2017-06-09 85 瀏覽
成日行尖沙咀,雖然餐廳好多,但有時真係唔知食咩好。今晚經過寶勒巷,見到有間少少隱蔽嘅串燒店,橫掂唔算太肚餓,就去食小小串燒醫下肚先。馬來西亞大蜆其實平時出街唔係好夠膽叫蜆食,一黎細細隻,二黎怕多沙。今次見佢寫住大蜆,膽粗粗試吓先。上枱果然冇令我失望,八隻都大大隻兼無沙,食落口夠鮮甜。加埋佢個sauce,應該係點生蝦嗰款,夠晒惹味。燒特大扇貝有得揀芝士或者蒜蓉,重口味嘅我當然揀後者啦。扇貝夠晒新鮮,而且肉質肥美,食落口啖啖肉,配埋重口味蒜蓉真係一絕啊!炙燒日本赤蝦45蚊有3隻,價錢算唔錯。雖然外皮燒得有少少燶,不過時間火候控制得啱啱好。一拆開唔會癡肉,如果燒得太耐嘅話成隻蝦乾晒,啲殻黐住啲肉,基本上唔使食,呢度燒完之後仲可以殼肉分離,抵讚!燒秘製牛仔骨牛仔骨一啲都唔韌,夠晒腍,啱我口味。而且佢嗰醬汁好惹味,令人越食越開胃。牛仔骨唔會太乾身,燒完仲保持到肉汁夠juicy。法式牛油薯蓉焗田螺估唔到細細兜,田螺份量都幾多喎,有成10粒以上。但我同朋友仔都覺得重點係個薯蓉,超超超好味!又夠粉又夠滑,薯仔味濃,我哋兩個直頭爭食添啊!益力多沙冰飲品就叫咗杯益力多沙冰,貪佢夠清新夠解渴,你知啦,食串燒
成日行尖沙咀,雖然餐廳好多,但有時真係唔知食咩好。
馬來西亞大蜆
燒特大扇貝
炙燒日本赤蝦
燒秘製牛仔骨
法式牛油薯蓉焗田螺
益力多沙冰
飲品就叫咗杯益力多沙冰,貪佢夠清新夠解渴,你知啦,食串燒都比較油而且濃味,呢杯沙冰完全可以幫手解膩呀。
2017-06-05
2017-06-09 36 瀏覽
今晚去了尖沙咀吃晚餐,原本想去吃日本料理的,後來媽媽說想要吃串燒,便帶她去了一間專門燒烤的餐廳— 喜膳燒。今次是第一次來到,都是聽朋友介紹說這裡的串燒多款式。入去店面環境不大,燈光較暗,有點像酒吧的感覺。啤酒在做買二送一優惠呢!那就要多點些小食來佐酒了~等待食物的期間 店員送上燒鱈魚干 一開始還以為對我們這麼好 原來是每枱都會送的 鱈魚干燒到脆卜卜 幾香口還不錯怕吃不飽的我們點了一個烏冬來墊底豬骨湯稻庭烏冬+糖心蛋 $52等了10分鐘左右終於來了看到這個蛋真的有點愕然 說好的糖心蛋呢⋯⋯這是水煮蛋吧 蛋黃也熟了>< 但味道還可以幸好稻庭烏冬麵質幼滑 夠煙韌彈牙 取回不少分數!外貌平平無奇的叉燒 吃下去竟然十分嫩滑 味道不俗呢來到當然要嚐嚐他們的必試推介我們等了半小時才有串燒送到 灸燒日本赤蝦 $45/3這個感覺一般 雖然蝦肉燒得爽脆 但不夠新鮮 蝦肉都黏在蝦殼上 很難剝開!外面還灑了很多七味粉 調味有點過重燒(特大)扇貝 $68/2這個反而推薦 燒得十分鮮甜多汁 用上新鮮蒜蓉 調味剛好!左面是燒深海龍躉黑豚肉卷3件 $58黑豚肉是一條很長的豬肉片卷著一小舊龍躉肉 外層的
啤酒在做買二送一優惠呢!那就要多點些小食來佐酒了~
燒鱈魚干
鱈魚干燒到脆卜卜 幾香口還不錯
怕吃不飽的我們點了一個烏冬來墊底
豬骨湯稻庭烏冬+糖心蛋
豬骨湯稻庭烏冬+糖心蛋 $52
等了10分鐘左右終於來了
豬骨湯稻庭烏冬+糖心蛋
幸好稻庭烏冬麵質幼滑 夠煙韌彈牙 取回不少分數!
外貌平平無奇的叉燒 吃下去竟然十分嫩滑 味道不俗呢
來到當然要嚐嚐他們的必試推介
我們等了半小時才有串燒送到
灸燒日本赤蝦
灸燒日本赤蝦 $45/3
燒(特大)扇貝 $68/2
這個反而推薦 燒得十分鮮甜多汁 用上新鮮蒜蓉 調味剛好!
燒深海龍躉黑豚肉卷3件+燒龍躉京葱卷3件
左面是燒深海龍躉黑豚肉卷3件 $58
黑豚肉是一條很長的豬肉片卷著一小舊龍躉肉 外層的豚肉燒得脆脆的 不錯 龍躉肉也香甜 但內層的豚肉片全是肥膏 吃完太膩了!
右面是燒龍躉京葱卷3件 $48
京葱包著龍躉再搽上燒汁 這個組合不錯 惹味之餘帶點清新
燒龍躉京葱卷
但實在是燒過頭了!外層的京葱全都黑了!這個真的要注意一下。
芝士焗西蘭花
芝士焗西蘭花 $32
還以為會有很多 原來只有一小碗的份量 西蘭花四五舊左右 芝士也很少
芝士焗西蘭花
驚喜的是下面有白汁薯蓉 雖然只有少許薯蓉 大部分都是白汁。
黑松露什菇
黑松露什菇 $42
這個不錯喔 黑松露份量還可以 有很多新鮮的蒜蓉去焗 香氣十足 還帶點牛油香!
這間餐廳雖然不大,但還有兩台大電視可以一邊睇波,一邊飲酒食串燒!閒時與朋友一齊去也是個好選擇~
2017-06-08
黑松露什菇
2017-06-04 41 瀏覽
今日同朋友去食飯,放工食下野飲下啤酒,心情都放鬆啲。門口充滿風味。串燒紙。啤酒買二送一,我地叫左2杯飲下,叫串燒過下口癮。燒午餐肉最岩我心水。午餐肉燒到焦脆,外層脆卜卜,燒到焦香,帶點肉香。燒餃子。餃子同樣脆卜卜,外層香口,餡料滿滿有菜肉香味,一口一隻再飲啤酒,好過癮。汁燒牛丸、墨魚丸、貢丸。外層丸類燒到香口香脆,醬汁醬香,入口中間充滿汁,非常滋味。燒帶子。帶子加上蒜蓉,燒到香口蒜味好濃好香,帶子燒到肉嫩,燒到剛熟。西班牙海鮮飯。粒粒飯沾上茄醬,香濃茄香味道酸香,飽肚選擇。
今日同朋友去食飯,放工食下野飲下啤酒,心情都放鬆啲。
門口充滿風味。
串燒紙。
啤酒買二送一,我地叫左2杯飲下,叫串燒過下口癮。
燒午餐肉最岩我心水。
午餐肉燒到焦脆,外層脆卜卜,燒到焦香,帶點肉香。
燒餃子。
汁燒牛丸、墨魚丸、貢丸。
外層丸類燒到香口香脆,醬汁醬香,入口中間充滿汁,非常滋味。
燒帶子。
西班牙海鮮飯。
粒粒飯沾上茄醬,香濃茄香味道酸香,飽肚選擇。
2017-06-01 20 瀏覽
常常覺得問適合談心的就是串燒店,慢慢食又少少地食,又可以坐很久。看看餐牌,選擇也很多。店的裝修很有特色,很有情調,很舒適。我試試叫了冰糖雪耳雪梨水 $28意想不到這麼驚喜,很多雪耳啊,而且真的有雪梨,甜度適中,非常解渴!燒鵪春蛋 $22不錯,光燒得很乾身。燒豬肉串 $19豬肉調味很濃很惹味, 我很喜歡那個秘製辣汁!燒紐西蘭西冷牛扒 $26記得是還可以的,不過不失。鹽燒豬肉五花串 $38五花串很肥,但是爽爽的口感不錯!燒山賊雞翼 $32皮燒得乾乾脆脆的加上鹽,還可以。燒脆皮芝士腸 $18正啊,燒到脆皮的芝士腸太好食。海鹽燒皇牌牛舌 $38真的很厚很大塊又不會燒得太乾,不愧是皇牌。燒白鱔 $58魚脂肪燒得很香,而且很脆,配上醬汁很開胃,但略略多了少少魚骨。燒蜜糖牛油粟米 $18真的有蜜糖的甜甜,而且很香牛油味,我很喜歡!燒雞泡魚乾 $42很適合配酒的小吃,很濃味!燒香甜車厘茄煙肉卷 $22這個煙肉很長,卷了幾層,咸咸的煙肉配上清甜的車厘茄很好味啊!燒廣島生蠔 $48/3隻廣島蠔很嫩滑,大量蒜蓉作調味,食慾大增。最後捧著肚子離開,吃得太多了

看看餐牌,選擇也很多。

店的裝修很有特色,很有情調,很舒適。
我試試叫了冰糖雪耳雪梨水 $28

燒鵪春蛋 $22
不錯,光燒得很乾身。

燒豬肉串 $19
豬肉調味很濃很惹味, 我很喜歡那個秘製辣汁!

燒紐西蘭西冷牛扒 $26
記得是還可以的,不過不失。

鹽燒豬肉五花串 $38
五花串很肥,但是爽爽的口感不錯!

燒山賊雞翼 $32
皮燒得乾乾脆脆的加上鹽,還可以。

燒脆皮芝士腸 $18
正啊,燒到脆皮的芝士腸太好食。

海鹽燒皇牌牛舌 $38
真的很厚很大塊又不會燒得太乾,不愧是皇牌。

燒白鱔 $58

燒蜜糖牛油粟米 $18
真的有蜜糖的甜甜,而且很香牛油味,我很喜歡!

燒雞泡魚乾 $42
很適合配酒的小吃,很濃味!

燒香甜車厘茄煙肉卷 $22

燒廣島生蠔 $48/3隻
廣島蠔很嫩滑,大量蒜蓉作調味,食慾大增。

最後捧著肚子離開,吃得太多了

• 海鹽燒皇牌牛舌
  • 燒廣島蠔
  • 冰糖雪耳雪梨水
2017-04-15 68 瀏覽
四個女人食飯,當然有數之不盡既話題,所以想搵間冇限時段既串燒店,大家可以食得輕鬆又唔使咁趕,從OpenRice 搵到呢間串燒店,就試試新野!店舖有點隱蔽,在商業大廈內地舖,店舖裝修特別,像日式酒吧設計,地方不大,但坐得舒服。Order很多款串燒,大部分都燒得香口,好味,尤其是老闆所推介的特色串燒,更加出色!真心推薦:虎蝦,魚肚,韮菜,大蜆,雞翼,午餐肉特別出色唯一燒菠蘿比較失色,因為菠蘿本身已經甜,但再加了砂糖燒脆外層,食落甜上加甜,太膩既感覺值得一讚, 老闆太貼心了不停送小食,串燒給我地,坦白講食過咁多間串燒店,只有呢間最有heart! 熱情招待,令人有賓至如歸既感覺,太感動! I will be Back !!!!!!

真心推薦:虎蝦,魚肚,韮菜,大蜆,雞翼,午餐肉特別出色

值得一讚, 老闆太貼心了
不停送小食,串燒給我地
,坦白講食過咁多間串燒店,只有呢間最有heart
! 熱情招待,令人有賓至如歸既感覺,太感動!

I will be Back !!!!!!
虎蝦
意大利飯
  • 大蜆
  • 咖哩魚肚
2017-04-08 95 瀏覽
經常在尖沙咀覓食 坦白講都食到冇咩新意 今晚想食串燒 就搵到呢間 一試無妨門口都唔算易搵 雖然有拉架出在街旁但我都要睇清楚街號先搵到入到去職員好禮貌 介紹今日有咩新鮮 但鱔我男友唔岩食冇叫到但職員都好好話有2隻蠔送俾我地食 驚喜位喔見到有必食推介龍躉 又唔算貴就叫左一串食果然真係唔錯 其餘都係大路串燒 牛舌燒雞翼燒菜芯茄子水準都不俗 最尾我地嗌左條泰式燒魚都ok喎!魚身滑又大條 點泰式汁埋單 職員話有燒菠蘿問我地有冇興趣試下 送俾我地其實平時我比較少食菠蘿 職員好有誠意再加免費好啦試下la 男友中意燒菠蘿燒得香脆 ! 香港地租貴抖唔到氣既地方要搵一間有啲人情味既餐廳買少見少 你話新開博宣傳又好點都好 至少呢間餐廳有心想做好餐廳希望喜膳燒keep住呢份心啦加油!
門口都唔算易搵 雖然有拉架出在街旁但我都要睇清楚街號先搵到
入到去職員好禮貌 介紹今日有咩新鮮 但鱔我男友唔岩食冇叫到
但職員都好好話有2隻蠔送俾我地食 驚喜位喔

見到有必食推介龍躉
又唔算貴就叫左一串食

埋單 職員話有燒菠蘿問我地有冇興趣試下 送俾我地
希望喜膳燒keep住呢份心啦加油!

2017-04-07
2017-03-25 67 瀏覽
話實尖咀寶勒巷覓食離不開酒吧,但居然有間隱蔽格調小店食串燒,仲要係用塊石塊上,等啲串燒熱住,認真窩心食物選擇都多,而汁醬都有秘製辣汁、沙爹、bbq同和風,除了和風無試之外,一概試暈,全部都正喎串串上碟都熱辣辣,要提既係燒魚肚,燒龍躉皮,真係第一次食,口感一般,但都見到此處的心思,其他基本既串燒食物都在期望之上
串串上碟都熱辣辣,要提既係燒魚肚
2017-03-21 135 瀏覽
聽朋友講寶勒巷開左間串燒店,約埋朋友去試下新野先。地方唔算大。店員會先放一塊熱石板,原來係保持串燒溫度,呢個安排唔錯。美國珍寶生蠔美國珍寶生蠔SIZE真係好巨大,只係幾滴鮮檸汁已經帶出生蠔既鮮味。燒韮菜韮菜味道惹味,而且爽嫩無渣。燒海龍躉黑豚肉卷用黑豚肉包住龍躉去燒,口感好特別,有黑豚肉既咬口,又有龍躉既嫩滑。牛油蒜蓉金菇包蒜蓉同牛油味好香,金菇仍然保存水份。整體食物其實幾好食,不過環境地方細左少少,而且冇咩特色,如果要係競爭咁大既尖沙咀可能要再花多DD心機突圍而出啦。
聽朋友講寶勒巷開左間串燒店,約埋朋友去試下新野先。
地方唔算大。
店員會先放一塊熱石板,原來係保持串燒溫度,呢個安排唔錯。
美國珍寶生蠔

燒韮菜

韮菜味道惹味,而且爽嫩無渣。

牛油蒜蓉金菇包

蒜蓉同牛油味好香,金菇仍然保存水份。

2017-03-21 646 瀏覽
今日係尖沙咀慶功,咁岩就係附近見到間舖頭正式開張,搵下搵下餐牌見到好似幾新下又多野食喎,跟住就入去試下。燒珍寶元貝燒珍寶元貝聽師傅話係呢度拿手嘅燒物黎架,師傅用先慢慢烤熟再加啲獨門醬料上去,外層夠晒惹味,內裡肉質厚實,因為師傅已經調好味,即使無再加任何嘅醬汁都夠晒味道。燒龍躉豚肉卷師傅用黑豚肉包住龍躉一齊燒,都比較少咁嘅做法,而且餐廳用嘅燒汁係自家製嘅,用左4個鐘熬成,龍躉唔算太咸,又夠彈牙,配埋餐廳自家製嘅燒汁認真惹味。而且黑豚肉包住龍躉又係另一種體驗,龍躉入口時仲係好滑溜,豚肉香味又濃,加埋小小燒汁,真係好惹味架鹽燒黑毛豬五花五花肉質厚實,肉味又夠濃,師傅調味亦都岩岩好又唔會太咸,更襯托出黑毛豬嘅肉味,最後入口仲好有口感燒粟米 燒粟米整得唔會太老,入口都仲濕潤唔會太乾身,最重要用料夠好夠晒甜養生生果水都係第一次喝呢個養生生果水,夠晒凍之餘而且又唔會太甜,喝完仲有好多生果食可以食,食左咁多串燒之後就飲番杯冰涼嘅養生生果水真係超fresh總括之講,餐廳都係一個幾值得一試嘅地方,幾個人喝下野食下串燒,你話收左工幾咁悠閒呢
燒珍寶元貝
燒龍躉豚肉卷
鹽燒黑毛豬五花
燒粟米
養生生果水

2017-03-15 84 瀏覽
喺尖東嘅一間小店 適合飲下野之後過嚟食呢度嘅串燒即叫即燒 非常新鮮架燒特大扇貝 $120 2隻扇貝厚肉 都幾大隻 肉質鮮甜可口配蒜蓉同埋香蔥味道香郁牛油金菇包 $35牛油味極度香濃同金菇味道互相輝映而且火候恰到好處 超正串燒方面 個人鍾意海鹽燒牛舌牛味好香而且肉質腍得黎有咬口!海鹽燒牛肩胛亦都好正牛味重之餘 仲有好多肉汁鹽燒雞全翼 $44燒雞翼係人都鍾意食簡簡單單用鹽燒已經好突出雞味燒菜心苗 $18食咗咁多肉當然要食少少蔬菜中和番啦師傅先將菜心苗用水煮熟再香燒保留到菜嘅水份 食落去唔會好乾架另外一提 串燒可以自行配搭鹽或者其他醬汁好自由 絕對啱每個人唔同嘅口味
喺尖東嘅一間小店 適合飲下野之後過嚟食

牛油味極度香濃
同金菇味道互相輝映
而且火候恰到好處 超正
串燒方面 個人鍾意海鹽燒牛舌
牛味好香而且肉質腍得黎有咬口!

海鹽燒牛肩胛亦都好正

保留到菜嘅水份 食落去唔會好乾架

另外一提 串燒可以自行配搭鹽或者其他醬汁
好自由 絕對啱每個人唔同嘅口味
2017-03-12 1253 瀏覽
在尖東要放工鬆一鬆完全無難度, 圍著噴水池的都是酒吧, 但若不想將大量卡路里放入口, 只想邊飲邊傾邊填肚, 其實還有更好選擇在寶勒巷餐廳種類繁多, 除了大字標題的餐廳招牌之外, 我們發現還暗藏一間串燒店於大廈的地舖大街上只見有一塊易拉架及企牌, 一個不留神很易會走溜眼餐廳內大概五六枱坐位, 裝潢骨子, 設計風格獨特, 廚房半開放, 讓食客食得安心我們坐靠近門口後角位的四人位, 環境尚算清靜, 很適合我們四小口閒聊一坐下來就急不及待來一杯1664, 夠冰涼接著就是燒物陸續上枱燒豬頸肉豬頸肉邊略起焦, 非常脆口, 肉質爽實惹味, 帶有小小辣味可配泰式辣汁, 又另一種層次享受燒雞軟骨串加入大量醬汁燒成, 像是雞柳口感, 完全不乾身燒玉子一串三件, 色澤偏黃, 重蛋黃香味, 口感軟身炙燒大頭蝦肉質爽實, 不用加任何調味也很鮮甜燒(特大)扇貝我們選了辣味扇貝, 但只是略帶辣味, 不蓋過扇貝本來鮮味, 光靠蒜蓉豉油已足夠提鮮海鹽燒露筍翠綠色, 爽口清甜無渣燒一口午餐肉很少串燒店有午餐肉食啊其實午餐肉食法是薄切煎香, 燒烤方式真是第一次試由於易散所以一定要厚切, 兩邊燒得香脆, 不算油膩, 還加了b
在尖東要放工鬆一鬆完全無難度, 圍著噴水池的都是酒吧,

大街上只見有一塊易拉架及企牌, 一個不留神很易會走溜眼
一坐下來就急不及待來一杯1664, 夠冰涼
1664啤酒
接著就是燒物陸續上枱

燒豬頸肉
豬頸肉邊略起焦, 非常脆口, 肉質爽實惹味, 帶有小小辣味
可配泰式辣汁, 又另一種層次享受
燒雞軟骨串
加入大量醬汁燒成, 像是雞柳口感, 完全不乾身
燒玉子
一串三件, 色澤偏黃, 重蛋黃香味, 口感軟身
炙燒大頭蝦
肉質爽實, 不用加任何調味也很鮮甜
海鹽燒露筍
翠綠色, 爽口清甜無渣
很少串燒店有午餐肉食啊
其實午餐肉食法是薄切煎香, 燒烤方式真是第一次試
由於易散所以一定要厚切, 兩邊燒得香脆, 不算油膩, 還加了bbq醬, 惹味十足
最後甜品
燒超甜金菠蘿
灑滿玉桂粉去燒, 色香味俱全, 好甜好多汁
燒超甜金菠蘿
這樣輕鬆的晚餐, 除了飽肚還可以補充一下正能量吧

1664啤酒
2017-03-11 727 瀏覽
Blue Monday 放工後必需抖抖氣, 隨即到寶勒巷搵食, 從前就是酒吧地帶, 經過時代變遷, 食肆比酒吧還要多, 女生就是三心兩意, 最後選擇食串燒, 貪佢一串串點, 想食什麼都有喜膳燒場內約7-8張檯唔算大, 開房式的廚房可見廚師在製作食物, 抬頭一看裝修絕不馬虎店員會先放一塊熱石板, 目的就是保持住串燒溫度, 避免串燒變凍不過要小心燙到手只用上海鹽燒牛舌 - 大大舊既牛舌有厚度, 口感好淋一點都不覺得靭或者乾身,果然是皇牌燒焗深海龍躉皮 - 骨膠原爆燈, 龍躉皮帶少少魚肉, 好滑嫩, 龍躉大多是火鍋或清蒸, 燒焗又是另一番風味, 必試推介燒玉子 - 每一件玉子都有厚度, 外層燒得燶燶的, 味道甜甜地又幾好燒一口午餐肉, 真是第一次食, 有四款汁醬可供選揀, 外層燒得好香脆, 用上火腿豬肉, 真難以抗拒外間多數是燒瓜燒菜, 海鹽燒秋葵,外層只需灑上少少海鹽吊味已經足夠, 內裡依然保留獨特的黏液, 每條都好肥美燒扇貝 - 餐店處理得好乾淨, 帶子邊好爽口, 肉質亦同樣肥厚, 加上少少蒜蓉就足夠燒一口甜薯串 - 好乾身, 外層香脆內甘甜超甜金菠蘿 - 外層加上一層肉桂焦糖燒烤過,

不過要小心燙到手

海鹽燒皇牌牛舌
燒焗深海龍躉皮
海鹽燒秋葵
燒扇貝
燒一口甜薯串 - 好乾身, 外層香脆內甘甜
燒一口甘薯串
超甜金菠蘿 - 外層加上一層肉桂焦糖燒烤過, 上檯時已經陣陣玉桂香味, 咬一口是微脆帶甜, 非常多汁
燒超甜金菠蘿
埋單時like Facebook 或share Ig就可享8折優惠, 記住show比職員睇
海鹽燒皇牌牛舌
燒焗深海龍躉皮
燒扇貝
2017-03-09 513 瀏覽
上星期六晚去咗尖沙咀喜膳燒食串燒,兩個人去撐枱腳☺️哩度既串燒上菜方式好細心,職員會放塊熱石板在枱上,每上一度串燒就放在熱石板上!用這樣的方式,熱辣辣既串燒就唔會咁容易攤凍喇!超讚!炸焗芝士蠔原本我諗住叫生蠔既,跟住店員就推介我食哩款炸焗芝士蠔,價錢比生蠔抵好多之餘,味道亦較為豐富!雖然哩款蠔又炸又焗,但係食落口d蠔肉仲脹卜卜,無抽乾晒水㗎。明太釀雞翼和燒白鱔哩隻雞翼真係好食到頂瓜瓜!點解呢?因為佢燒到隻雞翼外皮香脆,裡面釀咗滿滿既明太子,啖啖肉!燒白鱔,一串有3件白鱔,鱔肉好厚身,本身白鱔既魚皮比較多油多脂肪,經過燒製既過程,把油脂迫出,燒至香脆乾身。看!雞皮燒到好似炸子雞咁薄㗎!燒(特大)扇貝食燒物,海鮮是必點選項之一。因為海鮮本身已經有鮮味,再加埋蒜蓉和蔥段,原汁原味!燒菠蘿點解個菠蘿面會燶燶地㗎呢?其實係用咗沙糖鋪在菠蘿面,然後再用火槍燒幾吓。味道好特別哦,酸酸甜甜咁,幾開胃。午餐肉,翠肉瓜,煙肉鵪春蛋平時打邊爐烚午餐肉就多,燒嚟食真係第一次。食咁多肉當然要食d瓜菜類啦,我地點咗翠肉瓜,燒翠肉瓜好過燒韭菜(雖然燒韭菜好香,但係麻煩在好容易「痴牙」)。這3款入面最特別和好味的,就係
上星期六晚去咗尖沙咀喜膳燒食串燒,兩個人去撐枱腳☺️
炸焗芝士蠔
炸焗芝士武藏蠔
明太釀雞翼和燒白鱔
哩隻雞翼真係好食到頂瓜瓜!
點解呢?
因為佢燒到隻雞翼外皮香脆,裡面釀咗滿滿既明太子,啖啖肉!

明太子雞翼1pc
看!雞皮燒到好似炸子雞咁薄㗎!
燒(特大)扇貝
食燒物,海鮮是必點選項之一。
因為海鮮本身已經有鮮味,再加埋蒜蓉和蔥段,原汁原味!
燒(特大)扇貝2pcs
燒菠蘿
味道好特別哦,酸酸甜甜咁,幾開胃。
午餐肉,翠肉瓜,煙肉鵪春蛋
平時打邊爐烚午餐肉就多,燒嚟食真係第一次。
這3款入面最特別和好味的,就係一串3粒既煙肉鵪春蛋喇!鹹鹹地嘅煙肉包住鵪春蛋,味道十分配合。
燒煙肉鵪春蛋
食完串燒的竹籤,可以放入呢個竹筒裏面。
有一窩心嘅設計
食飽飽啦!當然唔少得食吓甜品呀!
這是朱古力心太軟(白色果d係cream嚟既),篤穿咗蛋糕嘅時候,入面嘅朱古力同外面嘅白色cream溶埋一齊,連埋蛋糕一齊食,好溫暖喔⋯⋯
2017-03-04
炸焗芝士武藏蠔
明太子雞翼1pc
燒(特大)扇貝2pcs
燒煙肉鵪春蛋
  • 明太子雞翼
2017-03-08 450 瀏覽
生日慶生週,一班朋友選了喜善燒為我慶祝~謝謝各位美女們。沿寶勒巷的馬會前行約3-4分鐘,會發現一間隱居於大廈內的串燒/燒烤店,裝修低調。要不是朋友們帶路,相信我不會找到。雞泡魚乾佐酒小食王者絕對非雞泡魚乾莫屬,肉質扎實,其特制醬汁,咸中帶甜,味道深厚,帶來百吃不膩的美味。三五之己聊天暢飲時,絕不可少的小食佳餚。和風汁雞全翼烤製後的雞全翼香氣撲鼻,入口燙嘴,肉質鮮美,加上和風醬汁口感微甜。儘管雞翼只是平凡食材,但經烹煮及調味,即馬上升格至另一個層次。泰式燒魚這道泰式海鹽烤焗鰂魚,相信絕大部份吃過後都會稱讚。以天然海鹽烤過後的鰂魚肉質嫩滑,不輸海魚的鮮美口感。廚師巧妙地以天然海鹽配合香茅烤焗,激發出鰂魚的美味,辟除鰂魚的腥味,平凡的鰂魚變得更吸引撩人。燒迷你茄子仔 新鮮的食材基本上不用過多的修飾,均能夠發揮食材本質的味美。這款燒迷你茄子仔正正將茄子的本質—甘甜發揮,基本上沒加入過多複雜的調味料,干燒烤製,以盡量保留茄子原始的鮮甜,盡現茄子的甘美。燒特大扇貝本想叫一客燒蠔,但待應表示蠔已售罄。所以退而求其次叫蒜蓉扇貝。待應補充,為確保海鮮的新鮮,保證客人可以享受鮮美食材,所有海鮮均限量供應。
生日慶生週,一班朋友選了喜善燒為我慶祝~謝謝各位美女們。
雞泡魚乾
和風汁雞全翼
泰式燒魚
燒迷你茄子仔
燒特大扇貝

扇貝的鮮美軟嫩加上蒜蓉,絕對令人垂涎欲滴美。
日式胡麻醬烏冬(加蛋)
烏冬用上稻庭烏冬,口感黏軟,麻醬質感略微稀薄,味道偏淡。另配料有粟米、蟹柳,強化整體口感,亦顏色更加吸引。
燒金菠蘿
菠蘿天然的甜味加入肉桂,芳氣四溢,充分提升菠蘿的美味,廚師更細心把菠蘿起肉、切粒,並用心擺盤,每道工序足見用心,亦顯見廚師希望透過食物悅客人之目,值得一讚。
  • 雞泡魚乾
2017-03-08 344 瀏覽
重病5天, 無啖好食了5天..是日身體好像好返了一點.. 就JOIN朋友去食好一點喜膳燒是位於寶勒巷內的一家小間但鋪不是位於大街.而是位於一座大廈內的地鋪行既時候要看清楚, 以免行過場內座位大概有8-10張枱左右於場內右下方有一個開放式的吧枱及廚房客人可以看到廚師們即時烹調食物也是一件樂事吧食品款式選擇也多而且部份可以給客人自行挑選調味料同一款食物可以有數種味道來食串燒必叫的雞泡魚干上枱時還是暖暖的雞泡魚上沾上甜甜的醬汁配沙律醬一起吃份外惹味燒龍躉皮這一味亦是店主打龍躉皮時間控制得好沒有因為燒得太久而令到肉質變硬每件龍躉都沾上蒜茸 黏黏的感覺令我覺得有好重嘅骨膠原感覺上除了滿足到食嘅滋味外 仲有美顏作用厚燒午餐肉 我哋選擇了BBQ醬 燒到外皮脆脆非常一流燒蘆筍也非常新鮮爽口燒帶子原隻上用了蒜蓉和豉油作調味味道唔會過鹹 可惜帶子好像燒得太久口感有點"um"冷烏冬上有滿滿嘅胡麻醬撈埋流心蛋一起吃 份外好食燒茄子係我至愛之一茄子燒到好林入口有重重嘅蒜蓉味超贊另一個王牌菜泰式燒鯽魚 鯽魚上鋪滿滿嘅鹽內裏加了香茅一併去燒每口魚都充滿香茅嘅香味由於面頭灑了鹽去燒魚肉也吸收了一點鹹味其實不用點醬汁也
重病5天, 無啖好食了5天..

是日身體好像好返了一點..

就JOIN朋友去食好一點

喜膳燒是位於寶勒巷內的一家小間

但鋪不是位於大街.而是位於一座大廈內的地鋪

行既時候要看清楚, 以免行過
場內座位大概有8-10張枱左右

燒帶子原隻上
用了蒜蓉和豉油作調味

味道唔會過鹹
可惜帶子好像燒得太久

口感有點"um"
冷烏冬上有滿滿嘅胡麻醬

燒白鱔外皮脆卜卜 肉質嫩滑
燒菠蘿加上玉桂粉一併燒
每口除了吃到菠蘿嘅鮮甜味外還會吃到肉桂嘅香味

超愛
而這裏的侍應服務也很好 久不久就會過嚟幫我們看看需不需要碗碟

又或者過來幫我們加水

環境舒適 確實係一個吹水談心好地方