2020-11-28 67 瀏覽
今日去了旺角,朋友帶了我去食韓式烤肉!我們今日去了"喜來稀肉"一入餐廳好有韓國烤肉店的風格!地方好大,每一烤爐上面都會有一個抽氣系統!我們點了吞拿魚石頭鍋飯好香!石頭鍋好夠熱!飯底下都是飯焦!脆脆香香!烤肉牛排骨好香牛味!好大片!我們自己燒!爐邊有泡菜蛋和芝士蛋!蛋好正!好好味!豬護心肉肉質淋滑!肉味香濃!台上有生菜,泡菜,酸蘿蔔,豆芽...可以無限加!生菜夾肉好清爽!有三款不同的醬!三款都不錯!
今日去了旺角,朋友帶了我去食韓式烤肉!
我們今日去了"喜來稀肉"
一入餐廳好有韓國烤肉店的風格!
地方好大,每一烤爐上面都會有一個抽氣系統!
我們點了
吞拿魚石頭鍋飯

好香!石頭鍋好夠熱!飯底下都是飯焦!
脆脆香香!

烤肉
牛排骨
好香牛味!好大片!我們自己燒!

爐邊有泡菜蛋和芝士蛋!

蛋好正!
好好味!
豬護心肉
肉質淋滑!肉味香濃!

台上有生菜,泡菜,酸蘿蔔,豆芽...

可以無限加!
生菜夾肉好清爽!
有三款不同的醬!
三款都不錯!
2020-11-26 48 瀏覽
無論日燒韓燒去燒烤場,總之係燒我就好鐘意食!係旺角呢間「喜來稀肉」主打韓燒,around 百幾蚊就有一份燒肉,我今晚就同左老公黎試下牛-喜來烤肉$138 餐廳signature梗係要試下,薄薄一片好快燒好,本身既有醬汁令牛肉更加好味,擺盤仲好靚砌到一朵花咁😇豬-護心肉$158份量非常多,豬肉肉質有彈性及嚼勁,護心肉好食😋烤爐旁邊仲有蒜片,食哂仲可以添加餐廳在座位附近提供一大支酒精搓手液供食客使用,衛生意識唔錯

牛-喜來烤肉$138

豬-護心肉$158

餐廳在座位附近提供一大支酒精搓手液供食客使用,衛生意識唔錯
2020-11-26 23 瀏覽
今日同上司請左半日假休息下,夜晚再出街食飯輕鬆下🤩前菜好好食,最鐘意係泡菜同青瓜,健康得得黎又好食😋仲有生菜可以包住燒肉,解油膩感 原來而家轉左用QR code落單,係疫情之下減少接觸對大家都有保障~即使訊號收得唔好都唔緊要,餐廳會提供Free Wi-Fi😃喜來五花肉係我最鍾意食嘅肉類,油脂豐富,入口融化,豬肉需要全熟要燒耐少少,燒完超香😃爐邊蛋有兩款,一款少辣一款唔辣座位寬敞舒適,桌子大張,擺好多碟食物都不擠迫
今日同上司請左半日假休息下,夜晚再出街食飯輕鬆下🤩

爐邊蛋有兩款,一款少辣一款唔辣

座位寬敞舒適,桌子大張,擺好多碟食物都不擠迫
2020-11-23 61 瀏覽
收工後嚟到旺角,同女友一同食韓燒。聽聞朋友食過喜來稀肉後評價不差,於是我哋呢晚嚟食晚餐。.開爐前,店員拎咗幾款前菜:泡菜較辣;雜菜口感清新;醃蘿蔔酸酸地好開胃;生菜爽口,啱晒包燒肉。.爐邊蛋有泡菜味同芝士味,有新意,我鍾意。店員仲會主動添蛋,抵讚👍🏻。.牛護心肉$150 一碟份量唔少,但肉雪得太耐,比較硬身而肉身失色。肉較薄,脂肪較少,肥份少,燒一陣就食得,生菜包護心肉唔差嘅。.水拉麵$85相比拌飯,我更想食水拉麵,因為想食酸甜湯。佢哋嘅水拉麵彈牙有口感,伴菜有蛋、蕃茄同青瓜絲,做法正宗。.葡萄汁$20

爐邊蛋有泡菜味同芝士味,有新意,我鍾意。
店員仲會主動添蛋,抵讚👍🏻。

牛護心肉$150

水拉麵$85

葡萄汁$20
2020-11-23
2020-11-23 46 瀏覽
又陪男友食韓國菜,今次揀咗喺香港頗有名氣嘅燒肉店。餐廳有任食嘅爐邊蛋,而且店員會主動問需唔需要refill。芝士蛋有唔少mozzarella🧀,有淡淡芝士香亦有拉絲效果。.🥩牛肋骨肉$138牛肋骨肉比較厚身,雖看似比較肥,但燒烤時油份逼晒出嚟,食落唔油膩。同時肉味都好濃。.🍜水冷麵$85雖然日漸感覺到秋意,但水冷麵依然係烤肉嘅好拍檔。冷麵以蕎麥製成,因為麵條煮熟後會即刻過冷河,所以韌性好高。配料有雞蛋、青瓜絲、番茄、醃蘿蔔。整體酸甜清新,中和到烤肉嘅油膩。

🥩牛肋骨肉$138
🍜水冷麵$85
2020-11-23 58 瀏覽
思鄉病發作,無得出遊情況之下,只好四出搵好野食。
先前經已成日聽朋友推薦呢間燒肉店,所以今晚約左朋友去呢到食韓燒,一解思鄉之情。環境黎講,呢間燒肉店,燈光帶點暗暗的,氣氛唔錯。入到去唔會好似其他既燒肉店咁帶有太濃烈既油煙味,成個感覺好舒服,可以好好同朋友享受一下燒肉,又唔會攪成身都你燒肉味。特別想講下呢度既泡菜,辣度有層次,辣中帶點微甜。呢種泡菜口味亦都係我最喜歡既口味🤤。另外,仲有腌青瓜同腌蘿蔔,甜甜酸酸,夠哂爽脆。開餐之前,食返幾担,好醒胃。😉👍🏻👍🏻爐邊蛋亦係好正,質感軟滑,有蛋香。芝士味同泡菜味,兩種口味,各有特色。豬護心肉 黎到主菜,護心肉係呢度既招牌肉。當然就要叫返碟黎試下。成碟肉份量都唔少,又好新鮮🤩🤩。燒出黎肉汁豐富,肉質勁爽口。習慣會拿黎包埋生菜包一齊食,會有一種好清新既口感。值得下次再食。👍🏻👍🏻牛肉眼食韓燒又點可以唔燒牛肉呢?🤣所以叫左塊牛肉眼扒,成塊扒油花都好均衡,燒出黎陣陣油香,食落牛味濃郁,好食😋~辣魷魚辣魷魚🦑甜辣配搭適中,賣相相當飽滿。燒出黎,仲有陣陣魷魚香~值得一試~😉石鍋吞拿魚拌飯 個石鍋拌飯相當有驚喜。吞拿魚,飛魚籽,撈埋出奇地相當好

思鄉病發作,
無得出遊情況之下,只好四出搵好野食。
先前經已成日聽朋友推薦呢間燒肉店,
所以今晚約左朋友去呢到食韓燒,一解思鄉之情。

豬護心肉

牛肉眼
食韓燒又點可以唔燒牛肉呢?🤣

辣魷魚

石鍋吞拿魚拌飯
個石鍋拌飯相當有驚喜。吞拿魚,飛魚籽,撈埋出奇地相當好食😍。另外,佢唔會好似其他韓國餐廳咁,整到成碗又乾又硬,相反,非常鬆軟,但係外層都有脆脆既飯焦。好出色~~👍🏻👍🏻

芒果梳打 & 西柚梳打
食燒肉最容易食到喉嚨乾乾地,呢兩杯梳打就相當幫到手。一啖燒肉,一啖冰凍梳打,好爽。
2020-11-21 2969 瀏覽
無得去旅行,就唯有食下韓燒解下鄉愁😆呢間位於旺角嘅韓燒店,裝潢用心,一入到去就已經覺得自己去左首爾一樣,而且好有feel!另外餐廳座位夠曬闊落,枱與枱之間隔得好開,夠曬私隱度,傾計啱曬~講下食物先~韓燒黎講,呢度都算幾正宗,因為有好多韓式泡菜同配菜,仲有生菜提供俾客人加埋烤肉一齊食~😍泡菜爽、甜、辣;豆芽沙律清新;醃蘿蔔酸酸甜甜;醃青瓜爽脆!一啖烤肉,一啖配菜,可以解膩喔~仲有最最最重要係有爐邊蛋!😍一邊有芝士,一邊有泡菜😙雙重滋味~護心肉呢度最出名就係食護心肉,我地點左🐷嘅護心肉,感覺有啲似食緊豬頸肉,肉味濃,有啲似食緊牛肉喔~而且肉汁豐富,果然係招牌菜!😍牛肉眼扒油花分佈均勻,有入口即溶嘅感覺🤤而且牛肉味幾濃,唔會淨係得個淋字!不錯不錯~辣魷魚味道偏甜,無想像中咁辣!原本以為啲魷魚燒完之後會好硬,但呢度啲魷魚燒過之後肉質都保持到係柔軟狀態~好食😍石鍋吞拿魚拌飯呢個拌飯好好食,唔同一般食到嘅石頭鍋飯😆拌飯落左沙律醬、飛魚子同紫菜,呢幾樣嘢同吞拿魚出奇地夾呀,撈埋啲飯一齊食,熱辣辣,真心正~仲有飯焦添!飲品:芒果梳打 & 西柚梳打兩款飲品都好解渴!芒果香甜,西柚酸甜醒胃,各有特色,但同
無得去旅行,就唯有食下韓燒解下鄉愁😆

護心肉

牛肉眼扒

辣魷魚

石鍋吞拿魚拌飯

飲品:芒果梳打 & 西柚梳打
兩款飲品都好解渴!芒果香甜,西柚酸甜醒胃,各有特色,但同樣同烤肉係perfect match!

如果想食韓燒的話,呢間的確係一個唔錯嘅選擇喔~😆
2020-11-19
2020-11-17 120 瀏覽
太耐冇食烤肉, 今晚放工同丫妹去左旺角食喜來稀肉, 店舖設於地庫, 沿樓梯行落去, 前菜跟爐邊蛋免費任食order左【喜來烤肉】HK$138 每片牛都切得好薄, 卷成花形, 賣相吸引。稍為燒幾秒就食得, 肉嫩, 沒有過份調味, 烤至金黃, 有焦香又不會覆蓋本身淡淡肉味。【生牛肉拌飯】HK$105生牛肉色澤嫩紅新鮮, 質地有彈性, keep到本身肉汁, 有唔少蔬菜絲, 另有一碟韓式辣醬, 將所有混埋一齊食, 口感有層次, 雖然我將整碟醬加入撈埋, 但都唔太食到辣味, 個飯有d微溫, 間中食到食埋凍食生牛肉, 味道唔錯!

前菜跟爐邊蛋免費任食

order左【喜來烤肉】HK$138

【生牛肉拌飯】HK$105
生牛肉拌飯
2020-11-16
生牛肉拌飯
2020-11-10 1997 瀏覽
我真係好鍾意食韓燒, 更加鍾意去韓國旅行, 可惜仲未有得飛, 唯有不停在香港吃韓國菜。 今次約朋友到位於旺角廣華街3號百利達廣場地庫的喜來稀肉吃晚飯, 店舖位於地牢下面大約行一段樓梯就到達,裏面環境燈光偏暗, 坐低不久已經聞到香噴噴的燒肉味, 我就急不及待地點好菜式,水冷麵$85、 石鍋拌飯$85、喜來烤肉$138、 喜來五花肉配特製醬汁$133。喜來烤肉~ 薄薄的一片, 燒起來比較容易, 多汁肉味重。喜來五花肉配特製醬汁~五花肉色澤粉嫩,油花與肉層層分明, 口感煙煙韌韌的。水冷麵~ 每次食韓菜必點水冷麵, 喜歡冰冰涼涼的口感, 麵條煙韌, 重點是配上醋和芥末, 拌涼透心。石鍋拌飯~ 是韓國的傳統料理, 拌飯的材料有不同顏色的新鮮蔬菜, 再配上韓國辣醬, 因應自己的口味調教辣度。當晚特別想吃燒肉, 仲有爐邊蛋、泡菜和各式各樣的韓式前菜, 真是大滿足。

喜來烤肉~ 薄薄的一片, 燒起來比較容易, 多汁肉味重。

喜來五花肉配特製醬汁

水冷麵
泡菜
菜絲
爐邊蛋
  • 水冷麵$85、石鍋拌飯$85、喜來烤肉$138、喜來五花肉配特製醬汁$133
2020-11-07 157 瀏覽
前排同朋友食得太多西餐,要食返D燒肉中和下牛護心肉 $150一定要食既護心肉,就係咁食落牛脂味重加埋包新菜配菜又可以中和得岩岩好豬五花肉 $133呢個又係次次黎親一定要叫,去得韓燒就一定要食五花肉燒到佢有焦香感覺就食得啦,通常我都係鍾意食,五花既油係口到,正啊調味醬肉雞肉 $110今次試下新野食,叫左個雞肉雖然佢係韓燒,但燒完又唔會柴皮雞咁,下次可以再試!最黎食埋個爐邊蛋,有泡菜同芝士兩隻味自已反而最鍾意芝士味,口感係會食到有厚厚既芝士感柚子梳打 $35最後叫左杯柚子梳打解下燒肉感,佢又唔會偏甜,好岩自已對飲品既口味,下次要試埋佢另外幾隻味!
前排同朋友食得太多西餐,要食返D燒肉中和下

牛護心肉 $150
一定要食既護心肉,就係咁食落牛脂味重
加埋包新菜配菜又可以中和得岩岩好

豬五花肉 $133
呢個又係次次黎親一定要叫,去得韓燒就一定要食五花肉

調味醬肉雞肉 $110
今次試下新野食,叫左個雞肉
雖然佢係韓燒,但燒完又唔會柴皮雞咁,下次可以再試!

最黎食埋個爐邊蛋,有泡菜同芝士兩隻味
自已反而最鍾意芝士味,口感係會食到有厚厚既芝士感

柚子梳打 $35
最後叫左杯柚子梳打解下燒肉感,佢又唔會偏甜,
好岩自已對飲品既口味,下次要試埋佢另外幾隻味!
2020-11-05 1438 瀏覽
好耐無去過旅行,今日放工就去獨食一下自我享受之間同同事去過尖沙咀的店,今次來旺角廣華街的店,這間在地舖的更寬敞更舒適,喜歡這邊的設計好靚,又一格格的更有獨立性,又乾淨舒服;服務員是韓國人,友善又有禮貌,會幫忙客人有午餐餐牌,選擇有湯有飯有麵,抵食之選!韓式前菜:微辣泡菜、泡菜沙律、酸青瓜紅蘿蔔、醃蘿蔔,與燒肉一齊食有另一番風味1. 午餐:石鍋拌飯熱辣辣又香噴噴上枱,有飯焦好香口,足料的拌飯,有紫菜碎、流心煎雞蛋、紅蘿蔔、菠菜、豆芽、豬肉片等,加入韓式辣醬,均勻拌好好健康又美味2. 牛護心肉選了推薦的牛護心肉,特別嫩口肉紋分明又新鮮,牛味香濃無筋易咬,好易燒好快食得;更有雞肶菇片,燒出汁就好好食;鍋邊的雞蛋烤熟後好香好滑,有泡菜的及芝士的蛋漿,不同感覺,正!支持支持地道餐廳,下次再來❤️
好耐無去過旅行,今日放工就去獨食一下自我享受

有午餐餐牌,選擇有湯有飯有麵,抵食之選!

1. 午餐:石鍋拌飯

2. 牛護心肉
燒肉
牛護心
燒烤

支持支持地道餐廳,下次再來❤️
2020-11-05
燒肉
牛護心
燒烤
  • 護心肉
2020-11-04 122 瀏覽
好耐之前食過一次尖沙咀喜來,感覺不錯,今次決定試試旺角店,點知整個用餐體驗極差,令人失望,絕對冇下次。第一,當日我們book左六點半,一入座成個場好靜,只得兩枱客。但我入座時所有前菜(泡菜蘿蔔生菜等等)已經放哂在枱面,唔知放左幾耐。實在不能理解點解可以將啲前菜一早攤哂喺度(餐廳內每張枱都係咁),極不衛生。疫情期間餐廳人流唔多,等客人入座先將前菜從雪櫃拎出黎有幾難?第二,我們落單時揮手叫侍應,佢就話餐廳而家全部用QRcode落單。Ok無問題,我一掃code,全部野都load唔到,我以為係我手機信號問題,點知連了店內wifi 都收唔到。始終還是要問侍應拎menu睇,之後三個侍應即刻衝過黎,話 : “唔係load唔到,睇到無相就係未有相。” 既然QRcode落單系統未完善,就唔好咁快推岀黎啦。相都無張點落order呢,咁基本既野都做唔好,仲咁理直氣壯。第三,我們叫左一份雞肉,點知上到黎準備烤先發現個雞肉其實係雞排黎。一份雞肉有兩塊雞排,完全冇幫客人切開。除左雞肉,連份泡菜煎餅都係咁,成個pizza咁大個先求求其其切了兩刀開四塊。個雞排咁大塊真係唔知點煎得熟,熟得黎都夠鐘交枱走人了。你唔切咪我

第三,我們叫左一份雞肉,點知上到黎準備烤先發現個雞肉其實係雞排黎。一份雞肉有兩塊雞排,完全冇幫客人切開。除左雞肉,連份泡菜煎餅都係咁,成個pizza咁大個先求求其其切了兩刀開四塊。個雞排咁大塊真係唔知點煎得熟,熟得黎都夠鐘交枱走人了。你唔切咪我自己切,麻煩侍應拎把刀黎,侍應又係一句 : “我地無刀” 就完。咁大間餐廳一把刀都無?

第四,我們叫左一個泡菜湯,岀面食開的韓國餐廳幾乎每一間都會跟個飯。呢間無,都唔緊要,我加$12追加一個白飯,另加一杯飲品。飲品好快就到左,但個飯就十五分鐘都未到。我舉手同侍應講漏左個飯,佢理都唔理我,我以為佢聽唔到。
點知佢轉頭就拎左個飯比我,仲要係黑面咁扔落黎枱度,服務態度非常差。之後燒肉個架燒黑哂,侍應唔會主動換都算,舉手叫侍應換一個,扔飯果個侍應就話 : “其實你地叫人黎要用QRcode!” 其實唔係介意要用QRcode,但不論係帶我們入座既侍應,定牆上告示,都完全無同客人講過要用QRcode,唔應該老奉要客人自己知點用。

第五,我們食完飯之後,夠鐘交枱,我們已準備埋單,我朋友就去個洗手間,侍應就黑面走過黎講: “要交枱啦!"完全等唔切想即時趕我們走。我都見到餐廳周圍都有貼告示,寫住"用餐時間為1.5小時,勿乞時"。但用餐當日係平日,周圍好多空枱,亦無客等緊位,是否有必要咁無禮貌咁趕客走呢?我們食唔哂問侍應拎外賣盒,佢只答我一句”一蚊!” 我們唔係無錢比,啲告示仲要白紙黑字寫到明勿乞時,真係當客乞衣?

平心而論,旺角店既食物質素唔錯(對得住個價錢),餐廳環境亦算坐得舒服,有私隱度。但侍應既服務態度真是不知所謂,零服務可言,仲食到一肚氣,貼錢買難受,根本唔值得比 10% 加一服務費。

一餐晚飯人均二百幾,咁既價錢換來的是咁既服務質素。同喜來差不多價錢、服務做得更好既韓國燒烤餐廳大有人在,我唔會再幫襯。
2020-11-03
2020-11-03 117 瀏覽
天蠍座朋友的生日飯朋友話想食燒肉咁抵食又品質okay 就黎左喜來稀肉配菜任食係韓燒必要😳泡菜夠辣🥳!好重要!睇住佢芝士再加滿左蛋漿😋期待朋友話生日食豪dd佢要豬牛雞各一🤣!牛護心肉($150-150g)切到幼幼一條條既牛護心😋😋牛肉好濃而且有咬口得黎!唔會好un! 燒一燒就食得😋包菜食又得!點醬食又得!辣豬5花($133-150g)辣味肥5 花!!燒既時間油花達達聲😋食脂肪既軟滑感呀🥳少少辣☺️惹味加埋辣泡菜兩種唔同質感既辣!生菜脆卜卜!好味道調味醬油雞肉($110-150g)醬油蔥碎雞肉!厚切!口感超起皮脆肉滑!唔會好咸味道岩岩好!柚子梳打($35)食完咁多肉肉緊係想清新下!柚子梳打唔會好甜!refresh 一下個口腔兩個人飽飽🥳
天蠍座朋友的生日飯

朋友話想食燒肉
咁抵食又品質okay 就黎左
喜來稀肉

配菜任食係韓燒必要😳
泡菜夠辣🥳!好重要!
睇住佢芝士再加滿左蛋漿😋期待

朋友話生日食豪dd
佢要豬牛雞各一🤣!

牛護心肉($150-150g)
切到幼幼一條條既牛護心😋😋
牛肉好濃而且有咬口得黎!
唔會好un! 燒一燒就食得😋
包菜食又得!點醬食又得!

辣豬5花($133-150g)
辣味肥5 花!!燒既時間油花達達聲😋
食脂肪既軟滑感呀🥳少少辣☺️惹味
加埋辣泡菜兩種唔同質感既辣!生菜脆卜卜!
好味道

調味醬油雞肉($110-150g)
醬油蔥碎雞肉!厚切!口感超起皮脆
肉滑!唔會好咸味道岩岩好!

柚子梳打($35)
食完咁多肉肉緊係想清新下!
柚子梳打唔會好甜!refresh 一下個口腔

兩個人飽飽🥳
2020-10-30 125 瀏覽
離開了港島區,再次到達旺角這個地方,這天和朋友一同前往,朋友介紹的就是韓國餐廳,一間主打燒肉的名店。餐廳位於旺角, 但最鄰近的地鐵站就是油麻地站,路程需要七分鐘左右,這天我們安排的時間,正正是六點左右到達,正好遇著餐廳開門的時間, 餐廳內裏充滿了青春的感覺,店員十分年青,但卻充滿禮貌。 食物方面,我們點選的當然就是燒肉,更是他的主打燒肉。 一份燒肉兩個人食其實剛剛好,份量不錯,加上我們更點選了其他小吃,令整個晚餐更加豐富。

2020-10-29 66 瀏覽
今晚閨蜜約會唔齊人又落雨,但都無阻我哋兩人相聚!等埋閨蜜收工後,就喜來稀肉食韓燒。下六點時間尚早,比較少人,我哋就幾鐘意呢啲時間食飯,靜靜地慢慢食傾吓計!。店內設計好有韓式燒肉店感覺,座位可以俾客人放袋、外套,減少吸到燒烤味。我哋兩個女仔細食,叫咗一份五花腩同石鍋伴飯,另外叫咗罐梨汁。餐前小食有泡菜、白羅白、奄青瓜、生菜大葱,仲有三個醬點燒肉。我就最鐘意中間嗰款醬。燒烤爐旁有兩款烤雞蛋,仲可以無限添加,有泡菜同芝士味。五花腩先,見到已經流哂口水,燒到燶燶哋好脆,已經有好香嘅肉味,再配埋生菜、泡菜一齊食,徤康又美味。石鍋伴飯熱度控制得剛好,底有少少飯焦,脆卜卜, 唔會過燶,飯入面又豐富。臨走先見到呢度推介護心肉,下次再黎試下先。

燒烤爐旁有兩款烤雞蛋,仲可以無限添加,有泡菜同芝士味。

臨走先見到呢度推介護心肉,下次再黎試下先。
  • 泡菜
  • 五花肉