2021-07-18 114 瀏覽
韓國燒肉一直都係最愛的菜式之一,今晚去呢間真係好扺食,因為除了收費的肉肉之外,更有免費無限量添加的芝士蛋和泡菜蛋😍,如覺得燒肉食到滯,仲有可用免費添加嘅生菜包住食,唔好以為唔洗錢質素會唔好,其實質素都好高的! 🐷豬肉護心肉$158肉味濃郁,肥瘦又均勻,份量仲要唔少,點韓式大醬汁(紅色的)食好夾。 🐷喜來五花肉(豬肉)$138🐂喜來烤肉(牛肉)$158喜來稀肉招牌菜,有佢哋嘅特式醬汁去醃製,味道調配得非常之夾,基本上味道已經非常足夠,唔需要再去點任何醬汁,用生菜包住食好高享受🥰

🐷豬肉護心肉$158

🐷喜來五花肉(豬肉)$138
🐂喜來烤肉(牛肉)$158

2021-07-18 181 瀏覽
我一直都好想去食喜來稀肉,終於有一日book到位🤤係銅鑼灣個間,我哋滿心歡喜咁去到嗰陣真係好開心🤤佢哋仲咁啱咁比左個小小包間比我哋🤣入到去發現有好多選擇,我哋揀左好耐好耐決定要一個冷麵加一個海鮮拉麵作為主食。肉類方面,想試下拼生牛肉同埋佢哋套用咗餐廳名的牛肉同豬肉🤤喜來烤肉 $158係牛肉為主嘅,一上到嚟就係好有造型嘅牛肉花花🥰入面仲有啲結冰,未完全溶晒雪。但係都無乜大問題,因為可以從外面嘅牛開始食先!我哋唔敢燒太耐,因為係簿切牛肉🤤但真係超好食,肉汁配上一嘅醬汁,真係一試難忘!喜來五花肉配特製醬汁 $138呢個係以五花肉作主,唔單止脂肪比例同肉質十分滿意。一放落口都可以享受到入口即化嘅豬肉🤤再配上生菜同韓式小食,成個感覺就好似係韓國一樣蛋拌生牛肉 $160品質好啲牛肉不嬲都可以生食,但有韓國風味嘅又真係無試過🤤所以今次決定試下,點知真係無令我哋失望!佢個配搭方面真係好fresh,呢個留返你哋去試下啦!但就咁食定配生菜食都十分滿意!順便一提🤤佢d蛋同生菜小食,都可以無限仼添!
水冷麵
海鮮拉麵

喜來烤肉 $158
喜來烤肉

喜來五花肉配特製醬汁 $138
喜來五花肉配特製醬汁

蛋拌生牛肉 $160
蛋拌生牛肉

順便一提🤤佢d蛋同生菜小食,都可以無限仼添!
15 分鐘 (堂食)
喜來烤肉
喜來五花肉配特製醬汁
蛋拌生牛肉
  • 喜來五花肉
2021-07-15 84 瀏覽
Annyeong🇰🇷 依排好似中咗韓國菜毒😵‍💫每隔幾日就想食韓國野 今日特別想食燒肉就去咗試過江龍喜來稀肉🍖-一坐底已經有齊小菜同雞蛋係枱🍳我地嗌咗兩款牛肉同一個飯類🤩喜來烤肉($158)係比較大眾化嘅選擇牛肉味濃郁 油脂分布亦都平均鍾意佢花花形狀嘅presentation🌹😝而牛護心肉($160)係牛比較矜貴嘅部位其實姐係橫膈肌 比較有嚼勁適合鍾意食瘦啲嘅人🤓我地將肉放係生菜上面 加埋蒜頭同醬汁🧄地道到好似置身於韓國咁🤪-而蟹籽紫菜飯團($50)份量十足🍙碗面舖滿紫菜 撈埋蟹籽一齊食 勁惹味😋好推介大家試佢地嘅慢活村米酒($95)佢地無添加人造甜味劑 但味道清甜😚而且米酒無燒酒咁刺口 岩哂女仔飲食完燒肉飲返啖即刻去除油膩感🌿
Annyeong🇰🇷 依排好似中咗韓國菜毒😵‍💫

我地將肉放係生菜上面 加埋蒜頭同醬汁🧄
地道到好似置身於韓國咁🤪

而蟹籽紫菜飯團($50)份量十足🍙
碗面舖滿紫菜 撈埋蟹籽一齊食 勁惹味😋

好推介大家試佢地嘅慢活村米酒($95)
佢地無添加人造甜味劑 但味道清甜😚
而且米酒無燒酒咁刺口 岩哂女仔飲
食完燒肉飲返啖即刻去除油膩感🌿
2021-07-15 77 瀏覽
今日去銅鑼灣出差, 銅鑼灣一向係美食天堂, 揾食無難道, 但揾好食就要花點心機。 登龍街有好多食店, 都唔知揀邊間好, 由電車路果邊轉入登龍街, 就見到一間韓國燒肉店, 門面裝飾得真係好似韓國的餐廳, 由於疫情無得去旅行, 入去食個韓國餐當去左韓國啦。餐廳樓下有韓國食品買, 有時間可以去買下野, 食店就要行樓梯行上一層。 餐廳環境好似工業格調風, 幾有格調。前排晚晚睇波, 係時候補一補佢, 就食個人蔘湯。午餐有4小碟前菜,分別有魷魚,腐皮, 泡菜同青瓜? 話係4小碟, 但份量真係唔少 。 魷魚好好味, 非常彈牙爽口,泡菜都係爽的, 其他都非常可口。人蔘湯送到,嘩, 重滾緊,肯定超熱, 望下個砂窩,有成隻雞喺裡面,重有一條大人蔘,一個人食哂都超飽。首先,拆開雞胸,原來雞裡面放左糯米,d糯米吸哂雞的香味, 入口香濃, 精彩。 雞肉係又林又軟又滑, 除了有雞味外, 重有人蔘的甘香, 呢個人蔘湯值得推薦。食完咁熱的湯飯, 飲埋杯柚子汽水,真係爽到爆。

前排晚晚睇波, 係時候補一補佢, 就食個人蔘湯。

食完咁熱的湯飯, 飲埋杯柚子汽水,真係爽到爆。
2021-07-15 78 瀏覽
為左芝士蛋,必定要泥喜來希肉,每次食完一定叫佢加滿芝士再加蛋!90分鐘起碼食5轉🤣喜來希肉 (牛)調味真心正,牛肉薄切,放上勞燒幾秒就反轉,再燒多幾秒就食得!岩哂中意食牛又心急既人。份量都多,散叫心點。伴菜舊茹要放落去浸汁再燒,因為得一舊,大家記得搶🤣喜來護心肉 (豬)護心肉係喜來嘅特色,我個人覺得呢個部位豬係好食過牛,雖然佢冇調味,但係就咁食的話都有好香嘅油香。可以加埋側邊嘅蒜頭,韓國大醬或者韓式甜辣椒,再配埋生菜一齊食。會更加特顯到豬護心既味道喜來五花肉 (豬)超重調味料,將由都好香,食咗幾塊之後連另外啲肉都有放入去調味。豬五花又香又林,乜嘢調味都唔使加就好好食。係我散叫必點食物之一

喜來希肉 (牛)

喜來護心肉 (豬)

喜來五花肉 (豬)
2021-07-13
  • 喜來烤肉
1K
今日我A姐一個人嘅午餐就食久違嘅韓式料理啦!嚟到勁有韓國feel,位於銅鑼灣嘅喜來稀肉,原來喜來稀肉除咗韓燒,都有唔少韓國定食選擇,難得一個人午餐,但可惜餐廳連一個奧巴都無,所以我只好專心食飯啦!泡菜前菜叫完嘢食之後店員就會送上泡菜作為錢財,今日嘅泡菜有四款,分別係大白菜泡菜、蘿蔔泡菜、生魷魚泡菜同茄汁芝士腸泡菜。最鍾意嘅就係生魷魚泡菜,煙煙韌韌,爽口彈牙,加上醬汁惹味,好好味呀!大醬湯講到韓國定食,大醬湯基本上係每間韓式料理都會有嘅菜式,大醬夠晒香濃,略帶有少少辣味。湯中有牛胸肉片、蜆肉、蟹、金菇同豆腐等,分量夠晒多!蟹肉鮮甜,索晒大醬湯,好入味。芒果梳打炎炎夏日,就叫杯芒果梳打消吓暑。由於我唔鍾意飲太甜嘅飲品,所以我冇將所有芒果汁撈勻。微甜嘅芒果汁加上梳打水,真係夠晒解渴。

泡菜前菜

大醬湯

芒果梳打

2021-07-07
2021-07-08 62 瀏覽
今日放工就過左黎銅鑼灣搵朋友食晚飯,朋友就帶我去左登龍街到食燒肉入到去油煙味唔算太重,地方位置闊落,座位舒服首先會有爐邊蛋,一邊加芝士,一邊加泡菜,二款口味都好食,適合喜歡食濃味或原汁原味既朋友辣護心肉$168護心肉好有嚼口,因為腌製過,所以唔用調味料,都已經好入味,肉質比較似瘦肉,但食落肉汁就會更加豐厚辣五花肉$138肉質肥瘦適中,唔會有太多肥膏,配上生菜一起食,一d油膩感覺都沒有,食落口滿滿都是肉香純豆腐湯$80用左滑豆腐造,所以食落口特別香滑,飲落味道就類似泡菜湯,一樣帶點小辣,非常惹味韓式海鮮拉麵$65裏面會有蝦類,貝殼類海鮮,湯汁會更加鮮甜,麵款比較粗少少,但食落都好爽口,配埋一口湯,味道剛剛好
入到去油煙味唔算太重,地方位置闊落,座位舒服

辣護心肉$168

辣五花肉$138

純豆腐湯$80

韓式海鮮拉麵$65
2021-07-08 107 瀏覽
今日因工作關係,去了銅鑼灣。中午十二點左右肚仔餓,一個人食晏就近近地走入登龍街搵食。突然之間見到「喜來稀肉」,於是韓國癮又發作,諗都唔使諗,一於就試吓佢。不過餐廳開12:30,仲有10分鐘,於是在樓下睇吓等開門。店分兩層,下層設有韓國產品 market , 供應很多韓國特色食品、小食、杯麵,仲泡菜、紫菜包飯等供客人選購。如果惠顧餐廳後,憑單七天內更可享購物九折優惠,真係不錯。終於到12:30開門,樓上餐廳地方十分大,目測坐位超過一百個以上。裝修格局很有韓國燒肉店風味,暫且可以慰籍一下懷念韓國嘅思緒。午市除有燒肉供應之外,尚有午市套餐供選擇。本來好想燒肉,可惜只一個人,唯有下次約埋朋友先食燒肉啦。選擇困難症嘅我,望住午市套餐牌十五十六,又想飮大醬湯,但又想食個冷麵。左諗右諗,最後決定兩個都食 …. 哈哈~好似有點過分。餐廳很方,掃個QR code 就可以手機自行點餐。點好餐之後,侍應很快就送上四款餐前小食,可以一邊食住等餐。天氣非常悶熱,所以首選了烤肉拌冷麵。冷麵配有青瓜絲、蕃茄及酸蘿蔔,加埋少少白醋更胃胃,啱晒大熱天氣食。大醬湯是我每到韓國必食,套餐配有一碗白飯。滾熱辣的大醬湯,有牛肉

如果惠顧餐廳後,憑單七天內更可享購物九折優惠,真係不錯

餐前小食

烤肉拌冷麵

大醬湯是我每到韓國必食,套餐配有一碗白飯。滾熱辣的大醬湯,有牛肉、蟹、豆腐等等,材料十足。立即喝一口濃濃的熱湯,感覺很舒服

海鮮牛胸肉大醬湯

2021-07-06
5 分鐘 (堂食)
烤肉拌冷麵
海鮮牛胸肉大醬湯
韓國野食得多,呢間味道真係幾正宗,環境都好有韓國feel午餐時段都幾抵食,前菜都有4款口味,可以一次過食齊「泡菜.香腸.魚片」單係前菜都已經好惹味又醒胃👍🏻「腔骨醒酒湯」唔係間間韓國餐廳都有呢款湯,店員上菜時,湯底滾住咁上。辣辣地,將牛腔骨加入湯內,份外入味。牛嘅肉味無被辣湯掩蓋,將珍珠米加入湯內泡飯一齊食,更好味👍🏻「葡萄汁」呢隻青提子汁,我同小朋友勁鍾意飲,果汁味香濃,裡面又有粒粒😍下次多d朋友一齊嚟,一定要試下燒肉
韓國野食得多,呢間味道真係幾正宗,環境都好有韓國feel

「腔骨醒酒湯」

唔係間間韓國餐廳都有呢款湯,
店員上菜時,湯底滾住咁上。
辣辣地,將牛腔骨加入湯內,份外入味。

「葡萄汁」

下次多d朋友一齊嚟,一定要試下燒肉
2021-07-07
午餐
2021-07-07 47 瀏覽
講到韓式燒肉自己一直都覺得呢間韓國過江龍做得唔錯,最近同朋友去咗佢哋係銅鑼灣既分店食晚餐,環境闊落店員服務亦不錯,除咗燒肉我哋都叫咗一啲主食,味道同樣有驚喜_辣護心肉 $168 次次嚟到都會叫佢哋呢款招牌肉!食落除咗夠味之外口感亦夠軟諗,份量有200g,都夠2-3人share食辣五花肉$138有冇朋友仔同小編一樣好鐘意食五花肉?肥瘦相間既肉食落好滿足!燒一燒外皮位置變脆身口感十足海鮮拉麵 $65拉麵係粗身果隻,仲有大蝦同青口,食既時候麵質夠彈牙,湯底亦有鮮味,幾正㗎豆腐湯 $80餐廳有提供三款湯品選擇,另外亦有泡菜湯同大醬湯,豆腐湯味道濃郁亦有滑滑豆腐,配上蜆肉、翠肉瓜等配菜餸飯一流,值得一試

_
辣護心肉 $168

辣五花肉$138

海鮮拉麵 $65

豆腐湯 $80

2021-07-06 37 瀏覽
上班時已超級肚餓嘅我不停諗住今日要去食! 韓! 式! 燒! 肉! 即刻就打比我個friend 好快就約左佢去呢間超人氣燒肉店 -喜來希肉。佢地入門口新開左一個小食店,入面有韓國入口嘅特色小食,你諗到嘅都可以係個度揾到,食完燒肉唔夠喉,就即刻可以到樓下將韓國「帶返屋企」。入到食肆都係一如既往嘅Welcoming, 由韓國日講住韓文歡迎你, 加上室內裝修佈置,其實真係令人好似身在其韓國咁。今次我哋燒肉就試左牛排,五花腩,又叫左海鮮煎餅同牛骨湯。熟食無太大驚喜,但屬於好味水平。但燒肉就醃得好入味,夾住生菜、蒜同泡菜一齊食,每一口都係好味到「唔」出聲。最後點少得爐邊蛋!幾飽都要添,食多都唔收錢!

最後點少得爐邊蛋!幾飽都要添,食多都唔收錢!
姊妹飯局,梗係要揀一間可以慢慢坐既餐廳,韓式燒肉就最岩,可以一面慢慢燒肉,一面傾計選址交通方便的銅鑼灣「喜來稀肉」幸好我地一早預約了,7點半到達已經座無虛席防疫措施都做得幾好,2枱中間有一塊較高的透明膠板隔住,都好安心一坐下已見到滿滿的爐邊蛋+包肉的生菜,泡菜及其他伴碟,見到都覺得好肚餓同朋友見到menu咁多款牛牛肉,樣樣都好想食最後叫一個牛拼盤,再加其他小食同埋一個湯壹頭牛拼盤 $520有喜來烤肉、牛五花、牛頸、牛肋骨肉、烤調味牛扒骨每款牛都有佢既口感同特色我特別推介牛五花,佢好似打邊爐果一種嘅肥牛,油脂豐富烤起來特別好味,有少少入口溶化嘅感覺其次就係烤調味牛排骨,醃得入味,烤完的牛扒肉非常濃味,完全唔駛再加調味醬汁,肉質亦唔會好韌,重口味之選喜來烤肉上枱卷到一朵玫瑰花咁好靚呀但入口略嫌唔夠牛味,有點可惜牛頸及牛肋骨肉,肉質都係比較實,喜歡有咬口的朋友會喜歡薯仔餅$90我地2條女都係薯仔怪,見到個薯仔餅諗都冇諗就落單,果一刻無諗過薯仔餅係勁飽肚,結果半個都食唔晒佢係薯仔切條+麵粉煎成,沒有其他添加味道,可以食到一條條嘅薯仔條,正豆腐湯$80好足料,以為只有豆腐,原來都有兩三粒小蜆仔,

選址交通方便的銅鑼灣「喜來稀肉」
幸好我地一早預約了,7點半到達已經座無虛席

同朋友見到menu咁多款牛牛肉,樣樣都好想食

最後叫一個牛拼盤,再加其他小食同埋一個湯

壹頭牛拼盤 $520
有喜來烤肉、牛五花、牛頸、牛肋骨肉、烤調味牛扒骨
每款牛都有佢既口感同特色

喜來烤肉上枱卷到一朵玫瑰花咁好靚呀
但入口略嫌唔夠牛味,有點可惜

牛頸及牛肋骨肉,肉質都係比較實,喜歡有咬口的朋友會喜歡

薯仔餅$90

豆腐湯$80
好足料,以為只有豆腐,原來都有兩三粒小蜆仔,湯的味道有小小辣,好惹味

湯足夠可以分到2碗左右,豆腐份量都好多

食左咁多濃味野,一定要叫返本冰凍飲品
我叫左杯檸檬梳打,酸酸地好開胃消滯
,岩晒今餐食左咁多肉咁飽肚的一餐

2021-06-30
2021-07-02 5023 瀏覽
👭🏻兩條女好耐無見食好西,揀咗銅鑼灣呢間喜來希肉餐牌上面樣樣嘢都好吸引~ 見倒咩都想食🤣最後決定叫「壹頭牛」拼盤(因為咩都可以試吓)🤪最叻係太為食,仲叫多一個煎薯仔餅同埋豆腐湯🤦🏻‍♀️ 其實每人食半件薯仔餅都飽咗啦🤷🏻‍♀️😂坐低之後店員會奉上生菜同埋幾款韓國特色小菜前菜泡菜好好味😋壹頭牛拼盤 $520有招牌菜砌到成朵花🌹咁靚嘅‘喜來烤肉’、牛五花、牛頸肉、牛肋骨肉同埋烤調味牛排骨,份量都幾多,成個拼盤好靚靚啱曬我哋打咭😆忍唔住同佢哋合照咗幾張吖!其中蕃薯妹最愛係牛五花同埋烤調味牛仔骨😍 口感軟嫩~煎薯仔餅 $90好好味😋因為我哋都好鐘意食薯仔🤣仲有個韓式醬汁,沾上醬汁食更惹味🇰🇷豆腐湯🍲 $80味道濃郁,好有韓國風味🤩 仲有蜆仔響湯入面😋 好掛住韓國🥲飽到痴咗線😂!佢嘅份量真係唔少~ 大滿足!佢嘅特色飲品都唔錯,檸檬梳打同埋藍色檸檬梳打,兩杯雖然唔同顏色,但係味道唔係爭好遠,啱晒夏天飲,酸酸甜甜好解渴
👭🏻兩條女好耐無見食好西,
揀咗銅鑼灣呢間喜來希肉

餐牌上面樣樣嘢都好吸引~
見倒咩都想食🤣

最後決定叫「壹頭牛」拼盤(因為咩都可以試吓)🤪

最叻係太為食,仲叫多一個煎薯仔餅同埋豆腐湯🤦🏻‍♀️
其實每人食半件薯仔餅都飽咗啦🤷🏻‍♀️😂

坐低之後店員會奉上生菜同埋幾款韓國特色小菜前菜
泡菜好好味😋

壹頭牛拼盤 $520

其中蕃薯妹最愛係牛五花同埋烤調味牛仔骨😍 口感軟嫩~

薯仔餅

煎薯仔餅 $90

豆腐湯🍲 $80
味道濃郁,好有韓國風味🤩 仲有蜆仔響湯入面😋 好掛住韓國🥲

飽到痴咗線😂!佢嘅份量真係唔少~ 大滿足!

2021-06-29
薯仔餅
2021-07-02 3232 瀏覽
🇭🇰喜來稀肉 Seorae🥓一入門口望右係一個mini mart🛒有唔少韓式食品賣 不過好似早收?諗住食飽落去望下但已經封住左😭餐廳既格局跟返韓國style唔會太逼 空間感幾大Menu好多肉類揀🍖🍗🥓🥩仲有唔少酒 是聚會既好地方用QR code落單衛生方便✔️未坐底已經會set好爐 燒肉醬都放好哂係碟 唔洗自己黎😍😍有3款配菜 辣泡菜🧄醃蘿蔔洋蔥🧅涼拌大豆芽泡菜堅辣🌶🌶👩🏻食開5小辣都食到 慢慢就清哂哈哈🤭🤭另外仲有韓燒唔少得既 生菜🥬 & 爐邊蛋🍳 有芝士味🧀同泡菜味🌶鐵板每換一次都會放上牛脂肪 爐邊仲有蒜頭🧄可以調味用整體感覺好周到 配菜 生菜🥬爐邊蛋🍳等等都可以任你refill👍🏻🐃壹頭牛(💰$520)包菇瓜🍄🥒各兩片 喜來稀肉 牛五花 特級牛頸 牛肋骨肉 烤調味牛排骨👫🏻兩個人分岩岩好 另外叫左個飯🍙就岩岩食到好抱住個肚走🤰🏻🥓喜來稀肉 牛五花 薄身好快熟🥓牛五花好重油份 一燒油香出哂黎🥩牛肋骨比較厚身啲既 牛味重基本上隻隻都好食 燒肉香🔥加埋醬料生菜不得了🤣爐火好快熱 燒肉既時候要專心真係好快熟架咋⚠️⚠️🍙蟹籽紫菜飯團(💰$50)👧🏻叫佢做揸揸飯會跟埋一對手套🧤要自己動手做👩🏻‍
🇭🇰喜來稀肉 Seorae🥓
一入門口望右係一個mini mart🛒
有唔少韓式食品賣 不過好似早收?
諗住食飽落去望下但已經封住左😭
有3款配菜 辣泡菜🧄醃蘿蔔洋蔥🧅涼拌大豆芽
泡菜堅辣🌶🌶👩🏻食開5小辣都食到 慢慢就清哂哈哈🤭🤭
鐵板每換一次都會放上牛脂肪 爐邊仲有蒜頭🧄可以調味用
壹頭牛
🐃壹頭牛(💰$520)
👫🏻兩個人分岩岩好 另外叫左個飯🍙
加埋醬料生菜不得了🤣
爐火好快熱 燒肉既時候要專心
真係好快熟架咋⚠️⚠️
蟹籽紫菜飯團
🍙蟹籽紫菜飯團(💰$50)
👧🏻叫佢做揸揸飯
服務周到 準備好哂 店員都主動 可以再戰
2021-06-28
蟹籽紫菜飯團
2021-06-30 90 瀏覽
一坐低就見到韓燒必備嘅爐邊蛋🍳,泡菜,洋蔥,沙律🥗同生菜🥬。🐮護心肉 - 佢不嬲係我覺得喜來稀肉最好食嘅燒肉,薄切肥瘦適中嘅肉燒兩下就食得,食落口又腍又有牛味,點少少粗鹽食都好好味。再加埋啤酒一齊食仲正。🐮西冷牛扒 - 牛扒超級大塊厚身!煎完再剪開一塊塊,夾落生菜加埋泡菜辣醬食,好有韓燒的感覺。牛扒厚切有咬口,煎熟啲都唔會韌。🍜水冷麵 - 自從去韓國食過之後就愛上咗佢,酸酸凍凍咁好開胃,麵質煙韌,好食。