2021-08-10 79 瀏覽
今晚黎到過江龍嘅韓燒餐廳喜來稀肉,呢間大型連鎖店成日都坐滿客人,所以要預先訂位 呢度有正宗韓燒燒爐,係韓國國民烤肉品牌專門店,而且格式好有韓風,每枱亦好有自己私人空間 牛肋骨肉肉質嫩滑,燒香後配生菜包,再加配料,蒜頭、泡菜及醬料簡直一流 調味排骨係必食之一,由於已醃製過,味道特別香濃,肉質厚有口感,飽肚感十足 石鍋伴飯撈埋韓式辣醬,燒香飯焦味道好香,仲有煎蛋燒烤爐邊嘅芝士蛋同泡菜蛋,及小菜等都可以無限添加,佢哋整嘅泡菜好好味,我以為去左韓國食嘅感覺

石鍋伴飯撈埋韓式辣醬,燒香飯焦味道好香,仲有煎蛋

2021-08-10 65 瀏覽
銅鑼灣登龍街一向係美食集中地,呢晚心思思想食韓燒。黎到喜來稀肉。呢度裝修布置完全係一間超傳統韓燒。食食下都以為自己係南韓! 叫左喜來烤肉同牛肋骨肉燒喜來稀肉係近似薄切肥牛,佢事先已調味,所以味道十分濃郁,而脂肪比不高,肉質細嫩無根,我幾喜歡。牛肋骨肉比較有咬口,而且肉口,大家煎的時候就考你功夫了,要細火慢煎,咁就外脆內軟啦~ 大家亦不好錯過爐邊蛋蛋,這個是免費refill的。一邊芝士味,另一邊泡茶味,配合牛肉食都幾夾。 而呢度同一般韓國餐廳都一樣,泡菜任食,韓國人親自整既泡茶當然要比supermarket買既高一檔次,爽!

銅鑼灣登龍街一向係美食集中地,呢晚心思思想食韓燒。
黎到喜來稀肉。

呢度裝修布置完全係一間超傳統韓燒。
食食下都以為自己係南韓!

叫左喜來烤肉同牛肋骨肉燒

大家亦不好錯過爐邊蛋蛋,這個是免費refill的。
一邊芝士味,另一邊泡茶味,配合牛肉食都幾夾。

2021-08-09 51 瀏覽
喜來稀肉一直係我香港嘅韓式燒肉店list top 3,一直keep到質素之餘,價錢都合理,最緊要有我至愛嘅爐邊蛋同新鮮生菜無限添加~~食得好爽喜來烤肉 - 用秘製醬汁調過味果然另舍唔同,牛肉好嫩,肉味都好濃,夾住生菜都泡菜食真係無得頂牛肋骨 - 呢個係另外一種食法,牛肉好有咬口,自己鐘意烤到7成熟~點少少鹽更加提到味大醬湯 - 原來大醬係類似日本嘅麵豉,再加上豬肉、蜆、豆腐、金菇呢D嘅配料煮,味道好香濃,又有海鮮同蔬菜嘅鮮甜,送飯一流蟹子紫菜飯團 - 呢個送上黎個時附埋手套,可以自己整做飯糰形狀,我就咁食都覺得唔錯,蟹子令個飯更有口感爐邊蛋 - 佢分開左兩邊,有泡菜味同芝士味,個人更鍾意泡菜,個味再濃啲,而且仲可以煎到自己鍾意嘅口感

• 喜來烤肉
  • 牛肋骨肉
  • 爐邊蛋
2021-08-07 59 瀏覽
韓燒向來都係港人至愛,一大班朋友齊齊圍坐,邊食飯邊吹水,超爽!今晚就黎到韓國出名嘅喜來稀肉感受下韓燒氣氛😍 前菜入面當然唔少得泡菜,泡菜味道好正宗,味道一流,而爐邊亦有任添嘅芝士蛋及泡菜蛋 牛肋骨肉質幼嫩,肉味鮮甜且濃郁,質地軟稔,即使不沾醬汁亦已好夠味 尊尚調味牛排骨🥩好大塊,佢係預先醃製過,味道香濃而且肉質嚼勁,飽肚又滿足 生菜包肉🥬係韓燒必食方式,放左好多餡料係上面,加埋韓式醬料,好有層次感 石鍋伴飯🥘調味好均勻,熱辣辣的鍋將飯燒香變飯焦,加上辣醬混合蔬菜及煎蛋,帶出不同層次嘅味道

石鍋伴飯🥘調味好

韓國燒肉餐廳來說這間都算地道, 食物的品質也不錯👍 先介紹頭盤食物, 有泡菜、辣蘿蔔、辣魷魚和香腸。香腸作為頭盤就的比較小見一些,但小菜來講,份量都算很多了。 主食方面: 蟹子紫菜飯團,但餐廳不是一個個圓圓的飯團,而是一碟放下來,好像丼飯一樣的。 蟹子鮮甜,飯的上面就鋪滿滿滿的紫菜山! 每一口都充滿紫菜在口腔裏面。 薯仔餅, 我還真是第一次吃,薯仔切成條狀,加上一些面漿去煎香, 脆脆的很好吃😋豆腐湯, 用石鍋呈上, 一上桌韓式辣醬的味道飄出來, 湯裹還有翠玉瓜、芽菜、青辣椒和洋蔥, 十分健康和美味
韓國燒肉餐廳來說這間都算地道, 食物的品質也不錯👍

蟹子紫菜飯團
薯仔餅
豆腐湯
蟹子紫菜飯團
薯仔餅
豆腐湯
1K
2021-08-05 137 瀏覽
同事突然好想lunch去食下韓國野,就和她去了燈籠街這間韓燒店,lunch時段可以點燒肉,也可以點lunch set。同事就點了燒肉,所以我可以痴佢啲韓式蛋食😝😝😝他們的前菜是非常正宗的韓國風味,特別喜歡fresh kimchi,辣度好夠!而我就點了個石鍋拌飯,鋪滿面的全是紫菜+流心蛋,混合了好多芽菜、牛肉,撈在一起,再撈多d辣醬,非常滋味。驚喜的是,旁邊還有飯焦!如果偶然想吃下燒肉+韓式菜,這裡絕對是正宗選擇~

同事就點了燒肉,所以我可以痴佢啲韓式蛋食😝😝😝

驚喜的是,旁邊還有飯焦!

如果偶然想吃下燒肉+韓式菜,這裡絕對是正宗選擇~

2021-08-02 111 瀏覽
呢排天氣熱好耐冇打過邊爐同埋食韓燒朋友提議今晚食韓式燒肉 差唔多七點行過嚟登龍街見到喜來稀肉竟然仲有位諗都唔使諗即刻入去攞位一坐低枱面已經放好前菜 我哋兩個人叫咗兩份肉 一定要嗌嘅係最出名嘅牛護心肉 每隻牛剩係得一小塊護心肉 好珍貴嫁~另外叫咗真雪花牛肉~好快牛肉就上枱啦 雪花牛肉啲油脂好平均 煎香兩邊後點少少鹽去吊一吊個味 入口好軟滑 好香口護心肉係我嘅最愛 牛肉比較有咬口 肉味比雪花牛肉更濃 推薦推薦最後叫多個石鍋拌飯就啱啱好 友人好鍾意食嗰個芝士煎蛋~refill 左3 次
呢排天氣熱好耐冇打過邊爐同埋食韓燒
諗都唔使諗即刻入去攞位
一坐低枱面已經放好前菜

另外叫咗真雪花牛肉~

最後叫多個石鍋拌飯就啱啱好

友人好鍾意食嗰個芝士煎蛋~refill 左3 次
2021-08-01 79 瀏覽
韓燒諗起喺大學同畢業初期嘅時候去旺角食一啲任食嘅韓燒可能因為任食嘅關係啲肉嘅質素都比較差所以對韓燒呢兩隻字都冇咩好感不過朋友今日話好想食而且佢又話依一間好出名所以都抱住半信半疑嘅心態去試一試大約七點鐘嚟到舖頭啱啱好唔使等我哋入咗之後已經見到好多人排緊隊等嗰時個心都放一放鬆因為通常啲唔好食嘅舖頭都係冇人嘅首先就食咗啲可以refill 嘅前菜有泡菜同加咗辣醬嘅菜兩隻菜都幾好食辣辣地主菜就叫咗佢哋推薦嘅護心肉同埋真雪花肥牛護心肉牛味比較重而雪花肥牛就較重油香加少少鹽調味就非常出色想健康少少可以將牛肉加入泡菜然後用生菜包住食而且佢仲有芝士蛋同泡菜蛋可以無限任加炒到金黃色就最好食喇最後叫多個石頭鍋飯感覺好滿足
韓燒

炒到金黃色就最好食喇

最後叫多個石頭鍋飯
感覺好滿足
2021-07-26 103 瀏覽
韓國風味強~最愛韓燒喜來稀肉當年岩岩進駐香港時好多人食,以前想食都唔係咁易食到,一黎因為覺得佢價錢貴,二黎係要成日排長龍。去到今日,韓式燒肉店開到周圍都有,食燒肉再唔係難事。喜來稀肉仍然係我其中一間好like ge 韓式燒肉店!一去到泡菜等配料ge前菜,仲有蛋漿同埋生菜放係我地面前~作為開胃菜,佢地都幾好食,仲可以不停refill!我地唔想只係食肉,所以仲叫左泡菜餅同埋冷面泡菜餅好咸,要飲多d水先得冷面味道清甜~都好多面真係好飽呀~
韓國風味強~最愛韓燒

一去到泡菜等配料ge前菜,仲有蛋漿同埋生菜放係我地面前~
作為開胃菜,佢地都幾好食,仲可以不停refill!

我地唔想只係食肉,所以仲叫左泡菜餅同埋冷面

泡菜餅好咸,要飲多d水先得

冷面味道清甜~都好多面

真係好飽呀~
2021-07-25 80 瀏覽
當睇完韓劇就會好想食韓燒,就即刻會諗起喜來稀肉!最鍾意係佢有芝士同埋泡菜玉子蛋漿林喺爐邊,而且啲配菜都非常有韓國風味。好鍾意佢嘅泡菜,其實泡菜燒下佢會更加好食,而且韓國人都係咁食嘅。同埋我會將佢包埋喺生菜包入面一齊食,令個口感更加豐富😃個喜來烤牛擺盤已經好靚,薄薄一片其實燒幾秒就已經食得,而且好 juicy。唔需要點任何調味已經夠好食。喜來五花肉同埋護心豬肉就正正常常啦,下次我會揀濟州五花肉🥰🥰🥰
當睇完韓劇就會好想食韓燒,就即刻會諗起喜來稀肉!

2021-07-24 84 瀏覽
阿姐的服務態度太差了吧! 食物也不見得好。 通風系統差。 牛肉冇牛肉味泡菜冇泡菜味。 服務員亦都不會解釋或不願意解釋食物怎樣安排。 杯碗碟是有提供給你的,但是他們冇人向你斟水。
2021-07-24
2021-07-24 6969 瀏覽
一個人的浪漫,到底吃什麼好🤔很久沒吃韓國燒肉,便吃燒肉吧😆要選擇一間質素好的燒肉店,我第一時間想起幾年前在銅鑼灣的喜來稀肉。除了肉的質素高外,它的泡菜的味道非常正宗👍-HK$158喜來烤肉~廚房將喜來烤肉卷成一朵花,好漂亮。真是不忍心吃掉它🥺。此肉比較薄身,只需放在爐上,輕輕燒至表面金黃色即可進食,肉味鮮甜且濃郁,肉的質地軟熟。放在生菜上配上微焦的蒜片及泡菜更加垂涎三尺🤤🤤🤤-HK$80豬肉泡菜湯~自從上次韓國之旅,喝過一次豬肉泡菜湯後,一直念念不忘。試過在香港許多韓國餐廳喝此湯也不像韓國的味道😐。今次也是抱著一絲希望,尋找真正豬肉泡菜湯的味道。慶幸這裡沒有讓我失望,此湯材料非常足,內藏大量泡菜、豆腐、大蒜及豬肉,呷第一口已經感受辣辣又酸酸,非常醒胃。半肥瘦豬肉薄薄一片片,非常爽口,豆腐吸滿泡菜湯的精華。另外,我最喜歡就是這裏的前菜,有辣也有不辣,照顧不同客人的需要,還有無限添加泡菜雞蛋給芝士雞蛋。今次第一次自己一個人吃韓國燒肉真是捧著肚腩走出門口🤣🤣🤣🤣-

。除了肉的質素高外,它的泡菜的味道非常正宗👍

喜來烤肉

。放在生菜上配上微焦的蒜片及泡菜更加垂涎三尺🤤🤤🤤

豬肉泡菜湯

今次第一次自己一個人吃韓國燒肉真是捧著肚腩走出門口🤣🤣🤣🤣

2021-07-22
5 分鐘 (堂食)
喜來烤肉
豬肉泡菜湯
2021-07-21 102 瀏覽
朋友book左好耐終於book到今日黎朝聖首試呢間韓燒餐廳,地面係賣韓國食品,行上一層樓梯就係裝潢好韓風既喜來希肉喇。連個餐廳名同店長都好韓風。座位有卡位有傳統燒烤位,好寬闊。2個同行點左份喜來稀肉(牛)同石頭飯。喜來希肉包裝到成朵玫瑰花咁,男仔點呢個又食得又可以借花獻佛送俾女仔。哈哈。D牛肉薄切,醃好左一塊去薄片,放上爐度很快就熟哂了。一邊燒肉一邊食爐邊蛋,仲有連綿不斷既生菜,泡菜,沙律可以任食。食食下好飽,因為喜來稀肉數落都有10幾塊! 好抵食。石鍋拌飯:熱辣辣咁上,鋪滿面的全是紫菜。配料有蛋、白蘿蔔、牛肉、紅蘿白,翠玉瓜等五彩既蔬菜。辣椒醬另上。cp值奇高熱爆韓燒
朋友book左好耐終於book到今日黎朝聖

座位有卡位有傳統燒烤位,好寬闊。

2個同行點左份喜來稀肉(牛)同石頭飯。

D牛肉薄切,醃好左一塊去薄片,放上爐度很快就熟哂了。

9 0 後 的 味 蕾.驚死你唔肥系列,同大家介紹一間連鎖韓國餐廳主打韓國燒烤,充滿地道風味。.呢間餐廳最正係免費提供生菜🥬、放爐邊燒既泡菜蛋/芝士蛋😍,生菜包肉,放埋韓式餡料係韓燒必食方式.📸️喜來烤肉 $158 👍🏻力推擺到好似一朵花咁靚,用咗啲甜甜地嘅醬汁去醃製,燒完之後都超入味,同埋塊肉好軟,用生菜包住,放埋泡菜、蒜片,口感豐富,好滿足。.建議就咁食一塊肉先,可以試到塊肉嘅真正味道.📸️護心肉 $160去年上網睇過護心肉係必點之菜,原來係因為護心肉為橫隔膜與肝之間的一小塊肉,每隻豬只有200-300克,極為稀有,好少餐廳有提供,所以好珍貴。.油脂不多,所以無肥膩口感,肉質爽有彈性,唔會韌.📸️蟹籽紫菜飯團 $50好似牛角飯,面頭好多碎紫菜同蟹籽,配埋肉,飽到喊.📸️慢活村韓國米酒 $95 👍🏻力推有意外驚喜,以前對米酒嘅概念係好嗆,呢個反而係甜甜地,散發住淡淡的酒香,即刻上HKTVMALL 買🤣.😍必需要提既係爐邊會倒蛋漿,一邊放入芝士做餡,另一邊放泡菜,然後喺燒嘅過程慢慢煮熟啲蛋,超級好食😋,只要你仲有燒肉,無限添加!
9 0 後 的 味 蕾

📸️喜來烤肉 $158 👍🏻力推

建議就咁食一塊肉先,可以試到塊肉嘅真正味道
📸️護心肉 $160

油脂不多,所以無肥膩口感,肉質爽有彈性,唔會韌
📸️蟹籽紫菜飯團 $50

好似牛角飯,面頭好多碎紫菜同蟹籽,配埋肉,飽到喊
📸️慢活村韓國米酒 $95 👍🏻力推

2021-07-18 114 瀏覽
韓國燒肉一直都係最愛的菜式之一,今晚去呢間真係好扺食,因為除了收費的肉肉之外,更有免費無限量添加的芝士蛋和泡菜蛋😍,如覺得燒肉食到滯,仲有可用免費添加嘅生菜包住食,唔好以為唔洗錢質素會唔好,其實質素都好高的! 🐷豬肉護心肉$158肉味濃郁,肥瘦又均勻,份量仲要唔少,點韓式大醬汁(紅色的)食好夾。 🐷喜來五花肉(豬肉)$138🐂喜來烤肉(牛肉)$158喜來稀肉招牌菜,有佢哋嘅特式醬汁去醃製,味道調配得非常之夾,基本上味道已經非常足夠,唔需要再去點任何醬汁,用生菜包住食好高享受🥰

🐷豬肉護心肉$158

🐷喜來五花肉(豬肉)$138