯咖啡傾計都值得一試👍🏻
🍛蛋包飯好有誠意唔係白飯 蛋煮得好滑好鬆軟👍🏻
🐽豬扒飯係用四元豚 塔塔醬唔係好夠 可以再問店員要多d
🍮布丁味道好濃郁 可惜個cream容易冧落黎
☕️咖啡係跟套餐都幾好飲 cafe水平

南蠻塔塔醬日式炸豬扒飯
南蠻塔塔醬日式炸豬扒飯
2023-02-16 135 瀏覽
✨️日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $115✨️蕃茄醬蛋包飯配炸大蝦 $98雞蛋原本係好似奄列咁,放喺飯上面。當店員一𠝹開奄列,入面半生熟嘅蛋就流出黎,自然形成蛋包飯。燉牛肉蛋包飯啲牛肉略嫌太肥,連埋蛋一齊食會好膩。炸大蝦蛋包飯有2隻吉列炸大蝦,都幾彈牙。小編覺得呢個飯比燉牛肉蛋包飯更啱口味🤣總括都幾欣賞個蛋同埋啲醬汁!✨️鰻魚玉子蓋飯 $98主食當中最鐘意呢個!🤤 鰻魚同醬汁係最佳組合!甜甜嘅玉子配埋鰻魚,再加一啖飯真係好正🤤🤣✨️Lotus 芝士脆餅 (主食+$32)除左有一塊Lotus餅乾係面之外,仲有吾少Lotus餅碎喺入面。但呢個芝士餅相對普通芝士蛋糕無咁實身,而且芝士味並吾太突出。巨峰梳打 (主食+$28)好鐘意呢個飲品。💜巨峰醬(?!) 同梳打水好夾。飲落去好清新,亦吾會太甜。👍🏼
✨️日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $115

✨️蕃茄醬蛋包飯配炸大蝦 $98
燉牛肉蛋包飯啲牛肉略嫌太肥,連埋蛋一齊食會好膩。
總括都幾欣賞個蛋同埋啲醬汁!

✨️鰻魚玉子蓋飯 $98
主食當中最鐘意呢個!🤤 鰻魚同醬汁係最佳組合!
甜甜嘅玉子配埋鰻魚,再加一啖飯真係好正🤤🤣

✨️Lotus 芝士脆餅 (主食+$32)

巨峰梳打 (主食+$28)
好鐘意呢個飲品。💜
紅酒燉牛肉蛋包飯

鰻魚玉子蓋飯

Lotus 芝士脆餅 (+$32) 巨峰梳打(+$28)
鰻魚玉子蓋飯
Lotus 芝士脆餅 (+$32) 巨峰梳打(+$28)
  • Lotus芝士脆餅(+$32) 巨蜂梳打(+$28)
餐廳位於大埔超級城,門口裝修吸晴👀滿滿日式復古風味,門口有一棵大樹🌳,唔同季節會換上唔同色既樹葉🍂,假期午市時段已經排長龍。————————————♥————————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ♥️ 南蠻塔塔醬日式炸豬排飯 $138份量相當大份,金黃色炸豬排,一啖咬落去內心充滿左兩個字「好油」,好似油浸左好耐咁,成個感覺好油膩。♥️ 咖喱牛肋肉蛋包飯 $105蛋包飯上枱時店員會用刀畀開雞蛋,係半熟蛋面淋上咖喱汁,牛肋肉軟稔,咖喱汁屬於一般甜甜地既日式咖喱,唔會好重咖喱香味。♥️ 日式布甸🍮 $38布甸蛋味濃厚,味道有啲似燉蛋,食多幾啖略為甜左少少。♥️ 棉花糖朱古力多士 $76 推介👍🏻👍🏻👍🏻賣相非常邪惡😈,多士面有9粒烤到焦黃色半溶狀態既棉花糖,連埋咸咸既多士一齊食,中和左棉花糖既甜膩感,超級超級好味🤤!♥️ 紫薯牛乳 hot $38餐廳選用4.3牛乳,微微紫薯味加上牛乳,普普通通味道。♥️ 雲朵沙冰 $52紫色雲朵外表,其實係益力多味道既沙冰,飲落好清新,唔會死甜。-

————————————♥————————————

♥️ 南蠻塔塔醬日式炸豬排飯 $138

♥️ 咖喱牛肋肉蛋包飯 $105

♥️ 日式布甸🍮 $38
布甸蛋味濃厚,味道有啲似燉蛋,食多幾啖略為甜左少少。

♥️ 棉花糖朱古力多士 $76 推介👍🏻👍🏻👍🏻

♥️ 紫薯牛乳 hot $38
餐廳選用4.3牛乳,微微紫薯味加上牛乳,普普通通味道。

♥️ 雲朵沙冰 $52

————————————♥————————————
2023-02-13 34 瀏覽
今日放學去咗大埔到覓食😋,食咗呢間餐廳,朋友介紹嘅‼️餐廳嘅裝修好靚,食物都好適合打卡🫶🏻🧸✨日式紅酒燉牛肉蛋包飯個蛋包飯嘅蛋好滑🤤,而且啲飯仲有紅蘿蔔粒等,非常健康👍🏻,而且啲牛肉都好腍✨味噌海鮮燉飯呢個飯真係幾足料🤣有一隻大蝦,兩隻青口,仲有啲魷魚同菇😍😍,啲海鮮全部都好新鮮同彈牙,幾抵✨炸北海道大蝦配豚豬扒有兩隻炸大蝦,勁大隻,啲蝦肉都好彈牙‼️😋炸豬扒都相當唔錯,炸得好香,又唔會太肥,份量好夠。✨巨峰提子梳打佢係紫色嘅💜,有種好夢幻嘅感覺💭,而且好甜好fresh💓💓啱女仔影相✨焙茶牛乳焙茶味好濃,牛乳都好滑,唔錯✨LOTUS焦糖芝士脆餅呢個甜品真係超推介‼️啲焦糖脆餅好有咬口,個芝士又唔會好漏,中間有啲流心嘅焦糖醬好驚喜🔥👍🏻

✨日式紅酒燉牛肉蛋包飯

✨味噌海鮮燉飯

✨炸北海道大蝦配豚豬扒

✨巨峰提子梳打

✨焙茶牛乳
焙茶味好濃,牛乳都好滑,唔錯

✨LOTUS焦糖芝士脆餅

2023-02-11 31 瀏覽
由細到大都好鍾意食滑溜嘅蛋身為大埔人發掘到自己嘅心頭好就係位於 #大埔超級城 @taipomegamallhk 的「 喫茶ちょうぼ 」 @choubo_kissaten 記得每一次經過這一間裝修以vintage風的和洋料理餐廳門口都被大樹及一些日本工藝品及精品所吸引估唔到今日星期日晚上六點已經開始要排隊等位幸好只是等咗10分鐘就可以入座了❣⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎食後感 :✨🧡【 #鰻魚玉子蓋飯(定食) 】 鰻魚能夠橫跨整個白飯及玉子可見非常大條好有份量今次嘅蛋蛋以玉子製成同樣地食到好新鮮嘅蛋香加上鰻魚係冇骨可以食得安心撈埋白飯食簡直一流❤️️【 #海鮮蕃茄醬蛋包飯 】 點少得試吓呢度嘅招牌蛋包飯一嚟到蛋包飯好似個芒果咁加上賣相咁吸引要相機食先店員輕輕一切再翻開半熟蛋漿就會完美地打開蓋住啲飯再淋上蕃茄醬就大功告成食一啖滑蛋香濃滑溜、蛋香四溢加上有三款海鮮及一些蔬菜包括大蝦、青口及魷魚等令口感更豐富💛【 #炸北海道大蝦配豚豬扒 】 鍾意食香口野呢款炸物就必食一次過可以試晒兩款食物長長大條嘅大蝦以及一大塊豚肉豬扒鍾意佢係即叫即炸炸成金黃色香噴噴驟眼睇炸粉唔會太厚食落去外脆
由細到大都好鍾意食滑溜嘅蛋

加上賣相咁吸引要相機食先
店員輕輕一切再翻開
半熟蛋漿就會完美地打開蓋住啲飯
再淋上蕃茄醬就大功告成
食一啖滑蛋香濃滑溜、蛋香四溢
加上有三款海鮮及一些蔬菜
包括大蝦、青口及魷魚等
令口感更豐富

💛【 #炸北海道大蝦配豚豬扒 】